22.08.10
12:20
Здравейте, ето и програмата по която тренирам от скоро:
Първи ден - Гърди
Втори ден - Гръб
Трети ден - Рамо и трапец
Четвърти ден - Ръце
Пети ден - Крака
Шести ден - Почивка
Седми ден - Почивка
(Корем правя през ден.)
(Наблягам на базовите упражнения и такива с свободни тежести, а на машини по-малко)
Стажа ми е над 3 години с малки прекъсвания, мерки: ръст 173 см., тегло около 75 кг. (Това лято малко свалих)
Цел, покачване на ММ
Въпроса ми е: Подходяща ли е програмата за стажа ми и целите ми и има ли нужда от някаква промяна?
Моито мнение е в случеи че тьрсиш маса не само за теб ами и за всеки землянин недеи тренира повече от 4 дни седмично.
22.08.10
13:35
1 въпрос: Пробвал ли си 10х10, от която доста имаха добри резултати !?
Ако не - пробвай я :)
Ако да - прочети из статиите на @Oranje за “the good old” трейнинг сплитове :)
казано от Калоян Цонев на 22.08.10, 13:35:
1 въпрос: Пробвал ли си 10х10, от която доста имаха добри резултати !?
Ако не - пробвай я :)
Ако да - прочети из статиите на @Oranje за “the good old” трейнинг сплитове :)
Не съм я пробвал. Сега четох за нея и нещо не ми хареса
Сряда:
“Клек 10 x 10
Тяга 10 x 10
Раменни преси с дъмбели 10 x 10”
Какви са тея 10 х 10 серии клек, тяга, че после и рамо. Аз се възтоновявам само с храна, даже в момента и добавки не взимам.
Какви ли не “чудотворни” програми съм срещал, помня в форума имаше някакъв програмист беше измислил “подобрен” вариант на програмата на Майк Ментцер “Хеви дюти”, даже и сайт беше направил, там казваше да се тренира 1 или най-много 2 дена в седмицата, после намерих в един сайт програма “Брутална мускулна маса 2.0” където основно се говорише за това да се тренира с много големи кг. и никога до отказ, а след това намерих една друга програма уж пак за брутално покачване на маса там пък се акцентираше за това да се тренира по-често и с повече повторения и до отказ. На едни може и да действат тези програми, на други не. Аз предпочитам да тренирам по нещо стандартно, ще чакам още мнения относно сегашната ми програма и ако реша може да я сменя с програмата на Христомир Христов от филма му “Препрограмиране” с малки промени на някои упражнения.
Мнението беше редактирано от Петър на 22.08.10 15:42.
Ами ти не си написал програма, само имена на мускулни групи. Програма значи упражнения, серии, повторения, почивки, темпо и т.н.
Иначе, ако коментираме само сплита, то подредбата си е добре, макар че аз бих преместил единия почивен ден някъде по средата на седмицата (примерно преди ръцете).
казано от Петко К на 22.08.10, 16:00:
Ами ти не си написал програма, само имена на мускулни групи. Програма значи упражнения, серии, повторения, почивки, темпо и т.н.
Иначе, ако коментираме само сплита, то подредбата си е добре, макар че аз бих преместил единия почивен ден някъде по средата на седмицата (примерно преди ръцете).
Това с преместването на почивния ден е добра идея. Упражненията и сериите не съм ги написал, защото не всеки път правя едни и същи упражнения, брой серии и повторения, зависи от това как се чувствам, гледам малко да разнообразявам, на пример: Когато правя гърди започвам с хоризонтален лег и постепенно покачвам килограмите докато стигна 100кг там правя максимум 2-3 повторения, след това горна част правя някой път само с дъмбели някой път само с щанга, а понякога комбинирам и завършвам с флайс или пек-дек или крос-оувър. Сериите ги правя толкова колкото чувствам, че са му достатъчно.
За гръб ако се чувствам добре и имам сила правя тяга и гребане в един ден, но по принцип избягвам да ги правя в един ден, щото много товари кръста. Естествено правя и други упражнения в деня за гръб.
За рамо започвам в раменни преси след това с арнолд преси, или обратното. След това правя изнасяне на дъмбели в страни, от пред (като последните серии ги правя супер серии с 3 дъмбела) и после задно рамо с дъмбели и на пек-дек машина, понякога завършвам с упражнението “хеликоптер”. А за трапец започвам с дъмбели след това с щанга, като последните серии ги правя с максимални кг. най-много съм слагал на щангата 130, или малко над 130.
За ръце правя 3 упр. за трицепс и 2 упр за бицепс като ги редувам упражненията. Започвам с трицепс с дъмбел зад врат и като свърша с упражнението, правя упражнение за бицепс напр. бицепсово сгъване с дъмбели. След като направя сериите на това упр. отново правя упр. за трицепс - от лег с тесен хват, след него отново бицепс сгъване с щанга като последните серии ги правя с мах. кг. И последно упр. за трицепс на скрипеца. На края завършвам с упр. за предмишница. Преди ръцете ги тренирах бицепс и трицепс в различни дни, сега ще пробвам този вариант, защото са ми изоставащи.
Ден за крака. Започвам с клек отново последните ми серии за с маь. кг. след това правя на лег прес машина и после бедрено разгъване. След това за задно беро упражнения и завършвам с прасец на калф машина с на една друга спец. машина не знам точно как се казва.
Естествено преди всяка тренировка загрявам, а мюу сериите стречинг.
Отново казвам броя на сериите и повторенията не съм ги написал защото ги правя в зависимост от това как се чувствам и колко добре съм се възтоновил иначе повече от 10-12 повторения не правя.
Друго да кажа за мен, значи работя нощни смени вече почти от година и времето за сън ми е малко разпокъсано и това понякога ми пречи на възтановяването. Смятам другия месен да си взема една кофа протеин изолат + BCAA, но това вече е друга тема.
Мнението беше редактирано от Петър на 22.08.10 18:42.
Моя съвет е рамото да разделиш при гърдите и гърба и сряда да ти е почивен ден
пон: гърди + предно и средно рамо
втор : гръб + задно рамо + трапец
Без “забранени вещества” с 5-днвния сплит ще претренираш сериозно.
Виж , ако си на няколко игли ще ти се отрази добре, даже може и да повтаряш една мускулна група в събота :)
А ти и добавки не пиеш ...
Още на 2-рата седмица ще си смазан.
Пробвай 4-ри дневен сплит - крака и рамо в един ден, след почивката в сряда ;)
Но ако вършиш нещо друго (ходиш на работа примерно) , пак едва ли ще възстановяваш добре
Това дали не е по-удачен вариант?
1 Рамо, трицепс, трапец
2 Крака
3—Почивка—
4 Гърди, бицепс
5 Гръб
6—Почивка—
7—Почивка—
Или може да пробвам нещо нестандартно:
1 - Гърди
2 - Гръб
3—Почивка—
4 - Рамо и трапец
5 - Ръце
6 - Крака
7—Почивка—
8—Почивка—
Така би трябвало да имам достатъчно време за възтановяване.
Мнението беше редактирано от Петър на 23.08.10 15:02.
Първата от предложените 2 в горния пост ми се струва по-добра.
Като цяло не обичам фитнес програмата ми да се разминава от календарната седмица.
Иначе аз бих започвал с втората част и тогава към първата (гърди,гръб,рамо,крака).
А и трапеца може да го боднеш с гърба , а не при рамото и трицепса (не че е кой знае от какво значение)
26.08.10
10:45
1. крака + прасци
2. гърди
3.гръб +задно рамо + прасци
4.рамена + трапец + корем
5.трицепс + бицепс + предмишници + прасци
6.кардио
7.спане (grin)
3 пъти тренираш прасец ли ве машино.Крака+прасци, прасеца не е ли от краката? Баси машината си човек тренираш 3 пъти прасци и 1 път корем седмично
Мнението беше редактирано от Нежния на 26.08.10 18:44.
А и тва кардио шести ден закво му е, като целта му е покачване на ММ.НЕНЕНЕНЕНЕНЕ
26.08.10
19:07
казано от martinski на 26.08.10, 18:53:
А и тва кардио шести ден закво му е, като целта му е покачване на ММ.НЕНЕНЕНЕНЕНЕ
има едни хора викат им културисти те правят кардио сутрин тренировка следобед машино и не са много сухи като ги гледам защо ли .... прасеца и мускул ‘’културист’’ и неможе да го уплашиш с една тренировка в седмицата машино
аз само да ти коментирам деня за РАМО и ТРАПЕЦ логичен избор,но днес се разрових в нета и прочетох,че да покачиш мускулна маса на трапеца трчбва да го правиш с гърба защото има упражнения като мъртвата тяга който го натоварвали и върешната му част.Помисли по въпроса! :)
Поздрави!!!
26.08.10
19:47
казано от Diablo на 26.08.10, 19:33:
аз само да ти коментирам деня за РАМО и ТРАПЕЦ логичен избор,но днес се разрових в нета и прочетох,че да покачиш мускулна маса на трапеца трчбва да го правиш с гърба защото има упражнения като мъртвата тяга който го натоварвали и върешната му част.Помисли по въпроса! :)
Поздрави!!!
има и такъв вариант така е но аз го тренирам с рамо ... който както му харесва