19.05.06
23:03
Повече тежко или повече повторения?
Според вас как се стимулира по-добре мускула да ръсте? С по-голяма тежест и малко повторения, но и малко напрежение или по-малка тежест повече повторения и по-голямо напрежение?
Прави между 6 и 12 повторения с 70 - 85% интензивност (оптимума за хипертрофия), другото са подробности ;)
19.05.06
23:15
[quote author=“Nask0`”]Повече тежко или повече повторения?
Според вас как се стимулира по-добре мускула да ръсте? С по-голяма тежест и малко повторения, но и малко напрежение или по-малка тежест повече повторения и по-голямо напрежение?
по-малко повторения повече тежест тва е според мен това е правилния път към растежа
малкото повторения - 1-5 водят до миопфибрална хипертрофия, а по- големия брой 6-12 до саркоплазмена хипертрофия. първата се постига по бързо, но мускулите не са така услужливи и “траини”. културистите, а и повечето от нас се стремят към саркоплазменна такава- мускула грубо казано е по качествен :).
а иначе сам трябва да си осетиш при какъв брой повторения и каква интензивност имаш по- добър прогрес. това зависи и от гена на човек дали си мезо ендо или ектоморфен тип и съответно какво е съотношението на бързи и бавни мускулни влакна (съотношението никога неможеш да промениш, но като знаеш кои са ти повече е по- далавера да работиш повече над тях :wink: ). напоследък гледам е модерно да се тренира с голям брой повторения като имам предвид 50-100!! такъв пример е Крис Дайм и др. аз лично предпочитам тренировка Heavy Duty въпреки че напрактика немога да постигна истинско Heavy Duty поради ред причини (опит и възстановяване най- вече). това е стара дилема в бб-то.. Арнолд vs Дориан :)
[quote author=“AMAZER”]малкото повторения - 1-5 водят до миопфибрална хипертрофия, а по- големия брой 6-12 до саркоплазмена хипертрофия. първата се постига по бързо, но мускулите не са така услужливи и “траини”. културистите, а и повечето от нас се стремят към саркоплазменна такава- мускула грубо казано е по качествен :).
Всъщност е обратното - миофибриалната е по - трудна и по - трайна, докато саркоплазмената се постига лесно, но е нетрайна ;)
[quote author=”Петко К”][quote author=“AMAZER”]малкото повторения - 1-5 водят до миопфибрална хипертрофия, а по- големия брой 6-12 до саркоплазмена хипертрофия. първата се постига по бързо, но мускулите не са така услужливи и “траини”. културистите, а и повечето от нас се стремят към саркоплазменна такава- мускула грубо казано е по качествен :).
Всъщност е обратното - миофибриалната е по - трудна и по - трайна, докато саркоплазмената се постига лесно, но е нетрайна ;)
Петко сигурен ли си 100%? защото може да съм се объркал, но това помня че съм чел някъде. ако си сигурен кажи за да знам. :)
20.05.06
12:08
Еми сигурен си е, пък и то е логично.
Замисли се примерно за саркоплазмената - за колко време изграждаш 2 см в ръката и за колко време спадат акто спреш да тренираш :wink:
[quote author=“manson”]Еми сигурен си е, пък и то е логично.
Замисли се примерно за саркоплазмената - за колко време изграждаш 2 см в ръката и за колко време спадат акто спреш да тренираш :wink:
ахам като се замисля наистина е така.. сорри грешно съм запомнил :wink:
добре само да питам
аз съм тип “Слаб” но си качвам добре правя по 8-10повторения
и като съм “слаб”
как е по-добре
мах тежест малко повторения
или по леко и по 8-10пов?
Мерси :D
20.05.06
17:01
[quote author=“gmilev”]добре само да питам
и като съм “слаб”
как е по-добре
най-хубаво е с колкото се може повече % от МАКС тежеста и повече повторения
[quote author=“DirtyandNasty”][quote author=“gmilev”]добре само да питам
и като съм “слаб”
как е по-добре
КАКВООО???
нещо не разбрах
20.05.06
19:12
[quote author=“gmilev”][quote author=“DirtyandNasty”][quote author=“gmilev”]добре само да питам
и като съм “слаб”
как е по-добре
КАКВООО???
нещо не разбрах
какво не си разбрал процентите от МАКС тежеста колко повече проценти дигаш от макс тежеста и правиш повече повторения по-добре
20.05.06
19:13
А някъде да дадете инфо, където има за тези трофии? 1-5 и 6-12 ?
А ако са над 12 повторенията какво става?
Тренираш за издръжливост.
20.05.06
20:02
А значи от 1-5 повторения ли е по-хубаво да се прават или 6-12
[quote author=“Nask0`”]А значи от 1-5 повторения ли е по-хубаво да се прават или 6-12
1-5 е предимно за сила , нарастването на масата е малко
20.05.06
22:21
аз пък знам че колкото повече повторения толкова повече сила :?
20.05.06
22:21
Да обобщим
1-4 - бачкаш за сила, мускулите почти не растат на обем
5-12 - културизъм
12+ издръжливост
Насе, сега по-добре ли е? Недей така буквално да ги приемаш :wink:
Недик :lol:
че няма значение от повториенията колкото се поже повече
а всичко било от храната :roll:
[quote author=“gmilev”]Недик :lol:
Доколкото успях да схвана от написаното :wink: казваш,че Недик е казал,че няма значение от броя повторения а от това какво и колко ядеш ?Аз няма да се съглася с това.За мен има голямо значение колко са повторенията.Много рядко правя повече от 8 пов. Гърба е изключение- там са около 10.За краката и прасците пък е съвсем друго и тях не ги намесвам.:) Много е важно,какво ядеш,но не е без значение и как тренираш.Според мен трябва да е тежко,всичко друго е ....... :wink:
21.05.06
14:31
аз лично правя по 8 повторения и ако изпомпвам така с малко колограми до отказ...(при краката е друго)
21.05.06
14:37
[quote author=“Don_Korleone”]аз лично правя по 8 повторения и ако изпомпвам така с малко колограми до отказ...(при краката е друго)
според мен яденето не е на първо място
всичките са много важни и ги поставям на почти равни позиции
ама вие много буквално приемате думите на Недик! наистина човек неможе да се хване задължително към една цифра, да кажем 8! ако беше така да кажеш ето аз правя по 8 повторения и по този начин експлоатирам тялото си максимално. да ама не няма чудотворна цифра. зависи от интензивност, ген, упражнение, опит, възстановяване и тн. прав е че храната е на първо място и по точно възстановяването! ако ядеш по 2 филии хляб на ден и най- добрата тренировка със супер тежки кила и 5-6 повторения или по 8-10 или по 15-20 повторения да правиш все ефекта ще е един - претрениране! има хора както вече казах правят за маса по 50 повторения и ръстат, има такива които правят по 3-6 повторения и пак ръстат, но няма такива които да ядат по 2 филии хляб и да ръстат! за това го е казал човека така, а не че толко няма значение броя, защото различните повторения товарят различни мускулни влакна и тн.. :)
21.05.06
14:50
[quote author=“AMAZER”]ама вие много буквално приемате думите на Недик! наистина човек неможе да се хване задължително към една цифра, да кажем 8! ако беше така да кажеш ето аз правя по 8 повторения и по този начин експлоатирам тялото си максимално. да ама не няма чудотворна цифра. зависи от интензивност, ген, упражнение, опит, възстановяване и тн. прав е че храната е на първо място и по точно възстановяването! ако ядеш по 2 филии хляб на ден и най- добрата тренировка със супер тежки кила и 5-6 повторения или по 8-10 или по 15-20 повторения да правиш все ефекта ще е един - претрениране! има хора както вече казах правят за маса по 50 повторения и ръстат, има такива които правят по 3-6 повторения и пак ръстат, но няма такива които да ядат по 2 филии хляб и да ръстат! за това го е казал човека така, а не че толко няма значение броя, защото различните повторения товарят различни мускулни влакна и тн.. :)
Но пък няма такива дето като само ядат без да тренират да правят мускулите нали?То ако имаше такива никой нямаше да ходи на фитнес
[quote author=“DirtyandNasty”]
Но пък няма такива дето като само ядат без да тренират да правят мускулите нали?То ако имаше такива никой нямаше да ходи на фитнес
съгласен съм! никой неказва обратното :)
въпреки че и само с ядене може да ти стане 50 ръката :lol:
21.05.06
17:10
[quote author=“AMAZER”][quote author=“DirtyandNasty”]
съгласен съм! никой неказва обратното :)
въпреки че и само с ядене може да ти стане 50 ръката :lol:
С ядене може да ти сане над 100 талията, раката малко трудно 50!То ако беше така секи щеше да яде кат сфиня и да не стапва в залата!
21.05.06
17:48
Aбе ,ако ще и ръката да ти е 100 тя ще е изградена само от мазнини.Няма да има релеф.Така ,че и двете ивъзтановяването и тренирането вървят ръка за ръка.
Според мене се стимулира с 5-6 повторения минимум с по-голяма тежест,ако можеш да правиш 10 пъти с една тежест значи определено ти е лека.
22.05.06
01:22
[quote author=“gmilev”]Недик :lol:
Да бе , той тоя Недик ми е много странен на мен.има доста познания , което не мога да го отрека, обаче си тренира по някаква си негова система измислена с леки тежести , но в същото време е си има добро тяло все пак е 75 кг.релефен. мисля, че там някъде.Цялата работа при него е че набляга на химията и оттам е дръпнал поне аз така мисля.иначе с тези неговите тежести където тренира просто е абсурд да направиш такава ръка като неговата.
Не се заблуждавайте! Както по горе във форума писаха вси4ко е до ген! Има хора с повече бързи мускулни влакна и такива с бавни ( червени и бели) едните се натоварват с големи тежести а другите с повече повторения! За културизма се набляга на червените, тъй като те нарастват на обем много по бързо ! В зависимост как искаш да изглеждаш и тренираш ако искаш красиво тяло правиш много повторения с тежест която да можеш да контролираш във всяка една фаза на упражнението !
Ако искаш бързо увеличения на обема на мускулатурата тренираш с големи тежести и малко повторения 6-8-10! за това са и отделни дисциплини културизъм и фитнес :)
[quote author=“dido_2005”] За културизма се набляга на червените, тъй като те нарастват на обем много по бързо ! В зависимост как искаш да изглеждаш и тренираш ако искаш красиво тяло правиш много повторения с тежест която да можеш да контролираш във всяка една фаза на упражнението !
Ако искаш бързо увеличения на обема на мускулатурата тренираш с големи тежести и малко повторения 6-8-10! за това са и отделни дисциплини културизъм и фитнес :)
Обратното, на белите се набляга. Червените нямат голям потенциал за растеж.
А другите неща в поста ти са неверни.
22.05.06
11:23
Големите тежести активизират бялото месо, а издръжливостта - червеното.
В Максим имаше много забавен пример - за прехвъркването при пилетатта се активизира бялото меса, а за “трамбоването” на ляво, на дясно из кукушарника - червеното :lol:
Мисля че напрежението а не тежеста оформя кара мускула да расте! Говоря за контролирана тежест! А за червените и бели мускулни влакна може и да сам сгрешил цвета :)! Говоря от личен опит в момента сам на 34 години тежа 88 кг и тренирам по програма на Арнолд Шварценегер за изчистване като се набляга на 5 упражнения по 15 повторения с 30 секунди почивка!
първи ден рамо бицепс трицепс
втри ден гърди гръб
всеки ден 30 мин кардио и крака и коремна преса за 2 ра тренировка!
от 98 кг за месец и половина сам свалил с нея 10 кг. като ръцете не са мраднали надолу 47 см. за това мисля че и повечето повторения варшат работа! Успех на всички !
22.05.06
17:08
Добре де последно повече повторения с по-малка тежест или с по-голяма тежест по-малко повторения?
Ами нали ти казах де. За хипертрофия работи в диапазона 6 - 10 повторения (макс. 12) с тежести между 70 и 85% от максимума и няма да сбъркаш.
22.05.06
19:29
А днес според мен направих голяма грешка.Първо тренирах корем, защото беше заета лежанката днес тренирам гърди и корем.И кат се изморих с корема нямам сила за гърди.Можеше ли в случая да взема нещто да си възстановя силите или не.Нещо сладко или нз.. ?
това което бих те посъветвал аз е да си тренираш корема във вас понеже когато го тренираш във фитнеса ако преди това си правил някакви други упражнения после нямаш достатъчно енергия за да си направиш корема и обратното
26.05.06
15:41
Е у нас ,ама нямам в къщи такава пейка за преси.А ако правя обикновени преси няма ефект голям.
под вас нямах предвид ТОЧНО във вас да бъде.. може на вънка на лостовете а и не е казавно че точно ти трябва пейка има и други упражнения например повдигане на краката докато висиш на лост..а и това за обикновените преси за корем на земята не е вярно че няма ефект..просто ще увеличиш повторенията..аз за няколко месеца направих много хубава преса и сега ми се виждат плочките и то точно от такивя коремни преси