Как се диша правилно?

11.10.07
10:31

Днес един човек, който се занимава серизно с фитнес ми обясни така: При каквото и да е било упражнение, при по-разтоварващото движение вдишваш, а при по-стягащото-издишваш.

Друг обаче ми го обясни така- Когато правиш движението към тялото издишваш, когато отдалечаваш-вдишваш.
Например при придърпване на скрипец докато го дърпаш към тялото издишваш. Или като вдигаш дъмбелите пак издишваш.

Кажете ми така вярно ли е и въобще как се диша правилно?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Научи как работим

11.10.07
10:58

Когато правиш движението към тялото вдишваш, когато отдалечаваш съоветно издишваш ;)

Първото твърдение е вярно.

11.10.07
11:13

да де и аз исках да кажа това,само че трябваше първо да прочета целия въпрос  :-)  ,а не да спя  :lol:

CO

11.10.07
11:50

Най вярно е да се каже, КАТО ПРЕОДОЛЯВАШ ТЕЖЕСТТА ИЗДИШАШ

11.10.07
14:59

Аве хора и двете твърдения са вярни, просто са казани по различен начин, доста объркващ при това!

П.С. Първия начин е казано по-точно, защото как при втория на клековете ще разбереш дали се отдаличава или приближава ???

Мнението беше редактирано от Martinakiss на 11.10.07 15:02.

CO

11.10.07
15:14

затова се ползва моя начин

Ако не дишаме правилно какво или ако дишаме между повторенията?

При упражнения като тяга и клек (и всички останали, които искат стабилност на торса) според мен трябва да се диша само между повторенията.

Какво значение има дишането в тренировката с тежести (не кардио)?

11.10.07
17:38

Благодаря за отговорите :~)

казано от Huskarl на 11.10.07, 16:32:

При мен поне има огромно значение, най-вече при избутването от лег. Може да направиш един експеримент за да се увериш сам.  Направи един експеримент -  пробвай да вдишваш докато избутваш щангата нагоре ;)

11.10.07
20:23

Винаги при натоварващият момент издишваш.

12.10.07
06:59

Е, как какво?! Пълниш мускула с кислород.

казано от MOHCTAPA на 12.10.07, 06:59:

Е, как какво?! Пълниш мускула с кислород.

Това ясно, но нали тренировката с тежести се води “безвъздушна”? Под какво значение имам предвид как влияе на мускула,силата... как точно влияе и каква е разликата ме интересува.

При издишане се отделя енергия. А енергия ти трябва задължително. Защо като направиш някоя серия дори и да си дишал добре после пак си задъхан?

Мнението беше редактирано от Георги Гайдов на 12.10.07 09:39.

30.10.07
22:37

Кислородът не стига моментално до мускула, когато вдишаш. Ефектът от правилното дишане е по-скоро ритъм - една серия от 10 повторения с 2-3-4 вдишвания ще те озори, защото наистина кръвта ще обеднее откъм кислород и мускулите няма да могат да работят напълно ефективно.
И по-същественото - когато издишваш мускулите на корема и гръдния кош се напрягат и повишават налягането в коремната кухина. Което помага за предпазване от неща като херния, освен това ти дава по-добра стабилност и опора (на гръбначния стълб например).

И наистина най-точно казано за правилното дишане по време на тренировка с тежести е, че се издишва, когато преодоляваш тежестта (активната част от движението), и се вдишва или в пасивната (когато оставяш земната гравитация да върши работа), или в неутралното положение, когато се прикрепя тежестта в крайната (изходна) позиция.

Мнението беше редактирано от marzipan на 30.10.07 22:38.

10.03.08
20:09

Тъй като в нашата зала се появи спор, аз имам въпрос относно дишането, да речем при упражненията за рамо - вертолет и повдигане на ръцете встрани с дъмбели.
Кога се вдишва/издишва при тези упражнения, защото на мен ми идва отвътре да вдишвам, когато повдигам тежестта и да издишвам, спускайки я ...

ZO

11.03.08
18:04

По правило се вдишва при отрицателната и издишва при положителната част от повторението.Да,има значение-особено при експлозивно движение МНОГО помага да се освободи повече сила,отколкото ако се задържи въздуха или се вдиша.

11.03.08
18:44

казано от zoben_pitbul на 11.03.08, 18:04:

По правило се вдишва при отрицателната и издишва при положителната част от повторението.

Да, знам, че по правило е така, но като че ли някъде съм срещал твърдението, че съществуват и упражнения (визирам споменатите от мен по-горе), при който това е изключение, тоест точно на обратното ... Мисля, че ставаше въпрос, че това е така, тъй като при тези упражнения при положителната част на повторението се получава разширяване на гръдния кош, от където идва и логичното - да се прави вдишване, а не издишване ...
Възможно е да се заблуждавам, за това ще се радвам, ако и други си кажат мнението по този въпрос.
Мисля, че “дишането” не е въпрос за подценяване, и лично мен ме интересува да го изпълнявам правилно ...

Мнението беше редактирано от Barny на 11.03.08 18:47.

казано от Радо Павлов на 11.10.07, 10:58:

Когато правиш движението към тялото вдишваш, когато отдалечаваш съоветно издишваш ;)

Малко общо, струва ми се.
Правилото е следното: когато се прави активната част - се издишва, когато е негативната - вдишва!

12.03.08
08:28

Моето мнение е, че трябва да следва тази схема(давам пример с изтласкване от лег)-вдишваш докато спускаш към тялото, задържаш дъха в най-тежката част при изтласкването, там където ти е най-трудно и след като преодолееш тази точка, издишваш, изтласквайки тежестта.

19.08.08
19:32

здравеи :)  на мен също доста напреднал човек ми беше казал подобно при по лесната част от упражнението  вдишжаш а при по трудната издишваш :) успех :)

казано от Nikolay92 на 11.10.07, 10:31:

Друг обаче ми го обясни така- Когато правиш движението към тялото издишваш, когато отдалечаваш-вдишваш.
Например при придърпване на скрипец докато го дърпаш към тялото издишваш. Или като вдигаш дъмбелите пак издишваш.

За придърпващите упражнения може да ти звучи логично, но за избутващите е неправилно. При тях е точно обратното - издишваш като избутваш, вдишваш като отпускаш тежестта към тялото.

DiscoveryCold

20.08.08
09:26

Никога не съм се замислял как дишам докато тренирам.. то си е като навик едното върви с другото  но като се замисля вдишвам когато правя силовата част от упражнението и издишвам например като спускам тежеста :)

E точно обратното трябва - при усилието се издишва винаги - иначе рискуваш да се сдобиеш с херния най-малкото.

20.08.08
09:55

Не е вярно.Не може така да се систематизират нещата.Помислете - при избутващите се вдишва при отпускането, а се издишва при преодоляванетона тежестта(усилието),но при издърпващите движения е точно обратното - при усилието се вдишва - това обяснява и примера с вертолета и страничното вдигане, които са точно такива(издърпващи)(май) упражнения.

BusyMan

20.08.08
11:06

Абе като се напъваш издишваш,пък като се отпускаш вдишваш.Точка. : ))

ПС:Вероятно работи и при анален секс.
ПС2:Опити не са били провеждани.

20.08.08
11:59

Не е така.Прочети горния пост.Като правиш упражнения за гръб примерно, като се напъваш вдишваш

казано от Nikolay на 20.08.08, 11:59:

Не е така.Прочети горния пост.Като правиш упражнения за гръб примерно, като се напъваш вдишваш

Нещо не си разбрал. Гръб,гърди,крака или квото и да друго - издишваш точно когато се напрягаш,т.е. при гърба - докато го придърпваш към теб,при гърдите - докато го изтласкваш и т.н.

BusyMan

20.08.08
13:14

казано от Nikolay на 20.08.08, 11:59:

Кой ти каза?Аз като правя упражнения за гръб почти не дишам...само между повторенията правя бързи глътки...и изобщо не гледам кога да издишам и кога да вдишам,просто както ми дойде...ай стига. :)  А да не говорим,че при тяга почти без въздух карам.

Той МИ5 ти го каза...ама аз се замислих сега..само на лежанка си контролирам дишането,иначе ще се претрепя. : )) Ама когато тренирам гръб никога не съм се замислял за дишането си.Няма никакво значение как дишаш,можеш да го правиш бързо,можеш бавно да издишваш,можеш между повторенията...важното е просто да дишаш според мен.

Но...все пак на лег някой беше казал,че неможе да вдишваш докато вдигаш и си беше прав. :)

Мнението беше редактирано от BusyMan на 20.08.08 13:17.

20.08.08
16:14

В такъв случай пробвай да си контролираш дишането - ще се изненадаш колко е полезно

Задължително при натоварване се издишва, при разтоварване се вдишва. На всички движения, без изключение.
Тренировката е цялостен процес. Особено важна в него е кръвоносната система и преносът на кислород.
Идеята на това дишане е проста. Регулира сърдечният ритъм за да не се получи дихателна аритмия и едновременно с това освобождава обем в гръдния кош по време на натоварване за да не се претовари сърцето. Защото пълен бял дроб + стегнати мускули чудесно могат да го премачкат именно в момента на върхово напрежение и най - силно помпане.

Който си мисли, че дишането няма значение и без него се справя по - добре, ок, ако иска да вдига цяла тренировка без да диша.
Само че да не дава този акъл и на другите!

BusyMan

20.08.08
18:19

Не казах,че диването няма значение,а че начините по-който да дишаш не са един...незнам,никога не съм обръщал внимание,ще се поинтересувам. :)

21.08.08
05:44

Да ДЗВЕР, прав си, то си е и очевидно, ама не знам откъде ми хрумна това за бутащи/дърпащи - като се замислиш още повече се объркваш само

Това с дишането е елементарно и много базисно нещо - моля, съобразете го, за да си нямате проблеми после!

17.02.11
15:54

НЕ знам дали някой обясни ЗАЩО се прави това. И сигурно искате да знаете ЗАЩО се издиша? Една много добра причина е следното нещо - КРЪВНО НАЛЯГАНЕ - при голяма тежест ако не издишате има опасност да спукате кръвоносен съд (без друго си е доста високо налягането).
Втората причина - хернии и т.н.
Трета и Четвърта - със сигурност има - някой друг да ги добави!

17.02.11
16:04

Съживихте темата :)

За ритъма на дишане ясно, обаче в тази тема не видях нещо друго - самото издишване как е правилно да става, през носа или през устата? Днес един приятел ми каза, че трябва да се издишва през устата, досега винаги съм издишал през носа в активната фаза. Очаквам да чуя мненията ви.

Иван

21.04.20
07:55

Слухове се носят - тези дни не е желателно да се диша :)))))

Направи първата стъпка към твоята цел.

Попълни анкетата и наш консултант ще се свърже с теб, за да научиш и обсъдите как нашият метод ще е от полза за теб и целите ти.

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1