Аз ако бях пред такава дилема, бих си намазала филията с масло и мед - хем естествена храна, без кофти мазнини, хем има бърз въглехидрат, хем вкусово води и пред шоколада, и пред маслото (поне за мен де) :)
казано от gips на 24.03.12, 19:47:
филия, масло, мед, поръсваш с орехи, захлупваш с другата филия :Д
Внимавайте много с тази комбинация! Аз се пристрастих е не мога да я откажа вече повече от половин година :)
Благодаря за идеите, но мед и фъстъчено масло не обичам.
Всъщност бързият въглехидрат си е белият хляб, дори няма нужда от повече сладко. Гузно ми беше, че ядох масло след тренировка, но ще го преживея :D
Заквасената сметана е много добър заместител на маслото, поне за мен :) Дано ти харесва :D
Да, определено ми харесва доста. Но тя също има много мазнини. 20% не е малко като за млечен продукт. За утре пак ще имам следтренировъчно хранене макарони с масло и сирене (giggle) Само че този път готвач ще е съпругът ми и той слага по-малко ;)
Днес 6:11 часа колело, 110 км, от които за съжаление само 30-40 по черно. Много почивки, много нещо, изморих се чак от почиване, но хората не са като мен, искат да почиват.
Храна:
1. 120 гр. мюсли, прясно мляко, 1/2 доза протеин
2. по време на каране: 2 вафли Боровец; 2 двойни сандвича с бял хляб, малко пушено нетлъсто свинско и кашкавал
3. 2 порции макарони с масло и сирене, айран
4. пилешки дробчета, бира
Офф тази смяна на времето не ми се отразява добре засега. Първо от страх да не се успя, спах много неспокойно. Второ, постоянно се оглеждам за втори часовник, все ми се струва, че нещо не е наред.
Храна:
1. палачинка: 3 яйца, 30 гр. овес, 100 гр. извара
2. 100 гр. мюсли, прясно мляко, 1/2 доза протеин
3. сусамен геврек (голяма зарибявка)
4. моркови, ябълки, грейпфрут
5. скумрия, бира, зелена салата
Цял ден съм подпухнала, задържала съм килограм и нещо вода. Чета сега разни маратонски форуми, получавало се от продължителни тренировки. Пфуй, ужасно е с дебели пръсти и тежки крака.
Тренировка: след 7 дни е редно един ден да почина. И без това цялото тяло ме боли от падането оня ден.
2,5 часа колело
Храна:
1. палачинка: 3 яйца, 30 гр. овес, 100 гр. извара, 1/2 домат
2. 2 ябълки
3. 100 гр. мюсли, прясно мляко, 1/2 доза протеин
4. 1 банан, 1 кисело мляко 4,5%
5. сусамен геврек
6. по време на каране: 1 вафла Боровец
7. моркови
8. бяло пилешко месо, бира, доста салата варен боб
Забелязвам, че с изключение на вечерите ми, храната ми е доста еднотипна. Засега ми върши работа, така че е ок.
Тези дни съм също така основно на вегетарианска храна, само вечер ям месо или риба. Налага се поемането на по-големи количества “зарзават”, съответно по-често посещение на 00. Абе тея вегетарианци сигурно акат (с извинение) по 5 пъти на ден.
3 часа колело
Храна:
1. 100 гр. мюсли, прясно мляко, 1/2 доза протеин
2. 1 ябълкa
3. пилешко бутче, салата варен боб, 1/3 краставица
4. сусамен геврек
5. по време на каране: 1 банан, накрая прегладнях и след карането последва:
6. 2 фурми, 1 краешник бял хляб с масло, 400мл прясно мляко с 1/2 доза протеин, шопска салата, 1/2 скумрия, 1 чаша бира (грешка, много студено ми стана), за десерт каймака на 4 л прясно мляко. Тук храната макар и не в много големи количества, е много разнообразна, но нямаме вода и няма как да сготвя, така че обрах всевъзможни неща из къщи.
3 часа колело. Уж щяха да са по-малко, а пак стана повече...
Храна:
1. домашен кекс колкото успях да изям, а бях гладна сутринта. 400 мл прясно мляко
2. палачинка 3 яйца, 70 гр. овес, отгоре плочка сирене, 1 домат
3. по време на каране: 1 банан
4. 2 купички мляко с ориз, малко домашен кекс, чаша прясно мляко
5. лазаня, бира
Над 6 часа колело. По черно. Сама. Над 85 км. Над 2000м денивелация. Почти без почивки. Тук-там да сторя път на някое куче или пиш пауза.
Храна:
1. 100 гр. мюсли, 1/2 доза протеин, малко домашен кекс, 600 мл прясно мляко
2. по време на каране: 1 баунти, 1 банан, 1,5 “хамбургера” от пълнозърнеста земелка, шунка и тънко кашкавал, 1 вафла Боровец
3. след каране: няколко бисквити Анелия, 0,5 от земелката, 500 мл прясно мляко, 1/2 доза протеин
4. вечеря: 2 огромни парчета лазаня, 2 чаши бира
Добре си разпределих силите, храната, водата...не сдадох багажа. Само дето много ме боляха hamstrings, тези мускули отзад на краката. Дали седалката ми се смъкваше и от там дойде болката или просто при това натоварване все трябваше нещо да ме заболи, че иначе щяха да ми викат РобоАни (whew)
казано от Anelia на 31.03.12, 20:06:
Над 6 часа колело. По черно. Сама. Над 85 км. Над 2000м денивелация. Почти без почивки. . Само дето много ме боляха hamstrings, тези мускули отзад на краката. Дали седалката ми се смъкваше и от там дойде болката или просто при това натоварване все трябваше нещо да ме заболи, че иначе щяха да ми викат РобоАни (whew)
Абе човек ти щом само с това си се разминала при такова натоварване наистина си Робо...
Няма как, подготвям се за едно състезание в Гърция и това е само 2/3 от дистанцията там. Другата седмица: повече каране и съм готова :)
Това си е много сериозно предизвикателство! You will never know your limits unless you push yourself to them :)
Изглежда страхотно, успех! Вече като попадна на каквото и да е, свързано с колоездене, се сещам за теб :D
Казвала ли съм ви, че ще живея с орлите?
Днес само 2 часа колело. Исках да са 3, но доста започна да вали и се прибрах. Оправих си височината на седалката и болката отзад изчезна. Чувствах се доста добре, нямаше голяма умора. След това състезание 120 км, на другия ден има друго, 60 км, в което също смятам да участвам, та затова са тези непрекъснати натоварвания: а не да си мисли тялото, че като се е натоварило един ден, на другия ще почива.
Храна:
1. мялко с мюсли и протеин
2. по време на каране: 1 банан
3. след каране: 1,5 сандвича от царевична питка с шунка и кашкавал, 500 мл прясно мляко
4. следобедни закуски а)каймак от 5 л мляко б)грейпфрут
5. довечера агнешки главички (йеее) с бира
Тренировка: 2,5 часа колело, вкл. няколко пъти (около 7 или 8) един много стръмен баир за сила и сега ще ми гръмнат бедрата.
Храна:
1. мюсли с мляко и протеин
2. ябълка
3. сандвич царевична питка, шунка и кашкавал
4. меден линдзер (фенси име на меденка). Тук ми беше кофти тайминга, като последното ми хранене отиваше 2,5-3 часа преди карането, достатъчно дълго, за да огладнея пак точно преди карането и меденката беше закупена “по вкус”.
5. По време на каране: десерт Марс. Ей, няма такава сладка отврат (puke). Никога повече.
6. Най-после нещо соленко: палачинка от 2 яйца, 2 белтъка, малко извара и 50 гр. овес, 1 домат
7. 2 порции копривена супа с много фиде, застройка яйца и кис. мляко и вътре натрошено сирене.
8. Edit: знаех си, че няма да се мине с тази супа...сега: останала порция студена агнешка глава + бира ;)
9. Още един едит: шепа сурови бадеми (blush)
Мнението беше редактирано от Anelia на 02.04.12 21:49.
Охх, защо в дните за “почивка” от тренировка решавам да свърша всичката работа вкъщи и резултатът е два пъти по-изморени крака отколкото ако бях карала ;(
Храна:
1. мюсли, прясно мляко, 1/2 протеин
2. ябълка
3. палачинка 3 яйца, 40 гр. овес, 100 гр извара
4. грейпфрут; малко след това 2 купи копривена супа с фиде, застройка и сирене; 2 моркова
5. салата зеле и морков; пиле с ориз, айран
Прозорците в кухнята са лъснати, хладилникът: изчистен основно, напазарувано, сготвено е пиле с ориз, както и палачинки за утре. Направих и домашно кисело мляко, време е за лятна торта с мюсли, утре ще я направя. Между другото, накиснала съм си жито и утре за закуска ще ям кълнове.
Ооо, познато ми е! Всеки път, когато съм сама и ми се отвори възможност да си почина на спокойствие, аз решавам първо да почистя тук-там и докато се усетя денят е свършил (въпреки, че после съм доволна от свършеното, нищо, че време за почивка не е останало :)).
Тортата звучи много добре. Определено ще опитам рецептата!
Мнението беше редактирано от Катето на 03.04.12 20:12.
Днес 3 часа колело.
Храна:
1. кълнове от 100 гр пшеница в сухо състояние, 1 лъжица мед
много малко ме държа тази закуска и след 2 часа вече умирах от глад
2. 100 гр. мюсли, прясно мляко, 1/2 протеин
3. тук пак прецаках тайминга и точно преди каране бях гладна: 2 домашни нормални палачинки с течен шоколад
4. по време на каране: банан
5. вечеря: зелена салата, омлет 3 яйца с малко сирене, 1 порция ориз (без пиле), айран
Вчера 3 часа колело.
Храна:
1. торта от бисквити, мялко, банан и мюсли, чаша мляко
2. ябълка
3. пиле с ориз
4. пиле с ориз
5. по време на каране: банан
6. 2 кифлички с течен шоколад, 1 палачинка с течен шоколад, мляко с протеин
7. вечеря: огромна пица, 2 бири
Вчера около 8 часа колело в силен насрещен и страничен вятър. 210 км Исперих-Тутракан-Силистра-Дулово-Исперих.
Храна:
1. мюсли, протеин
2. по време на каране: 4 вафли Боровец, 3 банана, 1,5 сандвича, няколко парчета кекс
3. 1,5 сандвича, 1 банан, 1 протеин
4. вечеря: пълнозърнести макарони със сирене.
Днес първото за сезона състезание. Доста спринтово: само 7 км и ги изкарах почти на педали. Бях възстановила от вчера и не се чувствах изморена. Доволна съм от карането си през тези два дни. Нагоре съм като моторче, но мога още да прецизирам детайли като улучване на правилните скорости и влизане в завой. Ще работя над тези неща.
Изморих се от многото пътувания, постоянни багажи, приготовления, пранета и чистене на кал, вкъщи ми седят тави и тенджери, немити от 3 дни.
Храна...от всичко по много.
След вчерашната почивка, днес ми беше доста трудно вработването. Около 2 часа направих, по равно исках да карам, защото усещам, че там ми куцат нещата. За нещастие, но не ми се получаваше особено. Трябва ми тренировъчен партньор, когото да гоня и атакувам, а не успях за днес да си набавя такъв. Все пак редувах 2 минутни спринтове с 2 минути на тежък оборот за около час.
Опитах се да помогна на едни закъсали момчета с колелета, които ме спряха, за да искат съвет. Аз им казах, че скъсана верига не се поправя с голи ръце и ги посъветвах да си избутат равното, а после да се спуснат по инерция до града. На връщане ги видях целите оплескани с масло да чукат веригата с камък и да се опитват да я поправят. Хилеха се и се лигавеха доста. Може би са още деца и това е техният начин да се забавляват. Не им пукаше, че ще загубят време в опити да оправят колелото вместо набързо да се приберат и после да потърсят инструмент или майстор. Все пак беше добре, че познаваха гората, знаеха как напряко да се приберат, но не ми хареса несериозното им и хилещо отношение. Явно съм безвъзвратно одъртяла ;( Ако за мен всяка минута е ценна и гледам да тренирам, после да се прибера бързо вкъщи и да си гледам другите задължения, то явно ситуацията не е такава с момчетата в пролетна ваканция.
Тотално съм забравила да се отпусна и да не бързам за никъде. За да успея да си почина тези дни, си взех отпуска и си отидох на село, където освен през нощта, спах и вчера следобяд и днес преди обяд. Там поне нямах закъде да бързам и припирам. Мама ме поглези с вкусни гозби :P
[quote author=“Anelia” date=“1334085917” Явно съм безвъзвратно одъртяла ;( Ако за мен всяка минута е ценна и гледам да тренирам, после да се прибера бързо вкъщи и да си гледам другите задължения, то явно ситуацията не е такава с момчетата в пролетна ваканция.
Тотално съм забравила да се отпусна и да не бързам за никъде. За да успея да си почина тези дни, си взех отпуска и си отидох на село, където освен през нощта, спах и вчера следобяд и днес преди обяд. Там поне нямах закъде да бързам и припирам. Мама ме поглези с вкусни гозби :P
Анииии не си одъртяла, а ценностната ти система е различна. В други времена сме живели и приемаме нещата много вътрешно. И аз непрекъснато бързам и съм в движение и понякога просто искам да легна и да не мисля за нищо и да не правя нищо, е не става. То и зодията помага де, но наистина блогородно завиждам на хората, които лежерно се носят по течението.
П.П И аз се чувствям одъртяла понякога :)
Не си одъртяла, защото - както обичам да казвам - всяко нещо с времето си. Всеки прави организацията на времето така, че да му стигне за задачите, които има за деня. За целия ден хлапетата имат да направят само едно колело и да се приберат при мама, докато ти имаш и други ангажименти - като знаеш, че чакат теб, няма какво да се помайваш и действаш. Който не успее да се организира, много бързо бива изхвърлен от комфортната среда - я се отказва от нещо, я започват скандалите в къщи, я нещо друго.
Днес има-няма 2 часа колело. Смятах да е кратка и интензивна тренировка, ама стана само кратка ;( Нямаше силица и туй то. Първо 3 пъти по 3 минути темпо по баирче, после 1 баирче спокойничко, после 4 пъти сила по голямо баирче, после още едно друго баирче сила, после влачене до вкъщи.
Храна:
1. палачинка 3 яйца, 50 гр. овес, 100 гр. извара, домат
2. ябълка
3. сусамен геврек, малко домашен пълнозърнест хляб
4. 100 гр. мюсли, мляко, 1/2 протеин
5. морков, малко картофи с малко свинско
6. шопска салата, свински дроб, бира
Днес трябваше да почивам, но едно хубаво време се отвори...а мен не ме свърташе. Та покарах ей така за кеф. ВИкам си: няма да тренирам, ще карам. Пък то една сила като ми дойде. Страхотно каране се получи! Не мога да си измислям вече ядене, всичко ми омръзна...
1. мюсли, прясно мляко, протеин, 1 бисквита Анелия
2. шок. бонбон
3. кисело мляко, банан
3. ябълка
4. палачинка 3 яйца, сирене, овес, домат
5. 2 петифури, 2 бисквити Анелия
6. вафла Морена по време на каране
7. 2 петифури, 2 бисквити Анелия, мляко, протеин
8. пържена риба в свинска мас, бира
Офф, уж минавах на вискоинтензивни и кратки тренировки, а то какво стана...Днес над 100 км, основно по черно, над 7 часа чисто каране. Не можах да устоя на предложение за толкова дълъг маршрут. Беше и сравнително интензивно, с човек над моето ниво бяхме. Все пак не бързах да се надскачам много, особено на спусканията внимавах, някак в последно време ми е мил животът и внимавам повчеко.
Храна...охх
1. 1/4 козунак, 400 мл прясно мляко
2. по време на каране 6 вафли, 2 банана, 1 агнешка чорба (чудесна в ресторант Ловна среща преди Търговище), 2 филии с биволско сирене
3. сандвич с шунка и кашкавал, мляко с протеин
4. много зелена салата, 2 пържени кюфтета, прясно овче сирене, 2,5 л (!) бира, благодаря на домакините, чудесна вечер, за първи път седя до толкова късно от много отдавна.
Вчера се пробвах да карам колело, 1 час беше всичко, ама хич хич не ми се получи. Липсата на сън, недобрата храна, многото бира, многото дни непрекъснато каране, стоенето в стая с цигарен дим и опитите ми да се разболея ме оставиха без грам сила в краката. Така че заминах отново за село, където изкарах много часове в сън, агнешко, булгур, салати, яйца и козунаци, надявам се ме върнаха в час и утре ще подновя тренировките.
Днес около 4 часа каране. Почивката си е почивка. През цялото време можех да поддържам доста висок пулс, направих доста добри упражнения. Имаше и по-бързи хора, които да ме “теглят”, много ценно нещо, за жалост рядко имам късмета.
Храна...пак много, пак от всичко, предимно сладко.
2 часа колело.
Дояждам великденските манджи: козунаци, яйца, агнешко и дроб сърма. Разбира се, и дежурните банан, мюсли, мляко и протеин :)
18.04.12
20:13
Привет, Anelia!
Имам едно кратко въпросче свързано с карането на колело. В моя случай карането е на велоергометър, но...все тая.
Та...колко точно трябва да ти е висока седалката? Обикновено аз си я нагласям така, че в долно положение коляното ми не се изпъва на 100%. Да кажем, че разгъвам крака на около 80%, тъй като в момента не мога да преценя точно какъв ъгъл се получава.
Имам спомен, че ти беше писала някъде из форума, че кракът трябва да се изпъва напълно, но не мога да го намеря.
Имам чувството, че коленете ми страдат заради непълното изпъване, но не съм сигурен. Затова и пиша на теб. :)
Здрасти,
Да, кракът трябва да е изпънат в долно положение. Но не толкова, че да се протягаш, за да достигнеш педала, нито да изпъваш пръсти. Разгледай малко снимки на колоездачи в нета и ще придобиеш идея как трябва да изглеждат нещата. Разгледай и тук, мисля, че ще е полезно. Охх, в това хубаво време как го карате този велоергометър (F) (sun)
Днес почивах. Сега се налага да правя по-често почивки, защото сезонът започна. Много странно се чувствам, денят ми беше един непълен и скучен. Цял ден седях на компютъра и превеждах.
Храна:
1. мюсли с прясно мляко и малко протеин
2. ябълка, малко по-късно 3 сварени яйца
3. 2 препечени филии (имаме нов тостер, та тествах), с краве масло и кашкавал, шопска салата
4. дремнах 20 мин, след това малко тъмен шоколад
5. 2 порции супа от коприва с фиде, вътре сложих извара, 2 моркова
6. салата зелен лук, магданоз и 3 сварени яйца; супа охлюви
7. няколко лъжици мюсли с мляко
2 часа колело, имаше доста вятър, но гледах да не карам на тежък оборот. След вчерашната почивка отново можех да вдигам доволно пулс на интервалите (няколко пъти по 4 минути).
Храна:
1. 2 принцеси с кайма, чаша прясно мляко
2. портокал
3. мюсли, прясно мляко, малко протеин
4. мюсли, прясно мляко, малко протеин
5. 2 кифлички бутер тесто с шоколад, прясно мляко, малко протеин
6. макарони с масло и сирене
Първи кърлеж за тази година, плъзнали са гадовете :( Биха ми тетанус.
И днес почивам, взе да ми харесва :D Имах толкова много време, дори пих Радлер на пейка с приятели. Радлерът е колоездачно питие, смес между лимонов (или друг плодов сок) и бира. Слабо алкохолно е. Храна:
1. 80-100 гр. мюсли, прясно мляко 1/2 протеин
2. ябълка
3. копривена супа с фиде, плочка сирене
4. банан
5. сусамен геврек от улицата, 1 л Радлер на Ариана
6. морков
7. 3 яйца, 50 гр. овесени ядки, 1 домат, няколко маслини
8. зелена салата, повече ориз с малко пилешко