Велико, няма да се шашкаш!
Тая работа с L5-S1 сигурно половината население на форума сме я минали. Изобщо да не ти минават мисли за спиране на тренировките. Тренираш умно, правиш си тяга с хубава техника и без да прекаляваш с тежестта, избягваш някои упражнения и това е.
30.12.12
20:00
Немога,постоянно го мисля това и тия доктори и информация в интернет,така ме отчаяха,че колкото повече чета си откривам и други болести,които дори нямам.Все пак за малко ще дам почивка от тяга,клек,гребане и пуш преси,а това са най-добрите упражнения.Ще потренирам малко по изолирано и ще наблегна на планкове,хиперекстензии,разумни упр за корем и други подобни 2-3 пъти седмично,с 2 думи “ще позгъвам за бицепс” и аз и после полека лека дано всичко бъде наред.
30.12.12
20:13
Спирай да четеш и да се само-диагностицираш. Само се вкарваш във филма повече и почваш да си внушаваш че положението е по-зле отколкото е. Млад здрав мъж на 22 години си, не се шашкай, ще се възстановиш за нула време. Тренирай умно и всичко ще е ток.
ПС. В началото на годината не спах, тренирах и прекалявах с кафе,енергийни напитки,буустери и си мислех че имам проблеми със сърцето. Да не ти казвам каква диагноза си поставих от четене : ))))
Мнението беше редактирано от Dexter Morgan на 30.12.12 20:16.
Имаш 250 мъртва тяга. От където и да го погледнеш няма как да си кой знае колко зле. Не си набивай филми.
Няма здрав пациент, има не достатъчно прегледан пациент, и това го имай на ум.
Както каза Боби - 80% от хората са с проблеми в кръста и повечето с доооста по-сериозни, просто при тях не е официално документирано. Аз също имам, ма си тренирам ли, тренирам... :D
Споко бе, човек, няма защо да се шашкаш. Навреме си установил проблема, явно няма да оставиш нещата така. Най - голямаат глупост, която можеш да направиш, е да четеш в интернет. Яко се психявсва, и аз съм го правил. За едно главоболие ако почнеш да четеш, ще те изкарат, че утре си гушнал букета...ай моля:)
Аз човек като спра да тренирам и почват да се появяват болките. Няма ли движение се чувствам супер зле и дори започва да ме боли. То лекува, стига да е разумно:Р
Горе главата, нищо страшно няма!
30.12.12
20:30
Все пак след нова година ще се ходи на специалист,Нати има едни връзки в Пирогов и вероятно там ,някой ако може да препоръча за София някой специалист.От един проф.от НСА имам и телефон на някакъв читав спортен-травматолог ,по-нататък мисля да се консултирам и с него.
ПС:Имам 3-4 кръгови тренировки от тогава,забелязал съм ,че като загрея добре,след 1-2упр, грам помен няма от болката,после като се заседя на стол седнал тогава усещам леко дръзнение в ляво.Легнал нямам проблени и спя добре,ако изключим психясването
Мнението беше редактирано от Велико Иванов на 30.12.12 20:33.
Както каза Славко, добре че нямаме скенери по къщите си, че всички сигурно имаме протрузии.
Много драматизираш за нещо незначително. Нищо ти няма... ;)
30.12.12
20:59
Здравей, имам същия проблем като теб. По време на тренировка(разумна, а не вдигане само на кръст)нямам болка, когато седя боли. Стигнах до извода(след консултация с лекар), че проблема е в стола ми. Той покрива само горната част на гърба(за облегалката става въпрос), като отдолу е кухо и кръста ми пропада, отделно течения-мечения си казват думата и така. Дори сега седя на този стол и постоянно стягам кръста и откакто го правя нямам проблеми. Не казвам, че проблема ти е такъв - просто напомням, че тренировките не винаги са виновни и трябва да се обърне внимание на останалите 23 часа от денонощието. Успех!
30.12.12
20:59
Някои пък казват,че с тягата дори и със стриктна форма може да се влоши положението и хиперекстензиите изометрично само да ги правя.Искам за в бъдеще да мога да си правя клек,тяга,военна преса,чукове и др,няма да прекалявам с тежестите,но още не знам на кое да повярвам.Отделно въпрос за такъв тип травма,лека до средна степен на протрузия,възможно ли е с времето да се поправи от само себе си или това е тъкан,която така си остава до края на живота и единствено мога да се надявам да не стане по-лошо?
Мнението беше редактирано от Велико Иванов на 30.12.12 21:01.
30.12.12
21:05
Честно да ти кажа - хиперекстензии съм правил само 5-6 пъти в живота си и болките в кръста са неизбежни, когато се добави тежест. Не знам дали ги правя криво, но такъв е резултата при мен. Аз от тягата нищо лошо не съм видял - вмомента ако малко избягам от правилната техника, кръста веднага се обажда, което за мен лично означава, че може да се прави тяга, без да се натовари кръста :) Това с малкото тежести, го зарежи, минал съм по този път. Казвах си, дори повече от 100кг няма да слагам, обаче като ми мина - веднага пробвах макс :)
30.12.12
21:52
Вчера: 29.12.12
Тренировката:
1)Лежанка 5х5@110кг
2)+3)+4) 3бр трисети
-Набиране широк хват
-Кофи СТ х 15-20
-Раменни преси на машина 12-15
5)Разгъване за трицепс на скрипец 2х12
6)Хакен клек 5Х15
7)Разгъане за предно бедро 3х15-18
8)+9)+10) 3бр трисети
-хиперекстензии СТ 10-15
-молитва-15-20
-планк СТ-не съм засичал
Мнението беше редактирано от Велико Иванов на 30.12.12 21:54.
30.12.12
22:01
30.12.12-Нетренировъчен
-17 часа фаст
-13:00-2х7гр BCAA
1)13:30-свински стекове(400гр в опечено)+250гр дом.пълноз. питка+салата+Super Enzymes+NOW Adam+Chromium
-18:00-2х7гр BCAA
2)19:30-свински стекове (300гр в опечено)+250гр моцарела+салата+100гр сурови бадеми+Super Enzymes
Мнението беше редактирано от Велико Иванов на 30.12.12 22:01.
30.12.12
22:03
Неведнъж съм ти помагал на лична, но в случая си заслужава да се прочете от повече хора, пък дано и някой друг (Наталия) чуе...
Ети ти две златни правила в случая:
1. Колкото по-малко четеш и знаеш, толкова по-добре. Колкото повече четеш за протрузиите и херниите - толкова по-зле ти е положението. Да не говорим умът какво оръжие е. Отделно колко хора имат далеч по-големи проблеми от теб и вдигат яко без да ги знаят.
2. По-вероятно е да ти познаят на карти, боб и т.н., отколкото на скенер. ЯМР в сравнение със скенера е като ХД ТВ в сравнения с ТВ-то на прадядо ти. Сам може да си направиш извода коя картина дава точна представа и коя - предпоставки за съчинение по картинка.
Изчакай ЯМР-а и после иди при човек, който ще ти го разчете както трябва, а няма да бърза да те отпрати. Не се свени да му платиш, заслужава си информацията. После вече ще помагаме при кой специалист да идеш, ако се налага нещо повече.
Иначе имаш 2 основни проблема:
1. Ако нещата се окажат такива като на скенера, или по-сериозни, то за по-голяма безопасност ще трябва да си ревизираш техниката на тягата. А и най-вероятно не само на нея, не знам дали си пускал клипове на други упражнения, но сигурно и там има по какво да се работи. Проблемът не е, че ще учиш нова техника, а че при нея ще ти падне с едно 50кила тягата. С диагностициран проблем в кръста вече си е игра на руска рулетка да продължаваш с крив кръст. Особено при по-големи бройки. Максове с колан - ок, много трибойци с няколко дискови си вдигат над 300кг, но ти май бе тръгнал да правиш комплекси, а там вече имаме повече бройки и кръстът го отнася, особени при неправилно конструирани комплекси и с лоша техника...
2. Известно време ще трябва да правиш разни скучни упражнения и да се пазиш от “мъжките”. Но, отново като предното, ще е за твое добро. След това ще се върнеш към яките щанги с по-подходящо и готово за тях тяло.
Аз лично се надявам случката да приключи щастливо и, най-вече, Наталия да си вземе поука и ревизира и тя техниката си, защото при нея, доколкото си спомням като гледах клипове преди време, нещата са много по-рискови.
Преди около година и половина като започвах тепърва да тренирам във фитнес залата имах подобен проблем с дясната китка. Може би няма нищо общо, но мисълта ми е, че щом болката ти почти не я усещаш, когато я усещаш е съвсем лека значи нямаш причина да се притесняваш. Та по темата с китката ... болеше ме като си я извивах и не можех да правя така важното за всеки начинаещ бицепсово сгъване ;д . Забелязах, че когато я загрявам добре ми минава. Та четейки коментара ти, че когато загрееш почти не усещаш болка се сетих за моя случай (дори и при теб да става въпрос за кръст, а при мен за китка) . Съветът ми е да не се филмираш и да релаксираш сега по празниците с малко по леки тренировки (като ти гледам дневника ти така и правиш за тренировките, не и за панирането) и да изчакаш да ти мине.
имам приятел който е бил в национала по бокс и оттогава е с две дискови, но продължава да тренира и нищо не може да го спре. Вече е 50 годишен, а не се дава. Не се давай и ти! Имам и други познати с прецакани кръстове и съм забелязал, че освен тягати ги тормозят клековете и лежанката. При лега решение е сгъването на краката, а клека на лег преса и хакен машина. Аз имам проблем с колената, ходих на няколко ЯМРта и това се оказа страшна работа. Всеки си чете резултатите както му падне, остави ми едни и същи лекари четат снимки от различни ЯМРта на едно и също коляно по различен начин - та в този смисъл не възлагай много надежди, че след ЯМРто ще знаеш точно какво ти има. Мене ми е зле лявото рамо, но след фарса с колената мисля да изчакам година пък тогава да му мисля.
Тоди има три дискови хернии и без да загрява по джапанки обръща 80 кила, щото аз ги изпуснах на тласкане и тя се ядоса...
Така че, споко, момче.
И мен ме боли цялото тяло, изтръпват ми ръцете като хвана нещо по-тънко от лоста ( дъмбел), смеят ми се, че тренирам по 3 часа, ама на мен само 40 мин ни е разгрявката вече, просто не става, боли яко и без яко вработване, не спира да боли.
Споко! Просто малко почивка.
Мнението беше редактирано от Блажка на 30.12.12 22:52.
30.12.12
22:49
Наталия да си вземе поука и ревизира и тя техниката си, защото при нея, доколкото си спомням като гледах клипове преди време, нещата са много по-рискови.
Не се притеснявай, Наталия от 1месец е драстично променена и спря да се напъва 8-) Единствено на лега, ако имам сила, на тяга и клек вече нямам желание да се “напъвам”, защото виждам че до нищо хубаво не води... за справка >> половината сайт е с контузии (wasntme)
Мнението беше редактирано от Natalia Nikolova на 30.12.12 22:51.
Това със скенера и ЯМР-то не е баш така, но не ми се спори с Юли.
А с протрузии са 80% от хората, просто не го знаят.
Тягата трябва да я ревизираш и изобщо изгърбвания, които обуславят максимална компресия между прешлените са неприемливи. Вдигай изправен и остави малко гигантските гири:)
Това с рулетката е хубава метафора, ама в един момент ще чуеш големия гърмеж, ако няма разум.
31.12.12
07:07
Снощи бях добре,спах добре,но сега сутринта пак леко се е раздразнило и усещам едно “пощипване” ниско встрани.Днес пак “ще посгъвам за бицепс” ;)
Въпрос: Кофи с 50-60кг на колан,мисля че няма да е проблем да си правя или и тях да ги оставя на скамейката?
Мнението беше редактирано от Велико Иванов на 31.12.12 07:16.
31.12.12
07:19
Снощи бях добре,спах добре,но сега сутринта пак леко се е раздразнило и усещам едно “пощипване” ниско встрани.Днес пак “ще посгъвам за бицепс” ;)
Въпрос: Кофи с 50-60кг на колан,мисля че няма да е проблем да си правя или и тях да ги оставя на скамейката?
С бавна негативна да сгъваш и пикова контракция да има! :D (giggle) И да не се филмираш, ще се оправиш :)
31.12.12
07:31
С бавна негативна да сгъваш и пикова контракция да има! :D (giggle) И да не се филмираш, ще се оправиш :)
Направо ще ги пръсна тия бицаги ;)
31.12.12
09:38
В работата съм си прибрал една топка за тенис и като се присетя си я стискам за предмишница.Сутринта си я постисках и направо щях да я избоча.Хвата е станал чук,жалко че не може да ми влезе в употреба,та ако ще и най-здравия да е
Имам протрузия на ниво L4 и L5 - S1. Установена с ЯМР.
И аз, също като други потребители на форума, да изразя едно мое впечатление...от потребителите на форума.. Уж сме сайт за здравословен начин на живот, а какво става всъщност? Ядем чиста храна (е аз от Коледа насам не се броя :D) и се сплескваме да тренираме. Е да, ама здравословния начин на живот не е само това. Велико, както хиляда човека вече ти казаха, протрузията не е края на света и тренировките, протрузията само те чуква да се замислиш за това, което Юли така подробно ти е описал горе. Здравословно е нещо като не ти е наред с тялото - да му обърнеш внимание. Ама не само да се снимаш. А да свършиш всичко каквото трябва - да се снимаш на какъвто апарат трябва, да ти го разчетат, да идеш при специалист и ДА СИ ПОЧИНЕШ и да престанеш да мислиш това ще можеш ли да правиш, онова ще можеш ли или трябва да го оставиш. Мирела в нейния дневник беше записала едно много хубаво заключение, до което е стигнала - почивката е част от тренировката. Сега е моментът да си починеш. Защото протрузията може да ти пречи или да не ти според начина по който избереш да действаш. Да, има хиляди състезатели с травми, много по-лоши от хернии, НО аз винаги питам: “Ти състезател ли си?”
Така, че на първо време се успокой - третирана правилно протрузията не е проблем. Просто си имаш едно на ум (това, което Юли е написал). Не бягай от почивката. Тук голяма част от хората може да не са съгласни с мен, но който не го е боляло така - не знае (когато направих моята криза и ми установиха протрузията, което, за драматизъм подчертавам, беше точно 10 дена преди първия ми кандидат-студентски изпит, баща ми ме носеше на ръце, защото не можех да се движа без да пищя от болка), но оттук нататък тежестите трябва да ги “покоряваш” с десет на ум. Много е красиво как хиляди хора описват колко ги боли като тренират, но въпреки това смело продължават...за мен това зависи от страничните цели, които имаш извън тренировките. Например Славко веднъж каза, че иска да стане татко, ако ми хващаш мисълта ;)
Баща ми е дългогодишен пациент и приятел на завеждащия неврологията във ВМА, д-р Генов, близка моя приятелка е невролог, когото силно препоръчвам, на 4-ти километър (не в психиатрията, а в неврологията, разбира се). Така, че за познати не се притеснявай, толкоз хора сме тук, че ще ти намерим къде да отидеш. Ти направи това, което зависи от теб - постъпи разумно и се успокой. За справка, при цялото ми уважение към всички съфорумци, по-голямата част от тях, в това число и собствения ми приятел, НЕ СА пример за подражание по отношение разумно постъпване.
31.12.12
10:36
Благодаря,след всички хубави постове,определено съм по-спокоен,а почивка си давам,както казах ще посгъвам за бицепс,от 16-ти насам тренирах предимно през 2-3 дни,сега през ден-два,но пазя кръста и отделно ще правя упр,които преди за съжаление не съм включвал ,за да не оставям мукулите да заслабнат,което е лошо
31.12.12
16:17
31.12.12-Тренировка:
-Трисети 4бр от:
1)Горен лег с дъмбели 20@30кг-ови
2)Гребане с дъмбели от лицев полулег 15@25-кг-ови едновременно и стриктно
3)Набиране широк хват по 10-12 стриктни
-Суперсерии от:
4)Разтваряне встрани с дъмбели от седеж с облегалка 12,10,9 @ 12,5кг
5)Сгъване с дъмбели от седеж с облегалка с пикова флексия 12,10,8 @ 12,5кг, 15кг , 15кг
-Суперсерии от:
6)Клекове със собствено тегло ATG (AirSquats) 5 x 50бр
7)Прасец на машина 5х 15-20бр
-3 кръга с малки почивки около 30сек от:
8)Коремни преси на машина х 15-20пов
9)Хиперекстензии стриктни х 15-20пов
10)Супермен х 8-10
11)Лицев Планк 1-1,5мин
Мнението беше редактирано от Велико Иванов на 31.12.12 17:14.
31.12.12
16:25
Нещо леко съм хипертрофирал без да съм омазнил ,защото една от блузите,които обличам от вр на вр ми е отесняла.Нормално,заради контузията тренирам изчистено и изолирано в 8-15пов,а от месеци правех от 1 до 5-6 пов,сега това се явява нов стрес за мускула и при положителен прием на калории е нормална да се получи нещо такова.
Мнението беше редактирано от Велико Иванов на 31.12.12 16:45.
31.12.12
17:30
Тая работа с L5-S1 сигурно половината население на форума сме я минали. Изобщо да не ти минават мисли за спиране на тренировките. Тренираш умно, правиш си тяга с хубава техника и без да прекаляваш с тежестта, избягваш някои упражнения и това е.
Да добавя и нещо от мен. Така като гледам, колко пациенти сме се събрали. :)
Не се депресирай, Велико. Ако се наложи, ще промениш някои неща, ще прогресираш ако ще и по-бавно.
Само движението ни спасява. Горе главата и не се филмирай излишно! Успех!
31.12.12
18:53
Аз съм само със съмнения за същото или подобно , та ще следя :)
Извинявай , Величко , за лекия спам (blush) Весело посрещане на новата година и късмет със реанимейшъна :)
П.П. И не ни забравяй нас беленчани , мини да те видим ;)
31.12.12
22:07
Тая работа с L5-S1 сигурно половината население на форума сме я минали. Изобщо да не ти минават мисли за спиране на тренировките. Тренираш умно, правиш си тяга с хубава техника и без да прекаляваш с тежестта, избягваш някои упражнения и това е.Да добавя и нещо от мен. Така като гледам, колко пациенти сме се събрали. :)
Не се депресирай, Велико. Ако се наложи, ще промениш някои неща, ще прогресираш ако ще и по-бавно.
Само движението ни спасява. Горе главата и не се филмирай излишно! Успех!
Споко бе, брадърчета днес на тренировката не ме болеше,а след супермена бях като нов. 2-3 часа по-късно ,като се позаседях пак ме опъна,пих 1 аналгин и с вечерята 2 чаши вино и съм патрон,с Нати играхме кючеци даже :) жик-так (party)
Мнението беше редактирано от Велико Иванов на 31.12.12 22:11.
31.12.12
22:09
Аз съм само със съмнения за същото или подобно , та ще следя :)
Извинявай , Величко , за лекия спам (blush) Весело посрещане на новата година и късмет със реанимейшъна :)
П.П. И не ни забравяй нас беленчани , мини да те видим ;)
Аз минах,направих една тренировка при моя приятел Гошо Ганев,мн добри уреди прави тоя човек,мн професионално изпълнение.Шапка му свалям (bow)
31.12.12
22:23
31.12.12-Храна:
-16 часа фаст
-преди тренировка:2х7gr BCAA+5gr Arginine+2x Coffee+B-Complex
-тренировка:11:30+2х7gr BCAA
1)след тренировка Scitec Whey Pro+40gr Dextrose+200мл Фреш от портокал+NOW Adam+Chromium
2)14:30-свински стекове (400гр в опеч)+200гр дом.пълноз питка+зелева салата+Super Enzymes
3)20:00-мешена скара (400гр в опеч)+200гр дом.пълноз питка+шопска салата с 50гр дом.сирене+задушени зеленчуци
+2 чаши вино
Хайде весело посрещане ;)
Мнението беше редактирано от Велико Иванов на 31.12.12 22:24.
01.01.13
12:54
За много години и за много кг-ми на всички!Много здраве,щастие,любов,успехи в живота,без контузии и всичко най-хубаво! (party) :)
01.01.13
19:14
01.01.13-Днес и утре са нетренировъчни по план,но реших да си направя няколко реанимиращи упр вкъщи,защото в залата няма да ми се занимава
3 кръга от:
-Глаутеус мостове на един крак х 5 на крак и после 10 с 2-та крака
-Български клек с десен крак х 12
-Български клек с ляв крак х 12
-Ляв страничен планк
-Десен страничен планк
ПС:Днес кръст не ме е болял само “сутринта” за 10-15мин леко пощипване като се заседях на един стол и това беше...спах си като пич почти 11 часа :)
Мнението беше редактирано от Велико Иванов на 01.01.13 19:21.
01.01.13
20:10
01.01.13-храна
-17 часа фаст
1)13:30-кафе с 2 бисквитки и 3 пълноз крекера,170гр новогодишна баница с късмети,40гр Scitec Whey
-14:00 2x7gr BCAA,NOW ADAM,Chromium,Plant Enzymes,B-Complex
2)16:00-свински стекове(400гр в опечено)+салата+100гр дом.пълноз питка+50гр сурови ядки микс
3)20:00-свински стекове(400гр в опечено)+салата+чаша вино+25гр сурови ядки микс+Super Enzymes
Ето ги и късметите ми от баничката :)
Мнението беше редактирано от Велико Иванов на 01.01.13 23:07.
Велико, как спиш? За кръста ( поне при мен ) е много важно матракът да е добър и да спя по гръб или корем. Спя ли настрани, забрави, умирам после от болки.
01.01.13
20:44
Велико, как спиш? За кръста ( поне при мен ) е много важно матракът да е добър и да спя по гръб или корем. Спя ли настрани, забрави, умирам после от болки.
Нямам проблеми със спането ,предимно си спя по гръб или корем още от преди,но дори и сега мога и на страни
02.01.13
00:03
02.01.13
00:06
That`s reanimation mode!