smith машина

27.09.06
12:38

здравейте, каква е разликата мижду изпълнението на клекове, раменна преса и лежанка с свободни тежести и изпълнението на smith машина. Smith машината не е ли предпоставка за по чисто и сигурно изпълнение? И защо, ако е така, почти никои не я ползва??  :?:

27.09.06
12:43

[quote author=“heep”]здравейте, каква е разликата мижду изпълнението на клекове, раменна преса и лежанка с свободни тежести и изпълнението на smith машина. Smith машината не е ли предпоставка за по чисто и сигурно изпълнение? И защо, ако е така, почти никои не я ползва??  :?:

Лично аз съм я използвал за раменни преси. За съжаление в залата която посещавам сега няма :(
Вероятността за травма е по-малко вероятна.
Защо никой нея използва... :roll:

FIREBLADE

27.09.06
13:23

щото е машина.с машини не се расте.а и евала на хората които не позлват машини-машините са създадени за да ти улеснят тренировката да те глезят вие да не сте путки да се глезите.тренировката със свободни тежести разграничава мъжете от путиовците

27.09.06
13:36

[quote author=“FIREBLADE”]щото е машина.с машини не се расте.а и евала на хората които не позлват машини-машините са създадени за да ти улеснят тренировката да те глезят вие да не сте путки да се глезите.тренировката със свободни тежести разграничава мъжете от путиовците

Страшно изказване... :shock:  :lol:

Много искам да те видя как даваш 100% на лег без да има кой да те пази примерно...

27.09.06
13:42

[quote author=“FIREBLADE”]щото е машина.с машини не се расте.а и евала на хората които не позлват машини-машините са създадени за да ти улеснят тренировката да те глезят вие да не сте путки да се глезите.тренировката със свободни тежести разграничава мъжете от путиовците

глупости на търкалета  :roll:
И машините и базовите упр. трябва да съставят една тренировка.

27.09.06
13:52

Ако няма какво да напишеш по темата по-добре не се излагай :twisted:  :twisted:  :twisted:

27.09.06
14:16

Е, малко крайно мнение, но донякъде е в синхрон с повечето теории за бодибилдинга.
Наистина с изпозлването на машини, вкл. смит машина, нивото на безопастност се повишава, но също така, поради по-малкото усилия нужни за контрол над тежестите, участитето на синергистите е  значително по-слабо, което май не е много добре.

Аз лично, не бих ползвал смит машина - ако не мога да удържам щангата, явно тази тежест, не е за мен.  :)

Колкото за машините(включвам и скрипците към тях) и тяхното ползване, като цяло - не може да се отрече, че имат приложение, най-малкото..не всички упражнения, могат да се правят с дъмбели и щанги.  :)

FIREBLADE

27.09.06
15:05

ми разчитайте на машините и вижте сами докаде ще стигнете.

27.09.06
17:42

FIREBLADE се изказа малко крайно и някои се засегнаха:lol:

Смит-машината премахва нуждата да се контролира и стабилизира тежестта и така да се концентрираш върху конкретния мускул. НО... по този начин се премахва натоварването върху всички онези стабилизиращи мускулчета, които помогат и придържат основния мускул в работата му! Не се натоварва целия “пакет” от мускули, от там по-малка умора и по-лесно изпълнение (вярвам, че всички ще се съгласят), но оттам и по-малък стрес върху тялото, а оттам и по-малко отделяне на хормони! Нещата са си вързани...

Има и схващане, че тренирайки основно на машини тези стабилизиращи мускули не се тренират достатъчно при машините и оттам се увеличава възможността от травми.

Накратко, машините са добри само за оформяне на мускула и за по-различно натоварване от време на време...

FIREBLADE

27.09.06
19:14

[quote author=“nikolaBULL”]FIREBLADE се изказа малко крайно и някои се засегнаха:lol:

Смит-машината премахва нуждата да се контролира и стабилизира тежестта и така да се концентрираш върху конкретния мускул. НО... по този начин се премахва натоварването върху всички онези стабилизиращи мускулчета, които помогат и придържат основния мускул в работата му! Не се натоварва целия “пакет” от мускули, от там по-малка умора и по-лесно изпълнение (вярвам, че всички ще се съгласят), но оттам и по-малък стрес върху тялото, а оттам и по-малко отделяне на хормони! Нещата са си вързани...

Има и схващане, че тренирайки основно на машини тези стабилизиращи мускули не се тренират достатъчно при машините и оттам се увеличава възможността от травми.

Накратко, машините са добри само за оформяне на мускула и за по-различно натоварване от време на време...

ми крайно ама не е ли така.кво ше се лигава с машини.някаде бях чел и за тяга на смит машина-ай сиктир бе

27.09.06
23:47

FIREBLADE Успокой се и послушай другите защото са прави

28.09.06
11:57

Според мен машините са добри при начинаещите, а също така при изпълнени с голяма тежест. Клекни с щанга, ако си висок да видим какво ще стане.
Доста голямо натоварване се образува в коленете , освен това при по слабите и високи хора са предразположени към травми.
По-принцип съм “за” свободните тежести  и използвам машините само, когато искам да разнообразя тренировката или като последно упражнение за дадена мускулна група за доизцеждане.

FIREBLADE

28.09.06
12:18

ми уважавам ви мненията ама мене на машини неможе никой да ме накара да тренирам-изобщо не усещам натоварване

28.09.06
13:30

Не е зле да правим разлика между машини и смит... В крайна сметка тoй максимално имитира натоварването със свободна тежест... и Точно от тази гледна точка според мен приносът му за безопасността при някои упражнения надделява пред натоварването на балансиращите мускули, които тата и така се натоварват доста при работа с дъмбели (всички видове преси и т.н.)

Всеки трябва да предцени сам и да пригоди програмата си към специфичните нужди на тялото му...

28.09.06
14:08

[quote author=“FIREBLADE”]ми уважавам ви мненията ама мене на машини неможе никой да ме накара да тренирам-изобщо не усещам натоварване

Само едно ще ти кажа...
Базовите упражнения са 2/3 от една тренировка,а машините са остналата 1/3,но това не означава,че напълно трябва да се излючат машините.

28.09.06
15:17

[quote author=“nk_niki”]Не е зле да правим разлика между машини и смит... В крайна сметка тoй максимално имитира натоварването със свободна тежест... и Точно от тази гледна точка според мен приносът му за безопасността при някои упражнения надделява пред натоварването на балансиращите мускули, които тата и така се натоварват доста при работа с дъмбели (всички видове преси и т.н.)

Не е точно така... Смит-машината позволява движение само перпендикулярно на пода и то в права линия! А при всички естествени движения - клек, раменни преси, повдигане от лег (най-честите упражнения, изпълнявани на Смит-машината) движението на тежестта не е права линия, а малко като дъга. Движението на тежестта в права линия не е естествено за тялото поради самата биомиханика на човешкото движение.

На мен лично ми е смешна гледката, когато някой е правил само раменни преси на Смит-машина и ако премине на раменни преси с щанга, а още повече с дъмбели, как започва да му играят ръцете напред-назад! :lol: Точно защото стабилизиращите мускули при движението не са тренирани и са слаби, а оттам и възможността да се контузи е много голяма. И после виновни са свободните тежести! Не - виновни са машините! Затова за мен е абсолютно забранено начинаещи да имат в програмата си упражнения на машини, докато не са заякнали цялостно!

28.09.06
16:35

nikolaBULL, прав си но най много ме смущава тва че като гледам некви измислени фитнес предавания всички карат начинаещите да ползват машини. И после какво се получава некой праи лег със сто на машина и след тва кат се премести на истинския лег отива на кино всичко.
Аз лично правя на машина: полулег, разгъване за трицепс и за предно рамо( но всяко упражнение на машина ми е за донапомпване)

28.09.06
16:52

[quote author=“nikolaBULL”]
Смит-машината позволява движение само перпендикулярно на пода и то в права линия! А при всички естествени движения - клек, раменни преси, повдигане от лег (най-честите упражнения, изпълнявани на Смит-машината) движението на тежестта не е права линия, а малко като дъга.

:lol: Внимавал си на курса. Все едно слушам Глен или Борис как описват правилното изпълнение на лег...

Иначе си прав - спор не може да има..., но всеки си има предпочитания. Аз например раменни преси зад врат отказвам да правя със свободна тежест, пак кой каквото иска да ми обяснява...

29.09.06
03:20

[quote author=“nk_niki”] Аз например раменни преси зад врат отказвам да правя със свободна тежест, пак кой каквото иска да ми обяснява...

А пък аз въобще отказвам да правя раменни преси зад врат! :lol:  Но както и да е... Ти също ли си изкарал КОРФИТ-а?

29.09.06
09:18

Ми моята приятелка доста трудно изпълняваше клека в началото и вдигаше  първите две седмици на лег-пресата.След това си правеше клекоете значително по-лесно. Продължавам да твърдя, че ако си начинаещ първата седмица трябва да “усетиш” движението на тялото и желязото  в облекчен вариант , такъв предлагат машините. След това ,разбира се, минаваш на свободни тежести , понеже вярвам, че те са най-ефикасният вариант за трениране.

29.09.06
12:18

И аз не обичам много машините, но смит-машината е друго нещо. Особено при клека, защото ти позволява да застанеш по-напред и максимално да изолираш квадрицепса. Е, истинското клякане си е номер 1, особено за начинаещи, но и някои машини имат място в тренировката.

29.09.06
13:30

[quote author=“nikolaBULL”][quote author=“nk_niki”] Аз например раменни преси зад врат отказвам да правя със свободна тежест, пак кой каквото иска да ми обяснява...

А пък аз въобще отказвам да правя раменни преси зад врат! :lol:  Но както и да е... Ти също ли си изкарал КОРФИТ-а?

Имах това удоволствие - да... :wink:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1