Крака и за силата в тях

23.01.09
16:07

на 17 години съм имам следния проблем.Тренирам футбол вече от доста време и започна да се появява силна умора в краката-прасци,бедра,ахилеси.Искам да ви попитам за мнение добре ли ще е ако започна да тренирам краката здраво във фитнеса.Разбрах че за сила трябват малко /3-5/ повторения с повече тежести.Ще постигна ли силата в краката ако тренирам с подходящите упражнения и големите тежести.Иначе имам добре развита мускулатура в краката но нямам достатъчно сила.Сега не тренирам крака във фитнеса но мисля да почвам да ги тренирам.Но ме е страх да не направя много маса във тях за това искам повече сила.благодаря надявам се на компетентни мнения.

23.01.09
16:28

щом тренираш футбол , не ти трябват 3 до 5 повторения ... дори напротив ... трябват ти 15-20-25 повторения ...  тренировките за фитнес за сила и за спорт са различни ... на теб ти трябва издръжливост , а това се постига с повече повторения ....

щом чувстваш умора , това означава че не се възстановяваш правилно ... вземи си добри и хувави протеини , почивай повечко ..  аз над 10 години тренирах футбол , отскоро се занимавам с фитнес и трябва да ти кажа ,че като вид физическо натоварване нямат нищо общо , просто целите са много различни и не бива да се съпоставят.. тренировките във фитнеса трябва да допълват тези за футбол , но за да не си уморен трябва да почиваш и да си вземеш витамини , както и да ядеш правилно ...

23.01.09
16:33

Вкарай само клек.Това ти стига за краката.

BU

23.01.09
17:28

Бъди наясно,че често умората в краката от тежка тренировка се чувства ,чак когато вече си на терена.Трябва да имаш достатъчно почивка за да прогресираш в тренировките.Заден и/или преден клек са ти достатъчни,но изтласкването на щанга е по-удачен вариант,прибави и това.3-5 повторения...няма да ти развият сила в краката,а ще ти докарат травма в кръста,прави по 10-15-20 тежки повторения,клякай до пълна амплитуда (да не можеш да клекнеш повече,дупето ти да опре прасците).Ако питаш мен фитнес тренировките не са за теб,по-добре се старай по-усърдно,когато треньорът ви ви кара да се упражнявате.

ПС: За “изтласкването” на щанга виж в youtube - “clean”;“clean and press”;“clean and jerk”

23.01.09
18:10

Фитнес тренировките най-много още да те уморят. По-добре си дай почивка за седмица и след това тренирай и трябва да ти мине. Все пак ти си знаеш може да питаш трениорат си какво да правиш ;)

BU

23.01.09
18:28

Чак сега ти чета поста. : )) Не знам,но относно масата и с 3-5 повторения на клек ще качаш и с 20 ще качаш,ако не искаш да стават големи тичкай повечко или намали калориите.

23.01.09
19:14

Стига глупости! С 5 повторения щял да са контузи!
Ако извива кръста и с 10, и с 15, с 20 повторения може да се контузи!

От опит мога да кажа че две, три серии от 3-5 повторения, на което и да е упражнение не водят до умора.А ако беше толкова лесно да качваш маса с 3х5 (прмерно) всички щяха да правят това, а не да киснат по един час в залата.

BU

23.01.09
19:55

казано от ko_drugo на 23.01.09, 19:14:

Стига глупости! С 5 повторения щял да са контузи!
Ако извива кръста и с 10, и с 15, с 20 повторения може да се контузи!

От опит мога да кажа че две, три серии от 3-5 повторения, на което и да е упражнение не водят до умора.А ако беше толкова лесно да качваш маса с 3х5 (прмерно) всички щяха да правят това, а не да киснат по един час в залата.

Абе и аз да правя 5 повторения на 10 кг и аз няма да се контузя.Твоят проблем е,че искаш да ти пари на краката,слагаш по-малко килограми,правиш 5 повторения...но никой не говори за 5 повторения на 80% от макса. : ) Естествено,че няма да се измаряш така.Дали ще качваш маса пък не зависи нито от броя повторения,нито от това дали се измаряш или не.

Мнението беше редактирано от BusyMan на 23.01.09 19:55.

23.01.09
21:01

ko_drugo - за масата, не си много прав. Много рядко, правя над 5 повт. на клек и да ти кажа определено има промяна в мерките и баджаците са започнали да се издуват, доста(поне за моите разбирания де).
И 3 чифта панталони скъсах даже....

При положение, че се усеща умора в сухожилия и т.н., не знам дали е много препоръчително да се увеличи натоварването. Може би, по-скоро ти трябва малка почивка или не се възстановяваш добре - храна, сън и т.н.
А сила, като сила ли се търси или сила като....да тичаш 90минути като бесен? :)

BU

23.01.09
21:07

казано от С7АЛК3Р на 23.01.09, 21:01:

А сила, като сила ли се търси или сила като....да тичаш 90минути като бесен? :)

Абе аз ако бях на него щях да се скъсам от всевъзможни коремни преси без тежести и изхръляния и изтласквания по 10-15 повторения. ;) И клекове,но не бих гонил рекорди.

ПС: И ЕСТЕСТВЕНО много обиколки в градската градина всяка сутрин с бързо темпо и стремеж за издръжливост.

Мнението беше редактирано от BusyMan на 23.01.09 21:08.

23.01.09
21:43

По темата - има три варианта:
1) Тренировки за сила: 2х5 с тежестта за 6 поворения(специално подчертавам за DeadMenWalking, който твърди че искам да ми пари на краката  :lol:  )
2) Тренировки за издържливост: горе предложиха разни работи
3)Да се правят и двете в отделни тренировки.
Може би трябва да питаш треньора за насока, защото във форума има 1000 мнения.

За маса трябват повторения според тази статия и съответно се дават различни схеми(2х5 не е сред тях заради малкия обем)

Искам да ми дадете разумен довод защо “силовите” повторения са по-опасни  :roll:

23.01.09
22:00

благодаря за отговорите на всички.Моят проблем за силата или издръжливостта ли да го кажа е в това че имам въздух при някои бегови упражнения и тичането но краката ми се изморяват.там е проблема.иначе с бедреното сгъване и разгъване мисля да пробвам да подобря здравината в краката си.според вас ще се получи ли?

23.01.09
22:35

Не. Прави базови упражнения - клек, напади.

24.01.09
12:47

В един сайт бях видял една фитнес програма за футболисти и искам да питам дали е добра,тъй като и аз тренирам футбол.Не отварям нова тема тъй като (в случай,че кажете,че програмата е добра)мога да помогна и на alenhristov.
УПРАЖНЕНИЯ
Изтласкването от лег ( Bench press)  2 x 8
Повдигане щанга за врат (Neckpress)  3 x 8
Повдигане на щанга до брада (Upright barbell rows)  3 x 8
Повдигане на раменете (Barble Shrugs)  3 x 12
Разгъване на ръцете на горен скрипец (Cable pull-downs)  3 x 8
Гребане с щанга (Barbell row)  3 x 6
Бицепсово сгъване с щанга (Barbell curl)  3 x 8
Клякане с щанга (Squats)  4 x 8
Бедрено сгъване (Leg curls)  2 x 12
Повдигане на пръсти от стоеж (Calf raises)  3 x 12
Мъртва тяга ( Dead lift)  4 x 8
Коремни преси (Crunches)  2 x 30

24.01.09
15:04

От 12 упражнения само 4 са за краката. Присъствието на упранения като Neckpress и Barbell curl в програма за футболисти, ме озадачава.

24.01.09
16:11

Абе най-добре си питайте трениорите ако си разбират от работата ще ви насочат точно какво да правите. Това е начина ние тука във форума нямаме с какво да ви помогнеме. На всеки всичко му действа различно. Аз имам приятели който са колоездачи и през зимния период когато некарат колелета за издражливост и сила на краката правят по 6-8 упражнения за крака и има ефект. След като почнат да карат лятото пак си правят крака но не с килограмите с който правят в процеса на покачване на маса. Сега ако не тренирате футбол заради студеното време може да попиташ инструктора в залата в която тренираш какво да правиш за крака и съответно за стречинг към упражненията или някакво разтягане защото мисля нейскам да ставаш вдървен в краката :) Това е което ти препоръчвам аз :)

24.01.09
16:20

Познавам един стар футболист, който каза, че когато е играл професионално, са ги скъсвали от клекове и той лично е правил серии с по 100кг, а е бил доста лек. В много спортове клекът е основно упражнение в силовата подготовка, защото дава освен сила, експлозивност и издлъжливост на бедрените мускули. Така че ми се струва, че няма по-добро упражнение, което да вкараш в програмата си за крака.

25.01.09
12:39

мерси на всички за съветите ще започна да правя повече клекове и това е

BU

25.01.09
12:57

казано от alenhristov на 25.01.09, 12:39:

мерси на всички за съветите ще започна да правя повече клекове и това е

Клековете ще ти дадат сила и бързина до един момент,оттам нататък ти трябва и издръжливост,не си спринтьор все пак.Мен много ме съмнява,че треньорът не дава достатъчно упражнения,ти се чувстваш слаб просто и търсиш тренировъчен допинг. :) Прояви търпение и постоянство.

25.01.09
18:11

да няма да бързам да започвам с клековете ще изчакам 10-тина дни и ако видя че нямам сила отново, тогава ще започна да ги правя

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1