Няколко въпроса за тренировката и моля за отговор

psixar

23.08.06
21:35

Значи аз съм на 18 и тренирам от почти 2 години, но чак в началото на това лято разбрах точно как се тренира и че не е само там да блъскаш щангата...
Цяло лято чистих и сега вече тръгвам сериозно да започвам да качвам маса и се сетих че незнам всичко което ми е нужно и имам много въпроси затова пиша тук...
1. Има ли разлика как точно се комбинират мускулните групи (освен ако не ги води до преумора (чувал съм че само ръце един ден(бицепс&трицепс) спомагат за растежа им)) и как е най-добре да се групират за маса.
2. Знам че за маса не трябва по много упражнения, но как е по-добре...примерно гръб - 3 упражнения по 4 серии или 4 упражнения по 3 серии
3. Ще има ли повече ефект ако сменям част от упражненията например деля ги на основни и второстепенни - за трицепс - от лег и френско основни и тях не ги сменям, а другите например с дъмбел над глава, кик-бек, разгъване на скрипец - да правя 2 от тях като ги сменям всеки път. И това да важи за всичките мускулни групи.
4. Колко пъти в седмицата е най-добре - и на 2 дни или през ден.
5. Има ли понятие като упражнение само за маса и само за релеф което не е подходящо при тренировка за маса.

24.08.06
11:17

На почти всичките тези въпроси можеш да си отговориш като експерементираш.Във фитнеса няма секрети за успех всички опира до това как дадени методи ще се отразят на твоето тяло.Колкото до упражненията за маса и релеф всяко упражнение става за маса ако натоварването ти позволява да направиш от 8 до 12 повторения ,а за релеф от 15 до 20 но при релефа ключова роля играе диетата.

1. Масово разбиране(с което аз съм съгласен) е да се комбинират малка мускулна група с голяма(гърди+бицепс например). Това което си чувал, че при бицепс + трицепс расте доста ръката е така, но има възможност за поява на стрии.

2. Зависи от мускулната група. В твоя случай - гърди- 4 упр.,гръб - 5 упр.,трицепс - 3, бицепс - 3, рамо - 3, крака - 3-4, корем - 2. Сериите са 3-4.

3. Да. Идеята е много добра. Сменяй ги така и на всеки 2 месеца да кажем сменяш цялостно програмата.

4. Щом си тренирал 2 години 4 пъти мисля ще е идеално(освен ако си мислиш за нещо професионално).

5. Релеф не  се постига само с 20 повторения. Трябва ти диета и т.н. Принципно 6 - 8 повторения за маса, от 12 до 20 - 25 за релеф(изключваме корема).

psixar

25.08.06
00:52

Мерси за отговорите :D

25.08.06
11:02

[quote author=“boxerg”]

5. Релеф не  се постига само с 20 повторения. Трябва ти диета и т.н. Принципно 6 - 8 повторения за маса, от 12 до 20 - 25 за релеф(изключваме корема).

Релефа изобщо не зависи от повторенията.

newbie

25.08.06
15:44

дам , релеф се постига при негативен калориен прием , диета и кардио вършат работа

Ами аз написах, че трябва диета и други неща, но приемам критиките  :wink:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1