20.05.10
20:32
Здравейте! Имам няколко въпроса и ще се радвам, ако някой ми помогне.
Първо искам да започна с тренировката на корема - упражненията, които правя са Повдигане на краката от лег, Махало и V-преси. Искам да правя коремни преси, но като започна да ги правя на римско столче, започвам да изпитвам големи болки в кръста. Успявам да устискам до 2 серии по 20 повторения и след това повече не мога. Въпроса ми е аз ли правя нещо грешно и ако може да ми дадете някакви съвети?
За кардиото - въпроса ми е кое е по-добре: велоергометър или степер? В момента правя в три дена кардио, съответно два дена по 20 мин и един ден 40 мин, като съм ги разделил по-равно. Да уточня: тренирал съм 8 години футбол и имам контузия на едното коляно и затова тотално съм отписал бягащата пътека, тъй като не искам да си натоварвам краката. Относно хранителния режим - не спазвам голям хранителен режим. Само гледам да не се храня с картофи, ориз или с други тестени изделия едновременно. Някои може да кажат, че това е недостатъчно, но аз няма да се съглася, тъй като моята цел не е да влизам в спортен режим, а и докато тренирах футбол се храних с всичко и по-всяко време и бях 50 кг и не можех да кача.
Целта ми е да стопя излишните мазнини (които са предимно по корема), тъй като излишното затлъстяване не е добре за здравето и да си стегна коремната мускулатура.
Предварително искам да се извиня, ако има такава подобна тема.
21.05.10
06:23
Здрасти!
При избор между велоергометър и степер бих те насочил към степера. При възможност - крос-тренажор е още по-добра идея. При мен комбинирането на крос-тренажор и степер дава най-добри резултати. Ако търсиш добро кардио - виж занимания със спининг в някой от спортните центрове, струва си определено. Подценяваш значението на хранителния режим, но щом си решил - карай както си знаеш. Свалянето на шкембето става с намаляване на телесните мазнини. Щом като мислиш, че това се постига само с кардио - желая ти успех. Не знам колко време е минало от времето, когато си тренирал футбол, но явно в момента нещата стоят по различен начин, така че не ги сравнявай. Разгледай упражненията за корем, които са показани на сайта и избери такива, които можеш да изпълняваш без да те боли кръста.
22.05.10
09:43
Нека да дам малко повече информация за мен - на 25 години съм, висок съм 168 см и съм с тегло 71 кг. Не се занимавам с футбол от 6 години. Теглото го натрупах в първата година след като спрях да тренирам. Оттогава си поддържам 70 кг. Относно коремчето - то не е голямо. Да речем леко над малко коремче. Преди 4-5 месеца си направих изследване на телесен индекс и се оказва, че съм много малко над горната граница - с 0,5%. Аз нямам никъде другаде видими натрупвания на мазнини, освен на корема. Ако приема, че там са примерно 5-6 или малко повече кг мазнини, то това означава, че другите мазнини са се натрупали по органите и кръвоносните съдове. Което е по-големия проблем и затова наблягам на кардиото. Относно хранителния режим - може би не се изразих правилно. Досега не съм спазвал никакъв хранителен режим. А от 1 месец разделям тестените изделия - примерно не се храня едновременно с картофи и хляб, с хляб и ориз, с ориз и картофи и т.н. Отделно имам хранителни навици откакто тренирах и си продължавам да си ги спазвам (не пия газирани продукти, не се храня с захарни иделия, с изключение на това, ако искам да натрупам тегло и т.н.). Мерси за съвета - ще изполвам крос-тренажора вече. :)