21.01.10
16:17
Здравейте. Това ми е първото мнение в този форум и се надявам да не е и най-глупавото. Първо да се представя: казвам се Димитър и съм от София. От скоро тренирам сериозно и се стремя да се храня правилно, както и да почивам, за да постигна максимални резултати. Преди почвах и спирах за по няколко месеца все по различни причини, но вече сериозно съм се захванал с фитнес културата и спорта като цяло и няма да има мърдане в обратна насока, затова ще съм напълно сериозен за всеки пост, който пускам или коментирам.
Сега по темата: искам да постигна повече обем в горната част на тялото си: гърди, гръб, рамене. На 23 години съм и от доста изчетеното в този и други форуми останах с впечатлението, че това е едва ли не невъзможно след като съм минал пубертета. Въпреки всичко съм си навил на пръста да разширявам гръдната си обиколка (или кош), раменете, да налея гърдите...все неща, които ще ме правят да изглеждам и да съм по-широк в горната част на тялото си. Мислех да се захвана с плуване, като разбира се съчетавам тренировката в залата и плуването с прием на добавки, но не съм убеден че плуването ще помогне, дано да греша. Правя и набирания, за момента по-рядко, но мисля постепенно да зачестя. Пулоувър изпълнявам в края на тренировката за гърди (3 х 5-10 повторения с увеличаване на килограмите на дъмбела на всяка серия). Не възнамерявам да се отказвам от това нелеко начинание, затова и определено бих правил абсолютно всичко, което дори и малко ще ми е от полза за това начинание. Знам че с растежа на мускулите и цялостното оформяне на гърди, рамена и гръб ще изглеждам по-широк, но искам и доколкото мога и естествено да го стимулирам. Почнах да тичам и в парка, дишам правилно (поне така си мисля). Други спортове и занимания, вкъщи и навън? Храни и медикаменти/добавки, които ще ми помогнат да се “налея”. Ще помоля за съвети и напътствия във всички аспекти, в които може да ми помогнете. Критики, съвети, каквото дойде, не се обиждам лесно. Приемам че всички тук сте компетентни и отворени за взаимопомощ хора. В крайна сметка целите ни се припокриват - да изглеждаме и да се чувстваме по-добре!
Леко се поунесох, но исках да съм изчерпателен!
ReSpecT
Темата беше редактирана от Митъо на 21.01.10 16:18.
21.01.10
16:36
Така по приницп не съм много запознат с упражненията за разширяване на гръдния кош, но скоро имаше подобна тема и един съфорумник беше нашисал някои полезни неща.Първото е пуловъра.Не е важно да увеличаваш килограмите, а да го правиш бавно, поемайки си въздух добре.Може освен след гърди да го правиш и след тренировка за гръб/крака.За разширяване на гръдния кош спомагат и клековете.Идея е да правиш супер серии клеко+пуловър. Друго упражнение за разширяване на гръдния кош е задържането на въздух.Упражнението е елементарно.Вървиш и си поемаш дълбоко въздух, и го задържаш, но не много дълго (все едно проверяваш колко можеш да издържиш без въздух).Плуването при всички случаи ще помогне за разширяването на гръдния кош - ако имаш възможност плувай.Това е, което помня. Мисля, че ще ти е от помощ.
Разгледах повечето теми в тази насока и добих известна представа, но исках да попитам конкретно и за моя случай. Благодаря за бързия отговор. Може ли да драснеш кои стилове на плуване са най-добре за тази цел и евентуално тези супер серии клек + пулоувър как се правят, да не зема да ги омажа?
Мнението беше редактирано от Митъо на 21.01.10 16:45.
21.01.10
16:48
Ами за стилове не мога да ти отговоря - може би бътърфлай, но едва ли има значение стила.Самото плуване ти разширява гръдния кош.Супер сериите представляват:
1 серия клек
1 серия пуловър веднага след нея
1 серия клек
1 серия пуловър
и така мисля 4 серии са достатъчни.
Това, че си минал пубертета не е от значение. Каквото имаш като ген - това си ти е заложено и не може да се променя, т.е. ако раменете са ти тесни, ня можеш да ги разшириш. Можеш обаче да трупаш мускули, които визуално (и реално) разширяват осанката.
1.Добре е да напишеш какво разбираш под това, че се храниш правилно - опиши си примерното дневно меню;
2.По каква програма тренираш в момента, с какви упражнения, серии и повторения?
3.Относно бягането - чудесно, имаш кардио активност; плуването също е добър избор!
“Наливането”, което целиш представлява един некратък процес, в който трябва да се яде и тренира правилно.
Хапвам предимно месо, картофи, ориз, салати и зеленчуци. Гледам да ям по няколко пъти на ден без да се тъпча, някъде към 4-5 пъти дневно. Трудно ми е да си опиша режима, тъй като още не съм го изготвил напълно.
Относно гените, знам че това е така, но раменете не са ми тесни, поне не много, по-скоро не са развити достатъчно...
Лошото е че за кардио нямам много време напоследък, но явно ще трябва да се намери...
Благодаря за съветите, ще се радвам ако някой има какво да сподели от време на време!