Колко вода е прекалено много вода?

Прескочи до:
PS

04.07.10
23:07

Търсих форума за подобна тема ноо открих само отговори за минимално количество...интересувам се има ли някаква горна граница в която да вреди?
Въпроса ми идва защото откакто съм започнал да тренирам съм чувал колко е хубаво да се пие вода ии с времето съм го изградил като навик. Днес реши да провам да си отбелжа ии се оказа че съм изпил около 12 литра вода за деня..в тренировъчен ден може и да е повече..
Таа обратно на въпроса..пиенето на много вода може ли да има някакви отрицателни ефекти иии какво би се възприемало като “много”.
По системата 100мл на кг трябва да пия около 8.3 литра...аз сигурно превишавам тая норма с поне 50%...

*Само да поясня...става въпрос за прием разпръснат през целия ден наа горе долу равни части...знам че има терми като натравяне с вода, но доколкот разбрах от разните медицински сайтове това се получава след като се изпие голямо количество вода за много кратък период от време..

Темата беше редактирана от psixar на 04.07.10 23:15.

05.07.10
00:10

А колко пъти ходиш до WC-то ? Аз това не мога да си го представя.Имаш период в който пиех по около 3-4 литра и ако изляза някъде навън беше ад.Първата ми работа беше да разбере къде има тоалетна.:)

АН

05.07.10
00:11

Уви, няма горна гранция, която вреди...

05.07.10
04:00

казано от cecowe на 05.07.10, 00:11:

x2 (стигал съм до 35л)

Товариш излишно бъбреците. Около 50мл. на килограм телесно тегло е оптималният вариант.

п.с. а пък това за 35-те литра... човек това ако е вярно ти сигурно си за рекордите на Гинес :D

Мнението беше редактирано от Георги Владимиров на 05.07.10 06:46.

05.07.10
06:55

казано от Georgi Vladimirov Andreev на 05.07.10, 06:45:

Товариш излишно бъбреците. Около 50мл. на килограм телесно тегло е оптималният вариант.

п.с. а пък това за 35-те литра... човек това ако е вярно ти сигурно си за рекордите на Гинес :D

С премията от Гинес сигурно ще успее някакси да си плати сметката за вода :D

Мнението беше редактирано от plancer93 на 05.07.10 06:55.

05.07.10
07:16

При прием на прекалено много вода се “отмиват” част от солите и минералите от организма. оне това съм чела.
При мен поне, при много висок прием - поне 6-7л дневно всеки ден - се получаваха крампи на мускулите, които се оправиха като пиех магнезий. След края на опаковката го спрях и крампите отново се появиха. Тогава се бях разровила в нета и открих, че може би има връзка с водата. Откакто съм я намалила до 3-4-5л нямам подобен проблем.

Мнението беше редактирано от adichka на 05.07.10 07:17.

05.07.10
07:18

казано от Miro Gi4ev на 05.07.10, 04:00:

x2 (стигал съм до 35л)

За ден ? :О

05.07.10
08:04

x2 (стигал съм до 35л)

Пусна мухата, поне сподели с каква цел е било :)

По темата, аз ако пия по 4 литра на ден, съм през 20-30 минути в кенефа...ай сиктир, искам да обитавам и другите части на апартамента  :D Ами, ако сте навън къде ще се облекчите при прием над 4-5 литра дневно?

Мнението беше редактирано от Стоянчо на 05.07.10 08:06.

05.07.10
09:30

Естествено, че има вреди от прекомерно количество поета вода - прекомерна загуба на натрий и калий. При това хич не са безопасни - оток в мозъка, кома и пр. в най-тежките случай. Как изобщо някой може да се налива с вода?! Ама спортът много дава, ама и много взима, както има една приказка...

05.07.10
09:34

казано от soul rebel на 05.07.10, 09:30:

Естествено, че има вреди от прекомерно количество поета вода - прекомерна загуба на натрий и калий. При това хич не са безопасни - оток в мозъка, кома и пр. в най-тежките случай. Как изобщо някой може да се налива с вода?! Ама спортът много дава, ама и много взима, както има една приказка...

...а падне ли калият или магнезият, сърцето започва да прескача.

05.07.10
09:38

Отделен е въпроса и за интензивната работа на бъбреците.
А колегата с 35-те литра или се е объркал или в този ден е доставял преносими тоалетни. Не виждам иначе как ще издържи един нормален работен ден и 35л вода..

Познавам състезатели които в предсъстезателния си период преди обезводняването пият по 20 литра на ден и дори минават на дестилирана, но чак 35.
Аз също пия доста вода особенно в жегите и след тренировка, но за мен прекалено е много е малко повече отколкото ми се пие :).

05.07.10
10:00

казано от Иван Шишманов на 05.07.10, 09:48:

Познавам състезатели които в предсъстезателния си период преди обезводняването пият по 20 литра на ден и дори минават на дестилирана, но чак 35.
Аз също пия доста вода особенно в жегите и след тренировка, но за мен прекалено е много е малко повече отколкото ми се пие :).

То ако става въпрос, познавам “състезатели”, дето правят по 2 л. водка на вечер и 3-4 магистрали, но хич не значи, че това е нормално :) Мисля, че на всеки е ясно, че количества над 3-4 л. са вече излишно натоварване...

05.07.10
10:19

Говори с личната ти лекарка да ти предпише някакви витамини и минерали.

АН

05.07.10
10:47

С какво ги товариш, ако смея да попитам?

казано от soul rebel на 05.07.10, 10:00:

То ако става въпрос, познавам “състезатели”, дето правят по 2 л. водка на вечер и 3-4 магистрали, но хич не значи, че това е нормално :) Мисля, че на всеки е ясно, че количества над 3-4 л. са вече излишно натоварване...

А къде точно в поста ми видя, да пиша, че това е нормално !?!? :D
Нормално или не просто споделих какви практики има.
Пък всеки с глава на раменете може да си прецени кога колко вода да пие или да си стои жаден.

05.07.10
15:38

казано от cecowe на 05.07.10, 10:47:

С какво ги товариш, ако смея да попитам?

http://www.drbenkim.com/drink-too-much-water-dangerous.html

1. Ingesting more water than you need can increase your total blood volume. And since your blood volume exists within a closed system - your blood circulatory system - needlessly increasing your blood volume on a regular basis puts unnecessary burden on your heart and blood vessels.

Your kidneys must work overtime to filter excess water out of your blood circulatory system. Your kidneys are not the equivalent of a pair of plumbing pipes whereby the more water you flush through your kidneys, the cleaner they become; rather, the filtration system that exists in your kidneys is composed in part by a series of specialized capillary beds called glomeruli. Your glomeruli can get damaged by unnecessary wear and tear over time, and drowning your system with large amounts of water is one of many potential causes of said damage.

2. Putting unnecessary burden on your cardiovascular system and your kidneys by ingesting unnecessary water is a subtle process. For the average person, it is virtually impossible to know that this burden exists, as there are usually no obvious symptoms on a moment-to-moment basis. But make no mistake about it: this burden is real and can hurt your health over the long term.

На кратко:
Консумацията на повече от необходимото количество може да увеличи обема на кръвта в организма. И след като обема на кръвта се намира в затворена система - кръвоносната ти система - системното ненужно увеличаване обема на кръвта товари сърцето и кръвоносните съдове.

Бъбреците ти трябва да работят допълнително, за да филтрират и изхвърлят (изпикаят) прекомерното количество вода. А бъбреците не са водопроводни тръби..
..филтриращата система в бъбреците е съставена от части от верига от специални капиляри, които се наричат “гломерули”. И тези гломерули могат да се “износят” сравнително бързо...

Увеличеното напрежение на сърдечно-съдовата система и бъбреците е опасен процес. За средностатистическия човек е почти невъзможно да усети проблема, понеже няма явни симпотми..

АН

05.07.10
17:07

Meрси, хубаво ще е някой да преведе цялата статия и да я публикувате в изданието.

06.07.10
09:06

казано от korpusito на 05.07.10, 07:18:

x2 (стигал съм до 35л)

За ден ? :О

да

06.07.10
09:07

почети малко физиология

06.07.10
09:10

казано от Стоянчо на 05.07.10, 08:04:

x2 (стигал съм до 35л)

Пусна мухата, поне сподели с каква цел е било :)

По темата, аз ако пия по 4 литра на ден, съм през 20-30 минути в кенефа...ай сиктир, искам да обитавам и другите части на апартамента  :D Ами, ако сте навън къде ще се облекчите при прием над 4-5 литра дневно?

ами не с цел просто тренирах свръхинтензивно, двуразово, приемах невероятни количества чиста храна(тя също изисква вода), беше лято и така ми се получаваше. А това за тоалетната е докато свикне организма

06.07.10
09:11

казано от velislavs на 05.07.10, 09:38:

Отделен е въпроса и за интензивната работа на бъбреците.
А колегата с 35-те литра или се е объркал или в този ден е доставял преносими тоалетни. Не виждам иначе как ще издържи един нормален работен ден и 35л вода..

нямам един ден трудов стаж :)

06.07.10
09:16

казано от Иван Шишманов на 05.07.10, 09:48:

е те тия 35 са дестилирана

06.07.10
09:18

казано от Стоянчо на 05.07.10, 09:34:

ами това не ми се е случвало тогава, но пък сега доста често хем пия магнезии всеки ден и използвам калиева сол

06.07.10
13:03

Чувал съм, че Митко Димитров пие по 35-38 л на ден когато се оводнява преди състезание, а и е само за няколко дни. Истинско предизвикателство въпреки неговите килограми 120+. Тва за горната граница(липсата на лимит) не е вярно. При такива количества вода (освен ако нямаш някаква странно функционираща отделителна система, при която както наливаш отгоре-така изтича отдолу  :)  )сърце, кръвоносни съдове, бъбреци....са подложени на огромни натоварвания. Но това може да се прочете във всяка една физиология.
пс  Аз с големи трудности изпивам около 5 л дневно, на 95-6 кг лично тегло (blush)

АН

06.07.10
15:16

Нашият съфорумец се е постарал. Мисля, че е редно някой от екипа на сайта да каже нещо. Има ли възможност да се публикува?

08.07.10
00:19

В момента съм на 17 години , ръст 178 , 70 кг .Какво е оптималното количество вода ,което трябва да приемам.Пия по около 2-3 литра на ден ,но мисля ,че имам нужда от повече.И все пак виждам ,че може да донесе различни проблеми ,та реших да ви запитам за някаква ориентировъчна цифра.

Забравих да спомена ,че ходя на фитнес 4 пъти седмично и що-годе всеки ден (от останалите) се занимавам с интензивен спорт (баскетбол , футбол) и често правя лост и успоредка.Движа се не малко.Благодаря предварително!

Мнението беше редактирано от Kennel на 08.07.10 00:21.

АН

08.07.10
00:44

Да не претренираш с тези лост и успоредка. Особено като ги правиш.

08.07.10
12:20

стигал съм до 35л

:D приемам , че изтървал десетичната запетая :D

09.07.10
08:47

казано от emzo на 08.07.10, 12:20:

стигал съм до 35л

:D приемам , че изтървал десетичната запетая :D

не не съм

Ами аз си карам на формулата килограми по 0,50мл.. пия си по 3,5 л вода дневно и постоянно ми се ходи по малка нужда.. Чувствам се обаче много добре и не я пия с цел да я изпия а просто си върви.. :)

13.07.10
05:30

казано от Иван Попов на 12.07.10, 21:10:

Ами аз си карам на формулата килограми по 0,50мл.. пия си по 3,5 л вода дневно и постоянно ми се ходи по малка нужда.. Чувствам се обаче много добре и не я пия с цел да я изпия а просто си върви.. :)

откога го  правиш, пък и постоянно не е нищо конкретно кажи нещо средно като времеви интервал

казано от Miro Gi4ev на 13.07.10, 05:30:

откога го  правиш, пък и постоянно не е нищо конкретно кажи нещо средно като времеви интервал

Правя го от два месеца..

За постоянното - ами докато имам бутилка покрай мен, на 10-15-20 минути се утешавам.

13.07.10
08:36

Да хубаво е да се пие по по 3-4 литра вода на ден, но 36 литра са просто прекалено голямо количество вода. При такова количество изпита вода, може да имаш само воден диабет и да изпитваш такава жажда само ако не си набавяш Антидиуретичния хормон. За хората които пък пият дори по 6 7 литра вода на ден, идва момент в който нивото на натрия или още вътрешната течна среда е намалена, за щастие е контролируемо, но пак се ходи по лекари.

14.07.10
09:20

Ами за жени каква е мярката?

14.07.10
09:27

казано от Иван Попов на 13.07.10, 08:03:

казано от Miro Gi4ev на 13.07.10, 05:30:

Правя го от два месеца..

За постоянното - ами докато имам бутилка покрай мен, на 10-15-20 минути се утешавам.

a ako направиш така винаги да имаш бутилка?

VA

14.07.10
12:36

Лично аз тежа 85кг, лятото(и не само) е имало периоди когато съм пил около 5 литра на ден от само себе си, защото ожаднявам. На скоро не съм имал такива периоди, пия не повече от 2-3 литра на ден (след тренировка по муай тай може да изпия около 1 литър вода най-малко). Повече не ми се пие. Предполагам това е защото не ям много сладко а сол не използвам абсолютно никъде (дори и за салати...)

17.07.10
22:10

Значи...35 литра. Да приемем че има 8 часа сън. 16 часа остават за 35 литра. повече от 2 литра на час. Значи, организма му трябва да е нещо като Опел Омега 2,5 1997 година. Дръг е въпроса след като поема по 2 литра течности на час, че и повече, как се храни. Все пак 35 литра вода са доста обем.
Да не говорим, че приема  на вода по време на хранене затруднява смилането на храната в стомаха. А като са по 2 литра на час то става някаква лудница. Водата все пак трябва да мине през няколко телесни процеса. При което следва,че след пурвите 10 литра примерно, не може да се излезе от тоалетната.

И още едно допълнение - пикочния мехур е с обем междъ 500 и 700мл. Правете си сметката.

Мнението беше редактирано от Callo на 17.07.10 22:11.

18.07.10
06:06

Според мен всичко над 80-90мл/кг телесно тегло е прецакване на бъбреците и сърцето. И не виждам особен смисъл в насилственото наливане с толкова вода.

18.07.10
09:01

казано от Callo на 17.07.10, 22:10:

Значи...35 литра. Да приемем че има 8 часа сън. 16 часа остават за 35 литра. повече от 2 литра на час. Значи, организма му трябва да е нещо като Опел Омега 2,5 1997 година. Дръг е въпроса след като поема по 2 литра течности на час, че и повече, как се храни. Все пак 35 литра вода са доста обем.
Да не говорим, че приема  на вода по време на хранене затруднява смилането на храната в стомаха. А като са по 2 литра на час то става някаква лудница. Водата все пак трябва да мине през няколко телесни процеса. При което следва,че след пурвите 10 литра примерно, не може да се излезе от тоалетната.

И още едно допълнение - пикочния мехур е с обем междъ 500 и 700мл. Правете си сметката.

По- скоро тогава организма ми беше като Ферари Енцо. Тренирах двуразово много интензивно (10-15 сек почивки между сериите) ядях страшно много и поддържах телесна температура 37,5

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1