Новак...

10.10.08
19:06

Здравйте на всички!Като цяло съм нов във форума на bb-team и във фитнеса.Ходил съм вече на 5-6 тренировки,почнал съм 3-дневен сплит.Та към въпросите.На някой ако му се занимава,може ли да ми обясни с каква програма да тренирам,каква диета да почвам ( искам да кача малко маса,да сваля тънко слойче мазно от корема и като цяло да тренирам ръце,гръб,гърди и тн),на 16 години съм,178 висок,72 килограма.Също така каква хранителна добавка да търся и каква е дозата за мойта възраст,защото на опаковките указанията са за мъже.Разполагам с 500 лева,които съм отделил за добавки,но трябва да ми стигнат до юни.

Благодаря предварително! :)

10.10.08
19:28

Паричките ги кътай за по-натам, добавки не са ти нужни в близката 1 година. Относно хранителния режим - чети материалите в сайта, състави си сам дневно меню и го пусни за коментари и корекции. Основни насоки - да има 5-6 приема на храна дневно. Умножи телесното тегло по 2,5 или 3 и ще получиш колко белтък ти е необходим за деня с цел покачване на ММ. Този белтък ще го набавяш с храна и нека бъде равномерно разпределен през деня в 6-те порции. Не бързай със сплита, а карай на кръгови тренировки. Съдържанието на белтъчини, въглехидрати и мазнини в храните ще намериш в таблица, качена в сайта.

Мнението беше редактирано от Стоянчо на 10.10.08 19:29.

10.10.08
20:48

Благодаря за бързия отговор ;]
Колкото до менюто,нещо от рода ли трябва дае..?

Сутрин преди училище - 2 яйца,може би и сирене
В училище-Пакетче фъстъци
Обяд-Сандвичи с топено сирене,кашкавал и телешко филе(това най-често се намира в хладилника)
Следобяд(и след тренировка)- 2 яйца?
Вечеря-Пилешко месо,кебапчета,кюфтета..?
На някои ядения- салата от зеле или краставици/домати

Поправяйте ако някъде бъркам..

Също така да питам,дали да спирам чипсове,снаксове,пици,хамбургери и подобни..
И колко преди тренировка мога да ям,без да ми пречи..
И какъв хляб да ям?

P.S. За сплитовете май не се изразих правилно,нови са ми тези термини.На тренировки,треанирам всичко за около 1 час и не знам дали да почвам всеки път по 2 мускулни групи само..

Мнението беше редактирано от Mastera на 10.10.08 20:54.

Сутрин,можеш да увеличиш яйцата,примерно 5-6 от тях само 1-2 жълтъка.Сиренето го остави,по-добре кисело мляко,ако можеш с овесени ядки(даже задължително)За фъстъците незнам,но задължително ако ядеш трябва да са сурови ядките.Остави сандвичите,кашкавала и телешкото филе са добре,добави въглехидрати(картофи,ориз,боб).Не си писал колко е телешкото филе,изчисли си на ядене да ти идват около 45-50 грама протеин.След тренировка-банани,ябълки,също може вафли-изобщо всичко,което може да ти осигури много въглехидрати,защото тялото ти след тренировка се нуждае от енергия.За вечерята,кебапчетата и кюфтета ги остави,освен ако не си ги правиш ти от каймата и да си сигурен какво има в тях,но се съмнявам да стигнеш до там.Пилешко месо,кашкавал,както си писал и някаква салата може.Около 1-2 часа преди лягане извара,пак трябва да си сметнеш белтъчините.
Чипсове и снаксове не ти трябват,хамбургери също,защото по принцип са най-вредните.Пици може да си похапваш,защото все пак искаш да качиш маса.Можеш да ядеш до 30-40 минути преди тренировка,горе-долу.За хляба-пълнозърнест, най-добре хляб “БОНУС” аз такъв ям.
Две мускулни групи на тренировка са ти добре,гледай да комбинираш голяма мускулна група с малка,също 1-2 пъти в седмицата прави корем.

Дано съм бил полезен!

P.S. НАЙ-ДЪЛГИЯТ МИ ПОСТ !!!

XE

11.10.08
03:03

Здравей.
Значи аз съм горе долу на твоите години (на 17 съм) тренирам от близо година и половина и се надявам да съм ти полезен. В първите 2 3 седмици прави кръгова тренировка което ще рече всички мускулни групи в една тренировка. Разпредели си храната в 5-6 храненета което ще рече на 2 3 часа че трябва да ядеш. Разгледай таблиците в сайта за подробности относно гликемичен индекс и тн тн. За закуска включи едно кисело млекце с 100 грама овесени ядки после като 2ра закуска след 2 3 часа можеш да ядеш ориз с месо или картофи пак с месо след това на обяд яйца и пак някакъв въглехидрат .. за слетобедна закуска преди тренировка хапваш бавен въглехидрат с протеин което би рекло пак яйца месо след тренировка бърз въглехидрат пак с протеин .. вечерта извара кисело млеко салатки пържоли или нещо от сорта като изварата най добре преди лягане 30 40 минути .. също може да сложиш малко ядки в менюто си и риба - заради омега 6 (мазнини) които са полезни също така включват бая протеин .. на твоите килограми гледай да не падаш под 170 грама протеин на ден. След като си минал периода с кръговите тренировки започни със сплит за качване на мускулна маса прави серии с малко повторения 6-8. За добавките, личното ми мнение е че нямаш нужда, ама ако се чудиш за какво да си харчиш парите няма проблем - твоя си работа се пак. Помоли някой ИНСТРУКТОР да ти покаже как се правят правилно упражненията че като ги гледам наще връсници един друг на кво се учат се хващам за главата. Еми това е общо взето .. А и не прекалявай с тежестите че аз като се знам преди къв бях .. се си мислех че некой баш мене ще ме види как ще дигнем 100 на лежанката или некви те такива .. от което ставаш за смях .. Поздрави и успех… Взимай съвети само от източници за които си сигурен, че знаят за какво говорят това бих те посъветвал най вече ...

Послепис - първия ми коментар smile

11.10.08
07:09

казано от Mastera на 10.10.08, 20:48:

Благодаря за бързия отговор ;]
Сутрин преди училище - 2 яйца,може би и сирене
В училище-Пакетче фъстъци
Обяд-Сандвичи с топено сирене,кашкавал и телешко филе(това най-често се намира в хладилника)
Следобяд(и след тренировка)- 2 яйца?
Вечеря-Пилешко месо,кебапчета,кюфтета..?
На някои ядения- салата от зеле или краставици/домати

Също така да питам,дали да спирам чипсове,снаксове,пици,хамбургери и подобни..
И колко преди тренировка мога да ям,без да ми пречи..
И какъв хляб да ям?

P.S. За сплитовете май не се изразих правилно,нови са ми тези термини.На тренировки,треанирам всичко за около 1 час и не знам дали да почвам всеки път по 2 мускулни групи само..

Значи:

Сутрин преди училище - 4-5 белтъка и 1 жълтък или 3 цели яйца (зависи на коя теза си привърженик за или против жълтъците)
В училище - сандвич с риба тон, с пилешко филе, кисели, пресни млека
Обяд - нещо по-сериозно си трябва - ориз с пилешко, картофи с пилешко, риба
Следобед - 1 кисело мляко или 500мл. прясно мляко със 100-ина гр. овес/мюсли
Вечеря - като обяда, разнообразявай
Преди лягане - 150-200гр. извара.

За чипсовете и снаксовете - забрави, просто не са ти от полза.
Ок. час и половина-два преди тренировка, за да имаш енергия изяж 100-ина гр. овес с мляко или кафяв ориз - това са бавни въглехидрати. Съответно, ако обяда ти се пада яденето преди тренировка си яж рибата/пилето с кафяв ориз.

Хляб - пълнозърнест, ръжен

Всичко това са препоръки, а не строго меню.

13.10.08
18:12

Благодаря на всички за съветите!Искам да ви попитам и за друго.Някои хора ме плашат,че от фитнеса мога да си докарам херния и хемороиди.Понеже във фитнеса,в който ходя,няма лични треньори и тн,бихте ли ми казали как да се предпазя от тия работи?

XE

14.10.08
12:04

За хемороиди пък за първи път чувам но с лична хигиена ще се предпазиш а за хернията - правилно изпълнение на упражненията.(особенно мъртва тяга, гребане, мечка и тн тн.

казано от Mastera на 13.10.08, 18:12:

Благодаря на всички за съветите!Искам да ви попитам и за друго.Някои хора ме плашат,че от фитнеса мога да си докарам херния и хемороиди.Понеже във фитнеса,в който ходя,няма лични треньори и тн,бихте ли ми казали как да се предпазя от тия работи?

Използвай колан за тягата и клековете,особено при по тежките серии.

20.10.08
12:32

Благодаря на всички за отговорите,но имам още няколко въпроса.Таможе ли докато съм в диетата за дигане на маса да тичам,за да стягам краката и задника и да свалям излишни мазнинки от тук-там?И другото което искам да питам е...значи лятото си хапвах доста и мислех,че така ще кача нещо и после ще мога да го права на мускулна маса,обаче съм грешал.И от това похапване взе да ми се образува “втора гушка”,та въпроса ми е как мога да я стопя,включително и от бузите ако е възможно ?

BU

20.10.08
20:59

в момента тъкмо започва основния период за всички трениращи, така че си качвай маса на воля, хапвай стабилно, пък на пролет ще почнеш да чистиш мазнините. бягането ще ти пречи на покачването на маса, ако искаш големи и силни крака - хващай щангата и КЛЯКАЙ! :)

21.10.08
22:15

казано от Bushwacker на 20.10.08, 20:59:

в момента тъкмо започва основния период за всички трениращи, така че си качвай маса на воля, хапвай стабилно, пък на пролет ще почнеш да чистиш мазнините. бягането ще ти пречи на покачването на маса, ако искаш големи и силни крака - хващай щангата и КЛЯКАЙ! :)

да до тук ясно,но проблема ми е,че трябва да сваля малко от бузите и врата,щото ми развалят физиономията ;D

Мнението беше редактирано от Mastera на 21.10.08 22:16.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1