Програма наченаещ-клякане с щанга "за и против"!

Прескочи до:

По една друга тема свързана с програма ,се зароди спор, дали е умесно да се препоръчва, клякане със щанга , в програма за наченаещ. Ами това е темата. “За или Против” . само ще помоля, АКО можете да се обосновете.

14.06.06
12:14

основно упражнение развиващо цялостната координация на мускулите в тялото на трениращия - на базата на него се научаваме да даваме всичко от себеси при лега! и другите базови движения което помага за по добри резултати от тях! а има и много други причини  :wink: !

14.06.06
12:36

Аз съм за стига да не се изпълнява с големи килограми (на 60%-70% от възможните)

[quote author=“GrimReaper”]Аз съм за стига да не се изпълнява с големи килограми (на 60%-70% от възможните)

това си е класика: до 75% от макса и минимум  12-15 повторения!

14.06.06
14:06

Първо да кажа че под начинаещ разбирам човек които за пръв път влиза във залата!
Ако както казваш в другата тема, му висиш на главата всяка тренировка в продължение на месец даже повече, сигурно ще се научи да кляка горе-долу правилно. Ако е някоя некоординирана жена която като става си сяда на Д-то, ще ти трябва мнооооого повече време. А какво става ако изведнъж влезнат във залата 4-5 начинаещи или трябва да пазиш няколко човека да не се затиснат и нямаш физическата възможност да обръщаш внимание на всички? Проблема идва ако тренира без инструктор или гледа “техниката”  евентуално от по големите батковци (както 90% от начинаещите).
Техниката на клека е сложна даже хора с дългогодишен опит го правят не както трябва. Заучено неправилно упражнението и създаден погрешен двигателен навик после мн. трудно се оправя. Но ако начинаещия е направил 4-5 месеца тренировки ще бъде много по-лесно да разучи движението правилно. Винаги може да се пробва. Взимате един или няколко начинаещи, които за пръв път влиза във залата и още толкова, които са тренирали половин година без да са правили клекове и ще видите кои по-бързо схващат.
cleaner - всички знаем какви са положителните страни на клякането и нито един от нас не ги пренебрегва, само дето темата се отнася за съвсем друго.
Аз съм на мнение, че има толкова мн и  хубави упражнения за крака за начинаещ спокоино клековете може да ги остави за след 5-6 месеца.

[quote author=“x_3_mar”]Аз съм на мнение, че има толкова мн и  хубави упражнения за крака за начинаещ спокоино клековете може да ги остави за след 5-6 месеца.

Това, както и цялото мнение е абсолзтно вярно. При тежко натоварване при начинаещите мозъка не може да координира мускулите - ще залита, ще се изкривява, ще свива гърба и т.н. ... За мъртва тяга и клек трябва стаж. Безспорно е. Нека си прави на машини, пък като понасабере стаж, погледа как се прави движението, по интуиция и с малко помощ ще го научи. Ако ще гледате как някой прави клек, гледайте го на първите серии с по-малко килограми, защото повечето развалят движението под голямата тежест.

Против.

14.06.06
14:17

[quote author=“x_3_mar”]cleaner - всички знаем какви са положителните страни на клякането и нито един от нас не ги пренебрегва, само дето темата се отнася за съвсем друго.

приятелю не си прав че темата се отнася за савсем друго

[quote author=“bgtrener”]”За или Против” . само ще помоля, АКО можете да се обосновете


а относно клека несме отворили темата за да спорим - нека който когато и както си иска да кляка или не! - човек винаги жъне посятото навреме !!!

14.06.06
14:42

За мене това си е най-добро упражнение за крака.
Целта е просто да се научиш да го изпълняваш технично правилно и да не правиш груби грешки от които можеш да получиш тежка контузия.
Това упражнения хваща от задника и целия крак до коляното.За мене по хубаво упражнение няма.
Когато бях начинаещ (ако може да се каже че вече не съм) и аз не го правих заради такива съвети но на 3-я месец някъде започнах да го правя и усетих значителен напредък в краката.Сега краката са ми едно от най развитите звена а преди бяха много изостанали.

[quote author=“cleaner”][quote author=“x_3_mar”]cleaner - всички знаем какви са положителните страни на клякането и нито един от нас не ги пренебрегва, само дето темата се отнася за съвсем друго.

приятелю не си прав че темата се отнася за савсем друго

[quote author=“bgtrener”]”За или Против” . само ще помоля, АКО можете да се обосновете


а относно клека несме отворили темата за да спорим - нека който когато и както си иска да кляка или не! - човек винаги жъне посятото навреме !!!

в спора се ражда истината!
благодаря за отзвука. само една вметака- сега се сетих че трябваше да започна по отдалеч.... говорим за хора които могат да клякат без щанга. ЗАЩОТО!!!- знаете ли колко пъти ми се е случвало да попадна на човек който или не може, или му е ужасно трудно да кляка на цчло стъпало. клякат на пръсти, или искат много високи трупчета да си сложели под петите...

15.06.06
14:18

Bgtrener, знам какво е... направо си е кошмар да накараш такъв човек да кляка. Все пак аз съм твърдо ЗА клека за начинаещи. Това е основно упражнение, с чиято помощ може да се измери общата сила на човека. Разбира се, от основно значение е да се усвои правилната техника. Аз се учех сам и сега се усещам как понякога допускам грешки в изпълнението, защото съм заучил грешна техника.
Клека си има и едно друго предимство-понеже това е най-трудното упражнение и изисква известна воля да се направи, особено като натрупаш повечко дискове на лоста, при него се вижда кой е сериозен трениращ и кой идва да понапомпи малко бицепса и гърдите за пред мадамите :D . Спомням си, че в Iron man/нашето издание/ имаше една готина статия за това как с помощта на клека може да се промени дори психическата нагласа на трениращия, който смята, че качва трудно маса.
В заключение ще кажа, че клека не е просто едно упражнение за крака, клека е упражнение №1 за цялото тяло и е задължително да се прави от всички, особено начинаещите.

15.06.06
20:28

[quote author=”Раздел на саита “Упражнения”]Клякането с щанга се счита за най-ефективното упражнение за изграждане масата и силата на бедрата. То се използва не само от билдерите, а и от повечето спортисти, за които развитието на силата на краката е от решаващо значение . . Вариантът с щанга на раменете е най-популярен и се препоръчва на всички билдери, независимо от нивото им на развитие.

16.06.06
00:07

ЗА
клека е хубаво нещо ако се прави правилно!!!

благодаря на всички!

filatov

16.06.06
12:43

[quote author=“manson”]Нека си прави на машини, пък като понасабере стаж,

Е как ще го събере тоя стаж, като виси само по машините. :roll:
Клекът и тягата са основата на тежката атлетика, а освен това са и най-добрите упражнения за покачване не маса, особено от натурални трениращи. Начинаещите е ясно, че няма да станат за 2-3 месеца много яки и е добре да ги правят тези упражнения още отначало, за да можа с малки колограми да придобият правилната техника. В противния случей, примерно за година понаякват и изведнъж слагат голеим кила на тяга примерно, като си мислят че вече са напреднали и се правят простотиите.
Примерно в спортните училища, щангистите от 6 до 8 клас учат само техника с мн малки килограми и вече след осми идват килата и зоба.

[quote author=“filatov”][quote author=“manson”]Нека си прави на машини, пък като понасабере стаж,

Е как ще го събере тоя стаж, като виси само по машините. :roll:

Ами явно се различаваме в мненията  :D Нали първо тялото трябва да се адаптира, нервната система също. Ето ти най-простия пример: лежанка.

Обърни внимание на някой който влиза за първи път в залата и легне под лоста. Значи лега не е само гърди. Включва рамото, трицепса, предмишница и корем дори. За всичко това се иска перфектна координация - иначе лоста се клати, няма стабилност, за сила да не говорим. Като направи примерно 4-5 месеца стаж може да се почне клека. Тогава мускулатурата в краката е горе-долу развита, стегнат е квадрицепса, задното бедро, сухожилия, глезени са по-гъвкави и т.н. Гърба и пресата като стабилизатори на движението също вече могат да одържат и контролират движението. Клека може да докара големи контузии при начинаещ.
Примера с лега го дадох, защото във вторник точно този “ефект” наблюдавах при начинаещ. Няма упражнение, което да е само за един мускул, та дори било и на машина. Просто отначало тялото се адаптира и привиква към натоварване, освен това мускулите ще станат по-”гъвкави” и ако стане нещо, залитне и т.н. веднага ще влязат като “уравновесители” без да ги подложиш на риск от травма. Ти си доста напред със знанията и знаеш за какво става дума, но явно сме поддръжници на различни тези. Е според мен трябва да се навлезе първо в нещата, после малко техника да се понаучи и чак тогава се почва клека. Не е леко упражнение, но е дяволски добро като mass building

16.06.06
13:27

Техниката на клека се учи с клякане. Колко стаж имаш на другите упражнение за крака не е от особено значение. И не виждам защо клека да е по - различен от лежанката например, която всеки почва да изпълнява още от първия ден.

16.06.06
13:44

И аз съм за включването на клека от начинаещите, но с разумна тежест!

[quote author=“melazar”]И аз съм за включването на клека от начинаещите, но с разумна тежест!

ако е нужно дори и без щанга като за начало!

16.06.06
15:07

[quote author=”Петко К”]Техниката на клека се учи с клякане. Колко стаж имаш на другите упражнение за крака не е от особено значение. И не виждам защо клека да е по - различен от лежанката например, която всеки почва да изпълнява още от първия ден.

Защото техниката на клек е по-сложна от техниката при лежанката. Един начинаещ много по-бързо ще схване техниката на лежанката, до някакво прилично ниво, а доста повече време ще му е нужно да схване техниката на клек. Представете си, че за пръв път влизата в залата и почват да ви карат да клякате без тежести или само с лост. За кое да мислиш по напред за дишане ли, да не отлепяш петите, да гледаш нагоре, да държиш прав кръста, да не прибираш колената едно към друго, да не ги раздалечаваш, да не се навеждаш, да не заключваш ставите............изобщо изведнъж стават мн. нещата. Ако си инструктор(и се занимаваш само с него което доста рядко срещано) тамън го накараш едно от тези неща да го прави правилно и другото се развали, после му напомниш за другото и се окаже че е направил 3-4 серии и трябва да свършва, защото и без това сериите или са му мн. или на другия ден няма да може да ходи. И следващата тренировка всичко почва отначало....
Barcelona_FC не е съгласен с това което казваме с мансон ама тои самия е тренирал така( изчакал е няколко месеца) и сега какво излиза не стига, че краката му са една от наи-добрата мускулна група, ами и е почнал като е понатрупал стаж и не му е било толкова трудно да схване техниката.

само една вметака- сега се сетих че трябваше да започна по отдалеч.... говорим за хора които могат да клякат без щанга. ЗАЩОТО!!!- знаете ли колко пъти ми се е случвало да попадна на човек който или не може, или му е ужасно трудно да кляка на цчло стъпало. клякат на пръсти, или искат много високи трупчета да си сложели под петите...

Говорим точно за такива хора защото повечето начинаещи са точно на това дередже :) все пак ако може някои да кляка без щанга ще е много по-лесно, а и повечето инструктори не си избират клиентите, а обратното.
Някои хора разбраха темата като “Дали клека е хубаво упражнение” и взеха да дават + и - е  то е ясно, че е хубаво упражнение даже НАИ-ХУБАВОТО.

16.06.06
20:56

Да го правят, но задължително с колан. Че с неправилна техника и много кила на клек и тяга е много лесно да се осакатиш.

16.06.06
21:18

Принципно няма никакъв проблем. Особенно ако е под надзор на някой, който ги чатка клековете.

Обаче гласувах с против. Защото по принцип е едно, а как се прави в залата съвсем друго.  :wink:

16.06.06
23:16

[quote author=“Sparrow-Hawk”]Да го правят, но задължително с колан. Че с неправилна техника и много кила на клек и тяга е много лесно да се осакатиш.

:shock:

17.06.06
00:00

Според мен първото нещо с което трябва да започне начинаещия заниманията си е:  клек, повдигане от лег, мъртва тяга, след това чукчета, раменни преси, набирания, кофички и след това всичко друго, в началото с много лека, дори без тежест за да научи правилно движенията, няма как да научи правилно едно движение ако не го прави, виждал съм хора с доста стаж в залата които правят нещо като клек въпреки че са прекарали години в злите, тяло се гради с първо БАЗОВИ упражнения именно за това са БАЗОВИ - след тях се прави всичко друго не преди тях - първо се учим да лазим след това да ходим и накрая да тичаме, с клякането е същото.

17.06.06
00:43

Aми да ги учим начинаещите да правят изхвърляне и изтласкване?

17.06.06
23:23

[quote author=“x_3_mar”]Aми да ги учим начинаещите да правят изхвърляне и изтласкване?

:lol:  :lol:  :lol:  ако тренират за щангисти може  :lol:  :lol:  :lol:

18.06.06
22:59

въпрос4е- ами клек пресата, която е леко наклонената, заменя ли клека с лост
лостът ми сма4ква трапеца горе и боли, а и ми схваща някакви нерви по врата и ми изтръпват пръстите на ръцете

[quote author=“o13mon”]въпрос4е- ами клек пресата, която е леко наклонената, заменя ли клека с лост
лостът ми сма4ква трапеца горе и боли, а и ми схваща някакви нерви по врата и ми изтръпват пръстите на ръцете

клек пресата е тъпо!
а лоста ти мачка трапеца защото не знаеш как да си го наместиш. лоста не се слага на врата!
затова казах ,че трябва техника.

Да го правят, но задължително с колан. Че с неправилна техника и много кила на клек и тяга е много лесно да се осакатиш.

мисля ,че трябва да се учат без колан докато е малка тежаста. а и да спомена , че ако се прави правилно клека, колана се слага за да държи корема! знам ,че сега ще има подигравателни писания, но който разбира, ще се съгласи. мога да кажа ,че съм треньор по силов трибой, и колана го слагахме, не за да пази кръста, а да се вдига по тежко, и ако забелязвате по състезанията по силов трибой, при клек много от състезателите го обръщат обратно (широката част на корема) .
пускам нова тема във форума за колана, не отговаряйте тук моля.

19.06.06
19:09

твърдо ЗА : лично при мен клякането и тягата са царете на тренировката, ако не правя клякане и тяга се едно не съм тренирал като хората, клякането ме размазва, удря ме в земята и после растя като гъба целия, по-анаболно упражнение няма, задължително е за всеки! , разбирасе някой трабва да покаже как да го правиш правилно защото и такива травми се получават. Техниката е всичко

19.06.06
23:10

еми техника на някое движение не се учи за 2-3 тренировки ..
Едо е да го прочетеш , а друго е да го приложив и последсвие да ти стане навик
до скоро и аз мислех че имам изчистена техника на клек , ама се оказа че съм далеч от истината..
говорим за пълен клек както си му е редът

[quote author=“arniman”]твърдо ЗА : лично при мен клякането и тягата са царете на тренировката, ако не правя клякане и тяга се едно не съм тренирал като хората, клякането ме размазва, удря ме в земята и после растя като гъба целия, по-анаболно упражнение няма, задължително е за всеки! , разбирасе някой трабва да покаже как да го правиш правилно защото и такива травми се получават. Техниката е всичко

1вите месеци след кат почнеш фитнес растеж кат гъба от всичко.Не е нужно да почваш с тия тежки упражнения,те са после,кат зациклиш на едни кг,никои не отрича, че се натрупва яко сила и ММ от тях, но ако си почнал преди 20 дни с фитнеса много бързо може да ти прекъснат ентусиазма с болки в гърба и още сума ти неща.Вече си го представям как някои,които тренира футбол, отива у фитнеса за 3ти път и решава да прави клекове и тъи като краката са му по-развити от горната част на тялото трупва повечко кг на клека и се превива на 8 в опита си да задържи лоста на раменете и това като се повтори няколко пъти..

20.06.06
09:32

Не е нужно да почваш с тия тежки упражнения,те са после,кат зациклиш на едни кг,никои не отрича, че се натрупва яко сила и ММ от тях, но ако си почнал преди 20 дни с фитнеса много бързо може да ти прекъснат ентусиазма с болки в гърба и още сума ти неща

Изобщо не съм съгласен, Наистина това са ужасно тежки упражнения, затова е нужно да се научи правилната техника, внимателно и с леки тежасти, с постепенно натоварване. Да се изключват от програмата на начинаещ желаещ максимално развитие е тотална грешка, от тези упражнения тялото ти става жадно за храна, ти ставаш като войн, надъхан и силен, няма други упражнения наливащи маса навсякаде, както тези две. Защо начинаещ да качи 3-4 килограма като може за месец и половина двада качи 10-12 и то почти чисто? Обясни ми защо трябва да ограничаваме искуствено растежа ?  а иначе начинаещите вобще трябва да избягват да падат под 6 повторения.

[quote author=“arniman”]

Не е нужно да почваш с тия тежки упражнения,те са после,кат зациклиш на едни кг,никои не отрича, че се натрупва яко сила и ММ от тях, но ако си почнал преди 20 дни с фитнеса много бързо може да ти прекъснат ентусиазма с болки в гърба и още сума ти неща

Изобщо не съм съгласен, Наистина това са ужасно тежки упражнения, затова е нужно да се научи правилната техника, внимателно и с леки тежасти, с постепенно натоварване. Да се изключват от програмата на начинаещ желаещ максимално развитие е тотална грешка, от тези упражнения тялото ти става жадно за храна, ти ставаш като войн, надъхан и силен, няма други упражнения наливащи маса навсякаде, както тези две. Защо начинаещ да качи 3-4 килограма като може за месец и половина двада качи 10-12 и то почти чисто? Обясни ми защо трябва да ограничаваме искуствено растежа ?  а иначе начинаещите вобще трябва да избягват да падат под 6 повторения.

Този спор няма да има краи така че нека пича сам си прецени какво да прави.Мнения по темата колкото щеш.

22.06.06
09:11

аз гласувах против, според мен начинаещ е човек не само без опит, ами и в не отлична кондиция. следователно той първо трябва да влзене във някаква форма и чак след това да се съсредоточи върху тези упражнения. иначе безспорно клека и мъртвата тяга са невероятни упражнения... но дори аз тренирам от известно време и ето че техниката ми иска още работа.. а някой начинаещ да хване да се метне да си сложи повече кила от колкото може да вдигне и да си навлече цифра контузии..
от друга страна е определено упражнение което след 3 месеца тренировки тряба да се започне.. много хора в началото се хвърлят само на upper body да работят.. и заебават краката или пък правят само екстензии някакви...

22.06.06
10:00

аз мисля че начинаещия за да натрупа маса и сила трябва да се научи и основно да изпълнява клек ,лег и мъртва тяга, от там нататък трябва да си подреди програмата около тези 3 основни упражнения

22.06.06
13:39

[quote author=“cleaner”]аз мисля че начинаещия за да натрупа маса и сила трябва да се научи и основно да изпълнява клек ,лег и мъртва тяга, от там нататък трябва да си подреди програмата около тези 3 основни упражнения

Че начинаещите си трупат и сила и маса без да правят тежки упражнения. Иначе ако било само до изпълнението на тежки упражнения, включващи всички мускулни групи, както казах по-горе щяха да правят  изхвърляне и изтласкване, ама защо не сте видяли някои начинаещ да ги прави ?

ExtazistiS

04.07.06
22:38

[quote author=“GrimReaper”]Аз съм за стига да не се изпълнява с големи килограми (на 60%-70% от възможните)

04.07.06
22:53

[quote author=“cleaner”]основно упражнение развиващо цялостната координация на мускулите в тялото на трениращия - на базата на него се научаваме да даваме всичко от себеси при лега! и другите базови движения което помага за по добри резултати от тях! а има и много други причини  :wink: !

Напьлно сьм сьгласен с @cleaner.

ZO

05.07.06
12:18

Клякането с щанга е много добро упражнение,гласувах ЗА.Просто ако искаш маса на квадрицепса-това е упражнението :) За начинаещ обаче не е добре да се слагат големи килограми,за да се хване техниката.Вече като може да го прави добре-почват и големите тежести.Според мен така е с всички упражнения и не виждам нещо различно в клякането(е малко по-опасно е,но все пак е базово упражнение).

08.07.06
15:02

Категорично съм против упражнения като “мъртва тяга” и “клекове с щанга да бъдат “изпълнявани” от начинаещи. Виждал съм как това става и определено гледката не е “естетически издържана”. Съответният човек се прегъваше на 4 без да си дава сметка, че ставите ще му трябват за цял живот (става въпрос за изпълнение на клекове), а при мъртвата тяга е почти същото.
И мъртвата тяга и клековете са супер упражнения, но са опасни за хора без опит, тъй като те все още не знаят как се изпълняват по лесните упражнения, с които се започва подготовката (пример: вместо клекове - лег преса). :shock:

13.07.06
00:51

КРАКАТА ДАВАТ МНОГО СИЛА НА ЦЯЛОТО ТЯЛО
НАГОРЕ САМО САМ ТРЕНИРАЛ ДО СЯ КРАКА НИКОГА И КО СТАВА
СИЛАТА НЕ Е НА МАХ :twisted:  :twisted:  :evil:  :x :x

Петко К - Не пиши с главни букви, прочети правилата и ги спазвай!

13.07.06
02:41

Да кляка начинаещия само с лоста отначало. После с 10-20-30 кг... Нали с някаква практика трябва да се натрупа опита. Какво значи категорично против. Едва ли не трябва да чака някой прекрасен ден, някакси магически да е готов за сефте клекове и тяга. Който иска се научава постепенно, койт’ не се учи - се скършва.

Прескочи до:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1