Объркване и малко помощ

09.09.06
12:39

Здравейте,

тренирам от приблизително 2 години, но по начина, който вие наричате “хаотична тренировка”. Имам много запалени приятели и покрай тях доста често съм в залата, обаче го правих повече за тонус, отколкото със сериозна цел. Досега. Реших, че щом така и така посещавам фитнеса поне 3 пъти седмично, е по-добре да имам някаква цел пред себе си. И тук дойде трудния момент - прекарах цяло лято в експериментиране. Има резултат, и то видим, но нищо не ни пречи да искаме по-голяма ефективност, нали? Та започнах да се ровя в разни интернет сайтове (като Вашия), набавих си няколко български списания, допитах се до инструктори или до дългогодишни билдери и изпаднах в недоумение: абсолютно всеки препоръчва различни неща! Едно чета тук, друго като отворя списанията, съвсем различно като питам някой от трениращите или инструкторите. В крайна сметка прегледах и форума и ми се стори, че тук има хора, които разбират това, което пишат. Е, ще се радвам да получа вашето мнение:

Ръст: 185см.
Тегло: ~82кг.
Години: 18.

Искам да поясня, че преди 16-годишна възраст тренирах плуване, а след това се започнах да се занимавам сериозно с кик-бокс. Имам добра спортна подготовка (включително и във фитнеса) и тялото ми издържа на доста тежки тренировки (е, поне лятото издържа :lol: ).

Цели:
1) качване на 4-5 килограма, максимум!
2) изчистване (особено на корема) и орелефяване.

Искам да отбележа, че няма да приемам нищо освен храна. Никакви добавки, суплементи или там както се наричат, да не говорим за сериозни “химии”. Не ме питайте защо и не ме убеждавайте, въпрос на...принципи. НЕ искам бързи и много забележими резултати, търся по-скоро атлетично и хармонично тяло, а не гърди като ковашки мехове и бицепси, които късат тениски (нищо против тях, просто имам други идеали).

Какво правя в момента:
Всяка сутрин тичам по стръмни стълби (към 400 метра). Качвам се на бягане, слизам ходом. Повтарям 4-5 пъти. Смазващо е, гарантирам ви! Пък и “вкаменява” бедрата и ми дава издръжливостта, нужна за спорта, който практикувам.

Тренирам у нас. 6х20 лицеви, 6х30 коремни и няколко други упражнения, по-скоро за разгряване на тялото.

Тренирам в залата. 3 или 4 пъти в седмицата, но както казах, доста “хаотично”. Сменям често програми, експериментирам, а понякога просто влизам без идея и хващам първия попаднал уред.

Е, ще се радвам да ми предложите някаква по-стабилна тренировъчна програма. 3 или 4 пъти седмично да тренирам? Да разделям ли тренировките на мускулни групи, и ако да - как точно? Повече повторения с по-малка тежест или по-малко с голяма тежест? Чета за пирамиди, дроп серии, супесерии, форсирани серии и се чеша тъпо - има ли файда от тези неща и конкретно в моя случай? Колко пъти да се храня и приблизително какво количество мазнини/въглехидрати/протеини да приемам? Въобще всичко, което можете да ми предложите, ще ми бъде от полза. Имайте предвид, че от 15 почвам отново тренировките по кик-бокс (лятото почивахме) - 3 пъти седмично, доста натоварващи.

Нямаше да питам, ако не бях затрупан с противоречива информация, която трудно отсявам.

Благодаря предварително,

Genesis

Виждаш ми се доста объркан, което е напълно нормално. Навсякъде всичко е различно защото в този спорт всичко е индивидуално. Ако на теб нещо ти действа супер, друг няма да го усети даже. За суперсерии, пирамиди и т.н. не мисли още. Хаотичната тренировка не е добър вариант. Да си подготвен добре физически е супер. Проблема при теб може да дойте с възстановяването. Стълби, кик бокс, фитнес... Доста си е. Тридневен сплит ще е по удачен щом ще започваш пак бокса. Програма която да задоволи твоите интереси има в сайта. Според мен ще е най - добре да правиш по 10ина повторения с тежест с която да си направиш както трябва 3 серии. Пак казвам трудно ще се възстановяваш щом не искаш да взимаш някакви добавки. Освен това не виждам нищо друго което да попречи на целта ти. Още отначало си направил грешка с хаотичните тренировки.

10.09.06
12:39

целите са ти:
1) качване на 4-5 килограма, максимум!
2) изчистване (особено на корема) и орелефяване.

трябва да разбереш, че не може едновременно да качваш мускулна маса и да се орефляваш! от това, което описа ти претренираш и ако искаш маса ще трябва да се откажеш от стълбите, а и кик-бокса ти е бая кардио. в смисъл маса се прави с тежки тренировки с по 5-7 повторения в серията, а после като отидеш на кик-бокс ти правиш кардио тренировка (необходима за орефляване) и така 2те си пречат. Ти сигурно си запален и няма да искаш да се откажеш от кикбокса така че си избери да правиш релеф. Колкото до яденето бая зависи от метаболизма обаче гледай да приемаш по 2,2грама белтък на твой кг (ти като си 85 тва прави 190 грама белтък на ден - сложна работа без добавки) яж много яйца, месо, извара, риба и мляко.
Също махни и тренировките у вас. Избираш 3 дневен сплит от програмите в сайта и спираш хаотичните тренировки, които нямат смисъл.
чети сайта :wink:

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1