Трениране за коремна и гръбна мускулатура- искам макс. ефективност

17.01.10
12:45

Имам дискова протрузия в лумбалната област (една крачка преди дискова херния). Кинезитерапевт ми направи първоначален комплекс от прости упр-я за засилване на коремната мускулатура. От няколко години не съм тренирал нищо и мускулатурата ми е доста отслабнала (170см, 54к, 25г). Стара травма в коляното ме спира да тичам (затова съм предвидил плуването като основна тренировка през пролетта)
Началният комплекс упр-я:
1. По гръб, сгънати колене (гръбн. стълб е в спокойна позиция), ръцете зад  тила контракция на коремните мускули, задъражане 5сек и отпускане (3 серии 10повторения)
2. По гръб, сгънати колене (единият крак е върху другото коляно), ръцете се опитват да обгърнат по диагонал кракът който е във въздуха, обръща се позицията.  (3х10 повт)
3. По гръб, сгънати колене, ръцете в страни по тялото- контракция на коремните мускули, в това положения се опитваме да стигаме глезените ту с едната, ту с другата ръка, т.е. гръдния кош прави махаловидни движения.
4. 4 и 5 – упражнения за отпускане на грънбачния стълб
Така като гледам се работи предимно върху коремната мускулатура , а върху гръбната- почти не. След 2-3 седмици ежедневни тренировки, ще отида при него, да ми направи физически  тест и да ми състави цялостна програма с по-сложни упражнения. Идеята на тези тренировки е да се изгради стабилен мускулен „корсет” за да държи стабилно гръбначния стълб и да го предпазва от претоварвания.
1. Правя ги от няколко дни,но имам чувството, че постигам ниско КПД (ако мога така да се изразя). Не получавам мускулна треска?! По това ли се съди за качествена тренировка?
2. Как да направя тренировките си по-ефективни. Правя лека загрявка (раздвижване, разтягане) около 5мин.
3. Два пъти на ден смятам да ги правя (или минимум веднъж) – сутрин и вечер. Сутрин след ставане, на гладно – удачно ли е?
4. Защо са ми казвали и други, че тези упражнения (за хора с моя проблем) трябва да станат ежедневие и не бива да се пропускат?! Толкова ли е фатално ако пропуснеш 1-2 ...3 дни ?
5. За хранителни добавки рано ли е да мисля , на следващия  етап какво мога да вземам  за да подпомогна процесите?
Смятам  да работя над тези мускулни групи 2-3 месеца (да придам устойчивост на кръста), началото на пролетта да започна плуване, 1-2 месеца след плуването – успоредно, умерени упражнения за основните мускулни групи (тренировки във фитнес или у нас  ) и вече след още 1-2 месеца (към началото на лятото) – да се запиша и на тренировки по бойни изкуства (кунг фу, уин чун или нещо друго, не много силово).  Накрая трябва да останат – плуването/фитнес , упражненията за „мусулния корсет” и тренировките по БИ.

Целя едно балансирано, без излишества, здраво,силно, гъвкаво и подвижно тяло( като пример бих дал покойният Брус Ли).
Такава ми е концепцията, мисля че бях изерпателен, дано съумея да я осъществя 
Какво бихте ме посъветвали? Решил съм да се взеам в ръце, няма за кога да отлагам, а и да се чувсташ физически непълноценен – удря доста здравето, самочувствието и т.н.
Мисля че бях изерпателен, ако съм пропуснал нещо – питайте.
Благодаря 

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Научи как работим

26.03.10
09:17

Плуването е добър избор за целите, които си поставил. Поискай лекаря да ти направи и упражнения за мускулите около гръбнака - разнни варианти на хиперекстензията и други - те укрепват гръбнака.
Успех!

Направи първата стъпка към твоята цел.

Попълни анкетата и наш консултант ще се свърже с теб, за да научиш и обсъдите как нашият метод ще е от полза за теб и целите ти.

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1