09.03.2023 г.
Раздвижване
Загрявка.
Работни серии (през ~10-15 секунди) :
1. Мъртва тяга - 15 или 16х1х160 кг.
2. Гребане с трап бар от земя - 15х1х116 кг.
3. Бедрено разгъване на машина (едностранно) - 15х1+1х55 кг.
4. Бедрено сгъване на машина - 15х1х75 кг.
Разтягане за тренираните мускули и сухожилия.
Обобщение за тренировката:
Положително:
- Още привиквам с тежестите и протокола, но като се вземе предвид колко рядко тренирам в последно време, горе-долу добре.
Отрицателно:
- Кръстът си е натегнат и макар това, което промених, да помага малко, няма същия ефект, какъвто при рамото.
Добавки:
1. Преди лягане (план) - 1 гр магнезий бисглицинат, 5 гр рибено масло.
Обобщение за деня:
Сутринта срещи в офиса, следобед се върнах да си доработвам от нас.
10.03.2023 г.
Плуване (25-метров басейн)
1050 метра за малко под 40 минути, 17 дължини кроул, 18 бруст, 6 дължини гръб, 1 дължина бътерфлай.
Като че ли една идея по-добре от предния път.
Добавки:
Обобщение за деня:
Уж отпуска, а не спрях с мейловете цяла сутрин. Поне следобед ме оставиха на мира.
11 и 12.03.2023 г.
Без тренировка
Добавки:
Обобщение за деня:
Скучен уикенд с малко за разказване.
13.03.2023 г.
Раздвижване
Загрявка.
1. Клек - 15х1х120 кг.
2. Лег с пауза - 15 или 16х1х100 кг.
3. Набирания неутрален хват (с доп. тежест) - 15 или 16х1х20 кг.
4. Разтваряне с дъмбели назад с гърди, опрени в коленете (от седеж) - 15х1х27½+27½
Положително:
- Рамото се държа много добре на клека.
Отрицателно:
- Кръстът едва ли ще се подобри повече. Усещам дразнене в определени фази на различни движения, особено в началото на тренировката.
- Рамото пак ме поопъна по едно време, макар че май все пак е по-добре от тренировка на тренировка. Много ми е трудно да преценя.
Добавки:
Обобщение за деня:
Даже не знам откъде да започна, затова май отникъде.
14.03.2023 г.
1050 метра за малко под 40 минути, 17 дължини кроул, 18 бруст, 6 дължини гръб, 1 дължина бътерфлай.
Същото разстояние и стилове, почти същото време, но днес се чувствах невъзстановен от самото начало - рамене и гръб най-вече. Съответно към края си довърших “програмата” само на инат.
Добавки:
Обобщение за деня:
Трябва да си сменям шведската шофьорска книжка с португалска и днес по чудо успях да подам заявление - изкарах си медицинско само за 10 минути в кварталната болница, а на сайта на IMT (тукашния КАТ) подаването на заявление се оказа прилично лесно. За съжаление бързата част свършва дотук - следва записване на час за ходене на живо в някой от офисите им и после дълго чакане (по слухове - понякога и до две години) за самия документ. Дано не ми направят проблем междувременно полицаите, ако ме спрат.
15.03.2023 г.
Без тренировка
Добавки:
Обобщение за деня:
Отлагам едни административни неща, дето трябваше да съм ги свършил отдавна и накрая ще ми излезе през носа. Мисля да пробвам дали ChatGPT няма да ми улесни писането. :)
16.03.2023 г.
Раздвижване
Загрявка.
1. Мъртва тяга с дъмбели - 10х3x60+60 кг.
2. Силово гребане с дъмбел от земя - 10х3+3х50 кг.
3. Бедрено разгъване на машина (едностранно) - 10х3+3х45 кг.
4. Бедрено сгъване на машина - 10х3х60 кг.
Скоро може да се наложи да си търся нова зала. Днес някакво треньорче от персонала на залата дойде да ми направи забележка да пускам по-леко дъмбелите. Помолих го да дойда да ми покаже как точно да ги пускам по-леко, на което той отговори, че не правел такива работи. След моята реплика, че определено му личи, че не прави, лицето му смени три цвята. :) Определено не е в мой стил да влизам в такива конфликти, но ме хвана в лош момент посред интервала.
Положително:
- Прилично, като се изключи размяната на реплики с персонала.
Отрицателно:
- Нищо конкретно.
Добавки:
Обобщение за деня:
Сутринта ходих до офиса, после тренирах, а следобед съм в серия от тежки разговори по тревожни теми плюс интервю между тях. Искам ваканция.
16.03.23
18:24
Слагат професионален стенд за трибой, а едва ли не трябва да тренираш по пантофи, за да не вдигаш шум. Или пречиш и дразниш мнозинството сгъващи и разгъващи с розовите дъмбели или въпросният не те харесва. Според мен вариантите са два: да не посмее да ти направи друга забележка или да ти прекрати абонамента, при всички положения си му отговорил подобаващо.
казано от Brown Bomber на 16.03.23, 18:24:
Слагат професионален стенд за трибой, а едва ли не трябва да тренираш по пантофи, за да не вдигаш шум. Или пречиш и дразниш мнозинството сгъващи и разгъващи с розовите дъмбели или въпросният не те харесва. Според мен вариантите са два: да не посмее да ти направи друга забележка или да ти прекрати абонамента, при всички положения си му отговорил подобаващо.
Ще пробвам да си нося дъмбелите до силовата зона - там подът е с по-дебело покритие и би трябвало да не е проблем и да не се чува толкова. Досега ме мързеше, че е далеч, а и около дъмбелите все пак има гума, макар и тънка. Ако и това не помогне, ще го мисля.
Каква е тая логика да има 60кг дъмбели извън силовата зона. Не мога да се сетя освен за тяга за какво друго могат да се ползват. За сгъване за бицепс...💪💪💪
казано от Цветан на 17.03.23, 16:04:
Каква е тая логика да има 60кг дъмбели извън силовата зона. Не мога да се сетя освен за тяга за какво друго могат да се ползват. За сгъване за бицепс...💪💪💪
Лег и полулег, раменни преси, гребане.
На истина лега го пропуснах. За раменната мисля, че не са много трениращите, които да се справят с тези дъмбели.
Особенно по комерсиалните зали
Мнението беше редактирано от Цветан на 17.03.23 16:10.
17.03.2023 г.
Без тренировка
Добавки:
Обобщение за деня:
Днес мислех да плувам, но точно преди това се оказа, че трябва спешно да довърша и изпратя едно “executive memo” и като се залисах с подробностите, дойде време за следобедните срещи и плуването остана за “един друг път”.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 17.03.23 17:38.
казано от Цветан на 17.03.23, 16:04:
Даже до 70 има, но над 50 не съм виждал никой да ползва.
18.03.2023 г.
Без тренировка
Добавки:
Обобщение за деня:
Преди обед кучешко училище. После ходихме с щерката до El Corte Inglés да вземем някои части от... училищна униформа, поръчана в средата на август. Има места по света, където някои неща стават бавно. Ако не друго, сега поне ще са запазени дрешките за следващата учебна година.
19.03.2023 г.
Раздвижване
Загрявка.
1. Преден клек - 10х3х90 кг.
2. Набирания с подхват - 10 или 11х3.
3. Лицеви опори с тесен хват - 11 или 12х3.
4. Разтваряне назад с дъмбели с гърди, опрени в коленете - 10 или 11х3х22+22 кг.
Днес малко лицеви, вместо лег. Правих ги с позиция на ръцете малко навътре от раменете и ги усетих предимно в трицепса. Не ми беше толкова лесно, колкото си мислех, но май все пак ще е по-добре да добавя подходящ ластик.
Положително:
- Лицевите се отразиха добре на рамото.
Отрицателно:
- Бавно и без въздух.
Добавки:
Обобщение за деня:
Сутринта тренирах, после малко пазаруване, а следобед вместо да готвя, вися с щерката в болницата да ѝ правят рентгенова снимка на пръста, че кучето вчера неясно как така дръпна каишката, че го усука и изви.
Иначе въпреки разредените тренировки, на цици още го докарам.
20.03.2023 г.
Без тренировка
Добавки:
Обобщение за деня:
Днес обратното на тренировка - целодневен “workshop”, последван от служебна вечеря.
Не знам защо, но когато стоя дълго прав по време на презентации, рамото ме боли. Възможно е и лицевите от неделя да са повлияли, макар че ако бяха те, щях да усетя още същата вечер, а не следващата.
21.03.2023 г.
Без тренировка
Добавки:
Обобщение за деня:
Днес приключих в офиса по обяд и мислех да тренирам, преди да се прибера за следобедните срещи. Спрях да заредя на бензиностанцията до залата, видях в сака, че съм си забравил наколенките, качих се на колата и обратно у нас, където вместо да си ги взема и да ида пак до залата, се натъпках и седнах да работя.
Което всъщност беше добра идея, защото свърших (поне в чернова) една много неприятна и дълго отлагана задача, която беше крайно време да отхвърля, а все си намирах оправдания.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 21.03.23 18:54.
22.03.2023 г.
Раздвижване
Загрявка.
1. Мъртва тяга - 15 или 16х1х160 кг.
2. Гребане с трап бар от земя - 15х1х116 кг.
3. Бедрено разгъване на машина (едностранно) - 5х1+1х55, 5х1+1х60, 5х1+1х65 кг.
4. Бедрено сгъване на машина - 15х1х75 кг.
Положително:
- Нищо.
Отрицателно:
- Кръст и задни бедра много натегнати (не мога да кажа, че кръстът боли, но има едно неприятно усещане). Разтягането в края и лежането на апликатор вечер помагат, но слабо.
Добавки:
Обобщение за деня:
Нищо ново.
23.03.2023 г.
Без тренировка
Добавки:
Обобщение за деня:
Нищо за отбелязване.
24.03.2023 г.
1000 метра за малко под 40 минути, 17 дължини кроул, 17 бруст, 6 дължини гръб.
Умряла работа, но като плувам веднъж в седмицата, няма как да е иначе.
Добавки:
Обобщение за деня:
Сутринта поработих, на обед си бих шута и отидох да плувам, а после си подадох документите за нова шофьорска книжка. Сега трябва да шофирам с едно хвърчащо листче, докато излезе новата, като важи само в Португалия. Мислех да ходя до Севиля началото на април, но явно ще отложа.
Иначе следобед заваляха едни доста неочаквани новини в служебно отношение - в следващите седмици ще видим дали се очертава заплаха или възможност.
25.03.2023 г.
Без тренировка
Добавки:
Обобщение за деня:
Сутринта по задачки из квартала и до центъра. Следобед слязохме с кучето до плажа на Пареде да потича, а после седнахме в един леко прехвален рибен ресторант, където по загадъчни причини не отиваме за пръв път и отново резултатът е “тук, само ако няма къде другаде”.
26.03.2023 г.
Раздвижване
Загрявка.
1. Клек - 15х1х120 кг.
2. Лег с пауза - 15 или 16х1х100 кг.
3. Набирания неутрален хват (с доп. тежест) - 15 или 16х1х20 кг.
4. Разтваряне с дъмбели назад с гърди, опрени в коленете (от седеж) - 15х1х27½+27½
Взеха ми колата и се наложи да ходя пеш до залата.
Изкушавам се да започна да засичам време на интервалите, но засега се спирам, защото знам как ще свърши всичко.
Положително:
- Прилично като цяло.
Отрицателно:
- Нищо ново - копи-пейст на оплакванията от предната едноименна тренировка.
Добавки:
Обобщение за деня:
Пак ми изчезна някъде уикендът... Нищо, след другата седмица съм си пуснал по-дълга отпуска, дано поне нея я усетя.
27.03.2023 г.
Без тренировка
Добавки:
Обобщение за деня:
Цял ден в офиса в срещи, включително със CIO-то на компанията, а после следобед all staff. Все пак оживях без поражения.
28.03.2023 г.
Раздвижване
Загрявка.
1. Мъртва тяга с дъмбели - 10х3x60+60 кг.
2. Силово гребане с дъмбел от земя - 10х3+3х50 кг.
3. Бедрено разгъване на машина (едностранно) - 10х3+3х45 кг.
4. Бедрено сгъване на машина - 10х3х60 кг.
Днес пренесох дъмбелите на подиума за тяга и правих тягата и гребането там. Доста по-малко се чува.
Чудя се дали да вписвам “фермерска разходка с препятствия” заради носенето на 2х60 кг на 20 метра в слалом между силиконки и стероидковци, но не си струва, въпреки че вдигнах пулса. :)
Положително:
- Доста добре като се замисля.
Отрицателно:
- Нищо конкретно.
Добавки:
Обобщение за деня:
За пролетта не знам, но тук направо си дойде лятото и изобщо не ми се работи... То не че през другите сезони ми идва голямо вдъхновение да бачкам, но лятото е направо болезнено. :) А на всичко отгоре след като цяла сутрин си мисля, че е сряда, следобед с разочарование установих, че все още не е...
29.03.2023 г.
Без тренировка
Добавки:
Обобщение за деня:
Сутринта в офиса, следобед - у нас. Записах си час за плуване с пълното съзнание, че няма да успея, както и стана.
30.03.2023 г.
Без тренировка
Добавки:
Обобщение за деня:
Същото като вчера с тази разлика, че днес дори не си направих труда да запазвам час за плуване.
31.03.2023 г.
1050 метра за малко над 40 минути, 17 дължини кроул (4 с дишане отдясно, останалите от двете страни), 18 бруст, 6 дължини гръб, 1 дължина бътерфлай.
Субективно не беше твърде зле, но ми отне повече време от обикновено. Както вече съм казвал, като за един път седмично - толкоз.
Мисля дали да не сменя малко подхода - да правя 4-5 дължини “разплуване”, после максимална интензивност, 10-15 дължини, да умирам и да си ходя.
Добавки:
Обобщение за деня:
Петък преди ваканция - на работа съм чак на 12-ти. Нищо не може да ми развали настроението днес, даже предстоящите избори.
На всичко отгоре се сдобих с три от ето тези красавци, въпреки че сайтът за билети умря веднага след това:
А по темата за плуването от дневника на gotcha днес ми попадна една снимка на Адам Пийти (световен рекордьор на 50 и 100 метра бруст в олимпийски басейн) и ми направи впечатление разликата във физиката с универсалните плувци като Фелпс да речем - Пийти изглежда повече като борец, отколкото като плувец. :)
Мнението беше редактирано от Boby_ на 31.03.23 15:55.
31.03.23
16:39
На тази снимка отпреди 7 години е бил със сходна на Фелпс физика, но или е поранал или е сменил химията.
казано от Brown Bomber на 31.03.23, 16:39:
На тази снимка отпреди 7 години е бил със сходна на Фелпс физика, но или е поранал или е сменил химията.
Пак е по-едър от Фелпс, но да, химията е играла доста сериозна роля. В тоя спорт няма как без нея, не и на това ниво.
Мисълта ми беше друга - че се изискват различни качества за кроул/съчетано плуване/бътерфлай/гръб в сравнение с бруст. Той е “изтърсачето” на стилове.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 31.03.23 16:49.
Боби, плуването е доста обхващащ спорт откъм енергийни системи от 50м. спринт до 25км. открити води.
Забележи, че Пийти плува само 50 и 100м, за това е висок 190 и тежи 95кг.
Фелпс е мултифункционален, но пак само до 200м. Оттам имаш от 400 до 1500 кроул в басейн и после тепърва 5, 10 и 25 в открити води, където са още по-различни нещата.
Та за да не съм голословен помисли си какво искаш плуването да ти даде и изобщо искаш ли да ти помогне за нещо извън басейна или си е нещо самостоятелно за кеф или пък искаш да постигнеш някакви резултати в басейна.
казано от gotcha на 31.03.23, 17:15:
Боби, плуването е доста обхващащ спорт откъм енергийни системи от 50м. спринт до 25км. открити води.
Забележи, че Пийти плува само 50 и 100м, за това е висок 190 и тежи 95кг.
Фелпс е мултифункционален, но пак само до 200м. Оттам имаш от 400 до 1500 кроул в басейн и после тепърва 5, 10 и 25 в открити води, където са още по-различни нещата.
Та за да не съм голословен помисли си какво искаш плуването да ти даде и изобщо искаш ли да ти помогне за нещо извън басейна или си е нещо самостоятелно за кеф или пък искаш да постигнеш някакви резултати в басейна.
Много прости цели си поставям, Ванка - да разнообразя малко залата, да спортувам нещо, щадящо раменете, да подобря малко VO2 max. Нищо друго. И понеже не мога да си позволя да инвестирам достатъчно време, няма как да се целя по-високо.
Като се замисля единствения стил в който без да загряваш специално раменете и с най-малък обхват на движение е бруста. При кроула си се товарят бая и трябва да внимаваш, защото обхвата е сериозен и са постоянно под напрежение. Мисля, че най-добре за напъване ще ти е бруста, а можеш да разплуваш с леко темпо с кроула. Аз не загрявам преди басейна, но е хубаво да се прави.
казано от gotcha на 31.03.23, 17:40:
Като се замисля единствения стил в който без да загряваш специално раменете и с най-малък обхват на движение е бруста. При кроула си се товарят бая и трябва да внимаваш, защото обхвата е сериозен и са постоянно под напрежение. Мисля, че най-добре за напъване ще ти е бруста, а можеш да разплуваш с леко темпо с кроула. Аз не загрявам преди басейна, но е хубаво да се прави.
Аз нямам проблеми с мобилноста или с ротаторния маншон, имам проблеми с артрит, така че никой от стиловете не ми създава дискомфорт. В този смисъл плуването ми помага да поддържам мобилността, да вкарвам кръв в ставата и да допълвам залата, без да има излишен риск от контузии, както когато напъвах с по-тежко.
казано от Boby_ на 31.03.23, 17:55:
Аз нямам проблеми с мобилноста или с ротаторния маншон, имам проблеми с артрит, .....
Боби, това диагностицирано ли е при теб ? Какъв вид е какво е засегнато при теб ? Как трябва да се процедира за в бъдеще в този случай относно тренировки и тн ... медицински погледнато. Някакви хапчета трябва ли да се приемат ?
казано от kaloyan на 31.03.23, 18:02:
казано от Boby_ на 31.03.23, 17:55:
Аз нямам проблеми с мобилноста или с ротаторния маншон, имам проблеми с артрит, .....
Боби, това диагностицирано ли е при теб ? Какъв вид е какво е засегнато при теб ? Как трябва да се процедира за в бъдеще в този случай относно тренировки и тн ... медицински погледнато. Някакви хапчета трябва ли да се приемат ?
За съжаление е потвърдена диагноза за дясното рамо. Да, правих ЯМР и две консултации с ортопед, специлизиран в рамене. Нищо кой знае какво не може да се направи - НСПВС при обостряне, контролирани тренировки, след години - смяна на ставата, освен ако дотогава не се появи нещо ново. Хрущял не се регенерира след пубертета на този етап.
Кофти, а знае ли се причината каква е, предполагам в този случай е поради травми през годините. Абе дано да не прогресира много много, да си остане в тези граници.
Мнението беше редактирано от kaloyan на 31.03.23 19:05.
,Бруста е най-тежкия стил .
казано от nervak на 01.04.23, 00:40:
,Бруста е най-тежкия стил .
Но има най-малък обхват на движенията в горната част на тялото. Освен това е тежък, само ако се плува интензивно - с експлозивно изваждане на главата и раменете от водата и почти без “плъзгане”.
Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:
Научи повече