07.08.08
19:21
Мога ли да попитам,как е по-добре ако човек цели маса? Първо да тренира горна част или нормална лежанка?До сега винаги съм правил 4 нормална и след това 3 горна,но сега почвам да се чудя как е по-добре.Мисълта ми е защото повече кг са за маса,но ако съм правил горна преди това ще съм по-уморен за нормалната.От друга страна от много хора чувам,че горната част е най-важна за маса,защото е най-голяма.Съвет?
Определено трябва да се развие горната част, иначе колкото и да са ти големи гърдите надолу, ако ти излизат ключиците гърдите ти няма да изглеждат големи
Никфи редувания,тренирай и трите на 1-на тренировка и средна и долна и горна,докат не го изцедиш мускула.Препоръчвам ти с дъмбели,но се насочи към по-тежките с по 6-8 повторения на серия и прави повече почивка м/у сериите щом ше качваш маса ;-)
Естествено, че трябва да ги редуваш!Тренирал съм с една фиксирана тренировка за гърди и бях в сериозен застой и от тогава започнах да правя различни упражнения, подредени по различен начин всяка тренировка - резултатът е на лице.Започвай 1 път с горен лег дъмбели.. после с кофички.. с равна лежанка.. та дори и с флайс.
08.08.08
11:43
мойто мнение в едната програма да започнеш например с хоризонтална лежанка за средна част а в новата програма(аз си сменям програмите на 30-40дена независимо че някои упражнения за някои мускули са още ефективни,тоест организма още не се е адаптирал към тях) гърдите да започваш с наклонена лежанка за средната част,и така всяка нова програма да стресира нервната и двигателната системи с различни подходи(сменяш не само щанги с различни лостове,дъмбели,машини,тоест уреди,но и интензивността на упражненията със смяна на времето за почивка,смяна на повторенията,броя на сериите,тежестта и т.н.според поставената цел).Всяко упражнение има около 40-60 разновидности.Това имаше предвид Д.Въчев като ти писа да ги редуваш.
УСПЕХ !!!
Мнението беше редактирано от Ивайло Стайков на 08.08.08 11:43.
Винаги започвам с горна. Принципно на повечето трениращи именно тя изостава.
09.08.08
06:55
При горната част е много важно да бутате лактите напред,а иначе всички знаем,че колкото и повторения да правим всичко трябва да е под контрол.Особено трудноизолиращ се мускул като гърдите!Чел съм и за предизтощаващи серий,но още не съм пробвал,но предполагам,че в застой ще дадът желания стрес на мускула да продължи да ръсте.Аз в момента правя дроп серий за горни на машина и много добре ги осещам,но не редувам упражнения поне за момента,но сигурно ще дойде и този момент:)
аз също съм на мнение, че трябва да се започва от горната част/ наклонен лег/, защото се прави по - трудно и една от големите грешки на начинаещите е, че пренебрегват това и винаги стартират с хоризонтален лег, което в последствие намалява силата за следващото упражнение.
10.08.08
23:57
казано от ognem на 10.08.08, 20:09:
аз също съм на мнение, че трябва да се започва от горната част/ наклонен лег/, защото се прави по - трудно и една от големите грешки на начинаещите е, че пренебрегват това и винаги стартират с хоризонтален лег, което в последствие намалява силата за следващото упражнение.
това е без значение,дали ще ти намалее силата или не.Целта на тренировката(когато става дума за мускулна хипертрофия) не е след нея да си запазил силите,а обратно да си ги изчерпил,тоест да си изразхидвал мускулния гликоген.Ако ти намалее силата ще намалиш интензивността и по-специално работната тежест,цаката е да повдигнеш щангата около 85% от максимума ти.Както съм писал по-горе рано или късно смяна е необходима във всички параметри на тренировката (ако искаме мускулите ни да хипертрофират)с цел постоянно да стресираш организма за да не може да се адаптира.
казано от Ивайло Стайков на 10.08.08, 23:57:
това е без значение,дали ще ти намалее силата или не.Целта на тренировката(когато става дума за мускулна хипертрофия) не е след нея да си запазил силите,а обратно да си ги изчерпил,тоест да си изразхидвал мускулния гликоген.Ако ти намалее силата ще намалиш интензивността и по-специално работната тежест,цаката е да повдигнеш щангата около 85% от максимума ти.Както съм писал по-горе рано или късно смяна е необходима във всички параметри на тренировката (ако искаме мускулите ни да хипертрофират)с цел постоянно да стресираш организма за да не може да се адаптира.
и като нямаш сила да трениращ как ще постигнеш максимален ефект от дадено упражнение за мускулна група?
казано от DisturbedMan на 07.08.08, 19:21:
Мога ли да попитам,как е по-добре ако човек цели маса? Първо да тренира горна част или нормална лежанка?До сега винаги съм правил 4 нормална и след това 3 горна,но сега почвам да се чудя как е по-добре.Мисълта ми е защото повече кг са за маса,но ако съм правил горна преди това ще съм по-уморен за нормалната.От друга страна от много хора чувам,че горната част е най-важна за маса,защото е най-голяма.Съвет?
Зависи какво целиш, ако искаш просто да развиеш гръдните мускули можеш да правиш преси на лег и полулег само с дъмбели независимо кое ще е първо и пак ще имаш много добри резултати.
11.08.08
18:09
казано от ognem на 11.08.08, 02:06:
казано от Ивайло Стайков на 10.08.08, 23:57:
и като нямаш сила да трениращ как ще постигнеш максимален ефект от дадено упражнение за мускулна група?
можеш да стресираш тялото по много начина,с цел да не се адаптира,тоест за да има ефект—-по-голяма интензивност(увеличаваш тежестта на щангата,скъсяваш почивката между сериите,различна скорост на изпълнение,и др.),различни уреди(скрипци,машини,щанги,дъмбели,пружини,и др.),използване на различни упражнения,а не само едни и същи,,,,и др, и комбинация между тях.И сега когато целта е муск.хипертрофия ,за да има ефект тренировката ти е необходимо да я изпълниш с около 80-85% от максималната ти сила,тоест това е от 5-8 повторения на серия.И ако например след първата серия нямаш сили да повдигнеш определени кг 7пъти, например си поставил за цел 90кг,това означава че ти трябва да намалиш работната тежест,тоест да сложиш по-малко кг на щангата(за влезнеш в тези 85%),защото целта на тренировката е не повишаване на силовите възможности,а мускулна хипертрофия.
Когато искаш да увеличавяаш сила тогава трябва да тренираш с над 85% от максимума ти.
Дано си ме разбрал с тоя пример !!!поздрави
За процентите си донякъде прав, но според мен не трябва да се разграничават тренировките “за маса” или за “сила”, те двете си вървят ръка за ръка.Ако тренираш правилно, силата ти ще расте прогресивно, а с времето оттам ще дойде и масата, не може да порастне мускулът без да е станал по-силен.Затова мисля,че тези над 85% от максимума не е нужно да се ходи там, но пак говоря за бодобилдинг, вече ако става дума за трибойци и пр. не знам какви са им тренировките и техниките.
12.08.08
09:24
казано от Nikolay на 12.08.08, 07:48:
За процентите си донякъде прав, но според мен не трябва да се разграничават тренировките “за маса” или за “сила”, те двете си вървят ръка за ръка.Ако тренираш правилно, силата ти ще расте прогресивно, а с времето оттам ще дойде и масата, не може да порастне мускулът без да е станал по-силен.Затова мисля,че тези над 85% от максимума не е нужно да се ходи там, но пак говоря за бодобилдинг, вече ако става дума за трибойци и пр. не знам какви са им тренировките и техниките.
много ясно че вървят заедно но до едно ниво,все пак организма е един И РАБОТИ КАТО ЕДИННА СИСТЕМА.Когато става въпрос за мускулна хипертрофия погледни един културист,за сила-един състезател вдигане на тежести,за издръжлижост-например един бегач на 10 000м и т.н. за ловкост,гъвкавост................и ще видиш че има голяма разлика.Силата се явява като адаптационна реакция на организма за да преодолее този стрес,който се получава от тренировката,същото се отнася и за хипертрофията.Ако можеше с една и съща методика да се развиват всички двигателни качества,щеше да има само една тренировка и за всички спортове да се тренира по един и същ начин.
Може и да ти се стори глупаво,но пак ще се изкажа.Смятам,че с една добре изпълнявана програма, един билдър може да се представи по-добре и в силови постижения, и в такива за издръжливост.Но важно е да подчертая, че това би било възможно, само ако се оставят настрани всички неестествени пренарати и пр., с които се тъпчат ВСИЧКИ спортисти от ВСЕКИ спорт.Говорим за едно хипотетично сравняване на атлети, които тренират натурално.Стига да се правят кратки почивки между сериите, пулсът и дишането ти се учестяват страхотно и ако ги поддържаш така през цялата тренировка, то това се отразява МНОГО благоприятно върху сърдечно съдовата ти система и издръжливостта ти като цяло.Навремето Артър Джоунс е правил множество подобни изследвания, при които групата, която тренира(но правилно(според него)-по рядко, до отказ, бавно изпълнение с малки почивки, на спец.уреди и др. ) показва по добри показатели по всичко, което има да се сравнява,в сравнение с групите, които тренират по стандартните високообемни тренировки и дори с група,тренираща по чисто аеробни(кардио) тренировки- сила, издръжливост, бързина и пр.Но на базата на днешните спортисти, това не е така- заради множеството химия, с която се тъпчат и заради която телата им толерират нечовешкото товарене а и оттам - постиженията.Ако на теория нямаше химия , всички посочени от теб показатели хипертрофия, сила, скорост, издръжливост нямаше да са на това ниво, на което са днес,(като изключим генетично облагодетелстваните).Ако ставаше дума за такива обикновени индивиди, да , мисля, че тези, които тренират бодидилдинг,но качествено, те биха показали по-добри резултати от останалите, трениращи по “специфичния” за спорта начин.Или за да е по ясно,понеже различни хора- различни преимущества(сила, бързина, маса и пр- горепосочените генетично облагодетелствани),ако ТИ тренираш правилно (бодидилдинг),ТИ би бил по- бърз и по- издръжлив и по-силен,по гъвкав отколкото, ако тренираш по някоя от онези специфични за спорта програми.Точно защото тялото е една система, неговите части работят свързано,подобрения в един елемент трябва да резултират в подобрения в елементите, които го обслужват.Смисъл,че развивайки се, мускулите трябва да доведат до развитие на сърдечно-съдовата система.Една тенировка за мускулите трябва да ги развива цалостно - и масата, и силата,трябва да развива сърдечно-съдовата система,понеже тя обслужва мускулите,трябва да развива и издръжливостта,което е просто способност на мускулите ( и цялото тяло)да извършват функцията си по- дълго време.