27.12.11
13:17
Анализа чрез устойчивите изотопи се прави върху колаген от костите. Учените казват, че той е около 25% от сухото тегло на костите. Според тях почти изцяло азотът в колагена от костите идва от протеина, а той на свой ред идва от храната. Различните храни имат различно съотношение на стабилните изотопи на азота и съответно за период от 8-10 години могат да повлиаят съотношението на изтопите в колагена в костите на човека. От там вече може да се направи заключение за вида на храната, която е поемана. Изследователите правят предположение за това, в какви граници биха се изменяли съотношенията на различните изотопи на азота и след това ги потвърждават чрез изследвания върху различни животински видове (тревопасни, хищници, всеядни). Резултатите от изследванията и сравненията поставят човека дори над тогавашните вълци. Това е възможно най-сбит вариант.
27.12.11
13:43
Да се включа ли е и аз малко :Д
Наскоро бях чел в една статия за силата на http://bg.wikipedia.org/wiki/Неандерталец
Хората тогава били много различни.Днешните рекорди тогава били нормални за един обикновен човек(например днес рекорда за изтрелване на дървен лък (не знам точно как да го преведа) е 98,48 метра,а тогава се е смятоло,че един среден австралийски абориген е можел да го хвърли на 110 метра.
Също така са имали 10% повече мускулна маса и се дава пример за всяка една жена неандерталец,че може да победи Арнолд,тя може да го събори на земята без никакви трудности.
Не е тренирал..Ама май изглежда,че е ? :)
Не е тренирал, ама фотошопа е играл:)
А Сашко, като искаш отговори, сега видя ли къде се набута между шамарите:)))
27.12.11
14:32
Е как разбра,че е фотошоп :Д
По какво да разбера и аз ?
Ми по същата причина, по която Кини казва “НЕ”...:)))...предпоалагам, като гледам Енимъл Планет не ги дават тия нацепените шимпанзета, явно ги пазят за специални случаи...абе, всичко е разработка на военните, аз така виждам нещата:)))))
Марине, много интересно е това. Чисто от научна гледна точка питам- знае ли се каква е точността на метода и дали няма и други фактори, които влияят на резултата от изследването, защото наскоро попаднах, че определянето на възрастта на фосилизирани организми посредством определяне количеството въглерод 14 може и да не е толкова точен, тъй като имало и други влияещи периода на полуразпад на изотопа, който по принцип знаем, че е константа. Та не подлагам под съмнение- просто ми и интересно, ако си прочел нещо такова.
Не ги дават защото са космясали. Виж това шимпанзе http://www.petsfoto.com/wp-content/uploads/2011/02/Chimpanzee.jpg .. ако го обръснеш (ако ти стиска :D ) ще изглежда почти по същият начин.
Е те дърпат по 500кг., как да го хвана:)
Ето, това ще усършенствам...ще гоня диви животни и ще ги бръсна да им гледам мускулите...хммм, на бас, че никой не се е сещал да запълни търговската ниша...мисля да започна с чайки...мдаааа...ИДЕАЛНО!!!
Не ги дават защото са космясали. Виж това шимпанзе http://www.petsfoto.com/wp-content/uploads/2011/02/Chimpanzee.jpg .. ако го обръснеш (ако ти стиска :D ) ще изглежда почти по същият начин.
Няма защо да го бръснете нещастното шимпанзе. :). Ето ви го едно плешиво как изглежда:
http://www.blameitonthevoices.com/2008/02/bald-chimpanzee.html
БА...какви предмишници има...абе маймуните да не висят по дърветата:)
Боби, разваляш ми бизнеса...иначе птици не намирам:)
Ще хванем една чайка и ще я обръснем... нали кросфитърите трябва да са готови за всичко :D
Е те дърпат по 500кг., как да го хвана:)
Ето, това ще усършенствам...ще гоня диви животни и ще ги бръсна да им гледам мускулите...хммм, на бас, че никой не се е сещал да запълни търговската ниша...мисля да започна с чайки...мдаааа...ИДЕАЛНО!!!
Ники е прав. Наистина изглеждат така под козината. Виждал съм наживо полуплешиво мъжко шимпанзе в клетка и ченето ми удари земята като видях за каква мускулатура става въпрос. За мен единственият отговор на логичния въпрос “Как, д’ге???” е хормони.
А гларусите не ги закачай, че ще отнесеш гнева на цялото ято. Рядко гадна пасмина са тия - ако пък посегнеш на малък гларус, жив ще те изядат.
http://www.photozo.com/album/showphoto.php?photo=144107&ppuser=13248
А тази женска определено е на ‘’добавки’‘! ;)
27.12.11
15:35
Жалко, че не мога да намеря “обръсната” горила :D
Ох, накъде отива този форум...:)))
Бате Вики, ще те викам за чайките...ти си местен, все пак:))))))
Жалко, че не мога да намеря “обръсната” горила :D
Ако имаш добро въображение, представи си 200 кг почти без мазнини, разпределени на ръст 1.70 м. Доста плаши...
Славе, гони си гларусите сам ;) Предупреден си за последствията (wait).
Анализа чрез устойчивите изотопи се прави върху колаген от костите. Учените казват, че той е около 25% от сухото тегло на костите. Според тях почти изцяло азотът в колагена от костите идва от протеина, а той на свой ред идва от храната. Различните храни имат различно съотношение на стабилните изотопи на азота и съответно за период от 8-10 години могат да повлиаят съотношението на изтопите в колагена в костите на човека. От там вече може да се направи заключение за вида на храната, която е поемана. Изследователите правят предположение за това, в какви граници биха се изменяли съотношенията на различните изотопи на азота и след това ги потвърждават чрез изследвания върху различни животински видове (тревопасни, хищници, всеядни). Резултатите от изследванията и сравненията поставят човека дори над тогавашните вълци. Това е възможно най-сбит вариант.
Е за период от 8-10 години ок, но ти ми говориш за 50 000 години, нито при такава възраст по някакъв начин може да се изчисли с точност кога е умряло “нещото” камо ли да разбереш какво са яли и тн.
27.12.11
15:54
интересно как от едно предположение за храненето при първобитните хора стигнахте до бръсненето при маймуните :D
27.12.11
16:01
Т’ва шимпанзе има гинекомастия,явно не се е изчистило след цикъл :D
27.12.11
16:25
Е за период от 8-10 години ок, но ти ми говориш за 50 000 години, нито при такава възраст по някакъв начин може да се изчисли с точност кога е умряло “нещото” камо ли да разбереш какво са яли и тн.
Май нещо не разбираш какво искам да кажа по-горе. За 8-10 години ядене на едни и същи храни, те ти променят съотношението на изотопите на азота в колагена на костите.
Иначе ме кефи колко компетентно се изказваш по въпросите с изотопите и датирането на костите на умрели животни :D Човека, който е открил метода на радиовъглеродното датиране е получил Нобелова награда за това, а ти ясно и категорично, с едно изречение, без грам съмнение го обяви за неработещ. :)
Скоте, предполагам ,че щом го ползват метода е достатъчно точен.
Мнението беше редактирано от инж. Марин Маринов на 27.12.11 16:26.
Т’ва шимпанзе има гинекомастия,явно не се е изчистило след цикъл :D
Поради спецификата на пола си това шимпанзе няма гинекомастия, а млечни жлези. :D Мъжките са още по-здрави.
Колкото до въглеродния анализ, методът е достатъчно точен, а в археологията се използва в съчетание с други методи за датиране, които служат за проверка и ориентация. При всички случаи датирането е с някакво приближение, но то е достатъчно малко за целите, за които обикновено се използва въглеродно датиране.
27.12.11
17:21
интересно как от едно предположение за храненето при първобитните хора стигнахте до бръсненето при маймуните :D
Честно казано..Чрез мен :Д:Д
Като вмъкнах това за хомо неандерталеца..И една снимка на нетрениран маймун дето прилича на нещо следно м/у Рони Колман и Дориан Йетс :Д:Д:
Нещо не ми стана ясно. Защо се сравняват маймуните с информацията за човека преди 50 000 години, при положение, че маймумите са растителноядни, тоест ако маймуните на постнатите снимки ядат растения и имат такива бицепси, да хрупаме зелена салата по цял ден ли? ;)
The diet of monkeys varies form fruits, leaves, flowers, insects, eggs, and small reptiles. Most species are primarily herbivorous. Fruit, Leaves, Plants, Seeds, Nuts, Grain, Insects. We ususally used to supplement their diet with a product called Minamino occasionally, and remember to not exclude meat totally.
Like with any animal, keep it interesting and varied.
Нещо не ми стана ясно. Защо се сравняват маймуните с информацията за човека преди 50 000 години, при положение, че маймумите са растителноядни, тоест ако маймуните на постнатите снимки ядат растения и имат такива бицепси, да хрупаме зелена салата по цял ден ли? ;)
The diet of monkeys varies form fruits, leaves, flowers, insects, eggs, and small reptiles. Most species are primarily herbivorous. Fruit, Leaves, Plants, Seeds, Nuts, Grain, Insects. We ususally used to supplement their diet with a product called Minamino occasionally, and remember to not exclude meat totally.
Я си провери информацията за диетата на шимпанзетата. :) Известно е, че шимпанзетата ловуват и ядат над 35 други вида, като най-важният източник на месо в диетата им са маймуните колобус.
Горният цитат не е съвсем точен...
Блях, това беше гадно, татко ми беше обещал маймунка като се върне от Нигерия, добре, че не ми донесе. Сигурно щеше да ме изяде, или котката...
Маймуните ядът и месо ;)
Наскоро гледах научно популярен филм за това.
едит: Сега видях,че Вик ме е изпреварил :D
едит2: И Боби :D
Мнението беше редактирано от Иван П. на 27.12.11 17:50.
Марине - работещ е , но в диапазон от години, при малко изминали години не е достатъчно променен в костите за да се установи кога са умрели , а при прекалено дълъг период е прекалено малко за да се установи с точност кога се е случило, най-точен е около 5 - 10 000 години :)
28.12.11
08:59
Марине - работещ е , но в диапазон от години, при малко изминали години не е достатъчно променен в костите за да се установи кога са умрели , а при прекалено дълъг период е прекалено малко за да се установи с точност кога се е случило, най-точен е около 5 - 10 000 години :)
Датирането по въглерод пише ,че го използват до около 60 000 години. Абе щом използват тези методи, значи грешката е допустимите граници, едва ли не са догледали дали е приложим метода. Пък и колкото по-назад във времето се връщаш, толкова по-голяма грешка можеш да си позволиш.
28.12.11
09:02
Добър ни е форума, щом от вдигане на щанги стигаме до полуразпад на радиоативни изотопи и плешиви шимпанзета :D
Ние не спорим с инженера, а се радваме на ерудицията му и непрестанното обогатяване на общата ни култура, в т.ч. някои специфични познания:)
А и е хубаво, като имаш хора с готовите отговори като него и Цецо Василев...много се улесняват нещата:)
28.12.11
11:00
Датирането по въглерод пише ,че го използват до около 60 000 години. Абе щом използват тези методи, значи грешката е допустимите граници, едва ли не са догледали дали е приложим метода. Пък и колкото по-назад във времето се връщаш, толкова по-голяма грешка можеш да си позволиш.
щом го ползват, значи нямат по-точна мярка. едно време и баба ти е мерила дължините на педи и лакти, ама сега всеки стругар може да ти мери до микрони, пък недай си боже в лаборатория да трябва да измерим нещо.
струва ми се че най-точен метод би бил пътуването във времето, но предвид етическите и философски проблеми които би създало....мисля че няма да е скоро.
28.12.11
22:44
28.12.2011
Лежанка - 7@40, 5@60, 3@70, 2@80, 1@90, 1@100, 20х1@110
28.12.11
22:50
От известно време мисля нещо, но се чудя дали има някакъв смисъл, та реших теб да питам. Когато правиш 3 десетки, това е около 75% от максимума и правиш 30 повторения. Когато правиш 30 единици с 90-95% от максимума, също са 30 повторения. Та, по тая логика би трябвало с единиците по-голяма хипертрофия да се предизвиква, или нещо съм в грешка ?
На теория идва нещо подобно,на практика..зависи :D
Иначе инжинера чупи каски,кво го притеснявате , че е ударил отказ?! :D
29.12.11
11:41
От известно време мисля нещо, но се чудя дали има някакъв смисъл, та реших теб да питам. Когато правиш 3 десетки, това е около 75% от максимума и правиш 30 повторения. Когато правиш 30 единици с 90-95% от максимума, също са 30 повторения. Та, по тая логика би трябвало с единиците по-голяма хипертрофия да се предизвиква, или нещо съм в грешка ?
Така както си ги написал двете тренировки си приличат само по броя повторения, което е почти нищо. Просто са прекалено различни за да ги сравняваме. Все пак ...при единичките извършваш повече и по-тежка работа , която мисля, че ще компенсира по-големите почивки и сътветно са по-голям стимул за растеж. Друг е въпроса, че въобще може да не успееш да ги направиш.
29.12.11
11:46
а ти по какво би сравнявал тренировките?
обем? 3000кг = 10х10х30 = 30х1х100
плътност? 3000кг за 1 час и 1500кг за 30 мин?
средна интензивност?
мислил ли си за някаква производна(подобна на ИБП/inol на Христо) по която да сравняваш тренировките?