18.09.10
18:02
Здравейте и от мен.
Дълго се чудих дали и аз да започна да си записвам до къде съм стигнал и все се отказвам. Явно е било голяма грешка - най малко тук, както виждам има хора, които са готови да помогнат със съвет на всеки в желанието му за по-здравословен живот.
Виждам че е по добре човек да води записки и ако има въпроси да ги постави тук, а не да пуска отделни теми из форума.
Спомням си онзи филм с Брад Пит и Едуард Нортън ( няма да му споменавам името ) където двамата напомпани и измити(очистени) пропагандираха че “селф-криейшъна” бил скапана работа а видиш ли готин бил “селф-дестръкшъна”, докато крадяха женски мазнини да правят сапун и бомби. Интересен обаче ми се струва въпроса как подържаха такава форма като активно се занимават със “селф-дистръкшън”? Тъпо холивудско кино, но филмът все още ми е от любимите!Смятам че напротив - само- усъвършенстването е нещо много интересно и въобще не е “съкс” , както твърди холивуд. Взел съм се в ръце и смятам че е интересно да разбера до къде мога да стигна ...
И така: Абсолютно начинаещ съм във фитнеса, но не и в спорта - преди десет години тренирах колоездене, занимавах се с туризъм и спелеология. За съжаление за десет години всичко от тогава е отишло на кино и съм се превърнал в дробче. Естествено изходът е стягане ( какъв ли друг би могъл да бъде? ) :)
Данни : Височина 1.90 м , килограми 81-83 ( кантара е полудял - не мога да кажа по точно- тегля се по едно и също време но всеки ден показва все по смахнати работи ), години 30.
Цели : 60 мин плътен крос - 13 - 14 км/h , общо стягане , очистване а ако кача и някой мускул тук-таме още по добре.
Взети мерки по въпроса:
1. Привърженик съм на класическите методи докато не се наложи прерсоннализация за това - НВД.
2. Отново стандартното - КРОС - вярвам че с повечко търчане премахването на корема може да стане и без фетбърнъри и карнетин ( докато резултатите не покажат противното нямам намерение да взимам нищо такова )
3. Последно - фитнес—както казах начинаещ съм , но по добре късно от колкото никога.
Резултати до тук : С гордост мога да кажа че горната четворка от пресата се вижда при стягане ( тези дни го забелязах ) - идва ред на долната. А след това естествено да се вижда и без стягане.
Размисли и страсти: Любопитен съм да разбера процента подкожни мазнини и да го следя, но явно методите са трудоемки и неточни - за сега не се вълнувам чак толова много.
Режимът ми е писан из постовете , но ще го повторя тук :
1. 5.15 - Ставане , Кафе без захар , Супрадин
2. 5.50 - Крос - ежедневен - 40 мин ( 4х10) 3х1 мин почивки - 11 -12 км/h ( заради увеличението на кроса , наложи ми се да го изтегля по рано в програмата - вероятно ще се наложи още да го изтеглям )
3. Протеин 30 гр - до 10 мин след кроса
4. 8.00 - Първо ядене: Пиле гърди + извара —- около 150 -180 грама—тялото ме натиска за все повече храна на ден купувам по
един килограм пилешко и един килограм извара и ги разпределям за седем яденета пък колото дойде грамажа на ядене ( може да е повече от 150- 180 не знам )
5. 10.00 Второ ядене: Пиле гърди+извара , овесени ядки 75 гр ( замених корфлейкса- мислех че става за здравословна храна , но явно е боклук)
6. 12.00 Трето ядене: Пиле гърди + извара, овесени ядки 75гр , заквасена сметана 200 гр (20 гр мазнини на 100 гр продукт - вероятно и сметаната не е най подходящия избор при НВД и все се каня да я заменя с маслини, но нямам точна информация колко точно мазнини съдържат маслините а гранницата е доста тясна—- 500/9 гр и лесно може да бъде премината а със сметаната следя много точно приетите мазнини и ги държа на къса юзда)
7. 14.00 Четвърто ядене: Пиле гърди + извара , сметана 200 гр
8. 16.00 Пето ядене: Пиле гърди + извара , фъстъци печени 50-75 гр
9. Тренировка 3 пъти седмично- фитнес, кръгова за начинаещ—в момента на писане на този пост 4 седмици—- смятам да изкарам така до 7 седмици и да започвам да се замислям за следваща схема за трениране—очаквам помощ по този въпрос.
10. Протеин 30 гр - до 15 мин след тренировка
11.20.00 Шесто ядене—пиле гърди + извара
12.22.00 Седмо ядене—пиле гърди + извара
Дискомфорт: Храната е много и дори само от нея се чувствам като бременен , а като добавя и водата става адско но стискам зъби и търпя - дано стомаха свикне.
Недостатъци : Сметаната - знам че класическата сметана е 45 гр мазнини на 100 грама а тази която се продава е 20 гр—кой знае с какво я кръщават. Зеленчуци - пренебрегвам ги а и нямам място да ям и тях - старая се да компенсирам с изкуствени витамини - а в овесените ядки има малко фибри но явно не достатъчно.Не съм правил зареждащи дни—нямам място за толкова храна—просто нямам. Не ми достигат почивка и сън—като се занимавам с готвене и ядене по нощите и ми остават 6-7 часа за сън и го усещам здраво, вероятно в бъдеще може сериозно да окаже влияние на напредъка и в момента разсъждавам от къде да открадна 2 часа сън.
Ще се старая да попълвам съвестно дневника макар че едва ли ще има кой знае какво за попълване защото ям все едно и също ( може би факта че съм качил килограми е точно че не ми е пукалко какво ям - нямам храни без които не мога , както и няма храни ,които не ям - абсолютно непретенциозен съм и ям всичко).
Ще попълвам дневника почвече с въпроси, поромени в режима и програмата , както и кръшкане ако има такова а не с текущия си ден иначе просто трябва да правя копи-пейст и вероятно ще е отегчително за четене.
Ще бъда благодарен на всички за съвети и помощ.
Желая на всички лек и хубав ден.
Темата беше редактирана от Ентусиаст на 20.09.10 07:47.
След American History X, Ед трябваше да свали няколко килограма за твоя филм. Беше мускулест тип, но свали всичко само заради филма. Докато Брад - той е въображаем, има плочки защото разказвачът иска да има такива, но очевидно няма - не знам къде си го видял това тяло в героя на Ед. Иначе, добре дошъл, ще следя. :)
19.09.10
07:48
Здравейте и от мен.
Дълго се чудих дали и аз да започна да си записвам до къде съм стигнал и все се отказвам. Явно е било голяма грешка - най малко тук, както виждам има хора, които са готови да помогнат със съвет на всеки в желанието му за по-здравословен живот.
Виждам че е по добре човек да води записки и ако има въпроси да ги постави тук, а не да пуска отделни теми из форума.Спомням си онзи филм с Брад Пит и Едуард Нортън ( няма да му споменавам името ) където двамата напомпани и измити(очистени) пропагандираха че “селф-криейшъна” бил скапана работа а видиш ли готин бил “селф-дестръкшъна”, докато крадяха женски мазнини да правят сапун и бомби. Интересен обаче ми се струва въпроса как подържаха такава форма като активно се занимават със “селф-дистръкшън”? Тъпо холивудско кино, но филмът все още ми е от любимите!Смятам че напротив - само- усъвършенстването е нещо много интересно и бъобще не е “съкс” , както твърди холивуд. Взел съм се в ръце и смятам че е интересно да разбера до къде мога да стигна ...
И така: Абсолютно начинаещ съм във фитнеса, но не и в спорта - преди десет години тренирах колоездене, занимавах се с туризъм и спелеология. За съжаление за десет години всичко от тогава е отишло на кино и съм се превърнал в дробче. Естествено изходът е стягане ( какъв ли друг би могъл да бъде? ) :)
Данни : Височина 1.90 м , килограми 81-83 ( кантара е полудял - не мога да кажа по точно- тегля се по едно и също време но всеки ден показва все по смахнати работи ), години 30.
Цели : 60 мин плътен крос - 13 - 14 км/h , общо стягане , очистване а ако кача и някой мускул тук-таме още по добре.
Взети мерки по въпроса:
1. Привърженик съм на класическите методи докато не се наложи прерсоннализация за това - НВД.
2. Отново стандартното - КРОС - вярвам че с повечко търчане премахването на корема може да стане и без фетбърнъри и креатин ( докато резултатите не покажат противното нямам намерение да взимам нищо такова )
3. Последно - фитнес—както казах начинаещ съм , но по добре късно от колкото никога.Резултати до тук : С гордост мога да кажа че горната четворка от пресата се вижда при стягане ( тези дни го забелязах ) - идва ред на долната. А след това естествено да се вижда и без стягане.
Размисли и страсти: Любопитен съм да разбера процента подкожни мазнини и да го следя, но явно методите са трудоемки и неточни - за сега не се вълнувам чак толова много.
Режимът ми е писан из постовете , но ще го повторя тук :
1. 5.15 - Ставане , Кафе без захар , Супрадин
2. 5.50 - Крос - ежедневен - 40 мин ( 4х10) 3х1 мин почивки - 11 -12 км/h ( заради увеличението на кроса , наложи ми се да го изтегля по рано в програмата - вероятно ще се наложи още да го изтеглям )
3. Протеин 30 гр - до 10 мин след кроса
4. 8.00 - Първо ядене: Пиле гърди + извара —- около 150 -180 грама—тялото ме натиска за все повече храна на ден купувам по
един килограм пилешко и един килограм извара и ги разпределям за седем яденета пък колото дойде грамажа на ядене ( може да е повече от 150- 180 не знам )
5. 10.00 Второ ядене: Пиле гърди+извара , овесени ядки 75 гр ( замених корфлейкса- мислех че става за здравословна храна , но явно е боклук)
6. 12.00 Трето ядене: Пиле гърди + извара, овесени ядки 75гр , заквасена сметана 200 гр (20 гр мазнини на 100 гр продукт - вероятно и сметаната не е най подходящия избор при НВД и все се каня да я заменя с маслини, но нямам точна информация колко точно мазнини съдържат маслините а гранницата е доста тясна—- 500/9 гр и лесно може да бъде премината а със сметаната следя много точно приетите мазнини и ги държа на къса юзда)
7. 14.00 Четвърто ядене: Пиле гърди + извара , сметана 200 гр
8. 16.00 Пето ядене: Пиле гърди + извара , фъстъци печени 50-75 гр
9. Тренировка 3 пъти седмично- фитнес, кръгова за начинаещ—в момента на писане на този пост 4 седмици—- смятам да изкарам така до 7 седмици и да започвам да се замислям за следваща схема за трениране—очаквам помощ по този въпрос.
10. Протеин 30 гр - до 15 мин след тренировка
11.20.00 Шесто ядене—пиле гърди + извара
12.22.00 Седмо ядене—пиле гърди + извараДискомфорт: Храната е много и дори само от нея се чувствам като бременен , а като добавя и водата става адско но стискам зъби и търпя - дано стомаха свикне.
Недостатъци : Сметаната - знам че класическата сметана е 45 гр мазнини на 100 грама а тази която се продава е 20 гр—кой знае с какво я кръщават. Зеленчуци - пренебрегвам ги а и нямам място да ям и тях - старая се да компенсирам с изкуствени витамини - а в овесените ядки има малко фибри но явно не достатъчно.Не съм правил зареждащи дни—нямам място за толкова храна—просто нямам. Не ми достигат почивка и сън—като се занимавам с готвене и ядене по нощите и ми остават 6-7 часа за сън и го усещам здраво, вероятно в бъдеще може сериозно да окаже влияние на напредъка и в момента разсъждавам от къде да открадна 2 часа сън.
Ще се старая да попълвам съвестно дневника макар че едва ли ще има кой знае какво за попълване защото ям все едно и също ( може би факта че съм качил килограми е точно че не ми е пукалко какво ям - нямам храни без които не мога , както и няма храни ,които не ям - абсолютно непретенциозен съм и ям всичко).
Ще попълвам дневника почвече с въпроси, поромени в режима и програмата , както и кръшкане ако има такова а не с текущия си ден иначе просто трябва да правя копи-пейст и вероятно ще е отегчително за четене.
Ще бъда благодарен на всички за съвети и помощ.
Желая на всички лек и хубав ден.
Въглехидратите ти са много зле разпределени в времето!
Здравейте.
Днес е кофти ден , много кофти. Боли ме долу сухожилието на прасеца точно зад петата. Като ходих до магазина първите сто метра направо куцах, но като повървях и раздвижих малко поотмина но пак наболяваше. Още снощи беше така, но не го писах в поста с надеждата че не е нищо фатално и до следващия ден ще отмине.Обаче сутринта пак болеше и с нежелание реших че кроса отпада и днес ще се почива.Като капак се ядосах и кръшнах по най-гадния начин - купих си малък пакет кемъл и до момента на писане съм го преполовил. Утре ако бягам сигурно ще ми излезе през носа.
Въглехидратите ти са много зле разпределени в времето!
Благодаря за коментара , значи някой е прочел режима ми и желае да ми помогне. Нямам нищо против да разместя въглехидратите просто така ми се виждаше най удачно - в първата част на деня, но далеч след кроса.Ще съм благодарен за разяснения за правилната им промяна.
Edit : Храната за днес ще си е същата - вече е разпределена но ще е по късничко във времето - започнах от 9.00, само махам протеина—няма бягане - няма протеин
Мнението беше редактирано от Ентусиаст на 19.09.10 08:38.
20.09.10
06:30
Знаеш ли английски?
Днес отново имам болки в крака а и сутринта валеше здраво, и кросът пак се провали но днес ще го считам за кръшкане,
не за реанимация. Храната за днес си е същата без никакви промени, само без сутрешен протеин ( няма бягане - няма протеин :) ).
Започнах я нормално в 8.00 и довечера в 22.00 ще приключа. Вероятно не е лоша идея да не тренирам прасеца довечера. Не от скатавка а за да оздравява по бързо.Стискам зъби - никакви никотинови изкушения.
Знаеш ли английски?
Да, владея добре английски език и ? Не разбирам връзката .
Хубав ден на всички.
Мнението беше редактирано от Ентусиаст на 20.09.10 07:44.
20.09.10
07:57
Боли ме долу сухожилието на прасеца точно зад петата.
Не си прави шеги с ахилесовото сухожилие. Травмите там са тежки (почти без изключение).
Miro Gi4ev, моля те, не публикувай такива километрични цитати - това прави темата неудобна за четене, заемат много място, а и ще бъде много по-ясно какво коментираш. Знам, че е по-лесно, но...
Кольо , плашиш ме сериозно. Ще взема под внимание думите ти няколко дни няма да тичам и спирам тренировките за прасец докато болката не отмине.Направо ме е страх да си помисля колко назад ще ме върне това но по-добре една седмица назад от колкото сериозна контузия.Мъничко ме е страх и да не загубя мотивация - до сега не съм пропускал ден а сега толкова много на куп , но явно няма как.
Ще записвам и показанията на кантара за да се вижда какви шантави неща показва последно време а уж е тариран и проверен.
—днешно тегло 82.4 кг измерено в 7.50 мин
За днес се наложи незначителна промяна на храната - втората порция сметана я смених с 50-60 грама фъстъци по необходимост.
Прекарах голяма част от деня в четене за Л-карнeтина , но за сега държа да пробвам без такива неща - просто се образовах мъничко.
Miro Gi4ev, нищо повече не каза за тия пусти въглехидрати и за сега ги държа в базово положение.Очаквам и други мнения за режима . Благодаря предварително.
Пожелавам на всички хубава вечер.
Мнението беше редактирано от Ентусиаст на 21.09.10 14:44.
21.09.10
07:48
Днес отново имам болки в крака а и сутринта валеше здраво, и кросът пак се провали но днес ще го считам за кръшкане,
не за реанимация. Храната за днес си е същата без никакви промени, само без сутрешен протеин ( няма бягане - няма протеин :) ).
Започнах я нормално в 8.00 и довечера в 22.00 ще приключа. Вероятно не е лоша идея да не тренирам прасеца довечера. Не от скатавка а за да оздравява по бързо.Стискам зъби - никакви никотинови изкушения.Знаеш ли английски?
Да, владея добре английски език и ? Не разбирам връзката .
Хубав ден на всички.
Ами връзката е там че като пуснеш един сърч за таймед карб диет ще ти стане ясна забележката ми !
21.09.10
07:55
Кольо , плашиш ме сериозно. Ще взема под внимание думите ти няколко дни няма да тичам и спирам тренировките за прасец докато болката не отмине. Направо ме е страх да си помисля колко назад ще ме върне това но по-добре една седмица назад от колкото сериозна контузия. Мъничко ме е страх и да не загубя мотивация - до сега не съм пропускал ден а сега толкова много на куп, но явно няма как.
За съжаление имам опит с ахилес. Възстановяването на по-сериозно възпаление или разтежение може да отнеме седмици, скъсването автоматично значи месеци почивка. Консултирай се с лекар, за предпочитане - спортен. Мотивацията ти не би трябвало да се влияе от такива неща. Контузиите са част от спорта.
21.09.10
10:42
Боли ме долу сухожилието на прасеца точно зад петата.
Не си прави шеги с ахилесовото сухожилие. Травмите там са тежки (почти без изключение).
Miro Gi4ev, моля те, не публикувай такива километрични цитати - това прави темата неудобна за четене, заемат много място, а и ще бъде много по-ясно какво коментираш. Знам, че е по-лесно, но...
Просто така изказвам възмощението си от целия пост, сори за търкането на скролчето :)
Miro Gi4ev,
Просто така изказвам възмощението си от целия пост, сори за търкането на скролчето
Не разбирам какво толкова възмУтително има в поста ми ? (sweat) Миро , разгледах галерията ти , и виждам че резултатите ти са впечатляващи - или се занимаваш професионално, или си на крачка от това и явно знаеш много и си напред с нещата.Не съди прекалено строго начинаещите, мисля няма нищо лошо в това човек да не знае , но да има желание да се учи. Коментарът ти за
въглехидратите е взет под внимание и в момента обмислям разместването им.Ще попълня разместването им в по късен пост.
Желая на всички хубав ден.
Мнението беше редактирано от Ентусиаст на 21.09.10 13:49.
Здравейте отново ,
Днес денят беше обичаен, без промени в храната и без тренировки.Болката в крака намалява с всеки изминал ден. Все още лекичко наболява при рязко раздвижване, но въобще няма нищо общо с болката от неделя и понеделник.Все пак вече съм решил - няма да тичам докато не премине на пълно, макар че изкушението за утре е голямо. Почивен ден - хем човек може да излезе за крос , хем може да се наспи.
Колкото до въпроса с въглехидратите, то отговорът се оказа изключително прост - не се наложи да търся с гугъл, макар че той знае всичко :) . Ето и верния отговор , и благодаря на @emzo за него:
3.2 Въглехидрати:
Също два варианта за прием на въглехидратите:
- на веднъж в първата част от деня - до 13.00 часа
- на два пъти - едната порция в първата част на деня, другата в ранния следобед или преди вечерната тренировка.Това зависи дали се тренира сутрин или вечер.
Не бях препрочитал статията за НВД от няколко дни и днес си опресних знанията.
Промени в режима още от утре:
тренировъчен ден ( фитнес )
10.00 Овесени ядки 75 грама, фъстъци печени 35-40 гр ,
16.00 Овесени ядки 75 грама , фъстъци печени 35-40 гр ,
нетренировъчен ден
10.00 Овесени ядки 150 грама , фъстъци печени 75 гр , ( макар че малко ме притеснява толкова храна на един път, но вече имам тренинг - може да успявам да я изяждам. 100% обаче ще ми е тежко от фъстъците )
Това е за сега.
Лека вечер на всички.
22.09.10
07:42
Здравейте отново ,
Днес денят беше обичаен, без промени в храната и без тренировки.Болката в крака намалява с всеки изминал ден. Все още лекичко наболява при рязко раздвижване, но въобще няма нищо общо с болката от неделя и понеделник.Все пак вече съм решил - няма да тичам докато не премине на пълно, макар че изкушението за утре е голямо. Почивен ден - хем човек може да излезе за крос , хем може да се наспи.
Колкото до въпроса с въглехидратите, то отговорът се оказа изключително прост - не се наложи да търся с гугъл, макар че той знае всичко :) . Ето и верния отговор , и благодаря на @emzo за него:
3.2 Въглехидрати:
Също два варианта за прием на въглехидратите:
- на веднъж в първата част от деня - до 13.00 часа
- на два пъти - едната порция в първата част на деня, другата в ранния следобед или преди вечерната тренировка.Това зависи дали се тренира сутрин или вечер.Не бях препрочитал статията за НВД от няколко дни и днес си опресних знанията.
нетренировъчен ден
10.00 Овесени ядки 150 грама , фъстъци печени 75 гр , ( макар че малко ме притеснява толкова храна на един път, но вече имам тренинг - може да успявам да я изяждам. 100% обаче ще ми е тежко от фъстъците )Това е за сега.
Лека вечер на всички.
A kъде са белтъчините ако не е тайна?!
Не бях препрочитал статията за НВД от няколко дни и днес си опресних знанията.
нетренировъчен ден
10.00 Овесени ядки 150 грама , фъстъци печени 75 гр , ( макар че малко ме притеснява толкова храна на един път, но вече имам тренинг - може да успявам да я изяждам. 100% обаче ще ми е тежко от фъстъците )Това е за сега.
Лека вечер на всички.
Не са много подходящи тези храни, защото и двета са от растителен източник, имат прекалено много фибри (говоря за храненето в нетренировъчния ден) за 1 ядене, които ще те издуят. Отделно фъстъците са трудно за храносмилане (ако са на масло стават). Като цяло няма да ти пречат, просто няма да ти е комфортно да си издут по цял ден.
Здравей Миро ,
A kъде са белтъчините ако не е тайна?!
Просто реших за да не пълня поста и да не пиша целия режим и белтъците отново - те са си все същите.
За удобство ще ги напиша на ново :) :
Започват в 08.00 по 150 -180 грама пиле гърди + извара( 28 -32 грама протеин по сметки - за моите 80 килограма смятам че толкова протеин може да усвои организмът ми на веднъж , с превсес на пилето в началото на деня и превес на изварата в края ),
и ги приемам до 22.00 в тренировъчен ден и до 20.00 в нетренировъчен през 2 часа - цитирам @emzo по памет ( моля да ме извини ) - ” като по учебник”.
Може би тия фъстъци не са най-перфектното нещо но математически изразено идеално допълват въглехидратите и мазнините до нужното количество - за въглехидратите @emzo е дал горната гранница 1.5 гр /кг а в статията за НВД пише че човешкото тяло може да работи нормално с 0.8 - 1 гр/кг въглехидрати , така че аз съм се спрял на на интерполирания оптимум от 1.2 -1.25 гр/кг , останалото допълвам с мазнини - по сметки излизат 115-120 гр мазнини - фъстъците ми помагат математически точно да центрирам стойностите.
Днес е ден за равносметки и оптимизаций където е нужно - кантарът казва че нищо не правя , но огледалото и метъра са на съвсем друго мнение. Парадоксален остава обаче фактът че според твърденията за НВД в статията , при отрицателен калориен баланс се губи и мускулна маса ( макар и минимум ) а аз обратното - в случая качвам дори и с 500 кКал ОКБ което е странно. Спомням си че четох тези дни нещо в една статия в сайта за начинаещите билдери, че в първите месеци маса се качвала адски бързо и процесът посеппено се забавял до шестия месец, та се чудя това ли е причината кантарът да не мърда на долу и да качвам маса вместо да я губя, както би следвало да е ? Хъммм ?
Притеснява ме и нещо друго - двата месеца НВД скоро ще изтекат ( на 13 октомври - 8 седмици ) и трябва да сменя режима а резултатите до днес са добри , но не впечатляващи. Отдавам по слабите резултати на липсата на зареждащи дни и зеленчуци в менюто .Трябва да започна да обмислям поддържаща РБД ( явно не мога да съм на НВД до безкрай ). Днес ще се търси повече нформация за РБД - това което за сега знам е че белтъците са 2.2 гр / кг а мазните и белтъците са 50/50 изчислено в грамове чисти въглехидрати и мазнини а не общ грамаж. Ще потърся още инфо за РБД.
Би било страхотно ако @emzo напише една статия в раздела ” Хранителни режими за понижаване на тегло ” и за РБД .
Желая хубав празник на всички.
Мнението беше редактирано от Ентусиаст на 22.09.10 09:52.
23.09.10
06:40
Toва е спорт - не математика(не го забравяй)!!!
Здрасти @Миро , радвам се че все още четеш литературните ми напъни.
Предполагам че целта ти наистина е да помогнеш, и за това благодаря .
Тъкмо започнах да свиквам на сбития ти стил на писане и огромните цитати баласт, които правиш а ти правиш пост без цитат :D
Ето и отчета :
Въпреки временното спиране на кроса и очакванията за по добри резултати вчера в залата , това на практика не се получава. Вчерашния ден беше доста по-слаб от понеделника - отказът в последната серия на почти всяко упражнение дойде 1-2 повторения по рано ( за последно вдигнах работните тежести миналата сряда ) в сравнение с понеделника.Поради премахването на прасците от тренировката, с цел запълването и си сложих второ упражнение за корема - повдигане на краката от вис 3 х 15.
Интересния момент днес беше естествено храната в 10.00 ( вече карам по новата схема ) - справих се геройски - 180 грама пиле гърди + извара , 150 гр овесени ядки , 75 грама фъстъци. Обаче ги изядох като пич и ми беше тежко съвсем малко време :) в 12.00 бях готов за следващото ядене.
Колкото до крака - не съм ходил на лекар но не го натоварвам.Боли ме само като не е раздвижен и сгъвам глезена ,пръстите да отидат на горе към крака.Вчера след тренировката леко се затичах колкото да го усетя - петнайсетина метра но тогава ме позаболя леко—това е положението—- ще чакам пълно оздравяване.Ще съм благодарен ако някой ми препоръча някое мазило, което се продава без рецепта за по-бързо оздравяване. Ще чакам да мине-няма как .
Въпросите, които днес ми се въртят в главата е как евентуално ще върви бягането през най-студените дни.От тук на татък ще става все по студено нали .
Това е за сега . Лека вечер на всички.
Мнението беше редактирано от Ентусиаст на 25.09.10 20:06.
Здравейте пак,
Тъкмо се прибирам от тренировка и сядам да пиша. Ръцете ми още треперят, така че съжалявм предварително за изядени букви и правописни грешки.Преди пускане ще го прочета два пъти за всеки случай - редакция.
Тренировката мина доста по-сполучливо от тази в сряда - отказите в последната серия си идваха нормално 8-9 повторение. Явно всичко е въпрос на кондиция.Не в съшност май не е само кондиция - днес хапнах въглехидратите по новата схема - в 10.00 и в 16.00 - преди тренировката—може и от това да съм имал повече сила.
Щв взема да напиша тренировката и работните тежести - сигурно ще се сторят смешни на повечето от вас , но нека този път шегата е за моя сметка :D
Какато казах тренировката е кръгова за начинаещ . Отнема ми около 1.5 - 2 часа . Почивка м/у серийте 1.30 мин .Почивка м/у упражненията 2-3 мин . Почивка м/у мускулни грпи 3-4 мин .
1. Избутване на машина за гръдни мускули 10@45 кг 10@50 кг 10@55 кг
2. Пек - дек 10@30 кг 10@35 кг 10@40 кг със задържане в последните две повторения на всяка серия.
3. Избутване на машина за раменни мускули 10@30кг 10@35 кг 8@40 кг - отказ
4. Придърпване на вертикален скрипец зад врат 10@45 кг 10@50 кг 6@55 кг - отказ
5. Грабане на машина 10@40 кг 10@45 кг 8@50 кг - отказ
6. Хоризонтално раменно разтваряне на машина 10@30 кг 10@35 кг 9@40 кг - отказ
7. Бицепсово сгъване с дъмбели от наклонен седеж 10@6 кг 10@6 кг 10@8 кг 9@8 кг - отказ
8. Сгъване за предмишници с щанга 15@15 кг 15@15 кг 13@15 кг 12@15 кг - откази
10. Трицепсово разгъване на машина 10@30 кг 10@35 кг 10@35кг 10@40 кг
11. Коремни преси - обратен наклон 3х20
12 Повдигане на краката от вис 3х15 ( заменя за момента Повдигане на пръсти на машина )
Това са ми постиженията в края на пета седмица тренировки—днес.
Храната за днес си беше все същата но от утре обмислям малко промени.Понеже срока на диетата изтича а имам желание малко да ускоря събитията, малко да експериментирам та за това вкарвам следните промени:
1 . Махам изкуствения протеин ... и без това е български .. знаете на коя фирма ( щегата пак е за моя сметка :D )
2. Махам изварата—заменям еквивалента и в пилешко месо ( за нуждите ми от протеин при 3гр/кг - имам нужда от 243 грама протеин—1.1 - 1.2 кг пилешки гърди може спокойно да ми го достави )—порцията протеин ще бъде от около 150 гр пилешко
3. Махам фъстъците поне за седмица—по на татък - риплейс с бадеми / орехи / лешници евентуално ако нямам сили.
Не ме свърта и утре ще пробвам да потичам—може да не е хубав здрав крос но петнайсетина минути ще направя. Кракът ме наболява съвсем леко само при присвиване на ходилото на горе към крака , при изпъване проблеми няма.
Това е за сега от мен.
Лека вечер на всички.
Мнението беше редактирано от Ентусиаст на 24.09.10 20:46.
24.09.10
19:16
не става само с месо :) .... разнообразното хранене и по-удачно от еднообразното доставящо нужния ти протеин :)
24.09.10
19:22
2. Махам изварата...
3. Махам фъстъците...
Защо махаш тези две храни?
Здрасти и на тебе @кристиянчо ,
Редовно чета какво пишеш и знам чв винаги гледаш да помогнеш.Просто ме доядя на мене си че последно време купувам каквато извара ми падне и за това - Е - та , ме - та няма значение купувам . Не и пише и съдържанието. От седмица не съм мяркал по околните магазини нито “Дядо Либен” нито “Олимпус”.Ок ще мина утре да купя един пакет ама повече няма да купувам такава без съдържание - ЗАРИЧАМ СЕ :)
Здравей и на теб @Кольо ,
Защо махаш тези две храни?
Нямам намерение да намалям калорите - по скоро нещо като риплейс - а за изварата казах по горе , но явно сте прави - просто ще гледам да купувам по качествена извара. Обаче имам голямо желание за малко форс-мажор и много се изкушавам да резна калорийте. Ако бягането тръгне както преди сигурно ще вдигна енергоразхода и няма да имам нужда от ножици но сега с това лежане...
Забравих да напиша НАЙ-важното от промените - заменям сметаната със зелени маслини.И тя е млечен продукт - кой знае колко нишесте и лактоза има.
Докато пиша прегорих пилето ....... :D
Лека вечер.
Мнението беше редактирано от Ентусиаст на 25.09.10 20:08.
24.09.10
19:43
Здравей и от мен! :)
Ще съм благодарен ако някой ми препоръча някое мазило, което се продава без рецепта за по-бързо оздравяване.
Пробвай да масажираш мястото със смес от зехтин, дафинов лист и жълт кантарион. Ето ТУК описах как се приготвя. Пий чай от жълт кантарион /горчи, ама помага ;) /, а още по-добре ако си намериш масло от жълт кантарион, за да се мажеш директно с него.
Ето и малко информация относно билката:
“Етерични масла
Чудодейната билка съдържа в своите цветове, стебло и листа висок процент етерични масла. Нанесени външно, те действат упояващо, охлаждащо и болкоуспокояващо. Жълтият кантарион е особено подходящ за лечение на спортни травми и наранявания, като кръвоизливи, изкълчвания, натъртвания, разтягане на сухожилията и навяхвания.”
Успех! :)
Здравей и ти @денс гърл
Мерси много за инфото.Ще погледна утре по аптеките за да видя какво може да се намери.За мазане сигурно ще е по офертно.
Лека вечер
25.09.10
04:42
.Понеже срока на диетата изтича а имам желание малко да ускоря събитията, малко да експериментирам та за това вкарвам следните промени:
1 . Махам изкуствения протеин ... и без това е български .. знаете на коя фирма ( щегата пак е за моя сметка :D )
2. Махам изварата—заменям еквивалента и в пилешко месо ( за нуждите ми от протеин при 3гр/кг - имам нужда от 243 грама протеин—1.1 - 1.2 кг пилешки гърди може спокойно да ми го достави )—порцията протеин ще бъде от около 150 гр пилешко
3. Махам фъстъците поне за седмица—по на татък - риплейс с бадеми / орехи / лешници евентуално ако нямам сили.Не ме свърта и утре ще пробвам да потичам—може да не е хубав здрав крос но петнайсетина минути ще направя. Кракът ме наболява съвсем леко само при присвиване на ходилото на горе към крака , при изпъване проблеми няма.
Това е за сега от мен.
Лека вечер на всички.
Kakъв е този срок ? Имай впредвид че в този спорт(и в живота) хубавите работи се случват бавно!!!
Здрасти @Миро
Kakъв е този срок ? Имай впредвид че в този спорт(и в живота) хубавите работи се случват бавно!!!
Имам в предвид че изтича срока на НВД то ми и трябва да го заменям с поддържащ режим - най вероятно РБД. Това означава допълнително забавяне на процеса.Спокйно не съм на шестнайсет години , горе долу ми е ясно едно нещо колко време му е нужно.
Сигурно ще траябва да направя най-малко 4-5 цикъкъла НВД докато постигна желания резултат.
Мнението беше редактирано от Ентусиаст на 25.09.10 05:28.
Здравейте всички ,
Попрочетох какво съм писал в дневника до тук и как съм го написал. Отегчително ми е дори и на мене да го чета. Литературния ми стил сигурно е като на някой данъчен инспектор. Ще се постарая малко да го променя - повече да се доближава до разговорния език. Освен това не съм казал почти нищо за себе си- няма да е зле да кажа нещо повече ( говоря в спортно отношение :) ) , което може да хвърли повече светлина за това как съм стигнал до тук, както и за мотивите ми , но ще продължавам да не побликувам мерки и разни такива неща.
Както казах в първия си пост , не съм алергичен към спорта , но никога не са ме влечали силовите спортове а тези за издръжливост,а и никой мой познат не се е занимавал с нищо такова. Имаше футболисти, няколко баскетболисти и общо взето това беше.Когато бях тинейджър спелеологията беше много на мода , на мен също много ми допадна и на петнайсет години се записах и аз.Природа , спорт изискващ сериозна издръжливост ( спелеологията - сама по себе си е наука , не е спорт - спорта, който върви към нея се казва ППП - прониквне в пещери и пропасти).Тренировки - натоварване почти всеки ден - бягане, клекове с човек на гърба, сухо катерене на дълго въже прекарано през притриващо устойство, заучаване на техники и така на татък.Проблема е че натоварва само долната част на тялото и то неравномерно - при изкачване по въжета ( където се изисква сериозна издръжливост ) обикновено участва само единия крак и обикновено десния , левия крак се опира в шпиц на скалата за запазване на равновесие.Освен това изпомпването става само с краката - набирането с ръце се счита за грешка и се наказва. И така всичките момчета ,които се записахме на по осемнадесет години бяхме с големи крака и мърши на горе, ако някой е имал ген може да е вързал малко гръб и ръце но повечето на горе бяхме като концлагеристи. За сметка на това мадамите с които тренирахме правеха бедра да не ви разправям ( ако някоя дама чете дневника ми моля да не се подлъгва и да не се записва ). Учеха ни че мускулите от горната част на тялото само тежали и за тук не ни трябвали.Освен това широките плещи адски пречат за провиране през тесняци - цепнатини/ тунели с малка ширина. И е вярно - виждал съм 60 килограмово момиче да премине от там където примерно аз не можех - гърба ми се заклещваше. Освен това никой дори и да е знаел как , не можеше да се храни здравословно - две три седмици в планината се ядат само варива - белтъка се скапва за нула време и се изяжда още първите дни. Адски студ , предимно ядене на варива , влажност на въздуха 99% , перманенто залят с ледена вода не способстват за забързване на метаболизма.
Лично на мене от цялата работа ми останаха за спомен разлики в обема и силата на прасците и бедрата , тесни рамене и тънки ръце.След тежка хипотермия ( заля ме леден водопад на въжето ) тежка бронхопневмония , приключила със срастване в белия дроб. Тонове изкълчвания и разтягания на глезените - най слабото ми място. Слава богу никога нищо не съм чупил.
Казармата пак горе долу биваше - въпреки връзките паднах се в корпус за бързо реагиране. Бягане сутрин гол до кръста докато ти причернее, след обед с пълно бойно , упражнения като “Дългия Джон Силвър” и “До Двайсет и Едно и Обратно”. Допълнително наказания за дребни провинения още от същото или ” Бягане със Снаряд” и разни други такива - уволних се 74 килограма и реших че съм звезда - денонощни купони, алкохол, ядене на боклуци и те килограмите си вървят а според лично мое мнение метаболизмът ми не е от най бързите.И о чудо :) . Тегля се февруари месец 90-92 кг - пълна програма , паласки , корем , цици - хах. Общо взето знаех как се процедира в такива случаи ( поне така съм си мислел) - режеш хляба, сладкото , ориза , картофите - дъвчеш пиле , риба и сирене и си 6. Но като се зачетох из статийте в форума юли месец разбрах че не стават така работите - бях 81-82 кг но кой знае колко мускул съм стопил. Повечето мазнотия се махна но финалната права явно е най трудна.
Общия туризм ( преходи ) и байка пооправиха бедрата и сега са ми почти равни но на прасците имам разлика сантиметър и половина.Общо взето краката стоят доста големи , сравнени с останалата част от тялото.Когато се наложи да разделям тренировката сериозно мисля да не включвам никакви упражнения за бедра и задник- и бягането ми стига.
Стига толкова за мене - минавам към текущите неща от деня :
Кроса мина срааавнително прилично.Глезена болеше леко в самото бягане първите 5-6 минути после като че ли спря. Кроса се получи около 25 мин - сериозно назад от 40 мин които бях достигнал—надявам се бързо да наваксам. Предадоха ме гърдите , не глезена. Не можах да оправя дишането и това е , а и цигарите не помагат особено - попушвам тези дни и се мъча пак да ги орежа - това е най голямото ми желание.
Колкото до храната прибягах до един магазин и намерих извара Олимпус и се запасих :)
ето графика за днес :
8.30 крос
9.30 Пиле гърди 10 на зелени маслини .
11.30 Пиле гърди + олимпус , 10 на зелени маслини , 140-150 гр овесени ядки
13.30 Пиле гърди + олимпус , маслини
15.30 Пиле гърди + олимпус , маслини
17.30 Пиле гърди + олимпус , маслини
19.30 Пиле гърди + олимпус , маслини
21.30 Пиле гърди +олимпус
Сумарно храната—пилето е един килограм , изварата една кофичка - 400 гр а маслините 500 гр.- покриват ми нужните калорий за деня.
Това е от мен за днес - стига толкова че дълго стана.
Хубав ден на всички.
25.09.10
11:19
Да гълташ само протеини не е никак добра идея. Месо още от сутринта - ужас. Включи поне много зеленчуци, за да балансираш малко положението.
Цитат от Белчо Христов: “Без наличието на въглехидрати, така желаният процес на съхраняване на протеина се прекратява и организмът изяжда собствения си протеин, за да си достави енергия. Консумирането на протеин не предпазва от изгаряне запасите от аминокиселини.”
Здравей @денс_гърл ,
След малко ще надникна в твоя дневник да видя , каква е пък твойта храна :D (devil)
Обаче лееекичко ми се струва че във веджитъбълите въглехидрати няма да намеря много :D - а моите както виждаш вече даже съм ги изял в в 11.30. Аз съм на НВД така че режимът ми би следвало да е точно такъв. Хвърли едно око на важната тема в раздела “Режими за понижаване на тегло” от @emzo . Но за пустите веджитъбъли си права - пропускам ги лекичко , но компенсирам със супрадин за витамини и овесени ядки за фибри.За сега стомаха ми е като швейцарски часовник , и въобще не усещам липсата на фибрите.
Погледни по старите постове да видиш колко критика съм изял от @миро за тези въглехидрати. BTW, като чета какво ви прави той мадамите из дамските дневници , мене направо ме гали с перце. Ако не ме лъже паметта май точно в твоя дневник се беше зарекъл да не пише :P .
Пожелавам ти хубав ден .
Мнението беше редактирано от Ентусиаст на 25.09.10 11:40.
Защо не разнообразиш това пилешко? Аз ако трябва да го ям 6 пъти на ден, ще се откажа на третия :)
Свинското не е лош вариант. И освен маслини, няма да е зле да имаш и друг източник на мазнини. Яйца също не ядеш гледам. За зеленчуците не се насилвай, и аз почти не ям ;)
Мнението беше редактирано от Петко К на 25.09.10 11:51.
Здравей и ти @Петко
Защо не разнообразиш това пилешко? Аз ако трябва да го ям 6 пъти на ден, ще се откажа на третия
Свинското не е лош вариант. И освен маслини, няма да е зле да имаш и друг източник на мазнини. Яйца също не ядеш гледам. За зеленчуците не се насилвай, и аз почти не ям
Може да кажеш че се вманиячавам но рибата във всяка таблица я дават с различни стойности и ме е страх да не прескоча “тънката червена линия”. Както казах , непретенциозен съм и ям всичко и съм от ония хора , които цяла година могат да ядат едно и също и да не им направи впечатление. Даже отивам още по далеч - предпочитам да ям едно и също и да не си товаря главата с нови изчисления и мислене на менюта - и преди да се запиша във форума пак ядях едно и също , само че джънк.
Ако смяташ че е абсолютно необходимо ще разнообразя менюто - ако не е наложително - предпочитам така.
Ако наистина има нещо, което не желая да ми попада в устата то това са точно варени белтъци.Вчера началника ми разправя че ги бъркал с зехтин и лук и ставали горе долу ама ...
Колкото до мазнините мога да правя рокадо - един ден сметана , един ден маслини—или смесване в един ден сметана и маслини .. само че станах малко мнителен за сметаната.
Пожелавам ти хубав ден.
Мнението беше редактирано от Ентусиаст на 25.09.10 12:12.
25.09.10
14:04
Здравей @денс_гърл ,
След малко ще надникна в твоя дневник да видя , каква е пък твойта храна :D (devil)
Хахаах, ти моята не я гледай :D
Обаче лееекичко ми се струва че във веджитъбълите въглехидрати няма да намеря много :D
По-скоро да си осигуриш фибри, че ще си прецакаш стомаха
Но за пустите веджитъбъли си права - пропускам ги лекичко , но компенсирам със супрадин за витамини
:D Супрадин ... :D Изкуственото не е по-добро :P
Между другото твърде много се величае това НВД, не знам защо си се хванал точно с него ... (wasntme)
25.09.10
14:09
Ентусиаст, ти български не знаеш ли?
Мнението беше редактирано от PullTheTrigger на 25.09.10 14:12.
Здравейте всички ,
Днес явно цял ден ще вали и кросът предвиден за днес се проваля. От друга страна това е добре защото днес трябва да се накарам цал ден да стоя на компютъра и да свърша малко работа -ужасявам се при тая мисъл, но няма как - довършвам поста, пускам якия джангър и сядам да пиша.Болката в крака снощи се усили, но днес е търпима. След дълги размишления и опипвания обаче стигнах до извода че не ме боли самия ахилес а някакъв кокъл под ставата, точно зад петата - като стисна там с два пръста и ме заболява.Според мен - натъртване, но сериозно.
В този ред на мисли , сериозно ми се върти в главата идеята да се взема един кростренажор.Хем когато стане зверски студ да мога да правя кардио, хем петите да са застопорени да не се набиват и натъртват. Привърженик съм на истинското бягане , а не на кардиоуредите - нямам представа колко по малко е натоварването сравнено с истинското бягане.На мен лично ми звучи все едно да .... това няма да го пиша за да не модерират поста ми .
Храната за днес се очертава същата - вече е разпределена във времето.
Ставане 8.00
9.15 - Пиле гърди + извара , 5 - 6 маслини ( мислех да не ям мазнини толкова рано но много ми се усладиха )
11.30 Пиле гърди 100 гр + Извара 75 гр ( дядо либен 22 гр протеин на 100 гр - днес залагам на нея ), овесени ядки 140 -150 гр
13.30 Пиле гърди 100 гр + Извара 75 гр , 6- 7 маслини
15.30 Пиле гърди 100 гр + Извара 75 гр , 100 гр закв сметана , 5-6 маслини
17.30 Пиле гърди 100 гр + Извара 75 гр , 100 гр закв сметана , 5-6 маслини
19.30 Пиле гърди 100 гр + Извара 75 гр , 6-7 маслини
21.30 Пиле гърди 50 -75 гр + Извара 120 - 140 грама .
Престрашавам се и аз да пусна един два пикчъра - мечка страх мене не , но нека да се броят в графата “преди ” а не ” след ” .Телефонът ми е със слаб фотоапарат а и моите фотографски умения са много на висота така че ето резултатите
Мнението беше редактирано от Ентусиаст на 27.09.10 14:21.
26.09.10
08:59
доста еднакви неща ядеш нямаш въглехидрати от сорта на ориз,бобови храни,картофи ... ? само с месо трудно ще стане то няма въглехидрати и изварата ти няма :)
ПС: може и да стане де в твоя случай ... никога нищо не е сигурно
Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 26.09.10 09:00.
Ето и втората снимка - нещо не успявам и двете да ги пусна в един и същи пост. Давам преглед , но след това като натисна добавете изображение нищо не става.
Здрасти @кристиянчо .
доста еднакви неща ядеш нямаш въглехидрати от сорта на ориз,бобови храни,картофи ... ? само с месо трудно ще стане то няма въглехидрати и изварата ти няма
Ами нали съм на НВД по сметки всичко е както трябва - всичко съм взел от статията на @emzo - там поне това пише - не съм си го измислил аз. Пишете нещо в статия а после казвате че не е добре - на кого да вярвам ?
Хубав ден .
Мнението беше редактирано от Ентусиаст на 26.09.10 09:08.
26.09.10
09:05
не съм казал, че не е правилно да е ясно ! просто ми направи впечетление :) спокойно добре се правяш а си доста висок 190см 80кг и си на НВД ?! защо така
Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 26.09.10 09:05.
26.09.10
09:09
А защо си на НВД? Според мен имаш нужда от качване на кг.
Мислех че личи от снимките. Никой не обича мазнотия по себе си - да си я разнася на горе на долу. :)
26.09.10
09:14
да ти кажа чесно не виждам някаква стряскаща мазнина от снимките.. даже не виждам никаква мазнина ... ?! според мен ти трябва яка храна и яки тренировки за 190см 80кг просто незнам какви мазнини може да имаш :)