10.11.08
19:33
Много ми е интересен този въпрос. Има една книга на Крис Асето - Всичко за отслабването (не може да не я знаете много е популярна). В нея има следното много важно изречение което аз ще подчертая:
Преди да започнете да тренирате трябва да знаете целта си - иначе няма да стигнете никъде.
Наистина е така и не само със тренирането, но и с всяко друго начинание (запомнете това изречение). Хубаво де предполагам много от нас тренират не само за да изглеждат добре и не само за да си почиват от ежедневието, но и за да са физически силни. Защо би искал някой мъж да е силен? Причини хиляди, които няма смисъл да изброявам, но някой от тях са - в ежедневието помага за прости неща като да преместиш тежък обект (няма жената да го мести я!) в други ежедневни дейности ;) и разбира се ако не дай си боже те нападне някой. Тъй като бодибилдинга тренира 2б мускулите и те стават много големи то масата не съответства на силата и даже почва да пречи. Така че можеш да имаш 2-ма човека - единя 2 пъти по голям от другия, но същата сила. И тук идва предимството на по-малкия - по-бърз по гъвкав. Големия човек ще е тромав и трудно подвижен.
Така че каква е целта, имайки предвид че повечето от нас няма да стават професионални бодибилдери - да сме големи или да сме силни?
Целта си е индивидуална, рядко е идеално дефинирана. :)
‘Бодибилдърските’ тренировки развиват и силата.
Относно самозащита, бой, побой и т.н., тази тема е много разисквана и файда от нея...не виждам. Срещнали се културист, нинджа, трибоец и IT специалист с бирено шкембе и картечница - “Кой е по-по-най?” :-P
PS Нищо против IT-спецовете. :)
10.11.08
19:48
Аз избирам и двете :lol:
Това са глупости, незнам къде ги измисляте тези неща.Не може да твърдиш,че масата не увеличава силата,камо ли че пречи по някакъв начин.А това с примера...Може по-голям човек да е силен колкото по-слаб от него, но силата(и по-скоро демонстрирането на сила) зависи и от други фактори, освен масата на мускулите,като дължината на крайниците,мясото на захващане на сухожилията към костта,ефективността на нервно-мускулната връзка,самото умение да се изпълни дадено свижение(като лежанката) и др.Но едно е сигурно - ако големият се смали до размерите на малкия,определено ще е още по-слаб от него,както и ако дребния наедрее,ще стане още по-силен от големия.
Има изследвания на въпроса “защо тренирам?”
И отговарите са ясно диференцирани по възрастов признак:
-до към 20 години - визия;
-до към 30 години - сила и самочувствие;
- до към 40 години работоспособност;
- над тази граница - предимно за здраве;
Незнам колко е меродавно, Бл.Боянов от НСА го цитираше това изследване,(в НСА понякога има доста странни статистики, дето никъде другаде ги няма...), но по мои наблюдения се припокрива с клиентите ми.
Конкретно на въпроса - маса или сила - от един момент нататък, когато си нарастнал над стандартната маса, самия вид действа възпиращо.
Учудващо, ама мен ме поуцели със статистиката. Не са се бъзикали в НСА. :)
Егати, одъртявам.
Мнението беше редактирано от 6th на 10.11.08 20:50.
казано от Nikolay на 10.11.08, 19:53:
Това са глупости, незнам къде ги измисляте тези неща.Не може да твърдиш,че масата не увеличава силата,камо ли че пречи по някакъв начин.
Въпросните “глупости” са теория на няколко спортни доценти и учени, включително и на автори на някои онлайн и книжни издания - като Cris Thibaudeau. Това за въпросът от къде ги измисляме. Сега обяснението: нарича се нефункционална хипертрофия и причините са основно 2 - увеличаване на маса на несгъваеми елементи от мускулната структура като колаген, саркоплазма или увеличаване на мускулните фибри, които в следствие на това се търкат и пречат на мускулната контракция. - “The black book of training secrets”
По този начин прекалената маса пречи, а че силата се увеличава на базово ниво при увеличаване на масата - за това няма спор. Тренировката на атлет, целящ сила, е много по-различна от тази на такъв, целящ хипертрофия. Няма професионален паур или олимпийски лифтър, или друг спортист, който да тренира по класически бодибилдинг сплит. Някой, ако има възражения.. да сподели :)
Силата с/у масата според мен е един изцяло личен избор и въпрос на предпочитания. Явно и статистиката от НСА го показва :) Няма някакъв стереотип кое е добро и кое е лошо.
Аз не ти говоря за колаген или каквото да е там а за качване на мускули.А увеличаването на размерите намускулните фибри само по себе си е хипертрофията,ти го изкара,че с увеличаването на размерите си мускулът сам си пречи - има вътрешно триене,но то си присъства винаги,колкото и да са ти малки мускулните влакна,но определено не е причината по-големи на вид хора да са по-слаби(на сила) от по-малки.Триенето просто обяснява защо може да вдигнеш по-малка тежест,отколкото може да свалиш.
И никой не говори за професионални силачи.Просто като качиш маса не може да не качиш сила.Не сравнявай 2 човека кой е по-силен или масивен,сравни себе си във времето и ще се убедиш,че ако ти порастнат мускулите със сигурност ще си по-силен.
казано от Nikolay на 10.11.08, 22:04:
Просто като качиш маса не може да не качиш сила.
Можеш да качиш повече маса, от колкото сила. Може да качиш сила и без да качиш маса, или да качиш повече сила, от колкото маса. Зависи как тренираш и какви са ти целите. Може даже да свалиш мускулна маса и да качиш сила. Или обратното, максималната сила да падне, но в същото време да качиш мускули.
Аз лично искам пропорционално маса и сила :)
Не сравнявай 2 човека кой е по-силен или масивен,сравни себе си във времето и ще се убедиш,че ако ти порастнат мускулите със сигурност ще си по-силен.
Това така, ама не съвсем. Тоест, да ще си по-силен от преди, но много по-слаб, ако тренираш същото време за сила и не си мръднал на обем.
Много лесно се доказва - вземи някоя трибойска програма за прираст на сила и направи цикъл по нея 2-3 месеца с контрола накрая. Веднага ще ти кажа какво ще постигнеш: + (5 до 10)кг лег, -(1 до 2)см размери.
Културистичната тренировка в чист вид разчита на хипертрофията на всички мускулни влакна, с акцент на междинните. Отлага и много големи запаси гликоген в мускулите (до 3%), а той задържа 300%вода. Тоест мускула се надува с около 10% само от гликогена.
Чисто силовата тренировка разчита САМО на бързите мускулни влакна. И незадържа гликоген и вода - енергията при нея е от креатина. Развива, нервната система и костно-ставния апарат. Мускул, сухожилие, кост, нерви - всичко се отренира на едно ниво, защото си точно толкова силен, колкото най-слабото звено от тази верига.
Направи си експеримента със силова програма и сам ще се убедиш. Много е полезно - тъкмо ще качиш малко сила, а и сезона е подходящ. Само не се лъжи с някакви псевдо системи от рода на 5х5 и 6х6 - потърси истинска програма с 2-ки и единици и ще видиш какво става с тежестите! За съжаление и с обемите, ама наобратно.
:)
Наричат се къси и дълги влакна. Културистите имат къси - спортистите дълги. Не знам дали сте гледали UFC. Ако да задавали ли сте си въпроса защо бойците от 20 годишни до 30 годишни най-много са удвоили масата която са имали на 20. За 10 години можеш да качиш предполагам 400%+ маса, но това не е качествена маса. Може би едно нещо можеш да правиш по-добре ако ходиш на фитнес - да вдигаш тежести. Разбира се пак има ограничения. Вдигаш тежести на къси разстояния.
Всичко това прави бодибилдинга несъвместим със всички спортове. Сега се питам “Възможно ли е да кача маса и след това да я подобрявам за качество?”
Ето един добър пример:
Мислиш ли че този може да рита (или въобще да тича):
http://uk.youtube.com/watch?v=WWQAQH_ufUI&feature=related
Ето тов пък е видео на човек който е силен (много по силен от повечето бодибилдери):
http://uk.youtube.com/watch?v=ABS4eUwhNyA
За това говоря горе долу.
Мнението беше редактирано от simon на 11.11.08 01:16.
11.11.08
02:38
Окачествяваме наличното количество, после трупаме още количество. :P Многото мускули могат да ти пречат чааак когато надскочиш генетичния си потенциал, т.е. като се назобиш... така си мисля де. Обаче става смешно когато гледаш някои яко напомпан юнак, пък силата все едно е 2 пъти по-малък. Аз сега съм на трибойска тренировка и все повече се зарибявам... http://www.youtube.com/watch?v=6DSd5kY_Oh8&feature=related ! :cheese:
Наричат се къси и дълги влакна. Културистите имат къси - спортистите дълги. Не знам дали сте гледали UFC. Ако да задавали ли сте си въпроса защо бойците от 20 годишни до 30 годишни най-много са удвоили масата която са имали на 20. За 10 години можеш да качиш предполагам 400%+ маса, но това не е качествена маса. Може би едно нещо можеш да правиш по-добре ако ходиш на фитнес - да вдигаш тежести. Разбира се пак има ограничения. Вдигаш тежести на къси разстояния.
Ти ги наричаш “къси и дълги”. В действителност са само един размер - точно толкова, колкото е дълъг мускула. Честно казано въбще не съм си задавал въпроса за масата на “бойците”. Това е индивидуален избор си мисля - колкото повече маса - толкова повече сила за удар, обаче тая маса трябва да я мъкнеш определено време и това оределя колко кг ще тежиш - колкото можеш да носиш 3 или 4 или колкото там рунда играеш.
По въпроса дали е качествена масата - ами то си зависи от личния ти избор каква да е - ако тие “кеф” - трупай лой, ако пък предпочиташ - качвай чисто. Никой не те ограничава.
Какъв ти е проблема? Че незнаеш какво искаш? Ами дефинирай си целите, както писа в началото и от там ще си дойде и нагласата за вида тренировка.
По въпроса за големите крака - със сигурност, ако те ритне този човек от първия клип- ще те убие. Преди години имахме един Европейски шампион по муай-тай. Тихомир Винчев се казва, собственик е на Славия-Спортес. Готвеше се за състезание и го засичам в една зала да кляка с 240кг. Серии. Краката - огромни на вид. Питам го :”Бате Тишо, защо клякаш с такива тежести?”, а той ми отговаря - “Като ритна да не повтарям”.
Ето това е отговора на питането ти във всичките му варианти:
Можеш да качиш повече маса, от колкото сила. Може да качиш сила и без да качиш маса, или да качиш повече сила, от колкото маса. Зависи как тренираш и какви са ти целите. Може даже да свалиш мускулна маса и да качиш сила. Или обратното, максималната сила да падне, но в същото време да качиш мускули.
Аз лично искам пропорционално маса и сила
Избери си каквото ти сърце иска и ТРЕНИРАЙ !
казано от simon на 11.11.08, 00:11:
Наричат се къси и дълги влакна. Културистите имат къси - спортистите дълги.
Няма такова нещо. Просто при едните преоблазава саркоплазмената хипертрофия, а при другите - функционалната.
Мислиш ли че този може да рита (или въобще да тича):
http://uk.youtube.com/watch?v=WWQAQH_ufUI&feature=related
Дали рита не знам, все пак е културист, едва ли е тренирал ритници. Но съм сигурен, че може да тича, защото съм виждал на живо културисти с подобни крака да спринтират доста добре.
Ето тов пък е видео на човек който е силен (много по силен от повечето бодибилдери):
http://uk.youtube.com/watch?v=ABS4eUwhNyA
По-силен на какво? Това, че се бие добре, прави ли го по-силен?
Защо сравняваш несравними неща?
1. Силата е функция на нервната система, а не на мускулната маса, т.е. зависи от броя на мускулните влакна активизирани в даден момент.За да се развие не случайно се правят упражнения като клек и тяга, активизиращи максимално количество мускули едновременно. Там мускулната маса е вторичен ефект.
2. Силата на удара с ръка идва от кракта и от трупа, а не от трицепса и то не от тях по отделно, а само ако се задвижат адски бързо и рязко, при това едновременно. Голямата ръка няма нищо общо със силния удар, той е резултат от съвършенната техника на боеца. Няма да видите боксьор да прави френско, но си има упражнения (с тежест или без), които целят именно синхрон на мускулите на цялото тяло в определен момент.
3. Всички в тоя форум сме много едри и яки, ама я да си кажат тия, които могат да вдигна 180 кг. над главата си......а? Халил Мулту е 60 кг и може, а вие? На Гълъбин Боевски мускулите как ви се виждат?
4. Обратния вариант е когато културистите развият сила........при тях тя е вторичен ефект. Някои от тях играят с огромни тежести, но когато става дума за подвижност, координация, издръжливост, повечето от тях са пълна трагедия. Няма как да бъде иначе защото тренировките са различни. Знаете ли как се трупа мускулна маса с бокс - никак, колкот ще развия силен удар или издръжливост с културизъм. Просто тенорвъчните цели за различни, следователно и резутатите.
5. Личния ми опит показва, че много хора страдат от заблуждения и предразсъдаци отностно зависимостта визия/сила. Според мен всеки с пълен набор крайници и здрави вътрешни органи, може да бъде учудващо силен, особено, ако го подцениш.
Ето - турският олимпийски щангист е типичен пример. Наистина е много дребен, но има страхотни силови резултати и никаква конкуренция.
Мисля, че самият автор на темата е поставил и отговр на въпроса в заглавието още в началото: Преди да започнете да тренирате трябва да знаете целта си - иначе няма да стигнете никъде.
Оттук нататък сравненияна спортисти, развиващи се в различни дисциплини, са некоректни.
казано от sportist на 11.11.08, 08:33:
1. Силата е функция на нервната система, а не на мускулната маса, т.е. зависи от броя на мускулните влакна активизирани в даден момент.За да се развие не случайно се правят упражнения като клек и тяга, активизиращи максимално количество мускули едновременно. Там мускулната маса е вторичен ефект.
2. Силата на удара с ръка идва от кракта и от трупа, а не от трицепса и то не от тях по отделно, а само ако се задвижат адски бързо и рязко, при това едновременно. Голямата ръка няма нищо общо със силния удар, той е резултат от съвършенната техника на боеца. Няма да видите боксьор да прави френско, но си има упражнения (с тежест или без), които целят именно синхрон на мускулите на цялото тяло в определен момент.
3. Всички в тоя форум сме много едри и яки, ама я да си кажат тия, които могат да вдигна 180 кг. над главата си......а? Халил Мулту е 60 кг и може, а вие? На Гълъбин Боевски мускулите как ви се виждат?
4. Обратния вариант е когато културистите развият сила........при тях тя е вторичен ефект. Някои от тях играят с огромни тежести, но когато става дума за подвижност, координация, издръжливост, повечето от тях са пълна трагедия. Няма как да бъде иначе защото тренировките са различни. Знаете ли как се трупа мускулна маса с бокс - никак, колкот ще развия силен удар или издръжливост с културизъм. Просто тенорвъчните цели за различни, следователно и резутатите.
5. Личния ми опит показва, че много хора страдат от заблуждения и предразсъдаци отностно зависимостта визия/сила. Според мен всеки с пълен набор крайници и здрави вътрешни органи, може да бъде учудващо силен, особено, ако го подцениш.
А ей това е отговора явно на въпроса. mitaka101 - виждам че знаеш доста и явно пак си прав но просто не можех да си обясня как по-дребен човек доставя по-голяма ударна сила. Явно бодибилдерите имат силата, но нямат умението и не могат да я обуздаят.
Сега като се сетя за човека който каза за клека с 240кг замисляли ли сте се защо щангистите не са толкова големи колкото бодибилдерите? Няма спор че щангистите вдигат повече тук.
А ей това е отговора явно на въпроса
Ами не е отговор на въпроса защото е половинчата истина.
Силата е функция на нервната система, а не на мускулната маса
Силата е пропорционална на напречния размер на мускула на квадрат - това е цитат от спортна физиология :)
Да, силата зависи от броя едновременно съкращаващи се мускулни влакна, но не само от това.
Както и преди ти писах, отговора, изцяло, изчерпателно и напълно се съдържа в това мнение:
Аз лично искам пропорционално маса и сила
Бих ти препоръчал да благодариш на Петко и се постарай да осмислиш какво ти отговарят, вместо да си повтаряш до безкрай вариации на въпроса. Ама ако ти се струва прекалено нравоучително - не ми обръщай внимание.
Успех!
Понеже темата се поизмести по въпроса “Какво е това сила и на какво се дължи тя?”, ще добавя следното: Трябва да се дефинират целите на трениращия - Дали иска да е дебел мазен търбух вдигащ 250 кг. от лежанка и маащ по една кофа хапчета на ден, дали иска да е с 12 реда плочки и играещ с с 30 кг. на лежанката, дали иска да вдига колкото слон или да може да търчи като гепард, дали иска силен удар или просто големи ръце и т.н.? Отговора е много прост - истината е по средата. Целта на нас, обикновенните хора, които не сме профи атлети, е да развием максимално физическите си качества, без да изпадаме в някакви крайности. Повечето от нас нямат никаква полза в ежедневието си да правят тяга с 350 кг. или да трошат по 10 керемиди с удар. За какво тогава ми е нужно да рискувам здравето си с пренатоварване? Целата трябва да е на 1 място здраве! От там на сетне всичко е до индивидуални предпочитания. За мен лично вманиачаването във визията, без да се търси сериозно подобряване на физическите показатели е безмислено.За това и не правя НВД примерно, защото нямам сили да се боксирам, което за мен е по-важно от това да имам плочки, но това е моята “златна среда”. Имам приятел, който от години ми се чуди как допускам да хабя сили на ринга, а не във фитнеса и защо вместо 37, не си направя ръка 42 см. да речем.Той си има негова “златна среда”, но просто с изместен фокус.
В заключение ще кажа, че не може да си силен физически и да изглеждаш зле и не може да имаш хубаво тяло, а да нямаш сила.Просто е въпрос на пропорции - дали си силен колкото изглеждаш или дали ти личи колко си силен.
Мнението беше редактирано от sportist на 12.11.08 07:47.
казано от Петко К на 10.11.08, 22:25:
казано от Nikolay на 10.11.08, 22:04:
Просто като качиш маса не може да не качиш сила.
Аз лично искам пропорционално маса и сила :)
Б;лагодаря. Проблема е че това го знаех. Затова пуснах темата. Не е ли странно че можеш да качиш сила и да не качиш маса като 2б влакната са главните влакна които дават сила а те растат най-много. Разбира се растат ако ги упражняваш правилно, но все пак.