Въпрос за Витамин С???

Прескочи до:

15.12.06
18:09

Някой да знае по колко Витамин С е хубаво да се приема на ден, защото се обърквам , на опаковката пише макс - 6 на ден, а мои познати ми казват , че няма проблем да се пият и 2 пъти по 6 дневно.
търсих из форума , ама не намерих нищо.

До 1000 мг можеш

15.12.06
18:40

Значи по 10 на ден. :D А как е по хубаво да ги пия- сутрин 5 и вечер 5 ???

SP

15.12.06
18:50

[quote author=”///sasho”]Значи по 10 на ден. :D А как е по хубаво да ги пия- сутрин 5 и вечер 5 ???

Ами хубаво е да го разделиш на колкото се може повече приеми ако имаш възможност. 4-5 приема е добре. Естесвено и с 1 може да минеш.

17.12.06
15:19

благодаря за помоща. :D

17.12.06
16:21

Може да се пие и по повече, защото това е единственият витамин, който не може да се предозира. Просто се изпикава. Само може да натовари бъбреците ако се приема по наистина МНОГО.
10 хапченца може на един ден да приемеш и да усвоиш (приблизително). Най-добре е на 3-4 приема, за да е по-посотянно нивото му в огранизма ти.

17.12.06
17:28

[quote author=“marzipan”]Може да се пие и по повече, защото това е единственият витамин, който не може да се предозира. Просто се изпикава. Само може да натовари бъбреците ако се приема по наистина МНОГО.
10 хапченца може на един ден да приемеш и да усвоиш (приблизително). Най-добре е на 3-4 приема, за да е по-посотянно нивото му в огранизма ти.

Много хора лекари вкл. си мислят че с витамин С не може да се предозира, но всъщност може и един от първите признаци е безсънието

KO

17.12.06
17:43

[quote author=“predator88”]
Много хора лекари вкл. си мислят че с витамин С не може да се предозира, но всъщност може и един от първите признаци е безсънието

Глупости! Недостигът му предизвиква безсъние и всякакви проблеми на нервна основа(депресии, фобии...). И да го предозираш, за нула време тялото го изхвърля.

NE

17.12.06
18:34

Повече от 500мг е абсолютно безсмислено !

17.12.06
19:53

[quote author=“Nenor”]Повече от 500мг е абсолютно безсмислено !

Леко  :lol:
Безсмислено е,ако нямаш цел... :wink:

17.12.06
20:51

Според мен:

1/ Може да се предозира и още как. Е, много ясно, че няма да те убие туко така, но това не значи, че няма да има отрицателни последици

2/ Има специалисти, които казват, че като си болен може и до 2г на ден може да стигнеш

3/ Много, ама много е важно каква точно химия ще вземеш за вит Ц. От личен опит, имам усещането, че има продукти, които толкова малко се усвояват, че няма смисал да се взимат.

4/ Никаква химия не може да се мети с естественото витамин Ц по усвояемост. Така че, ако не ви пречи на диетата, и то много, наблягай стабилно на естествените източници.

Поздрави.

17.12.06
22:30

[quote author=“koisymazzz”][quote author=“predator88”]

Глупости! Недостигът му предизвиква безсъние и всякакви проблеми на нервна основа(депресии, фобии...). И да го предозираш, за нула време тялото го изхвърля.

Ти явно си провеждал собствени изследвания, а ?  :wink:

18.12.06
00:45

Тренирам няколк доктори от Медицинска академия и те през зимата пият ПРОФИЛАКТИЧНО по 1000мг.(1 грам) на ден.
Ако въпреки това ги хване грип/настинка вдигат дозата до 2/3 грама на ден.
Вит С ободрява, стеснява капилярите и вдига кръвното, така че е неподходящо да се приема вечер (при положение че ще спиш пасивно).
В много плодове го има, но колко е бил и колко е останал са съвсем отделни въпроси.

18.12.06
14:10

Шипки,цитрусови плодове,обаче  варенето го разрушава

IN

18.12.06
15:40

И аз доколкото знам максималната дневна доза е 1 гр.....

SP

18.12.06
17:56

[quote author=“InDaHEad”]И аз доколкото знам максималната дневна доза е 1 гр.....

Няма максимална, токсичност не се достига. :!:
Преди във Витамим C, това на хапчета, имаше листовка и пишеше, че са описани случаи на провължителен прием на 15г без никакви последствия.

18.12.06
18:51

[quote author=“Sportex”][quote author=“InDaHEad”]И аз доколкото знам максималната дневна доза е 1 гр.....

Преди във Витамим C, това на хапчета, имаше листовка и пишеше, че са описани случаи на провължителен прием на 15г без никакви последствия.

Е мноо ясно че ше пише нали треа да им пием хапчтата, а те да ни ги продоват( а защо сега не го пише питал ли си се). Опомнете се всяко нещо с което се прекалява е вредно, защо ви е да пиете дори по един грам, да не би да качите маса от него или пък ще ви предпази от грипове, въпросът тук е да не се допусне авитаминоза , а и с 1 кг да се тъпчеш дневно ако се храниш със боклуци и ти е слаба имунната система пак ще се разболееш.

18.12.06
22:15

[quote author=“mitaka101”]Тренирам няколк доктори от Медицинска академия и те през зимата пият ПРОФИЛАКТИЧНО по 1000мг.(1 грам) на ден.
Ако въпреки това ги хване грип/настинка вдигат дозата до 2/3 грама на ден.
Вит С ободрява, стеснява капилярите и вдига кръвното, така че е неподходящо да се приема вечер (при положение че ще спиш пасивно).
В много плодове го има, но колко е бил и колко е останал са съвсем отделни въпроси.

До колкото знам приемането вечер на витамини означава никакво или недостатъчно доброто им усвояване...

Желателно е да се пият в първата половина от деня.

SP

18.12.06
22:26

[quote author=“predator88”][quote author=“Sportex”][quote author=“InDaHEad”]И аз доколкото знам максималната дневна доза е 1 гр.....

Е мноо ясно че ше пише нали треа да им пием хапчтата, а те да ни ги продоват( а защо сега не го пише питал ли си се). Опомнете се всяко нещо с което се прекалява е вредно, защо ви е да пиете дори по един грам, да не би да качите маса от него или пък ще ви предпази от грипове, въпросът тук е да не се допусне авитаминоза , а и с 1 кг да се тъпчеш дневно ако се храниш със боклуци и ти е слаба имунната система пак ще се разболееш.

И аз не казвам да се прекалява с Витамин Ц, но спорът е “Дали е вредно или не, ако се прекали” - ами не е вредно. Ако имаш научни факти да обориш твърдението, заповядай. :wink:

QK

18.12.06
23:46

Тука пак закачихме спорна тема.Значи някои,които бяха свидетели на спора за химията и милиграмите,които се употребяват,основно се разправяше за добре познатия бионабол,бяха отворени няколко теми,та се беше подпалил и оспамил целия общ форум,та там се разправяше за милиграми от рода на 2 до 3 грама на ден бионабол,от което в продължителен период човек,би трябвало да умре,поне 2 пъти,но явно,за някои целите се постигат с цената на всичко,като си правят опити по зле и от мишоци по лабораториите.Та говорихме си за 2 и 3 грама бионабол,та ще си говорим за 1 грам витаминки :)бонбонки.е все пак ако сте се амбицирали да се претрепете с пресовани прахчета,по-добре се ориентирайте към нещо по здраво,примерно анадрол-50 по грам на ден.И за две седмици с мъки,ще дойде Свети Петър с каляската,за други сатаната с вилата(стария вариант с косата),но поне в тия 2 седмици ще качите поне 15 килограма чиста вода или поне 13 от тях.Така,че извода за вас нека бъде,че израза всичко,което не ме убива,ме прави по силен,не се отнася до дози,които дедо ви се страхува на кончето на село,което тежи колкото целия ви род.А и плюс това,в големите градове грАдския транспорт върви по бързо от линейките(та дори един с тролей или трамвай беше прегазил една бабка),а и плюс това на грАдския транспорт му е позволено да хваща завой от 90 градуса,което бмв би завидяло,е може да хване малко от тротоара,но няма проблем,в София дори населението е подложено на разни опити от пилотите-каскадьори на грАдския транспорт.Но това е начин да си вдигнеш адреналина.Така,че внимавайте със дозичките на хапчетата,защото дори и да стане лошо по-добре хванете трамвай,и помнете дори и да умрете там се води хубаво,защото никой не се е върнал да каже,че е лошо.

19.12.06
17:03

Всички знаете,че мускулите са изградени от протеини.Увеличения им прием има все пак някакъв резон.Обаче витамините са ензими,спомагателни вещества.От тях организма взема само колкото му трябва.Другото изхвърля.Баласта се изхвърля от черния дроб,който обаче преработва и протеините за градеж на мускулите.И въглехидратите,мазнините,хормоните и всичко останало.Ако един компютър се претовари с много програми и прозорци,изпълнява лошо основната задача.Ако черния дроб се претовари с излишни вещества,ще преработва по-лошо протеините.По-бавно ще се качва ММ.Защото има ограничен капацитет,а биохимичните процеси са конкурентни
помежду си.

19.12.06
19:30

[quote author=”Миро”]Всички знаете,че мускулите са изградени от протеини.Увеличения им прием има все пак някакъв резон.Обаче витамините са ензими,спомагателни вещества.От тях организма взема само колкото му трябва.Другото изхвърля.Баласта се изхвърля от черния дроб,който обаче преработва и протеините за градеж на мускулите.И въглехидратите,мазнините,хормоните и всичко останало.Ако един компютър се претовари с много програми и прозорци,изпълнява лошо основната задача.Ако черния дроб се претовари с излишни вещества,ще преработва по-лошо протеините.По-бавно ще се качва ММ.Защото има ограничен капацитет,а биохимичните процеси са конкурентни
помежду си.

А да не забравяме и бъбреците, сичко дето се пика минава през бъбреците  :wink:

MO

19.12.06
22:26

според това което съм чел препоръчителната дневна доза е 100-200мг ,но в зимните месеци може да се увеличи на 200-300 та дори и до 500мг
Лично аз приемам по 350мг дневно две т. по 100гр и една таблетка Supravit Active
в която има 150гр,което ми съставлява всичкоят набор от добавки за момента ......
(поради финансови причини :roll: )

20.12.06
14:17

[quote author=“morphey”]според това което съм чел препоръчителната дневна доза е 100-200мг ,но в зимните месеци може да се увеличи на 200-300 та дори и до 500мг
Лично аз приемам по 350мг дневно две т. по 100гр и една таблетка Supravit Active
в която има 150гр,което ми съставлява всичкоят набор от добавки за момента ......
(поради финансови причини :roll: )

Да ти кажа,доста по-евтино ще ти излезе да си вземеш по-силни витамини...отколкото да взимаш тея Supravit…щото тея Supravit бяха 3.50 и ми стигаха за 2 седмици,а сега си взех витамини за 25 лв и ще ми стигнат за около 6 месеца

Витамините се делят на водоразтворими и мастноразтворими.
Водоразтворимите се усвояват по - бързо и по - бързо се отделят от организма, мастноразтворимите - по - бавно.
Пример за първите е витамин С.
За вторите е витамин А. Всъщност ясен индикатор специално за него е и това, че той се дава разтворен в таблетки с мазнина.
Всички витамини могат да се предозират!
С витамин С това става трудно! Но е напълно възможно.
Симптомите при предозиране често наподобяват симптомите на липсата им.... Не винаги, но съм обърнал внимание, че има такова сходство. Не мога в момента да го обясня медицински; вероятно обаче просто организмът отключва някаква защита, спираща усвояването им и включването им в процесите като катализатори.
Специално високите дози на витамин С могат да ударят зъбите и еритроцитите, защото мисля, че този витамин има взаимодействие с желязото на хемоглобина и с калция на зъбния емайл. Може да помогне и за образуване на камъни в бъбреците.
Така че не прекалявайте нито с витамина С, нито с на Бика Анадрола :)
Доза: за траен прием не скачайте на повече от 1000 мг.
стигат ви и около 100 и нормално ядене.
Ако има нещо сигурно, то е че в организма НЯМА ПОЛЗА от витамин над оптималната доза. Това е катализатор. Той се включва в процеса на метаболизъм и когато цикълът приключи, е свободен и пак готов да участва в следващият цикъл, докато клетките, водата и бъбречният филтър не го пренесат в отделителната система. Казано с други думи: ако имате реакция на 100 молекули с участието на 100 единици витамин и тя протича със скорост 1, за да направите реакцията със скорост например 1,0001 - т.е. минимално ускорение - трябва да предоставите 200-300 единици витамин.
А как се ускорява метаболизма всички знаем, няма смисъл от самоцелно и дори малко опасно тъпкане с витамини.

20.12.06
16:09

[quote author=“D3BEP”]Витамините се делят на водоразтворими и мастноразтворими.
Водоразтворимите се усвояват по - бързо и по - бързо се отделят от организма, мастноразтворимите - по - бавно.
Пример за първите е витамин С.
За вторите е витамин А. Всъщност ясен индикатор специално за него е и това, че той се дава разтворен в таблетки с мазнина.
Всички витамини могат да се предозират!
С витамин С това става трудно! Но е напълно възможно.
Симптомите при предозиране често наподобяват симптомите на липсата им.... Не винаги, но съм обърнал внимание, че има такова сходство. Не мога в момента да го обясня медицински; вероятно обаче просто организмът отключва някаква защита, спираща усвояването им и включването им в процесите като катализатори.
Специално високите дози на витамин С могат да ударят зъбите и еритроцитите, защото мисля, че този витамин има взаимодействие с желязото на хемоглобина и с калция на зъбния емайл. Може да помогне и за образуване на камъни в бъбреците.
Така че не прекалявайте нито с витамина С, нито с на Бика Анадрола :)
Доза: за траен прием не скачайте на повече от 1000 мг.
стигат ви и около 100 и нормално ядене.
Ако има нещо сигурно, то е че в организма НЯМА ПОЛЗА от витамин над оптималната доза. Това е катализатор. Той се включва в процеса на метаболизъм и когато цикълът приключи, е свободен и пак готов да участва в следващият цикъл, докато клетките, водата и бъбречният филтър не го пренесат в отделителната система. Казано с други думи: ако имате реакция на 100 молекули с участието на 100 единици витамин и тя протича със скорост 1, за да направите реакцията със скорост например 1,0001 - т.е. минимално ускорение - трябва да предоставите 200-300 единици витамин.
А как се ускорява метаболизма всички знаем, няма смисъл от самоцелно и дори малко опасно тъпкане с витамини.

Доста голяма доза  и доста продължителен прием трябва,че да се предозираш с витамини...
Тялото изхвърля излишните витамини чрез урината,така че няма проблем...

И с кратко предозиране някои от мастноразтворимите стават направо отровни. Така че не си прави илюзии.
И от водоразтворимите(всъщност те са тези ,които се изхвърлят с урината) не са всички еднакви. Например тези от групата В идват по - опасни за предозиране от тези от групата С.
С е по принцип най - облагодетелстваният откъм предозиране витамин.
Това не означава, че предозирането е невъзможно или крайно невероятно.
И отново казвам: ключът е в това, че предозирането им не само може да бъде опасно, но и изобщо няма смисъл за резултатите!

QK

21.12.06
01:44

абе според мен не си заслужава да се спори за такива дребни неща колко ще бъде дозата на витамин Ц.Темата е безсмислена,трябва да се говори за сериозните неща и вредите от тях,а не за витаминки,от които за да се отровиш ти трябват сума грамове.Все пак това са витамини,те не правят чудеса,това не са хормони или прохормони та да очаквате да станете на културист с тях.Просто,който си мисли,че Рони Колман взима само менделеевата таблица много е в грешка.С витамини няма да станете яки,най-много да запазите добро здраве.Така,че които си мисли,че за 10 лева на месец ще стане на бизон,може,но може бизона с 10 лева на месец да стане като вас.

21.12.06
03:53

Не си съвсем прав. Има някои витамини, които се предозират много лесно, и това има сериозни последици. В момента не мога да ти ги цитирам, защото а) е 4 сутринта, б) имахме семинар чак през далечния 9ти клас на тая тема.
Но трябва да се внимава с тях. Ако не си забелязал на мултивитамините (смислените, не лимонадки като суправит) пише, че една таблетка има най-често 100% RDA. Което значи, че предозирането с лесно насищащите се витамини не е изключено. Ето защо и мултивитамините не трябва да се пият постоянно и без почивка.
Това, че витамините не били хормони, не значи че не са също толкова важни.

21.12.06
09:15

[quote author=“marzipan”]Не си съвсем прав. Има някои витамини, които се предозират много лесно, и това има сериозни последици. В момента не мога да ти ги цитирам, защото а) е 4 сутринта, б) имахме семинар чак през далечния 9ти клас на тая тема.
Но трябва да се внимава с тях. Ако не си забелязал на мултивитамините (смислените, не лимонадки като суправит) пише, че една таблетка има най-често 100% RDA. Което значи, че предозирането с лесно насищащите се витамини не е изключено. Ето защо и мултивитамините не трябва да се пият постоянно и без почивка.

хАХ,точно пък със Суправит,ако ще да пиеш по 5-6 на ден никога не можеш да се предозираш
:lol:
Виж в момента пия една скорострелница на Genesis,която съдържа витамините от Б групата над 5000% RDA,така че на фона на моите Supravit наистина са си лимонадки  :lol:

21.12.06
09:17

Преди време имаше едни витамини (пак ефервесцентни) Супрадин.Те поне бяха качествени, ама май вече не ги внасят.

MO

21.12.06
12:27

[quote author=“djpetko”][quote author=“marzipan”]Не си съвсем прав. Има някои витамини, които се предозират много лесно, и това има сериозни последици. В момента не мога да ти ги цитирам, защото а) е 4 сутринта, б) имахме семинар чак през далечния 9ти клас на тая тема.

хАХ,точно пък със Суправит,ако ще да пиеш по 5-6 на ден никога не можеш да се предозираш
Виж в момента пия една скорострелница на Genesis,която съдържа витамините от Б групата над 5000% RDA,така че на фона на моите Supravit наистина са си лимонадки  :lol:

Можеш ли да обясниш по-подробно какво съдържа 1 таблетка от тези витамини (от 25лева които спомена)?

[quote author=“djpetko”][quote author=“marzipan”]Не си съвсем прав. Има някои витамини, които се предозират много лесно, и това има сериозни последици. В момента не мога да ти ги цитирам, защото а) е 4 сутринта, б) имахме семинар чак през далечния 9ти клас на тая тема.

Не го взимай за чиста монетка, какво пише, какво точно означава и какво е в действителност са три различни неща... Ако съдиш по тея неща за безвредността на витамините си в грешка.

21.12.06
15:01

Vitamin A 10 000 IU 200%US RDA
Beta Carotene 15 000 IU **
Vitamin D 400 IU 100%US RDA
Vitamin E(d-alpha) 150 IU 500%US RDA
Vitamin B1(Thiamin HCL) 100mg 6666%US RDA
Vitamin B2(Riboflavin) 100mg 5882%US RDA
Niacinamide 100mg 500%US RDA
Pantothenic Acid 100mg 1000%US RDA
Vitamin B6 100mg 500%US RDA
Vitamin B12(Cobalamin) 100mcg 1666%US RDA
Folic acid 400mcg 100%US RDA
Biotin 100mcg 33%US RDA
Choline Bitartrate 100mg **
Inositol 100mg ***
PABA 100mg ***
Vitamin C(Ascorbic Acid w/Rosehips) 300mg 500%US RDA
Lemon Bioflavinoid Complex 50mg **
Rutin 30mg ***
Hesperdin Complex 25 mg ***
Acerola 1mg ***
Calcium(Amino Acid Chelate) 75mg 6.6%US RDA
Iodine(Kelp) 225 mcg 150%US RDA
Magnesium(Amino Acid Chelate) 40 mg 100%US RDA
Selenium 100mcg **
Iron(Amino Acid Chelate) 18 mg 100%US RDA
Zinc(Amino Acid Chelate)
Manganese(Amino Acid Chelate) 7mg **
Potassium(Amino Acid Chelate) 15 mg **
Chromium(Amino Acid Chelate) 200mcg ***
Betaine HCL 30mg ***
Glutamic Acid HCL 25 mg 25mg ***

Genesis Super 100 Formula,даже и като 1/3 пия пак ми става жълта урината...

MO

21.12.06
21:57

[quote author=“djpetko”]Vitamin A 10 000 IU 200%US RDA
Biotin 100mcg 33%US RDA
Inositol 100mg ***
PABA 100mg ***
Rutin 30mg ***
Acerola 1mg ***
Selenium 100mcg **
Zinc(Amino Acid Chelate)
Betaine HCL 30mg ***

Доста неща има ,това за урината ,че става жълта добре ли е?

21.12.06
22:12

[quote author=“morphey”][quote author=“djpetko”]Vitamin A 10 000 IU 200%US RDA
Biotin 100mcg 33%US RDA
Inositol 100mg ***
PABA 100mg ***
Rutin 30mg ***
Acerola 1mg ***
Selenium 100mcg **
Zinc(Amino Acid Chelate)
Betaine HCL 30mg ***

Доста неща има ,това за урината ,че става жълта добре ли е?

Това,че става жълта най-доброто,което може да извлечем е,че действа  :lol:
А самата урина става жълта(силно жълта),защото тялото изхвърля ненужните витамини чрез нея...Б групата я оцветяват така...най-вече

QK

22.12.06
00:10

момци сега ще ви кажа най-сигурния начин,че химикалите,които взимате имат ефект.Значи,ако когато пикаете режете ламарината върху,която пикаете ефект има,ако не я режете вдигайте видимо дозите.А зверско действие на химикалите е когато лайната ви лепят със същата сила както Poxipol-a само че с бързината на моментното лепило,също така и когато докато пикате,можете и да точковате на пресекулки,а може да си правите и една цяла заварка като в заводите на мерцедес,тогава и работа за повече пари ще си намерите по лесно.И после фитнеса не давал плодове. :D

22.12.06
03:00

[quote author=“qk_bik”]момци сега ще ви кажа най-сигурния начин,че химикалите,които взимате имат ефект.Значи,ако когато пикаете режете ламарината върху,която пикаете ефект има,ако не я режете вдигайте видимо дозите.А зверско действие на химикалите е когато лайната ви лепят със същата сила както Poxipol-a само че с бързината на моментното лепило,също така и когато докато пикате,можете и да точковате на пресекулки,а може да си правите и една цяла заварка като в заводите на мерцедес,тогава и работа за повече пари ще си намерите по лесно.И после фитнеса не давал плодове. :D

Това си е за бисерите :lol:  :lol:  нищо лично
Жалко, че биде заключена темата...

И аз съм този път на мнението на якия бик.
djpetko, това, че жълтата урина е “признак, че витамините действат” кой здрав медицински мозък ти го изказа?
Жълтата урина е признак за дехидратация или за болест.
Конкретни причини за жълта урина могат да бъдат:
1. Обилно изпотяване
2. Намален прием на вода
3. Нарушение на хомеостазата, по - специално балансът на соли в организма.
Перфектната ти жълта урина е индикатор на това, че на организмът ти не му стига вода, а не е признак на това, че си ял темперни боички.
И даже и щурата ти теория да е вярна, тя означава, че веднага почваш да изпикаваш приетите витамини. Има голям излишък и организмът ги изхвърля неравномерно.
Ама тя не е вярна. Жълтата урина носи и други опасности, като например бактерии или жълтеница например - при проблем с черния дроб в нея започват да се отделят повече външни клетки - кръвни, както и отпадъчни метаболити.
Така че успех и следващият път ако урината ти стане червена, моля, не го отдавай на доматите в салатата  :lol:

22.12.06
08:54

@D3BEP - съгласен съм с написаното от теб, но дори и напълно здрав човек да пие тези витаминни пакове и неговата урина става тъмно жълта от първия прием.И как няма при 5000% RDA от В групата.

22.12.06
12:07

[quote author=“D3BEP”]
djpetko, това, че жълтата урина е “признак, че витамините действат” кой здрав медицински мозък ти го изказа?

Ето темата http://www.bb-team.org/forum/viewtopic.php?t=20960

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1