Xtend - ревю от Solomon Kane

Прескочи до:

02.03.10
14:14

Доста Xtend съм изпил, така че си е редно да предложа едно ревю за продукта.
Xtend на фирмата Scivation е базова хранителна добавка със само шест съставки, пет от които са аминокиселини, а шестата е витамин B.
Според етикета в една доза (2 мерителни лъжици равни на приблизително 13 грама) има следното:
Vitamin B6 (as Pyridoxine HCL) 10 mg 500%
L-Leucine 3.5g
L-Glutamine 2.5g
L-Isoleucine 1.8g
L-Valine 1.8g
Citrulline Malate 1g

Както се вижда от списъка по-горе, става дума за аминокиселини в разклонена верига. Просто и ясно, каквато е и основната идея в рекламите на фирмата-производител. От Scivation не се опитват да придадат някакви фантастични характеристики на този продукт (невероятен мускулен растеж, умопомрачителен прираст на силата и т.н.). Вместо това те твърдят, че продукта:
•  Ускорява възстановяването след тренировка.
•  Спомага за увеличеното производство на Аденозин трифосфат и волумизацията на мускулните клетки.
•  Намалява катаболизма и равнището на кортизол.
•  Намалява умората чрез блокиране на триптофан в мозъка.
•  Ускорява протеиновия синтез, действието на имунната система и подобрява храносмилането.
•  Подобрява вазодилацията ( т.е. разширява кръвоносните съдове), което води до подобрена усвояемост на белтъчините.
•  Повишава равнището на хормона на растежа.

Сега, нека видим доколко Xtend-а отговаря на заявените характеристики.
Ускорява ли възстановяването след тренировка: Знаем, че в резултат от усилените тренировки се предизвиква мускулна протеолиза (химическа реакция на разкъсване на пептидни връзки) и нетен негативен белтъчен баланс. Възвръщането на положителния баланс се стимулира от наличието на подходящи хранителни вещества.  Най вече помага т.нар Левцин – една от незаменимите аминокиселини, която играе важна анаболна функция при мускулният ситез. Доста клинични изследвания доказват, че тя е ефективна прилагана самостоятелно, с други есенциални аминокиселини или прибавена към други хранителни добавки (примерно в протеинова пудра). В едно от въпросните изследвания (вж. http://ajpendo.physiology.org/cgi/content/full/288/4/E645) при прилагане на смес от левцин, протеинова добавка и въглехидрати след тренировка за около 6 часа е налице по-бърз и качествен мускулно-белтъчен синтез, отколкото при третиране само с протеин и въглехидрати. Приема на левцин явно намалява и белтъчната оксидация (вид увреждане на белтъчините). При положение, че Xtend е добър източник на левцин – т.е. има го дастатъчно, значи можем да кажам че продукта отговаря на това твърдение.
Спомага ли за увеличеното производство на Аденозин трифосфат и волумизацията на мускулните клетки: Xtend съдържа цитрулин малат, който е известен с това че намалява умората и има положителен аеробен енергетичен ефект. Това става благодарение на малата, поне частично. Той е  един вид посредник в цикъла на Кребс, в резултат на който се генерира АТФ (знаете го – клетъчното горива, което захранва всякакви метаболитни реакции в организма).
За съжаление оптималната доза на цитрулин малат е значително по-голяма, отколкото наличната в Xtend. Една доза от Xtend съдържа само 1 г. от въпросният цитрулин малат , докато, поне според мен, за подобряване на аеробната издръжливост биха били необходими поне от 3 до 6 грама. Тук Xtend не се представя много добре.
Същото се отнася и за т. нар. „клетъчна волумизация”. Както таурина, така и на глутамина често са им приписвани такива свойства, понеже са своеобразни осмо-регулатори (регулират осмотичните процеси най-вече в частта им за транспорт на малки молекули) и отговарят за обема на течностите в клетките. До този момент от различни изследвания е ясно е суплементацията с глутамин помага за нормализирането на транспорта на течности в клетките, особено след претърпени травми или крайни катаболни състояния, но поне аз не съм попадал на достоверно изследване, което да доказва, че глутамина увеличава вътреклетъчните обеми при здрави хора.
Намалява ли катаболизма и равнището на кортизол: Тук няма какво да се каже – знаем, че приложението на BCAA намалява разпадането на белтъчини в мускулите по време на тренировка.  Също така се намалява и ефекта от други видове нарушения – креатинкиназа и  лактат дехидрогеназа (ЛДХ-една от причините за мускулна треска). Тук Xtend стои твърдо.
Намалява умората чрез блокиране на триптофан в мозъка: Знаете как става  - триптофана е прекурсор на серотонина, който пък е един лош нервотрансмитер много силно замесен в промените на настроението и депресията. Повишаването на серотонин се смята за причинител на умората след тренировки. Е, поне един от основните отговорници. BCAA-тата обаче влизат в пряка конкуренция с триптофана за достъп до мозъка – представете си го като тесен път, по който има място само за по-бързата и мощна кола.  Така че и тук Xtend спазва обещаното.
Ускорява ли протеиновия синтез, действието на имунната система и подобрява храносмилането: Както казахме по-горе, левцина стимулира синтеза на белтъчини в мускулите, а глутамина играе важна роля за възстановяването стомашно-чревният тракт след стрес. Има изследвания по въпроса, ако някои се интересува, макар че те засягат лечението на хора с тежки изгаряния. Има свидетелства, че глутамина помага и за преодоляване на предизвикана от претрениране имуно-супресия (т.е. подтискане на елементи от имунната система на организма) .
Подобрява ли вазодилацията, което води до подобрена усвояемост на белтъчините. Както казахме по-горе,  Xtend дава сравнително малка доза цитрулин малат, а той се превръща в аргинин, който пък води до повишаване на натриевия оксид ворганизма. Оттук – подобряване на оросяването. Смята се, че подобряването на кръвоснабдяването води до подобряване на транспорта на хранителни вещества до мускулите и до изхвърляне на отпадните продукти на метаболизма.  Но при споменатите по-горе ниски нива на цитрулин малат, този ефект не е много сигурен.
Повишава ли равнището на хормона на растежа: Глутамина в доза от 2-4 г.стимулира секрецията на растежен хормон, в черния дроб растежният хормон се превръща в инсулиноподобен растежен фактор IGF-1. Поне според някои проучвания (пример – вж. http://www.ajcn.org/cgi/reprint/61/5/1058). Така че, и тук плюс за Xtend.
Какъв е цялостният извод от всичко изписано по-горе?
Xtend си е един доста свестен суплемент. Някои от заявените от фирмата ефекти са леко преувеличени, но според мен отговаря на целите, за които един BCAA продукт се приема. Нито повече, нито по-малко. 
Аз съм пробвал няколко вкуса, засега Динята ми е фаворит. Както повечето подобни продукти, Xtend не се разтваря много добре във вода, но ако ползвате малко по-топла вода процесът се ускорява. Ефектът ми хареса – не се чувствам така смазан след тежка тренировка, леко ми се повишава концентрацията и така слагам някое и друго кило отгоре на лоста. За по-нататък  съм си мислил дали да прибавя малко цитрулин малат за да компенсирам ниската доза. Но като цяло съм доволен т съотношението качество-цена (дори в България).

Темата беше редактирана от emzo на 02.03.10 15:21.

Супер ревю! Чакаме и останалите. Поздравления за знанията, колега.

04.03.10
17:47

казано от Aleksandar Marinov на 02.03.10, 14:57:

Супер ревю! Чакаме и останалите. Поздравления за знанията, колега.

х2

04.03.10
18:57

Страхотно ревю, поздравления. Определено ме убеди в един последващ момент да избера хtend като възстановяващ продукт.

04.03.10
19:43

Супер ревю!
Искам да поръчам ревю от теб на Purple Wraath!!! И сравнение на Xtend с Purple Wraath-a!

04.03.10
21:41

Поздравления за ревюто. В момента пия втора кутия Xtend, динята определено е по-добра от лимонадата, а и се разтваряше по-бързо.

05.03.10
09:26

Поздравления за ревюто!

Сподели с аудиторията какви други добавки си пил заедно с продукта. Имал ли си период, в който си карал само на X-tend? Как усещаш продукта при това положение? Приемал ли си различни дози и каква е разликата между завишен и препоръчителен прием?

Ревюто е малко в стил обяснения на етикета, а би било полезно да има повече лични впечатления!

Отново казвам браво за труда!

Сега малко впечатления от мен:
1.много слаба разтворимост - остават парчета, които хрупат;
2.приемлив вкус, като диня и грозде са предпочитани от мен;
3.две мерителни лъжички преди и по време на тренировка дават приличен стимул и тонус на трениране. При положение, че се приеме доза протеин след тренировката, X-tend-а е излишен. Ако не се пие протеин, по-добре е след тренировка да се пие доза обикновени ВСАА и глутамин, защото дозата X-tend е много сладка и трябва да се налееш с още 300-400мл вода.

Мнението беше редактирано от Стоянчо на 05.03.10 09:27.

05.03.10
12:37

казано от Стоянчо на 05.03.10, 09:26:

Поздравления за ревюто!

Сподели с аудиторията какви други добавки си пил заедно с продукта. Имал ли си период, в който си карал само на X-tend? Как усещаш продукта при това положение? Приемал ли си различни дози и каква е разликата между завишен и препоръчителен прием?

Ревюто е малко в стил обяснения на етикета, а би било полезно да има повече лични впечатления!

Комбинирах Xtend със азотния бустър на BSN. Пиех го в тренировъчни дни и понякога преди лягане, в зависимост как се чувствах. Имало е дни в които съм взимал само Xtend, до две дози на ден. Докато го пиех тренирах с програма състояща се от базови движения, с висока интензивност и променяща се плътност. Използвах за подпомагане на адаптацията на нервната система, като извън това не смятам че приема му е довел до промяна във външният ми вид, процента подкожни мазнини или съотношението активно-пасивно тегло. Промените свързани със силата също според мен не са свързани с продукта. Причината, поради която не включвам лични впечетления е, че според мен не е обективно да се разглеждат нещата изолирано и извън контекста на тренировките и храненето ми.

05.03.10
15:54

Субективната оценка е много важна, впрочем най-важна! С този пост ревюто добива завършен вид. Съвсем спокойно можеш да драснеш по 1 ред и за режима, на който си бил и за начина на трениране (второто си го споменал).
П.П.: и аз съм на мнение, че цитрулина е малко. Особено се чувства малкото количество когато съм на ниски въглехидрати.

head_hunter

05.03.10
19:04

Solomon Kane Определено станах фен на ревютата постнати от теб.
Чакам следващото с интерес и продължавай в същия дух. Радвам се, че пишеш тук.
Благодаря за ревюто!
Поздрави.

LU

29.04.10
12:09

Супер ревю много полезна информация ако може да направиш за Syntrax-Fyre иначе супер :)

10.05.10
19:29

Супер : )

12.05.10
08:15

Супер рев#, само не разбрах в какъв период си използвал  Purple Wraat и Xtend (извинявам се ако не съм прочел точно и не съм видял ) и кое от 2те по-ти хареса ? :)

13.05.10
11:24

казано от Julius на 12.05.10, 08:15:

Супер рев#, само не разбрах в какъв период си използвал  Purple Wraat и Xtend (извинявам се ако не съм прочел точно и не съм видял ) и кое от 2те по-ти хареса ? :)

PW - за около 6 месеца, Xtend за около година. PW го ползвам само като предтренировъчен продукт, докато Xtend го взимах след тренировка и понякога преди сън. Трудно е да ги сравня. Ако се учдиш кое да пробваш вземи си първо една малка кутия Xtend, а съм виждал и PW на еднократни дози. Аз в момента се чудя дали си взема пак едно от двете или да пробвам Growth factor на Nutrabolics или Muscle Guard на Interactive. На този етап за мен определящи са цената и вкуса.

Георги Асенов

08.06.10
10:48

Благодаря за ревюто - изчерпателно и ясно ! Поздравления ... продължавай в същия дух.

Страхотно ревю (каквито бяха и другите твои) - благодаря!
Много бих искал да прочета какво мислиш за Levrone Formula (уж вече я имало на българския пазар).
Отново благодаря за полезната и структурирана информация и с нетърпение чакам нови ревюта!

Мнението беше редактирано от Иван Божанов на 17.09.10 13:58.

02.09.10
23:12

казано от Иван Божанов на 02.09.10, 13:42:

Страхотно ревю (каквито бяха и другите твои) - благодаря!
Много бих искал да прочета какво мислиш за Levrone Formula (уж вече я имало на българския пазар).
Отново благодаря за полезната и структурирана информация и с нетърпение чакам нови ревюта!

Надявам се това да е следващият продукт, който ще пробвам. Формулата изглежда много обещаващо, и най-важното - няма proprietary blend.

BM

03.09.10
12:57

Постът беше модериран поради наличие на реклама.

Мнението беше редактирано от Димитър Михайлов на 03.09.10 13:11.

03.09.10
13:59

този дето го изтрихте беше лично вносителя на продукта
те виждам защо не оставихне човека да се изкаже при положения че има запитване по този продукт?

казано от caihundrel на 03.09.10, 13:59:

този дето го изтрихте беше лично вносителя на продукта
те виждам защо не оставихне човека да се изкаже при положения че има запитване по този продукт?

Форумът си има правила и установен ред.

Xtend е един чудесен продукт. След 2 изпити опаковки смятам, че е чудесен вариант за всички, които търсят читави ВСАА с отличен вкус. Напълно споделям мнението на Solomon Kane - Xtend е точно това, което се очаква, нито повече, нито по-малко.

IP

03.09.10
18:16

казано от Borislav Muhtarov на 03.09.10, 12:57:

Постът беше модериран поради наличие на реклама.

Моля ако някой има въпроси относно LEVRONE FORMULA , да се обърне към Borislav Muhtarov или към мен!

Благодаря ви !

14.09.10
12:38

Eдно интересно сравнение между Xtend и Chain’d out:

http://www.alrindustries.com/index.php/articles/alr-clinical-research/78-alr-clinical-research/209-a-comparison-of-two-bcaa-formulas-for-potential-excess-gluconeogenesis-.html

17.09.10
09:57

проблем ли е че не се разтваря добре и трябва ли да се чака да е напълно разтворено, аз си мисля че като попадне в стомаха се разтваря веднага...?

П.с. Вкуса на портокала не ме кефи, следващият път ще пробвам друг.

казано от Momchil79 на 17.09.10, 09:57:

проблем ли е че не се разтваря добре и трябва ли да се чака да е напълно разтворено, аз си мисля че като попадне в стомаха се разтваря веднага...?

П.с. Вкуса на портокала не ме кефи, следващият път ще пробвам друг.

BCAA по принцип се разтварят по-бавно във вода - заради физико-химичната Природа на самите аминокиселини, а не заради лошо качество на продукта. Вкус Диня е отличен!

17.09.10
11:04

казано от Momchil79 на 17.09.10, 09:57:

проблем ли е че не се разтваря добре и трябва ли да се чака да е напълно разтворено, аз си мисля че като попадне в стомаха се разтваря веднага...?

П.с. Вкуса на портокала не ме кефи, следващият път ще пробвам друг.

Eeee:(
аз пък точно портокал поръчах!!!

17.09.10
11:35

казано от caihundrel на 17.09.10, 11:04:

казано от Momchil79 на 17.09.10, 09:57:

проблем ли е че не се разтваря добре и трябва ли да се чака да е напълно разтворено, аз си мисля че като попадне в стомаха се разтваря веднага...?

П.с. Вкуса на портокала не ме кефи, следващият път ще пробвам друг.

Eeee:(
аз пък точно портокал поръчах!!!

еми то по принцип нали знаеш че е въпрос на вкус, ма сподели дали ти е харесал.....

17.09.10
11:38

имам още 200-300 грама от динята
Екстенда го включих за да хвана отстъпката от Сила.бг за стак
п.п. Много интересен стак втв - смятам да пробвам с Интраболик и Пърпъл Ин треин и Екстенд едновременно

Вече съм преполовил половин малка опаковка от продуктът и смело мога да твърдя, че наистина оправдава очакванията - добро изпомпване,въстановяване и след тренировката имам чувството, че мога да направя втора :) . Имам само мъничък проблем-нормално ли е зоната която изпомпвам да посинява ... отдавам го на exteda защото преди да започна да го използвам нямах този “проблем” просто се изчервяваше мускулът. Вкусът е ябълка и съм забелязал като го разтварям, че боята в праха е синя, чак след добро разбъркване си идва зеленият цвят.

Мнението беше редактирано от Николай Маринов на 11.03.11 16:09.

11.03.11
17:57

Не ми се вярва да е от екстенда. А аз съм на половината на голямата кутия и аз съм доволен  и забелязах , че по ефективно е да се пие 2 лъжици повреме на тренировка и 2 веднага след , а не и 4те повреме , направих си опит при 1 съща тренировка със 2та начина на дозиране и като пих 2 повреме и 2 веднага след мускулната треска на другия ден беше значително по-малка от като пиех 4 повреме. На някой друг да му е правило впечатление това ?

27.11.11
04:28

А за новия Xtend някой да го е пробвал и евентуално да каже нещо? Освен че е по-скъп, дали има и други разлики от стария които да се почувстват? И още един въпрос - понеже Xtend съдържа глутамин, до колко е разумно да се пие по време на тренировка, т.е. да стои дълго време разтворен във вода? Понеже съм чел че глутамина е нестибилен и става токсичен или нещо подобно когато се употребява по този начин, трансформирал се в глутаматова киселина или нещо такова... Някой по-наясно от мен дали би споделил мнение?

27.11.11
23:16

Аз също съм много доволен от екстенда. Пиех 3-на доза, т.е. 20г бцаа, 7,5 глутамин и 3 цитрулин, по време на тренировка, много стабилно възстановява, няма грешка. С добър хранителен режим (ВВД, по 400-500 карбс на ден и 140-170 протеин, за мазнитите нз точно) от 85 за 7 седмици, сега съм 88+, не съм омазнил (не казвам че съм качил само мускул, но 1+ кила има 100%, разликата е видима особено в бицепсите, рамото, гърдите и краката също са подобрени) а мазното явно е на скрито място щото в огледалото не виждам разлика. Стакът ми беше кон-крет, н.о. експлоуд, екстенд и 2300гр голд стандарт, като спряните катаболни процеси след тренировка ги отдавам на екстенда, както и допълнителната интензивност по време на тренировка(пробвах тренировки със и без н.о. експлоуд от него само кофеина усетих, не съм много доволен) от креатина доволно сила, голд стандарта подпомагаше останалите и така. Продуктите от този стак, които повторно бих си закупил са екстенд и кон-крет, голд стандарта не ми хареса вкуса и не дотам добрата разтворимост, за експлоуда вече казах.
П.С. Разтворимостта на екстенда е перфектна, правя го у нас, има пяна,не се е разтворил напълно, но когато стигна в залата е перфектно разтворен и вкусът (диня) е ок. :)
П.С. 2 Относно новия има няква електролитна бленда в него 1г, и затуй 20+ лева, аре не мерси, старият си ме устройва.

16.12.11
15:06

хайде някой да каже нещо за new xtend! аз взех голямата опаковка, и въобще не съм доволен! не ***** ами пълен *****! лошото е че не съм взимал старата версия на xtend, за да имам мнение дали са го развалили нещо. предния месец си взех 2 кутии modern bcaa (1 голяма кутия на екстенд-а се равнява горе-долу на 2 от модерн-а) и това което дръпнах от него сега го изгубих и то за няма и 3 седмици, при все че и храненето ми, и тренировките ми са абсолютно идентични! говорим за 2кг и почти сантиметър на ръката! просто няма никаква логика и съм бесен, чак сритах тъпия екстенд, кутията се счупи и се разсипа каквото беше останало... едва ли ще си го взема повече, но все пак ще е добре да се чуят и други мнения

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 16.12.11 15:09.

17.12.11
19:04

Не съм пробвал новия, но от стария съм бил винаги доволен. Самата тренировка и възстановяването са съвсем различни с него, така че ми е една от любимите добавки. Дано не са осрали новата формула.

23.12.11
21:47

не знам, да каже някой който е опитал и двете формули, и то големите кутии. преди два дни ми казаха че при старата формула имало някаква разлика между голяма и малка кутия, голямата не се усещала така добре както малката, все едно била с повече пълнеж. не ми звучи особено логично, но не звучи логично и да вървя назад при положение че се храня и тренирам по идентичен начин както когато съм вървял напред, ма ей на...

07.01.12
21:14

Вчера си взех малка кутия Xtend от новата формула, вкус “watermelon madness”. Общите ми впечатления са:

1. В новата формула има добавени 1171 милиграма Електролити и е намалено количеството витамин Б6. Друга разлика не намирам. По този начин формулата се доближава повече до интра-тренировъчен продукт, отколкото до предтренировъчен;
2. Вкусът е много добър, 10 от 10;
3. Отлична разтворимост;
4. Цена - 2 от 10. Тия електролити нещо много дебело излизат. Екстрите са прекалено малко за да оправдаят разликата в цената. Не бих взел повече.

Мнението беше редактирано от Solomon Kane на 07.01.12 21:14.

Практически разликата между новата и старата формула е само в електролитите, всичко останало е абсолютно същото. Разочарован съм от разликата в цената и категорично не бих си купил новия Xtend.

14.11.13
12:20

Здравейте,

Понеже си закупих Xtend (Диня) и ми направи впечатление, че се усеща някакъв солен елемент когато го пия. Искам да попитам нормално ли е да е леко солен на вкус?

Поздрави,

Николай

14.11.13
15:04

казано от Prank4o на 14.11.13, 12:20:

Здравейте,

Понеже си закупих Xtend (Диня) и ми направи впечатление, че се усеща някакъв солен елемент когато го пия. Искам да попитам нормално ли е да е леко солен на вкус?

Поздрави,

Николай

Хммм доста странно. Точно диня съм пил няколко кутии от САЩ и от тук. Винаги е бил доста приятен вкуса. Нямаше разлика в продуктите. Постоянно ли се усеща този елемент или е нещо като послевкус ? Ама щом го има значи може да му има нещо.

14.11.13
15:53

Говорих с фирмата от която си го купих, от там ми казаха че е нормално да има леко солен вкус при Динята, Зелената Ябълка и Къпината. Може би аз просто имам малко по-силни рецептори и го усещам повече, не знам. Усещането е точно като да разтворя сол във вода, усеща се динята и е леко сладко/солено.

Поздрави,

Ники

14.11.13
17:13

казано от Prank4o на 14.11.13, 12:20:

Здравейте,

Понеже си закупих Xtend (Диня) и ми направи впечатление, че се усеща някакъв солен елемент когато го пия. Искам да попитам нормално ли е да е леко солен на вкус?

Поздрави,

Николай

Може би усещаш електролитите. В чистите електролитни продукти има осезаем солен после-вкус. А тук освен елетролитния бленд имаме 230мг натрий и 180 мг калий.Електролитния бленд е  1190 мг калиев хлорид, натриев хлорид и още някаква сол. Т.е. в една доза има бая голямо количество сол - в два скупа се събира 1,423 мг. Но е добре маскирано с подсладители. Евтин пълнеж с цел максимизиране на печалбите. Повечето производители на добавки го правят. Затова и повечето протеинови форули се бухат с креатин и глутамин.

14.11.13
17:29

казано от Solomon Kane на 14.11.13, 17:13:

казано от Prank4o на 14.11.13, 12:20:

Здравейте,

Понеже си закупих Xtend (Диня) и ми направи впечатление, че се усеща някакъв солен елемент когато го пия. Искам да попитам нормално ли е да е леко солен на вкус?

Поздрави,

Николай

Може би усещаш електролитите. В чистите електролитни продукти има осезаем солен после-вкус. А тук освен елетролитния бленд имаме 230мг натрий и 180 мг калий.Електролитния бленд е  1190 мг калиев хлорид, натриев хлорид и още някаква сол. Т.е. в една доза има бая голямо количество сол - в два скупа се събира 1,423 мг. Но е добре маскирано с подсладители. Евтин пълнеж с цел максимизиране на печалбите. Повечето производители на добавки го правят. Затова и повечето протеинови форули се бухат с креатин и глутамин.

Благодаря много за пояснението ! :)

Прескочи до:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1