Box, box, box!

Прескочи до:

24.08.16
21:39

Логическия би ли пуснал, интересно ми е.

24.08.16
22:05

После, Боби, пак ме питай за магистратура кога ще пиша :) Явно не само тука през пръсти- уж с една камара сертификати, при тебе и по няколко специалности. Накрая не знаят елементарни концепции свързани с мрежи, пренос на данни и начини за организацията им- говоря си за моята сфера и какво съм виждал/чувал, като сме провеждали интервюта.

24.08.16
22:49

казано от Бойко на 24.08.16, 22:05:

После, Боби, пак ме питай за магистратура кога ще пиша :) Явно не само тука през пръсти- уж с една камара сертификати, при тебе и по няколко специалности. Накрая не знаят елементарни концепции свързани с мрежи, пренос на данни и начини за организацията им- говоря си за моята сфера и какво съм виждал/чувал, като сме провеждали интервюта.

Да де, ама без тия сертификати нали се сещаш колко голям е шансът изобщо да стигнат до такова интервю? Ако им се налага да започнат от нулата, след 15-тина години и ако обстоятелствата са благоприятни и успеят да се докажат, може да стигнат до моята позиция. Но забележи - това са 26-7 годишни момчета, които кандидатстват за позиция само едно ниво под моето. Представи си ако започнат тук, къде имат шанс да са на 40. Аз съм се бъхтал последните 20 години, за да съм там, където съм и с напредването на годинките шансовете да се пенсионирам много по-нагоре намаляват значително. За пръв път в живота ми шефката ми е по-млада от мен, макар и само с година. Тепърва трябва да свиквам с това, защото ще стане нещо нормално. :)

@Vanko: Не искам да ги пействам директно, за да не си ги познае някой в някакъв момент (гугъл знае всичко), но ето кратко описание:
1. Да се построи Finite State Machine, която работи с азбука от две букви (a и b) и достигна финалното си състояние при четен брой a-та и (едновременно с a-тата) четен брой b-та. Две трети от задачата са описание какво е Finite State Machine, но Гугъл знае достатъчно добре, затова го пропускам. :)

2. Да се построи серия от логически функции, която да дава същия резултат, като посочената по-долу “таблица на истината”, в която при зададени стойности на параметрите R, P и Q се получава даден изход от серията логически операции.
R P Q output
0 0 0 0
0 0 1 0
0 1 0 0
0 1 1 1
1 0 0 0
1 0 1 1
1 1 0 0
1 1 1 0

Да се използат функциите AND, OR, NOT, XOR, NOR, NAND (не всички, а произволна комбинация).
“Печели” най-кратката поредица функции, която дава посочения резултат.

3. Имаш слот машина с пет ролки (дадена е визуална схема с разпределение на симвполите по ролките). Всяка от ролките има определен брой позиции, сред които има и символи Бонус.
Първата ролка е от 6 позиции, като има Бонус на първа и четвърта. Втората е от 7 позиции с Бонус на първа, третата е същата като втората, а четвъртата и петата ролки са с по пет позиции и Бонус на първа.
В прозорчето на машината се виждат три от символите на всяка ролка (разбира се, съседни). 
Печалба се изплаща при поне три паднали се символа Бонус. Каква е вероятността за това?


Логическата е много лесна, Finite State Machine-та също не е проблем, ако загрееш концепцията, а тази за вероятностите е проста сметка, ако съобразиш как да я разпишеш (което аз направих само донякъде снощи). От друга страна когато си поставен под стрес и ти се дадат 30 минути за трите, шансът да се панираш не е малък.

Мнението беше редактирано от Boby_ на 24.08.16 23:18.

Сертификатите (образованието) отварят вратите, които уменията (и резултатите) държат отворени. И конкретният случай е отличен пример за което. Да, има изключения, но за какво по принцип няма изключения?

Задачките ще ги метна на кума, да го препитам, че и той е СМГ кадър, че и олимпиец. :)

Мнението беше редактирано от Димитър Михайлов на 24.08.16 22:57.

24.08.16
23:25

Митак, Боби, Разбирам много добре какво казвате съгласен съм :) Има си пътека, която трябва да се върви и последователност. Не знам при мен нещата тръгнаха на обратно явно и си ги пречупвам през моята призма, която по-скоро е изключение. Но да универсална истина и рецепта няма. Мисълта ми беше насочена към това, че практиката за мен си остава най-добрият учител и че може да си супер подготвен теоретически, но като спомена Боби, като имаш стресов фактор, като 30те минути или друго да не можеш да го покажеш това. Едно е стерилната среда друго е реалния свят.

Повече няма да разводнявам по темата :) Прощавай, Боби :)

25.08.16
00:14

казано от Димо на 24.08.16, 18:58:

казано от Lachezar Tomov на 24.08.16, 16:12:

казано от Димо на 23.08.16, 23:54:

казано от Lachezar Tomov на 23.08.16, 22:29:

Основното нещо, което прави разликата в началното образование е познаването на психологията и как да се избегне ефектът на рамкиране / т.нар. ефект на Матей  - богатите стават по - богати, бедните, по - бедни /, при който част от децата се нарочват за слаби и оттам се разтваря ножицата, така, че да няма преодоляване цял живот (особено “помага” публичното обяснение от учителя на оценките пред всички деца, култов аспект на нашето образование). Дали са слети предметите в един, не е толкова важно, колкото да се  осигури на всяко дете възможност да се развива, а не като при нас само на любимците / и оттам имаме 36% двойки на матурите по математика и 44% неграмотни 15-годишни, при под 10 процента във Финландия или Източна Азия /

По въпроса за ножицата и нарочването само да спомена факта, че в Сингапур това е официална държавна политика - децата държат изпити и което за каквото покаже, това учи - тези с по- ниските резултати си избурват там някакво образование, а показалите високи резултати ги подготвят за колежи и университети.

То и в Германия има подобни грешки, ние обаче сме твърде бедни, за да харчим децата си с лека ръка.

Ти май не си бил отличник и да си стоял с маргиналче на един чин уж да му вдигаш успеха през комунизма? Или децата ти не са ти казвали че са загубили вяра в образователната система, защото 1 пикльо в пети клас, който не иска да е на училище, но ходи, защото иначе ще спрат социалните на майка му, псува госпожата и плюе децата и проваля часовете, а госпожата най- доброто, което може да направи е да се опитва да го игнорира?

Не само, че цял живот съм бил пълен отлични, но и съм давал уроци по математика още от ученик и съм си извеждал сам бая неща по физика, химия и математика. За съжаление давах да преписват, което беше много лоша услуга за моите съученици. Що се отнася до такива сценарии, точно за такива проблемни деца работят правилните подходи. Джон Майтън беше давал в Англия урок с осъдени престъпници / тийнейджъри /, така че е възможно. Децата се държат лошо, когато не разбират нещо, когато усещат, че им нямат доверие, че са способни и когато учителят не знае как да наложи дисциплина. Аз например не мисля, че Джеймс Хинкс някога е имал проблеми с дисциплината с негови ученици и трениращи, при това не от страх. Разбира се, случват се и патологични отклонения, което вече отнася въпроса до ръководството на системата на образование, но те са редки. Социопатите не са голям процент.

Мнението беше редактирано от Lachezar Tomov на 25.08.16 00:17.

25.08.16
20:58

25.08.2016 г.

Колоездене:
Без.

Добавки:
1. Към 7 - 3 таблетки Orange Triad на Controlled Labs, 1 грам магнезий бисглицинат.
2. Преди лягане (план)  - 3 таблетки Orange Triad на Controlled Labs, 5 грама креатин на AST Sport Science, 10 грама рибено масло, 1 грам магнезий бисглицинат.


Обобщение за деня:
Днес ден на градския транспорт. Водене на детето сутринта, после до офиса, следобед взимане от училище и обратно до нас. Общо над три часа по метро и автобуси... Не е работа това. Бях се отказал временно но явно все пак ще се купува кола - по-добре в задръстване, но сам в колата, отколкото в блъсканицата в метрото.


Храна:
Средна работа с няколко почти безалкохолни бири.

26.08.16
13:11

Последен отговор до Лъчезар и спирам да спамя на Боби дневника.

Аз не казвам че не си бил отличник, напротив - звучиш ми като интелигентен мъж, аз само правя предположение че не са те слагали с някой, който не иска/не може да учи и да трябва да го дърпаш нагоре, ефекта от което е че основно ти се дърпаш надолу (щото вместо да решаваш сложни задачи, ти повтаряш до припадане едни и същи елементарни неща белким подопечния ти хване нещо, в резултат на което ти се отщява изобщо да гледаш задачи, оформя ти се прозрението че голяма част от хората, с които ще ти се налага да общуваш/работиш в живота ще са тъпаци и за кой да се напъваш да се учиш - кой ще те разбере и/или оцени, и също ти се дава фалшиво чувство че си на светлинни години напред и няма защо да се мъчиш да ставаш по- добър щом конкуренцията ти е в каменната епоха).

Всичко това го казвам по повод на системите за обучение - дали е редно/морално да се разделят децата според потенциала им. Според мен, деца поставени в среда на конкуренция със себеподобни, ще постигнат много повече и ще се дърпат едни- други напред и нагоре, докато в един общ кюп само ще си тънат в посредственост. Освен здрав разум и популярна психология, за мен лично това е и пряко наблюдение върху моите деца. Ща- не ща, плащам да посещават извънкласна академия, където не толерират несериозно отношение към учебния процес или дори и просто ниски резултати. Учителите не могат постоянно да отделят половината си време да обясняват нещо по 100 пъти за да може някой си да разбере, докато другите деца, които са го разбрали да бездействат и да се отпускат. Да, не всички хора/деца са създадени/възпитани равни, нека който иска ме мисли за безсърдечен.

Запомни си мисълта как е хубаво всички деца да са в кюпа, докато твоите деца тръгнат на училище и може пак да си поговорим по темата, вече от равната позиция на имайки лични впечатления по въпроса.

26.08.16
21:34

Имам още какво да кажа за образованието преди и сега, в България и навън, но ми се ще поне за момента да затворим дискусията и да се върна към дневника си. По-натам ще говорим пак - темата е безкрайна.

26.08.2016 г.

Дърпащи Б

Загрявка + адаптация:
Мъртва тяга с тесен хват - 4х70, 4х110 кг.
Набирания - 3-4.

Работни серии:
Силова част (в суперсерии):
  1.1. Мъртва тяга с тесен хват - 2х160, 1х160 + 2х160 кг. класическа тяга (колкото да си припомня какво е усещането)
  1.2. Набирания с раменен надхват - 13, 8, 8.
  2.1. Високо изгегляне от земя - 4х110, 3х110 кг.
  2.2. Набирания с широк хват - 5, 6.
  3.1. Борческо обръщане - 5х70, 5х70 кг.
  3.2. Скотово сгъване на машина - 7х50, 6х50 кг.
  3.3. Планкове с повдигане на противоположни ръка и крак - 40, 30 с.
Разтягане и мачкане за тренираните мускули и сухожилия.

Обобщение за тренировката:
Мързеше ме, та чак ме болеше днес. Няма смисъл да анализирам повече.

Положително:
- Тц.

Отрицателно:
- Тц.


Добавки:
1. Към 7 - 3 таблетки Orange Triad на Controlled Labs, 1 грам магнезий бисглицинат.
2. Преди тренировка - 4 грама бета аланин на Bulk, 4 грама аргинин алфа кетоглутарат на Bulk, 1 грам ALCAR на PrimaForce
3. По време на тренировка - 14 грама IntraWorkout на Bulk.
4. След тренировка - 40 грама протеин ProAntium
5. Преди лягане - 3 таблетки Orange Triad на Controlled Labs, 1 грам магнезий бисглицинат, 10 грама рибено масло.


Колоездене:
18 км за 01:03 ч . Средна скорост 17,1 км/ч


Обобщение за деня:
Днес мина поредното адски разочароващо интервю. От всички досега само диабетикът става за нещо, но продължаваме с търсенето.
Иначе получих доста удовлетворяваща похвала от директора за Швеция (не ми е шеф, но такива неща трябва да се ценят) - че той и екипът му имат усещането, че работя там от много отдавна, а не съм започнал още сега. Имам още много за учене, но такива на пръв поглед дребни неща променят много.
Отделно от това се чувствам много уморен физически и психически. Опитвам се да не изоставам с тренировките, а в същото време ходенето на работа с колело ми идва в повече. От друга страна обаче в пиков час с кола времето за път ще е двойно, а офисът е далеч от станция на метрото и пътуването с градския транспорт също не пада под 40 минути, така че колелото е най-бързата ми опция, докато времето позволява.


Храна:
Днес мисля да се спра на под 3000 калории.

П. П. Пропуснах да се оплача (или похваля) - днес беше най-топлият ден, откакто съм тук. Шведите не спряха да мърморят цял ден колко е горещо, а в късния следобед след 10 км с колелото и адската задуха в залата бях склонен да се съглася с тях. Цели 27 градуса по Целзий... От утре се разхлажда, а в понеделник нещата си идват по местата - 15 градуса и дъжд.

Мнението беше редактирано от Boby_ на 26.08.16 22:21.

Carbohydrate

26.08.16
22:18

Скоро ще съм ти комщия))))

26.08.16
22:26

Боби, една идея, която знам от приятели в чужбина пътуващи доста до работа, стига да е приложима и при теб. Комбинирай пътуването метро + колело. Пътуваш от вас с метрото до спирката, която ти е най-близо до работа и от там си хващаш колелото до офиса. На връщане обратното - с колелото до метростанцията, там го заключваш и се прибираш с метрото до вкъщи. Разбира се, рискът да останеш без колело е по-голям, но така би трябвало да е доста по-удобно, а и по-евтино отколкото с кола.

Теди Илиева

26.08.16
22:33

Скутерче?

26.08.16
23:55

Сглобяемо колело, което може да се носи в метрото?

27.08.16
04:49

Не прави тази грешка да махаш колелото, ще ти донесе само ползи .. ако трябва поразкарвай от силовите тренировки.

27.08.16
19:48

27.08.2016 г.

Колоездене:
14 км за 1:10 ч. Средна скорост 12,0 км/ч.

Семейна разходка до Сьодермальм и обратно.

Добавки:
1. Към 7 - 3 таблетки Orange Triad на Controlled Labs, 1 грам магнезий бисглицинат.
2. Преди лягане (план)  - 3 таблетки Orange Triad на Controlled Labs, 5 грама креатин на AST Sport Science, 10 грама рибено масло, 1 грам магнезий бисглицинат.


Обобщение за деня:
Сутринта се правих на домашен майстор - пооправях малко вътрешните врати, за да се затварят все пак. По обед ходихме на разходна до една градинка в Соьдермальм, където си направихме пикник, пихме бира, а щерката игра. На прибиране минахме през ирландски пъб с евтина бира (който не беше точно ирландски с шеф-сервитьор чилиец и помощник турчин).

И трите предложения за алтернативи на ходенето с колело по-горе съм ги обмислял и съм ги отхвърлил по различни причини.
Оставянето на колелото до най-близката до офиса спирка не е вариант, защото го ползвам и вечер, както и уикенда. Скутерът пък означава влизане в трафика и е на практика равносилно на кола без предимствата й.
Влизането със сгъваемо колело в метрото в час пик е неудобно, а и не съм видял никой да го прави. Иначе е най-приемливият от трите варианта.
Взех обаче друго, доста по-консервативно решение. Щом ми излезе личната карта (т. е. другата или по-другата семица), купувам кола. Разрешението за паркиране за живеещите в района е съвсем малко по-скъпо от месечната карта за обществен транспорт, така че ще имат да взимат. Ако ще пътувам по 40 минути в посока, няма да е прав в блъсканица сред кихащи и кашлящи, а ще е сам в колата. Това ще облекчи значително и воденето/прибирането на детето от училище. 1-2 дни седмично с кола, 2-3 с колело, когато времето позволява и работата е готова.


Храна:
Днес доста.

П. П. Това лято не проследих трансферите и сега разбирам, че Ибрахимович е в Ман Юнайтед?!? :D След нарочения за треньор глупак Мауруньо сега и този босненско-шведски дръвник, който някак минава за футбилист. Ще трябва цяла година да играят с 10 човека, милите. Не че много ми е жал за тях, де. :)

28.08.16
00:30

За мен Златан е в топ 5 на най-добрите играчи през последните години, но е недооценен. Очаквам да се бори за голмайсторския приз в Премиър тази година, освен ако не се контузи, защото не е първа младост.

28.08.16
00:38

казано от ME4O_TURIST на 28.08.16, 00:30:

За мен Златан е в топ 5 на най-добрите играчи през последните години, но е недооценен. Очаквам да се бори за голмайсторския приз в Премиър тази година, освен ако не се контузи, защото не е първа младост.

Недооценен може би от специалистите във футбола. Иначе доколкото знам е национален герой в Швеция и кумир/легенда от типа на Чък Норис сред младите в целия интернет.

28.08.16
09:11

казано от ME4O_TURIST на 28.08.16, 00:30:

За мен Златан е в топ 5 на най-добрите играчи през последните години, но е недооценен. Очаквам да се бори за голмайсторския приз в Премиър тази година, освен ако не се контузи, защото не е първа младост.

Не ми се влиза в дискусия за футболните му качества. Само ще кажа, че ми напомня за един “норвежец”, който се появи преди години за малко - Джон Карю. Онзи беше малко по-черен и топката в краката го спъваше малко повече, но в общи линии същата игра.

казано от Димо на 28.08.16, 00:38:

Недооценен може би от специалистите във футбола. Иначе доколкото знам е национален герой в Швеция и кумир/легенда от типа на Чък Норис сред младите в целия интернет.

Тук в Швеция го тачат много, така е. А в интернет се говори повече за арогантните му изказвания “аз съм най-велик” в стил Моуриньо, отколкото за футболните му постижения. Това е причината да е интересен. :)

28.08.16
11:25

В меме- културата e направо нарицателно - напиши меме+ибра, има и смешни.

Автобиографията му е много показателна и си струва да се прочете, независимо дали го харесва човек или не. За възрастта си държи много високо ниво като атлет, без да съм му кой знае какъв привърженик (най-грешният трансфер в моя отбор за последните няколко години).

28.08.16
12:15

Да, със сигурност е от чергата на Ники Дюлгеров и Спас Делев.

28.08.16
12:47

Тия голове прекрасно илюстритат играта му - риташ топката към вратата и самият ти се изненадваш, когато влезе. :) Егоист е, стреля повече от другите нападатели, вкарва по-малко в процентно съотношение дори от доста по-посредствени (на хартия) от него играчи.  Играта му върви, сам ако целият отбор се върти около него и всичко пасове напред са само за него. В Юнайтед и с Моуриньо това няма да стане. Снощи се видя добре.
Общо взето нападател от средно европейско ниво (слаб не бих го нарекъл, разбира се), който си е повярвал много и бере основно позитиви от това. Не е първият, няма да е и последният. Спомням си примерно Пипо Индзаги, а имаше и други.

Моля ако темата Златан ще продължава, това да стане на друго място. Предпочитам тук да обсъждам футболисти и отбори, които са ми симпатични. :)

28.08.16
13:09

Значи и Пипо е слаб нападател?

28.08.16
13:30

Струва ми се , че не си обувал бутонки и говориш наизуст. Пред статистиката, всички мълчим :) 113 гола в 122 мача миналия сезон!

28.08.16
17:57

Щом опитите за почукване на топката с петичка те правят велик нападател, нека е велик.  А тоя минал сезон със 113-те гола бая дълъг е бил - от 2012 до 2016. :)
Иначе няма особено значение, че Златан има процент точни удари около 50, докато почти всеки друг нападател от това ниво е с над 55%, някои дори с над 60 (61 за Хари Кейн, 63 за Диего Коща, 65 за Алексис Санчес и т. н.).  Естествено, че ще вкарва, след като всички топки в атака стигат до него. Само че никой от отборите, в които е играл, не е спечелил от присъствието му, освен привидно.
Помолих темата да се приключи тук. Бутонки не съм обувал в живота си, а за последно съм играл футбол в училище. Това ме прави некомпетентен на тема нападатели, така че няма смисъл да ми отговаряте.

28.08.2016 г.

Бутащи А

Загрявка + адаптация:
Избутване на прав лост от лег - 6х20, 6х60, 3х100, 2x130 кг.
Преден клек - 5х60 кг.
Раменни преси с прав лост от стоеж - 5х40 кг.

Работни серии:
1. Силова част (по ред):
  1.1. Избутване на прав лост от лег - 2+1x155, 2х150, 3х150 кг.
  1.2. Преден клек - 2х125, 2х120, 3х120, 1x120 кг.
  1.3. Раменни преси с прав лост от стоеж - 3x75, 1х65, 3x70 кг.
  1.4. Кофички с доп. тежест - 5х40, 3х40 кг. 
2. Разтягане и мачкане за тренираните мускули и сухожилия.
Обобщение за тренировката:
Слабичко днес - спеше ми се и ме мързеше.

Положително:
- Май само легът беше приличен, като от тройка на 155 ме лиши спотърът в първата серия. 
 
Отрицателно:
- На клека 125 ме смачкаха. Кофите и раменните също слаби.


Колоездене:
4,2 км за 0:21 ч. Средна скорост 12,3 км/ч

С колелото само до фитнеса и обратно.

Добавки:
1. Към 7 - 3 таблетки Orange Triad на Controlled Labs, 1 грам магнезий бисглицинат.
2. Преди тренировка - 4 грама бета аланин на Bulk, 4 грама аргинин алфа кетоглутарат на Bulk, 1 грам ALCAR на PrimaForce
3. По време на тренировка - 14 грама IntraWorkout на Bulk.
4. Преди лягане - 3 таблетки Orange Triad на Controlled Labs, 1 грам магнезий бисглицинат, 10 грама рибено масло.


Обобщение за деня:
Сутринта домакински задължения из нас, после тренировка, а сега почивам. Утре обратно на работа.


Храна:
Умерено днес. Калориите са доста, но теглото си стои непроменено или дори леко върви надолу, така че съм уцелил баланса на този етап.

Мнението беше редактирано от Boby_ на 28.08.16 18:09.

28.08.16
22:47

казано от Boby_ на 28.08.16, 17:57:

Добавки:
1. Към 7 - 3 таблетки Orange Triad на Controlled Labs, 1 грам магнезий бисглицинат.
2. Преди тренировка - 4 грама бета аланин на Bulk, 4 грама аргинин алфа кетоглутарат на Bulk, 1 грам ALCAR на PrimaForce
3. По време на тренировка - 14 грама IntraWorkout на Bulk.
4. Преди лягане - 3 таблетки Orange Triad на Controlled Labs, 1 грам магнезий бисглицинат, 10 грама рибено масло.

Аз искам да засегна една друга тема и да споделя малко личен опит, ако имаш време/желание сподели и ти.

Orange Triad
4 опаковки съм изпил досега и съм много доволен от тях. Имат ефект, подтвърждавам на 100%. Единствено цената не ме устройва - 56лв за опаковка, стигат за 45 дена, ако пиеш по 6 хапа. Сега съм ги сменил с алфа мен + глюкозамин на МП (пия по 2х2 от витаминте и 2х2гр от глюкозамина). Може да е внушение, но след толкова травми (прещипани нерви и на двете плешки, лявата няколко пъти, коляно, глезен, лакят и т.н.) без нещо за стави не искам. Другото, което пия е колаген, след креатина ми е фаворит топ 2 като добавка, която има ефект, пак на МП пия по една доза сутрин на гладно.
Магнезий
Доскоро не бях пил самостоятелно, от 20ина дена пия и аз по 1грам, но най-евтиния вариант, цитрата. Засега не мога да споделя мнение, но по-скоро като да има ефект. Имам една опаковка, ще я довърша и после няма да пия и ще се разбере.
Бета аланин
Това, не. Един път пих някаква мостра, бустер с беталанин и това бодене направо ме побърка.
Аргинин
Упорито го пия, но ефект при мен няма. Преди пиех по 10гр преди тренировка, сега започнах 10гр сутрин на гладно и още 10гр преди тренировка. Пари на вятъра според мен.
Л-карнитин/АЛКАР
След креатина и колагена ми е топ 3. Безспорно действа. Пия 3гр сутрин и 3гр преди тренировка. Дава си енергия определено. На прах и на промоция, иначе удря много в бюджета (това, ако го чете някой, който не е Боби :D )
BCAA
Intraworkout си е вариант на бцаа с добавки, ами скоро ще бъда с по-разширен (надявам се) бюджет и ще си взема и аз. Засега бцаа не ползвам.
Рибено масло/омеги
Почти цяла година пих омега-3 първоначално по 3гр, после по 6гр и в крайна сметка реших че нямам никакъв ефект от тях и ги спрях.

Горе-долу пием едни и същи неща. Топ добавката за мен си е класическия креатин монохидрат. Отстрани изглежда като да са много неща, но на мен креатина, колагена, витамините, л-карнитина и магнезия ми излизат 50-60лв на месец. Повечето неща действат с натрупване и е хубаво да се прави пауза. Два месеца абсолютно нищо не пиех и първите две седмици се търпеше, ама после голяма мъка, като се стремях да поддържам същото ниво, сега със свежи сили (вече) би трябвало да има напредък. Това са моите впечатления, може и на някой да му свършат работа за нещо.

28.08.16
22:53

Бета Аланинът се пие с натрупване. От един път няма как да усетиш положителните му качества. Аргининът и по 50г. преди тренировка да пиеш, все тая. Само ще допринесе за повишаване нивата на азотен оксид , съответно по-добро напомпване.Най-добрия прием е вечер преди лягане с цел повишаване нивата на GH. Кефи ме суплементацията на Боби :)

29.08.16
09:41

Алекс, за повечето неща съм съгласен с теб (както си личи от това, което взимам). :)

За аргинина лично аз не знам какво да мисля - когато взимах “чистата” форма, не усещах ефект. Сега от известно време смених с AAKG и сякаш имам известно подобрение по отношение на издържливост и енергия. Само че факторите са много - от възможен плацебо ефект до значително увеличаване на кардио-натоварването, така че не мога да кажа дали аргининът има нещо общо. Ще изпия, колкото имам (а то е доста) и после ще го спра за известно време - пак няма да е категоричен отговор, но за мен ще е достатъчно.

За рибеното масло обаче съм на друго мнение. Имам наследствена обремененост и си правя редовно липиден профил - при мен 10 грама рибено масло дневно в продължение на няколко месеца се отразяват в понижаване на LDL-а. Както и при аргинина, не мога да изключа други фактори от уравнението, затова и не твърдя нищо категорично, но рибеното масло е от добавките, които не спирам.

За останалото, както вече казах, споделям твоето мнение.

29.08.16
10:47

Aз почти спрях приема на витамини. Имам половин опаковка, но повече няма да си купувам. Всички изследвания показват увеличаване на смъртността от рак и преждевременна смърт при прием на допълнителни количества антиоксиданти- витамини основно. Нарушава се естественат защита на тялото от свободни радикали. Така че няма да продължавам да експериментирам.

Давате ми идея с Рибено масло - и аз имам наследствена обремененост и високи нива на холестерол.

29.08.16
12:15

казано от Queen Cobra на 29.08.16, 10:47:

Aз почти спрях приема на витамини. Имам половин опаковка, но повече няма да си купувам. Всички изследвания показват увеличаване на смъртността от рак и преждевременна смърт при прием на допълнителни количества антиоксиданти- витамини основно. Нарушава се естественат защита на тялото от свободни радикали. Така че няма да продължавам да експериментирам.

Какви са тия проучвания? Я дай насам да четем. Това, което аз знам по темата, е, че се касае за вестникарски заглавия, породени от извадено от контекста си изказване на американски онколог, визиращо системното ПРЕДОЗИРАНЕ на витамини и минерали (в частност витамин Е в огромни дози и рак на простатата). За нищо друго в тази връзка не съм чувал.

Мнението беше редактирано от Boby_ на 29.08.16 12:28.

29.08.16
14:13

Не, не става въпрос за предозиране. Oбщо казано високите дози антиоксиданти повишават риска от сърдечни заболявания и смърт, защото  нарушават механизма на образуването на свободни радикали, които пък са отговорни за правилната работа на имунната система и унищожаването на мутирали клетки.
Преди време прочетох тази статия
http://www.theatlantic.com/health/archive/2013/07/the-vitamin-myth-why-we-think-we-need-supplements/277947/
Може да го намериш под името antioxidant paradox в медицинските източници, които четеш. Ето кратко резюме:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22420826

29.08.16
14:48

казано от Queen Cobra на 29.08.16, 14:13:

Aз почти спрях приема на витамини. Имам половин опаковка, но повече няма да си купувам. Всички изследвания показват увеличаване на смъртността от рак и преждевременна смърт при прием на допълнителни количества антиоксиданти- витамини основно. Нарушава се естественат защита на тялото от свободни радикали. Така че няма да продължавам да експериментирам.
...
Не, не става въпрос за предозиране. Oбщо казано високите дози антиоксиданти повишават риска от сърдечни заболявания и смърт, защото  нарушават механизма на образуването на свободни радикали, които пък са отговорни за правилната работа на имунната система и унищожаването на мутирали клетки.
Преди време прочетох тази статия
http://www.theatlantic.com/health/archive/2013/07/the-vitamin-myth-why-we-think-we-need-supplements/277947/
Може да го намериш под името antioxidant paradox в медицинските източници, които четеш. Ето кратко резюме:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22420826

http://i.imgur.com/cy25vXz.gif

29.08.16
14:57

Първата статия подсказва интересни въпроси, но според мен авторът си е подбирал проучвания, които да подкрепят тезата му. Имам нужда от още данни, за да си направя изводи като твоите.
Втората пък казва само, че антиоксидантите може би не допринасят толкова за намаляването на пораженията върху ДНК, предизвикани от свободните радикали, колкото сме си мислели досега, но не отива отвъд това.

Засега си взимам витамини с почивки, не ги предозирам и не мисля, че правя нещо, което ми вреди на здравето. :) Като има още данни, ще ги взема предвид.

29.08.16
14:59

@ME4O_TURIST
Това не го знаех за бета аланина и ще го изпробвам на принципа на креатина, но няма да е сега, първо искам да видя БЦАА как ще ми се отрази. За аргинина - да и аз така съм чел, но пък уж подпомага и тренировката, затова се пие преди тренировка, просто ще го завъртя 10гр преди тренировка и 10гр преди лягане и ще видим дали ще се усети някаква положителна промяна.

@Боби и кобрата - да се чувствам облагодетелстван ли с 4.12 общ холестерол :D 1.63 ми е ХДЛ и 1.93 ЛДЛ. Това за вит. Е и аз съм го чувал, а пък за витамините нямам намерение да живея вечно и като цяло такива неща не ме вълнуват особено, просто имам други вярвания.

29.08.16
19:08

29.08.2016 г.

Колоездене:
Без.

Добавки:
1. Към 7 - 3 таблетки Orange Triad на Controlled Labs, 1 грам магнезий бисглицинат.
2. Преди лягане (план)  - 3 таблетки Orange Triad на Controlled Labs, 5 грама креатин на AST Sport Science, 10 грама рибено масло, 1 грам магнезий бисглицинат.


Обобщение за деня:
Днес с метрото на отиване, с влака на връщане - и двете, придружени с много ходене.
Градският транспорт е добре организиран, но офисът ми е на ужасно неудобно място, особено спрямо училището на малката и освен това дори тримесечна карта излиза много скъпо. Колата просто вече става задължителна.


Храна:
Не знам още.

Мнението беше редактирано от Boby_ на 29.08.16 19:19.

Здрасти Боби!!!Не че ми е работа,но искам да питам следното(от любопитство):Чета редовно дневника ти забелязвам на места,че споменаваш факта,че в Швеция е много скъпо.Твоето възнаграждение не е ли адекватно на стандарта им?Пак казвам,че не ми е работа-можеш да ме игнорираш,но реших да попитам-да не би Шведите да прилагат двоен стандарт спрямо чужденците,по отношение на възнаграждението,които би било жалко за тях.

29.08.16
22:33

казано от Марин Димитров на 29.08.16, 20:41:

Здрасти Боби!!!Не че ми е работа,но искам да питам следното(от любопитство):Чета редовно дневника ти забелязвам на места,че споменаваш факта,че в Швеция е много скъпо.Твоето възнаграждение не е ли адекватно на стандарта им?Пак казвам,че не ми е работа-можеш да ме игнорираш,но реших да попитам-да не би Шведите да прилагат двоен стандарт спрямо чужденците,по отношение на възнаграждението,които би било жалко за тях.

Всъщност не ме притесняваш изобщо. :) Щом съм се хванал да водя публичен дневник и да споделям такива неща, си заслужавам и въпроси за тях, така че ще ти отговоря с удоволствие.
Заплатата ми не е ниска. Отговаря точно на позицията ми и не е по-малка, отколкото на швед на това ниво.
Въпросът е, че както и българите, повечето шведи живеят в собствени жилища, а не под наем. В момента наемите и цените на жилищата в Стокхолм са безобразно високи. Аз например плащам около 4000 лв месечен наем (не в лева, разбира се) за тристаен, а в квартала, в който живея, цената на двустаен 64 кв. м. е над 1 000 000 лв. Сам разбираш, че в шведски, български или американски заплати това все са страшно много пари.
Отделно от това жена ми все още работи за българска заплата, макар и доста висока, а цялата система е създадена за двама работещи в домакинство и доходите на един не стигат.
И за да допълня картинката, независимо дали мога да си позволя нещо или не, все още не съм свикнал с цените и ги меря по български стандарти. Предполагам, че след още няколко месеца ще спра да обръщам всичко в евро или лева, но засега просто не мога да свикна, че едно билетче за метрото може да струва 10 лв или една бира навън - 15.
На фона на всичко това сериозно обислям да купя апартамент, но все пак ми трябва време да преглътна кредит от 300-400 хиляди евро.

30.08.16
04:02

Затова Боби трябва повече от месеци, дори тези народи самите те не могат да го преглътнат цял живот .. :) имам предвид цените .

30.08.16
21:00

30.08.2016 г.

Колоездене:
15 км за 0:43 ч . Средна скорост 20,9 км/ч


Добавки:
1. Към 7 - 3 таблетки Orange Triad на Controlled Labs, 1 грам магнезий бисглицинат.
2. Преди лягане (план)  - 3 таблетки Orange Triad на Controlled Labs, 5 грама креатин на AST Sport Science, 10 грама рибено масло, 1 грам магнезий бисглицинат.


Обобщение за деня:
Днес много работа и разправии с неща, за които не ми се разказва.

Закрит Акаунт

30.08.16
21:28

Видно е, че си вдигнал средната скорост :) .... от честата 17 и нещо на 20 и отгоре 8-)

Прескочи до:

Имаме план за твоята по-добра спортна форма!

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1