"Помпене"

RE

14.06.06
10:33

Колко важно е помпенето?
Всеки можете да изгради размери и сила с редовни тренировки, които нямат помпеща функция. Известно помпене винаги дава резултат, но не такъв, че да смае света.
В миналото някои шампиони са изграждали своите тела единствено с малки тежести и много помпещи повторения, разбира се, не бързо. Други са предпочитали да тренират по маниера на “хеви дюти” с висока интензивност, използвайки големи тежести и малко серии (1-3). Привърженици на този принцип са Майк и Рей Менцер, Кeйси Виатор и Дориан Йейтс. Но почакайте за минута! Та нали те изградиха тела за Мистър Америка преди да са  чували за този принцип.

Всъщност принципа се популяризира широко от Артур Джонс, който е създател на революционната машина за упражнения Наутилус. Артур е вярвал, че машината му е по-добра от свободните тежести и не се е колебаел широко да я рекламира. Даже е говорил с Боер Ко, Рей и Майк Менцер да отидат при него във Флорида и да тренират на неговата машина, като той им плаща 500 долара седмично (не малка сума тогава). Той лично е наблюдавал тренировката, нагласял килограмите и броял повторенията. Резултат нямало. И тримата загубили мускулна маса.

През годините съм чувал много разговори отнасящи се до ефективността от помпенето. Виждал съм фигури изградени от хора, които са използвали малки тежести и много, водещи до напомпване, бързи повторения, но при тези мускули винаги е липсвало качеството зрялост, което се получава от тежките тренировки. В златните години на бодибилдинга (1947-1960) тези момчета са ги наричали “мускулно вретено”, което съвсем не е било комплимент.

Някои хора твърдят, че тежката тренировка ще ви даде мускулите, които ще останат когато спрете да тренирате. Това не е истина. Когато спрете да тренирате вашите мускули бавно се връщат към това, което сте били в началото независимо дали сте тренирали леко или тежко за да придобиете тези мускули.

Eдин от старите културисти Серж Нюбре тренираше по стария начин, но това му действаше добре. Той правеше серия след серия с голям брой повторения, като всеки път гледаше да превиши броя на повторенията от предишния. Често правеше до 50 повторения на едно упражнение, но да не забравяме че в началото на своята кариера той беше тренирал тежко.

Арнолд в началото също е тренирал тежко. Той е правил мъртвата тяга с 270 кг, а сгъване с читинг с 130 кг, но когато идва в САЩ в 1968 той довежда повторенията до нормалните стойности – 10-12 повторения за серия.

Преди 35 години Фреди Ортиз е бил забележителен културист. При ръст от 165 см, той е имал 48 см ръка и никога не е завършвал тренировката без да постигне пълно напомпване. Големите тежести никога не са били част от неговата тренировка.

Едни от най-бързите тренировки принадлежат на Дани Падила. Не слушайте, че бавните повторения били важни за растежа. Дани е правел 12-15 сгъвания за по-малко от 10 секунди. Когато измервал ръцете си метърът показвал 50 см.

Принципът на хеви дюти звучи научно, промоцията на метода е направена интелигентно от Майк Менцер. Той учеше културистите да се повиши нивото на силата, но успешната тренировка е нещо повече. Тя включва повече стрес на мускулните клетки. Трябва да получите резултати в непрекъснато растяща прогресия, независимо дали тренирате с умерени или големи тежести, бързи повторения, ротация на упражненията, честа смяна на упражненията, на храненето и суплементите.

Лари Скот имаше фин начин на тренировка. Той правеше 5 серии от по 8 повторения и когато едно упражнение работеше добре правеше от него до горене. Той казваше, че за разлика от Менцер (който прави максимум от две серии за упражнение) прави Хеви Дюти всяка серия за 5 серии, след което прибавя малко горене за да повиши кръвния ток през областта.

Повишеното кръвоснабдяване на тъканите увеличава доставката на хранителни вещества и помага за възстановяването на мускулите. Колкото по-голямо е напомпването, толкова по-голям е кръвния ток през мускулите. Когато напомпването върви рамо до рамо със солидна, с прогресивно повишаваши се тежести, тренировка и добро хранене, резултатте идват веднага.

14.06.06
10:40

Статията май я имаше в “Мускули & Фитнес” и е от преди няколко броя... Неразбирам защо я пускаш :?:

RE

14.06.06
10:44

[quote author=“M16”]Статията май я имаше в “Мускули & Фитнес” и е от преди няколко броя... Неразбирам защо я пускаш :?:

Защото не всеки чете списания и си мисля че ще е интресно да се научи нещо повече за помпенето на мускулите.

14.06.06
10:47

[quote author=“realityman”][quote author=“M16”]Статията май я имаше в “Мускули & Фитнес” и е от преди няколко броя... Неразбирам защо я пускаш :?:Защото не всеки чете списания и си мисля че ще е интресно да се научи нещо повече за помпенето на мускулите.

ОК... Можеше поне да посочиш източника  :wink: ...

NO

14.06.06
10:49

Защото е интересна и не знам защо си мислиш, че всички четат тия списания! Благодаря за статията

14.06.06
13:06

Статииката ми хареса добре е от време на време да се пускат такива работи  :wink:

аз също смятам , че е добре да се пускат статии които са направили впечатление.
защото аз също не обичам списанията... първо защото знам как се правят... и после престанах да си купувам РЕКЛАМА.

благодаря за статията, все пак е останало нещо читаво и по списанията! наистина ми харесва.

само казвай от къде е ,чиста колегиалност :)

VL

14.06.06
22:17

тежкото си е най-добро.все пак е друго си е сам да свалиш пералнята от 4 ет :lol: но трябва и работа за издръжливост.

15.06.06
09:32

ИЗОМЕТРИЙКА

според мен всяка тренировка е добре. само едно ще кажа, една година не тренирах нищо друго освен бягане и не си развалих формата, дори мисля че я подобрих. спринт, спринт, спринт!

15.06.06
15:12

Аз също смятам, че е хубаво да се пускат такива статии от списания.
Все пак не на всеки му остава време да чете и списания.  :wink:

StronG™

15.06.06
19:34

Прочетете аз какво реших да правя за няколко месеца и си дайте мнението:
Значи в месеца 3 седмици ще тренирам ” хеви дюти ” а последната напомпване( за да стресирам мускула ).Като между месеците ще почивам по 5 дена.Е какво мислите ?

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1