21.07.08
11:28
Неколкократно съм си задавал този въпрос и ето днес с темата на Николаев тя изникна отново.Тренирал съм със собствено тегло и с тежести.И от двата метода извлякох доста.Свободното трениране,съчетано с тичане ми даде усещане за тялото ми в пространството,даде ми бързина,ловкост,бях буден и се чувствах добре.Тренировката с тежести сваля стресът от мен,показва ми слабите ми страни,подготвя ме за битка,която може никога да не настъпи.Прави ме физически и психически по-здрав.Да ви призная иска ми се да съм добър във всичко,универсален атлет : )).Да плувам добре,да бягам бързо,да бягам дълго,да съм силен,но и със силен хват,да имам прилична мускулна маса,да съм издръжлив...започвам да разбирам,че немога да съм осезателно добър във всичко.И сега се чудя кое от тези неща си струва да бъде развивано за сметка на другите.Може да вдигна 150кг на клек,но това ще ме направи по-силен само от една единствена гледна точка,мога да си тренирам със собствено тегло...но ще бъда вафла. :-)
Отделно има бойни изкуства , различни отборни спортове...какво избрахте вие за себе си и защо?Няма ли да ви липсва онова,което сегашната тренировка не ви дава?
Трябва ли да се съобразяваме с това,което ни идва от вътре,в което сме най-добри?Има момчета и аз ги виждам,генетично надарени,силни,а има и бързи,умни,съобразителни...
Имам в предвид...не ви ли се иска да изкачите планина,да преплувате някоя река.. :)
Темата беше редактирана от BusyMan на 21.07.08 11:34.
в крайна сметка всеки сам трябва да си отговори на този въпрос. няма начин да си много добър във всичко (важи за всичко в живота, а не само за тренировките).
лично при мен целите се променят с времето - сега искам да съм ... масивен .... преди исках да съм по-слаб .... след време .... не знам какво ще искам да съм, но пък тази непрекъсната борба със себе си ми доставя удоволствие - друго си е да знаеш, че можеш да направиш каквото си поискаш с тялото си (почти всичко). засега тренирам за това, което искам да съм и не ми липсва останалото.
21.07.08
11:42
казано от FRANKO1 на 21.07.08, 11:37:
в крайна сметка всеки сам трябва да си отговори на този въпрос. няма начин да си много добър във всичко (важи за всичко в живота, а не само за тренировките).
лично при мен целите се променят с времето - сега искам да съм ... масивен .... преди исках да съм по-слаб .... след време .... не знам какво ще искам да съм, но пък тази непрекъсната борба със себе си ми доставя удоволствие - друго си е да знаеш, че можеш да направиш каквото си поискаш с тялото си (почти всичко). засега тренирам за това, което искам да съм и не ми липсва останалото.
Прав си,ако говорим за какво искам точно в момента...това е добро тяло,което да ми придава индивидуалност,да бъде огледало на характера ми.Но,за разлика от някой момчета аз искам и да е функционално,не само да изглежда силно. :)
Във възраст съм,в която човек се изгражда като личност,създава си характер и качества.Аз искам атлетичното тяло и сила да са част от моя образ.
Мнението беше редактирано от BusyMan на 21.07.08 11:47.
Естествено че с тежести, не можеш да станеш истински силен и с осезаема мускулна маса без тренировки с тежести. При това тренировките с тежести ти дават предимство в много спортове защото изграждат силно и яко тяло, с по - добра координация и усещане за това как работи тялото ти при натоварване, в днешно време при много спортове се тренира паралелно и с тежести - волейбол, баскетбол, гребане, спринтиране и др та дори и играчите на голф.
21.07.08
12:58
казано от Alkorin на 21.07.08, 12:04:
Естествено че с тежести, не можеш да станеш истински силен и с осезаема мускулна маса без тренировки с тежести. При това тренировките с тежести ти дават предимство в много спортове защото изграждат силно и яко тяло, с по - добра координация и усещане за това как работи тялото ти при натоварване, в днешно време при много спортове се тренира паралелно и с тежести - волейбол, баскетбол, гребане, спринтиране и др та дори и играчите на голф.
Ясно,тоест базисната подготовка е на ниво тежести. :)
—————
Дори и така да е,има много методи на тренировка и най-разпространеният остава много слаби места.Като пъргавост,издръжливост и други.
Мнението беше редактирано от BusyMan на 21.07.08 13:09.
21.07.08
13:15
Аз избирам тренировката с тежести .
Много от другите спортове включват в тренировките си силова тренировка няколко пъти в седмицата .
Това че тренираш силово не означава ,че не може да тренираш и друг спорт , не означава че няма да може да плуваш или да покориш някой връх , дори напротив би помогнало .
Мнението беше редактирано от FZKTWGS на 21.07.08 13:16.
21.07.08
13:22
казано от FZKTWGS на 21.07.08, 13:15:
Аз избирам тренировката с тежести .
Много от другите спортове включват в тренировките си силова тренировка няколко пъти в седмицата .
Това че тренираш силово не означава ,че не може да тренираш и друг спорт , не означава че няма да може да плуваш или да покориш някой връх , дори напротив би помогнало .
Иска се различна подготовка.
Сега,когато се погледна в огледалото виждам големите си мускулни групи развити...но малките неща са все така слаби.Пръстите ми са слаби,дланите ми са слаби...Хващам щанга,но ще мога ли да редя тежки чували?Вдигам щанга,а ще вдигна ли маса? :) Местя тежести,а ще мога ли да си отворя един буркан да се наям...
Мнението беше редактирано от BusyMan на 21.07.08 13:24.
Ако някой, който си няма понятие от нещата прочете за дилемата ти ще реши, че тренировка с тежести = бодибилдинг. Бодибилдингът несъмнено е най-популярния подслучай на тренировката с тежести, но е много некоректно да се смята, че изчерпва понятието. Има тренировки и тренировки, за всяка цел. И тук идва един въпрос - да си състезател, професионален спортист, и да имаш една-единствена фиксирана цел, която да ограничава всестранното ти развитие като атлет? Не си, мисля.
Искаш да се развиваш многостранно? Еми развивай се - тренирай с тежести, тренирай без, плувай, бягай, тренирай различни спортове, прави тези неща на периоди, прави ги всички заедно - кой те спира? Защо трябва да е или едното, или другото?
21.07.08
13:47
казано от G33K на 21.07.08, 13:32:
Ако някой, който си няма понятие от нещата прочете за дилемата ти ще реши, че тренировка с тежести = бодибилдинг. Бодибилдингът несъмнено е най-популярния подслучай на тренировката с тежести, но е много некоректно да се смята, че изчерпва понятието. Има тренировки и тренировки, за всяка цел. И тук идва един въпрос - да си състезател, професионален спортист, и да имаш една-единствена фиксирана цел, която да ограничава всестранното ти развитие като атлет? Не си, мисля.
Искаш да се развиваш многостранно? Еми развивай се - тренирай с тежести, тренирай без, плувай, бягай, тренирай различни спортове, прави тези неща на периоди, прави ги всички заедно - кой те спира? Защо трябва да е или едното, или другото?
Най-вероятно и така ще направя,но не отворих темата заради себе си.Не става въпрос за конкретен случай,а че тренировките с тежести не са достатъчни,че ограничаването само до тях (както ти отбеляза) не е достатъчно комплексно.
21.07.08
14:12
С тренировките със собствено тегло ще стигнеш до едно ниво. След това ти трябват тежестите. Издръжливостта вече е друго нещо. Сила и издръжливост едновременно трудно се постига. Или поне не в такова ниво каквото ти искаш. Тренирай си тежко в залата и си избери някакъв друг вид спорт(тичане или плуване препоръчвам) който да изпълняваш 2 пъти седмично. Това ще е перфектният вариант.
Много хубава тема.Ако има развитие по нея ше се радвам доволно.Аз в момента бутам още за маса, но пък (преди по-често сега не толкова) в дните в които не тренирам обикалям хижички понякога, друг път тичам, трети карам колело..според мен трябва да си избереш нещо основно за редовна тренировка, а през другото време да редуваш.Но това е само моето виждане естествено :-)
21.07.08
18:39
То на нас ни е лесно,друга работа нямаме.Но останалите работят,нямат много време за себе си и тренировките с тежести дават най-много за най-кратко време (вр. за 1 трен).
така е да..час два и си готов..аз ся бачкам по 10-12 часа,тренирам и лягам (+6-7 яденета).
ама все пак всеки има поне по 1 свободен ден седмично за излетче например
DeadManWalking основните форми на моторика на човешкото тяло са издръжливост, гъвкавост, сила, бързина и координация.
Тренирането с тежести подобрява силата и координацията, гъвкавостта може да се подобри чрез стречинг, йога, пилатес и др.
Бързината на реакциите се тренира чрез тренировки за експлозивност - спринтове, олимпийски вдигания и др. Издръжливостта се тренира чрез спортове за издръжливост - кросове, скално катерене, плуване.
Така като знаеш кое какво качество развива можеш да суплементираш тренировките си с тежести, все пак някои видове тренировки си противоречат в някаква степен и по - добре е първо да изградиш база в една дисциплина и после едно по едно да добавяш различни дисциплини ако обстоятелствата го позволяват. Имай предвид че не можеш да тренираш на добро ниво много спортове защото и един е доста изтощителен.
идеята на предното ми изказване беше, че не става всичко наведнъж да се тренира. постигаш първата цел, след това втората и тнт - трябва мислене за години напред. ако пред мен стои такава дилема, бих почнал с натрупване на ММ, след това бих тренирал за издържливост (в разумни граници - не може да си като Рони и да бягаш маратонска дистанция като кенииски лекоатлет) и накрая някакъв боен спорт. всичкото това става с течение на години .... ако изобщо имаш търпението да го постигнеш
22.07.08
13:37
При всеки човек нещата са строго индивидуални ... генетиката си оказва своето . От дете съм имал мерака да тичам мноого и бързо ... обаче справката с реалността е следната : колкото и да се стараех (прекарвах доста време на село , а там кво да прави едно дете , ако не да тича) , винаги изоставах от всички . Един ден решихме да си правим дървена къщичка , тогава открих , че другите може да са бързи , но аз сам правех курсовете с количката пълна с дъски и материали за къщичката . Просто тогава ми стана ясно , че аз не съм направен да съм бърз , но пък мога да влача тежко ;)
По същия начин всеки от нас разкрива за себе си много неща ... Но я има и страната , че човешките приоритети се променят ... важното е да се моделираме така , че да не съжаляваме после ;)
Не държа на размера.Предпочитам тренировки с собствено тегло.Предпочитам жилав и издръжлив и естествена сила, не ми харесва да съм балон “да изглеждам много голям а да нямам реална сила или издръжливост”.Забелязал съм ,че повечето хора преценяват абсолютно визията, а аз искам да съм изненада.
22.07.08
15:43
Приятно съм изненадан,че някой въобще успя да разбере смисълът на темата. :) То както я бях написал...
И аз мислех много по въпроса.Снейп даде много точен пример с количката.В крайна сметка,за да изпъкне човек из тълпата трябва да открие това,в което е сравнително по-добър от останалите начинания/хора.Или,от друга гледна точка,с какво би могъл да допринесе на обществото.Или с кое да се перчи...причини има много за откриването на нашата индивидуалност. : )))
Състезателни,конкурентни постижения в едно,та какво остава за повече спортове е много трудно/невъзможно.Но аз все пак не говорех за рекорди.По-скоро искам да насоча темата към индивидуалното развиване като атлет.Идеята ми беше,че тренирането с тежести,въпреки всички плюсове,може да остави човек прилично неподготвен в дадена ситуация.
Какво се разбира под “атлетизъм”?Какво значи да си във форма?Баланс между изброените от Алкорин човешки възможности,или развити едно,две от тях?
Кое прави един човек пълноценнен?
Мнението беше редактирано от BusyMan на 22.07.08 15:47.
казано от DeadManWalking на 22.07.08, 15:43:
Кое прави един човек пълноценнен?
ей тоя въпрос можем да го дъвчем мноооого време, но темата ще трябва да се премести в друг раздел
не мисля, че тренировката, каквато и да е тя, прави някой човек пълноценен. за да е пълноценен някой, трябва да е преди всичко ЧОВЕК, без значение колко вдига, тежи, бяга или колко човека може да натръшка с голи ръце.може би физическите възможности са съвсем малка част от пълноценноста на когото и да е.
22.07.08
20:16
Аз не се изразих правилно,да.Пълноценност в тренираният показател.Сила ли,бързина ли,координация ли.Кога разбираме,че сме постигнали нещо стойностно,на едно добро ниво?
Всяко си има плюсове и минуси. Със собственото си тегло човек може да постигне много, казвам това, защото имам близък, който не е тренирал с тежести или поне не като основно занимание, а винаги е използвал собствено тегло. Тренира от ок.7-8 години и има завидни рамери на някой мускулни групи. Също така съм забелязал, че на някой хора просто им доставя удоволствие да тренират със собствено тегло и по никакъв начин не ги привлича тренировката с тежести. Аз пък се кефя на железата, като ги съчетавам с другото. Едно от нещата, които ме е накарало и все още ме кара да тренирам е това да докажа на себе си, че спортът е здраве и, че нашият спорт дава повече на тялото ни от много други спортове. Сякаш не бих имал стимул да доказвам това само с тренировки със собствено тегло, някак не ме мотивира достатъчно.
Мнението беше редактирано от Стоянчо на 20.08.08 10:26.
казано от DeadManWalking на 22.07.08, 20:16:
Аз не се изразих правилно,да.Пълноценност в тренираният показател.Сила ли,бързина ли,координация ли.Кога разбираме,че сме постигнали нещо стойностно,на едно добро ниво?
Постигнал си нещо стойностно когато се обърнеш назад и видиш откъде си тръгнал и погледнеш къде си сега, ако разликата е съществена - постигнал си нещо и това трябва да те мотивира да постигнеш още.
казано от DeadManWalking на 21.07.08, 11:28:
.Да ви призная иска ми се да съм добър във всичко,универсален атлет : )).Да плувам добре,да бягам бързо,да бягам дълго,да съм силен,но и със силен хват,да имам прилична мускулна маса,да съм издръжлив...започвам да разбирам,че немога да съм осезателно добър във всичко.
Отделно има бойни изкуства , различни отборни спортове...
мога да плувам добре , бягам сравнително бързо и дълго , и тренирам кикбокс ... но както се изрази ти съм по скоро вафла , имам някакъв релеф но маса много малко , и сега блъскам в залата и се надявам на добри резултати
Чета и си мисля. Добре де защо трябва да се отделят нещата. Не е ли по-добре да се съчетават упр. със собствено тегло и такива с тежести. Аз предпочитам не-големи тежести. Такива с които може да се направят 12-15 повторения. В края на краищата нищо не е само черно и бяло.
Не знам за вас но аз не се харесвам с големите буци.
Естествено,че трябва да се използват тежести.Но малко уточнение - тренировките със собствено тегло включват напълно продуктивни упражнения и не трябва да се отхвърлят.Проблемът е,че си органичен до собственото си тегло и в един момент ти се оказва малка тежестта, за да продължиш да прогресираш.Все едно,примерно на лежанката, да застопориш една тежест и да вдигаш само с нея, въпреки,че отдавна ти е доста лека.Просто трябва да се добавят допълнителни тежести и готово.
20.08.08
08:04
Преди всичко е най-добре да се чувстваш здрав и добре в своет тяло. Някои хора постигат това в залата, други с тичане в парка всеки ден, трети по някакъв друг начин, но всичко се свежда до едно и то е да се чувстваш добре в своята кожа (както беше рекламата на един сапун).
Аз лично комбинирам упражнения във фитнеса и упражнения със собствено тегло и тичане, както и бойни изкуства разбира се, за да постигна това, което за мен е идеалната форма. Не е гигантски мускули или клек с 320 килограма, а тегло, което ми позволява да съм бърз, издръжлив и силен, като в същото време имам и добре оформени мускули и ми е гот да си ходя гол пред приятелката ми :)
А и до колкото знам от опит и наблюдения голямата мускулна маса и сила е временна.
20.08.08
09:31
казано от oho на 20.08.08, 08:04:
Преди всичко е най-добре да се чувстваш здрав и добре в своет тяло. Някои хора постигат това в залата, други с тичане в парка всеки ден, трети по някакъв друг начин, но всичко се свежда до едно и то е да се чувстваш добре в своята кожа (както беше рекламата на един сапун).
Аз лично комбинирам упражнения във фитнеса и упражнения със собствено тегло и тичане, както и бойни изкуства разбира се, за да постигна това, което за мен е идеалната форма. Не е гигантски мускули или клек с 320 килограма, а тегло, което ми позволява да съм бърз, издръжлив и силен, като в същото време имам и добре оформени мускули и ми е гот да си ходя гол пред приятелката ми :)
А и до колкото знам от опит и наблюдения голямата мускулна маса и сила е временна.
Колко пъти седмично правите силова тренировка ?
20.08.08
12:35
Ако силова ще рече фитнеса - ходя 2-3 пъти в седмицата, като тренирам за да си поддържам масата, защото много смъквам от останалите занимания, а също и за издръжливост, предимно по програма на холандеца Bas Rutten.
20.08.08
12:49
А като упражнения горе -долу каква ви е тренировката , как следват ?
20.08.08
18:55
Ами различно е, общо взето тренирам това, което ми се тренира. Настроението си е доста важна част за добри резултати от тренировката. Упражненията които правя са също различни, но лежанка, набирания и няколко други основни ги има винаги. Единственото което правя по програма е тренировката на Бас Рутен, ако те интересува за нея ще пусна отделна тема.
Дедмен, здравей!
Ще ти дам моето скромно мнение по въпроса “Какво да доразвивам?”. Работи там, където ти е слабото място. Човек трябва да знае и силните и слабите си страни, но да работи по-усърдно над слабите. Силните сами се усъвършенстват :)
21.08.08
08:45
казано от oho на 20.08.08, 18:55:
Ами различно е, общо взето тренирам това, което ми се тренира. Настроението си е доста важна част за добри резултати от тренировката. Упражненията които правя са също различни, но лежанка, набирания и няколко други основни ги има винаги. Единственото което правя по програма е тренировката на Бас Рутен, ако те интересува за нея ще пусна отделна тема.
Да , може да пуснеш отделна тема за тренировката на Бас Рутен ;-)
Мнението беше редактирано от FZKTWGS на 21.08.08 08:45.
казано от FZKTWGS на 21.08.08, 08:45:
Да , може да пуснеш отделна тема за тренировката на Бас Рутен ;-)
Да!И на мен ми стана интересно :)
21.08.08
15:35
казано от oho на 20.08.08, 18:55:
Ако пуснеш отделна тема сложи линка тука :) .