Кой мускул с какви тежести се тренира ?

10.02.08
12:25

Искам някой който се е занимавал с фитнес повече от 5 години да обобщи тук кой мускул с какви килограми е най-добре да се тренира за да расте.
Например знаем че рамо се тренира с по-малки килограми за да расте иначе ще се претовари , отнася ли се това същото за гърдите или пък за гърба , аз си имам изградена представа за това кой мускул с колко се тренира , но искам да чуя и други мнения и понеже стажът ми е 2 години и половина , то искам да чуя някой със стаж поне 5 години , защото няма да тръгна да слушам някой който е от година във фитнеса... :)

10.02.08
12:30

Аз това за рамото не го знам ;) Няма точни правила, аз всичко тренирам еднакво тежко.

10.02.08
12:33

Няма леко...Няма да се претовари рамото с тежко стига всичко да е изпипано:упражнения,повторения и тн.Тежко винаги.

10.02.08
14:25

Няма определен шаблон - някои реагират добре на големи тежести - малко повторения , други са обратното. Всичко зависи от типа мускул.Така че тренирай както се чувстваш по- добре.

Мнението беше редактирано от topeto на 10.02.08 14:26.

10.02.08
15:38

Хех.. рамо се тренирало леко..ми че то и тяга не се прави над 30кг, защото води до застой.Всичко е строго индивидуално, но с леки тежести голям мускул не се прави.

10.02.08
20:39

казано от Tarantula на 10.02.08, 12:25:

Искам някой който се е занимавал с фитнес повече от 5 години да обобщи тук кой мускул с какви килограми е най-добре да се тренира за да расте.
Например знаем че рамо се тренира с по-малки килограми за да расте иначе ще се претовари , отнася ли се това същото за гърдите или пък за гърба , аз си имам изградена представа за това кой мускул с колко се тренира , но искам да чуя и други мнения и понеже стажът ми е 2 години и половина , то искам да чуя някой със стаж поне 5 години , защото няма да тръгна да слушам някой който е от година във фитнеса... :)

При условие, че имаш две години и половина стаж, вече трябваше да си разбрал, че лекото и тежкото не се определят толкова от мускулната група, колкото от конкретното упражнение.
Какво значи това рамото да се тренира с леко!? Ако правиш раменни преси с 5кг дъмбели, мислиш ли, че ще имаш прогрес!?  Или пък гърдите да ги тренираме “тежко” и дай да правим флайс с 30кг дъмбели...

Тежестта се съобразява първо с конкретното упражнение, което правиш и второ с възможностите на тялото ти. Аз съм против стереотипите.

10.02.08
22:41

Няма рамо не-рамо, за разтеж на мускула е най-добре 8-12 пъти на серия да изпълняваш упражнението, значи слагаш такава тежест, че да можеш толкова пъти да го изпълниш, ако можеш повече от 12, значи трее добавиш тежест.
За малките мускули като раменете, бицепс, трицепс е добре между 7 и 10 такива серии да напраиш, за по-големите от 12 до 16, при някои може да е небходимо повече, при други пък по-малко, но това е което за повечето е най-ефективно.

Съжалявам ако малко дървено се изразявам за някои неща, но досега само в форуми на английски съм писал, и все още не съм мноо наясно с някои термини как са на БГ...

Мнението беше редактирано от WvrDuDe на 10.02.08 22:49.

Няма как да определиш такова нещо.

ПС: Има хора които тренират от 7-8 години и не знаят какво е обратен хват така че не съди само по стажа на някой на какво ниво е.

11.02.08
06:12

казано от Владимир8507 на 10.02.08, 20:39:

При условие, че имаш две години и половина стаж, вече трябваше да си разбрал, че лекото и тежкото не се определят толкова от мускулната група, колкото от конкретното упражнение.
Какво значи това рамото да се тренира с леко!? Ако правиш раменни преси с 5кг дъмбели, мислиш ли, че ще имаш прогрес!?  Или пък гърдите да ги тренираме “тежко” и дай да правим флайс с 30кг дъмбели...

Тежестта се съобразява първо с конкретното упражнение, което правиш и второ с възможностите на тялото ти. Аз съм против стереотипите.

Нещо се опитваш да се заядеш с мене или просто си нямаш кво да правиш ? Аз пък сега мога да кажа че в поста ти няма нито едно смислено изречение , което да е по темата и с нищо не ми помогна , освен че ме ядоса. Повече не ми пиши в темата ако обичаш , освен ако не е нещо с което да ми помогнеш.
Аз си имам изградени представи с колко се тренират мускулните групи , искам просто да сравня с други хора.

BU

11.02.08
06:39

казано от Tarantula на 11.02.08, 06:12:

Нещо се опитваш да се заядеш с мене или просто си нямаш кво да правиш ? Аз пък сега мога да кажа че в поста ти няма нито едно смислено изречение , което да е по темата и с нищо не ми помогна , освен че ме ядоса. Повече не ми пиши в темата ако обичаш , освен ако не е нещо с което да ми помогнеш.
Аз си имам изградени представи с колко се тренират мускулните групи , искам просто да сравня с други хора.

Амаа...нали знаеш,че няма абсолютно никакви стандарти за тежеста при упражненията?Будистките монаси знае ли ги някой с колко кг тренират?!С различна тежест и според отделния индивит се постигат различни резултати.Няма и два еднакви културиста.

JO

11.02.08
08:29

казано от Tarantula на 11.02.08, 06:12:

И аз щях да се изкажа по подобен начин! Човекът ти е обяснил ясно и конкретно, че тежестта се определя от движението (базово, с един крайник, с 2…), а не толкова от мускулната група. Много си обидчив. Как пък реши, че те обижда с нещо?!? И аз съм на мнение, че за 2 год се предполага, че трябва да си наясно със собственото си тяло.
Та, пробвай упражненията да ги изпълняваш бавно и под контрол с поне 3-4 секунди в посока (сгъване, разгъване), за да убиеш инерцията. Така като насочиш тежестта в мускула, който тренираш, ще усетиш разликата :) ТОВА Е ЕДИНСТВЕНОТО ПРАВИЛО!

11.02.08
10:46

и 20 години стаж да имаш и да си нямаш знания ква фаида :) в културизма няма значение тежеста всеки сам преценява с колко кг ще си тренира и как ги осеща не слушаи тоз и оня с колко кг правят дадени упражнения а си тренираи за себе си ти си си наи добрия трениор като осещаш движенията напомпването и т.н ако търсиш големи тежести захвани се силов трибои.... немисля че тази тема е полезна с нещо за тези години тренировки трябва да си разбрал че мускула не расте от големи или малки тежести а от храната и все пак тренировката им.Храната е на 1 място възтановяването също е важно мое лично мнение че е хубаво да разнообразяваш хем с леко хем с тежко тва е от мен :)

Мнението беше редактирано от caspera на 11.02.08 10:49.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1