23.01.07
19:07
значи искам да попитам ? възможно ли е без да правя набирания широк хват да разшеря гръбчето че нещо много ми изостава ? и ако е възможно с какви упражнения или начини ?
Благодарности предварително !
NOW Foods Magnesium citrate
Магнезиев цитрат
NOW Foods Omega 3
Омега 3 мастни киселини
Pure Nutrition Power Flex
Комплексна формула за стави и хрущяли
Pure Nutrition Beef Jerky
Телешки хапки
Pure Nutrition Magnesium Liquid + Vitamin C
Магнезий
NOW Foods Whey protein isolate
Суроватъчен протеин изолат
Още предложения от BB-Shop
Една хубава програма за гръб по която аз тренирам (тренирах в аут съм за 2-3 месеца) :
Гребане с щанга - 4х8
Пеидърпване на вертикален скрипец (замества набирането) - 4х8
Мъртва тяга - 4х8
Чукчета - 2х8-10
Полуоувър (някои го пряват за гърди ,някои за гръб аз съм 2-рия вариянт) - 2х10
Пълоувър-а разширява целия гръден кош...
А за упражнение, което замества набиранията с широк хват ти препоръчвам горен скрипец с широк хват.
23.01.07
20:32
ами аз тренирам по тази програма ;
мечка - 4х12
придърпване на долен скрипец- 4х12
тяга- 4х20
придърпване на дъмбел 4х12-15
обаче хич не ми расте гръбчето само е леко очартано
:o незнам кво да го правя че да почне да ръсте ? :cry:
Е ти как искаш с 2 упражнения да направиш гръб ????
Прави така
:arrow: 4х8 тяга
:arrow: 4х8 мечка
:arrow: 4х8 гребане с дъмбел
[quote author=“TREVATA”]Е ти как искаш с 2 упражнения да направиш гръб ????
Прави така
+ Горен скрипец с максимално широк хват .. :)
23.01.07
22:04
[quote author=“xelfer”][quote author=“TREVATA”]Е ти как искаш с 2 упражнения да направиш гръб ????
Прави така
+ Горен скрипец с максимално широк хват .. :)
аз пък бях чул че горния скрипец не ставал за маса ама дали е така :?:
23.01.07
22:16
Става за маса!!!
23.01.07
22:20
ако правя скрипец има ли значение хвата че си нямам понятие :( :shock:
Сигурен ли си ? :twisted:
23.01.07
22:32
Да, колкото е по широк хвата, толкова по разширяваш гърба.
Сигурен ли си ? :twisted:
Да
[quote author=“northshore`”]Да, колкото е по широк хвата, толкова по разширяваш гърба.
Аз лично като правя набирания да кажем,като са със широк хват на следващият ден имам мускулна треска на вътрешната част на гърба,като са с тесен имам на перките.По тази логика за разширяване би трябвало да са тези с тесния :wink:
24.01.07
11:03
Да,тесния хват е за разширяване на гърба!Но и широкия също.Изобщо набиранията с тесен хват,с широк,дърпането на горен скрипец-съответно с тесен и широк хват...Те са за разширяване на гърба.А също може да пробвате на горния скрипец да сложите V-образната ръкохватка.Тази дето е за долния скрипец.Пробваите с нея да придърпвате за гръб.Много хора са ми казвали,че това упражнение развива целия гръб :roll:
Хора не разбрахте ли че от скрипеца гръб не можете да направите ?????? ПРави тая тренировка каде ти казах .... Можеш след нея да вкараш 3х12 Пуловър !
24.01.07
17:58
Аз пък да ви кажа че може.
Пуловър за гръб. :shock: Т`ва е за бисерите . :D
Аз пък да ви кажа че може.
Пуловър за гръб. :shock: Т`ва е за бисерите . :D
Аз пулоувъра го правя след гръб ! И ми влиза много добре :wink: Ако искаш снимки на гърба да ти пратя ?
24.01.07
18:06
TREVETA
Стане ли въпрос за гръб, съм забелязал, че винаги предлагаш една и съща програма на всички! Не казвам просто отбелязвам факта!
Тези скрипци нещо много, много не ги обичаш май! Винаги се палиш много като стане въпрос за гръб, пък някой, ако спомене скрипец :evil: :D
Топик: Pullover е задължително упражнение за всеки билдър! Това упражнение изпълнявано правилно+много търпение=впечатляващи резузтати!
Скрипеца според мен е за тези, които нямат сила да правят набирания! За начинаещи е перфектно да се учат на него как да “усещат” гърба!
За разширяване най-добрите упражнения са зад врат винаги! Набирания или скрипец, зад брат е идеално!
Гледах как е един ББ експерт обесняваше и показваше (на филмче), начин на изпълнение на тяга за разширяване на гърба! Но това не е за всеки, май!
П.С. Макарона - Гребане с щанга и чукчета, според мен е едно и съще нещо, май се бъркаш с имената!
Пуловера товари и гърба и гърдите. Според изпълнението зависи на какво ще наблегнете.
[quote author=“Huskarl”]За разширяване най-добрите упражнения са зад врат винаги! Набирания или скрипец, зад брат е идеално!
Никога зад врат.
[quote author=“Huskarl”]Топик: Pullover е задължително упражнение за всеки билдър! Това упражнение изпълнявано правилно+много търпение=впечатляващи резузтати!
Задължително не бих казал. Аз не правя пуловер. Вчера пробвах за пръв път от няколко години - ами нищо специално няма в него.
[quote author=“Huskarl”]TREVETA
Стане ли въпрос за гръб, съм забелязал, че винаги предлагаш една и съща програма на всички! Не казвам просто отбелязвам факта!
Тези скрипци нещо много, много не ги обичаш май! Винаги се палиш много като стане въпрос за гръб, пък някой, ако спомене скрипец :evil: :D
Топик: Pullover е задължително упражнение за всеки билдър! Това упражнение изпълнявано правилно+много търпение=впечатляващи резузтати!
Скрипеца според мен е за тези, които нямат сила да правят набирания! За начинаещи е перфектно да се учат на него как да “усещат” гърба!
За разширяване най-добрите упражнения са зад врат винаги! Набирания или скрипец, зад брат е идеално!
Гледах как е един ББ експерт обесняваше и показваше (на филмче), начин на изпълнение на тяга за разширяване на гърба! Но това не е за всеки, май!
П.С. Макарона - Гребане с щанга и чукчета, според мен е едно и съще нещо, май се бъркаш с имената!
Брат гърба ми е най-силната МГ в тялото .... Имам една година стаж и хора с по 2-3 години стаж в фитнеса ме питат как да го тренирам .... ОТ личен опит знам че гръб от скрипец не можеш да направиш .... Упражненията за гръб са набирания , чукове (надхват , подхват) , гребане с дъмбел , тяга , мечка ...
24.01.07
18:29
TREVATA
Не успорвам изобщо това, което казваш... просто си констатирах факта!
Петко К
Позволи ми да не съглася с теб, за пръв път!
Знам, че не е препоръвително зад врат упражнения, заради някаква “цвъчка”(забравих името) на рамото, но това са най-добрите упражнения за разширяване, заради начина на товарване на гърба! Човека пита за разширяване и аз му отговарям, той сам си преценя дали ще ги прави или не!
Основно за не съм съгласен с теб за Pullover! Това е упражнение изключително полезно за цялостна промяна от кръста нагоре! Дали юе го правиш за разширяване или за натоварване на на мускули от него ползата може да бъде много голяма!
Големия гръден кош е нещо изключително фундаментално за визията на един билдър! А изпълнението на Pullover за натоварване на мускули е много добро, защото е изключително много мускули в горната част на тялото, а ти много добре знаеш ползата от такива упражнения!
П.С. Петко К за тази “цвъчка” на рамото искам да те питам! Четох някаде (незнам дали е вярно), че тя била на принципа на ставата, смисъл, заздравява с трениране и натоварване, но умерено, не разрушително! Има ли нещо такова!
Знам, че упражненията споменати по горе зад врат, са били популярни от по-старите билдъри, а аз не съм попадъл на информация за такива проблеми при тях! Искам точно това да разбера, дали не е като “проблема”, които уж тягата можела да докара на кръста, а практиката на хората да доказва обратното! Ще съм ти благодарен, ако ми отговориш на П.С.-са
24.01.07
19:23
значи отговори много ама все различни и кой да слушам незнам ? кой ми казва правилно и кой не хич не разбрах :shock:
[quote author=”КУМЧО ВЪЛЧО”]значи отговори много ама все различни и кой да слушам незнам ? кой ми казва правилно и кой не хич не разбрах :shock:
Няма и да разбереш, ако разчиташ само на мненията на хората във форума. Търси литература и информация и чети, във интернет има всичко. Иначе, ти си избираш на кого и на какво да вярваш.
[quote author=“Huskarl”]TREVATA
Петко К
Позволи ми да не съглася с теб, за пръв път!
Знам, че не е препоръвително зад врат упражнения, заради някаква “цвъчка”(забравих името) на рамото, но това са най-добрите упражнения за разширяване, заради начина на товарване на гърба!
Ефекта пред гърди е същия или по - добър, без риска за ставите.
[quote author=“Huskarl”]Основно за не съм съгласен с теб за Pullover! Това е упражнение изключително полезно за цялостна промяна от кръста нагоре! Дали юе го правиш за разширяване или за натоварване на на мускули от него ползата може да бъде много голяма!
Не съм казал, че е лошо упражнение, а просто че не трябва да се абсолютизира.
[quote author=“Huskarl”]Знам, че упражненията споменати по горе зад врат, са били популярни от по-старите билдъри, а аз не съм попадъл на информация за такива проблеми при тях! Искам точно това да разбера, дали не е като “проблема”, които уж тягата можела да докара на кръста, а практиката на хората да доказва обратното! Ще съм ти благодарен, ако ми отговориш на П.С.-са
Лично аз имах болки в дясното рамо, когато дърпах много зад врат. Не знам дали това го предизвика, или нещо друго, но болката изчезна веднага, като минах на варианта пред гърди.
24.01.07
20:56
В бодибилдинга за всяко нещо има различни мнения, всяко от които подкрепено с някакви факти/доказателства! Има много подходи и методики, които едни практикува, а други отричат напълно!
Петко К
Упражненията макар на пръв поглед еднакви се различават, не много, но разлика има! Зад врат скрипец/набиране хваша точно външната част на Latissimus Dorsi, а пред гърди набиране/скрипец натоварва повече вътрешната част на мускула! За натоварването на Teres Major не съм сигурен дали има някаква по-съществена разлика, но за широкия гръбен има!
За болки и стави, според мен въроса се решава така: Ако имаш проблем (дори и дребен) правиш отпред пред гърди, а ако нямаш проблем си правиш за врат, защото той е по-ефективен за разширяване, а това е главната цел на тези упражнения!
Аз лично правя зад врат и нямам проблеми, но аз съм със малко стаж!
П.С. Петко К сам казваш, че си дърпал много зад врат, дали проблема не идва от това много?! Както и да е!
24.01.07
21:38
Айде и аз да изкажа моето скромно мнение. Та значи баш за разширяване най-вече набирания, придърпване на горен скрипец , за маса упр. със свободни тежести гребания, тяга, др. Това е разбира се най-грубо и не съвсем точно разделение, за да схване автора на темата общата идея. Та аз процедирам по следния начин: редувам 2 програми през месец - в едната комбинирам скрипци, а другата със свободни тежести, но винаги започвам с набирания -базово упръженение. Та програмата, която си постнал е само със свободни теж. Според мен би било хубаво да сложиш едно упръжнения в началото или края за разширяване.
Пулоувър не е базово упръжнение, но е добро. Според мен най-правилната сиситема би била следната: ако е комбинирано с гърди - накаря; ако с гръб редуваш с набирания (1сер. набирания, една пулоувър, 1 сер. наирания, 1 пулоувър и т.н.) или накрая. Хубаво е , че освен за разширяване на самия гръден кош, развива и междуребрените мускули.
25.01.07
19:19
да попитам ? ако правя пуловър за гръб няма ли да ми се товарят и гърдите а това не ми се нрави :shock:
Товарят се да ... Но и перките също се товарят .... Аз правя след гръб а другите правят след гърди ... Някой правят след крака ... При всеки различно :wink:
и тук идва и извада че отг на въпроса си няма да получиш! или поне еднозначен такъв! истината е че с времета разбираш какво е най добре за теб. дотук с това което прочетох мога да кажа че и аз не тренирам като нито един от писалите във темата ! пул овер не правя! набиранията ми са пред врат1 тъга вече не правя! гребането ми е на смит машина когато го правя р мечка ч дъмпели л.......абе кат се замисля дори трена ми решавам кво точно ще правя точно преди да почна ...... и како досега всички прамят съм длъжен да кажа че и аз имам резултати.... стрии! :) опит ти трябва .... експериментирай сменяй упр. и ще си намериш твойте! а и да кажа на тези във форума че никой от нас няма да е новия рони колман и сравнението с протата е смешничко!
07.02.07
19:51
Какво да направя ако ми изостава някоя мускулна група? Имам впредвид гръб?
07.02.07
19:53
Тренирай я :lol: :lol:
Тренирай я в отделен ден и си давай зор като го правиш. Правилното натоварване може да се окаже трудно, при мен е така.
07.02.07
19:59
Да, мерси наистина като правя упражнението правилно натоварването е доста по-голямо. ОК ще отделя ден само за него. Всъщност въпроса е на мой приятел ( аз съм от 3 дни на фитнес ) но той няма нет все още и ме накара да попитам. Тренира от година и нещо и нещо му изостава гърба...
Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:
Научи повече