казано от Brown Bomber на 22.07.20, 08:55:
казано от Boby_ на 21.07.20, 20:12:
- Баси кефът е да боли малко!
Не знам защо никой тук не те смъмря,.
Щот...файда няма))),както за повечето твърдоглавци дет сме тук.
казано от Brown Bomber на 22.07.20, 08:55:
казано от Boby_ на 21.07.20, 20:12:
- Баси кефът е да боли малко!
Не знам защо никой тук не те смъмря, но и ти си знаеш добре, че твърде рано подновяваш тренировки.
Обикновено бих се съгласил, но сега не го правя изцяло на своя глава това. Преговорил съм си го с когото трябва (включително и с лекуващия ми лекар). :)
Мнението беше редактирано от Boby_ на 22.07.20 10:18.
22.07.20
11:45
Ако търсиш оправдание, ще си намериш :), но никак не е зле да пуснеш месец почивка.
22.07.2020 г.
Тренировка 7.7
Загрявка.
Работни серии:
1. Клек с две пудовки в рак позиция (през 10 секунди) - 20х1x32+32 кг за 6:32 мин.
2. Лицеви опори с ластик (през 6-7 секунди) - 10х2 със сив Pro Resistance Band Extra Heavy за 1:55 мин.
Допълнителни упражнения:
3. Коремни преси с изправени крака и ръце към стъпалата - 17
Разтягане на тренираните мускули и сухожилия.
Обобщение за тренировката:
Чисто време за интервалите - 8:27 мин.
Положително:
- Като за тренировка с махмурлук доста прилично на клека - свалям малко от времето.
Отрицателно:
- Лицевите ме мъчат - ластикът се размества постоянно, а в края ми идва доста тежко с двойките. Рано е да вдигам подходите.
Добавки:
1. Към 7 - 1 гр магнезий бисглицинат, 5000 IU витамин Д3 (през ден), 1 капсула cissus.
2. Към обяд - 1 капсула cissus.
3. Преди лягане (план) - 1 гр магнезий бисглицинат, 5 гр рибено масло, 5 гр креатин монохидрат, 1 капсула cissus.
Обобщение за деня:
Снощи прекалих с пиенето и днес ми беше доста тегав работния ден. Отидох в офиса, за да ми е тихо и спокойно.
23.07.2020 г.
Тренировка 1.8
Загрявка.
Работни серии:
1. Изхвърляне с две пудовки от вис (през 10 секунди) - 20х1х32+32 кг за 4:47 мин.
2. Хоризонтално набиране на халка с една ръка (през 10 секунди) - 20х1 (на ръка) за 4:31 мин.
Допълнителни упражнения:
3. Планк с повдигане на разноименни ръка и крак - 1:15 мин.
Разтягане за тренираните мускули и сухожилия.
Чисто време за интервалите - 9:18 мин.
Положително:
- Напредвам още малко с времето на извхърлянето. За техниката не смея да говоря.
Отрицателно:
- Нищо конкретно днес.
Добавки:
1. Към 7 - 1 гр магнезий бисглицинат, 5000 IU витамин Д3 (през ден), 1 капсула cissus.
3. Преди лягане (план) - 1 гр магнезий бисглицинат, 5 гр рибено масло, 5 гр креатин монохидрат, 1 капсула cissus.
Обобщение за деня:
Снощи гледах до късно връчването на купата. Тъжно е на празен стадион, но това съвсем не разваля кефа. Затова днес поспах до късно, после ходих да пусна един тест за антитела - до няколко дни ще ми излезе резултатът. После пък тренирах и работният ден май отива на полуден. То така или иначе нямам кой знае какво за вършене, освен отложени административни задачки. Толкова спокойна работна седмица не съм имал от много години.
23.07.20
16:09
казано от Boby_ на 23.07.20, 14:50:
Снощи гледах до късно връчването на купата. Тъжно е на празен стадион, но това съвсем не разваля кефа.
В новините за поредния ден на протести, в кадър влезе “протестиращ” с табела “Юрген Клоп” :)
казано от Brown Bomber на 23.07.20, 16:09:
казано от Boby_ на 23.07.20, 14:50:
Снощи гледах до късно връчването на купата. Тъжно е на празен стадион, но това съвсем не разваля кефа.
В новините за поредния ден на протести, в кадър влезе “протестиращ” с табела “Юрген Клоп” :)
Важното е да се протестира. Имаше един виц от началото на прехода. :)
Митинг на СДС. Всички викат “Демокрация, демокрация!”. Само един чичко крещи “Менструация, менструация!”.
Приближава се журналист към него и го пита:
- Господине, всички викат демокрация, Вие - менструация. Защо така?
- Абе няма значение, важното е кръв да се лее!
Мнението беше редактирано от Boby_ на 23.07.20 17:29.
23.07.20
17:29
Със сигурност би бил по-полезен от цялото ни правителство...
24.07.2020 г.
Тренировка 2.8
Загрявка.
Работни серии:
1. Обръщане от земя (през 10 секунди) - 12х2х32 кг за 3:27 мин.
2. Преса от лег с пудовка (през 10 секунди) - 18х1х32+32 (с пускане след 13 подход) за 2:34 мин.
Допълнителни упражнения:
3. Описване на цифрите от 0 до 9 с прави крака във въздуха от лег - 2,3 пъти.
Чисто време за интервалите - 06:01 мин.
Положително:
- Нищо.
Отрицателно:
- Не знам защо още упорствам с това изхвърляне, след като вече е ясно, че точно то ми обостря болката и в дните след него винаги е по-зле. Може би не ми се ще да си призная, че има нещо, което в момента не мога да правя. Но ще му дойде времето и на него.
Добавки:
Обобщение за деня:
Днес отскочих до офиса, за да посвърша малко работа, че вкъщи нещо много се разсейвам тия дни.
25.07.2020 г.
Без тренировка
Обобщение за деня:
Днес без тренировка, че доста ме боли. Всеки път се случва след тренировки 1 и 2 и не съм сигурен, че е само от изхвърлянето. Сега ще почина няколко дни, после в София ще направя някоя тренировка в зала с движения, които не провокират болка и чак като се върна обратно в Стокхолм, ще преценя дали да почна пак с пудовките.
И сега е моментът за “аз ти казах”.
А последните дни си имам компания, като тренирам. :)
26.07.2020 г.
Без тренировка
Обобщение за деня:
Днес активна почивка - дълга разходка с кучето, после семейно излизане с новото колело на щерката, а накрая - малко тенис на маса.
Утре мисля да изкарам белите гюлета и да пробвам малко клек с 2х40 в рак позиция (без интервал). Не знам дали в момента ще мога да ги обърна, но с 2х32 ми е леко в нормални серии.
С края на сезона във Висшата лига трябва да отбележа и още нещо - освен дългоочакваната титла на Ливърпул, на есен ще гледам там и втория ми най-симпатичен отбор в Англия - Лийдс.
27.07.2020 г.
Инвалидна 1
Загрявка.
Работни серии:
1. Клек с пудовки на гърди - 5, 4, 3, 3, 3, 2х40+40 кг общо за ?:?? мин
2. Набирания на въже с доп. тежест (през 6-7 секунди) - 20х1х16 кг за 3:34 мин.
Допълнителни упражнения:
3. Коремни преси с прибиране на колене към гърдите - 21
Днес целта беше експеримент - не знаех дали ще мога да обърна и да държа в рак-позиция две 40-ки. След първата серия ме наболяваше, но по-различно и по-скоро от разтягането, така че засега го водим успешен. Иначе ядрото е слабото звено при клек с пудовки в рак позиция.
Засега не смея да започна с интервал на клека - пускам пудовките направо от гърди на земята и после трябва да ги събирам и да си ги нагласям наново за всеки подход. Макар че от друга страна може и да стане - ще пробвам на следващия клек дали ще мога да спазвам някакви смислени паузи и ще стане интервал с 32-ките.
Резервният план си остава този “научно обоснован протокол” - повторенията в серия - до позитивен отказ, сериите - докато не мога да направвя повече от две.
Намислил съм си четири “тренировки” с упражнения, които мога да правя комфортно и без болка:
клек с две пудовки на гърди
набиране на въже
тяга на един крак с две пудовки
лицеви опори с ластик
клек с две пудовки на гърди
пендлей гребане с две пудовки
тяга на един крак с две пудовки
кофи на халки
Ще ги въртя в този ред, докато не усетя подобрение или не се окаже, че някое от тия упражнения също води до влошаване.
Положително:
- Набиранията в интервал много бързи - нищо общо с това да ги правя след интервал на тръстър.
Отрицателно:
- Вече писах достатъчно по-горе.
Добавки:
Обобщение за деня:
Излезе ми тестът за антитела, който пуснах миналата седмица - отрицателен е. Което ме връща на изходна позиция - или това, което изкарах през март по същото време, по което двама колеги имаха COVID-19, е било нещо друго, или антителата наистина падат за толкова време под нивото, което тестът засича. С други думи пак нищо не знам, както и преди теста. :)
казано от Boby_ на 27.07.20, 14:09:
Обобщение за деня:
Излезе ми тестът за антитела, който пуснах миналата седмица - отрицателен е. Което ме връща на изходна позиция - или това, което изкарах през март по същото време, по което двама колеги имаха COVID-19, е било нещо друго, или антителата наистина падат за толкова време под нивото, което тестът засича. С други думи пак нищо не знам, както и преди теста. :)
Аз също боледувах края на февруари месец, с идентични симптоми. На първи юни се тествах за пръв път. Преди това казваха, че ще се видят антитела, до 6 месеца. След като излезе отрицателния тест, ми казаха до 3 месеца.
Мнението беше редактирано от Гордан на 27.07.20 14:26.
казано от Boby_ на 27.07.20, 14:09:
Обобщение за деня:
С други думи пак нищо не знам, както и преди теста. :)
Това описва ~98% от академичните дейности днес. :)
28.07.2020 г.
Инвалидна 2
Загрявка.
Работни серии:
1. Тяга на един крак с две пудовки (през повече от 10 секунди) - 20х1+1x32+32 кг (на страна) за 5:56 мин.
2. Лицеви опори с ластик (през 6-7 секунди) - 11х2 със сив Pro Resistance Band Extra Heavy за 2:00 мин.
Допълнителни упражнения:
3. V-образни коремни преси със задържане - 12
И тягата ще я редувам, като клека - една тренировка интервал с 2х32, една серии с 2х40.
Положително:
- Все по-добре усещам тягата - дотолкова, че да погледна пак към 40-ките, макар и не в интервал засега.
- Не виждам опасност да влоша нещата с лицевите.
Отрицателно:
- Нищо конкретно днес.
Добавки:
Обобщение за деня:
След вчерашната заповед на новия министър вече мога да се прибера, без тест и без риск от карантина. Това ми спестява почти 400 евро, които вече бях отписал.
Искаше ми се да имам повече време в България, че сега едва ще съчетая 4-5 дни море с малко време в София, но алтернативата беше нищо, така че и на това съм доволен. :)
Днес се наложи да се обяснявам на втори човек защо съм отказал позицията, която ми предложиха - този път ме разпитваше финансовият директор за Европа. Продължавам да мисля, че взех правилното решение. Ще видим какви ще са последствията - няма какво да го анализирам толкова, ще си проличи достатъчно скоро.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 28.07.20 17:38.
Боби, само споделям, личен опит за тягата с гюлетата. Моите колена понеже са “чувствителни” и усещам веднага, ако нещо не е ок. С напредването на интервала и умората, особенно като натискам и времето, се появява едно паразитно усукване в негативната фаза. Много не се вижда, но на два пъти му усетих последствията. Според мен този вид тяга е упражнение, което е рисково за напъване.
Мнението беше редактирано от Splash на 28.07.20 17:51.
казано от Splash на 28.07.20, 17:48:
Боби, само споделям, личен опит за тягата с гюлетата. Моите колена понеже са “чувствителни” и усещам веднага, ако нещо не е ок. С напредването на интервала и умората, особенно като натискам и времето, се появява едно паразитно усукване в негативната фаза. Много не се вижда, но на два пъти му усетих последствията. Мисълта ми е, според мен този вид тяга е упражнение, което е рисково за напъване.
Да, Ники, и на мен не ми е любимо. По-скоро от усукване в позитивната фаза се притеснявам. Мисля обаче, че вече му хванах баланса. При всички случаи не мисля да напъвам прекалено.
29.07.2020 г.
Инвалидна 3
Загрявка.
Работни серии:
1. Клек с пудовки на гърди (през 10 секунди) - 20х1х32+32 кг за 6:51 мин
2. Пендлей гребане с две пудовки от земя (през 6-7 секунди) - 11х2х32+32 кг за 2:55 мин.
Допълнителни упражнения:
3. Планк с повдигане на разноименни ръка и крак - 1:02 мин.
Продължаваме по план. Днес интервал на клека, но не с оставяне, а с хвърляне на пудовките от гърди. Малко ги гоня после по тревата, но времето не е чак толкова по-лошо от предния път (има-няма 20 секунди в повече), така че ще го бъде. Освен ако не ми свърши поляната - днес изорах два квадратни метра, където на практика вече не може да се тренира, освен ако не дойде булдозер да ги заравни.
Положително:
- Както казах, клекът се получи.
- На гребането предния път свалих под границата за 20х1 и днес вдигнах на двойки.
Отрицателно:
- Нищо конкретно. Нека завъртя една “четворка” такива “тренировки” и ще преценя как ми влияят.
Добавки:
Обобщение за деня:
По стечение на обстоятелствата се сдобих с нови служебни безжични слушалки от висок клас, каквито отдавна ми се свиди да си купя, та днес си озвучих половината ден с музика. Другата половина ми я “озвучиха” с телеконференции. :)
Това не е от телеконференциите, въпреки че някои звучат не много по-различно:
Мнението беше редактирано от Boby_ на 29.07.20 18:59.
30.07.2020 г.
Инвалидна 4
Загрявка.
Работни серии:
1. Тяга на един крак с две пудовки - 6+6, 5+5, 4+4, 3+3, 2+2 х 40+40 кг (на страна)
2. Кофи на халки с доп. тежест (през 10 секунди) - 20х1х24 кг. (до 16 вкл. със задържане на съпорт 1-2 секунди в началото и в края) за 5:12 мин.
Допълнителни упражнения:
3. Руско усукване с пудовка - 13х16 кг (на страна)
Завъртях една врътка по новата инвалидна схема. Единственото, което ме притеснява за момента, са кофите и държането на пудовките в рак позиция.
Мисля, че вече знам по какво се различават упражненията, при които лакътят се влошава от тези, които не му влияят - по позицията на китката. Когато е успоредна на предмишницата и тежестта ляга върху възглавничката, всичко е ОК. Когато китката е “счупена” назад и тежестта увисва на нея и разтяга пронатора и другите мускули в предмишницата, става зле.
Това е нещо, върху което мога и трябва да работя, но няма как да стане, преди болката да отшуми.
Положително:
- На тягата се изненадах приятно от себе си.
Отрицателно:
- На кофите в края на интервала изпускам позицията на китките (това във връзка с казаното по-горе). Утре ще разбера дали се е отразило отрицателно и ще мисля как да го коригирам, ако е така.
Добавки:
Обобщение за деня:
Бях планирал и днес да ходя до офиса, но нещо не спах добре и сутринта ме домързя...
Какви времена доживях - от работа, на която трябваше да отбелязвам на едно табло къде съм и защо не съм си на мястото преди 15 години до такава, при която фирмата ми се моли да не ходя твърде често в офиса, а аз нарушавам правилото, като вместо максимум два дни, ходя в офиса три пъти седмично, за да мога да свърша някаква работа и да не си пречим със семейството у нас. :)
31.07.2020 г.
Без тренировка
Добавки:
Обобщение за деня:
Време е вече да вдигна бялото знаме. Няма да стане така. Никакви тренировки в следващите няколко дни. Като стигна до България, контролно за максове на основните движения (без излишни рискове) в залата - колкото да видя дали мога да тренирам с щанга без болка, после няколко тренировки за раздвижване, а в края на престоя - контролно, за да си определя тежестите за интервал. Като се върна в Швеция, си подновявам договора и се връщам в залата. Пудовките засега ще си почиват в мазето, ще ги пробвам пак идната пролет.
На теория звучи добре, да видим дали на практика ще се получи.
казано от Boby_ на 30.07.20, 14:01:
30.07.2020 г.
Когато китката е “счупена” назад и тежестта увисва на нея и разтяга пронатора и другите мускули в предмишницата, става зле.
Това е нещо, върху което мога и трябва да работя, но няма как да стане, преди болката да отшуми.
Това, НЕ трябва да се случва при никое упражнение с пудовките.
Не знам,защо изобщо си го допускал до момента,като е основно правило при работа с пудовки ?!
казано от Гюлето на 31.07.20, 16:27:
казано от Boby_ на 30.07.20, 14:01:
30.07.2020 г.
Когато китката е “счупена” назад и тежестта увисва на нея и разтяга пронатора и другите мускули в предмишницата, става зле.
Това е нещо, върху което мога и трябва да работя, но няма как да стане, преди болката да отшуми.Това, НЕ трябва да се случва при никое упражнение с пудовките.
Не знам,защо изобщо си го допускал до момента,като е основно правило при работа с пудовки ?!
Е, досетих се вече.
казано от nervak на 31.07.20, 22:10:
Аз обаче...не схващам,
как увисва.
Снимане...покажете.
С двете сини - грешно, със зелената - правилно.
казано от nervak на 31.07.20, 23:21:
Ъгъл от 10тина градуса??
Нямам транспортир под ръка, ама е малко повече от десетина. Към петдесетина ми идва...
казано от Boby_ на 31.07.20, 23:25:
казано от nervak на 31.07.20, 23:21:
Ъгъл от 10тина градуса??
Нямам транспортир под ръка, ама е малко повече от десетина. Към петдесетина ми идва...
А и въпросът не е в градусите, а в самия факт, че има ъгъл и усилието не се предава директно надолу по лъчевата кост, а през сухожилията.
По замисъл предмишницата трябва да е колкото е възможно по-близо до перпендикулярна по отношение на гравитацията.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 31.07.20 23:37.
Обобщение за юли 2020
През юли съм свалил цели 0,3 кг - от 111,3 на 1-ви юли до 111,0 на 1-ви август. Интересното е, че калориите са дори повече от тези през юни - 3529 средно на ден. “Уловката” е, че през последния месец увеличих алкохола и най-вече бирите, като и те влизат в тази сметка.
При 7709 калории за килограм промяна в теглото съм бил на 75 калории дневен дефицит, а неутралният баланс е 3603 калории дневно - абсурдно много, при положение, че не съм променял физическата активност. Другата дребна подробност е, че този месец бяха доста неравномерно разпределени - цели седмици с под 3000, последвани от ден или два на 6000, което измества средното, но променя усвояването и реакцията на организма.
При коефициент на физическа активност 1,55 формулата на Мифин-Сейнт Жур дава резултат от 3222.
Тренировките относително редовни, доколкото ми позволяваше контузията.
За август не смея да си правя планове - за момента съм спрял тренировки, докаго не реша какво да правя с тоя лакът. Като се върна обранто в Швеция в края на август, ще ида на един контролен преглед и после ще решавам какво ще правя дългосрочно.
01.08.2020 г.
Без тренировка
Добавки:
Обобщение за деня:
Последната седмица ни удави от дъжд, но противно на логиката на небезизвестните закони на Мърфи, днес е топло и слънчево. Използвах предиобеда да се разходя с колелото до двореца Дротнингхолм и отбелязвам 14 км за малко под час - бабешко темпо, но не ми беше целта да бързам, а да се насладя на карането през гората.
За съжаление май и колоезденето не е вариант на този етап - към края лакътят ме заболя много от подпирането на кормилото.
02.08.2020 г.
Без тренировка
Добавки:
Обобщение за деня:
Поредната мързелива неделя. Следобед излизахме с малката щерка да играем тенис на маса, ама това е толкова малко движение, че не се брои изобщо.
03.08.2020 г.
Без тренировка
Добавки:
Обобщение за деня:
Записвам едно ходене до офиса с колелото - 18,36 км за 1:10:32 ч (около 15 км/ч средно - бабешко темпо). За съжаление май и това няма да е вариант - лакътят ме скъсва от болка.
Ще го мисля, като се върна от България.
04.08.2020 г.
Без тренировка
Добавки:
Обобщение за деня:
Днес някакви последни телеконференции, разпределих задачките и мисля вече да пускам автоматичния отговор на пощата и да слизам за куфарите в мазето.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 04.08.20 18:00.
05.08.2020 г.
Без тренировка
Добавки:
Обобщение за деня:
Сутринта пооправихме багажа и следобед - на път. Малко по-различни се лети с противоепидемичните мерки, но всичко мина гладко.
Цялата истерия с декларациите е доста излишна - пътници пред мен минаха с “пристигам от Холандия, декларацията я забравих в самолета”, въпреки че някои ги накараха да попълват на място. Напълно хаотичен подбор.
Така или иначе днес съм в София да видя роднини, а утре мисля да паля гуменките към лайноморието да видим колко е зле за няколко дни.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 06.08.20 10:22.
06.08.20
10:41
казано от Boby_ на 06.08.20, 10:21:
утре мисля да паля гуменките към лайноморието да видим колко е зле за няколко дни.
Позитивно си се настроил, като за почивка.
06.08.20
11:18
Аз тази година имам 10-12 плажа на юг от Бургас- Градина, Каваци, Перла, Созопол, Дюни, Смокиня и нямам никакви оплаквания. Аз и принжипно рядко се оплаквам, но наистина нищо отрицателно не ми е направило вчпечатление. Цените са една идея надолу (главно на чадърите) както има и малко по-малко хора, но поради по-малкия брой шезлонги, свършват сравнително рано в събота.
Изразих се иронично, но всъщност винаги съм си го харесвал нашето Черноморие и ми е приятно да прекарам няколко дни там. Мъчно ми е да видя познатите места, променени към по-лошо, но засега не ме е отказало това.
06.08.2020 г.
Без тренировка
Добавки:
Обобщение за деня:
Тичане по обичайните задачи - договор за телефони, зъболекар, роднини.
07.08.2020 г.
Без тренировка
Добавки:
Обобщение за деня:
Сутринта криво-ляво се натоварихме на колата и се помъкмахме към морето. Горд съм от себе си, че карах почти с ограничението през почти целия път. Е, то нямаше как и по-бързо с тая кола - на базовите модификации им слагат двигатели, колкото да се помръднат от място. На Стара Загора пък изгубихме почти два часа заради блокада на магистралата. За пръв път в живота си не се ядосвам на задръстване - каузата е по-важна.
В крайна сметка дори и до плажа стигнахме.
За тренировка не знам кога ще се престраша - лакътя сякаш дори се е влошил, откакто не съм тренирал.
П. П. А Селби как се промъкна през иглено ухо! :)
Мнението беше редактирано от Boby_ на 07.08.20 20:59.
07.08.20
22:01
Верно ли, на 9:9 съм дееб@.
08.08.2020 г.
Без тренировка
Добавки:
Обобщение за деня:
Не бях виждал досега толкова много хора на Арапя! Винаги съм мразел да почивам август. В началото на юли и времето е по-хубаво, и хората - по-малко, а тази година има и допълнителни обстоятелства.
Опитах да плувам, въпреки вълните. Е, не мога. Лакътят боли остро и при кроул, и при бруст. Очертава се клек и тяга цяла есен. И без друго ми куцат.
Храната също без никакъв контрол. Ще се върна със свръхбагаж в Швеция.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 08.08.20 21:36.
Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:
Научи повече