Малка дискусия да предизвикам + интересни линкове

Искам да “предизвика” дискусия по един въпрос. Пълен или полу клек е по-добре да се прави, но искам да се обесня защо. Заучените фрази всеки ги чувал и знае. Този линк http://forum.bodybuilding.com/showthread.php?p=13263177#post13263177 има доста интересна информация и линкове към много добри видео файлове, които всеки трябва да види.

Та в посочения от мен линк има твърдение, че пълния клек е много по-добър от полуклека, поради ред причини.
Твърди се, че пълния клек изпълняван разумно, водил до заздравяване на колената и мускулите които са обварзани с тях.
Казва се още, че от полуклека се получава несъразмеримост между предно и задно бедро във силата и масата им. Това го потвърждавам от личен опит и може би точно от там идва и мнението на хората, че задника ставал много голям от пълни клекове. Просто няма добре развито задно бедро?

Пробвах пълни клекове и мога да кажа, че са по-тръдни от нормалния и че не усетих някакво лошо натоварване в колена. Даже ми се стори, че натоварва повече и горана част на крака, от колкото полуклека.

За Хакен клека има мит, че трощал колене. Аз съм си с перфектни колене и си правя Хакен клек без проблем и даже това упражнение ми е помогнало изключително много за развитие на бедрата ми.

Има доста (?) известни личности в нашия “спорт”, коитo правят пълен клек и го препочъват. Помня, че и РАМБО от форума беше споменал някъде, че такива клекове прави.

Искам да чуя мнението ви по темата.

04.02.07
18:48

Ами аз сега ми е 3-та седмица ама кат мина 2-ри 3-ти месец може да започна да прая пълен клек дано си прав че не вреди на колената и че не прави голям гъза ;)

[quote author=“Dancho`”]Ами аз сега ми е 3-та седмица ама кат мина 2-ри 3-ти месец може да започна да прая пълен клек дано си прав че не вреди на колената и че не прави голям гъза ;)

Не твърдя такова нещо! Искам просто да предизвикам дискусия по този въпрос и хората с повече опит и знания да кажат какво мислят.
Казах, че съм го пробвал веднаж, не съм го правил системно.

Искам хорат да дадът мнение и след като са прочели нещата от линка, които съм посочил.

04.02.07
19:06

Добре аз ще  то пробвам и ще пиша как е ;)

04.02.07
19:33

Лично аз ги редувам. На 2-3 тренировки сменям полуклека с пълен клек. От пълния клек наистина се прави по голям задник, защото като се изправяш учавства много и горната част на задното бедро. И аз също като много хора мисля, че пълния клек е по правилен, но просто не искам голям задник и гледам да го избягвам и си правя по-често полуклека  :wink:

[quote author=“northshore`”]Лично аз ги редувам. На 2-3 тренировки сменям полуклека с пълен клек. От пълния клек наистина се прави по голям задник, защото като се изправяш учавства много и горната част на задното бедро. И аз също като много хора мисля, че пълния клек е по правилен, но просто не искам голям задник и гледам да го избягвам и си правя по-често полуклека  :wink:

Ако се намали тежеста и се вдигне броя на повторенията, дали няма да стане по-добре. Така би трябвало задника да участва по-малко нали?

04.02.07
22:34

Не, пак участва, но ще бъде по релефно или така си мисля. Нека някой друг си изкаже мнението.

04.02.07
22:55

Много ми е чудно, как искате краката да растат, а задника не?
Аз клякам до долу. Ханша ми е съразмерен на бедрата (не казвам, че е малък, а че при 63 - 64 бедро в момента няма как да ми е 90 см).
Става несъразмерен, само ако трупам мазнини там. Аз качвам повече по ханша и краката, за разлика от други, които качват повече на талията.

[quote author=”Петко К”]Много ми е чудно, как искате краката да растат, а задника не?
Аз клякам до долу. Ханша ми е съразмерен на бедрата (не казвам, че е малък, а че при 63 - 64 бедро в момента няма как да ми е 90 см).
Става несъразмерен, само ако трупам мазнини там. Аз качвам повече по ханша и краката, за разлика от други, които качват повече на талията.

Петко К
Както почти винаги си прав.  :wink:
Мисля и аз да почвам да клякам до долу. Повторенията повече ли да са или не? Предполагам тежеста ще трябва да е по-малка от другия клек, нали?

05.02.07
09:26

И аз клякам до долу, но чух, че било вредно за колените връзки и капачките...но нз  :roll:

[quote author=“DJПетко”]И аз клякам до долу, но чух, че било вредно за колените връзки и капачките...но нз  :roll:

И аз така знам, че вредяло на коляното, но пък има твърдения, че даже било обратното. Личния опит какво показва е важно във случея.
И какво се има предвид до долу? Задното бедро да докосне леко прасеца нали?

05.02.07
12:32

И аз съм чувал, че когато се кляка до долу, задника действа като спирачка на движението преди да почнеш да се изправяш. Ако правиш полуклек, като спирачка действа коляното. Естествено, коляното не е устроено да поема такова натоварване, и ако си предразположен може да стане някоя контузия.

05.02.07
12:34

[quote author=“Huskarl”][quote author=“DJПетко”]И аз клякам до долу, но чух, че било вредно за колените връзки и капачките...но нз  :roll:

И аз така знам, че вредяло на коляното, но пък има твърдения, че даже било обратното. Личния опит какво показва е важно във случея.

Аз нямам проблеми с коленете. До долу се има предвид под хоризонтално положение, т.е., бедрото да мине паралела.

05.02.07
14:22

Да, аз също съм чувал, че клека подобрява връзките в коляното, обаче става въпрос за не много тежки тренировки, а леки.

05.02.07
16:59

Аз правя пълни клекове (слагам само една дъска 2 см за петите) и бих казал, че упражнението въобще ненатоварва коленете.

05.02.07
17:52

[quote author=”Петко К”][quote author=“Huskarl”][quote author=“DJПетко”]И аз клякам до долу, но чух, че било вредно за колените връзки и капачките...но нз  :roll:

Аз нямам проблеми с коленете. До долу се има предвид под хоризонтално положение, т.е., бедрото да мине паралела.

това имах предвид

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1