За рибата и мазнините в нея :)

23.04.09
17:37

Някой може ли да ми обясни във всичките ли риби мазнините са полезни? Кои риби са най-подходящи за консумация при НВД, а и не само разбира се... Доста търсих в нета и може би само това е най-подходящото което мернах... Навсякаде пише да се ядат риби богати на Омега 3, но никъде не пише кои са те :)

Риба – най-ценните риби, богати на омега-3-мастни киселини, са: скумрия, херинга, меджит и други бели риби, сьомга, сардина, риба тон и други мазни риби. Приготвяйте рибата на водна пара или печете на фурна, но в никакъв случай не я пържете! Кожата задължително се отстранява.

Темата беше редактирана от Lenks на 23.04.09 17:39.

23.04.09
17:50

мда мазнините от риба са много полезни,аз си хапвам нарочно скумрия(мазна риба) за да си набавя омега-3

23.04.09
20:55

скумрия не яжте...тва можеби най токсичната риба. Акумулира големи количества живак и тн. абе кофти е.

24.04.09
03:01

Това не се ли отнасия най-вече за царската скумрия?

24.04.09
04:33

а бе кво го слушаш :Д,яж си спокойно

24.04.09
10:12

Малеее, то ако наистина е така, аз толкова скумрия съм изяла,че  би трябвало да съм 2 метра под земята вече :-)

24.04.09
10:19

Живак има в риба Тон - затова се препоръчвало не повече от 2 пъти седмично.

24.04.09
11:08

И то най-вече в консервираната ;)

24.04.09
11:28

В съвременния живот има всичко и навсякъде... Токсичните вещества трудно се избягват. Едва ли в дневната доза въздух, на жител в голям град, има по-малко вредни вещества отколкото в консерва риба тон или океанска скумрия. Като си купиш риба, знае ли се къде и как е съхранявана, къде е уловена, какво е яло хайванчето...? Съмнявам се рибата да е по вредна от порция зимни пластмасови домати или портокали обработени със знайни и незнайни химикали... Както казва една приятелка “Не се знае къде е витамин С-то”  :lol: При рязко забогатяване, може да си поръчвате специално отглеждана и контролирана храна...дотогава - ширпотреба и много внимание... Поздрави!

24.04.09
11:50

Май всички риби стават за НВД, морките дарове също. Най-ценена е сьомгата - 2.5г омега-3 и 1г омега-6 на 100г, пък и е много вкусна :) Аз купувам охладени котлети (~20лв/кг), увивам в алуминиево фолио с зеленчуци (малко лимон, домат, гъби, лук, к’вото има, без маслини, че става прекалено мазно) и пека на скарата за сандвичи за 30ина мин - става божествено просто :)

Мнението беше редактирано от mbarton на 24.04.09 12:07.

казано от emzo на 24.04.09, 10:19:

Живак има в риба Тон - затова се препоръчвало не повече от 2 пъти седмично.

Ако сме в крак с западните тенденции, трябва да я избягваме... заради ЕКО организациите.

24.04.09
14:03

Хах, не мисля, че това имаше предвид, а и аз съм чувал, но само за консервираните, защото в тях имаше меркурий(май беше той) и се натрупвало в организма. А за скумрията съм чувал, че повечето места, на които се хваща са наситени с тежки метали, но ...
П.П. Да де, забравих да напиша, че е другото име на живака ;)

Мнението беше редактирано от difference на 24.04.09 14:14.

24.04.09
14:10

mercury = живак

24.04.09
14:16

И какво се оказа, че единствено е възможно да си ловя риба на местното водоемче на вилата, което знам, че не се изхвърлят отровни метали, а риба в магазин да не се пипна :)

Мнението беше редактирано от Lenks на 24.04.09 14:16.

24.04.09
14:17

Бла Бла, то и подсладители да не пием, газирано да не пием и к’во ли още не.Купуваш си я смело и си я ядеш като пич !

24.04.09
14:19

Да това ми беше мисълта, имаше нотка ирония в поста ми :) Все пак човек като се замисли, ако е толкова отровна, няма да я продават :) А и не знам някой да е умрял от консумация на риба тон или скумрия :)

Мнението беше редактирано от Lenks на 24.04.09 14:20.

PR

24.04.09
15:39

ако говорим за ‘’НВД’’ рибата (поне за мене) е наи добрия избор аз поне 2 дни в седмицата ям само риба... препоръчвам ти риба тон или акула...... акулата е малко безвкусна ама е мноо добра...а за тея глупости за ‘’живака и токсините’’ са пълни простотиии... аз колкото риба сам изял досега,,,,,,значи трябва да не сам измежду живите...!!!!!  :)

казано от Lenks на 24.04.09, 14:16:

И какво се оказа, че единствено е възможно да си ловя риба на местното водоемче на вилата, което знам, че не се изхвърлят отровни метали, а риба в магазин да не се пипна :)

Споко, на водоемчето миха цистерната, като пръсках с пестициди нивите!
:)
Шегувам се.

24.04.09
17:50

утре отивам на един язовирд да си фана 20-30кг каракуда да се запася :Д

24.04.09
20:41

Рибката е безценна “билдърска” храна :) Перфектна е за вечеря - белтъчини и мазнини...перфе!

Мнението беше редактирано от Стоянчо на 24.04.09 20:42.

25.04.09
06:47

Да обощия, ако може... Да ядем по-мазна рибка и да не обръщаме много внимание във вредните неща в нея :) Предполагам има много по-опасни храни така да се каже, които консумираме и не ни прави впечатление или просто не знаем :)

25.04.09
06:59

казано от Lenks на 25.04.09, 06:47:

Да обощия, ако може... Да ядем по-мазна рибка и да не обръщаме много внимание във вредните неща в нея :) Предполагам има много по-опасни храни така да се каже, които консумираме и не ни прави впечатление или просто не знаем :)

Точно така, има много по-опасни(не мисля, че рибата въобще е опасна ...), а мазната рибка е супер. А и не съм чел някой да е правил сериозно проучване с доста хора за дълъг период от време за да се види дали това е вярно :)

Мнението беше редактирано от difference на 25.04.09 07:02.

Относно мазнината, за мен рибената мазнина е най полезната, но има една малка подробност, когато не минавала през огън ;)

25.04.09
16:29

казано от bgtrener на 25.04.09, 07:28:

Относно мазнината, за мен рибената мазнина е най полезната, но има една малка подробност, когато не минавала през огън ;)

Вкючително варене ?

25.04.09
16:41

E сурова риба във форума едвали някой яде :) Нормално е при термична обработка да изчезват част от мазнините, особено като мойта днес която я позабравих във фурната и после беше бая сухичка :) Но пък така ми беше по-вкусна :)

25.04.09
16:48

Ами има хора , който са я яли или я ядът сурова под една или друга форма. Мисля , че повечето от нас са яли суши , но не искам да бягам от темата.

казано от Гошко на 25.04.09, 16:48:

Ами има хора , който са я яли или я ядът сурова под една или друга форма. Мисля , че повечето от нас са яли суши , но не искам да бягам от темата.


Маринована. Мазнините при термо обработка се променят МНОГО.

29.12.09
20:57

Когато приемаме риба трябва ли да и махаме кожата и има ли риск от омазняване ако не я махаме и кожата полезна или вредна е ?

29.12.09
22:40

Маха се кожата.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1