Курабийките на Кольо

Прескочи до:

Такааа... вдъхновен от дамските дневници, тази сутрин най-сетне застанах пред кухненския плот твърдо решен да си направя курабийки, които да ми харесват не само на вкус, а и да представляват добра храна. Ето каква я свърших...

Необходими продукти:
- яйца (цели) - 6 броя (в случая бяха размер XL)
- пшенични блокчета (пълнозърнести, екструдирана пшеница) - 3 броя
- овесени ядки - около 200 g
- кокосови стърготини - 40 g
- канела - около 5 g

Приготовление - сложих яйцата в кана и ги разбих с миксер. Към тях първо добавих канелата, защото исках много добре да се хомогенизира. След това сложих кокосовите стърготини. Начупих пшеничните блокчета на парчета, сложих ги в сместа и старателно разбих сместа с миксера. След това добавих овесените ядки, но вече разбърквах с лъжица. Фурната беше загрята до 200 градуса. Оформих курабийките и ги метнах в нея. За съжаление шетах в къщи и не обърнах внимание колко време се пекоха (боцках ги с клечка и така се ориентирах). Направих две партиди, първите бяха по-дебелички и определено им трябваше повече време за печене. Понеже съм си простичък - забравих да сложа нещо за подслаждане. Е, имаше си и добри страни - станаха приятни, без да са сладки, което за мен ги прави идеални за преди тренировка. Съставът и енергийната стойност - тук. Снимки на произведенията ми - преди и след.

Какво бих коригирал следващия път:
- определено бих сложил конопено брашно (ще се увеличи количеството на белтъците)
- ще сложа по-малко канела (това количество е доминира като вкус и кокосът не се усеща)
- ще пробвам с други ядки (смлени орехи, бадеми... каквото има)

Надявам се, че съм дал идеи на хората с мераци в кухнята! :)

Темата беше редактирана от Кольо Пияндето на 23.01.10 11:25.

АН

23.01.10
11:47

Те на кюфтета бият малко. :) поздрави!

23.01.10
11:53

Аз бих добавил малко настъргани ябълки. Вървят добре с канелата, а и са с приемлив ГИ. Иначе са супер !

23.01.10
11:54

Може да добавиш натурален шоколад, но сладкарски. Продава се и на топчета за muffins и chocolate chip cookies.

Хммм... определено две много добри идеи!
За ябълка не се сетих, но тя наистина се комбинира екстра с канелата.
За шоколад помислих, но наоколо не открих такъв (сладкарски) и затова потърсих други овкусители.

Следващата версия на курабийките определено ще е доста по-добра... :)

P.S. Отдалеч наистина приличат на кИфтета! Брех! :lol:

P.S.2 Между другото - пшеничните блокчета са Racio, можете да ги видите като отидете на Racio products - Square cakes. Оризовите са наистина фантастични на вкус! Пшенични често слагам в различни яденета вместо брашно или просто начупвам и ги добавям към закуската, заляти с мляко.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 23.01.10 12:18.

23.01.10
15:49

браво ако сложиш шоколад ще заприличат на американските бисквити ! :)

23.01.10
17:14

Перфектни са за закуска, направо една порция за лакумниците :P

23.01.10
20:55

Ето ги моите “кюфтета” :-)

Вдъхнових се от твоите и реших да се пробвам. И преди съм правил, но този път ги направих доста “хранителни”.

300 гр фини овесени ядки
4 яйца
500 гр кварк (подобно на извара, но по водно)
лешници
фъстъци
50 гр натурален сладкарски шоколад (обикновеният се разтича при печенето)
кокос
стафиди
ванилия
канела

23.01.10
21:48

Това мога ли да си го пасирам в шейкъра ? :) Не ви ли мързи ? Толкова съм изгубил наслада от храната, че ме мързи и нещо вкусно да си сготвя, разбира се без да правя компромис от качеството.

казано от Finish First на 23.01.10, 17:14:

Перфектни са за закуска, направо една порция за лакомниците :P

Оказаха се отлична закуска. Днес тренирах доста рано сутринта. Около 30-40 минути преди да отида в залата хапнах 2 такива “кюфтета”, деликатно отпивайки от доза суроватъчен протеин, разтворен в чашка вода. Тренирах тежичко и определено това предтренировъчно ядене ми даде добър заряд енергия.

казано от inspect на 23.01.10, 20:55:

Вдъхнових се от твоите и реших да се пробвам. И преди съм правил, но този път ги направих доста “хранителни”.

“Доста” хранителни? :lol: Като ти гледам съставките - станали са бомбастични! Лошо няма, разбира се... браво!
Моята следваща партида ще бъде с ядки, определено.

казано от Владимир92 на 23.01.10, 21:48:

Това мога ли да си го пасирам в шейкъра? :) Не ви ли мързи? Толкова съм изгубил наслада от храната, че ме мързи и нещо вкусно да си сготвя, разбира се без да правя компромис от качеството.

Да, бе... ще се дупя аз 100 часа да ги направя, за да ги ръгна в шейкъра... Сърце не ми дава! :lol:
Могат да се пасират, определено, но не виждам смисъл... Съставките можеш да си ги пасираш и без да ги печеш.
Между другото - сместа се приготвя доста бързичко, защото всички съставки без овесените ядки ги “обработвам” с пасатор...
И да - мързи ме, при това - юнашката! :) Каня се да отделя време за това поне от 2-3 месеца... :)

24.01.10
13:55

За пасирането се пошегувах ;)

25.01.10
17:24

пробвах курабийките страхотни са браво кольо

27.01.10
13:51

Четейки тази тема станаха 2 неща:

1. Дояде ми се.
2. Засрамих се мъничко, понеже явно само мене ме мързи да готвя и по-лошото: нямам никакво желание да го правя.

Решения:
1. Хапни...
2. Помоли някой да ти сготви...

P.S. :-P

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 27.01.10 14:11.

Нов вариант:
- цели яйца (4 броя)
- пшенично блокче (1 брой / 34 g)
- конопено брашно (2 супени лъжици / 30 g)
- тиквено семе (50 g)
- овесени ядки (150 g)
- канела

Станаха приятни на вкус. В по-малко количество продукт постигнах абсолютно същото количество протеини и мазнини, но въглехидратите са доста по-малко (около 100 g, вместо 160 g в първия вариант) и съответно - калориите са по-малко (1200 kcal, вместо 1450 kcal). Разликата идва от тиквеното семе и конопеното брашно.

31.01.10
21:31

Извинявам се за спам-а, но кой е този добър човечец, който не харесва рецептата ? Във всички ревюта и рецепти винаги има само 1 негативно мнение, което ме навежда на мисълта, че е един и същ човек :)

казано от Владимир92 на 31.01.10, 21:31:

Във всички ревюта и рецепти винаги има само 1 негативно мнение, което ме навежда на мисълта, че е един и същ човек :)

Абе... то лошо принципно няма... ОК, не харесва, ама да каже защо, може пък да “напипам” още по-добра комбинация! :-P

03.02.10
19:09

Първата рецепта изглежда наистина вкусна и след предложението за настъргани ябълки вътре директно ги асоциирах с Tri-O-Plex cookies :D
Имах удоволствието да “унищожа”  цяла кутия такива точно с канела и ябълки ,бяха великолепни и страхотен източник на протеин :)
Но предполагам рецептата на Кольо ще е в пъти по-хубава ,заради домашното,а не фабричното приготвяне :D :)

Много приятно изглеждащи бисквити.Ще накарам жената да се пробва.Добра работа ;)

По-здрави.

03.02.10
23:14

Дай насам после :lol:

06.02.10
21:07

Аххх как като видях темата как ми се прииска да си взема някакви бисквити в този късен час. Тези дни определено ще опитам рецептата :)

07.02.10
11:47

Ще се вмъкна в тази тема и аз с едни “елфически курабии”, както ги наричаме в колоездачния форум. Рецептата има много вариации, но тръгна от тази:

1. Около 500 гр. мюсли, за предпочитане с ядки и семена (тези на “Фамилия Никола” стават супер) се смилат на едро брашно. Аз използвам обикновена домашна кафемелачка. Може да се остави 1/4 несмляна, за да има хрус-хрус вкус в курабийките.
2. 150-200 гр. протеин. Количеството е по преценка и според наличностите. Може да бъде соев или суроватъчен, но по-често соевият не се харесва на вкус от консуматорите.
3. Мед на вкус. Отиват поне 9-10 супени лъжици, иначе не е достатъчно благо. Може да ползвате и заместител на захарта, годен за термична обработка. Не яжте обикновена бяла рафинирана захар - тя убива!
4. Яйца - макс. 5 бр. Може да отделите 1-2 жълтъка, за да не прекалявате, но както решите...
5. Ванилия, кокос, канела и др. по желание, и на вкус.
Смесвате брашното с протеина. Отделно, за по-лесно, смесвате яйцата с меда, може и с миксер. Добавяте сладката смес към брашнената, като разбърквате с дървена лъжица. Ще стане доста лепкава!

Подмазвате тава с олио, загрявате фурната до 250 Целзия, а докато чакате да се загрее с МОКРИ ръце оформяте малки топчета, които сплесквате и поставяте в подмазаната тава. Мокрите ръцете с вода, за да не залепва материал. Формата не е задължително да е перфектна.
Печете до леко зачервяване, на средното ниво във фурната. Внимавайте, че лесно прегарят отдолу. След изваждане от фурната отлепвате курабийките с тънка решетъчна лъжица или дълвена шпакла, докато са топли (иначе залепват).

Аз съм слагала стафиди, какао, ванилия, канела, орехи, бадеми, лешници. Каквито “миризми” и екстри обичате: всичко може да се слага. Използваме курабиите, когато сме на дълги няколкодневни преходи в планината, месото се разваля в раниците и няма наблизо никъде магазин, откъдето да си набавиш храна. Подходящи са за ВВД. Калории, проценти б/в/м не мога да дам, защото всеки път ги правя различни. :)

13.02.10
16:02

пробвах на Anelia рецептата, перфектна работа супер бързо, супер вкусно само дето нямах ванилия или други такива, за това наблегнах на меда.
Благодаря !!!

20.03.10
06:45

Днес пробвах нова модификация. Какво да ви казвам, невероятна работа!
Състав:
200 гр. ядки асорти (овесени, ръжени, пшенични и ечемичени) на фирма Аморея, гр. Варна
200 гр. прясно мляко
50 гр. орехи
30 гр. сусамово семе
100 гр. стафиди
3 препълнени лъжици мед
3 белтъка
кората на 1 портокал настъргана
1 к.л. канела
Стоплих млякото и ядките в микровълновата, така че да попие всичкото мляко. Смесих с всички останали съставки и обърках. Офирмих малки сплескани форми и подредих в тава. Пекох на средна фурна до зачервяване върху хартия за печене.
Егати power-a, сега се мятам на колелото  :lol:

26.03.10
09:09

Аз ще направя някакви такива курабийки за Великден вместо традиционнините.

И аз реших да се опитам да си приготвя от тези прословути курабийки и резултата е страхотен. Особенно като се има предвид, че досега най-сложните рецепти, които съм правил са от ранга на варени яйца и печени картофи, но затова пък неумението компенсирам с ентусиазъм :D
Приготвих ги по оригинална рецепта на Колъо, с изключение на това че сложих ленено брашно (на чийто етикет пише, че съдържа 40% протеини), мюсли изи (много богато на ядки) и понеже забравих да добавя подсладител ги хапнах с 2-3 лъжички мед след като бяха готови :)

Мнението беше редактирано от Георги Ненчев на 26.03.10 15:09.

26.03.10
15:29

Кольо - може би с фини овесени ядки ще е по-добре, ще пробвам тия дни.

27.03.10
11:07

С фини е определено по-добре.

В момента се пече последната модификация на курабиите...
Този път станаха по-скоро като кексчета, ама не си го слагам на сърцето! :lol:
Ето какво забърках:
- 4 яйца (цели, размер L)
- 1 доза соев протеин изолат (вкус ванилия)
- прясно мляко (не повече от 40-50 ml, сместа ми стана прекалено гъста в един момент)
- 1 пълнозърнесто блокче екструдирана пшеница
- 1 средно голяма ябълка (настъргана)
- 6 супени лъжици смлени орехи
- 9 супени лъжици фини овесени ядки
- малко канела

Къщата мирише бомбастично... като опитам произведението си ще споделя мнение...

P.S. Налапах едно кексче... Надминах себе си! Станаха просто божествени! :coolsmile:

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 28.03.10 18:59.

28.03.10
19:23

я да видим снимки преди да ги изядеш :D

казано от Fantaa на 28.03.10, 19:23:

я да видим снимки преди да ги изядеш :D

Преди секунди нагълтах 2 бройки, комбинирани с едно кисело мляко...
Много добра комбинация (кърпичките попадат в кадър само за мащаб).

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 29.03.10 07:21.

Втори кадър...
Между другото - от посочените продукти излязоха точно 10 броя кексчета...

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 29.03.10 07:41.

Накацаха ме дяволите и направих facelift на курабийките...
Може би защото инвестирах в покупката на подходяща тава за печенето им... :lol:
Този път идеята е да станат какаови курабии с фъстъци (щях да напиша “с ядки”, ама нали фъстъците не са ядки ;-P )

Забърках:
- 5 яйца (цели, размер L)
- 1 доза соев протеин изолат (вкус ванилия)
- 3 чаени лъжички какао
- 2 чаени лъжички фъстъчено масло
- 15 супени лъжици овесени ядки
- около 100 g сурови фъстъци
- мъничко ванилия

Процедурата - шибнах яйцата в кана, ръснах протеина, после ръгнах какаото и ванилията и атакувах сместа с пасатора. После дойде ред на фъстъченото масло, след което тормозът с пасатора продължи още малко. Нататък продължих ръчно, прибавяйки методично и старателно овесените ядки. Подготвих тавичката (намазах гнезденцата й с няколко капки зехтин, защото нямах друга мазнина под ръка) и разпределих адската смес. На финала монтирах във всяка курабийка по 9 (словом - девет) фъстъка - за разкош, фасон и мое лично удовлетворение!

Фурната - (както винаги) загрята до 200 градуса Целзий. Пекох ги около 45 минутки.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 02.04.10 18:41.

05.04.10
13:38

Абе човек, ти ме разби с тея рецепти, вмомента съм на НВД, кога мога да ги приемам ?

казано от fam0us на 05.04.10, 13:38:

Абе човек, ти ме разби с тея рецепти, вмомента съм на НВД, кога мога да ги приемам ?

Хе! Благодаря за добрата дума!
Смятам, че спокойно можеш да хапнеш такива “неща” (не знам дали да ги пиша - курабийки или кексчета!) сутрин, като първа закуска за деня. Разбира се - дозата прави лекарството. 1 кексче съдържа около 1-1.5 супени лъжици овес. Колкото изядеш (1-2-3 или повече, зависи от калибъра им), просто “вмъкни” този овес в сметката на въглехидратите за деня.

Между другото - последната версия станаха (като че ли) чувствително по-засищащи, но и малко по-посредствени като вкус.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 05.04.10 17:10.

05.04.10
16:55

ААа не, утре ще си ям на корем, хич не ми пука за диетата, то това веднъж се яде в живота...

05.04.10
17:07

Мхм, недей така “не ми пука за диетата”. Хубавото на тези курабийки е, че са здравословни и се връзват с повечето диети. Просто съобрази времето на ядене.
Като изядем козунаците, пак ще направя от тях :)

05.04.10
17:12

казано от Anelia на 05.04.10, 17:07:

Мхм, недей така “не ми пука за диетата”. Хубавото на тези курабийки е, че са здравословни и се връзват с повечето диети. Просто съобрази времето на ядене.
Като изядем козунаците, пак ще направя от тях :)

Виж, попринцип никога не съм спазвал каквато и да било диета 1 към 1, според мен лишаването от каквото и да било нещо на организама е вредно за него, с нещо наподобяващо на НВД съм свалил 7 кила, едва ли ако си хапна 1 ден ще ми стане нещо, не ми е станало от толкова години :Д.

06.04.10
08:23

Преди малко хапнах една(от първата рецепта), това е нещо адски вкусно, не съм предполагал, че мога да хапна курабийка някога.

07.04.10
14:38

Днеска нарпавих кексчетата ,станаха много вкусни :)
Само че вместо орехи сложих още 50гр. овес и пак станаха хубави.
Следващия път ще  пробвам тези с фъстъченото масло

07.04.10
21:25

Има ли проблем ако бъркам сместа на ръка?Поздрави!

Мнението беше редактирано от Андриан К на 07.04.10 21:26.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1