Too Little, Too Late

Прескочи до:

09.03.23
17:14

09.03.2023 г.

Раздвижване

Загрявка.

Работни серии (през ~10-15 секунди) :
  1. Мъртва тяга  - 15 или 16х1х160 кг.
  2. Гребане с трап бар от земя - 15х1х116 кг.
  3. Бедрено разгъване на машина (едностранно) - 15х1+1х55 кг.
  4. Бедрено сгъване на машина - 15х1х75 кг.

Разтягане за тренираните мускули и сухожилия.

Обобщение за тренировката:

Положително:
  - Още привиквам с тежестите и протокола, но като се вземе предвид колко рядко тренирам в последно време, горе-долу добре.

Отрицателно:
  - Кръстът си е натегнат и макар това, което промених, да помага малко, няма същия ефект, какъвто при рамото.

Добавки:
1. Преди лягане (план)  - 1 гр магнезий бисглицинат, 5 гр рибено масло.

Обобщение за деня:
Сутринта срещи в офиса, следобед се върнах да си доработвам от нас.

11.03.23
03:12

10.03.2023 г.

Плуване (25-метров басейн)

1050 метра за малко под 40 минути, 17 дължини кроул, 18 бруст,  6 дължини гръб, 1 дължина бътерфлай.
Като че ли една идея по-добре от предния път.

Добавки:

Обобщение за деня:
Уж отпуска, а не спрях с мейловете цяла сутрин. Поне следобед ме оставиха на мира.

13.03.23
16:58

11 и 12.03.2023 г.

Без тренировка

Добавки:

Обобщение за деня:
Скучен уикенд с малко за разказване.

13.03.23
17:03

13.03.2023 г.

Раздвижване

Загрявка.

1. Клек - 15х1х120 кг.
  2. Лег с пауза - 15 или 16х1х100 кг.
  3. Набирания неутрален хват (с доп. тежест) - 15 или 16х1х20 кг.
  4. Разтваряне с дъмбели назад с гърди, опрени в коленете (от седеж) - 15х1х27½+27½

Положително:
- Рамото се държа много добре на клека.

Отрицателно:
  - Кръстът едва ли ще се подобри повече. Усещам дразнене в определени фази на различни движения, особено в началото на тренировката.
- Рамото пак ме поопъна по едно време, макар че май все пак е по-добре от тренировка на тренировка. Много ми е трудно да преценя.

Добавки:

Обобщение за деня:
Даже не знам откъде да започна, затова май отникъде.

14.03.23
18:25

14.03.2023 г.

1050 метра за малко под 40 минути, 17 дължини кроул, 18 бруст,  6 дължини гръб, 1 дължина бътерфлай.
Същото разстояние и стилове, почти същото време, но днес се чувствах невъзстановен от самото начало - рамене и гръб най-вече. Съответно към края си довърших “програмата” само на инат.

Добавки:

Обобщение за деня:
Трябва да си сменям шведската шофьорска книжка с португалска и днес по чудо успях да подам заявление - изкарах си медицинско само за 10 минути в кварталната болница, а на сайта на IMT (тукашния КАТ) подаването на заявление се оказа прилично лесно. За съжаление бързата част свършва дотук - следва записване на час за ходене на живо в някой от офисите им и после дълго чакане (по слухове - понякога и до две години) за самия документ. Дано не ми направят проблем междувременно полицаите, ако ме спрат.

16.03.23
13:25

15.03.2023 г.

Без тренировка

Добавки:

Обобщение за деня:
Отлагам едни административни неща, дето трябваше да съм ги свършил отдавна и накрая ще ми излезе през носа. Мисля да пробвам дали ChatGPT няма да ми улесни писането. :)

16.03.23
17:53

16.03.2023 г.

Раздвижване

Загрявка.

1. Мъртва тяга с дъмбели  - 10х3x60+60 кг.
  2. Силово гребане с дъмбел от земя - 10х3+3х50 кг.
  3. Бедрено разгъване на машина (едностранно) - 10х3+3х45 кг.
  4. Бедрено сгъване на машина - 10х3х60 кг.

Скоро може да се наложи да си търся нова зала.  Днес някакво треньорче от персонала на залата дойде да ми направи забележка да пускам по-леко дъмбелите. Помолих го да дойда да ми покаже как точно да ги пускам по-леко, на което той отговори, че не правел такива работи. След моята реплика, че определено му личи, че не прави, лицето му смени три цвята. :) Определено не е в мой стил да влизам в такива конфликти, но ме хвана в лош момент посред интервала.

Положително:
  - Прилично, като се изключи размяната на реплики с персонала.

Отрицателно:
  - Нищо конкретно.

Добавки:

Обобщение за деня:
Сутринта ходих до офиса, после тренирах, а следобед съм в серия от тежки разговори по тревожни теми плюс интервю между тях. Искам ваканция.

16.03.23
18:24

Слагат професионален стенд за трибой, а едва ли не трябва да тренираш по пантофи, за да не вдигаш шум. Или пречиш и дразниш мнозинството сгъващи и разгъващи с розовите дъмбели или въпросният не те харесва. Според мен вариантите са два: да не посмее да ти направи друга забележка или да ти прекрати абонамента, при всички положения си му отговорил подобаващо.

17.03.23
12:41

казано от Brown Bomber на 16.03.23, 18:24:

Слагат професионален стенд за трибой, а едва ли не трябва да тренираш по пантофи, за да не вдигаш шум. Или пречиш и дразниш мнозинството сгъващи и разгъващи с розовите дъмбели или въпросният не те харесва. Според мен вариантите са два: да не посмее да ти направи друга забележка или да ти прекрати абонамента, при всички положения си му отговорил подобаващо.

Ще пробвам да си нося дъмбелите до силовата зона - там подът е с по-дебело покритие и би трябвало да не е проблем и да не се чува толкова. Досега ме мързеше, че е далеч, а и около дъмбелите все пак има гума, макар и тънка. Ако и това не помогне, ще го мисля.

17.03.23
16:04

Каква е тая логика да има 60кг дъмбели извън силовата зона. Не мога да се сетя освен за тяга за какво друго могат да се ползват. За сгъване за бицепс...💪💪💪

17.03.23
16:07

казано от Цветан на 17.03.23, 16:04:

Каква е тая логика да има 60кг дъмбели извън силовата зона. Не мога да се сетя освен за тяга за какво друго могат да се ползват. За сгъване за бицепс...💪💪💪

Лег и полулег, раменни преси, гребане.

17.03.23
16:09

На истина лега го пропуснах. За раменната мисля, че не са много трениращите, които да се справят с тези дъмбели.
Особенно  по комерсиалните зали

Мнението беше редактирано от Цветан на 17.03.23 16:10.

17.03.23
17:37

17.03.2023 г.

Без тренировка

Добавки:

Обобщение за деня:
Днес мислех да плувам, но точно преди това се оказа, че трябва спешно да довърша и изпратя едно “executive memo” и като се залисах с подробностите, дойде време за следобедните срещи и плуването остана за “един друг път”.

Мнението беше редактирано от Boby_ на 17.03.23 17:38.

17.03.23
17:37

казано от Цветан на 17.03.23, 16:04:

Даже до 70 има, но над 50 не съм виждал никой да ползва.

19.03.23
17:36

18.03.2023 г.

Без тренировка

Добавки:

Обобщение за деня:
Преди обед кучешко училище. После ходихме с щерката до El Corte Inglés да вземем някои части от... училищна униформа, поръчана в средата на август. Има места по света, където някои неща стават бавно. Ако не друго, сега поне ще са запазени дрешките за следващата учебна година.

19.03.23
17:58

19.03.2023 г.

Раздвижване

Загрявка.

1. Преден клек - 10х3х90 кг.
  2. Набирания с подхват - 10 или 11х3.
  3. Лицеви опори с тесен хват - 11 или 12х3.
  4. Разтваряне назад с дъмбели с гърди, опрени в коленете - 10 или 11х3х22+22 кг.

Днес малко лицеви, вместо лег. Правих ги с позиция на ръцете малко навътре от раменете и ги усетих предимно в трицепса. Не ми беше толкова лесно, колкото си мислех, но май все пак ще е по-добре да добавя подходящ ластик.

Положително:
  - Лицевите се отразиха добре на рамото.

Отрицателно:
  - Бавно и без въздух.

Добавки:

Обобщение за деня:
Сутринта тренирах, после малко пазаруване, а следобед вместо да готвя, вися с щерката в болницата да ѝ правят рентгенова снимка на пръста, че кучето вчера неясно как така дръпна каишката, че го усука и изви.

Иначе въпреки разредените тренировки, на цици още го докарам.

21.03.23
13:31

20.03.2023 г.

Без тренировка

Добавки:

Обобщение за деня:
Днес обратното на тренировка - целодневен “workshop”, последван от служебна вечеря.

Не знам защо, но когато стоя дълго прав по време на презентации, рамото ме боли. Възможно е и лицевите от неделя да са повлияли, макар че ако бяха те, щях да усетя още същата вечер, а не следващата.

21.03.23
18:47

21.03.2023 г.

Без тренировка

Добавки:

Обобщение за деня:
Днес приключих в офиса по обяд и мислех да тренирам, преди да се прибера за следобедните срещи. Спрях да заредя на бензиностанцията до залата, видях в сака, че съм си забравил наколенките, качих се на колата и обратно у нас, където вместо да си ги взема и да ида пак до залата, се натъпках и седнах да работя.
Което всъщност беше добра идея, защото свърших (поне в чернова) една много неприятна и дълго отлагана задача, която беше крайно време да отхвърля, а все си намирах оправдания.

Мнението беше редактирано от Boby_ на 21.03.23 18:54.

22.03.23
16:23

22.03.2023 г.

Раздвижване

Загрявка.

1. Мъртва тяга  - 15 или 16х1х160 кг.
  2. Гребане с трап бар от земя - 15х1х116 кг.
  3. Бедрено разгъване на машина (едностранно) - 5х1+1х55, 5х1+1х60, 5х1+1х65 кг.
  4. Бедрено сгъване на машина - 15х1х75 кг.

Положително:
  - Нищо.

Отрицателно:
  - Кръст и задни бедра много натегнати (не мога да кажа, че кръстът боли, но има едно неприятно усещане). Разтягането в края и лежането на апликатор вечер помагат, но слабо.

Добавки:

Обобщение за деня:
Нищо ново.

24.03.23
13:20

23.03.2023 г.

Без тренировка

Добавки:

Обобщение за деня:
Нищо за отбелязване.

24.03.23
18:38

24.03.2023 г.

1000 метра за малко под 40 минути, 17 дължини кроул, 17 бруст,  6 дължини гръб.

Умряла работа, но като плувам веднъж в седмицата, няма как да е иначе.

Добавки:

Обобщение за деня:
Сутринта поработих, на обед си бих шута и отидох да плувам, а после си подадох документите за нова шофьорска книжка. Сега трябва да шофирам с едно хвърчащо листче, докато излезе новата, като важи само в Португалия. Мислех да ходя до Севиля началото на април, но явно ще отложа.
Иначе следобед заваляха едни доста неочаквани новини в служебно отношение - в следващите седмици ще видим дали се очертава заплаха или възможност.

26.03.23
19:38

25.03.2023 г.

Без тренировка

Добавки:

Обобщение за деня:
Сутринта по задачки из квартала и до центъра. Следобед слязохме с кучето до плажа на Пареде да потича, а после седнахме в един леко прехвален рибен ресторант, където по загадъчни причини не отиваме за пръв път и отново резултатът е “тук, само ако няма къде другаде”.

26.03.23
19:41

26.03.2023 г.

Раздвижване

Загрявка.

1. Клек - 15х1х120 кг.
  2. Лег с пауза - 15 или 16х1х100 кг.
  3. Набирания неутрален хват (с доп. тежест) - 15 или 16х1х20 кг.
  4. Разтваряне с дъмбели назад с гърди, опрени в коленете (от седеж) - 15х1х27½+27½

Взеха ми колата и се наложи да ходя пеш до залата.
Изкушавам се да започна да засичам време на интервалите, но засега се спирам, защото знам как ще свърши всичко.

Положително:
- Прилично като цяло.

Отрицателно:
  - Нищо ново - копи-пейст на оплакванията от предната едноименна тренировка.

Добавки:

Обобщение за деня:
Пак ми изчезна някъде уикендът... Нищо, след другата седмица съм си пуснал по-дълга отпуска, дано поне нея я усетя.

28.03.23
11:59

27.03.2023 г.

Без тренировка

Добавки:

Обобщение за деня:
Цял ден в офиса в срещи, включително със CIO-то на компанията, а после следобед all staff. Все пак оживях без поражения.

28.03.23
16:35

28.03.2023 г.

Раздвижване

Загрявка.

1. Мъртва тяга с дъмбели  - 10х3x60+60 кг.
  2. Силово гребане с дъмбел от земя - 10х3+3х50 кг.
  3. Бедрено разгъване на машина (едностранно) - 10х3+3х45 кг.
  4. Бедрено сгъване на машина - 10х3х60 кг.

Днес пренесох дъмбелите на подиума за тяга и правих тягата и гребането там. Доста по-малко се чува.
Чудя се дали да вписвам “фермерска разходка с препятствия” заради носенето на 2х60 кг на 20 метра в слалом между силиконки и стероидковци, но не си струва, въпреки че вдигнах пулса. :)

Положително:
  - Доста добре като се замисля. 

Отрицателно:
  - Нищо конкретно.

Добавки:

Обобщение за деня:
За пролетта не знам, но тук направо си дойде лятото и изобщо не ми се работи... То не че през другите сезони ми идва голямо вдъхновение да бачкам, но лятото е направо болезнено. :) А на всичко отгоре след като цяла сутрин си мисля, че е сряда, следобед с разочарование установих, че все още не е...

30.03.23
18:15

29.03.2023 г.

Без тренировка

Добавки:

Обобщение за деня:
Сутринта в офиса, следобед - у нас. Записах си час за плуване с пълното съзнание, че няма да успея, както и стана.

30.03.23
18:15

30.03.2023 г.

Без тренировка

Добавки:

Обобщение за деня:
Същото като вчера с тази разлика, че днес дори не си направих труда да запазвам час за плуване.

31.03.23
15:37

31.03.2023 г.

1050 метра за малко над 40 минути, 17 дължини кроул (4 с дишане отдясно, останалите от двете страни), 18 бруст,  6 дължини гръб, 1 дължина бътерфлай.
Субективно не беше твърде зле, но ми отне повече време от обикновено. Както вече съм казвал, като за един път седмично - толкоз.
Мисля дали да не сменя малко подхода - да правя 4-5 дължини “разплуване”, после максимална интензивност, 10-15 дължини, да умирам и да си ходя.

Добавки:

Обобщение за деня:
Петък преди ваканция - на работа съм чак на 12-ти. Нищо не може да ми развали настроението днес, даже предстоящите избори.
На всичко отгоре се сдобих с три от ето тези красавци, въпреки че сайтът за билети умря веднага след това:

31.03.23
15:51

А по темата за плуването от дневника на gotcha днес ми попадна една снимка на Адам Пийти (световен рекордьор на 50 и 100 метра бруст в олимпийски басейн) и ми направи впечатление разликата във физиката с универсалните плувци като Фелпс да речем - Пийти изглежда повече като борец, отколкото като плувец. :)

Мнението беше редактирано от Boby_ на 31.03.23 15:55.

31.03.23
16:39

На тази снимка отпреди 7 години е бил със сходна на Фелпс физика, но или е поранал или е сменил химията.

31.03.23
16:46

казано от Brown Bomber на 31.03.23, 16:39:

На тази снимка отпреди 7 години е бил със сходна на Фелпс физика, но или е поранал или е сменил химията.

Пак е по-едър от Фелпс, но да, химията е играла доста сериозна роля. В тоя спорт няма как без нея, не и на това ниво.

Мисълта ми беше друга - че се изискват различни качества за кроул/съчетано плуване/бътерфлай/гръб в сравнение с бруст. Той е “изтърсачето” на стилове.

Мнението беше редактирано от Boby_ на 31.03.23 16:49.

31.03.23
17:15

Боби, плуването е доста обхващащ спорт откъм енергийни системи от 50м. спринт до 25км. открити води.
Забележи, че Пийти плува само 50 и 100м, за това е висок 190 и тежи 95кг.
Фелпс е мултифункционален, но пак само до 200м. Оттам имаш от 400 до 1500 кроул в басейн и после тепърва 5, 10 и 25 в открити води, където са още по-различни нещата.
Та за да не съм голословен помисли си какво искаш плуването да ти даде и изобщо искаш ли да ти помогне за нещо извън басейна или си е нещо самостоятелно за кеф или пък искаш да постигнеш някакви резултати в басейна.

31.03.23
17:25

казано от gotcha на 31.03.23, 17:15:

Боби, плуването е доста обхващащ спорт откъм енергийни системи от 50м. спринт до 25км. открити води.
Забележи, че Пийти плува само 50 и 100м, за това е висок 190 и тежи 95кг.
Фелпс е мултифункционален, но пак само до 200м. Оттам имаш от 400 до 1500 кроул в басейн и после тепърва 5, 10 и 25 в открити води, където са още по-различни нещата.
Та за да не съм голословен помисли си какво искаш плуването да ти даде и изобщо искаш ли да ти помогне за нещо извън басейна или си е нещо самостоятелно за кеф или пък искаш да постигнеш някакви резултати в басейна.

Много прости цели си поставям, Ванка - да разнообразя малко залата, да спортувам нещо, щадящо раменете, да подобря малко VO2 max. Нищо друго. И понеже не мога да си позволя да инвестирам достатъчно време, няма как да се целя по-високо.

31.03.23
17:40

Като се замисля единствения стил в който без да загряваш специално раменете и с най-малък обхват на движение е бруста. При кроула си се товарят бая и трябва да внимаваш, защото обхвата е сериозен и са постоянно под напрежение. Мисля, че най-добре за напъване ще ти е бруста, а можеш да разплуваш с леко темпо с кроула. Аз не загрявам преди басейна, но е хубаво да се прави.

31.03.23
17:55

казано от gotcha на 31.03.23, 17:40:

Като се замисля единствения стил в който без да загряваш специално раменете и с най-малък обхват на движение е бруста. При кроула си се товарят бая и трябва да внимаваш, защото обхвата е сериозен и са постоянно под напрежение. Мисля, че най-добре за напъване ще ти е бруста, а можеш да разплуваш с леко темпо с кроула. Аз не загрявам преди басейна, но е хубаво да се прави.

Аз нямам проблеми с мобилноста или с ротаторния маншон, имам проблеми с артрит, така че никой от стиловете не ми създава дискомфорт. В този смисъл плуването ми помага да поддържам мобилността, да вкарвам кръв в ставата и да допълвам залата, без да има излишен риск от контузии, както когато напъвах с по-тежко.

31.03.23
18:02

казано от Boby_ на 31.03.23, 17:55:

Аз нямам проблеми с мобилноста или с ротаторния маншон, имам проблеми с артрит, .....

Боби, това диагностицирано ли е при теб ? Какъв вид е какво е засегнато при теб ? Как трябва да се процедира за в бъдеще в този случай относно тренировки и тн ... медицински погледнато. Някакви хапчета трябва ли да се приемат ?

31.03.23
18:07

казано от kaloyan на 31.03.23, 18:02:

казано от Boby_ на 31.03.23, 17:55:

Аз нямам проблеми с мобилноста или с ротаторния маншон, имам проблеми с артрит, .....

Боби, това диагностицирано ли е при теб ? Какъв вид е какво е засегнато при теб ? Как трябва да се процедира за в бъдеще в този случай относно тренировки и тн ... медицински погледнато. Някакви хапчета трябва ли да се приемат ?

За съжаление е потвърдена диагноза за дясното рамо. Да, правих ЯМР и две консултации с ортопед, специлизиран в рамене. Нищо кой знае какво не може да се направи - НСПВС при обостряне, контролирани тренировки, след години - смяна на ставата, освен ако дотогава не се появи нещо ново. Хрущял не се регенерира след пубертета на този етап.

31.03.23
19:05

Кофти, а знае ли се причината каква е, предполагам в този случай е поради травми през годините. Абе дано да не прогресира много много, да си остане в тези граници.

Мнението беше редактирано от kaloyan на 31.03.23 19:05.

01.04.23
00:40

,Бруста е най-тежкия стил .

01.04.23
01:36

казано от nervak на 01.04.23, 00:40:

,Бруста е най-тежкия стил .

Но има най-малък обхват на движенията в горната част на тялото. Освен това е тежък, само ако се плува интензивно - с експлозивно изваждане на главата и раменете от водата и почти без “плъзгане”.

Прескочи до:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1