03.04.06
12:54
Да ви запитам..... Виждал сьм някои като правят права лежанка да си вдигат краката нависоко.... И си мисля аз, правят го за да си напомпят гьрдите с повече крьв. Как мислите Вие ? :wink:
03.04.06
13:24
Едно от най-безсмислените неща, които се правят в залата! Нито изолират кръста така, нито пък гърдите се натоварват по-добре, както са ми отговаряли, когато съм питал подобни типове! Единственото, което постигат е, че рискуват да загубят равновесие и да се контузят! А да! И да изцапат лежанката, разбира се! :evil:
Но оригинално твърдение като твоето за първи път чувам! :lol: :lol: :lol:
03.04.06
13:30
Аз не го твьрдя.Написьл сьм че така си мислял. Благодаря за мнението защото тякмо щях да започна да “вдигам краката” на лежанката :P :D
nikolaBULL и аз съм с въпрос. Това което казваш сигурно е истина, но не мислиш ли че така си помагаш за правилното изпълнение, всмисъл че няма как да правиш мост? Пък за кръста казваш че е глупост (че нямало натоварване) а?
Мостът си е задължителен само, че не мост в смисъл задника ти да е на 20 см от лежанката ,а в смисъл колкото да запазиш S-образната форма на гръбначния стълб. Ако правиш лежанката със вдигнати крака гръбначния стълб в долната част в плосък като дъска——смисъл в такова упражнение въобще не виждам, освен ако показват на останалите как не трябва да се прави :lol:
колега чакай че не разбрах, ти казваш че винаги трябва да правим мост, така ли?
03.04.06
15:08
Лежанка се прави чисто, без ниакви мостове.Мостовете мога да доведат до контузия на гръбначния стълб.
ето кой е пропуснал уроците по анатомия в училище :twisted:
нормалното положение на гръбначният стълб е двойно S и когато легнеш на лежанката трябва да се стремиш да поддуржаш тази му форма .Правилното изпълнение на лежанката е със здраво стъпили крака на земята които хем дават опора хем “помагат”
03.04.06
18:12
та то си има един уред едно кргло такова :) което се слага под кр1стта за да можеш да направиш моста S формата повярвайте ми с това нещо се изолират много яко гърдите защото като е повдигнат гръдния кош те се намират под по голям ъгъл и се натоварват по здраво. Но мостове дето си вдигат задника ми са много смешни ....
04.04.06
09:50
Ей благодаря за мненията :)
05.04.06
16:56
Понеже ми писаха на ЛС да се включа да уточня какво имам впредвид ще изкажа и моето мнение за т. нар. “мост”! :lol:
Първо, това което е написал x_3_mar e много правилно! Това е естественото положение на гръбначния стълб и се нарича “хиперлордоза”. При нея гръб. стълб е в най-безопазно положение и е способен да издържи на най-големи натоварвания. Затова и упражнения като “Мъртва тяга”, “Клек”, “Чукчета”, “Раменни преси”, даже и “Бицепсово сгъване с щанга от стоеж” се изпълняват с изпъчени напред гърди (тоест с хиперлордоза в кръста). И тогава няма никаква опасност да си контузи някой кръста. Абсолютно задължително е при всички упражнения да се запази тази стойка на гръбначния стълб!
Ако сте прави и се опитате да изправите тази извивка в кръста какво се получава? Хлътване на гърдите и прегърбване! Може би това е нормално?
Нека да видим какво се получава, ако от лег на лежанката се опитаме да изравним кръста (да премахнем “моста”). Какво става? Хлътват гърдите и рамената изкачат нагоре! В резултат рамената и по-точно предната им част поемат основното натоварване! Оттам става и по-трудно за изпълнение и упражнението, защото са много по-слаб (и по-малък) мускул от гърдите. Някои си мислят, че щом е станало по-трудно упражнението, значи го изпълняват по-чисто! :lol:
Но аз мисля, че по принцип всичко това се дължи на объркване на понятията! Поне това впечетление добивам като чета по-горните постове. Какво имам впредвид?
Никога и в никоя книга не е ставало въпрос да има или да няма извивка в кръста! Че трябва да има хиперлордоза се подразбира от самосебе си, а и така се изолират по-добре гърдите, защото излизат нагоре, а рамената пропадат надолу (по-ниско от нивото на гърдите).
Която и книга да отворите, под “мост” се разбира “повдигане на ханша”!
МОСТ = ПОВДИГАНЕ НА ХАНША
Едно е “изпъчване на гърдите” и “съвсем друго “повдигане на ханша”!
Мостът е измислен като метод за преодоляване на застоя. Това е силов метод основан на идеята на чийтинга - да успееш да вдигнеш повече кила, отколкото при чистото изпълнение (използвайки помощта на други мускулни групи) и така да шокираш мускула.
Момчета, надявам се да ви бях полезен!
Малеее имало няколко човека които са ме разбрали :) Искам само да вметна, че хиперлордозата е болестно състояние също както сколиозата, кифозата, кифо-сколиоза ... С една дума, получава се разминаване от нормалната форма на гръбначния стълб. Само чееееее при някои упражнения точно това положениие дава по голяма стабилност както и намалява риска от травми при големи тежести. Изводът е ако постоянно корема ви е изпъчен пък задника ви стърчи назад имате болки в кръста———-> ходете на лекар :lol:
06.04.06
09:42
Ааа,изясни ми се :) За напред като видя някой да го прави това с вдигането на краката ще вдигна най тежкия дьмбел и ще го пусна на краката му и после ще му обясна за какво става на вьпрос :wink:
пичове и аз мн благодаря, ама съм голям чешит и рекох да питам още нещо. Вече се разбрахме че гръбнака трябва да бъде в S-образна форма, но въпросът ми е не може ли пак да се поддържа тази форма и с вдигнати крака? Понеже ми се е случвало като вземе да става мн трудо и усещам че щангата ме натиска, а не я бутам аз :) да вкючвам и краката, нз дали наистина си помагам с тях ама понякога ги нятам, местя и т.н.? Дали това го има само при мен или и други са имали подобен проблем?
п.с. дано въпросът не е бил мн глупав :)
ПО-ЗДРАВИ
06.04.06
10:22
Ами предполагам на всички се е случвало да немогат да бутнат щангата и да си помогнат с краката. Незнам за другите но поне на мен ми се струва че помагат макар и не много.А за това дали тялото пак е в правилната форма не сьм компетентен както разбрахте :wink:
Не можах да разбра какво имаш предвид с помагам с краката? Ако краката ти стоят на земята здраво и стабилно стъпил на земята (на цяло стъпало не на пръсти) и просто са стегнати има напрежение в тях то това е правилното положение. При всички други разходки с краката по време на серията, приритвания, почесвания, повдигания на високо (за които nikolaBULL обясни много добре) се разминават от правилното изпълнение на упражнението, следователно е хубаво да се избягват. А като стане много тежко не е лошо да има кои да ти помага. Аз научих приятелката ми да ми помага и сега се справя доста по добре от повечето хора във залата. И имаи предвид че повече от 1 такава форсирана серия не виждам особен смисъл :) пък за една серия даже и у вас да тренираш винаги ще намериш кои да те пази.
ок мерси. Значи вече се разбрахме. Твърдо вече си стъпвам на цели ходила, застопорявам краката, повдигам кръста от лежанката (леко, като седалището си е допряно до дъската) и се разбивам мн яко. Пък като сме започнали тази тема чакай да питам и за палецът. Четох една статия за това, там пишеше че начинаещите заключват хвата, като слагат палецът над пръстите, но по-добрият хват бил с палец под щангата (дъмбела), защото не се усуква предмишницата. Ще кажете ли нещо по този въпрос?
06.04.06
12:16
На мен ми беще по удобно да хвана както заключа,но после някои ми каза да пробвам като сложа палеца отдолу. И сега някак си ми е по удобно. А това кои хват е по правилен да обясни някои друг,аз незнам :roll: :wink:
06.04.06
12:28
Когато палецът е отдолу, буташ с долната част на дланта и така не натоварваш китката, иначе ще стане така, че с по-сериозните тежести няма да можеш да довършиш серията, не защото са ти много килограмите, а защото натоварването върху китката става много голямо и започва да те боли.
06.04.06
12:32
М,това е добре да се знае...Това с болката в китките не трябва да се получава.