06.02.07
01:54
Значи, лягам си аз и по едно време усещам, че някой мускул ми трепти през 5-10 секунди (снощи беше едната гърда). Много енергично и конвулсивно съкращаване, все едно го тресе ток, но по-притъпено. Подскача на бързи картечни откоси от по 1-2 секунди, през неравни интервали от по 5-10 секунди пауза. Да не ви казвам колко часа успях да спя... :x
Какво е това - как се казва? Как се лекува? От какво става?
В момента взимам креатин, глутамин, суроватка, неуралгин (Б витамини), фолиева к-на, мултивитамини и вит. Ц. Спрял съм рибеното масло за малко.
Ям пилета, риба, месо, яйца, овес, малко кисело мляко, плод-зеленчук, ядки, по малко картофи, ориз... Пия по 2 л вода.
Водя спокоен лентяйски начин на живот 8) без алкохол, кафе и крайни срокове.
06.02.07
02:04
И аз получавам от време на време подобни неща, на краката в повечето случай.
Да пукна, ако знам защо е и какво е :?
Някой, ако знае да казва :wink:
Не съм сигорен много баща ми един път го попитах и той ми каза че мускулът съм го много натоварил или претоварил, за да трепти така....
06.02.07
11:16
На мен ми се случваше лятото - рамо, бицепс и на крака ми се е случвало. Много беше готино на бицепса защото подскачаше като ужилен :wink:
Едва ли е от добавките, защото аз пия само гейнър, а и на мен ми е ставало така. Vesata май е прав...
Трептят жилите , не самите мускули . От всичко може да е , но по принцип си става така и от работа , няма проблем
Вижте това, може да помогне- http://forum.bodybuilding.com/showthread.php?t=746105&highlight=muscle+twiching
06.02.07
22:54
Прочетох, че или цинка или магнезия помага в този случай ама не си спомням кое беше. Факт е че като си взех ЗМА изчезнаха тия работи.
А стига бе, аз не мога да спя от това, а на вас ви е кеф да ви “подскача бицепса” :lol:
А ми следващият път ще пробвам с цинк и магнезии - имам си ефервесцентни таблетки и от двете, чат-пат ги пия. А и един от форума на бб.ком казва, че от един банан спирало, а бананите имат доста магнезий.
По принцип магнезият в комбинация с калций има лек седативен ефект върху мускулите.
Преуморил си се нещо и си се натровил с тая велика комбинация от химикали.Първо си дай почивка,второ спри да пиеш химията ,трето направи нещо за дезинтоксикация сауната например е добро начало. zi-gun
08.02.07
10:14
До отказ ли тренираш? Какъв е обема на тренировките ти за “проблемния” мускул? :shock:
В деня, в който имах трептенето в гърдата, не бях тренирал за гърди от неколко дена, даже това беше втори почивен ден подред. Не е от натоварване, нямах мускулна треска на никой мускул и бях добре отпочинал. Възможно да е от някоя храна или добавка, но не мога да си спомня точно какво съм ял. По принцип преди лягане пия глутамин, а малко преди това кисело мляко с протеин.
От два дена пия магнезий веднага преди лягане и не съм имал проблеми, но да видим как ще се развият нещата.
Преди години съм имал същото нещо без да взимам никакви добавки.
Вчера прочетох някъде, но не си спомням лика, че трябва да се направи лек стречинг на проблемния мускул, за да спре подскачането. И това ще го пробвам, само дано не ми се налага, де... :)
И така - малко update по темата:
Болестта се казва Restless Legs Syndrome - RLS, болест на неспокойните крака. Нормално е треперенето да е на само в краката, а и в други части на тялото. Като една от възможните причини за появяването е голямото количество натрий (сол) в храната. Казвам първо това, защото напоследък си сипвам сол в следтренировъчния шейк (креатин, глутамин, таурин, глюкоза, суроватка, витамини), че даже и в закуската с овесения ядки и протеин... Знам - пълна идиотщина :oops: Иначе на вкус си остава добре - слагам по малко сол, но това е друга тема.
Друга причина би могла да бъде проблеми с бъбреците (правите ли връзката - креатин > креатинин > бъбреци? :wink: ) Затова след цикъла с креатина може да направя един цикъл с мечо грозде 8)
Като възможни хранителни добавки за облекчаване на проблема биха могли да бъдат фолиевата киселина, желязото, магнезият (таблетките за бременни Ferro-Folgama = желязо + много фолиева к-на!).
Дано това инфо да е от полза и на други. Има още много какво да се намери в интернет по въпроса.
Това с болестта според мен е неуместно.
Напоследък и аз имах подобни проблеми, даже мислех да пусна тема, ама не ми се занимаваше...
При мен се получи, когато по цял ден карам ски и на следващия ден от раницата, която е на гърба ми, да ми трепери рамото, което е притискано от презрамката. Доста е неприятно и се възобнови когато не си доспивах и работих много. Под възобнови разбирам, че се случваше да трепери от време на време.
случава се също и на клепача, ако човек не си доспива.
Приблема е на нервна основа и незнам точно как се обяснява.
Достатъчно е едно добро възстановяване и всичко е ок.
П.П. Случава се на повечето хора, които познавам.
П.П.П. А солта най-добре я спри. Аз се опитвам от около месец да не добавям никога сол към това което ям и пия.
Не разбрах кое точно е неуместно? :roll:
А сега, като ми каза за раницата, се сещам, че може да се получи и от дискомфорт на мускулите, например дълго седене. Аз съм аниматор и няма как да ми се размине седенето на стол по сума ти часове на ден :( При тебе става от раницата на гърба.
А трептене на клепача имах преди две години, когато за известен период ми се налагаше отвреме-навреме да работя по 36 часа + 12 часа сън след това. (Деца, не пробвайте това сами вкъщи :wink: )
От днеска спирам солта и да видим какъв ще е резултатът... 8)
[quote author=“Louie”]Не разбрах кое точно е неуместно? :roll:
А сега, като ми каза за раницата, се сещам, че може да се получи и от дискомфорт на мускулите, например дълго седене. Аз съм аниматор и няма как да ми се размине седенето на стол по сума ти часове на ден :( При тебе става от раницата на гърба.
А трептене на клепача имах преди две години, когато за известен период ми се налагаше отвреме-навреме да работя по 36 часа + 12 часа сън след това. (Деца, не пробвайте това сами вкъщи :wink: )
От днеска спирам солта и да видим какъв ще е резултатът... 8)
Ами неуместно е да говорим за болестни състояния, когато всъщност става дума просто за преумора и изтощена нервна система.
А спирането на солта, не мисли, че ще има удърен ефект върху каквото и да е било. Не е като да спреш наркотици примерно. :lol: :lol:
Но очите ти ще бъдат по-свежи, мускулите ти евентуално може да станат по-малко воднисти. И ще чувстваш повече вкуса на храната. /което си има стоите недостатъци :) /
13.02.07
17:59
То за треперенето на клепача си имаше и някво суеверие.
А бе да ви кажа, може и от креатина да е. Тамън направих един цял месец, качих 1 см на ръката (не че без него нямаше да го кача) и реших да спра цикъла. При положение, че напоследък почти не съм видял стрес (а аз добре знам какво е да се стреснеш)
Спирам всичко без суроватката и глюкозата, даже и на мултивитамините ще им дам отпуска.
Нали навсякъде пише, че креатинът може да предизвика мускулни крампи...
От кръста надолу съм треперел целия и главно краката, но това е от друг вид преуморяване. Примерно си изпил 1 кана кафе и не си спал 2-3 дни и като си легнеш такива симптоми се получават.
Понеже виждам, че изровихте тази стара тема от прахта, затова малко ъпдейт:
Успях да разбера кое точно ми предизвиква крампите и това е глутаминът.
След като минах 100% на чисто, започнах да добавям едно след едно нещата, които бях взимал, докато получавах зверските крампи. Пробвам нещо за няколко дена, след това го спирам, малко почивка, пробвам следващото и така. Няма начин да бъркам, вече няколко пъти се убедих, че един час след като приема глутамин, някоя част започва да трепери и общо взето продължава около ден, като на втория ден вече е съвсем слабо.
Марката е Примафорс, има вид на доста качествена субстанция с перфектна разтворимост. Друг не съм пил и не мога да дам сравнение.
Глутаминът преминава свободно от кръвта в мозъка (много малко вещества могат това) и явно при мене прави някакви поразии с периферните нерви.
Мнението беше редактирано от Louie на 10.04.07 19:42.
09.05.07
11:25
много се стряскате,а става въпрос за най-обикновени мускулни спазми.pescud01-нещо се изказа доста неподготвен.каква дезинтоксикация,кви химикали ти нормален ли си?човека взима добавки,знаеш ли за кво говориш въобще?възможно е креатина също да е помогнал,тъй като задъжането на водата в мускулите може да е причина,но основното си е натоварването.няма нищо страшно,ще отшуми.
10.05.07
11:02
Това е явление, подобно на крампите. Има доста такива теми, изписани из форума.
Причината е нарушение в йонния баланс, хомеостазата на организма.
Може да бъде много причини. Нищо чудно и глутаминът наистина да проявява йонни свойства и да влияе. Все пак е разтворим във вода.
Най - честата причина обаче е липса на вода. В организма.
Която, държа да отбележа, може да се дължи и на малко поета, и на прекомерено много поета вода. Многото вода изхвърля солите, те пък освобождават бариерите на цитоплазмата да изхвърлят още вода от клетката.
От посочените горе вещества действитено приет “лечител” е магнезият. Мисля, че калият пък е направо вреден - съдържа се в бананите, бобови храни, тиквички, кълнове, зърна и тем подобни.
Не бих спрял солта. Даже културистите при тежка крампа ядат сол и пият много вода. Не го препоръчвам на вас. Но една умерена, даже да не кажа леко завишена спрямо нормалното състояние консумация на сол и вода не мисля, че ще навреди.
Да отбележа:
1. Това са временни, нетрайни явления в мускулите. Даже и повторяемостта им не означава нещо сериозно и опасно.
2. Слабо изразени са и могат да се влияят от много фактори, да кажем преумора, напомпване и т.н.
3. Организмът и хомеостазата имат механизми САМИ да се справят с такива проблеми. От тази гледна точка намесата може да се окаже излишна, дори и неуместна. Те възникват на даден етап от нормалните процеси на метаболизъм, почивка и т.н. и в следващият вече се оказват преодоляни. Увеличаването на тези симптоми пък не винаги ще значи влошено състояние, организмът има функцията като се стресира в една насока да започне да включва помощни механизми.
Затова - викам аз - не им отдавайте чак такова значение. И все пак 2-3 грама сол повече на ден и до литър повече вода няма да ви доведат до трайни увреждания.
пичове обсаждали сме тази тема вече. аз сашто сам задавал нмогократно този вапрос ЗАЩО СТАВА ТАКА???
някои казжат че това е от претрениране ,и наистина ж някои случаи е така но груги ми го обясниха по много по - различен начин !!!! преди вземах ANIMAL PAK и просто си нямате и на представа как направо се “тресях” казаха ми 4е в анимала е било много голямо съдържанието на калии (колкото за 4 човека) . 1 ден след спирането на анимала всичко спря !!! после пак го пробвах и какво стана в краина сметка -отново така наре4ените мускулни контракции!!! това е от мен
13.10.09
05:50
И на мен ми трепти мускула на дясната ръка.Жена съм,не тренирам кой знае колко често и много-в смисъл не се натоварвам с фитнес упражнения повече от 3 часа седмично,но трепти...Много е неприятно.Два дни обаче се скъсах от домакинска работа-миене на прозорци,пране на пердета и т.н.....та си мисля,че може от това да е.Натоварване просто.Ако някой знае как мога да си помогна да пише.
01.11.09
16:37
Случвало ми се е в трицепса , рамото и мускула над лопатката на гърба . Започва да пулсира ей така без нищо .
Само ще вметна че е изключително неприятно за половинката ви ако се е сгушила във вас и спите, и започнете да притепервате насам натам в началото може да е забавно но с времето става дразнещо дори за самия вас.Понякога не ги усещате но когато събудите другия и той от своя страна вас става много кофти! Тотално си разбивате съня.Ако той/тя не е спортист почват да ви смятат за “ненормален” или нещо от сорта.Би било добре да се даде точно обяснение на проблема :S
Иначе прочетох доста интересни неща дотук и си извадих някаква поука.От 4 месеца вземам само Л-глутамин и ще пробвам да го спра. А и това с водата .... понякога пия по 4л. вода на ден.... знам ли, не се бях замислял толкова над тази тема но сега ще се опитам да я разнищя ;)
Мускулното съкращение се извършва в следствие на нервен импулс, идващ по нерва, който инервира всеки мускул и по-точно по неговите разклонения, инервиращи всяко мускулно влакно на съответния мускул. Мястото ,където става връзката между нервното влакно и мускулното влакно се нарича нервно-мускулен синапс. Прилича на луковица или на единия ви юмрук, обхванат от другата ръка.Юмрукът е краят на нервното влакно, обхаващащата го ръка е частта от мускулното влакно. Нервният импулс, както и в този случай неговото предаване е йоннообменен процес, свързан с промяна на електронните градиенти( промяна на нивата на К+ и Na* йони).Промяната в нивата на тези два йона се разпространява подобно на “мексиканска вълна” по дължината на нервното влакно докато стигне до края му - нервно-мускулния синапс и предизвиква навлизане на Ca++ вътре в нервното влакно в областта на “юмрука” през неговата стена.Това навлизане на Ca++ освобождава химично вещество - ацетилхолин, който преминава от вътрешността на “юмрука” в малката цепнатина между него и “ръката” и после навлиза в нея(т.е. вече в мускулното влакно) през нейната стена, където дава старт на други процеси на пренос на Na+ и К+, както и на Ca++,които предизвикват мускулното съкращение чрез каскада от други процеси. ;-)
Моето обяснение е следното:
Когато претренирате(пренатоварите мускулите), се получава нещо като йонен дисбаланс в конкретния мускул, който се възстановява след време.През това време нивото на Ca++ в междусинапсното пространство(между “юмрука” и “ръката”) се колебае вълнообразно(именно на тези вълни се дължи и периодичното потрепване), докато се възстанови нормално и стабилно такова, което да обезпечи нормалната възбудимост на мускулното влакно.До тогава тази възбудимост е повишена и остава такава толкова по-дълго, колкото по-интензивно е бил натоварен дадения мускул( нарушеното равновесие се възстановява по-бавно).
Пак повтарям това е моето обяснение. Не ангажирам никого с него, както и не твърдя на всяка цена неговата правота,макар да вярвам, че има логика. ;-P Тук давам обяснение, което може да събуди смях у някого с думите и изразите,които съм ползвал за да го изложа, но това е само за да направя нещата по-разбираеми за широката публика.Процесите са далеч по-сложни и носят наименования, които привидно нямат смисъл или са заплетени и прочее, което само ще обърка читателите.
“Какво да се прави?”- би попитал практичният билдер(или атлет). Може би решението се крие в приема на препарати с Гама-аминомаслена киселина(ГАМК). Тя е медиатор(вещество, подобно по функция на ацетилхолина),който предизвиква процес обратен на ацетилхолина - вместо възбуждане на мускулното влакно, тя чрез пропускане на Cl- йони в постсинаптичнта мембрана(”ръката”), предизвиква задълбочаване на задръжния процес, т.е. предизвиква по-дълбока релаксация.
Пробвайте с такъв препарат и пишете отзиви. Ще се радвам ако ви помогне. В прочем сигурен съм, че ще има положителен ефект. :-)
09.11.09
08:43
На мен ми се е случвало по време на тренировка, в десния бицепс. Естествено се уплаших и приключих тренировката. И това беше, до сега не съм имал втори случай. Може би е от претоварване на определена мускулна група, поне аз така си го обяснявам, защото тогава малко прекалих :)
29.12.09
16:18
Не знам има ли научно обяснение самото явление, но на мен ми се е случвало много преди да започна да тренирам и да взимам каквито и да е добавки. Може би е нещо нормално. Трептеше ми големия преден бедрен мускул и трицепса. Не смятам, че е за притеснение. :)
според мен няма никакви болести и т.н. аз тренирам баскетбол не взимам никакви хапчета не спазвам режими и след тренировка като си легна много често ми се случва това на краката ... просто и преди и след тренировка разтегнете добре ... според мен е от пренатоварване нищо повече :)
за какво се притеснявате всички нито ви боли нито нищо аз даже се кефя като ми стане така някво яко си е примерно рамото като почне да пулсира или гърба
Лошото е докато спиш, будя момата до мене много често. Едната вечер са оплаква, че съм щял да я удоша...
Мнението беше редактирано от dimo86 на 28.04.10 20:28.
Модерация: нарушена точка 1.0 от условията за ползване.
Мнението беше редактирано от Димитър Михайлов на 18.06.10 05:56.
25.06.11
20:26
Някой от вас запознат ли е с медицинския термин “тремор” ? :) Не се шашкайте излишно, няма нищо страшно. За повече информация http://bg.wikipedia.org/wiki/Тремор
29.06.11
13:46
а за фасцикулации? http://en.wikipedia.org/wiki/Fasciculation
:)
31.10.11
02:03
да ти имам проблемите, сериозно!! Не се заглеждай по такива дреболии.. На всеки се случва :D претренирване или ддз не е нещо необичайно спок ;)
21.07.17
02:22
За първи път пиша в този форум, но реших да се поразровя за този дискомфорт. Преди около три седмици си изкълчих глезена на работа (да се опитваш да сваляш килограми и да работиш в кухня си е чисто мъчение :/ ). Та си помислих, че съм го счупила, защото звукът беше отвратителен. След като ортопедът ми каза, че е силно изкълчен и трябва 3 седмици да ходя само до тоалетната и до масата, направо ми стана лошо. Започнах да го раздвижвам наскоро (преди около 2-3 дни). Преди това можех едва само на пръсти да ходя, а сега стъпвам на цялото ходило. И сега от г/д същото време, в което почнах да го раздвижвам, започна и това “подскачане” на мускула от външната част на бедрото ми. Предполагам в моя случай е от неправилно натоварване на този мускул, заради това, че не съм могла хубаво да си стъпя на кракът.
Болестта се казва Restless Legs Syndrome - RLS, болест на неспокойните крака.
Всъщност не е това. Синдром на неспокойните крака е когато ти нарочно ги движиш, като чрез повтарящите се движения се успокояваш.
* Не знам как се получи, но постна коментара доста пъти. Извинявам се.
Мнението беше редактирано от nekAf на 01.11.19 12:45.
Болестта се казва Restless Legs Syndrome - RLS, болест на неспокойните крака.
Всъщност не е това. Синдром на неспокойните крака е когато ти нарочно ги движиш, като чрез повтарящите се движения се успокояваш.