ЗА и ПРОТИВ CrossFit - всичко позитивно срещу всичко негативно само тук

Прескочи до:

30.05.11
18:50

казано от ts.vassilev на 30.05.11, 18:44:

шапкиии долу!
щом като можеш да го обясниш на мен, значи наистина го разбираш. нямам повече въпроси за момента.

За мен беше удоволствие! (handshake)

26.06.11
12:14

казано от ts.vassilev на 25.06.11, 10:27:

казано от Vic на 24.06.11, 23:21:

И какво от това? Не мислиш ли, че в избора да си добър в много неща има доста логика, много по-добре защитима, от това да си тясно специализиран само в една дисциплина?

логиката е сметало, компютър, просто уред(чук). с чука можеш да си забиеш пирон и да направиш къща, а можеш и да си счупиш пръста. интересното е че логиката е непогрешима, НО твърденията които и “подаваш” могат да объркат резултата. пример:

всички хора са смъртни.Питагор е човек, значи питагор(като подмножество на всички) е смъртен.

пешо е бунак. човек е такъв какъвто са приятелите му. всички приятели на пешо са бунаци.
ОП!наистина ли човек е такъв каквито са приятелите му? да, но не еднозначно и не напълно. човек е сбор от приятелите си, т.е. от характерни черти на твоите прители може да се сглоби един теб. НО въпреки че споделята общи черти с приятелите си, това не значи че споделяте всички. например пешо може да е приятел с Григор, защото са колеги в университета и харесват да ходят на джудо заедно. това значи ли че Григор има същото отношение към жените като Пешо? значи ли че харесват една и съща музика?

да се върнем на специализацията.
специализацията много дава, но и много взима.
приемаме ли че е вярно?
т.е. абсолютно никаква специализация, не би ни взела нищо?
ОП! rate of diminishing returns - има оптимум между специализация и неспециализация, който дава най-много предимства(качества) с най-малко недостатъци(загуби). т.е. както ти сам каза, ако в рамките на Кросфит ти специализираш в едно, а Миленка в друго, ще имате повече ползи и по-малко загуби.

тук идваме до следното:

казано от Vic на 24.06.11, 23:22:

казано от ts.vassilev на 24.06.11, 23:15:

функцията извадена от контекст са просто маймунджулъци.

Зелено грозде ли надушвам? ;)

Едит: Чиста проба заяждане, вземам си думите назад.

да, гроздето е зелено ако гледаш от гледна точка на “резултати.”
какво ще стане ако гледаме от гледна точка на система?
кросфит има идея че трябва човек да може да работи с тежести, гимнастика и продължително време?
аз също имам идея че смао щанги не е начина, за това имам и метаболитна работа и movement exploration.
кросфит развиват разностранни качества?
аз също, но просто не толкова широк аспект. т.е. вероятно е толкова широк, но не е равномерен. примерно аз не мисля че имам нужда от способността да бягам маратон. да би било ОК, но не бих тренирал целенасочено за това. бих ли правил метаболитните протоколи на Кенет Джей(снач с пудовка) за да си подобря VO2? да!
колко често в тренировките за деня има полулег, обратен лег, лег с дъмбели, сгъване за бицепс, лег кърл, фейс пул и т.н.? нима тези упражнения нямат полза?

функцията изваден от контекст е маймунджулък. казвам го пак. имаше едно време едни комикси за Гуидо и Луиджи(King of the Quarter squat & King of the curl machine), които се присмииваха на едни момчета че не са функционални,защото правеха кросоувър и сгъване за бицепс. сгъването за бицепс е функционално за това да покажеш един специфичен знак на някой напримерн а кръстовището.
ако се състезаваш на Кросфит геймс, кросфит е най-функционално за тебе.
ако се състезаваш на силов трибой, голяма част от нещата вече не са функционални!

функционалността е спектър на кривата на “специфичния фитнес,” а не точка.

Прехвърлям тук дискусията, да не спамим на Дедмен дневника.

Изписах доста, после то изтрих. Свеждам поста си до няколко  изречения:

Имаш страшно много теоретични знания, респект за което. Толкова са много и разнородни, че изпитваш нужда да ги систематизираш, за да могат да ти влязат някак в употреба.

Два съвета:
1. Просто приеми, че не можеш да накараш всеки човек да мине по точно определен път, а и няма нужда.
2. Повече практика и личен опит. Теорията е добра, но както казва баща ми - “Каквото пише в книгите, не расте по нивите”

26.06.11
12:32

Прехвърлям от дневника на Славко:

казано от Петко К на 25.06.11, 09:50:

Да де, ама тия цитати са доста противоречиви. Как хем минималистично, хем има десетки и стотици комплекси и упражнения? Хем не сменят програмите, хем осигуряват разнообразни стимули? И за какви програми говорим, програма е нещо фиксирано, или поне поставено в някакви рамки, а в кросфит постоянно се скача от едно нещо на друго, с цел да се изненада тялото?

Няма противоречие. Минималистично от гледна точка на упражненията - т.е. без изолации, само базови и функционални движения. Разнообразието се дължи на протоколите и комбинациите. Относно програмата - ако не я виждаш от пръв поглед, това не значи, че я няма. Може просто дърветата да пречат да видиш гората. “Изтегли камерата” и в общ план картинката вече ще е различна.

казано от Петко К на 25.06.11, 09:50:

Затова питам - ако аз правя някаква тренировка, примерно вдигам силово няколко упражнения, после правя някой кръг от произволно избрани упражнения, и на другия ден ходя на лостовете да тренирам гимнастически упражнения и накрая тичам 3 километра, това кросфит ли е, или нещо друго?

Какво значение има? Ако структурираш така, че да имаш прогрес и да ти харесва, това което правиш, наричай я както си искаш.

казано от ts.vassilev на 25.06.11, 09:47:

...
с какво кросфит е уникално? наистина липсата на специализация.
уникално значи ли непременно по-добро(във смислите на ефективно, ефикасно, приложимо и т.н.)?
за това и на Вик не му изнася там. защото има повече разум и гъвкавост от системата. самата система не може да го побере.

Работи. Това е важното, нали?
Това, че не ми изнасяло в кросфит нещо не го схванах...

26.06.11
17:26

То и във футбола едни могат само да бягат ама ритат криво, други пък улучват вратата ама са като куци коне, и в трибоя някои клякат много ама лега го няма, същото и при кросфита, то за това е интересно на хората, трудно е да предвидиш кой ще спечели като има много, ъъъъ, различни движения изискващи различни умения :) В Кросфита едни бягат бързо други вдигат много, то за това си има таблица за изчисление горе долу на резултатите и на големината на бубите.

26.06.11
20:49

Браво Сашко

казано от Vic на 26.06.11, 12:14:

Имаш страшно много теоретични знания, респект за което. Толкова са много и разнородни, че изпитваш нужда да ги систематизираш, за да могат да ти влязат някак в употреба.

Два съвета:
1. Просто приеми, че не можеш да накараш всеки човек да мине по точно определен път, а и няма нужда.
2. Повече практика и личен опит. Теорията е добра, но както казва баща ми - “Каквото пише в книгите, не расте по нивите”

точно така - не смятам че всички хора трябва да минат по един и същи път в смисъла на “кросфит-трибой-бодибилдинг,” НО смятам че има начини човек да почне да се наблюдава. запиши си тренировките. като направя това и става онова с моето тяло и при тези условия. това което ми се иска е хората да знаят че “системите” са само стъпало към това да тренираш себе си.

това се опитавам да предам, а ми се струва че и ти се опитваш да кажеш същото - тренирай, бъди по-добър от вчера и му викай както си искаш.

2 искам да го обсъдим извън форума. ако си чел блога ми за кибер-спортовете - нещо подобно е.

29.06.11
14:41

казано от ts.vassilev на 29.06.11, 14:27:

...
2 искам да го обсъдим извън форума. ако си чел блога ми за кибер-спортовете - нещо подобно е.

С теб съм винаги готов за обсъждане, само кажи къде и как. Статията за кибер-спортовете я минах по диагонал, но ще се върна да я прочета по-задълбочено :).

поздрав!

Мнението беше редактирано от Димитър Михайлов на 27.07.11 11:37.

26.07.11
22:33

казано от ts.vassilev на 26.07.11, 18:22:

http://www.youtube.com/watch?v=3Z2b2x6C5o0
поздрав!

Това щях да го пускам вчера, ама ме домързя :D
Велико е :D

27.07.11
00:01

Dave Lipson..CF total 1500lbs.
По-здрав...

не намерих клипче от 1500, така че да погледнем това. още като го видя как вади щангата и разбирам че е аматьор :) също така ако ти Славе правиш половин година полуклек, ще изкараш доста по-големи резултати от него. другото момче...Калипа ли е го викат...поне минаваше паралела, докато батко ти Дейви мога само да му дам ползата от съмнението и да го оправдая че от такъв ъгъл че и по интернет не може да се съди дълбочина. като изключим неравномерното заключване, то и на пресата Калипа е по-добър. нали си чел Стартин стрент? олимпийската преса е хубаво упражнение и добра мярка, преди да го превърнеш в неподпрян полулег. Липсън ползва засилка от гръдния кош, Калипа не. виж на тягата е силен. тягата е мъжко упражнение и няма чийтване...ОП! можеби ако си я плъзнеш по бедрата? защо ли го прави? силен полуклек, почва изгърбен, лседователно е нормално да не може да заключва щангите. отново Калипа вдига по-добре от него. честно - тоя последния опит не очаквах да стигне толкова далече.

здрави са тия момчета(като сила), корави са(като манталитет), явно тренировките им дават резултат...някакъв.

Мнението беше редактирано от Димитър Михайлов на 27.07.11 11:36.

27.07.11
09:18

Кой е здрав според твоите критерии...МОЛЯ те, кажи ми...Трибойците каза, че били “нездравословни” атлети, кросфитърите сме били полу-атлети, някви графики ми пускаш, че като си увеличавал интензивността и ти падала ефективността...НЕ БЕ...сериозно не те разбирам...ама НИКАК...
Пусни клип с перфектната техника, за да се образовам...стартин стрент, съм чувал че и за него сте имали забележки, защото хип драйва ти удря кръста...значи и Риптоу е малко по-незапознат от теб...
Ти виждал ли си перфектна техника на максимален опит, в смисъл 95+%...в смисъл, колко често си виждал...

Има 10 човека, които са ме виждали да клякам 190 щангистки...

Ако и ти искаш, ще имаш възможността края на септември на безекипировъчното...надявам се да дойдеш и да споделиш част от твоя безкраен wisdom and experience…

p.s. ти па кога стана такъв хейтър...:)

27.07.11
09:40

Всъщност, ти искаш да ми кажеш, че кросфитърите не са силни...като цяло, така ли...или са посредствено силни...хахахах...ей не се излагай Цветане, ми зяпай уикенда игрите и цъкай, какво правят големите момчета...много хора, това цял живот не могат да го направят...
Със сигурност не визирам теб!!!

казано от slavko на 27.07.11, 09:18:

Трибойците каза, че били “нездравословни” атлети, кросфитърите сме били полу-атлети, някви графики ми пускаш, че като си увеличавал интензивността и ти падала ефективността...

Пусни клип с перфектната техника, за да се образовам...стартин стрент, съм чувал че и за него сте имали забележки, защото хип драйва ти удря кръста...значи и Риптоу е малко по-незапознат от теб...
Ти виждал ли си перфектна техника на максимален опит, в смисъл 95+%...в смисъл, колко често си виждал...

Има 10 човека, които са ме виждали да клякам 190 щангистки...

какви графики бе, Славе? и кога съм критикувал Рипето? аз посотянно казвам че Стартин Стрент е най-изчерпателния и най-точен източник що се отнася до тия 3 неща. пък за техника не разбирам какво имаш предвид под перфектна техника. просто по интернет не може да се прецени кой е по-як и кой не е. казвам ти че ако специализираш полуклек известно време ти ще си по як от тоя...който явно е най-яйкия кросфитър. пък сигурно добавките ти са колкото неговата закуска.
и аз пак ти казвам че си много як, и ти пак се защитаваш от несъществуващи нападки лично към теб. Славко разбери едно - единствената ми критика към теб е че не почиваш разумно. нямам критика към техниката ти, нямам критика към силата ти, нямам критика към плочките ти, дори точно обратното. защо постоянно се пазиш да не кажа че си слаб? толкова ли е страшно, че дори преди да кажа че има някой як колкото теб(а досега само казвам че ти си по-як) и вече започваш да вадиш свидетели, клипове и цифри?

казано от slavko на 27.07.11, 09:40:

Всъщност, ти искаш да ми кажеш, че кросфитърите не са силни...като цяло, така ли...или са посредствено силни...хахахах...ей не се излагай Цветане, ми зяпай уикенда игрите и цъкай, какво правят големите момчета...много хора, това цял живот не могат да го направят...
Със сигурност не визирам теб!!!

най-вече се оптивам да кажа че хората могат да са далеч по-здрави(идва от здраве), ако не се водеха по глупостите на кросфит. опитвам се да кажа че ти имаш повече потенциал и заслужаваш повече награда за усилията си.
кросфитърите са слаби в абсолютно измерение - спрямо най-силните, но също така са и слаби в относително измерение - спрямо други момчета на същата зоб, със същото време прекарано в залата и целта да станат силни.

27.07.11
11:27

http://photos-a.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/284107_2109430547348_1593126869_32046920_6777487_s.jpg

Мнението беше редактирано от slavko на 27.07.11 11:53.

Славко,

This content is currently unavailable
The page you requested cannot be displayed right now. It may be temporarily unavailable, the link you clicked on may have expired, or you may not have permission to view this page.

27.07.11
11:47

За зобене няма да говорим, че замина хубавия форум...Дали мисля, че елита взимат...почти съм убеден...както и в това че дзоите им са детски в сравнение със профи щангисти, стронгмени, трибойци и любимите ми билдери...
Кросфит изповядва много неща...едната е комфортното и безопасно изпълнение на упражненията...това, че доста атлети, водени от желанието си да побеждават, правят доста компромиси с разумното...не споря...НО...това е техния избор...
Едно момиче...Инис написа във дневника си...някои не тренират за здраве, а за резултатти...предполагам, познаваш профи атлети...и ще го разбереш...

И да ти кажа...аз не съм толкова як, колкото ми се иска да бъда...и затова не спирам да действам и да се образовам и да търся помощ от знаещи хора...дали това ще стигне...не знам...дали ще успея да стигна до квалификации...също не знам...но знам, че ще си дам душата, за да го направя...

После дали ще се занимавам с кросфит, силов трибой или ще бягам 200метра...пак ще е нещо, при което мога да се състезавам...защото аз това искам, да си премеря силите с други момчета...иначе за какво го правим това всичкото...да си пишем по форуми ли...

Специално на клипчето на кросфит тотала, имаше някои отвратителни изпълнения, само Khalipa беше на ниво. Това слабото момче, беше просто с жалка техника...

Няма да взимам отношение по темата, а само ще споделя своя над 30 годишен опит по зали и стадиони.
Когато се занимавах със спорт професионално, използвах много от приомите на кросфита. В резултат на това развих много силно и издръжливо тяло. Тренирали са ме няколко бивши световни шампиони и те са прилагали подобни методики без да знаят, че след време ще се превърне в отделен спорт. Правили са това в резултат на своя опит и интуиция.
Приятели, излишно е да си ги “мерите”! По-добре търсете това, което ви сближава и  това, с което можете да си бъдете полезни.
Всеки спорт има своите достойнства. А кой е по-силен е относително понятие!

27.07.11
11:58

казано от Десо на 27.07.11, 11:54:

. Това слабото момче, беше просто с жалка техника...

Десо, Дейв Кастро го снимат за майтап бе...

Не споря, че Липсън има забележки...но е адски силен...само аз ли мисля така...

пуснал е тая снимка:
аз я взех от “Daniels’ Running Formula” by Jack Daniels - книгата е за тичане и то предимно дълго тичане(1500,3000,5к,10к,20к,маратон). http://www.amazon.com/Daniels-Running-Formula-2nd-Jack/dp/0736054928

увеличаването на тренировъчното натоварване увеличава и възможността за спънка. точно така Славко...просто съм пропуснал другата графика.
http://www.chargercctrack.com/Jack_Daniels_Running_Training_files/image003.gif
http://4.bp.blogspot.com/_kSrJJuda_VQ/TKn5JzgKgtI/AAAAAAAAACo/kS-epvA7caU/s1600/image014.gif

първото е графиката, но в книгата е с поле, а не с линия. второто е интерпретация на графиката. в крайна сметка нещата се връщат към едно - колкото по-тежко тренираш, толкова по-голям ефект и толкова по-голяма възможност за появата на спънки. оптимума е там където трнеировките са относително безопасни, но даващи тренировъчен ефект, който във времето да се насложи на една дългогодишна безаварийна спортна кариера.

казано от slavko на 27.07.11, 11:58:

Не споря, че Липсън има забележки...но е адски силен...само аз ли мисля така...

силен е. ако прочетеш няколко поста по-нагоре ще видиш че казвам че ти си по-силен. просто не си правил достатъчно полуклек в последно време че да покажеш тежести като неговите.

27.07.11
12:10

покажи го на Иван Абаджиев и на Светослав Топузов...
Цеци...аз осъзнах доста неща братле...не съм кон с капаци...а и имам някакъв опит...
Както виждаш...аз не отричам други методики...да...има много по-безопасни и здравослвонни начини да се грижиш за физическата си форма...аз съм избрал един от многото...както казва Ефо...ние знаем много малко за думите трениране и кондиция”

Мнението беше редактирано от slavko на 27.07.11 12:17.

Славко, ако си напуснеш работата и с трнеировките си изкарваш парите, тогава можем да правим сравнения с Абаджиев. и пак почваш да се защитаваш. защо? аз те виждам дет се викак как пред очите ми растеш и ти го казвам, и ти пак продължаваш да търсиш заяждане. аз проблем с теб нямам(като изключим че не се разбираме по интернетя), а само с Кросфит и максималното трениране като самоцел(т.е. без никаква цел).

27.07.11
15:55

прав си Цецо...днес не ми е ден...

27.07.11
19:17

казано от ts.vassilev на 27.07.11, 09:53:

най-вече се оптивам да кажа че хората могат да са далеч по-здрави(идва от здраве), ако не се водеха по глупостите на кросфит. опитвам се да кажа че ти имаш повече потенциал и заслужаваш повече награда за усилията си.
кросфитърите са слаби в абсолютно измерение - спрямо най-силните, но също така са и слаби в относително измерение - спрямо други момчета на същата зоб, със същото време прекарано в залата и целта да станат силни.

Според мен си прав донякъде. За мен също най-големият проблем е, че по едно време човек прещраква и каквото и да прави му изглежда малко. Една от причините за голямата популярност на кросфит е open source-а (това може и да съм го чул отнякъде). Дават доста информация безплатно и достъпно, а WOD-те им са “добра”, ясна и разбираема стартова посока (и масова). Пол Чек преди цитираше някаква статистика, че при готови схеми (несъобразени с конкретния човек)- 40% се развиват, 30% претренирват, 20% не-дотренирват и 10% остават в застой.
И все пак са на светлинни години пред заниманията на масовия на фитнес посетител (според мои приятели- с изключителна сила за САЩ). Така че понякога си е оферта. За висшия пилотаж е нормално да трябват по-фини настройки. Преди години съм си мислил, че Славко (понеже го взехме за пример :) ) ако промени някои неща ще е много по-добре, но сега смятам, че е намерил доста добър път, пък аз не вярвам в идеалната програма така или иначе.. все има още нещо, което да трябва да направиш.
Мисълта ми е, че ако правех силови с Абаджиев и издръжливост с някои от борцовите треньори (без имена, че едва ли ще са познати на широката публика) и слушах,мислих,четях, ще стана по-извънземен, но как да стигне на практика, за мен там е интересното (трябва много опит, знания, достъп до/контакт с читав човек). И смятам, че ако ти и другите вип потребители задълбаете може да излезе нещо по-добро от кросфит.
поздрави

http://tucsonkettlebell.com/?p=643
да, разбирам че това са остарели разбирания за КФ, за диетата, за скалирането. разбира се че всеки който има някаква представа от трениране си скалира тренировките и ги нагажда, както и диетата, към себе си, опита си и разбиранията си. обаче явно това не са много хора от тези които наблюдавам.

преди да скочат повечето от вас, нека се разберем - такива които не правят “стриктен КФ” няма нужда да скачат, или поне да не го приемат лично. нека да напишат вижданията си, нека да изложат аргументите си, но да не го приемаме като лична нападка. визирам Юли, Вик и най-вече Славко(смолов не е КФ).

и понеже често в тоя или друг спор чувам аргументи от рода на “никой елитен атлет не ...”(празното място се попълва с “прави КФ,” “гладува,” “прави монотонно кардио,” особено след като последните две са вярни), то нека да не ги намесваме. нека поговорим освен за постижения(дали измервани в сила или във фран-време) и за спортно дълголетие, здраве и качество на живот.

05.08.11
10:14

Интересна дискусия се е заформила докато ме е нямало...

Цецо, малко не те разбирам, братле. Не харесваш подхода на Кросфит, нямам проблем с това, всеки има право на мнение. Същото е като да спорим за хранителни режими - все ще има “неоспорими” аргументи за всяка гледна точка или всеки подход.

Това което очаквам от теб обаче, като момче със сериозни познания, не е само критика, основана на чужд опит. Искам да споделиш ТВОЯ опит. Искам да покажеш и кое според теб е по-доброто. Така вече ще обсъждаме на друго ниво.

05.08.11
10:39

GREAT!!!

казано от Vic на 05.08.11, 10:14:

Цецо, малко не те разбирам, братле. Не харесваш подхода на Кросфит, нямам проблем с това, всеки има право на мнение.

Искам да споделиш ТВОЯ опит. Искам да покажеш и кое според теб е по-доброто. Така вече ще обсъждаме на друго ниво.

първо да установим някаква база да видим дали сме съгласни със следните твърдения:
1. “по-добре” е дума която обединява “харесва ми” с “работи за мен.” това са строго субективни категории. ако за мен нещо не е добро, то значи че или не ми харесва или не работи за мен.
2. има много променливи които не знаем. ако знаехме всички променливи, то всичко щеше да бъде въпрос на това кой ще смята по-добре.
3. понеже нямаме всички променливи, то не изхождаме от абсолютни твърдения, а от субективни(работи за мен, работи за теб, харесва ми, наблюдавах Х резултат).

на мен ми харесва идеята да има трениране на различни качества и видове трнеировки. имал съм периоди в които съм тренирал много собствено тегло и малко щанги, имал съм периоди в които съм тренирал много щанги и малко собствено тегло. да, смятам че някаква комбинация би ми донесла повече добруване(wellbeing) и резултати(пърформънс).

това което не ми харесва е начина по който са комбинирани упражненията, броя на упражненията, количеството effort което се влага в рамките на една тнреировка/седмица/месец/година и темпото(или разпределение изометрия:концентрика:ексцентрика).

нека да коментираме подбора на упражненията - 80% от целия обем се върти около 20% от урпажненията. “КФ наказва специалиста,” обаче няма много комлекси(или тренировки) които да използват полулег(недай си боже обратен лег), гребане с дъмбел или кабел(като цяло хоризонталното дърпане е ограничено), упражнения на един крак(много малка част), упражнения за “корем” или работа с дъмбели. не казвам че ги няма, но са доста по-малка част.
моят опит - тренирал съм с ограничен брой упражнения. не е лошо, не мислиш много, често правиш едно и също и стигаш някакво ниво автоматизъм. и после? много по-бързо стигаш до застой, който обикновено преборваш с увеличен обем, интензивност и/или честота. просто решаваш че не тренираш достатъчно и тренираш повече. е...докато не се смажеш достатъчно, след което имаш 2 избора - или да си анализираш ситуацията или да си кажеш че не тренираш достатъчно и да почнеш отначало.

комбинацията на упражнения е така подбрана че някои части на тялото биват редовно претренирани, а други редовно недотренирани. към едната група е корема, прасците, бицепси, външни ротатори на рамото, хип-флексори, екстензори на предмишниците. към другата група са кръста, екстензори на таза, флексори на предмишниците. надявам се няма да чувам аргументи от рода на “знаеш ли как ми се товари корема от бърпита и тяга” или “как ми се стяга гърба и бицепсите от кипове.”
това обикновено върви ръка в ръка с ограничения брой упражнения. много е интересно как по някое време си викаш...стегнати са ми хип-флексорите и трябв ада ги разтягам, без въобще да си проверил дали е така. и кво? много хора са със слаби псоаси, много хора ги болят лактите от слаби екстензори на предмишниците(още повече от куп други неща) и в крайна сметка получаваме едно тяло което не се движи ефективно в пространството. ок.нека да не бъркаме ефективността с ефикасността или поне като ги бъркаме(както аз и досега не знам кое-какво е) да знаем че има 2 различни неща. най-простия пример са маратонците и оново филмче дето сравняваше американските с кенийските бегачи. едните имат голяма ефективност, другите голяма ефикасност. американците са в много по-добра форма, но кенийците бягат по-бързо защото влагат по-малко усилие в това. Цацулин му вика да махнеш спирачките, в литературата(учебниците) се среща хато инхибиция, както щеш му викай. моят опит - изхвърлянето и изтласкването с пудовка ми се подобриха драстично щом като ми се вдигна силата на псоасите.

киповете са един от най-големите примери за това как темпото е важно. киповете са идеален начин да си преебеш раменете и лактите. да, можеш да направиш много и то бързо. ако това ти е целта - ходи да тичаш и си брой крачките. моят опит е че раменете ми се чувстват мног по-добре откакто включвам някакво количество бавни спускания(2-3-4 секунди). не казвам че само такива трябва да се правят, а че някакво количество бих повлияли драстично(като съотношение) ефективността на трнеировките в дългосрочен план.

количеството усилие не е планирано за всеки. и преди съм го казвал - който не е претренирал като мен, нека да помисли дали всички хора са еднакви преди да пише. говорим за обективни показатели като пулс и сила на хвата, както и субективни - готовност за тренировка, желание за трнеиране, апетит. щом като една трнеировка включва нещо което е “максимално” или “повече от преди,” то шанса да се прееба скача драстично. независимо дали се скалират трнеировките като тежест или повторения, ако скоростта остане същата, ефекта е сходен. какво решение съм намерил аз(и някой други) - леки тренировки, и то планирано леки. от тия дето се чудиш дали си тренирал достатъчно и си сигурен че е малко. от тия дето имаш повторения, но нямаш тежест. Лазар пусна една статия на Марк Туайт, Дан Джон и Джим Уендлър говорят за това как трябва да се повтарят неща и то да се повтарят “леко.” моят опит с шейко(като програма със субмаксимални тежести) и други системи които включват фразата “колкото може повече”(колкото може повече сингли с 90%, колкото може повече серии от 5, колкото може повече повторения за 20 минути) ми е показал че тези тренировки имат ефект(за мен) само ако са внимателно планирани и разположени между много тренировки които са далече от максимума ми(като тежест, повторения в серия, обем, плътност и т.н.).

пак казвам за тези които са пропуснали другите ми мнения или началото на това  - аз харесвам кросфит като идея, но не и като изпълнение. това означава че аз не бих я ползвал за себе си.
харесва ми:
- ранообразността на тренировките и в смисъла на гимнастика-тежести, и в смисъла на сила-издръжловост-мощност.
- простотата на схемата.
- обективните мерки за това дали напредваш или не.

не ми харесва:
- липсата на разнообразие в тренираните двигателни навици.
- използването на термина “функционално”(даже и аз накарах господ да убие котенце, за да кажа тази мръсна дума).
- липсата на леки тренировки. всеки може да тренира тежко и на края на силите си. не всеки може да тренира леко.

тия 3 грешки и аз съм ги правил.

05.08.11
18:27

казано от ts.vassilev на 05.08.11, 17:43:

...

Супер! Това е вече нещо друго.
Обещавам пълен и изчерпателен отговор точка по точка, при първа възможност :)

казано от Vic на 05.08.11, 18:27:

Супер! Това е вече нещо друго.
Обещавам пълен и изчерпателен отговор точка по точка, при първа възможност :)

благодаря.

06.08.11
00:43

...
1. “по-добре” е дума която обединява “харесва ми” с “работи за мен.” това са строго субективни категории. ако за мен нещо не е добро, то значи че или не ми харесва или не работи за мен.

Абсолютно. Най-вече “работи за мен”. “Харесва ми” е твърде субективно.

2. има много променливи които не знаем. ако знаехме всички променливи, то всичко щеше да бъде въпрос на това кой ще смята по-добре.
3. понеже нямаме всички променливи, то не изхождаме от абсолютни твърдения, а от субективни(работи за мен, работи за теб, харесва ми, наблюдавах Х резултат).

Това имам предвид. Опитах го, работих при тези условия, постигнах тези резултати и т.н. Няма как да изведем универсална програма, макар ти да опитваш да я откриеш. Можем обаче да изведем основни принципи.

на мен ми харесва идеята да има трениране на различни качества и видове трнеировки. имал съм периоди в които съм тренирал много собствено тегло и малко щанги, имал съм периоди в които съм тренирал много щанги и малко собствено тегло. да, смятам че някаква комбинация би ми донесла повече добруване(wellbeing) и резултати(пърформънс).

Наблягал си на едното или другото, без да ги смесваш постоянно, във всяка една тренировка, за продължителен период от време. Вероятно протоколите са се повтаряли в определени дни на седмицата. Не е същото и не можеш да очакваш подобен резултат.

това което не ми харесва е начина по който са комбинирани упражненията, броя на упражненията, количеството effort което се влага в рамките на една тнреировка/седмица/месец/година и темпото(или разпределение изометрия:концентрика:ексцентрика).

Вероятно визираш комбинациите на тежки щанги и меткон елементи в един и същ комплекс? Просто следствие на принципа, че природата не различава кардио от силова тренировка. Всъщност, такива тренировки лично аз ги чувствам най-”яко”. Ако се абстрахираш от наложените стереотипи - тежки/леки щанги, ще разбереш какво имам предвид.

06.08.11
00:45

нека да коментираме подбора на упражненията - 80% от целия обем се върти около 20% от урпажненията. “КФ наказва специалиста,” обаче няма много комлекси(или тренировки) които да използват полулег(недай си боже обратен лег), гребане с дъмбел или кабел(като цяло хоризонталното дърпане е ограничено), упражнения на един крак(много малка част), упражнения за “корем” или работа с дъмбели. не казвам че ги няма, но са доста по-малка част.

Лично мнение - полулег, обратен лег, и т.н. не са нужни и не са незаменими. Въобще не са естествени. Подбора на движенията в КФ са на принципа най-често срещани в живота, най-често използвани в комплексите. Например - гребане със щанга, според мен нелошо движение, което обаче е почти напълно неприложимо в реалния живот. Ха, дори и истинското гребанете всъщност не използва същото движение, а по-скоро хай пул. В една истинска ситуация, ако ти се наложи да вдигнеш нещо тежко от земята ще използваш мъртва тяга, а не гребане.

моят опит - тренирал съм с ограничен брой упражнения. не е лошо, не мислиш много, често правиш едно и също и стигаш някакво ниво автоматизъм. и после? много по-бързо стигаш до застой, който обикновено преборваш с увеличен обем, интензивност и/или честота. просто решаваш че не тренираш достатъчно и тренираш повече. е...докато не се смажеш достатъчно, след което имаш 2 избора - или да си анализираш ситуацията или да си кажеш че не тренираш достатъчно и да почнеш отначало.

Моето мнение - можеш да постигнеш завидно атлетично ниво с доста по-малък брой упражнения дори от използваните в Кросфит. А избягването на платото се постига точно с тази привидна безразборност на комплексите. Това ми позволява да тренирам доста по-тежко от обичайното в сравнение със системи с повтаряемост на протоколите всяка седмица в точно определени дни. Ако например си направя схема:

Понеделник: Линда
Сряда: Челси
Петък: Мечият комплекс

Ще издържа максимум 1 месец, след което ще се наложи да прекъсна за лечение. Сериозно. Те са до такава степен изискващи, че се налага тялото да ги “забрави” за не по-малко от месец, а още по-добре 6 месеца преди да бъдат повторени. Това не означава, че няма да изпълнявам същите движения в други комплекси, но протоколът ще е друг, кг на щангата ще са други, повт ще са други и тялото ми ще понесе това натоварване без да изключи бушоните и без да стига до плато.

06.08.11
00:46

комбинацията на упражнения е така подбрана че някои части на тялото биват редовно претренирани, а други редовно недотренирани. към едната група е корема, прасците, бицепси, външни ротатори на рамото, хип-флексори, екстензори на предмишниците. към другата група са кръста, екстензори на таза, флексори на предмишниците. надявам се няма да чувам аргументи от рода на “знаеш ли как ми се товари корема от бърпита и тяга” или “как ми се стяга гърба и бицепсите от кипове.”

Отново става въпрос за “функционалните части” - те са натоварени най-много, така е. Когато започвах с Кросфит, имах чувството, че рамената, трапеца, предмишниците, долната част на гърба, бедрата и глутеусите ми се редовно претренирани. С адаптацията това чувство изчезна, силата ми нарасна и започнах да чувствам точно обратното. А и най-доброто - травмите от стандартния бодибилдинг отшумяха! Колкото до корема, той наистина си се товари доста добре, играейки най-важнато си роля - стабилизация. А и какво толкова имаш против киповете? Гърбът ми не само, че не се е смалил, ами май е пораснал. Същата работа и за бицепсите. Със сигурност откакто съм само на кросфит режим съм запълнил определени вътрешни части на гърба, които със бодибилдинг тренировките не съм успявал да ударя.

Предмишниците ми страшно се засилиха откакто съм на този режим, а те са ми силни от сърфа. Въобще не ги тренирам допълнително и не виждам причина да го правя.

Като стана въпрос за прасците - честно, никога не съм виждал моите в по-добро състояние, имайки предвид, че винаги са ми били слабо място. Стабилизиращата им роля, скоковете и спорадичното бягане явно им се отразяват чудесно. Никаква нужда не усещам да ги натоварвам допълнително.

06.08.11
00:47

това обикновено върви ръка в ръка с ограничения брой упражнения. много е интересно как по някое време си викаш...стегнати са ми хип-флексорите и трябв ада ги разтягам, без въобще да си проверил дали е така. и кво? много хора са със слаби псоаси, много хора ги болят лактите от слаби екстензори на предмишниците(още повече от куп други неща) и в крайна сметка получаваме едно тяло което не се движи ефективно в пространството. ок.нека да не бъркаме ефективността с ефикасността или поне като ги бъркаме(както аз и досега не знам кое-какво е) да знаем че има 2 различни неща. най-простия пример са маратонците и оново филмче дето сравняваше американските с кенийските бегачи. едните имат голяма ефективност, другите голяма ефикасност. американците са в много по-добра форма, но кенийците бягат по-бързо защото влагат по-малко усилие в това. Цацулин му вика да махнеш спирачките, в литературата(учебниците) се среща хато инхибиция, както щеш му викай. моят опит - изхвърлянето и изтласкването с пудовка ми се подобриха драстично щом като ми се вдигна силата на псоасите.

Като стана въпрос за хипфлексорите, те наистина са стегнати при повечето хора от... обездвижване и заседяване в седнало положение. За сметка на това глутеусите остават преразтегнати и неизползваеми. Стойката се разваля и се появяват болки. Всъщност, тези неща ги знаеш много по-добре от мен, за това си учил.

Тук ще те питам как точно засилването на псоаса ти е подобрило движенията с пудовка. Стабилизация? Вярно че част от него изправя тялото, но основната му част се занимаваше със сгъване, нали?

Ефективност - по-добър ефект, без да се отдава основно значение на вложените усилия.
Ефикасност - минимални усилия, максимален резултат (по-високо КПД)

киповете са един от най-големите примери за това как темпото е важно. киповете са идеален начин да си преебеш раменете и лактите. да, можеш да направиш много и то бързо. ако това ти е целта - ходи да тичаш и си брой крачките. моят опит е че раменете ми се чувстват мног по-добре откакто включвам някакво количество бавни спускания(2-3-4 секунди). не казвам че само такива трябва да се правят, а че някакво количество бих повлияли драстично(като съотношение) ефективността на трнеировките в дългосрочен план.

Тук ме загуби. Въобще не мога да се съглася, че киповете преебават рамената и лактите. Имам самочувствието, че техниката ми на кипинга е близка до перфектна и въобще не съм имал проблеми в описаните зони. Ако при теб се появява болка, имаш някакъв стар проблем, най-вероятно свързан с траекторията на движение, който не се проявава при бавни повторения. Опитай леко да разшириш хвата, обикновено това значително подобрява положението.

06.08.11
00:47

количеството усилие не е планирано за всеки. и преди съм го казвал - който не е претренирал като мен, нека да помисли дали всички хора са еднакви преди да пише. говорим за обективни показатели като пулс и сила на хвата, както и субективни - готовност за тренировка, желание за трнеиране, апетит. щом като една трнеировка включва нещо което е “максимално” или “повече от преди,” то шанса да се прееба скача драстично. независимо дали се скалират трнеировките като тежест или повторения, ако скоростта остане същата, ефекта е сходен. какво решение съм намерил аз(и някой други) - леки тренировки, и то планирано леки. от тия дето се чудиш дали си тренирал достатъчно и си сигурен че е малко. от тия дето имаш повторения, но нямаш тежест.

Съгласен, не винаги човек е на 100%. Но усилието се саморегулира от скоростта на изпълнение (когато се гони такава), количеството работа, или максималната тежест за деня. А ако усещаш, че имаш нужда от делоуд - тренировката набляга на техника на определени движения, а комплексите остават за следващия път. Няма начин някой да замени това между ушите ти - ако не тренираш разумно, ВИНАГИ ще се стигне до крах.

...
не ми харесва:
- липсата на разнообразие в тренираните двигателни навици.
- използването на термина “функционално”(даже и аз накарах господ да убие котенце, за да кажа тази мръсна дума).
- липсата на леки тренировки. всеки може да тренира тежко и на края на силите си. не всеки може да тренира леко.

тия 3 грешки и аз съм ги правил.

От моя гледна точка двигателните навици се развиват в пъти по-добре от стандартната бодибилдинг тренировка. Поне при мен се получи така. Подобрих стабилизацията, най-после се научих да клякам, значително подобрих мобилността на раменете и китките, активирах глутеусите, рязко намалих травмите, изправих стойката. Движенията ми са доста по-мощни и безопасни. Експлозивността, силата и издръжливостта се подобряват постоянно. Е, имам още много върху какво да работя, но това е част от удоволствието, нали?

Не разбирам какво толкова му се дразниш на този термин (функционално). В Кросфит се използва за да се означат всекидневни (естествени) движения, за разлика от кинезитерапевтичното определение. Няма да влизам в спор точно за това, не виждам смисъл.

За леките тренировки вече писах - за мен нуждата от тях е доста по-малка, защото достигането на плато е много по-рядко явление, разнообразните протоколи (макар и тежки) и редуването на леки и тежки щанги  не претоварват системата както при ежеседмична повтаряемост на натоварването.

Доста дълго се получи. Искам да уточня, че всичко изписано от мен по-горе отразява моите разбирания, в резултат най-вече на личния ми опит. Ако след време установя, че греша в някой аспекти, ще съм първия, които ще си признае :)

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1