03.05.09
12:26
Започна периодът ми за чистене и съответно стартирах с кардиото. От една седмица тичам през ден в близкия парк, но имам сериозен проблем. Като потичам АДСКИ много ме заболяват краката в долната им част. Болката май идва от костите, тези които са между коляното и глезена. Имам много сили и енергия да тичам, но днес примерно на 3тата минута вече ги чуствах тежки, подути и с болящи кости. На какво може да се дължи това? 92кг на 190см, тренирам от 2 години редовно. Може ли да е от това, че не тичам с обувки за тичане (пак са спортни, найки)? Преди години също бях решил да тичам, но на 3-4тия ден вече от болка просто не мога.
03.05.09
12:54
Може да се дължи на обувките,с които тичаш.Ама то ти вече си го написал.Има специални обувки за бягане,които са по-леки.Моят фаворит са Asics.Но все пак,ако не е от обувките,незнам...
Мнението беше редактирано от Траян Атанасов на 03.05.09 12:55.
03.05.09
13:35
Само можем да гадаем, най добре върви на лекар (ортопед)!
Мнението беше редактирано от Cholakoff III на 03.05.09 15:38.
Може и краката ми да са непривикнали да тичат под моята маса. На ортопед ми е трудно да отида, в Германия съм в момента
03.05.09
14:19
казано от Petar Cholakov на 03.05.09, 13:35:
Само можем да гадаем, най добре върви на лекар (ортопет)!
ортопеД ;) колкото до проблема, мен също ме боляха краката, и ми препоръчаха да си купя специални обувки за бягане, при тях подметката е по-особена, и вече не ме болят, но най-добре потърси съвет от специалист
Мнението беше редактирано от Антон Соколов на 03.05.09 14:21.
E в Германия нямат ли лекари :) Като за начало стегни колените връзки с ластици, ще ти даде допълнителна опора и пробвай с други маратонки, ако можеш. Ако не си тичал дълго време е нормално да изпитваш трудности в началото, все пак тялото е отвикнало и краката са отслабнали :) И аз докато тичам, осещам доста голяма слабост от колената надолу, но цакта е да не се предаваш :)
Мнението беше редактирано от Lenks на 03.05.09 15:12.
03.05.09
15:57
Инките са тичали доста, а дори са нямали спортни обувки. :) Шегата настрана, да споделя същата болка при мен на какво се дължеше ...
Преди да стана фен на скачането на въже, правех опити да тичам през пролетно-летните периоди. Липсата на техника, както и слабата ми вродена издръжливост бяха силен мотив да се науча.
След няколко тренировки започна да се обажда остра болка в предната част на крака, точно между коляното и глезена. Ще спестя различните опити да го избегна, само ще кажа, че причината беше слаб (или по-скоро нетрениран) солеус.
Отказах се от тичането (заради въжето), но наблегнах над упражненията за прасец. Може би греша, но си мисля, че калф машината (седнал) даде добър резултат за солеуса.
Възможно е при теб причината за болката да е друга, но ти предлагам да помислиш над това като опция.
Мнението беше редактирано от Димитър Михайлов на 03.05.09 15:58.
03.05.09
16:11
казано от Nazgull на 03.05.09, 14:01:
Може и краката ми да са непривикнали да тичат под моята маса.
Eто го проблема. Започни с кардио, но с велоергометър,
докато влезеш във форма. И при мен го има този проблем.
Благодаря много за точния отговор!
Прасец тренирам редовно, а и генетично и от годините колоездене той винаги ми е бил много добре развит , но точно тази негова част солеус я нямам особено развита . В залата нямам калфмашина, но се повдигам на пръсти на смит машина. Сега тъкмо си мислех и аз да почна да скачам на въже, но трябва да видя дали болката ще се появи.
@Finish first:
живея точно до прекрасен парк покрай река с патици и зайци, супер дълга алея, не искам да се завирам в залата заради вело, с което отдавна съм привикнал ;) .
Иначе се определям да съм някъде към 15% мазнини, вижда ми се горния ред плочки, а доста по-дебели хора тичат по тая алея
Мнението беше редактирано от Nazgull на 03.05.09 16:18.
Не съм прочел нито един друг пост освен този на автора, така че може и да повтарям някой, но може и да е от растежа - мен като ме боляха колената и глезените по едно време преди лекарите ми казваха, че костите като растат и затова се получава така.. тоест само времето го лекува.
казано от Finish First на 03.05.09, 16:11:
казано от Nazgull на 03.05.09, 14:01:
Може и краката ми да са непривикнали да тичат под моята маса.
Eто го проблема. Започни с кардио, но с велоергометър,
докато влезеш във форма. И при мен го има този проблем.
Брат не знам, но при мене това изобщо не е решение на проблема. На велото като седна в момента направо се счупвам от въртене, а с тичането много повече се натоварвам дори при ниско темпо! Мисълта ми е, че велото като цяло доста по малко натоварва краката... Двете като цяло нямат нищо общо...
Nazgull напълно те разбирам, тичането в парка определено е по-приятно и времето минава доста по-бързо и неусетно. Просто не се предавай, след време ще свикнеш на натоварването. Нормално е в началото да не може да тичаш както много така и бързо. За това се изисква месеци, ако не и години тичане. Също както спомена и генетика. Аз съм тренирал 6 години футбол и въпреки това никога не съм могъл да бягам много... А във фитнеса, наблегни и на упражненята за четриглавия мускул :)
Мнението беше редактирано от Lenks на 03.05.09 16:34.
казано от Thrashmetal на 03.05.09, 16:26:
Не съм прочел нито един друг пост освен този на автора, така че може и да повтарям някой, но може и да е от растежа - мен като ме боляха колената и глезените по едно време преди лекарите ми казваха, че костите като растат и затова се получава така.. тоест само времето го лекува.
да, болката е като растежна болка, но съм на 20години вече и спрях да раста
Оф и мене,ама аз продължих да бягам и се поду ходилото.Значи според мене е отвикнал крака да бяга и си повечко килограми и му идва много.може и да въртиш като хеликоптер велоенергометъра,ама при бягането явно участват някакви специфични мускули които при останалите кардиоупражнения не се натварват и от там идва проблема.Трябва да почнеш постепенно да натварваш.редовно и по малко да увеличаваш времето,като заболи спираш,щото на другия ден ще е хич.Не е генетически проблема,аз навремето бях лекоатлет-бягах като луд,направо се изумих сега като ми се случи това.Сега не бягам,въртя кростренажъор и вело.
При мен е точно коста над глезена! Също ми се получи при бягане. Правя по 3х5 на стадиона и и последната обиколка от третата серия много ме заболя точно над глезена, но я направих. От тогава минаха 2-3 седмици и още ме боли малко. Споредмен се получи заради неправилна техника на бягането, твърде много подскачам като бягам или нещо такова и при 15 обиколки можеби е дошло в повече натоварването :)
И аз имам същия проблем с болки в краката като тичам.Но лошото е ,че прогресира болката и вече трудно заспивам вечер.Ако някой може да даде съвет на какво може да се дължи това да пише,но не мисля че е от обувките за тичане,защото пробвах с различни,даже бос по трева,но болката пак е много голяма!!!
Мнението беше редактирано от Bobsana_b на 30.06.09 16:46.
Абе Маргаритка,мерси много за съвета!Много ми помогна-”като те боли не тичай”,а ако ме заболи стомаха да не ям занчи.Не че се заяждам,ама ми харесва да тичам и не мисля да сменявам кардиото! :)
Мнението беше редактирано от Bobsana_b на 30.06.09 20:04.
Ако те заболи стомаха, просто няма да имаш апетит :) ...и може би наистина ще спреш да ядеш, поне докато ти мине
И аз не се заяждам, ама болката е сигнал за нещо. Разбери първо какво е преди да продължиш да си я причиняваш.
Е то е очевадно че след като те боли крака ще трябва да го спреш.
Ти как тичаш с какви маратонки ? На каква настилка ?
Почни първо на колело да привикнеш и после излез в парка.
Освен маратонки за тичане си вземи и ортопедични стелки.
Цяла зима ходих на фитнес и там 5 пъти в седмицата задължително сядах на велоергометъра за 20 мин.Правех крака 2 пъти седмично и нямах никакви проблеми,но от скоро ходя само на лостове и да тичам.И тогава се почна с тъпата болка.Та не мисля,че ще ми помогне с нещо колелото.Абе ще се ходи по болници на изследвания,че вече след бягане трудно ходя.
Мнението беше редактирано от Bobsana_b на 01.07.09 10:06.
16.07.09
11:40
И аз имам същата травма и е много неприятна. Вече започна да отшумява, но две седмици ме държи. При мен нещата май се получиха от пренатоварване. Миналата година ходех на НСА и навъртах по 20 обиколки без почивка, а тази около 10 и то с почивка. Пробвах се да направя 15 и успях, но след това се появи и травмата и сега от как боли не съм ходел да тичам. Ако някой е ходел на лекар или нещо му е помогнало моля нека сподели. :)
Костта която те боли се “храни” изцяло от мускула. При лошо възстановяване на мускула/недостатъчно добро хранене/ и най-вече претроварване изглежда се появява тази болка. Аз също съм я имал, както и няколко мои познати, който пък тренират футбол, много тренировки и се получаваше претрениране. Ако пиеш протеин може малко да ти помогне, но не е кой знае какво.
Почивка и минава без проблем.
24.07.09
11:03
А някакви мазила ако може да препоръчаш, които евентуално помагат?
Може да имаш дюстабан(т’фа е когато свода на крака ти е паднал)точно като при мен!Аз си взех стелки на “Scholl”,които повдигат този свод и така като ходя/тичам с тях не изпитвам болки!НО отиди на ОРТОПЕД все пак!
Значи може наистина да имаш дюстабан, както аз. При мен решението беше ортопед, и стелки :) Аз като ги взех, докато свикна с тях имах страшни болки в краката, но после се свиква и си чук :)
Мнението беше редактирано от Rado93 на 21.09.09 21:31.
Здравейте от началото на лятото тичам по 6 км и при това вече от месец бягам без да спирам за почивка.. бягам на асфалт.. ходя и на фитнес отделно. Както беше споменал един от от юзърите по-горе болки в солеоса, но те започнаха от 1 седмица, до преди това нямах такива проблеми.. Кафл машината наистина ли ще ми помогне да спрът болките в него, защото болката е ужасна и пареща, чак нетърпима в моменти и спирам. точно каквато когато един мускул се тренира както трябва и той се напомпва до безобразие с пареща болка..
Мнението беше редактирано от qCeka на 29.09.09 19:57.
Здравейте и аз да изкажа моето мнение, значи аз доста годинки си тренирах кикбокс но от 2 години някаде започнаха тези болки във подбедрицата за които говорите, започна ли да бягам или скачам на въже и на другия ден само като си пипна коста и адски болки не можех да повярвам защото толкова дълго време сам си тренирал бягал скачал без никакви проблеми и така докато един ден не отидох при спортен лекар който като ме прегледа ми каза да си взема ортопедични стелки но не ми каза нищо за ходилото. Взех си такива на Шол но имах много големи болки в ходилата (което е напълно нормално) но аз реших да не ги нося повече и пак си тренирах макар и с болки но стисках зъби до един момент когато вече почнаха да ме болят и ходилата и когато трагна дори да се разхождам почват адски болки. Добре че един ден майка ми ми погледна краката и каза че свода ми е паднал пак си имам извивка не сам напално дюстабан имам си извивка но все пак не е достатачна, и то като качиш малко маса и става още по зле след като се поразрових в интернет установих че точно от това идват болките от падналия свод и че е задължително да се носят стелки или поне маратонки с по голяма извивка да придаржа свода, и най- хубавото от цялата работа беше че в един форум имаше адрес на клиника в София кадето ти преглеждат краката на компютър и ти изготвят стелки специално за твоето ходило, аз ходих преди 2 седмици и тези дни трябва да ми ги пратят защото съм от Бургас, та мисалта ми е отивайте на ортопед и ако това е проблема непременно отидете там в тази клиника защото не е шега работа още сме млади и трябва от рано да мислим за тези неща, на мен колкото и да ми се бяга и скача на въже и тренира кикбокс съм спрял за сега, ходя си на фитнес и карам колело от време на време за въздух но за бягане в момента не мога и да помисля дано като почна да нося стелките да се оправя и пак да си тичам :) сайта на клиниката е - plantograf.com дано ви послужи айде успех :) П.С след време пак ще пиша за резултата от стелките
Няма значение, че е стара. Аз сега я намерих и прочетох и това затвърди единствено информацията, която имам и от лекар. Този петък трябва да ми станат стелките и се надявам болките да отшумят за да мога да продължа с активния спорт.
07.05.12
11:42
Някой “излекувал” ли се е от тези болки. Моля ви някой ако е намерил решение да пише. Срещнах същия проблем. Не вярвам да е от натоварване. Все пак, допреди 2 години тичах много повече. Бях на ортопед - той ми изписа някакви лекарства за отпускане на мускулатурата, но след като почнах пак да тичам болката се възобнови.
Абсолютно нормално е... лекарите му казват надкостници и е абсолютна ,нормална и тъпа болка ,с която трябва да свикнеш ...получава се в началото на тренировките Обувките също са важни...преди съм тичала с каквито ми падне и след 30 дни максимум спирам поради поредната получена болка...като започне от колена през глезени, стъпала...последният път едвам ходех 2 седмици след като спрях
Мнението беше редактирано от Asteris на 18.05.12 11:53.
25.04.14
01:48
Когато вървя повече време прасеца почва да боли сигурно, че ще гръмне или като почна да бягам същото много силна болка. Ще кажете, че не е трениран и че е слаб, но преди месеци бягах без проблеми час и нещо и си вървях нормално
казано от Христо Милев на 25.04.14, 01:48:
Когато вървя повече време прасеца почва да боли сигурно, че ще гръмне или като почна да бягам същото много силна болка. Ще кажете, че не е трениран и че е слаб, но преди месеци бягах без проблеми час и нещо и си вървях нормално
Сменил ли си маратонките?
26.04.14
13:36
Бях да и сега съм с старите
според мене е от обездвижване...и при мене същата работа,даже и аз май пусках тема.Въпроса е според мене да свикнеш.Просто тренирането с тежко няма нищо общо с тичането,а това го бях пренебрегнал.Цял ден седя пред компа,после ставам и почвам с тежестите,но движението на тичане и ходене не получава нищо от тези лежанки,тяги,клекове и тн.И аз правех 2-3 мин тичане и бях аут.ДОри и да съм пушач не това ми пречеше,а подобни на твоите болки(даже вероятно същите).Просто всичко ми се напомпваше в краката и трудно ги движех,придружено с болки.Не съм тичал от бая време в момента,но когато тичах с тези проблеми преди време,ми помагаше честото раздвижване.Като седях като пън през повечето време на денонощието,ставах и раздвижвах глезените,повдигах се на пръсти за пръсци,тичах по няколко пъти на ден,но съвсем леко и кратко,за да не се появяват споменатите проблеми.За мене повече движение в краката от коляното надолу ще ти реши проблема.Недей известно време да излизаш с идеята да тичаш като за последно по 1 час.Прави го по-често,но и по-лекичко,често раздвижвай пръсците с повдигане на пръстите,върти глезените и нещата ще си дойдат по местата и ще можеш да започнеш да си тичаш.Опитай също как ще ти се отрази спринт.Обувките също имат значение според мен.В момента си взех едни маратонки ( щото ме кефят не с цел бягане),но формата им е доста приятна за тичане.Пръстите са повдиганти и като тръгнеш да тичаш пръстите прилягат доста удобно.Виж някакви удобни маратонки за тичане,но недей да правиш клекове и тяга с тях,защото не са подходящи за тази цел.
27.04.14
21:10
Благодаря за отговора. Това за почивките го правих, но не помогна и аз мисля, че е от маратонките като взех едни и като бягах с тях и се появи този проблем какви взе? Аз мисля Nike Air Max и ще правя тия упражнения които каза и дано да мине. :)