05.09.09
08:15
http://dark-date.net/protest/index.php
http://nodoubtbg.com/news.php?readmore=374
http://www.kadedaucha.com/forum/viewtopic.php?f=29&t=62&start=0&st=0&sk=t&sd=a&sid=df7518565ddcf117a9d9eb0a6f65a9b9
http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2009-08-11&article=289215
http://www.vbox7.com/play:41b36e28
Темата беше редактирана от ~ DN на 05.09.09 08:17.
05.09.09
08:37
Тия са много зле,сериозно. 8-/ Кво пък им пречи металът?За татуировките,пиерсингите и разголените пъпове съм сагласна,но за метала не съм.Първо им беше хрумнало момчетата с дълги коси да се пострижат,ся и тва..Аз до ся не съм си харесвала някои които не е бил с дълга коса :lol: и гаджето ми преди 2 години беше с мн дълга коса и ся пак си я пуска заради мен :snake: Всеки има право сам да избира как да изглежда.Учениците да не са някви роботчета че всичките да изглеждат еднакво..само и униформи да се вкарат и като няква секта ще са :lol: Егати глупостта.
05.09.09
08:41
Доста глупаво , комсомола вече не съществува. Е мисленето и идеите на някои хора още са си такива. Така е докато гласуват и съществуват червени бабички. В една дискотека в моя град не пускат ако си с анцунг или по-обикновен панталон.Не им е проблем обаче ,че нямаш лична карта. Не е по-важно дали връстниците ми използват тежки наркотици,пият в училище и т.н. Но неможе да да са с дълги коси и да носят каквото има. В моето училище по празниците класовете се събират в класните стаи и все едно са на купон - яко пиене и чалга(в повечето случаи).
Не ,че аз съм сухар ,но някакси не разбирам учителите да пият заедно с учениците.Говори се и за разни неща с една учителка. Немисля ,че сегашното поколение действа добре.
Мнението беше редактирано от Muhammad Ali на 05.09.09 08:44.
Нещо по темата - вчера го четох, сълзи от смях пръсках навсякъде: http://www.ivosiromahov.com/2_article/a28.html
05.09.09
09:04
Все ми е едно за метала и джапанки (не слушам, не нося), но пъпчетата .. айде стига бе хора!! :Д Оставете момиченцата ..
Като се позамислиш повечето готини и клонящи към елитни училища по света са с униформа. Аз съм по-скоро за такъв тип реформи. Но мисля, че по-големият проблем е нарко трафика в училищата.
В 7 СОУ съм учила 2 години - 8 и 9 клас - ами смотано си е училището. После завърших 22-ро - което е доста добро.
05.09.09
09:16
казано от kozunak на 05.09.09, 09:10:
Като се позамислиш повечето готини и клонящи към елитни училища по света са с униформа. Аз съм по-скоро за такъв тип реформи. Но мисля, че по-големият проблем е нарко трафика в училищата.
В 7 СОУ съм учила 2 години - 8 и 9 клас - ами смотано си е училището. После завърших 22-ро - което е доста добро.
И мойто училище е с униформи, но само по празници
СОУ “Христо Ботев” Враца
В моето училище пък униформите са задължителни и то не само по празници.. Накараха ме да ги нося тия гадни дрехи, ама вече с метъла не са познали.. Ако искат да ме гонят.
05.09.09
10:18
казано от TheRunawy на 05.09.09, 09:57:
В моето училище пък униформите са задължителни и то не само по празници.. Накараха ме да ги нося тия гадни дрехи, ама вече с метъла не са познали.. Ако искат да ме гонят.
Само на мен ли ми пука за момичетата? :-)
Нещо не схващам - какво наричате Метъл? Слушането на стила музика? Или дългата коса? Второто е по-скоро запазена марка на хипи движението - http://www.youtube.com/watch?v=7dyl0j3WU6Y
казано от p17bull на 05.09.09, 10:18:
казано от TheRunawy на 05.09.09, 09:57:
Само на мен ли ми пука за момичетата? :-)
На мен ли искаш да ми пука? :lol: Всъщност - винаги се възхищавам на красиви жени (в Тайланд съжалявах, че не съм мъж!), ама да ми ходят с пъпчета, към които има щръкнали паласки , трътлестите задници допълнени с тесни и смъкнати дънки тотално не за техните фигури, и мега самочувствие - айде няма нужда. На мен ми е даже смешно! И жалко. А като не може и две думи на кръст да обели...
Мнението беше редактирано от kozunak на 05.09.09 10:26.
05.09.09
10:29
Не говора за грозните .. :дд В мойто училище всички са некви страшни. И да идват без късите полички и пъпчетата е престъпление!! :Д
Vic може би стила на обличане и слушането.
Мнението беше редактирано от Питбула на 05.09.09 10:30.
казано от p17bull на 05.09.09, 10:29:
...
Vic може би стила на обличане и слушането.
Хмм... Как може да се контролира какъв стил слушаш? Нещо не ми се връзва... По наше време се опитваха да го забраняват, но без особен успех.
Може би защото дългата коса (при мъжете) винаги е била символ на свободомислие и независимост, както и на стремеж за противопоставяне на наложените правила. Късата коса пък се свързва с дисциплина, самоконтрол и отдаденост.
Нелепо е. Образованието ни затъва, а те се опитват да боядисат колата, вместо да оправят мотора. О, аз не харесвам дългите мъжки коси, татуировките, пиърсинга по вежди, устни, бузи и разните производни, но това си е мое лично мнение и не го налагам на никого. А и след като ученикът учи, не нарушава обществения ред и се отнася с уважение към училището и учителите, от какъв зор ще го карат да си променя прическата? Така насила ще го направят бунтар и аутсайдер.
Мнението беше редактирано от Vic на 05.09.09 11:13.
05.09.09
11:11
За прическата и слушането на музика, да. Но има някой където носят всякакви гривни и други простотии...
п.п Не слушам метал, но предпочитам да забранят чалгата!!
Мнението беше редактирано от Питбула на 05.09.09 11:21.
Тия неща въведени ли са в цялата страна? Или просто някои искат да си чешат езиците? Малко като в стил-Да плачем за неродения Петко.
А за последната част не знам какво имат против: /...От лавките трябва да изчезнат чипсът, кока-колата и пържените ядки. Всички пържени тестени изделия като понички и мекици, също са аут. Към останалите храни има специални изисквания за здравословно съдържание. Сиренето и кашкавалът трябва да бъдат без растителни мазнини. Киселото и прясното мляко трябва да имат до 2 % масленост. Айранът в лавката трябва да бъде без сол, разрешено е да се сервира топъл шоколад и чай. Вафлите и пастичките също си отиват от менюто на учениците. Забранява се поднасянето на всякакви захарни изделия освен нормален шоколад. В столовете не бива да се предлага салам като основно ястие. Месото трябва да е задължително без тлъстини. Учениците трябва да консумират ежедневно 400 грама плодове и зеленчуци, а два пъти в седмицата да се сервира пълнозърнест хляб. Един път седмично в стола трябва да се предлага риба, а пържени храни - не по-често от два пъти в седмицата. В сандвичите на учениците задължително трябва да има зеленчук./
Това се коментираше многократно точно в тоя сайт. Но сега никой няма смелостта да излезе открито и защити позициите си.Които е писал тук за здравословното хранене,да напише същото и там.И им зададе въпроса-е добре де,какво имате против да не сервират боклуци на децата? Какво имате против сиренето да е от мляко,а не от палмово масло?
НЯКОЙ ЩЕ КАЖЕ ЛИ НЕЩО ПО ВЪПРОСА? ВСИЧКИ СЕ УМЪЛЧАХА.
Мнението беше редактирано от Миро на 05.09.09 12:25.
05.09.09
16:23
Подкрепям всички от наложените забрани. Надявам се моето училище да бъде от строгите и да сложи забрана за метълите и голите пъпове. Аз бих сложил забрана и за супер къси поли и като цяло облекло тип - поп-фолк певица.
Подкрепям изцяло и здравословното хранене - все повече българи се сблъскват със проблема затлъстяване. Все от някъде трябва да се започне.
Мнението беше редактирано от death на 05.09.09 16:24.
А така - да има дисциплина и контрол.
А като ви се слуша метъл, никой не може да ви спре - слушайте си, ходете си с голи пъпове, носете си каквито искате тениски, но влезе ли се в училището - всичко това остава пред вратата. Аз съм и за униформите.
05.09.09
16:54
Ако си завършил училище ти е лесно, на мен тая година като ми дадоха униформата мога да вляяза 2пъти в нея, да не говорим сега като съм свалил 7 кг. И са под всякаква критика, затворнически дрехи направо!
казано от p17bull на 05.09.09, 16:54:
Ако си завършил училище ти е лесно, на мен тая година като ми дадоха униформата мога да вляяза 2пъти в нея, да не говорим сега като съм свалил 7 кг. И са под всякаква критика, затворнически дрехи направо!
Това не е причина да не носиш униформа. Твърдо съм за някакъв контрол и по-засилени мерки.
05.09.09
17:20
Щом сме тръгнали да ставаме европейци свиквайте с такива работи. Няма лошо от това. Навън си правете каквото искате, но в една институция като училище не бива да е така.
05.09.09
17:36
They can’t stop us, let them try ! For Heavy Metal we will die !
05.09.09
17:47
А защо само метъла.Нека забранят всякаква музика, която не се изучава в занаятията.Нека има СС-овска дисциплина и контрол, че сегашните ученици са прекалено разпуснати.Нека бъде наложено, ако трябва със сила здравословното хранене.Да се премахнат джапанки,къси поли, пиърсинг,голи пъпове,деколтета (колкото и хубави да са),многотонния грим по лицата на *ЧК-истките.Да се стегне физическата подготовка, да се увеличат и дисциплинарните правомощия на учителите.Нека също така бъде стегнат и контрола върху учителите.Некадърните и тези, които не могат да работят с деца да си отиват.
* - ЧК-истка - от ЧК, абривиатура на Чалга Курва :)
05.09.09
17:58
казано от RogerF на 05.09.09, 17:47:
Да се премахнат джапанки,къси поли, пиърсинг,голи пъпове,деколтета (колкото и хубави да са),многотонния грим по лицата на *ЧК-истките.
* - ЧК-истка - от ЧК, абривиатура на Чалга Курва :)
мале те ако премахнат грима от лицата на момичетата училището ще бъде пълно със зомбита и уроди :lol: :lol: :lol: Наясно ли си по колко много грим слагат 80% от момичетата в училище :vampire: :ahhh: всички са толкова неестествени ...
Тия па учениците...и без т’ва са ми неприятни, що да не ги изтрепат направо.
Така или иначе, не служат по предназначение - не ядат пиле с ориз, не си учат уроците, рисуват си татуировки, сменят прическите и си позволява да слушат музика и да се ‘мотаят’.
Откъде, накъде?
Много добре си го написал, Вик.
Опасявам се, че много родители са силно податливи на подобни идеи.
Георги Гайдов - подозирам, че от доста отдавна сме европейци. Това, че сме в ЕС, не означава че трябва да правим копи/пейст на всяка идея, която е намерила приложение в ЕС. Най-малкото, така със сигурност ще придобием и всеки недъг, дръзнал да се появи в новите ни приятели и да утрепаме всяко наше положително качество, с което разполагаме.
В крайна сметка, какво ще ни задържи в България, ако я направим като всяка друга страна в Европа?
Само да не се окаже, че “на Запад” отношението към подрастващите ще тръгне в посока на либерализиране, точно когато ние с гордост ще заявим, че сме им таковали таковата и нашите тийнове са под строй, в униформа и на психолог от 14 до 16ч, лекувайки атеншън дефицит или друго психо разстройство.
И не ме разбирайте погрешно. Подкрепям добрите хранителни навици, физическата активност и естетичния външен вид, но не смятам че това са неща, които се налагат със забрани.
Мнението беше редактирано от 6th на 05.09.09 18:15.
казано от _ZOB_DOG_ на 05.09.09, 17:36:
They can’t stop us, let them try ! For Heavy Metal we will die !
Tочно!
05.09.09
18:20
За униформи добре , ама за обеци ,татуировки , бради,бръснати или дълги коси вече ще прекалят.
В моята гимназия е забранено на момичетата да ходят с къси поли и на момчетата с къси гащи ... Ама нали се сещате колко се спазва. Така ще стане според мен и с новото въведение , ако има .
05.09.09
18:57
казано от alleN на 05.09.09, 18:20:
За униформи добре , ама за обеци ,татуировки , бради,бръснати или дълги коси вече ще прекалят.
В моята гимназия е забранено на момичетата да ходят с къси поли и на момчетата с къси гащи ... Ама нали се сещате колко се спазва. Така ще стане според мен и с новото въведение , ако има .
Няма да стане нищо, празни приказки.
Ако стане нещо в моето даскало, лично ще направя протест и ще събера поне 80% от учениците ;ДД
Еми така ще е, “цивилизацията” рано или късно ще ни засегне и нас. Добре е да се свиква с тази мисъл. Не ми се вярва конкретно това да се реализира, но на практика навлизането на подобни западни решения след като широко отворихме вратата е малко или много неизбежно.
казано от p17bull на 05.09.09, 18:57:
Няма да стане нищо, празни приказки.
Ако стане нещо в моето даскало, лично ще направя протест и ще събера поне 80% от учениците ;ДД
Естествено! Накрая учениците ще поискат и публичен дом да им се открие на даскало.И ние всички трябва се съгласим.Щото ще последва подписка с хиляди имена под нея.И защото ние няма да вземаме пример от реда и дисциплината на модерните европейски държави!
Ний ще вземаме пример от африканските,от Руанда и Бурунди.Там ходели голи навсякъде.И ний тъй трябва да хукнем.Днес на даскало,утре навсякъде.Няма подражаваме на консервативните европейци я.Ний сме разкрепостени,образец по демокрация за ...самите западни демокрации. :P .Те ще ни учат нас.Че какво толкова са постигнали?Икономиката им ли е икономика в сравнение с нас? Техниката им ли е техника? Науката им ли е наука? Те ще ни учат нас!
05.09.09
20:00
Някакви униформи няма да оправят нивото на образование в България.
казано от Миро на 05.09.09, 19:24:
Естествено! Накрая учениците ще поискат и публичен дом да им се открие на даскало.И ние всички трябва се съгласим.Щото ще последва подписка с хиляди имена под нея.И защото ние няма да вземаме пример от реда и дисциплината на модерните европейски държави!
Ний ще вземаме пример от африканските,от Руанда и Бурунди.Там ходели голи навсякъде.И ний тъй трябва да хукнем.Днес на даскало,утре навсякъде.Няма подражаваме на консервативните европейци я.Ний сме разкрепостени,образец по демокрация за ...самите западни демокрации. :P .Те ще ни учат нас.Че какво толкова са постигнали?Икономиката им ли е икономика в сравнение с нас? Техниката им ли е техника? Науката им ли е наука? Те ще ни учат нас!
Малко схематично ми се вижда това разсъждение, но ми се иска да ти кажа - понеже съм бил в немалко европейски държави (дори доскоро - в Лондон, където видях дъното), отделно имам и много сериозни наблюдения над САЩ, трябва да ти кажа, че просто НЕ ИСКАШ да приличаме на хората там. Нека икономиката им е икономика, нека техниката им е техника, просто не искаш да имаш техния живот и мислене, или по-скоро липсата на такова (говоря средно взето, адекватно разсъждаващи има навсякъде, там просто по-малко). Повечето мислещи хора, били там, са го видели това, тамошният модел се боготвори предимно от такива, които не са имали контакт с него. Тяхната система произвежда роботи. Работят добре, така е.. движат им икономиката, въртят им парите, правят им кефа (на тия отгоре, онези примерно 5 % от човечеството, които са му хванали цаката) - ти искаш да си от тях ли?
Хората не са еднакви, няма нужда целенасочено и донякъде насилствено да се уеднаквяват. Дори и на ниво училище (то така се почва, и на запад от това са започнали, пък сега навсякъде е така). Няма нужда ли казах, извинявам се... нужда има, за да може да се управляват и контролират по-лесно. Не е редно по-скоро. Ние просто сме по-”изостанали” от “цивилизацията” и още не е дошло до тук, но не се притеснявай, ще дойде. Но и да дойде, нито икономиката, нито техниката, нито нищо ще е като там, просто нещата не зависят от това. Само свободата няма да я има тогава, нито личностите, всички ще станат просто части от една машина. Не виждам нищо яко в това, ако теб те кефи явно имаме доста различни разбирания.
казано от G33K на 05.09.09, 20:29:
Тяхната система произвежда роботи.
А нашата едни дървени философи,безполезни за себе си и обществото.Едни,бедни,гладни,озлобени,завистливи дървени философи.С мания за някаква самоприписана уникалност.С някаква параноя,идея фикс за уникален произход,способности и интелигентност невиждани и нечувани никъде по земното кълбо.Мания за величие.Не знам кои са роботите и кои промитите мозъци.
Абе аланкоолум!Нали десетилетия драпахме да бъдем като тях,западняците,да приличаме на тях?За кво беше всичко това,би ли обяснил?Че аз ако беше за тая бандитска наша действителност дето сега я имаме,никога не бих се съгласил на промени.
Сега излизат едни хора от тъмнината и ни говорят.Даа,ще бъдем като тях,ама не съвсем!От тях ще взимаме само лошото: грабежите,кражби,убийства,измами.Ама хубавото,амиии.Никакъв съд,катилите ще ги пускаме.Никакво училище,пуберите ще бият даскалите си.Никакви оценки за поведение!Нека вършат квото им хрумне.Да пият и пушат колкото искат.Да се дрогират когато си щат.Нека има у нас “демокрация” ала балканика!Ще караме със сто километра в час по нашите градски “аутобани”.Ще минаваме на червено,ще караме пияни.Измамници ще продават апартаментите на хората,ще лъжат бабичките по телефона-синът ти катастрофира,дай 20 000 лева/долара.Така държава не се прави!
Ясно ми е за какво си.Ясна ми е картинката.И ето какво питбул ли си,булдог ли другия.Ако искате и с цървули ходете на даскало.Вместо обувки и джапанки.Все ми е тая,боли ме оная работа за вас.Ти ще живееш в една скапана държава.За вас е това,не за мен
Мързи ме да пише километрични постове, защото имам мнение и имам какво да кажа. Но отново - мързи ме. Просто за да се знае на къде гледам просто ще застана зад поста на G33K.
05.09.09
21:16
Ще се повтория Миро ли си, Пиро ли или къв си тама .. С какво шибаната униформа ще подобри НИВОТО на образование?!?!?!?!?!?!
05.09.09
21:44
казано от Миро на 05.09.09, 21:11:
Нали десетилетия драпахме да бъдем като тях,западняците,да приличаме на тях? За кво беше всичко това,би ли обяснил?
Може би, защото представят готова система на управления и защото е по-лесно да го вземеш наготово, отколкото да си измисляш ново (леко глуповато се изказах, но ми липсва нужната терминология). Така си мисля... :)
05.09.09
21:49
Съгласен съм с това,че досега не сме взели нищо хубаво от западната цивилизация.И малкото което взимаме го приспособяваме по Балкански.Дали трябва да бъдем роботи като западняците, за да просперираме?Надали това ще стане някога, защото е въпрос на манталитет.Вижте някой народи като англосаксонците,германците,скандинавците винаги са били като роботи.Дисциплинирани,надути,студени,малко емоции и т.н.Ясно е ,че и ние никога няма да станем като тях.Обаче да не би италиянците или испанците да са такива, не разбира се.Донякъде всичко е въпрос на манталитет, а в нашия това го няма.Никога не сме били дисциплинирани като народ и като индивиди.За сметка на това имаме други качества, които за съжаление никога няма да ни направят държавата, която искаме.Напълно съгласен съм с Миро, че в момента се раждат единствено дървени философи по родните училища.Жалка картинка и колкото да го оспорвате това е истината.Никой не казва, че трябват да се ограничи свободата на избор на това какъв да бъдеш, но училището не е мястото където това трябва да се показва.Може би единствено там, плурализмът не е от най-полезните неща.
А само като знам, че западняците навремето са копирали нашата образователна система.Комунизъм,комунизъм, но поне са правели неща за разлика от абдикиралата ни демокрация.А пък и ние сме народ като руснаците например.Трябва да ни управлява твърда ръка за да просперираме, само където комунистите се оказаха малко глупави.А днешната демокрация се превърна в свободия, дерзайте :)
05.09.09
21:53
казано от S7oMaN40 на 05.09.09, 21:44:
казано от Миро на 05.09.09, 21:11:
Нали десетилетия драпахме да бъдем като тях,западняците,да приличаме на тях? За кво беше всичко това,би ли обяснил?
Може би, защото представят готова система на управления и защото е по-лесно да го вземеш наготово, отколкото да си измисляш ново (леко глуповато се изказах, но ми липсва нужната терминология). Така си мисля... :)
С най-прости думи това се нарича рецепция и е напълно нормално явление.Почти цялата американска политическа система например е реципирана от Европа, с изключение на няколко техни нововъведения.Ние също сме реципирали всичко от западна европа като идеи, въпреки , че по време на Царска България сме били малко по-самостоятелни.
Мнението беше редактирано от Десимир Петров на 05.09.09 21:54.
05.09.09
23:28
Днес в училище е малък ад. Липса на всякакъв контрол - родителски и учителски. Учениците си позволяват всичко, а на това трябва да се сложи край определено. Мисля, че подобна идея е доста добро начало. Друг е въпроса, че и пишещите братя /не бих ги нарекъл журналисти защото истинските такива ще се обидят/ преекспонират доста нещата. Не може разни пикльовци да нямат понятие от дисциплина, възпитание и спазване на установени норми. От такива хора не би излезнало нищо полезно за обществото.
Съгласен съм с позицията на Миро и според мен това е правилният подход.
Мнението беше редактирано от head_hunter на 05.09.09 23:29.
06.09.09
00:40
казано от head_hunter на 05.09.09, 23:28:
От такива хора не би излезнало нищо полезно за обществото.
Съгласен съм с позицията на Миро и според мен това е правилният подход.
Това все се повтаря. И вероятно за това е много вярно. Парадокса е, че постоянно се повтаря как всяко следващо поколение е по-занимарено спрямо предното, но въпреки това в елитните училища приема става все по-труден и се изискват все по-добри умения за да влезеш (визирам университетите и в частност елитните гимназии). А това как се получава? :)
Сестра ми е на 25 години. Когато тя кандидатстваше след 7ми клас приема ученици дори и с 2ка на някой от изпитите (математика и български) и при това в доста прилични училища. Когато аз кандидатствах (7 години по-късно) с 2ка директно отпадаш от класиранията, а дори и с 4ки ти остава само да се молиш за нещо по-добро. Сега съм 12ти клас, а малките (вероятно от 4ти клас) навярно имат и задължителни матури, както ние след 12ти клас. Е не може преди 10тина години да се е минавало едва ли не “ей така”, да е нямало такова затягане над това “какво, как и колко” да се учи, а учениците да са били по-умни и по-качествени и в крайна сметка от училищата да са излизали по-способни лица.
Въпреки всичко съм съгласен с head_hunter и останалите, че уважението към учителите, съучиниците и системата като цяло трябва да е на лице. Друг е въпроса за качеството на учителите. При нас имаме случаи, когато ученици преподават уроци вместо учителите просто, защото учителя или чете написаното в учебника или просто не може да обясни това, което има да преподава.
Проблемите в така наречената система са много и на всички нива. Не може да се винят нито само учениците, нито само учениците... по-скоро тези, които стоят над тях/нас. Но там вече не разбирам и няма да коментирам. :)
казано от p17bull на 05.09.09, 21:16:
Ще се повтория Миро ли си, Пиро ли или къв си тама .. С какво шибаната униформа ще подобри НИВОТО на образование?!?!?!?!?!?!
Колега, карай го малко по-леко с епитетите. И се поуспокой малко... шибаната униформа ще помогне с това че ще се научиш да спазваш някакъв ред което ще допринесе да си по дисциплиниран и да имаш уважение към по-възрастните от теб както е в случая с Миро. Защото ако срещнеш на улицата Миро който е с 10 години по-голям от теб може би няма да му викаш “Миро ли си, Пиро ли или къв си тама ” защото ще ти закове един шамар и няма да осъзнаеш от къде ти е дошло ;)
А конкретно за предишния ти пост за възстанието на учениците и стачката - точно такива стачки надали са проблем за обществото - учениците са индивиди които със сигурност трябва да се съобразяват с позицията на родителите си и да се подчиняват без много много да му умуват. Независимо за колко отворени се смятат. И определено трябва да се контролира външният вид на учениците - днес си отишъл с пиърсинг в училище, утре ще отидеш по джапанки и шорти в банката... след това на интервю за работа... такива неща не трябва да се толерират, а напротив. За да може поне малко да приличаме на европейци.
И колкото и да ги плюете и да коментираме че там било зле и т.н... повечето държави в западна европа са доста по развити от нас и са много по организирани от България в най-различни аспекти което трябва да говори че ние трябва да копираме от тях вместо да се величаем колко ги разбираме нещата.