09.12.04
16:55
Поствам тази тема защото това е често срещан проблем и още от първият вариянт на форума сме го дискотирали този проблем. Та пишете какви проблеми сте имали с кръста и по какъв начин сте ги лекували за ,да има инфо за потребителите.
Моят опит засега :) с кръста е нараняване на меките тъкани. И болка от нерва в страни от кръста в ляво и дясно ,чак и краката ме боляха. При този случеи много добри са лепенките за кръст ,които ги продават във всяка аптека и се лепват на мястото на болката. И кремовете като артростоп и тн помагат.
по-здрави
пп искам да разгледаме и другите случеи на дискова херния и исипване на червата ако ,някой е имал такива проблеми бих му бил благодарен да сподели опит
Темата беше редактирана от Стефан Симеонов на 24.02.08 16:54.
Колкото мога по-накратко :D :
Зверска контузия в кръста, държала ме вън от залата 10 месеца. Възникнала при Мъртва тяга. Причини: прекалено бързо покачване на работната тежест + изпълнение със смесен хват без да се разменят ръцете. Изводи: не покачвайте прекалено бързо работните тежести, ако правите тяга със смесен хват, сменяйте ръцете на всяка серия. Лечение: след като престана да ме боли при леки физически натоварвания, отидох в залата и започнах да правя тяга с лоста, като качвах бавно килограмите на всяка следваща тренировка. От време на време усещам едно неприятно опъване, но в общи линии от контузията няма и следа.
Гадни болки в долната част на гърба (появили се на два пъти и за щастие отшумели за 3-5 дни). Възникнали при гребане. Причини: използване на прекомерно голяма тежест, пердизвикваща чийтинг изпълнение. Изводът е ясен: по-кротко с тежестите, перфектна техника. Ми това се сещам в момента. Бъдете здрави! :)
Аз съм имал нараняване на “меките тъкани” :) , което не е нищо особено и минава за няколко дена. Получих травмата при повдигане на пръсти с лост. Естествено използвах прекалено големи тежести за моите възможности. :) Извода е, заглявайте добре и не се хвърляйте на тежест, с която изпълнението не може да е перфектно.
Емо, ако наистина и краката те болят, взенми иди на невролог. И при мен беше така. После отидох на невролог по съвсем друга причина - спонтанни и нволеви мускулни тискове/спазми; направиха ми електромиография - не откриха за тикчетата, но ми казаха, че имам силна форма на радикулит, за което никога не бих си и помислил, че го имам, ако не го бяха открили по време на изследване на съвсем друго нещо...
Особено тези, които имате по-сълъг стаж в ББ + болки в кръста и чак в краката, не е зле профилактично да посетите невролога преди да продължите с taxing упражнения като тяга и чукове...
Да братле бях при невролог и тн. . Апсолютно съм сагласен ,че трябва да се отиде на лекар и специалист !
по-здрави
И аз съм посещавал невролога. След един от редовните ми проблеми с коляното се получи така, че не си усещах крака от коляното надолу. Супер странна работа. Казвам, че по принцип на лекари не ходя, ама т’ва ми дойде в повечко. Навролога (естествено) каза, че нищо не може да ми каже и ме прати на ЕМГ. Там имаше един луд чичка (доктор де), който обаче беше честен (поне) и ми каза, че докторите няма да ми помогнат и да се консултирам с приятели спортисти. Същия фен ми каза, че ако искам да продължа със изследванията да отида на скенер, ама не било ясно дали ще се види нещо. Затова (най-добронамерено) ме посъветва да отида на (представете си) ядреномагнитен резонанс, обаче в Пловдив, щото тоя в София създавал проблеми :D :o :shock: :D Ми прибрах си се вкъщи. Джипито ми даде направление за някаква физиотерапия (ток нещо ми пускаха) и се оправих. Е как да ходиш на лекар (въпреки че ми се помогна).
Сори, че е малко off темата, ама реших, че ще е интересно.
Поздрави на всички!
ЯМР-то е най-добро за диагностициране (и безвредно), но много скъпо и трябва да си на умиране за да те пратят с направление...
И аз имах изтръпване на лявата половина на тялото (торс и лява ръка) - нищо не усещаш - нито студено, нито топло, нито водата в банята - все едно си призрак без тяло, които наблюдава през 2 очи този свят...
anyway - идеята е, че на тези неща трябва да се гледа сериозно...
пък има и някаква вероятност GP-то ви да се окаже свястно и да ви спести проблеми...
Ами при мен се появи следният проблем:
Наболяваше ме кръста като правех лежанка.Когато правех моста усещах лека пареща болка.Реших, че ще си мине.Отидох на състезание по силов трибой и на последният си опит на клека не успях да стана и ме сецна кръста.Болеше ме страшно много(просто усетих как изпука някоя кост).Направих си 1 седмица почивка и след това намалих тежестта доста.Спря да ме боли и започнах да увеличавам.За сега клякам добре със 110 и 20 кг. петици и не го усещам но днес започнах лека да го усещам докато се прибирах от даскало специално.Незнам дали си ме боли или нещо такова.Днес имам клек и незнам дали да правя или да ида на невролог.Посъветвайте ме :roll: :cry:
Идеята на лекуването на травмите с движение е да се започне с много малка тежест и постепенно да се завърнеш към предните кг. Иначе можеш пак да се контузиш (не, че е задължително). За доктори, няма да ти давам съвети, поне трима след мен ще го направят :D
rаDо въпросът е от какво е тая болка ? Дали е костна или мускулна ако е мускулна земи си лепенка за кръст ако е костна спри тренировките и отиди на лекар.
по-здрави
Еми мисля, че е костна.Като отидох на лекар ми казаха, че съм разместил кост и ми изписаха един куп хапчета(но това ми го изписа личния лекар).Просто незнам какво да правя вече :cry:
Аз имах травма която ме спря тази година от август до октомври.Получи се от гребане с щанга неизправен кръст и сериозна тежест но най вече изгърбването.Постоянно си имах болки в кръста силни сутрин при ставане.дадох си почивката описана по горе и всичко отшумя.Сега правя гребането само от пейка
Аз съм имал съвсем леки проблеми с кръста, отшумяващи за няколко дена до седмица.
Едно братле.. има доста по-сериозен проблем с кръста и му бе назаначено лечение в продължение на 9 месеца!
3 месеца пие Глюкозамин, 3 месеца off, 3 месеца отново Глюкозамин. Сега е по-добре, но не му е завършило лечението. По-принцип такива травми са много тежки и неприятни.. ако пострадате сериозно, може и повече да не сте в състояние да тренирате в зала така, че умната в залата и без геройства! Геройствата ги оставете за пред гаджето си.. :twisted:
Ами как мислите дали тези бабки и дядовци чекръкчиите помагат.Питам защото ще ходя днес към 11 и 30.Рабрах, че може да ме контузи повече но пък POWER е ходил не малко и разбрах, че помагало.Какво мислите :roll:
А не помагат братле тва е някав примитивизам. Ма кажи кво са ти направили и какво си осетил.
по-здрави
[quote author=“emil_mlo”]А не помагат братле тва е някав примитивизам. Ма кажи кво са ти направили и какво си осетил.
по-здрави
Емо има много добри чувал съм да се разказва за 1-2 но има и много шарлатани които могат да те направят и инвалид за цял живот.Така че внимавайте
Ами ситуацията е такава :arrow: Тука в наше село(Козлодуй) има много малко жители та мисълта ми, че бабата се оказа някаква роднина на семемейството .Не ми взе пари.По същество—>
Легнах по корем и почна да ме маже по гърба с паста, после пък почна да ми хваща всички мускулни групи и ги масажираме а след това и ги разместваше до пукване :shock: Разбра какъв е проблема(аз го забравих.POWER ти помниш ли какво каза, че ми е?)...След това премина къв врата а после и при краката.Незнам как разбра, че съм левак :shock: Та вече не помня, че съм имал болки в кръста но търябва да правя някакви упеажнение до петък и да не тренирам(но само до петък) :P
http://www.bb-team.org/forum/viewtopic.php?t=2834 виж в тази тема се разисква исползването на колан
Абе имам си контузии,от години и понякога се обаждат.Ама кво да се праи :idea:
01.03.05
00:36
Здрасти, казвам се Ивайло, на 18години съм и тренирам футбол. Имал съм много проблеми с кръста, дори повече проблеми от вас самите,смея да кажа. Въпреки, че съм на 18години мисля, че съм преживял достатъчно болки в кръста и бих могъл да помогна на някои от вас, стари пушки със проблемите в кръста. :D Учуди ме проучване което е било направено преди време и се оказало, че ок. 30-40% от хората на земята имат проблеми с кръста.Ето и някои от причините, които пораждат болките в кръста,както и беше в моя случай. Това са :
1-Дюстабан;2-Бързо израстване в пубертета;3-Прекомерно натоварване в тазобедрената област и по целия кръст.4-Резки движения...
Име още куп причини поради които може да ви заболи кръста, но няма да говоря за тях а ще говоря за това как да ви се помогне.
Искам да кажа, че при всеки човек е различно и силно му препоръчвам да се консултира с доктор(мога да ви дам телефона на много добри специалисти) Лично на мен ми обясняваха, че това е защипан нерв, че имам шипове и т.н. При колкото доктори отидох, толкова различни диагнози получих.Лично аз нямам никакво доверие на лекарите в България,защото много съм патил от тях и са ми предписвали ненужни медикаменти за стотици лева, но по-лошото е,че здравето ти се влошава от тях. Много хора хвалят ижекциите, които може би наистина помагат(спец. на мен не ми помогнаха), но също така трябва да внимавате с тях,защотот имате мн.важни органи в тазобедрената област. Също така много често след терапия с инжекции болката намалява, но за сметка на това тя в много случай остава хронична! Не ходете при лекари,правачи, които без нужната подготовка смятат,че могат да ви “пукат” гърбовете, защото положението ви може да се влоши. Мога да ви кажа,от личен опит,че болката в кръста наистина е неприятна,дори непоносима,но това е временно.Аз лично едвам съм се движел.Но не трябва да се подвеждате от глупостите, които повечето доктори в БГ. ви пробутват.На мен ми казаха да спирам с футбола,щял съм да стана инвалид,имал съм херния,шоерман и т.н. Е засега си тренирам футбол(да чукна на дърво), нямам проблеми до ден днешен.Мога да изнеса даже своеобразна лекция,но спирам да пиша за да не ви отегча.Ако някой има по конкретни въпроси свързани с кръста, мисля, че мога да съм му от голяма полза!!! Пишете тук, защото тази тема наистина е много интересна и неизчерпаема! :)
21.03.05
09:32
а3 също имам проблеми с кръста но.. е доста странно... като не тренирам и чат пат ме боли .. като почна да тренирам гръб или по-точно като правя тяга или гребане с дъмбел болката из4езва :roll: Ходих при Дж пи то но тоя нещастник ми изписал некви обезболяващи и ми вика да не се натоварвам.А как да не се натоварвам като тренирам !?След това разбрах , че маика ми има приятелка невроложка.Отидох при нея караме да се изправям..да се навеждам и некви там работи и ми каза , че имам изкривяване на гръбнака :cry: много леко от малък , но на мен не ми се вярва тва.Моля посаветваите ме какво да направя! Ако ида при Джи Пи То и му кажа , че искам да ме снимат на рентен там ще излезе ли нещо ?Болката ми е в дясно от кръста.Аа щях да забравя нямам представа коя болка е костна и коя тъкънна , но все пак си мисля че е тъкънна въпреки че ме боли от доста време.Също маи съм дюстабан! Мерси предварително !
Тва с дюстабана е супер тъпо и на мен ми го пробутват :))
Та за криста следвай съветите от темата. И лесно може да разбереш дали е мускулно, като направиш позинг гръбни пози и ако те боли нали от стягането на мускулатурата в дясно е от това. Но то и те боли в странни, което значи, че е мускулно. Та следвай саветите от темата и ще се оправиш. И да знаеш позата на тялото е важна!
по-здрави
21.03.05
10:59
В момента не се сещам за точното име на травмата, н оима такава травма и тя е често разпространена и особено често се получава на кръста.
При тази травма, когато мястото е под напрежение и се изпълва с кръв, няма или има много слаба болка. За това и не те боли докато тренираш, а след това.
23.03.05
09:09
3начи да си взема лепенки за кръст ? И предложете некакво мазило ако можете :?
18.04.05
13:35
И при ме възникна проблем с кръста - още ми държи влага. При мено обаче се получи извън фитнес залата, но пак беше свързано с вдигането на тежест. Искам да посъветвам всички които получат болки в кръста независимо от какво веднага да ходят на доктор. В моя случай се помотах два дни и нещата се влошиха та трябваше да ми дупчат задника до колкото разбрах с кортикостероиди. Сега съм доста по-добре и си тренирам нормално, но въпрки всичко много внимавам с някои упражнения. И едно уточнение ако имате възможност посещавайте частни болнични заведения на мен в държавните които посетих не ми обърнаха никакво внимание, но в частните нещата седяха по коренно различен начин.
Фастум гел. Това е най-доброто на пазара за контузии, разтежения или пък хронични болки (особено в кръста). Аз лично досега съм нямал кой знае какви тежки контузии, понеже избягвам тежкото състредоточаване в областта на кръста.
аз отскоро усещам някакво напрежение в кръста,не бих казал че е болка,обаче е много неприятно,като се извия насам натам и се изпукам всичко се орпавя,но само за малко,след известно време пак,не тренирам с кой знае какви сериозни тежести,чудя се дали да не направя една почивка
04.05.05
12:48
ми направи!
според мен винаги когато правиш гръб и най-вече тяга трябва да държиш кръста перфектно изправен,извит на вътре.
така когато се изпълнява,според мен е невъзможно да се контузиш.
а според мен коланите са вредни.карат те по-лесно да се изгърбваш и ограничават развитето на естествения “корсет”.
аз винаги сам правил тежки тяки и клекове,почти никога съм нямал проблеми,освен когато пробвам нещо безмислено т.е. по-тежко от колкото трябва.
тъй че не се изсилвайте,супер безмислено е и винаги яко се нагъзвайте като тренирате :lol: т.е. изправяйте кръста
[quote author=“freakster”]аз отскоро усещам някакво напрежение в кръста,не бих казал че е болка,обаче е много неприятно,като се извия насам натам и се изпукам всичко се орпавя,но само за малко,след известно време пак,не тренирам с кой знае какви сериозни тежести,чудя се дали да не направя една почивка
Знам за какво точно говориш. Опитай с качествен стречинг. НАправи малко добри гимнастически упражнения. После релксирай с душове с ВРЯЛА вода. храна и сън
Ако не е нещо сериозно, а да кажем от възрастта или нещо такова, ще ти помогне и най-вероятно ещ отшуми след няколко такива “процедури”. НА мен ми помогна.
и най-важното!
повечето битови травми в гърба възникват поради слаб корем
така е и във фитнеса
12.05.05
19:16
фастум гел, волтарен, алгезал, профенид и т. н. - все за мазане. но те са за лека болка. аз лично съм с операции на гръбначния стълб и като ме заболи пийвам едно прахче НИМЕЗИЛ - струва само стотинки и ме държи цяло денонощие. иначе има терапии с кортикостероиди, обезводняващи, отбъбващи отока, но всичко трябва да е съгласувано с лекар, за да не стане по-лошо. :? :? :?
19.06.05
20:46
и най-важното!
повечето битови травми в гърба възникват поради слаб корем
така е и във фитнеса
Нещо не разбирам. Аз имам не особено сериозен проблем (на фона на останалите оплаквания тук) с кръста - обажда се най-вече по време на коремни преси. Та бях посъветвана да тренирам кръста си, защото проблема може да е поради “мускулен дисбаланс” - демек силна коремна мускулатура, слаб кръст. Дейсвително имам добре развит корем, а кръста винаги ми е бил слабо място и се пазя. Та, силните коремни мускули помагат на кръста или не??
guiness мен също ме болеше кръста при правене на коремните преси и затова мисля че има много общо с коремните мускули. някои ми каза че може техниката да ми не е вред ама все пак аз си мисля че е от недостатъчно силните коремни муслули.(при теб е обратното)
по темата за кръста мога да кажа, че аз също смятам, че е една от наи - срещаните болки в фитнес тренировките както и във всички останали.
именно заради тези болки съм изключил клек и мъртва тяга като упражнения в тренировката ми, защото те могат да те “повредят” много лошо, кажи речи за цял живот.
познавам доста хора занимаващи се от различно време с фитнес...някои от година, други от две, трети от 15 години и само един от тях, които прави тяга и клек не се оплаква от кръст, но тои е професионален състезател и целия му живот е обвързан с намирането на неговата “златна среда” и 100% хармоничното изпълнение на упражненията.
колкото и да смятат обратното много хора и да си размазват кръста с тия тежки упражнения, има много малко (дори и от посетителите на бб-теам) които да могат да изпълнят упражнението на 100% правилно и безопасно.
за тва аз смятам, че тия упражнения са от главните причинители на сериозните болки в кръста.
а за борбата с тия болки на мен много ми помогнаха мазила от народната медицина. наистита са супер полезни.
25.07.05
12:37
mugatu, благодаря за съветите! От известно време насам тренирам и кръста си (хиперекстензии и др.), а с коремните преси внимавам. Болки в кръста почти нямам. Вероятно ми помага и това, че просто не правя този вид коремни преси, при които чувствам най-голямо напрежение в кръста: примерно от пейка с голям наклон и др. Всичко е индивидуално, но извода които си направих е, че не бива да се прекалява с даден вид мускулна група, защото често забравяме други. В моят случай: корема за сметка на долна част на гърба (кръст). Хармония му е майката :wink:
29.07.05
19:18
Здравейте. Преди няколко дни ме диагностицираха с дискова херния. Ако трябва да съм по-точен става въпрос за прешлени L4-L5 (начален стадий (протрузия)) и L5-S1 (Дискова херния). Първата двойка прешлени са т.нар лумбални , а S1 е началото на опашната кост. Пиша това съобщение не за да търся съчувствие, а за да поясня моя опит и цялата история на заболяването, та дано да съм полезен на някой.
Как да разберем, че имаме дискова херния? На този въпрос точен отговор възоснова на признаци не съществува. Диагнозата се поставя от невролог или неврохирург само след скенер (КТ на медецински език) или след Ядрено-магнитен-резонанс (ЯМР). Относно това какво точно представлява Д.Х. не мога да говоря, тъй като не съм компетентен - ще ви кажа как я получих - стана преди около 5 години, когато боядисвах един таван с латекс. Поради неправилна техника на навеждане след няколко часа легнах на легло с остри болки в областта на кръстта. Не можеш да се движа. Това продължи 2 дена, а болката напълно отшумя до седмица. Игнорирах това и продължих с живота си. С фитнес се занимавам от 4 години, но тяга никога не съм правил, а и винаги наблягам на правилната техника при изпълнение на упражненията. Никога след тренировка не ме е болял кръстта. Преди 1 година бях “настинал” и имах същата остра болка - по препоръка на една аптекарка пих AULIN и за 2 дена бях като нов.
Преди седмица военните (донаборник съм) ме изпратиха на изледвания като резлтатът вече го знаете.
Сега ето какво искам да ви кажа : Ако сте имали проблеми като гореописаните, ако ви се схваща кръстта като легнете да спите с незавит кръст или ако чувствате лека болка при навеждане отидете да ви прегледат. Процедурата е проста: отивате при личния лекар , от който ще вземете направление за невролог. Той може да : 1)ви прати на рентген (там се вижда дали имате шипове или други деформации) и 2) да ви даде направление за скенер. Става бързо, а може да ви спести много. Може да не ви дигностиацират с Д.Х., а с дископатия, което е една фаза преди Д.Х. - това ще ви даде възможност да промените стила си на тренировка и живот. За съжаление фаза след Д.Х. няма - следва операция (до която може и да не се достигне ако не се стимулира болестта). Самата операция е широкоразпространена , но въпреки това - рискова!
Също така искам да попитам дали някой може да сподели известен опит с мен по повод това заболяване - ясно е , че вече тежести не мога да вдигам за да не натоварвам гръбнака (това твърдят невролозите). Следващата седмица смятам да се срещна с физиотерапевт да видя той какво ще каже - дотогова съм в почивка.
Генерален извод: Опичайте си ума и при малки признаци отидете да ви видят , за да не съжалявате после.
Всичко това има само един плюс - такива като мен не ги вземат в казармата!:)
На 16 години съм.Преди 2 месеца като вдигах на лежанка и като правех коремни преси усещах болка в гърба.Мислих си ,че ще ми мине ,но като станах една сутрин не можех да си мърдам пръстите на единия крак.Отидох на скенер.Лекаря имаше съмнения за дискова херния ,но се оказа увреждане на коренчетата на нерва.След дълга почивка и лекарства кракът ми се оправи,но като тренирам гърбът още ме боли.Сега трябва да правя леки упръжнения за гръбначния стълб.Моля да ми дадете съвет какво точно да правя,за да мога след време пак да провеждам нормални тренировки!Благодаря предварително!
07.09.05
15:43
Веселине,аз имам почти същия проблем като теб,aко искаш може да го обсъдим в IRC,ICQ ili Skype,просто защото тук всичко става по-бавно. :) Бултрас същото важи и за теб, имам го този проблем от 2 години мисля,че ще ви помогна.