казано от Витан на 18.02.12, 20:57:
Тренировка
1. Тяга: ..... 230
Тези дни ще има клип.
ЕТо го и него:
Тъй като съм разкрил една малка част от себе си, ще се радвам да разкрия своето “Аз”, колкото се може по-обстойно пред вас :)
Интервю
П.П. Няма неудобни въпроси :)
Точно до работата ми има един месарски магазин и си взимам от там. Много съм доволен от месото! Но все пак беконът не е като американския, на дебели парчета е, но с масълце става божествен... :)
казано от Витан на 25.02.12, 12:27:
Ако още има такива, които мислят, че трябва да се яде 5+ пъти на ден...
Може ли с 3-4 изречения да изразиш основата теза върху която се гради статията, че с английския съм малко скаран. :)
И между другото къде усещаш да ти влиза най-много тягата с техниката от клипа и по принцип ли я ползваш нея или идва от килограмите?
Мнението беше редактирано от NRG на 29.02.12 23:47.
С 3-4 изречения:
Инсулиновата и лептиновата чувствителност се подобряват в пъти при храненето на по-големи интервали. Няма нужда да се тъпчем постоянно. Организмът действа много по-добре при 3 хранения и мини “фастинг”. TC препоръчва закуска, обяд, вечеря и между обяда и вечерята рекламира някакъв техен продукт, който мисля е аминокиселини. Фастингът е между обяда и вечерята.
Общо взето дава примери с много хора, които с години са спазвали “диети”: без мазно, само въглехидрати и белтък и си стоят топки лой. Постнах го, защото TC е уважаван, иначе по темата има изписано много :).
Тягата не я правя така, просто ми 1 повторение максимум няма как техниката ми да е добра, ако е добра, тогава това не ми е максимумът. Просто в случая силните мускулни групи (задни бедра, задник, кръст) влизат яко в действие и изолират гърба => не мога да дърпам с гърдите нагоре (т.е. да са над задника, то се вижда как от начало позата е сравнително добра, но в последствие става гореописаното). На следващите дни нямах мускулна треска никъде, докато като направих 10х 190 кг, гърбът ми беше мазало 3 дни. Единственото, което усетих бе, че кръстът ми беше като локум няколко дни.
Почивай си повече от такива опити на тяга...
Поне седмица...най-добре 11-12 дена. Ако толкова ти се дърпа, върти хватовете-широка, трап бар, хакен и т.н.на 70-75%.
Иначе това за техниката е ясно, аз над 215 почвам само на кръст дърпам и затова павя такива опити по един път на месец и май по-скоро за его-то ги минавам, да знам че мога:)
Вчера правих 3 серии на 200 кг.... почивката ще я пусна от тази седмица.
Иначе се ровя тези дни да си сглобя някоя предизвикателна програмка, ама те повечето наблягат на клек и тяга... Май май ще трябва да се ровя по книжките.
02.03.12
14:45
казано от Витан на 02.03.12, 12:49:
Иначе се ровя тези дни да си сглобя някоя предизвикателна програмка, ама те повечето наблягат на клек и тяга... Май май ще трябва да се ровя по книжките.
А ти какво търсиш/целиш?
02.03.12
15:59
Со, со гей :(
03.03.12
08:57
казано от Витан на 02.03.12, 15:41:
Сила, експлозивност, функционалност, гъвкавост. Пълна програма!
Така поставено на мен ми заприлича на описание на някоя Дефранкова програма :)
edit: ако беше добавил и издръжливост щях да кажа направо да видиш на Животното някоя схема
Мнението беше редактирано от Sunrise Warrior на 03.03.12 09:56.
Много е трудно да постигнеш това всичкото, без сериозен бекграунд и без тоталното отдаване на спорта. А ние, дето работим и се занимаваме с много неща...абе почти непосилно е:)
Така че си набележи период за сила+леко гъвкавост...после яки кондиции+повече гъвкавост...после добавяш и бягане+умерени обеми тежести и други:)
ДеФранко тренира готови атлети и ги вкарва в адските режими...той няма да те хване от улицата 60кг. пишка и да ти каже, аде ела да те науча да клякаш:)))
03.03.12
12:18
казано от slavko на 03.03.12, 10:09:
Много е трудно да постигнеш това всичкото, без сериозен бекграунд и без тоталното отдаване на спорта. А ние, дето работим и се занимаваме с много неща...абе почти непосилно е:)
Така че си набележи период за сила+леко гъвкавост...после яки кондиции+повече гъвкавост...после добавяш и бягане+умерени обеми тежести и други:)
ДеФранко тренира готови атлети и ги вкарва в адските режими...той няма да те хване от улицата 60кг. пишка и да ти каже, аде ела да те науча да клякаш:)))
Аз вярвам, че трябва да имаме периоди, в които залагаме на 1 (или ограничен брой качества) но само докато станем “яки”. Тогава вярвам в депериодизацията и изродските миксове от натоварвания.
Във филма “Strong” (не съм сигурен дали там беше :) ) показваше, че работи и със “скакалци”, даже имаше 1 момче, което искало да стане борец (12-13год) и го гърчеха там (но пък с него конкретно май беше някой друг от екипа му- абе нямам филма тук...)
Я пак погледни и почети в нета какво пише за ДеФранко залата и с какви хора се занимават. То е Оупън гим, купуваш си карта и тренираш, може и само гумичка да си стискаш в залата, ако искаш. Аз говоря за хора, които ДеФранко лично програмира.
Т’ва е все едно да отидеш в щангистаката зала на Славия и да кажеш, еми аз тренирам със Здравко Стоичков:)
Имам си подарък от Вито, който днес осигури всичко за втория комплекс от квалификациите...донесе ми колан и ми подари накитници...
БЛАГОДАРЯ ти много, наистина го оценявам!!!
И съжаляваш, че те измъчих после:))))
п.с.чакам програмата да я изкусурим.
05.03.12
08:44
казано от Sunrise Warrior на 03.03.12, 12:18:
Аз вярвам, че трябва да имаме периоди, в които залагаме на 1 (или ограничен брой качества) но само докато станем “яки”. Тогава вярвам в депериодизацията и изродските миксове от натоварвания.
Ако след тоя пост, който ми напълни душата, те видя да напишеш някоя глупост или чуденка, направо те издирвам къде и кога ходиш да плуваш, идвам и се изпикавам в басейна !
Славко, ентусиазмът и личността ти заразяват от стотици километри, а аз направих най-малкото, което можех...
Мислех новата ми програма да е Madcow 5x5 Intermediate, но там пак се набляга на долна част.... Ще сглобя тези дни нещо компромистно...
Направо се уморих да си правя и да копирам програми, по които не ми е кеф да тренирам.
07.03.12
17:57
Вените по рамената радват.Браво!!!
09.03.12
11:15
казано от Витан на 07.03.12, 17:45:
Направо се уморих да си правя и да копирам програми, по които не ми е кеф да тренирам.
Ми направи си такава, по която да ти е кеф да тренираш де :)
Натисни яко горната част, долната я тренирай така както ти е кеф и така както не си тренирал. Не виждам какво се чудиш толкова - цели имаш, пък се помайваш... ;)
Хах, така е на 100 %... Мисля в един ден да сложа Раменна преса по 5/3/1, а във втори ден - някакъв протокол от сорта на 5х3, 6х3, 5х5 и т.н. с определена тежест. Лежанката ще бъде само по 5/3/1. Набирания с тежест ще има 1-2 дни. Другите набирания ще ги вкарвам между сериите.
Интересно е, че се спуквам от набирания от по 5 повт, и пак си ми стоят едни и същи... т.е. със собствено тегло там и на лицевите съм пълна, ама пълна скръб...
Натискане на Лежанка + Раменна преса + Набирания надхват с тежест... това и аз съм го пробвал. Хубаво, че спрях на време - рамото взе да издиша. Дано при теб не е така :)
12.03.12
08:29
казано от Витан на 09.03.12, 22:13:
Хах, така е на 100 %... Мисля в един ден да сложа Раменна преса по 5/3/1, а във втори ден - някакъв протокол от сорта на 5х3, 6х3, 5х5 и т.н. с определена тежест. Лежанката ще бъде само по 5/3/1. Набирания с тежест ще има 1-2 дни. Другите набирания ще ги вкарвам между сериите.
Интересно е, че се спуквам от набирания от по 5 повт, и пак си ми стоят едни и същи... т.е. със собствено тегло там и на лицевите съм пълна, ама пълна скръб...
Бе нещо не ми звучи добре...Първо, мисля, че яко трябва да натиснеш набиранията, второ, че лега ти е последна грижа, в смисъл, че той лесно става ;)
Плюс това искаш функционалност, пък тия чисто силови(и не кой знае колко силови всъщност ;) ) протоколи са далече от функционалността ;)
Ако си готов да експериментираш мога да ти дам идеи.
Мнението беше редактирано от James Hinks на 12.03.12 08:59.
12.03.12
09:05
3 дни горна част, 1 ден долна част седмично.
Долната с много повторения, в суперсерии, всяка тренировка различна от предишната - и без това ти е много силна и няма как да стане слаба.
Горната част с три различни протокола, с различни упражнения. Дори може и през седмица да се индентични тренировките, тоест да са 6 различни. Първите два тренировъчни дни са през ден, третия - два дни след втория.
Това е относно цикличността. Въпроси и забележки от теб ?
Мнението беше редактирано от James Hinks на 12.03.12 09:06.
Така, дните може да са Понеделник, Сряда, Четвъртък (долна част), Събота.
Примерен (?) протокол за долна част - Преден клек 10х 80 кг (примерно), Тяга 10х 130, Гоблек клек с дъмбел 10х 30 кг.
Горна част - при нея да какъв принцип да вкарам, т.е. на каква база да правя прогресия в килограмите/повторенията. Там протокола да е с едно упражнение или да има двусет, трисет и т.н.?
12.03.12
14:34
Гоблет клека можеш поне 50 кила, баце... :)
12.03.12
15:38
казано от Витан на 12.03.12, 14:26:
Така, дните може да са Понеделник, Сряда, Четвъртък (долна част), Събота.
Да, става, като в понеделник правиш единици на >90% ПМ, през 20-30 секунди на трите си най-слаби движения за гърба, раменете и гърдите(условно казано). Примерно набирането, което ти е най-трудно(с тежест), раменна преса, лег. 10-12 единици.
В сряда правиш три трисета(или двусета) в гигантска суперсерия като почваш с две други набирания, кофички и лег, изхвърляне и обръщане(примера е двусети, мо може и с трисети да ти дам ако искаш). Връткаш ги 4 пъти със стабилни почивки.
В събота даваш максове на бройка на собствено тегло от всички набирания, опори от стойка на ръце, лицеви, кофички, силови. Завърташ ги 2-3 пъти(по самочувствие).
казано от Витан на 12.03.12, 14:26:
Примерен (?) протокол за долна част - Преден клек 10х 80 кг (примерно), Тяга 10х 130,
Подценяваш се нещо...10х190 тяга правиш все пак и преден клек 140… ;) Сложи си и едни подскоци/отскоци.
Мнението беше редактирано от James Hinks на 12.03.12 15:46.
Първата тренировка ми стана ясна. Втората е 3 трисета по 4 кръга всеки, т.е. примерно:
(1) Раменна преса, набирания неутрален хват, повдигане от лег;
(2) Кофи с тежест, набирания тесен хват, повдигане от лег - тесен хват;
(3) Обръщане и изтласкване (последното да е 2-сет да кажем);
повторенията някъде между 3-5 (?)
Иначе програмата, звучи страхотно, дано успея да я реализирам в залата, където ходя или ще си мисля алтернативи. :)
13.03.12
08:48
според мен може и някакво гребане или фейс пул да вкараш
13.03.12
08:51
казано от Витан на 13.03.12, 08:39:
Втората е 3 трисета по 4 кръга всеки, т.е. примерно:
(1) Раменна преса, набирания неутрален хват, повдигане от лег;
(2) Кофи с тежест, набирания тесен хват, повдигане от лег - тесен хват;
(3) Обръщане и изтласкване (последното да е 2-сет да кажем);
Втората тренировка е дву или трисетите един след друг. След това почиваш стабилно и пак отначало. Тоест 2 различни набирания веднаг след тях кофички и лег, веднага след това обръщане и изхвърляне. Почиваш 5-6 мин и завърташ всичко на ново. ПОлзвах упражненията от предишния си пример, ти си комбинирай каквито ти харесват, като спазваш принципа по 2(3) за всяка част от горната половина на тялото.
повторенията някъде между 3-5 (?)
Баш, баш...не се притеснявай, ако на някое направиш единица, на следващото двойка, на другите пък примерно имаш сили за 6-7.
Иначе програмата, звучи страхотно, дано успея да я реализирам в залата, където ходя или ще си мисля алтернативи. :)
Само втория ден е малко по-сложен защото иска доста неща наведнъж.
А какво реши за долната част ? ;)
Хох, че брутален стана 2-рият ден :D.
При долната част цикъл 1 ще е [Преден Клек] U [Tяга] U [Експлозивен скок на височина] x 8-10 повт;
Цикъл 2 ще го мисля после. Стартовите кг ще са 100 клек, 150 тяга. Постепенно ще увеличавам с времето.
Цикъл 2 може да е [Преден Клек] U [Сумо Tяга] U [Експлозивен скок на дължина]
13.03.12
10:30
Да ама при тези протоколи, нали знаеш, че цялата зала трябва да е само за теб :) Особено за бруталното нещо за горна част на тялото.
Спортът изисква жертви : )))))))))))))))))))))
И аз ще съм с подобна програма от понеделник, която ще изисква повечко място и заемане на инвентар за известно време.
Не е невъзможно, но ако ще е обикновена фитнес зала има едно златно правило - “Никога в понеделник” :D
13.03.12
10:58
Изисква лични жертви, но не и от другите. Нашата зала хич не е празна и за да може да си направи протокола трябва да тренира или сутрин или след 10:00 вечерта. Пробвал съм разни такива комплекси и все някъде нещо се проваля. Просто не е за масова зала.
13.03.12
11:07
казано от Десо на 13.03.12, 10:58:
Изисква лични жертви, но не и от другите.
Имаш ли желание - намираш начин, нямаш ли желание - намираш оправдание.
Мнението беше редактирано от James Hinks на 13.03.12 11:07.
13.03.12
11:12
Оу да, забравих за другите опции. Ама айде, че пак ще ме обвинят в хейт :D
В такъв случай, ще се лишиш от прекрасната ми усмивка, която те кара да вдигаш на макс. :D
Мнението беше редактирано от Десимир Петров на 13.03.12 11:16.