23.04.09
17:37
Някой може ли да ми обясни във всичките ли риби мазнините са полезни? Кои риби са най-подходящи за консумация при НВД, а и не само разбира се... Доста търсих в нета и може би само това е най-подходящото което мернах... Навсякаде пише да се ядат риби богати на Омега 3, но никъде не пише кои са те :)
Риба – най-ценните риби, богати на омега-3-мастни киселини, са: скумрия, херинга, меджит и други бели риби, сьомга, сардина, риба тон и други мазни риби. Приготвяйте рибата на водна пара или печете на фурна, но в никакъв случай не я пържете! Кожата задължително се отстранява.
Темата беше редактирана от Lenks на 23.04.09 17:39.
мда мазнините от риба са много полезни,аз си хапвам нарочно скумрия(мазна риба) за да си набавя омега-3
скумрия не яжте...тва можеби най токсичната риба. Акумулира големи количества живак и тн. абе кофти е.
Малеее, то ако наистина е така, аз толкова скумрия съм изяла,че би трябвало да съм 2 метра под земята вече :-)
24.04.09
11:08
И то най-вече в консервираната ;)
В съвременния живот има всичко и навсякъде... Токсичните вещества трудно се избягват. Едва ли в дневната доза въздух, на жител в голям град, има по-малко вредни вещества отколкото в консерва риба тон или океанска скумрия. Като си купиш риба, знае ли се къде и как е съхранявана, къде е уловена, какво е яло хайванчето...? Съмнявам се рибата да е по вредна от порция зимни пластмасови домати или портокали обработени със знайни и незнайни химикали... Както казва една приятелка “Не се знае къде е витамин С-то” :lol: При рязко забогатяване, може да си поръчвате специално отглеждана и контролирана храна...дотогава - ширпотреба и много внимание... Поздрави!
Май всички риби стават за НВД, морките дарове също. Най-ценена е сьомгата - 2.5г омега-3 и 1г омега-6 на 100г, пък и е много вкусна :) Аз купувам охладени котлети (~20лв/кг), увивам в алуминиево фолио с зеленчуци (малко лимон, домат, гъби, лук, к’вото има, без маслини, че става прекалено мазно) и пека на скарата за сандвичи за 30ина мин - става божествено просто :)
Мнението беше редактирано от mbarton на 24.04.09 12:07.
24.04.09
12:07
Живак има в риба Тон - затова се препоръчвало не повече от 2 пъти седмично.
Ако сме в крак с западните тенденции, трябва да я избягваме... заради ЕКО организациите.
24.04.09
14:03
Хах, не мисля, че това имаше предвид, а и аз съм чувал, но само за консервираните, защото в тях имаше меркурий(май беше той) и се натрупвало в организма. А за скумрията съм чувал, че повечето места, на които се хваща са наситени с тежки метали, но ...
П.П. Да де, забравих да напиша, че е другото име на живака ;)
Мнението беше редактирано от difference на 24.04.09 14:14.
И какво се оказа, че единствено е възможно да си ловя риба на местното водоемче на вилата, което знам, че не се изхвърлят отровни метали, а риба в магазин да не се пипна :)
Мнението беше редактирано от Lenks на 24.04.09 14:16.
Бла Бла, то и подсладители да не пием, газирано да не пием и к’во ли още не.Купуваш си я смело и си я ядеш като пич !
Да това ми беше мисълта, имаше нотка ирония в поста ми :) Все пак човек като се замисли, ако е толкова отровна, няма да я продават :) А и не знам някой да е умрял от консумация на риба тон или скумрия :)
Мнението беше редактирано от Lenks на 24.04.09 14:20.
24.04.09
15:39
ако говорим за ‘’НВД’’ рибата (поне за мене) е наи добрия избор аз поне 2 дни в седмицата ям само риба... препоръчвам ти риба тон или акула...... акулата е малко безвкусна ама е мноо добра...а за тея глупости за ‘’живака и токсините’’ са пълни простотиии... аз колкото риба сам изял досега,,,,,,значи трябва да не сам измежду живите...!!!!! :)
24.04.09
17:28
И какво се оказа, че единствено е възможно да си ловя риба на местното водоемче на вилата, което знам, че не се изхвърлят отровни метали, а риба в магазин да не се пипна :)
Споко, на водоемчето миха цистерната, като пръсках с пестициди нивите!
:)
Шегувам се.
Рибката е безценна “билдърска” храна :) Перфектна е за вечеря - белтъчини и мазнини...перфе!
Мнението беше редактирано от Стоянчо на 24.04.09 20:42.
Да обощия, ако може... Да ядем по-мазна рибка и да не обръщаме много внимание във вредните неща в нея :) Предполагам има много по-опасни храни така да се каже, които консумираме и не ни прави впечатление или просто не знаем :)
25.04.09
06:59
Да обощия, ако може... Да ядем по-мазна рибка и да не обръщаме много внимание във вредните неща в нея :) Предполагам има много по-опасни храни така да се каже, които консумираме и не ни прави впечатление или просто не знаем :)
Точно така, има много по-опасни(не мисля, че рибата въобще е опасна ...), а мазната рибка е супер. А и не съм чел някой да е правил сериозно проучване с доста хора за дълъг период от време за да се види дали това е вярно :)
Мнението беше редактирано от difference на 25.04.09 07:02.
25.04.09
07:28
Относно мазнината, за мен рибената мазнина е най полезната, но има една малка подробност, когато не минавала през огън ;)
Относно мазнината, за мен рибената мазнина е най полезната, но има една малка подробност, когато не минавала през огън ;)
Вкючително варене ?
E сурова риба във форума едвали някой яде :) Нормално е при термична обработка да изчезват част от мазнините, особено като мойта днес която я позабравих във фурната и после беше бая сухичка :) Но пък така ми беше по-вкусна :)
Ами има хора , който са я яли или я ядът сурова под една или друга форма. Мисля , че повечето от нас са яли суши , но не искам да бягам от темата.
25.04.09
17:37
Ами има хора , който са я яли или я ядът сурова под една или друга форма. Мисля , че повечето от нас са яли суши , но не искам да бягам от темата.
Маринована. Мазнините при термо обработка се променят МНОГО.
Когато приемаме риба трябва ли да и махаме кожата и има ли риск от омазняване ако не я махаме и кожата полезна или вредна е ?
29.12.09
22:40
Маха се кожата.