23.01.10
11:04
Такааа... вдъхновен от дамските дневници, тази сутрин най-сетне застанах пред кухненския плот твърдо решен да си направя курабийки, които да ми харесват не само на вкус, а и да представляват добра храна. Ето каква я свърших...
Необходими продукти:
- яйца (цели) - 6 броя (в случая бяха размер XL)
- пшенични блокчета (пълнозърнести, екструдирана пшеница) - 3 броя
- овесени ядки - около 200 g
- кокосови стърготини - 40 g
- канела - около 5 g
Приготовление - сложих яйцата в кана и ги разбих с миксер. Към тях първо добавих канелата, защото исках много добре да се хомогенизира. След това сложих кокосовите стърготини. Начупих пшеничните блокчета на парчета, сложих ги в сместа и старателно разбих сместа с миксера. След това добавих овесените ядки, но вече разбърквах с лъжица. Фурната беше загрята до 200 градуса. Оформих курабийките и ги метнах в нея. За съжаление шетах в къщи и не обърнах внимание колко време се пекоха (боцках ги с клечка и така се ориентирах). Направих две партиди, първите бяха по-дебелички и определено им трябваше повече време за печене. Понеже съм си простичък - забравих да сложа нещо за подслаждане. Е, имаше си и добри страни - станаха приятни, без да са сладки, което за мен ги прави идеални за преди тренировка. Съставът и енергийната стойност - тук. Снимки на произведенията ми - преди и след.
Какво бих коригирал следващия път:
- определено бих сложил конопено брашно (ще се увеличи количеството на белтъците)
- ще сложа по-малко канела (това количество е доминира като вкус и кокосът не се усеща)
- ще пробвам с други ядки (смлени орехи, бадеми... каквото има)
Надявам се, че съм дал идеи на хората с мераци в кухнята! :)
Темата беше редактирана от Кольо Пияндето на 23.01.10 11:25.
23.01.10
11:47
Те на кюфтета бият малко. :) поздрави!
Аз бих добавил малко настъргани ябълки. Вървят добре с канелата, а и са с приемлив ГИ. Иначе са супер !
Може да добавиш натурален шоколад, но сладкарски. Продава се и на топчета за muffins и chocolate chip cookies.
23.01.10
12:05
Хммм... определено две много добри идеи!
За ябълка не се сетих, но тя наистина се комбинира екстра с канелата.
За шоколад помислих, но наоколо не открих такъв (сладкарски) и затова потърсих други овкусители.
Следващата версия на курабийките определено ще е доста по-добра... :)
P.S. Отдалеч наистина приличат на кИфтета! Брех! :lol:
P.S.2 Между другото - пшеничните блокчета са Racio, можете да ги видите като отидете на Racio products - Square cakes. Оризовите са наистина фантастични на вкус! Пшенични често слагам в различни яденета вместо брашно или просто начупвам и ги добавям към закуската, заляти с мляко.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 23.01.10 12:18.
23.01.10
17:14
Перфектни са за закуска, направо една порция за лакумниците :P
Ето ги моите “кюфтета” :-)
Вдъхнових се от твоите и реших да се пробвам. И преди съм правил, но този път ги направих доста “хранителни”.
300 гр фини овесени ядки
4 яйца
500 гр кварк (подобно на извара, но по водно)
лешници
фъстъци
50 гр натурален сладкарски шоколад (обикновеният се разтича при печенето)
кокос
стафиди
ванилия
канела
Това мога ли да си го пасирам в шейкъра ? :) Не ви ли мързи ? Толкова съм изгубил наслада от храната, че ме мързи и нещо вкусно да си сготвя, разбира се без да правя компромис от качеството.
24.01.10
13:10
казано от Finish First на 23.01.10, 17:14:
Перфектни са за закуска, направо една порция за лакомниците :P
Оказаха се отлична закуска. Днес тренирах доста рано сутринта. Около 30-40 минути преди да отида в залата хапнах 2 такива “кюфтета”, деликатно отпивайки от доза суроватъчен протеин, разтворен в чашка вода. Тренирах тежичко и определено това предтренировъчно ядене ми даде добър заряд енергия.
казано от inspect на 23.01.10, 20:55:
Вдъхнових се от твоите и реших да се пробвам. И преди съм правил, но този път ги направих доста “хранителни”.
“Доста” хранителни? :lol: Като ти гледам съставките - станали са бомбастични! Лошо няма, разбира се... браво!
Моята следваща партида ще бъде с ядки, определено.
казано от Владимир92 на 23.01.10, 21:48:
Това мога ли да си го пасирам в шейкъра? :) Не ви ли мързи? Толкова съм изгубил наслада от храната, че ме мързи и нещо вкусно да си сготвя, разбира се без да правя компромис от качеството.
Да, бе... ще се дупя аз 100 часа да ги направя, за да ги ръгна в шейкъра... Сърце не ми дава! :lol:
Могат да се пасират, определено, но не виждам смисъл... Съставките можеш да си ги пасираш и без да ги печеш.
Между другото - сместа се приготвя доста бързичко, защото всички съставки без овесените ядки ги “обработвам” с пасатор...
И да - мързи ме, при това - юнашката! :) Каня се да отделя време за това поне от 2-3 месеца... :)
Четейки тази тема станаха 2 неща:
1. Дояде ми се.
2. Засрамих се мъничко, понеже явно само мене ме мързи да готвя и по-лошото: нямам никакво желание да го правя.
27.01.10
14:10
Решения:
1. Хапни...
2. Помоли някой да ти сготви...
P.S. :-P
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 27.01.10 14:11.
31.01.10
21:25
Нов вариант:
- цели яйца (4 броя)
- пшенично блокче (1 брой / 34 g)
- конопено брашно (2 супени лъжици / 30 g)
- тиквено семе (50 g)
- овесени ядки (150 g)
- канела
Станаха приятни на вкус. В по-малко количество продукт постигнах абсолютно същото количество протеини и мазнини, но въглехидратите са доста по-малко (около 100 g, вместо 160 g в първия вариант) и съответно - калориите са по-малко (1200 kcal, вместо 1450 kcal). Разликата идва от тиквеното семе и конопеното брашно.
Извинявам се за спам-а, но кой е този добър човечец, който не харесва рецептата ? Във всички ревюта и рецепти винаги има само 1 негативно мнение, което ме навежда на мисълта, че е един и същ човек :)
01.02.10
06:29
казано от Владимир92 на 31.01.10, 21:31:
Във всички ревюта и рецепти винаги има само 1 негативно мнение, което ме навежда на мисълта, че е един и същ човек :)
Абе... то лошо принципно няма... ОК, не харесва, ама да каже защо, може пък да “напипам” още по-добра комбинация! :-P
03.02.10
19:09
Първата рецепта изглежда наистина вкусна и след предложението за настъргани ябълки вътре директно ги асоциирах с Tri-O-Plex cookies :D
Имах удоволствието да “унищожа” цяла кутия такива точно с канела и ябълки ,бяха великолепни и страхотен източник на протеин :)
Но предполагам рецептата на Кольо ще е в пъти по-хубава ,заради домашното,а не фабричното приготвяне :D :)
03.02.10
22:19
Много приятно изглеждащи бисквити.Ще накарам жената да се пробва.Добра работа ;)
По-здрави.
03.02.10
23:14
Дай насам после :lol:
Аххх как като видях темата как ми се прииска да си взема някакви бисквити в този късен час. Тези дни определено ще опитам рецептата :)
Ще се вмъкна в тази тема и аз с едни “елфически курабии”, както ги наричаме в колоездачния форум. Рецептата има много вариации, но тръгна от тази:
1. Около 500 гр. мюсли, за предпочитане с ядки и семена (тези на “Фамилия Никола” стават супер) се смилат на едро брашно. Аз използвам обикновена домашна кафемелачка. Може да се остави 1/4 несмляна, за да има хрус-хрус вкус в курабийките.
2. 150-200 гр. протеин. Количеството е по преценка и според наличностите. Може да бъде соев или суроватъчен, но по-често соевият не се харесва на вкус от консуматорите.
3. Мед на вкус. Отиват поне 9-10 супени лъжици, иначе не е достатъчно благо. Може да ползвате и заместител на захарта, годен за термична обработка. Не яжте обикновена бяла рафинирана захар - тя убива!
4. Яйца - макс. 5 бр. Може да отделите 1-2 жълтъка, за да не прекалявате, но както решите...
5. Ванилия, кокос, канела и др. по желание, и на вкус.
Смесвате брашното с протеина. Отделно, за по-лесно, смесвате яйцата с меда, може и с миксер. Добавяте сладката смес към брашнената, като разбърквате с дървена лъжица. Ще стане доста лепкава!Подмазвате тава с олио, загрявате фурната до 250 Целзия, а докато чакате да се загрее с МОКРИ ръце оформяте малки топчета, които сплесквате и поставяте в подмазаната тава. Мокрите ръцете с вода, за да не залепва материал. Формата не е задължително да е перфектна.
Печете до леко зачервяване, на средното ниво във фурната. Внимавайте, че лесно прегарят отдолу. След изваждане от фурната отлепвате курабийките с тънка решетъчна лъжица или дълвена шпакла, докато са топли (иначе залепват).
Аз съм слагала стафиди, какао, ванилия, канела, орехи, бадеми, лешници. Каквито “миризми” и екстри обичате: всичко може да се слага. Използваме курабиите, когато сме на дълги няколкодневни преходи в планината, месото се разваля в раниците и няма наблизо никъде магазин, откъдето да си набавиш храна. Подходящи са за ВВД. Калории, проценти б/в/м не мога да дам, защото всеки път ги правя различни. :)
пробвах на Anelia рецептата, перфектна работа супер бързо, супер вкусно само дето нямах ванилия или други такива, за това наблегнах на меда.
Благодаря !!!
Днес пробвах нова модификация. Какво да ви казвам, невероятна работа!
Състав:
200 гр. ядки асорти (овесени, ръжени, пшенични и ечемичени) на фирма Аморея, гр. Варна
200 гр. прясно мляко
50 гр. орехи
30 гр. сусамово семе
100 гр. стафиди
3 препълнени лъжици мед
3 белтъка
кората на 1 портокал настъргана
1 к.л. канела
Стоплих млякото и ядките в микровълновата, така че да попие всичкото мляко. Смесих с всички останали съставки и обърках. Офирмих малки сплескани форми и подредих в тава. Пекох на средна фурна до зачервяване върху хартия за печене.
Егати power-a, сега се мятам на колелото :lol:
26.03.10
15:08
И аз реших да се опитам да си приготвя от тези прословути курабийки и резултата е страхотен. Особенно като се има предвид, че досега най-сложните рецепти, които съм правил са от ранга на варени яйца и печени картофи, но затова пък неумението компенсирам с ентусиазъм :D
Приготвих ги по оригинална рецепта на Колъо, с изключение на това че сложих ленено брашно (на чийто етикет пише, че съдържа 40% протеини), мюсли изи (много богато на ядки) и понеже забравих да добавя подсладител ги хапнах с 2-3 лъжички мед след като бяха готови :)
Мнението беше редактирано от Георги Ненчев на 26.03.10 15:09.
28.03.10
18:29
В момента се пече последната модификация на курабиите...
Този път станаха по-скоро като кексчета, ама не си го слагам на сърцето! :lol:
Ето какво забърках:
- 4 яйца (цели, размер L)
- 1 доза соев протеин изолат (вкус ванилия)
- прясно мляко (не повече от 40-50 ml, сместа ми стана прекалено гъста в един момент)
- 1 пълнозърнесто блокче екструдирана пшеница
- 1 средно голяма ябълка (настъргана)
- 6 супени лъжици смлени орехи
- 9 супени лъжици фини овесени ядки
- малко канела
Къщата мирише бомбастично... като опитам произведението си ще споделя мнение...
P.S. Налапах едно кексче... Надминах себе си! Станаха просто божествени! :coolsmile:
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 28.03.10 18:59.
29.03.10
07:20
казано от Fantaa на 28.03.10, 19:23:
я да видим снимки преди да ги изядеш :D
Преди секунди нагълтах 2 бройки, комбинирани с едно кисело мляко...
Много добра комбинация (кърпичките попадат в кадър само за мащаб).
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 29.03.10 07:21.
29.03.10
07:32
Втори кадър...
Между другото - от посочените продукти излязоха точно 10 броя кексчета...
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 29.03.10 07:41.
02.04.10
17:33
Накацаха ме дяволите и направих facelift на курабийките...
Може би защото инвестирах в покупката на подходяща тава за печенето им... :lol:
Този път идеята е да станат какаови курабии с фъстъци (щях да напиша “с ядки”, ама нали фъстъците не са ядки ;-P )
Забърках:
- 5 яйца (цели, размер L)
- 1 доза соев протеин изолат (вкус ванилия)
- 3 чаени лъжички какао
- 2 чаени лъжички фъстъчено масло
- 15 супени лъжици овесени ядки
- около 100 g сурови фъстъци
- мъничко ванилия
Процедурата - шибнах яйцата в кана, ръснах протеина, после ръгнах какаото и ванилията и атакувах сместа с пасатора. После дойде ред на фъстъченото масло, след което тормозът с пасатора продължи още малко. Нататък продължих ръчно, прибавяйки методично и старателно овесените ядки. Подготвих тавичката (намазах гнезденцата й с няколко капки зехтин, защото нямах друга мазнина под ръка) и разпределих адската смес. На финала монтирах във всяка курабийка по 9 (словом - девет) фъстъка - за разкош, фасон и мое лично удовлетворение!
Фурната - (както винаги) загрята до 200 градуса Целзий. Пекох ги около 45 минутки.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 02.04.10 18:41.
Абе човек, ти ме разби с тея рецепти, вмомента съм на НВД, кога мога да ги приемам ?
05.04.10
14:29
казано от fam0us на 05.04.10, 13:38:
Абе човек, ти ме разби с тея рецепти, вмомента съм на НВД, кога мога да ги приемам ?
Хе! Благодаря за добрата дума!
Смятам, че спокойно можеш да хапнеш такива “неща” (не знам дали да ги пиша - курабийки или кексчета!) сутрин, като първа закуска за деня. Разбира се - дозата прави лекарството. 1 кексче съдържа около 1-1.5 супени лъжици овес. Колкото изядеш (1-2-3 или повече, зависи от калибъра им), просто “вмъкни” този овес в сметката на въглехидратите за деня.
Между другото - последната версия станаха (като че ли) чувствително по-засищащи, но и малко по-посредствени като вкус.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 05.04.10 17:10.
ААа не, утре ще си ям на корем, хич не ми пука за диетата, то това веднъж се яде в живота...
Мхм, недей така “не ми пука за диетата”. Хубавото на тези курабийки е, че са здравословни и се връзват с повечето диети. Просто съобрази времето на ядене.
Като изядем козунаците, пак ще направя от тях :)
казано от Anelia на 05.04.10, 17:07:
Мхм, недей така “не ми пука за диетата”. Хубавото на тези курабийки е, че са здравословни и се връзват с повечето диети. Просто съобрази времето на ядене.
Като изядем козунаците, пак ще направя от тях :)
Виж, попринцип никога не съм спазвал каквато и да било диета 1 към 1, според мен лишаването от каквото и да било нещо на организама е вредно за него, с нещо наподобяващо на НВД съм свалил 7 кила, едва ли ако си хапна 1 ден ще ми стане нещо, не ми е станало от толкова години :Д.
Преди малко хапнах една(от първата рецепта), това е нещо адски вкусно, не съм предполагал, че мога да хапна курабийка някога.
Днеска нарпавих кексчетата ,станаха много вкусни :)
Само че вместо орехи сложих още 50гр. овес и пак станаха хубави.
Следващия път ще пробвам тези с фъстъченото масло
Има ли проблем ако бъркам сместа на ръка?Поздрави!
Мнението беше редактирано от Андриан К на 07.04.10 21:26.