казано от Димитър Михайлов на 13.08.09, 20:49:
Едно процедурно предложение - какво ще кажете “CrossFit” да прерасне в подраздел на “тренировки и упражнения”? Така всяко упражнение по методиката може да прерасне в отделна тема и прочие.
Здравей, Митко!
Благодаря за подкрепата! Да, така е по-добре темата. Ще се развие постепенно и ще бъде полезна на повече хора. Като ми остане малко време, ще поразровя и ще систематизирам, за да е по-лесно на интересуващите се.
@Oranje - не случайно наричат Кросфит “The Sport of Fitness” - 90% и повече от комплексите имат състезателен елемент в себе си, време, повторения, тежест. Ще стане страхотна тема, като се развие и повече хора се включат с резултатите си!
@ p17bull - Кросфит, по дефиниция на създателя си Greg Glassman е “Постоянно променящи се фунционални движения, изпълнени с висока интензивност”. Започва като силова и кондиционна тренировъчна методика за специалните части, морската пехота, полицейските подразделения и пожарните команди. Бързо набира популярност и последователи, поради очевидните си преимущества пред стандартната фитнес тренировка (изолираното помпене на отделни мускулни групи). Вече се провеждат световни първенства “The CrossFit Games”, изключително тежки състезания, които излъчват The Fittest Man/Woman in the world. Проповядва се максимална опростеност на тренировъчните съоръжения, без машини (с изключение на гребен тренажор, който няма как да бъде заменен). Крайна цел - максимално КПД, т.е. максимално количество качествена работа за единица време. Чистата сила, силовата издръжливост, аеробната издръжливост, отличната координация и владеене на тялото са издигнати почти в култ. Външните проявления, а именно напомпаните мускули и изчистената преса са на заден план, но е очевидно, че при такава сериозна натовареност, те няма как да не се получат. Всъщност, според някои статии, натуралния Кросфит изпреварва натуралния бодибилдинг като потенциал за мускулна хипертрофия.
Поради привидната простота и лекота на изпълняваните комплекси, твърде много странични наблюдатели са склонни да подценяват Кросфит. Нищо по-лесно от това да излязат от заблудата си - просто пробват който и да е от комплексите. В самото начало на разпространяването на идеята, Гласман е отправял предизвикателства от следния тип - който и да е елитен билдер или атлет, срещу кросфитер, мъж или жена. Излишно е да казвам, че кросфитерите са побеждавали със смазващо предимство.
Още веднъж благодаря на всички за подкрепата!
Мнението беше редактирано от Vic на 18.08.09 15:33.
14.08.09
16:26
Ще бъде чудесно, ако разделът се развие като своебразно място за информация относно тази методика. Със същия заряд други потребители биха могли да поемат инициативата за още раздели, посветени на тренировъчни методики.
14.08.09
17:55
Митак аз преди няколко седмици казах, че виждам Vic като основоположник на кросфит движението в България и като гледам във тази тема и форума все повече съм сигурен, че е така. Той е похабил доста време за създаването на тази тема и само мога да го поздравя, че се отделя като различен подраздел. Нямам търпение да достигна ниво да пробвам някои от комплексите. Дори скоро си мислех дали ще има достатъчно комплекси ако се снабдя с един два дъмбела като бърза тонисираща тренировка в къщи.
Ха, честито раздел :)
Така ще е много по-лесно за ориентиране между комплексите и за съпоставка. Много добра идея, Митко!
Поздравления за неуморния хъс и ентусиазъм на Вик и желанието, с което попълва темата. Дано повече хора да се ‘зарибят’ по този тип тренировки!
Ванка, ти си достигнал нивото за кросфит. Хубавото на кросфит е, че всяка тренировка може да се модифицира спрямо нивото на трениращия - като позабавиш темпото, намалиш бройката или тежестта или модифицираш упражнението. Ако се харесаш някой комплекс и не си сигурен как да го ‘натъмъниш’ за твоите възможности, аз, а сигурна съм и Вик, винаги ще ти дадем идеи с най-голямо удоволствие :) И още нещо, в САЩ баба ти и дядо ти се записват в кросфит клубове при положение, че не са спортували нищо през живота си, и се научават да правят суингове, трастъри, набирания, предни клекове и т.н., че ти ли няма да успееш???
14.08.09
20:13
Ами има и доста отракани баби и дядовци както по фитнесите виждам доста добре сложени чички :). Искаше ми се да се снабдя с два прилично тежки дъмбели, но във финансов план се очертава затягане на колана (те и дупки неостанаха вече от отслабване :cheese: ). Кажете как преценяте тежестите в комплекса или е въпрос на научкване, малка тежест малко време, голяма тежест голямо време :)
14.08.09
20:17
Само една идея.Ако се публикуват в раздела различни кросфит комплекси , няма да е зле да се споменава и нивото на комплекса.Дали е за начинаещи, среднонапреднали или напреднали кросфитъри.Така тези които имат желание да почнат Кросфит ще знаят с какво да се заемат първо.
14.08.09
21:24
Според мен всеки , та дори и начинаещ може да си прецени сам за себе си дали може да се справи с някой комплекс само като го погледне. То аз в кросфит не видях някой лесен комплекс.Просто ти си го олесняваш като намалиш тежеста или замениш движението с някое сходно или по бавното изпълнение.Поне аз така си мисля.
16.08.09
10:20
Не си ме разбрал. То нали кросфита се различава от обикновената тренировка ..
1 месец обикношенна пример http://www.bb-team.org/workout/1289/
и на следващия месец някаква програма кросфит
Това, към което си дал линк е тридневен сплит, а не кръгова тренировка. :)
Каква точно би била целта на тази комбинация - месец едното, месец другото?
16.08.09
17:17
По приложимо би било ако тренираш цялото тяло в един ден или в двоен сплит(бутащи-дърпащи мускули,долна-горна част).Така например правиш две стандартни тренировки и третата да е кросфит комплекс и после пак въртиш.
16.08.09
18:06
казано от С7АЛК3Р на 16.08.09, 17:10:
Точно ;) Начинаещ съм и немога да се изразя :Д хаха
Ще има ли полза от това?
Мнението беше редактирано от Питбула на 16.08.09 18:06.
казано от p17bull на 16.08.09, 18:06:
казано от С7АЛК3Р на 16.08.09, 17:10:
Точно ;) Начинаещ съм и немога да се изразя :Д хаха
Ще има ли полза от това?
Полза за какво?
На 4 седмици да сменяш генерално скелета на програмата си е лоша идея. 8-12 седмици е доста по-смислено да се кара на един общ план, като се променят само упражнения или други детайли. Но 1 месец бодибилдинг сплит, 1 месец нещо съвсем противоположно - това най-много да доведе до нивото на доста мои познати, които всеки месец са на нова “много яка програма” и вече 5-6 години тренират, а още нямат дори базово ниво на сила, камо ли нещо друго...
Така че, като ще е сплит за да сложиш някой мускул - нека да е някакво разумно време (защото, колко си мислиш, че ще постигнеш за един месец?), после ако ще си на вълна кросфит - пак така(защото за 4 седмици не може дори в час да се влезе, камо ли да се постигнат някакви смислени резултати). На всеки месец да си сменяш концепцията за трениране не е смислено, независимо от целите.
Здравейте, банда!
Ще ми отнеме няколко седмици, но смятам да изтегля от основната тема всички правени досега комплекси и да ти опиша всеки като отделна тема, с резултатите на всички, които са ги правили. Да видим как ще се получи :coolsmile:
казано от G33K на 16.08.09, 20:08:
На 4 седмици да сменяш генерално скелета на програмата си е лоша идея...
Здрасти, p17bull!
Съгласен с G33K. 1 месец е твърде кратко време за една програма или методика на трениране. Предлагам ти вариант за 4 тренировки седмично, 2 от които стандартен бодибилдинг сплит и 2 кросфит. При мен това работеше много добре.
@ Петко - Не съм съгласен. Не отричам, че има елементи на кръговата тренировка, но кросфит не е кръгова тренировка. Иначе, би могло да се коментира, че тъй като има използване на супер серии, то кросфит е методика за трениране със суперсерии. В кросфит има и единични повторения за макс постижения, как ще се вържат те с кръговата тренировка или със суперсериите?
Мнението беше редактирано от Vic на 17.08.09 16:22.
казано от Vic на 08.07.09, 17:30:
Сряда, 08.07.2009
1. Комплекс (същият като на Никола!):
Възможно най-много рундове в рамките на 20 мин от следното:
Thruster, 5 reps
Hang Powercleans, 7 reps
Sumo Deadlift High-pull, 10 repsЩанга 40 кг
За 19:19 мин направих 10 рунда и спрях. Размазах се и нямах никакво желание да започвам нов рунд...
На този ви “бих” двамцата с Никола преди няколко дни ;)
на 30 кг направих точно 11 рунда без последното повторение на сумо тяга + вертолет
Каква съм злобна само :)
казано от Limka на 17.08.09, 10:17:
...На този ви “бих” двамцата с Никола преди няколко дни ;)
на 30 кг направих точно 11 рунда без последното повторение на сумо тяга + вертолет
Каква съм злобна само :)
Въобще не се учудвам, че си ни била :coolsmile:, но да знаеш, че пак ще го метнем комплекса и ще имаме стимул този път :coolgrin:
П.П. Чудесна работа със списъка на кросфит комплексите!
Мнението беше редактирано от Vic на 17.08.09 18:17.
къде сте бургаски кросфитъри...:)))...бързо някой да каже една фитнес зала в квартал Славейков(около Тхнополис), да отида да се раздвижа, че с тази отпуска малко залинях...:))))
Забелязах Вики, че доста са се развили нещата за тази седмица докат бях на море(нямаше нет и 8 дена без pc едвам издържах)...мисля обаче, че преди темите с комплексите ще е добре да сложим и максималните повторения в движенията-power clean, snatch, dead lift, squat, bench….
казано от slavko на 18.08.09, 10:34:
Забелязах Вики, че доста са се развили нещата за тази седмица докат бях на море(нямаше нет и 8 дена без pc едвам издържах)...мисля обаче, че преди темите с комплексите ще е добре да сложим и максималните повторения в движенията-power clean, snatch, dead lift, squat, bench….
Добра идея! След малко ще я има темата :coolsmirk:
Междувременно, ще съм благодарен на хората, които са правили от изброените комплекси (все още не са всички комплекси, но работя по въпроса), да се поразровят в дневниците си и да вкарат в съответната тема-комплекс резултатите и впечатленията си.
Така ще може да следим развитието си и да помагаме на начинаещи в кросфит, да знаят какво да очакват от даден комплекс.
18.08.09
12:12
Понеже това е обща тема ще пиша тук.Списъкът на Лимка всички комплекси ли включва или броят им е далеч повече? Освен това темата със списъка ще е добре да стане важна и също така да не може да се пише там.
казано от RogerF на 18.08.09, 12:12:
Понеже това е обща тема ще пиша тук.Списъкът на Лимка всички комплекси ли включва или броят им е далеч повече? Освен това темата със списъка ще е добре да стане важна и също така да не може да се пише там.
Здрасти, RogerF!
Няма как да опишем всичките комплекси, вариациите са безкрайни... Всеки ден в crossfit.com излизат нови WOD. Този списък на Limka ще се обогатява постоянно. И да, там коментари не би трябвало да се пишат, само комплекси. Коментарите остават за основната тема или в подтемите на направените вече комплекси.
хм в сайта им не излизат всеки ден нови...периодично се повтарят, мисля, че през няколко месеца.
19.08.09
08:13
Наскоро в сайта имаше ВОД 5х5 тяга ;)
казано от Никола на 19.08.09, 08:10:
хм в сайта им не излизат всеки ден нови...периодично се повтарят, мисля, че през няколко месеца.
Така е, но по други сайтове излизат нови и нови комплекси... Няма да можем да опишем всички възможни, не е и нужно.
почти навсякъде съм advanced..:)))...обаче клек на 210кг., power-clean на 130….ще се тренира здраво за елита..:)))
Здрасти, no_smoking!
Радвам се, че кросфит те е заинтригувал. Ще си позволя да ти копирам един кратък отговор на Вик какво е кросфит
казано от Vic на 14.08.09, 12:45:
Кросфит, по дефиниция на създателя си Greg Glassman е “Постоянно променящи се фунционални движения, изпълнени с висока интензивност”. Започва като силова и кондиционна тренировъчна методика за специалните части, морската пехота, полицейските подразделения и пожарните команди. Бързо набира популярност и последователи, поради очевидните си преимущества пред стандартната фитнес тренировка (изолираното помпене на отделни мускулни групи). Вече се провеждат световни първенства “The CrossFit Games”, изключително тежки състезания, които излъчват The Fittest Man/Woman in the world. Проповядва се максимална опростеност на тренировъчните съоръжения, без машини (с изключение на гребен тренажор, който няма как да бъде заменен). Крайна цел - максимално КПД, т.е. максимално количество качествена работа за единица време. Чистата сила, силовата издръжливост, аеробната издръжливост, отличната координация и владеене на тялото са издигнати почти в култ. Външните проявления, а именно напомпаните мускули и изчистената преса са на заден план, но е очевидно, че при такава сериозна натовареност, те няма как да не се получат. Всъщност, според някои статии, натуралния Кросфит изпреварва натуралния бодибилдинг като потенциал за мускулна хипертрофия.
Поради привидната простота и лекота на изпълняваните комплекси, твърде много странични наблюдатели са склонни да подценяват Кросфит. Нищо по-лесно от това да излязат от заблудата си - просто пробват който и да е от комплексите. В самото начало на разпространяването на идеята, Гласман е отправял предизвикателства от следния тип - който и да е елитен билдер или атлет, срещу кросфитер, мъж или жена. Излишно е да казвам, че кросфитерите са побеждавали със смазващо предимство.
Относно кръста - ако имаш травма/ болка, трябва да го пазиш и да изпълняваш всичко с добра техника. Вероятно и да си подбираш такива комплекси, които не го натоварват много. Истината е, че при кросфит няма изолиращи упражнения - всички движения изискват активиране на цялото тяло. Също така, ако техниката на обръщания, сначове, суингове, тяга, клек не ти е добра, рискуваш да включваш повечко кръста... и да го товариш....
Правилно си забелязал, че голяма част от повторенията се изпълняват бързо - чисто и просто, защото правиш комплекс за време и се състезаваш със себе си. Една от критиките срещу кросфит е: тъй като комплексите се изпълняват бързо и за време, трениращите често правят компромис с техниката.
29.09.09
20:40
Хора здравейте!Незнам дали е добре да пускам такава тема,но все пак реших чрез нея да полюбопитствам малко ;].Истината е че нямам никаква представа какво е това кросфлит,но ми се струва много интересно.На някой ако му се занимава нека драсне набързо какво представлява,за какво се прави и така.Направи ми впечатление,че всички повторения на всички упражнения се правят по-бързо от обикновенно(поне на мен така ми се струва).Извинявам се за неграмотството ми,но никой не се е родил научен :).
П.П.Искам да попитам,понеже имам проблеми с кръста,доктора казва,че е от растежа,но 2 години вече ме мъчи.Та въпроса ми е дали това нещо ще ми пречи да практикувам крисфлит ?
16.08.09
07:29
Какво ще кажете да се разменят “видовете” тренировки на месец или 2?
Първата тема в раздела :)
30.09.09
14:03
мерси много и на вик и на лимка
искам и аз да се намеся...по частта с проблемите с кръстта...повечето профита говорят за core strenght and power…което ще рече, че дори и с най-изчистената техника кръста поема голямо натоварване, в смисъл няма как толкова да изчистиш техниката и да не товариш core-а...Лимчето хубаво ги е споменала-тяга, клек, обръщане, изхвърляне...силови, силово-скоростни лифтове...
просто внимавай, иначе се радвам на хората които се интересуват от крос-фит и то много
чети, подбирай комплески, ние ще помагаме...
Здравейте, агенти, може ли да ми кажете в кои зали във Варна тренирате. Има ли близки до ВВМУ?
Аз тренирам в Мегамен - до Турския ресторант в райна на ЖП Гара се намира; Вик тренира в неговата си на работа :)
Други Варненски кросфитъри могат да се включат по-подробно...
Днес тичах 5км.Но не мисля да правя отделна тема, все пак дори не е било за време :)
казано от Никола на 12.10.09, 19:10:
Днес тичах 5км.Но не мисля да правя отделна тема, все пак дори не е било за време :)
Братле!
Браво, бе! Изпратил си си снимката в www.crossfit.com и са я публикували!!! :coolcheese:
Забележи:
http://www.bb-team.org/gallery/120620/photo/2836/
http://www.crossfit.com/ от дата 091013 “Nikola Ivanoff, Bulgaria”
Мнението беше редактирано от Vic на 13.10.09 12:27.
Хаха чакам си парите ся :-)
ЕДИТ: и чек чакам вече
Мнението беше редактирано от Никола на 17.10.09 08:49.
Отговарям на въпрос от дневника на Никола. Смятам, че ще е от полза за всички интересуващи се от Кросфит, затова поствам тук. По-нататък може да обособя отделна тема, посветена на структуриране на тренировките и циклите.
казано от Никола на 27.10.09, 21:45:
Не е че ми харесва толкова.
А и защо 3-4 седмици?!
Ще се постарая да ти отговоря.
Кросфит има за основна цел да те направи пригоден да посрещаш предизвикателства и да оцеляваш, било в битка или форс мажор. За постигане на горното, тренировките трябва да имат значителна вариативност и неочакваност, с две думи избягване на рутината. Променят се всички възможни параметри - упражнения, скорост, продължителност, интензивност, подредба... Така се постига силен и постоянен стимул за развитие.
Все пак кросфит тренировките имат структура. Ако приемем, че оптималния вариант за трениране е 3 дена тренировки + 1 ден почивка, нещата ще изглеждат примерно така:
ден 1. M
ден 2. G W
ден 3. M G W
ден 4. OFF
ден 5. G
ден 6. W M
ден 7. G W M
ден 8. OFF
ден 9. W
ден 10. G M
ден 11. W G M
ден 12. OFF
M=metabolic conditioning (cardio); G=Gymnastics; W=weight lifting
Както виждаш, един пълен цикъл се завърта за 12 дена. Clean & Jerk е чисто W (ден 9), но спазвайки принципа на неочакваност и разнообразие, трябва да се редуват и другите движения, влизащи в W (мъртва тяга, снач, преси, суингове..). Т.е. ако извъртиш всичките 9 движения от групата, следващото повторение на Clean & Jerk ще бъде най-рано след 108 дни, като разбира се, желателно е да се променят параметрите, примерно теглото и бройките.
Както виждаш, нещата не са прости, нито случайни, както биха изглеждали на сраничен наблюдател. А аз ти казах 4 седмици, защото за мен това е минималния срок, в който тялото ще “забрави” за точно определеното упражнение, с конкретните параметри.
Разбира се, ти имаш пълната свобода да създаваш собствени цикли, ако искаш повтаряй една седмична програма непроменена отново и отново, но това вече няма да е кросфит, а ще се покрива с представата за стандартен фитнес, с малко по-”извратени” упражнения ;-P
казано от Никола на 13.10.09, 16:24:
Хаха чакам си парите ся :-)
ЕДИТ: и чек чакам вече
Дочаках го,само дето не знам кво трябва да направя сега :lol: