Дневникът на Vic (CVFMHI)

Прескочи до:

казано от Венцеслава Атилова на 28.09.09, 09:59:

Ето клипче за дълбочината http://www.youtube.com/watch?v=Gr_1gqoatcs на тръстъра.

Доколкото аз съм ги учила са: пуш-преса, тръстър, изтласкване, клек по степен на дълбочина. А за суинга - кой от какво се прецаква явно си е индивидуално - пълен суинг мен нима влече. Винаги съм си правила руски, и ще продължа така занапред.

ако приемем че при пуш-пресата е прикляка съвсем леко, клипчето дето си пуснала за тръстърите е клек, то изтласкването...колко по-дълбоко трябва да е?

казано от Limka на 28.09.09, 09:54:

Моите пришкосват по-бързо и болят повече...но кой ти обръща внимание....
Пясъкът в очите - като вземеш да се посипваш, затваряш очи :)
Виж, пясъкът в устата е друга работа...щото щеш-не щеш дишаш с отворена уста и яко хапваш силиций :)

хм, инртересно. трябва повече рисърч тука.

казано от Vic на 28.09.09, 10:11:

Ех, защо автоматично решавате, че кросфит е само силова издръжливост? Периодично си има комплекси с големи тежести, с единици и тройки.

Просто се залага на функционалността и го няма това изолирано помпене на определени мускулни групи, което в повечето случай води до дисбаланс.

Аз години наред тренирах по един и същ начин - големи тежести, изолиране, силови изпълнения и т.н. Мислех, че съм в много добра форма, а всъщност... зациклих. От около 6 месеца се занимавам с кросфит и рязко дръпнах с всичко - и сила и силова издръжливост и визията ми се подобри.

Сериозно ти предлагам да си заделиш един ден, добре отпочинал и да метнеш един кросфит комплекс. Дори и да ти се струва майтап. Иначе просто ще ми е много трудно да обясня за какво точно става въпрос.

защо автооматично кросфит минава към силовата издръжливост - заради режима и обема на работа. ВОД - яко гърч. комплекс с тройки си е пак комплекс. можеби проблема е в маркетинга - Кросфит залагат на гърча за маркетинг и за да изпъкнат. това дето правели “бавни упражнения” и тренират за сила го няма по рекламите и се чудя дали въобще съществува.

а като чуя функционалност и обикновенно се спуквам от смях. не знам дали помниш комиксите за Гуидо и Луиджи, ама там имаше много готин епизод по тоя въпрос.

а помпенето не знам как го свърза с дисбаланса :(

правил си години наред едни неща и после ги смени и пак ти почна прогреса?

май трябваше да почнем от там че не признавам никоя методика за трениране...

28.09.09
10:25

казано от ts.vassilev на 28.09.09, 09:49:

не се сещам как мога да ви подскажа.

абе какво правите с пясъка в очите? и на дланите как ви се отразява? заеби “загрубяват,” - някакви други наблюдения имаш ли?

Е, не за конкретния случай, говоря по принцип.

А за пякъка - голям плюс е, че не се изпотяват дланите, както в зала. Пясъкът върши работа като магнезий, финните частици, които остават по дланите след като изтупаш ръцете. И не пречи на очите, поне аз не съм имал проблеми. Посипваш се с пясък, неизбежно е, но морето е там и част от удоволствието е да се бухнеш във водата след края на тренировката. И да ти кажа, като цяло повече се напраших на тренировката в парка, в София. Минус е, че щангата потъва доста, особено като я хвърлиш от високо. Налага ми се да заровя ръце, за да хвана лоста. И разбира се, тръгваш от доста по-ниско, което изморява повече и влияе на техниката.

Като цяло, доста е приятно  :-) .

28.09.09
10:57

казано от ts.vassilev на 28.09.09, 10:24:

защо автооматично кросфит минава към силовата издръжливост - заради режима и обема на работа. ВОД - яко гърч. комплекс с тройки си е пак комплекс. можеби проблема е в маркетинга - Кросфит залагат на гърча за маркетинг и за да изпъкнат. това дето правели “бавни упражнения” и тренират за сила го няма по рекламите и се чудя дали въобще съществува.

Разбира се, че съществува! Просто разгледай WOD. Има си и CrossFit Total и единици и тройки, дори и Lynne, комплекса ми от вчера, не е за време.

...а като чуя функционалност и обикновенно се спуквам от смях. не знам дали помниш комиксите за Гуидо и Луиджи, ама там имаше много готин епизод по тоя въпрос.

Тия двамата не ги познавам, не са от моя клас  ;-P .  А за функционалността - кое по-точно е функционалното на разтваряне на машина за задно рамо? Или сгъване за бицепс? Или сгъване за задно бедро? Това са движения, които са неизползваеми, просто за идеята да се помпи...

а помпенето не знам как го свърза с дисбаланса :(

Ще ти дам пример с мен - Макс на лежанка - 160 кг, макс клек - 150 кг. Ето ти значителен силов дисбаланс, който още не съм оправил. А за визуален дисбаланс - има стотици примери за това - огромни ръце-слаб кръст, безумен трицепс- мижаво рамо, гърди като ковашки мях-крачета като клечки. И само не ми казвай, че съвременните топ културистите изглеждат хармонично развити! Вчера гледах финала и награждаването на Мистър Олимпия - грозна картинка! Карикатури, не хора...

правил си години наред едни неща и после ги смени и пак ти почна прогреса?

Не точно едни и същи неща, но по един и същи начин. Периодично променях това-онова, упражнение, пограма, последователност... Но принципа си беше разделяне на мускулните групи и помпене. Пак добре, че инстинктивно съм избягвал прекаленана изолация.

май трябваше да почнем от там че не признавам никоя методика за трениране...

Голям анархист  :lol: ! Ама щеш не щеш, се придържаш към някоя система, била тя и твоята собствена. Всъщност, точно в Кросфит има почти от всичко - и бягане и тежки щанги и обемни комплекси за издръжливост...

28.09.09
11:22

казано от Vic на 28.09.09, 10:57:

А за функционалността - кое по-точно е функционалното на разтваряне на машина за задно рамо? Или сгъване за бицепс? Или сгъване за задно бедро? Това са движения, които са неизползваеми, просто за идеята да се помпи...

Може и да бъркам, но той май имаше предвид, че думата “функционално” не носи особена информация и смисъл и, особено в кросфит, много се спекулира с нея, сигурно защото са преценили че им влияе добре на продажбите. Но иначе “функционално трениране” ... на мен поне нищо не ми говори.
Сгъването за бицепс може да ти спести една-две контузии на лакътя в някои спортове, което може да мине за доста “функционално” (всичко с мярка, разбира се - може да стане и обратното). Изхвърлянето съвсем спокойно може да се разгледа като “неизползваемо”, освен ако не си щангист на Олимпиадата (защото съм сигурен, че не би качил нещо тежко на високо точно по този начин). Така че е малко мъглява тая работа с функционалността, само маркетинг е.
Иначе за помпането - има помпане и помпане. Може да имаш доста дисбаланси и без да си се помпал никога, може да се помпиш и да си доста по-”балансиран” от някой “функционално трениращ”. В кросфит-клипчетата също могат да се видят доста хора с недостатъчна мобилност на раменете, или лордоза, или такива неща (сигурно и доста, които ми убягват, не съм специалист все пак) - нищо, че не се помпят. Много е общо, с такива термини не може да се работи, важна е конкретната тренировка/методика.

казано от Vic на 28.09.09, 10:57:

Разбира се, че съществува! Просто разгледай WOD. Има си и CrossFit Total и единици и тройки, дори и Lynne, комплекса ми от вчера, не е за време.

Тия двамата не ги познавам, не са от моя клас  ;-P .  А за функционалността - кое по-точно е функционалното на разтваряне на машина за задно рамо? Или сгъване за бицепс? Или сгъване за задно бедро? Това са движения, които са неизползваеми, просто за идеята да се помпи...

Ще ти дам пример с мен - Макс на лежанка - 160 кг, макс клек - 150 кг. Ето ти значителен силов дисбаланс, който още не съм оправил. А за визуален дисбаланс - има стотици примери за това - огромни ръце-слаб кръст, безумен трицепс- мижаво рамо, гърди като ковашки мях-крачета като клечки. И само не ми казвай, че съвременните топ културистите изглеждат хармонично развити! Вчера гледах финала и награждаването на Мистър Олимпия - грозна картинка! Карикатури, не хора...

Не точно едни и същи неща, но по един и същи начин. Периодично променях това-онова, упражнение, пограма, последователност... Но принципа си беше разделяне на мускулните групи и помпене. Пак добре, че инстинктивно съм избягвал прекаленана изолация.

Голям анархист  :lol: ! Ама щеш не щеш, се придържаш към някоя система, била тя и твоята собствена. Всъщност, точно в Кросфит има почти от всичко - и бягане и тежки щанги и обемни комплекси за издръжливост...

“Lynne”

- Bench press (Body Weight), при мен 96 кг лично тегло, щанга 100 кг
- Pullups

5 рунда, до ОТКАЗ. Не е за време.

дори без ограничение във времето - пак не е “сила” :Р

в Гуидо и Луиджи(единя е Краля на Бицепс-машината а другия е краля на Четвърт-клека) те се присмиваха на двама рапъри дето правеха кросоувър и бицепсово сгъване че не са функционални. е да, ама се оказа че точно бицепсовото сгъване е най-функционалното упражнение за да ти покажат среден пръст. “функция” е относително. функция е маркетингов термин. функция е курва - всеки си я ползва както си иска. бедреното сгъване е функционално - тренира ти функцията сгъване в коляното. знам - ГХР също, но не бих казал че някое от упражненията е по-най. и двете си имат място.

а за твоята разлика - тя не е дошла от това че си се помпел и че си вдигал силово. идела е от там че не си тренирал така че да си “балансиран.” ако не вярваш на мен - Чарлз поликин: “..сплитовете винаги ще са по-добри от трнеировките за цяло тяло..”

моят приятел Ерик Креси беше казал наскоро - ..”да започнем с уточенението че аз не признавам никоя тренировъчна система освен моята собствена..”

така че - трнеирай, и ги заби дървенитте философи като мене какво говорят. аз нали мога да защитя или оборя всяко становище..много е важно с коя страна на гъзъ съм станал тая сутрин.

Поздрави

браво Гийк :)

точно това имах предвид. гункционалното трениране едно време е дошло от физиотерапевтите и се е отнасяло до функциите на ставите - външна, вътрешна ротация, екстензия и т.н. после на Цацулата и на кросфит им идва че се продава добре такава дума и почват да я ползват навсякъде.

28.09.09
13:26

@ G33K - Донякъде съм съгласен, че баланса и дисбаланса е индивидуален. Както и факта, че някой тренира с кросфит комплекси не го прави автоматично балансиран и физически добре развит. Дали ще го наречеш “фунционалност” или “практическа използваемост” или нещо още по завъртяно, няма значение. Да не забравяме, че CrossFit е първоначално тренировъчна методика за специалните части, полицейските подразделения и пожарникарите. Т.е. всяко от тренираните движения трябва да има реално приложение или комплексно да тренира основните качества - сила, издръжливост, баланс, координация...  Което пък е отговор и на въпроса защо например се прави изхвърляне (експлозивна сила, баланс, координация).

@ ts.vassilev - Успя дя ме убедиш  :lol: ! От утре възобновявам изолираните бицепсови сгъвания, защото “средният пръст” е важно движение, трябва да се прави с лекота и да изразява недвусмислено отношението ми към опонента  :coolcheese:!

За сплитовете и тренировките за цяло тяло - правил съм и двете. Доста време. За момента в Кросфит съм открил предизвикателството, което ми е нужно - има всичко, което искам. Така, че завъртай си гъзЪ към Варна, хващай Ефо за ръчичка и да направим пак здрава тренировка.  :coolsmile:

Мнението беше редактирано от Vic на 28.09.09 14:08.

28.09.09
13:55

Добавих няколко стари снимки в галерията. На 75 кг и на 104-5 кг. Просто за сравнение.

BU

28.09.09
16:37

Е как да не го слагаме автоматично към силовата издръжливост,като се работи с комплекси и се набляга на времето. :)

Не е оптимален начин за покачване на силата,някой може и да дръпне,но..ти тая лежанка или тоя клек примерно скочиха ли ти поне с 10 кг,откакто започна да тренираш с комплекси ?

И още нещо искам да добавя,по-трудно идват силовите резултати,отколкото издръжливостта.Или с други думи отнема 4-5-6 години да се натрупа прилична сила ,а при комплексите първия път издишаш,след 2 месеца вече го правиш добре,след 6-7 месеца си намалил времето наполовина. :)

Зарибяващото в случая предполагам е,че виждате бърз прогрес.

Гледам снимките ти в галерията,на 75 кг изглеждаш супер,защо ти са тези 30 отгоре?

29.09.09
06:23

Здрасти, DeadMan!

Абсолютно осъзнавам, че на 22 г и 75 кг супер изчистен, съм изглеждал в пъти по-добре, отколкото сега или пък отколкото някога ще изглеждам. Но след като престанах да се състезавам активно, потърсих нещо, което да ме предизвиква, да замести тръпката от състезанията и да ме държи уравновесен. Търсех сила, търсех размер и... ги постигнах! С години постоянство и без химия. Тренирал съм и грешно на моменти, хранил съм се грешно, но натрупах опит.

Разликата помежду ни не се изчерпва само с опита и възрастта. Просто аз съм правил и двете неща - и стандартното трениране и кросфит. Затова мога реално да сравнявам, докато ти само теоретизираш. Разбери, не те подценявам! Напротив! Затова те и предизвиквам да се пробваш, за да можем после да обсъждаме и сравняваме на равни начала.

Между другото, много правилно си усетил - има жестока тръпка в това да се състезаваш със себе си и да си подобряваш постиженията. Не мога да коментирам обективно за други, но аз имам значителен напредък за относително кратко време. И забележи - не съм на 20, нито на 25, дори и на 30 или 35 не съм! Колко мои връстници познаваш, които въобще спортуват, да не говорим за подобрени постижения и пределни тежести? По всички стандарти, отдавна е трябвало да стигна зенита си и вече лека-полека да се спускам надолу или в най-добрия случай да задържам положението.

Ако не бях открил Кросфит и досега щях да си блъскам железата както си знам и да си мисля, че съм в много добра форма. Пробвах кросфит комплекс почти на шега и... отдавна не бях драпал със зъби и нокти само да завърша упражнението, не говорим за постижения. Ето, това ми трябва на мен!

Кросфит може и да не изглежда като стандартен метод за качване на сила, но наред с другото, върши и тази работа. На клек и бенч преса не съм пробвал макс единици от много време, но на раменна преса и тяга имам доказано подобрение. 100 кг на военна преса (старо постижение 85-90 кг), а за тягата съм убеден, че ще дръпна 210 кг (досегашно най-добро 200 кг). Следващия месец ще се снабдя с допълнителни дискове и ще проверя точно. Хубавото е, че силата в случая върви в комплект със значително подобрение на идръжливостта и координацията.

DeadMan, не те убеждавам, че моя начин е най-правилен. Тези неща с голи думи не стават. Очевидно кросфит при мен работи отлично. Когато ти си готов - опитай. С удоволствие ще коментирам с теб след това.

29.09.09
07:54

Някой коментираше функционалността. Простичко казано прави те по - пъргав. Хубавото е, че не се прави издражливост за сметка на сила и обратното. Много ясно, че ако наблягаш само на тренировки за сила ще има по-добри резултато отколкото да комбинираш. Силата и издражливостта вървят ръка за ръка във тази методика. За мен това е функционалност.

Мнението беше редактирано от huckleberry на 29.09.09 07:55.

Guido and Luigi

30.09.09
06:09

Вторник, 29.09.2009

Тренировка: Squat 1 x 20

Тежестта на основната серия  беше умерена - 100 кг. За първи път опитвам. Бях обещал на Oranje ;-)
Определено ми хареса натоварването, ще качвам постепенно.

Корем: 4 сер без почивка, с редуване на ляво и дясно, на дърварско от горен скрипец.

Лек ден!

Добре дошъл в клуба :)
Между другото, навремето са казвали, че 1,5 х BW е минимумът на този клек, за да кажеш, че вече не си начинаещ. Очаквам до края на годината да си в напредналите ;)

30.09.09
06:26

казано от Oranje на 30.09.09, 06:16:

Добре дошъл в клуба :)
Между другото, навремето са казвали, че 1,5 х BW е минимумът на този клек, за да кажеш, че вече не си начинаещ. Очаквам до края на годината да си в напредналите ;)

Здрасти, Oranje!

Хм... 3 месеца са кратък срок... При условия, че правя клек 1 х 20 като отделна WOD не по-често от веднъж на 3 седмици, излиза, че за 3-4 тренировки трябва да вдигна тежестта на 150 кг. Бъди сигурен, че няма да се жаля, но имай в предвид, че в момента 150 ми е макс. Спирам с обясненията - Shut up and squat!

30.09.09
16:47

Сряда, 30.09.2009

Тренировка: Кросфит

Комплекс “DT” http://www.bb-team.org/forums/viewthread/39625/
5 рунда от:
  * 70 кг, Мрътва тяга, 12 повт
  * 70 кг, Силово обръщане от стоеж, 9 повт
  * 70 кг, Изтласкване, 6 повт
За време

Резултат: 30.09.2009 - 13:43 мин
За сравнение: 15.07.2009 - 09:33 мин

Не съм доволен... Ама никак  :long:.
Завърших първи рунд за супер време 01:03 мин и това беше. Сякаш някой ми дръпна шалтера. Тежък комплекс.

Лека вечер!

Мнението беше редактирано от Vic на 30.09.09 16:55.

02.10.09
04:43

Четвъртък, 01.10.2009

“Chelsea” 
  * 5 Pull-ups
  * 10 Push-ups
  * 15 Squats
  Each min on the min for 30 min

Т.е. в продължение на 30 мин всяка минута правиш 5 набирания + 10 лицеви опори + 15 клека.
Общо за тези 30 мин се събират 150 набирания, 300 лицеви опори  и 450 клека.

За трети път. Предишните на 23.07.2009 и 21.08.2009

Впечатления: Желязно темпо през всичките 30 мин:
5 набирания + 10 лицеви опори = 15 сек, а 15 клека = 16-17 сек, остатъка от минутата раздишвам.

Отново загубих бройката на рундовете след първите няколко минути, само следях секундната стрелка. Много доволен.

Успешен ден и яки тренировки!

03.10.09
07:15

Петък, 02.10.2009

3-3-3-3-3-3-3 Dead Lift

3 х 120-150-180-180-180*-180*-180*-180* ** кг

*  - След втората серия на 180 кг сложих фитили, защото скъсах 2 от пришките от вчерашната тренировка Chelsea
** - допълнителна серия. Чувствах се силен, а и хвата не се беше уморил заради фитилите.

Ако всичко е наред, до 2-3 седмици ще имам втори олимпийски лост и още 100 кг дискове  :coolsmile:

Лек ден!

П.П. Загрях с няколко серии силово обръщане на 60 кг и 90 кг. Мисля, че имам подобрение на техниката. Усъвършенствам това допиране/оттласкване от бедрата. В началото се стараех да започна експлозивно от най-долна точка, но когато бях в София в залата при Ефтим, той ми показа, че горе-долу до колената движението е стандартна тяга, след което започва експлозивното дърпане.

Мнението беше редактирано от Vic на 03.10.09 07:22.

05.10.09
15:38

Понеделник, 05.10.2009

Тренировка: Кросфит на лостове

Комплекс:
10 rounds of:
* 10 pullups
* 10 dips

for time

Или десет рунда без почивка, от 10 набирания и 10 кофички, за време.

Моят резултат:
05.10.2009 - 09:59 мин

Набиранията - Kipping pullups (кросфитски). Доста се напомпих, но до отказ не стигнах.
Кофичките - на пригодена за целта лежанка. Отказ на седми рунд, пето повт. Следващите серии кофички до края, разбивах на по 4-5 повт, на финала дори по 2 повт.

100 набирания и 100 кофички за 10 мин - :coolgrin:. Солидно напомпване в горната половина на тялото.

Лека вечер!

06.10.09
16:19

Вторник, 06.10.2009

Тренировка:
1. Squat 1 x 20
Тежест: 110 кг

Впечатления: Знам, че е твърде скоро след предишното клякане, но просто нямах търпение. След изгледани доста клипчета и известно умуване над проблема, открих на стари години топлата вода.
Установих, че досега грешно съм правил следното:
1. Торсът - твърде изправен.
2. Започване на клека с колената.
3. Твърде дълбок клек.
4. Поемане на въздух по време на движението надолу.

Днес кляках стриктно по инструкциите на Марк Риптоу. Ето го на видео - http://www.youtube.com/watch?v=FVKEl4Wxoqc&feature=channel
Резултатът - 110 кг ми се видяха значително по-леки от 100 кг предния вторник. Всъщност, мисля, че направих 21 или дори 22 повт, защото обърках бройката около 10-12 повт и се презастраховах. 110 кг определено не е моята тежест за 20 повт. Вероятно  дори и 120 няма да ме затруднят, за сегашното ми ниво по-скоро 130 ще са същинското изпитание. Няма да бързам, ще качвам постепенно, тъкмо ще имам време да свикна с новата техника.

Най-приятното - никакви болки! Даже си направих още няколко повторения, просто да се убедя колко плавно и приятно се движи щангата (което допълнително ме убеди, че 110 кг ми е леко  ;-) ).

2. Корем: Дърварско - 4 сер без почивка, с редуване на ляво и дясно.

Доволен съм от днешната тренировка!
Лека вечер!

06.10.09
17:04

достатъчно дълбоко кляка, просто това е добрата техниката и толкова позволява...130кг. за 20повт., това ще е респектиращ разултат и ще си готов за “widow maker”...

06.10.09
17:12

Хм... на хора като теб само ЕВАЛА. Причините са много! :)

казано от Vic на 06.10.09, 16:19:

Днес кляках стриктно по инструкциите на Марк Риптоу.

Няма да бързам, ще качвам постепенно, тъкмо ще имам време да свикна с новата техника.

Mark Rippetoe quote:
It is easier not to get stuck then to get unstuck.

демек умерения и постоянен прогрес е по-добрия вариант от бързото напредване и зациклянето.

08.10.09
06:30

Сряда, 07.10.2009

Комплекс: WOD… (Thruster/Hang Power Clean/Sumo Deadlift High-pull)
...
Complete as many rounds as possible 20 minutes of:
95 pound Thruster, 5 reps
95 pound Hang Powercleans, 7 reps
95 pound Sumo Deadlift High-pull, 10 reps

Резултатти:
08.07.2009 - 10 рунда
19.08.2009 - 10 рунда
07.10.2009 - непълни 11 рунда, без 7 повт Sumo Deadlift High Pull

Размазах се... Ама много се размазах... Не мога да си обясня защо не прогресирам (или почти) на този комплекс. Всъщност, това ми беше 3-ти пореден ден с тежка тренировка, така, че си имам “извинение”. Днес ще почивам със сигурност.

Лек ден!

08.10.09
06:43

... само да споделя!  :coolsmile:

Блогодарение на bodyburst, от вчера съм горд собственик на 2-ри олимпийски лост и още 100 кг дискове!  :coolgrin:

П.П.
Ако някой открие пудовка в гаража/тавана/мазата/под леглото и се чуди какво да я прави, нека се обади!

08.10.09
06:51

викаш на Славко да почива,а...:))))))....само залъгваш конкуренцията, и си блъскаш здраво..:)))
Вики, а за този комплекс ти трябва доста големи дробчета, остави го за месец, наблегни на издръжливостта, дълги кросове, интервални бягания. Сигурен съм , че имаш мускула да го изкараш, въздух ти трябва...

BU

08.10.09
08:08

Гледах видеото на клека...пфф,този е на принципа “правете каквото казвам,не каквото правя”. :D Клякам по-ниско от него и главата ми винаги гледа напред,не надолу,този нещо се гърби,не ми хареса.Гледал съм негово видео,където учи други хора и там беше ок.

08.10.09
08:15

казано от DeadManWalking на 08.10.09, 08:08:

Гледах видеото на клека...пфф,този е на принципа “правете каквото казвам,не каквото правя”. :D Клякам по-ниско от него и главата ми винаги гледа напред,не надолу,този нещо се гърби,не ми хареса.Гледал съм негово видео,където учи други хора и там беше ок.

Къде го видя да се гърби?!? И не помня в някой от клиповете да е казвал да се гледа напред или “на втория етаж”, Напротив, той казва главата да е в неутрално положение, без да се извива нарочно нагоре.

BU

08.10.09
08:25

Всъщност говори за гледане в една точка малко пред него,с което съм съгласен,но на клипа ми мяза на костенурка,сори.

EDIT:а,първите повторения са добре,гледал съм само последните. :)
ЕДИТ2:Все пак аз слизам по-надолу.

Ей това е за мен клек: http://www.youtube.com/watch?v=R_jxTc2ITA8&NR=1

Ето още едно: http://www.youtube.com/watch?v=Cryh1S74qlo&NR=1

Положението на главата е малко височко,но така ми идва и на мен,тръгвам с главата,не с ханша,както препоръчва Риптоу.

Мнението беше редактирано от BusyMan на 08.10.09 08:31.

08.10.09
08:53

казано от DeadManWalking на 08.10.09, 08:25:

Ей това е за мен клек: http://www.youtube.com/watch?v=R_jxTc2ITA8&NR=1

Ето още едно: http://www.youtube.com/watch?v=Cryh1S74qlo&NR=1

Положението на главата е малко височко,но така ми идва и на мен,тръгвам с главата,не с ханша,както препоръчва Риптоу.

Явно говорим за съвсем различен стил на клек - това което прави Ритоу е THE LOWBAR SQUAT. Китайчетата започват клека с коленете, виж също колко е изправен торса. Все едно че правят преден клек. Доскоро правих същото, с максимална дълбочина, което ми докара доста неприятни болки в ябълките на бедрата.

Разбира се, тук значение има и костната структура - колкото са по-къси бедрата спрямо торса, толкова по-изправен трябва да е той. Не виждам проблем да си клякаш както си знаеш, стига да нямаш травми.

За мен май няма алтернатива - когато кляках във вторник по инструкциите на Риптоу, за пръв път от години насам нямах болки.

BU

08.10.09
08:54

Хмм,ще го запомня,добре е да знам,че има алтернатива ако усетя дискомфорт. ;)

Дедмен, много ме кефи да споря с теб, нищо лично.

Този тип обаче яко му минават коленете пред пръстите на краката. Сори, клека му не струва. Ето даже си направих труда да го изрежа.

Китайчето не мога да го видя щото е снимано отпред ама ми се струва, че и то не е читаво :)

Мнението беше редактирано от Венцеслава Атилова на 08.10.09 15:27.

Хайде и една линийка да теглим

BU

08.10.09
16:03

Всъщност това е добре,натоварването върху колянната става е в пъти по-високо,когато коленете са зад пръстите. ;)

ПС:Хм...или беше обратното,а кръста се товареше повече с коленете зад пръстите...трябва да се провери. :)

Всеки случай,когато клякам коленете ми са точно над пръстите и не съм усещал напрежение.

Мнението беше редактирано от BusyMan на 08.10.09 16:05.

08.10.09
18:08

Венци, ти нали виждаш колко са килата и как изглежда китайчето...във Вашата зала я ни сподели кой кляка с най-много и колко тежи.?!?!?!?!?!!?!?!?
и МОЛЯ те, или ако някой друг ПРОСВЕТЕН би бил така добър да се намеси...споделете ПЕРФЕКТНАТА техника на клек, та да ни светне и на нас плебеите...

Мнението беше редактирано от slavko на 08.10.09 18:10.

08.10.09
18:34

казано от slavko на 08.10.09, 18:08:

и МОЛЯ те, или ако някой друг ПРОСВЕТЕН би бил така добър да се намеси...споделете ПЕРФЕКТНАТА техника на клек, та да ни светне и на нас плебеите...

Ами... виж ми клипчетата :lol:
Всички дадени тука клипчета са перфектни. До колкото може да се говори за перфектна техника при максимуми......
Просто стила на клякане е различен.
П.П. Вижте как кляка един културист и как един трибоец примерно. Всеки според целите си :)

08.10.09
18:55

Все си мислех, че перфектната техника е на първо място безопасна.
Тяхното клякане би трябвало да попадне по-скоро в графата “грешно” от гледна точка на обикновените трениращи. Ако ние всички започнем да клякаме като тях, разделът “Травми и контузии” ще се задръсти :lol:

08.10.09
18:56

Защо, кое е грешното или опасното?

08.10.09
19:04

Според това, което гледах  - линията на коленете минава пръстите, тръгва се напред с коленете, а не назад с таза и липсва лекото привеждане на торса напред. То няма и как да се получи май, при положение, че тръгваш напред с коленете. И с по-големи кг си е предпоставка за травми в тях. Все ми се струва, че този маниер на клякане има повече негативи....всъщност само негативи.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1