Анкета - изследване на протеини - прочетете 1ия пост !!!

Прескочи до:

06.03.09
14:47

казано от Стоянчо на 06.03.09, 11:47:

казано от WESTA на 06.03.09, 11:28:

Искам да попитам нещо - ако моя протеин не е от тези които ще се изследват според мен няма смисъл да спонсорирам начинанието, защото нито американ уей нито нутра ще си закупя?

Тогава НЕДЕЙ да гласуваш, защото именно това е условието - ако гласуваш да дадеш пари. Въпрос на желание е. Никой никого не кара насила да участва.

Еми тогава ще помоля да анулирате моя глас за Nutra Force , защото и аз не виждам причина  да спонсорирам изследване на протеин който не ме интересува , пък и в условието не пише че се задължаваш да спонсорираш независимо дали ще се изследва твоя избор. Извинявайте все пак......

06.03.09
14:57

Тогава НЕДЕЙ да гласуваш, защото именно това е условието - ако гласуваш да дадеш пари. Въпрос на желание е. Никой никого не кара насила да участва.

Aз затова промених заглавието на темата, щото гласувах по инерция, въпреки, че ми е все тая.

06.03.09
15:53

типично  българска работа се заформя  ...  аз пък ще дам 10лв дори да решите да изследвате съдържанието на протеин в кофа пясък...

06.03.09
20:51

Моя глас е за оптимум!Нека бъде махнат няма да се отрази!За чефолино то и анкетата е българска работа защото неможе един човек да сложи няколко протеина и да каже избирай!
А също ако се включи и протеина на ПИКО вече за него давам защото съм го пил и за парите си е перфектен!

06.03.09
20:54

Искам да помоля всеки, който е гласувал, но поради някакви причини не е склонен да отдели 10лв. от бюджета си да сподели. Иначе ще помоля със софианци да се срещнем някъде и да съберем парите, а хората извън столицата да се уговорим по какъв начин парите могат да достигнат до Сф. Това са потребителите, гласували в анкетата:
MrPresident
TheBeАsT
4oKuTo
death
MEGA-PRO
az100yan
Bezgreshniat
gigitas
Finish First
No_WaY
DiscoveryCold
batgonzo
Георги
immortal88
Пожарникарчето
difference
lazar
Toopal
Калоян Георгиев
theykilledkenny
NastyNas
Borko
scarymovie
Сила БГ
Aleksandar Marinov
Владимир92
Pavlov
target
Георги Николаев
CheFolino
karlo
tqnata
Толио
pockobg
Костадин
tonu
Гошко
sheeby
UltraVisioN
FZKTWGS
asdasd
Стоянчо
c0m3w1thm3
vlad-o
freddddy
Иван Шишманов
slavko
hamalin
Cro Cop
LttS
Mamularin
Георги Гайдов
eraziel
Валентин Иванов
WESTA
Aleksandar
Петров
dan4o
Cedar
emzo
NoXtr3m3
archer19
slabi4uk

06.03.09
22:22

според мен на поне 80 % от гласувалите ще им е интересно да бъде изследван и евтиния протеин предлаган от ПИКО -затова ще е хубаво,ако един от 3-те(или 5-те) изследвани да бъде именно този.

Мнението беше редактирано от batgonzo на 06.03.09 22:22.

06.03.09
23:07

аз също съм съгласен да дам пари,но въпреки че съм дал своя глас за Американа бих искал също да го видм тоз насипен протейн ;)

07.03.09
11:07

Суроватката и калциевия казеинат на тази фирма(Пик Ко) са на доста добра цена и ако отговарят на написаното ще е повече от добре. А и мисля като другите, че доказали се протеини няма смисъл да се изследват. Спомням си преди няколко години имаше едни изследвания на протеини като GS, Elite whey, на Now и разликата беше 1-2% до 3 % максимум(имаше и такива, които отговаряха напълно на етикета), само на Dymatize беше по-голяма. А и остава въпроса тези, които не сме от София по сметка ли ще превеждаме парите ?

07.03.09
11:15

Затова искам да се потвърди от гласувалите в анкетата дали са готови да задействаме нещата. Така като гледам обаче нито някой предлага да даде от пудрата си за изследване, нито потвърждава. Аз самият съм готов да дам от собствен протеин за изследване.

Аз ще дам десет лева само кажете по коя сметка да ги преведа и ще ги пусна.Дори не си спомням за кой протеин бях гласувал, но няма значение, важно е участието и рано или късно ще имаме представа какво пием

07.03.09
12:23

Стоянчо- мене ме знаеш къде съм все си мисля че ще се засечем :)

07.03.09
12:30

давайте сметка ...  ще пратя и от пудрата си ако трябва ..  мен също ме интересува този насипният протеин , въпреки че доколкото разбрах тия о ПИКо не изпращат с куриери  и продават само за хора в София

LA

07.03.09
12:48

Аз като съм на 15 ще ми направят ли проблем да преведа парите по банков път?

07.03.09
14:10

Парите могат да се пратят и с пощенски запис.
Само дайте адрес...

PS: Ще ми е интересно, ако се изследва някой от БГ протеините. Например “Крика” или този за който споменаха по-горе.

Мнението беше редактирано от LttS на 07.03.09 14:18.

07.03.09
15:30

Ми айде, давайте хората от София да се разбираме утре(примерно) да се срещнем и да почнат да се събират парите...аз за съжаление не пия протеин в момента и следователно не мога да дам.

ER

07.03.09
15:33

А, аз помислих, че само тези, които са гласували, а нямат намерение да участват трябва да се “откажат” от гласа си... Не съм разбрал, че останалите трябва да “потвърждаваме”... Но щом има нужда - да, потвърждавам, че ще се включа.
На мене ми е напълно безразлично какви протеини ще се тестват, просто които и да са - след това ще сме поне малко по-запознати какво си купуваме ...
А и за какво си плащаме ...

Аз лично няма как да се възползвам от услугите на тоя склад с насипните добавки, а и дори да можех ... Абе едва ли бих го направил :D
Но нямам нищо против част от парите, които ще дам да отидат за неговото изследване ...
Това го казвам специално за господата “ако не се изследва протеина, за който съм гласувал, аз няма да дам пари...”
От това изследване само количеството макронутриенти (прот/въгл/мазн) ли ще се разберат или е по-детайлен анализ?

07.03.09
15:40

Ако Стоянчо си открие сметка в някоя банка и му се превеждат пари от клонове на същата банка, независимо от кой град, превода е безплатен.
Бройте ме и мен за каузата - гласувам за ПИКО.
МОга да дам за проба от протеините Нектар и Матрикс.
По мое мнение не трябва да се ангажират вносителите с това изследване - пробите трябва да се вземат на случаен принцип, от магазин, а не да ти ги даде някой от някъде - винаги ще остане съмнението, че може да е “специална” проба. Не твърдя, че ще го направи, просто е възможно.
Освен това ме интересува дали лабораторията ще отчете коректни резултати - тоест каква е гаранцията за качеството на анализа и какъв % грешка е посочен за допустим при този анализ?
Още веднъж за пробите - трябва да се вземат в стерилни шишенца от ЗАПЕЧАТАН продукт, който да се отвори непосредствено преди вземането на пробата. Сега времето е влажно и ако кутията е седяла отворена известно време - ще поеме влага и ще се отчете по-ниско протеиново съдържание.
И още едно допълнение - хубаво е да се измери на електронна везна и теглото на самата опаковка - за да няма съмнения, че се “цакат” клиентите с грамажа.
В смисъл - така и така ще има неразпечатана опаковка - нищо не пречи да се претегли - това си е още едно успокоение за нас, потребителите.
Поздравления на Стоянчо за упоритостта и желанието да направи нещо хубаво за всички нас!

07.03.09
17:05

Да се уточни място и час и да събираме парите. Хайде да нарравим изследване на ПикКо протеините.

Мнението беше редактирано от archer19 на 07.03.09 17:31.

07.03.09
18:16

Незнаех, че трябва да напиша, че потвърждавам( по-добре ще е тези, които не са съгласни да кажат, защото предполагам, че повечето сме съгласни). А с пудра не мога да помогна, в момента съм на аминокиселини(BCAA в промишлени количества :)) вместо протеин.

Мнението беше редактирано от difference на 07.03.09 18:17.

08.03.09
08:28

Аз гласувах, но няма да мога да помогна финансово.

08.03.09
11:39

казано от mitaka101 на 07.03.09, 15:40:

Ако Стоянчо си открие сметка в някоя банка и му се превеждат пари от клонове на същата банка, независимо от кой град, превода е безплатен.

Добре, това лесно ще се уреди.

МОга да дам за проба от протеините Нектар и Матрикс.

Номерът е да се отиде в лабораторията с неотварна кутия. Иначе ще се породят съмнения.

По мое мнение не трябва да се ангажират вносителите с това изследване - пробите трябва да се вземат на случаен принцип, от магазин, а не да ти ги даде някой от някъде - винаги ще остане съмнението, че може да е “специална” проба. Не твърдя, че ще го направи, просто е възможно.

Така е, прав си! Вносителите с нищо не ги ангажираме. В случая ангажиране ще означава да дадат цяла кутия или мостри, но мостри малко вносители могат да дадат. Следователно ние, потребителите си осигъряваме ЧИСТО НОВИ, НЕРАЗПЕЧАТАНИ кутии.

Освен това ме интересува дали лабораторията ще отчете коректни резултати - тоест каква е гаранцията за качеството на анализа и какъв % грешка е посочен за допустим при този анализ?

От лабораторията ми казаха, че може да има отклонение до 0,4%. За гаранция...не знам.

хубаво е да се измери на електронна везна и теглото на самата опаковка - за да няма съмнения, че се “цакат” клиентите с грамажа.В смисъл - така и така ще има неразпечатана опаковка - нищо не пречи да се претегли - това си е още едно успокоение за нас, потребителите.

Мисля, че няма да им представлява проблем.
Утре ще отида да открия сметка. Също така ще уточня условията и възможностите на лабораторията и вечерта ще пиша последна информация.

Бих искал предварително (т.е. преди да започне събирането на парите) да се уточни кой каква мостра от кой протеин (неразпечатан) може да осигури. Защото ще изпадна в доста неловка ситуация да събера пари, без да сме се разбрали по този въпрос и така да излезе, че съм “гушнал” мангизите. Всичко трябва да стане коректно към хората дали някаква сума, особено към тези, които не са от Сф, защото на софианци лесно бих могъл да им върна парите, ако нещо не се получи или се забатачат нещата с “n”-тото изследване, но хората пратили по банков път ще има да ме псуват дълго време.

Относно протеина “Пико” - трудна работа, защото доколкото знам (поправете ме, ако се бъркам) там въобще не става дума за запечатани кутии. Принципно може да се изследва, но някак си ще бъде тест за лична консумация, т.е. трудно може да се докаже достоверността, защото е насипен.

Мнението беше редактирано от Стоянчо на 08.03.09 12:05.

08.03.09
15:59

а също ще е хубаво и да се спомене колко пари са се събрали

08.03.09
18:07

Отворете банкова сметка и дайте координати за да се преведат пари . Така или иначе 10 лв. са нищо, а вече съм набутал достатъчно много пари за American Whey и ще ми е наистина интересно . Времето ми е ограничено и съм свободен повече през по-късният период от денонощието и едва ли ще е удобно лично да се свърши работата . Така или иначе нито съм за 10 лв. , нито пък за една доза протеин .

08.03.09
18:51

Значи аз мога да занеса в лабораторията неразпечатани купии на Синтракс - Матрикс и Нектар.
В Пико може да се вземе проба от чувал, който да разпечатат пред нас - вътре има найлонова обвивка и протеина е толкова сух, че се наелектризира и прашинки от него хвърчат и полепват гадно навсякъде. Ако някой ще си купува цял чувал (20кг) сега е момента да сподели и да го донесе в лабораторията :)
(Купувал съм с чували соев и суроватъчен протеин от там и двата са изключително сухи. След като ги препакетират, обаче родните фирми вече протеина някакси вече не е така сух - и това е % печалба за тях) - сори за спама.

На Нау пък имат прекрасни еднократни дози идеални за целта
nowbg.com/index.php?option=com_content&task=view&id=160&Itemid=36

Предлагам да се открият сметките за да изпратим парите и на база вече конретни цифри можем да правим конкретни сметки. Тук и да си говорим и организираме докатоне се съберат пари дори за едно изследване все тая.

Мнението беше редактирано от Иван Шишманов на 09.03.09 20:09.

10.03.09
08:44

От няколко дни не съм поглеждал темата....Прочетох това което съм изпуснал.ПОТВЪРЖДАВАМ за себе си-В ИГРАТА съм.Забелязвам за пореден път обаче,че българина каквото и добро да се иска да му се направи все е недоволен от нещо си...Еми ЦАРВУЛИ,тогава като не искате да давате пари айде тогава не пишете в темата...Иначе за протеините-Американ,ПИКО-това го разбрах сега-ама ми стана интересно-ама нещо не виждам къде са споменатите протеини...Кажете ми в коя секция са или аз съм кьорав..,Scivation-имам към 2 кг-ама лошото е,че е разпечатан-даже е прехвърлен в една кофа от друг протеин....

Мнението беше редактирано от Костадин на 10.03.09 08:49.

Аз също ще участвам!

10.03.09
11:18

Новини:
1. От Глобал тест отново надуха цената на изследването до 300лв!!! Но казаха, че това включва изследване не само на белтъчините, но и на въглехидрати и мазнини. Говорих лично с жената, която прави изследването и тя каза, че цената от 70лв, която са ми казали не й е известна и може би става въпрос, че 70лв. са ми казали за изследване само на % белтъчини в доза. Също така ми каза, че това били много стари цени (70-те лева демек е стара цена). Това ме кара да си мисля, че все пак й е била известна като цена :)... шмекери. Значи 300лв. искат за изследване на белтък, карбо и мазнини.
2. Свързах се с друга лаборатория - Aqualab. Там говорих с един човек, който не се ангажира да ми каже конкретна цена за изследване на 1 доза, защото зависело от много фактори. На въпроса ми в какви граници (от...до) се простира паричната стойност на изследването на 1 доза, той отговори ДО 100лв.! Е, 100 е доста приемливо. Помолиха ме да напиша мейл, в който да опиша какво точно искам да изследват, т.е. да опиша какво желая от тях, а те ще ми отговорят какво от желаното могат да изпълнят и съответно ще ми напишат конкретна цена.

Първо ми се иска да видим Aqualab колко пари ще искат за изследването, за което от Глобал тест ни искат по 300лв. Т.е. ще пиша мейл, в който изискаванията ще са:
1) да се определи % съдържание на белтък в доза;
2) да се определи съдържанието на въглехидрати и мазнини в доза;
3) евентуално дали могат да кажат произхода на белтъка и %-но съотношение на белтъците в някоколкокомпонентните протеини;
3) КАЖЕТЕ ВИЕ, КАКВО ОЩЕ БИХМЕ МОГЛИ ДА ИЗИСКВАМЕ.

Редно е да споделя, че жената от Глобал тест звучеше доста компетентна, а господина от Аквалаб ми звучеше леко хаотично (това не означава, че не струва, просто споделям впечатления).
Също така е добре да обсъдим финансовата страна, защото 300лв. е доста, докато 100 е приемливо.

Мнението беше редактирано от Стоянчо на 10.03.09 11:25.

10.03.09
11:40

казано от Стоянчо на 10.03.09, 11:18:

Новини:
1. От Глобал тест отново надуха цената на изследването до 300лв!!! Но казаха, че това включва изследване не само на белтъчините, но и на въглехидрати и мазнини. Говорих лично с жената, която прави изследването и тя каза, че цената от 70лв, която са ми казали не й е известна и може би става въпрос, че 70лв. са ми казали за изследване само на % белтъчини в доза. Също така ми каза, че това били много стари цени (70-те лева демек е стара цена). Това ме кара да си мисля, че все пак й е била известна като цена :)... шмекери. Значи 300лв. искат за изследване на белтък, карбо и мазнини.
2. Свързах се с друга лаборатория - Aqualab. Там говорих с един човек, който не се ангажира да ми каже конкретна цена за изследване на 1 доза, защото зависело от много фактори. На въпроса ми в какви граници (от...до) се простира паричната стойност на изследването на 1 доза, той отговори ДО 100лв.! Е, 100 е доста приемливо. Помолиха ме да напиша мейл, в който да опиша какво точно искам да изследват, т.е. да опиша какво желая от тях, а те ще ми отговорят какво от желаното могат да изпълнят и съответно ще ми напишат конкретна цена.

Първо ми се иска да видим Aqualab колко пари ще искат за изследването, за което от Глобал тест ни искат по 300лв. Т.е. ще пиша мейл, в който изискаванията ще са:
1) да се определи % съдържание на белтък в доза;
2) да се определи съдържанието на въглехидрати и мазнини в доза;
3) евентуално дали могат да кажат произхода на белтъка и %-но съотношение на белтъците в някоколкокомпонентните протеини;
3) КАЖЕТЕ ВИЕ, КАКВО ОЩЕ БИХМЕ МОГЛИ ДА ИЗИСКВАМЕ.

Редно е да споделя, че жената от Глобал тест звучеше доста компетентна, а господина от Аквалаб ми звучеше леко хаотично (това не означава, че не струва, просто споделям впечатления).
Също така е добре да обсъдим финансовата страна, защото 300лв. е доста, докато 100 е приемливо.

Глобал 300лв това за проба на един протеин ли или греша нещо???
1-това е ДОБРЕ
2-това СЪЩО
3-За това съм чувал,че не могат да кажат какъв е произхода или поне не в БЪЛГАРИЯ за приемливи пари

10.03.09
16:43

Процентно съдържание на захари и ако може да се провери за наличие на аспартам?

това се превръща в поредната обречена инициатива. Един човек се е хванал да ходи да разпитва да организира да анализира къде колко какво, а останалите дето щели дадат по 10 лева  ЕВЕНТУАЛНО си ръсят прищявките и желанията. Един гласувал за протеин дето не го интересували искал да му махнели гласа бил се объркал, друг искал да видел колко витамин Ц имало, трети да разбере дали ще се опърди от тоя протеин, друг пък колко въглехидрат и какъв е и с какъв глицемичен индекс е. Така точно до никъде няма да я докараме. Стоянчо неможе да нямаш някоя дебитна сметка на която ние които сме далеч от София да успем да пуснем парите, просто я кажи ако щеш на лично и да се задействаме.

11.03.09
15:42

казано от Иван Шишманов на 10.03.09, 19:30:

Стоянчо неможе да нямаш някоя дебитна сметка на която ние които сме далеч от София да успем да пуснем парите, просто я кажи ако щеш на лично и да се задействаме.

Да, имам 2 дебитни сметки, но мисля, че не е в това проблема. Чакам отговор на запитване до втората лаборатория и веднага ще пиша. Първо искам да изчистим неизвестните, а именно - коя лаборатория ще използваме, което е от първостепенно значение, защото 300лв. за анализ на белтъци, въгл. и мазнини е доста. И ако остане този вариант, ще успеем да направим 2 изследвания, ако всички гласували преведат пари. Да кажам, че до няколко дни се разбере услугите на коя лаборатория ще използваме. Следва другия въпрос - ако правим изследване на 2 протеина (анкетата сочи, че товаще са Американ Уей и Сайвейшън), а протеините ще са 2 защото 2х300=600лв., кой ще даде мостра от нерапечатана кутия. Знам, няколко човека споделиха от кои могат да дадат.
Сега се сещам, че от лабораторията казаха, че за тях е без значение дали кутиите ще са разпечатвани или не. Така ние като потребители можем да дадем и от отваряна кутия. Но мисля, че ако случайно има някакво разминаване много силен коз ще бъде аргумента “гледайте си работата, пробата сте я дали от отворена кутия”.

Това е запитването, което съм отправил до Аквалаб и на което чакам отговор. Ако някой се сеща или иска да добави нещо,моля да сподели и аз ще отправя допълнително запитване. Та:
Добър ден!
Бих искал да запитам възможно ли е да се осъществи изследване на протеинова пудра от американски водещи фирми с цел установяване дали грубо казано етикета съответства на съдържанието. Бих искал да разбера какъв е процента съдържание на белтъчини, мезнини и въглехидрати в една доза (30гр.) от съответните протеини или на 100гр.
До колкото съм запознат произхода на белтъчините в няколкокомпонентните протеини (матрици) в България не може да бъде установен (поправете ме, ако се лъжа). Т.е. ако един 3-компонентен протеин съдържа суроватъчен излат, млечен и соев протеин, можете ли да установите в какво съотношение са те в 1 доза или в 100гр.
Друг въпрос: ако едина протеинова пудра е съставена от смес от концентрат и изолат, може ли да се установи съотношението между двата белтъка?
Бих помолил, за в отговора Ви срещу всяко възможно изследване да ми добавите и сумата, която трябва да бъде заплатена за анализа.

Мнението беше редактирано от Стоянчо на 11.03.09 15:55.

15.03.09
13:25

Стоянчо какво става има ли развитие?Бих добавил,че на доста хора ще им е интересно да вземем суроватка от ПИКО да видим...Пиши какво става...

15.03.09
14:39

казано от Иван Шишманов на 10.03.09, 19:30:

това се превръща в поредната обречена инициатива. Един човек се е хванал да ходи да разпитва да организира да анализира къде колко какво, а останалите дето щели дадат по 10 лева  ЕВЕНТУАЛНО си ръсят прищявките и желанията. Един гласувал за протеин дето не го интересували искал да му махнели гласа бил се объркал, друг искал да видел колко витамин Ц имало, трети да разбере дали ще се опърди от тоя протеин, друг пък колко въглехидрат и какъв е и с какъв глицемичен индекс е. Така точно до никъде няма да я докараме. Стоянчо неможе да нямаш някоя дебитна сметка на която ние които сме далеч от София да успем да пуснем парите, просто я кажи ако щеш на лично и да се задействаме.

Прав си! Но има много въпросителни, на които никой не отговаря. Все пак някой от “Софията” може да помогне на Стоян...Нали така?
Надали мнението ми е прищявка, все пак протеинът за който съм гласувал както гледам няма да може да се изследва и следователно срещу скромната сума, която ще отделя няма да получа отговорът на въпроса, който търся. Просто питам, ако е възможно да се провери и за наличие на аспартам, защото преди като пих пудра на Нутрим подсладителят беше точно аспартам. Мисля, че всички сме наясно какво може да причини при продължителна употреба...
Ако не може, здраве да е! :)

15.03.09
15:02

И днес нямам отговор от Аквалаб. Ако и утре няма, отново ще звъня.
@LttS - успеем ли да стигнем до там, обезателно ще попитам за наличието на аспартам.

Мнението беше редактирано от Стоянчо на 15.03.09 15:03.

СБ

15.03.09
15:11

От екипа на СИЛА БГ веднага сме готови да дадем мостри за изследване. Имаме такива готови,и от двата вкуса!

15.03.09
15:14

казано от Сила БГ на 15.03.09, 15:11:

От екипа на СИЛА БГ веднага сме готови да дадем мостри за изследване. Имаме такива готови,и от двата вкуса!

Браво!

19.03.09
15:15

СИЛА БГ, това е добра новина! Така няма да има нужда да съобразяваме нуждите на някой потребител, който да му предстои да си купи Сайвейшън с пускането на изследване.

Днес говорих с човек от Аквалаб.  Новините са обнадеждаващи! Според него може да се установи % белтък в доза, мазнини и въглехидрати, аминокиселинен профил, а чрез ДНК анализ и електрофореза се дава отговор на въпроса какво е съотношението на белтъците в протеиновите матрици и евентуално, ако някой суроватъчен протеин се окаже смес. Човекът сподели, че могат да установят произхода на белтъка (млечен, яйчен, соев). Остана утре следобед да каже какви ще бъдат ЦЕНИТЕ на изследванията.

ISO 24276 - Стандартът за Генетично Модифицирани Организми
Знанието дали един продукт съдържа вещества, произхождащи от генетично модифицирани организми (ГМО), и - при такова наличие - в какви именно количества, е предмет на загриженост за много потребители, производители, търговци и законодатели. Съдържанието на ГМО в храната се отразява на здравето на консуматорите и съответно се регулира от законодателството. Един нов стандарт, ISO 24276, който дава общи изисквания за идентифицирането и количественото определяне на генетично модифицирани вещества в храни, обещава да хвърли светлина върху този проблем. ISO 24276, Хранителни продукти - Методи за анализ и откриване на ГМО и производни вещества - Общи изисквания и определения, изброява следните стъпки за предприемане при взети проби за анализ на храни във връзка с ГМО:

• От взетата проба се извличат нуклеинови киселини или протеини;
• Извлечените компоненти се пречистват допълнително; • Изразяват се количествено (ако е необходимо); разреждат се (ако е необходимо); и,
• Анализират се чрез реакцията с полимеразна верижка (PCR) или други процедури.

Стандартът е фокусиран върху методиката, базирана на PCR - един точен метод за получаване на неограничено количество копия от специфични фрагменти на ДНК, но са включени също и методи, използващи протеини като аналитичен обект. Стандартът обхваща също утвърждаване на методи и чек-листи (контролни листи) за това, каква информация трябва да бъде изведена в доклада от изпитването, както и насоки за лабораторно планиране, включващи:

• Процедурни изисквания;
• Лабораторен дизайн;
• Правила за персонала;
• Поддръжка на апаратурата и екипировката;
• Материали и реагенти, използвани за анализа.

ISO 24276 дава указания как да използваме стандартите за протеинов анализ (ISO 21572), извличане на нуклеинови киселини (ISO 21571), количествен и качествен анализ на нуклеинови киселини (ISO 21569 и 21570) и техните взаимоотношения при анализа на ГМО в хранителни продукти. Въпреки че този анализ е предназначен за хранителни вещества, той може да бъде приложен успешно и в други области, като семена, фуражи или проби на растителност от околната среда. ISO 24276 е изготвен от Европейския Комитет за Стандартизация (CEN), Технически комитет CEN/TC 275, Анализ на храни - Хоризонтални методи, в сътрудничество с Технически комитет ISO/TC 34, Хранителни продукти. Стандартът струва 84 швейцарски франка и може да се закупи от националните институции - членове на ISO и от Централния Секретариат на ISO.
По тези стандарти ще се работи.

Мнението беше редактирано от Стоянчо на 19.03.09 15:29.

ER

19.03.09
16:26

Адаш, тоя пост е прекалено дълъг да го чета целия, но като цяло - явно ще получим повече от колкото сме очаквали. И всичкото това за 10лв/човек си е направо промоция :)

Благодаря ти много за отделеното време :)

25.03.09
15:57

Какво става с туй изследване имали някаво раздвижване ?

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1