27.05.07
08:24
Какво ще кажете за това “упражнение” а за някои може и да е спорт.
От утре ще имам възможността да попрувам 2-3 дни и ми е интересно кой, какво мисли относно плуването като спорт и упражнение.
От него изгарят ли се мазнини? Може ли да се ползва в кардио тренировка? Може ли да се съпостави с тичането или велоалгометъра? Това са някои от въпросите ми.
Благодаря.
27.05.07
08:38
Може да е кардио. От там идва и това, че може да се съпостави с тичането и велото.
27.05.07
08:56
Преди време една приятелка ми разви интересна теория, че плуването не е чак такава кардио дейност, след което ползва като аргумент, че плувците са стройни наистина, но не и с ясно изразен релеф. За жалост не мога да си спомня всичко в детайли от казано, но наистина ми звучеше логично.
дали е защото докато плуваме тялото не се поти?
Мнението беше редактирано от buhalbot на 27.05.07 11:54.
27.05.07
12:17
казано от buhalbot на 27.05.07, 11:53:
Тялото се поти, просто във водата няма как да го разбереш :)
........................
Според мен плуването е най-добрия спорт, защото развива всички мускулни групи и възможността от травми е минимална. По-миналата седмица оставих фитнеса и ходих на плуване и бях страшно учуден след първия ден, защото имах мускулна треска на краката, гърба и раменете.
Тук идва и един от моите въпроси:
Мислите ли че ще претренирам ако правя 3 дневния си сплит + вторник и четвъртък плуване ?
А може ли някоя тренировка(например на гърба) да се смени с плуване ?
Според мен е по-добре първо да си направиш тренировката и после сед окло час да ходиш да плуваш.
27.05.07
13:09
Би било много хубаво така, обаче имам възможност да плувам само след училище, защото басейна работи до 4 часа следобяд.
В моя град има само 1 плувен басейн и няма как да ходя на друг, освен ако не давам 5лв. за един в хотел...
казано от No_WaY на 27.05.07, 12:17:
казано от buhalbot на 27.05.07, 11:53:
Тялото се поти, просто във водата няма как да го разбереш :)
........................Според мен плуването е най-добрия спорт, защото развива всички мускулни групи и възможността от травми е минимална. По-миналата седмица оставих фитнеса и ходих на плуване и бях страшно учуден след първия ден, защото имах мускулна треска на краката, гърба и раменете.
Тук идва и един от моите въпроси:
Мислите ли че ще претренирам ако правя 3 дневния си сплит + вторник и четвъртък плуване ?
А може ли някоя тренировка(например на гърба) да се смени с плуване ?
не се поти защото водата извършва ролята на регулатор на телесната температура и просто няма момент,в който тялото да повишило температурата си за да започне да се поти
не забравяй каква е функцията на потта
Аз се занимавам доста усилено с плуване и мога да кажа, че с този спорт може да се постигне доста повече отколкото кардио тренировка. Не случайно крака тренирам само в басейна! Натоварването е доста по-голямо и прави краката точно такива каквито искам - сравнително слаби и същевременно мускулести. Ако човек тренира само горната част на тялото може да си направи наистина широки рамене и то трайно (всички знаем, че по отношение на дълготрайните ефекти фитнесът е доста неблагодарен спорт). Като цяло плуването удължава мускулите и именно за това изглеждат “стройни, но нерелефни”. За мен това е 100% комбинация - фитнес+плуване.
Хладката вода повишава обмяната и ускорява стопяването на мазнините.Организма компенсира повишената загуба на топлина във водата,губи се енергия за повишено топлоотделяне.Освен това в летните жеги няма опасност от прегряване при по-тежка тренировка,когато си във водата.
казано от Димитър Михайлов на 27.05.07, 08:56:
Преди време една приятелка ми разви интересна теория, че плуването не е чак такава кардио дейност, след което ползва като аргумент, че плувците са стройни наистина, но не и с ясно изразен релеф. За жалост не мога да си спомня всичко в детайли от казано, но наистина ми звучеше логично.
Ами не е особено сложно ако знаеш 1 факт че при продължителен допир с вода тялото се стреми да поддържа определен процент подкожни мазнини за да се предпази от замръзване - водата е добър температурен проводник така че тялото се обезопасява за всеки случай, като пример могат да се дадат всякакви видове риба, тюлени, бобри и т.н. всички имат подкожна мазнина.Иначе плуването е добро като кардио но само ако си наднормен иначе с него релеф не се постига, отделно от това е доста изморително и е враг на постиженията във фитнеса тъй като натоварва доста всички мускулни групи и лесно може да се претренира.
казано от Димитър Михайлов на 27.05.07, 08:56:
бате нещо си в грешка защото плувците точно са с уникален релеф... е не като вас, културистите защото не тренират целенасочено за релеф :)
плуването според мен е най-добро кардио
някой да пробва да направи 30 дължини в 50 метров бесейн без да спре, без значение какъв стил плува, ако ще и кучешката и после да си говорим :)
за момчето което каза че не се потиш докато плуваш - потиш се много, но във водата трудно ще забележиш :)
поздрави на всички
Както казах става за кардио ако си наднормен и не по такъв начин не се постига релеф тип бодибилдър.
07.06.07
20:00
Аз пък като ходя да бягам сега сутринта и мисля, следобед нещо плажче а у, тен и същевременно да плувам доста дължини :)
12.06.07
21:35
казано от Миро на 29.05.07, 20:00:
Хладката вода повишава обмяната и ускорява стопяването на мазнините.Организма компенсира повишената загуба на топлина във водата,губи се енергия за повишено топлоотделяне.Освен това в летните жеги няма опасност от прегряване при по-тежка тренировка,когато си във водата.
Аз пък съм забелязал че в хладка вода по лесно се плува отколкото в топла. При топла вода някак си се чувствам тежко и бързо се умарям и плуването ми не се получава. По принцип аз ходя по два три пати на седмица на плуване и ми е от полза. Плуванто развива всичко групи мускули и не може да се контузиш сериозно най - много да ти се схване крака :) .А да идеш на басейн след уморителна тренировка във фитнесе е блаженство. Особено пак ако имаш мускулна треска и не можеш да се мръднеш щом постоиш малко във водата всичко ти минава е само докато си във водата :)
Аз сам бивша плувкиня,да ви кажа плуване за развлечение да плуване за спорт пак да но не и за правене на тяло.
Вижте хората които тренират даден спорт и ще разберете кое става плувците са яки да но за жените извинявам се на всички
ест с изключение повечето ми приличат на крави аз и затва се отлказах мн вззех да качвам и то не чист мускул а и досата мазничко
Маиката му е бягането фитнесчето и колелцето поне за мене :PP