инж. Марин Маринов - В момента: бързи, минималистични тренировки

Прескочи до:

30 единички за една тренировка...и да успееш веднъж, няма да изкараш дълго така, J. I.

29.12.11
13:21

Ако единичките са с по да речем 70-80% от макса(тоест някъде за 10 повторения) а ти правиш само 1 :Д

29.12.11
13:27

Единици се правят с над 90% от макса, иначе няма много смисъл.

казано от Петко К на 29.12.11, 13:27:

Единици се правят с над 90% от макса, иначе няма много смисъл.

ъм... ако следим само процента от макса - вероятно да. но при равна плътност(малки почивки) дали може да има смисъл? примерно при 20 секунди на подход, 30 повторения са ти 10 минути. 30 повторения(6х5) за 10 минути леко ли е?
Христо Христов беше пускал линк към някакво проучване където 2 групи трибойци правят един и същи общ седмичен обем, но едните го правят за 4, другите за 8(не си спомням точните цифри) тренировки. тия с повечето тренировки имаха по-добри резултати. разбира се има много място за дискусия тук....

казано от ts.vassilev на 29.12.11, 11:46:

а ти по какво би сравнявал тренировките?
обем? 3000кг = 10х10х30 = 30х1х100
плътност? 3000кг за 1 час и 1500кг за 30 мин?
средна интензивност?

мислил ли си за някаква производна(подобна на ИБП/inol на Христо) по която да сравняваш тренировките?

Оплетена история са тези сравнения, но да, трябва да се сравнява като се вземат под внимание и трите параметъра, които си написал, та може би дори и времето под напрежение на мускула.
Сега прочетох на Христо статията за INOL. Излиза , че моята тренировка вчера е с INOL=4, a той INOL>2 e дал да е “brutal”, a INOL> 4 на седмична база е написал “Are you out of your mind”. Във формулата се пропуска плътността на тренировката, а тя променя цялата картинка!

EDIT:  Цецко, гледам ,че докато съм писал поста , ти си го написал същото нещо :)

Мнението беше редактирано от инж. Марин Маринов на 29.12.11 14:05.

29.12.11
14:07

Цецко, това доказва и на Абаджиев принципите, нали така...
А разликата от повторения на 85-90%(примерно и оптимистично) от макса през кратък интервал от време, няма ама нищо общо с 5-6 минутните почивки на Марин...
Примерно :
Клек-2повт. на 170кг. на всяка минута за 15 минути, ще ме смачка ужасно...отколкото ако тия 15 двойки ги правя за час и половина...

Тук пак ще почнем май дискусията за интензивност, плътност и т.н.

29.12.11
14:31

А къде са тия статии на Христо (За Христо Христов ‘‘fitbul’’ ли става на въпрос? )

казано от Vintage на 29.12.11, 14:31:

А къде са тия статии на Христо (За Христо Христов ‘‘fitbul’’ ли става на въпрос? )

http://ambesc.com/lifting/prelipins.pdf

29.12.2011

Тяга - 7@70, 3@110, 1@130, 1@150, 1@170, 7@170

Чак себе си изненадах с тази седмичка на 170 кг. на тягата. Добър подарък за празниците :D

29.12.11
20:56

От отказите на лежанката е, Марине :D

29.12.11
21:07

Що пусна баси...и повече можеше да направиш!!!

29.12.11
22:13

Шшшш 7-ца на 170 тяга, това си е сериозно. Ще натискам и аз тягата

казано от slavko на 29.12.11, 21:07:

Що пусна баси...и повече можеше да направиш!!!

Да бе, да направя някой луд рекорд и после само да се депресирвам ,че не мога да го подобря :D

30.12.11
11:04

Не бе, просто пак ще дойда да вдигам в Заимов и то ще ти стане неудобно да не удариш едно 200 оки...:)))

02.01.2012

Лежанка - 15@20, 7@40, 5@60, 3@70, 2@80, 1@90, 5х5@100
Клек - 10@20, 5@70, 5@80

Честита нова година! Аз вече направих първата тренировка :)

03.01.2012

Клек - 2х5@60, 2@80, 1@90, 1@100, 1@110, 4,3,3@100
Пуш преса с една ръка с дъмбел - 8,7,7@30
Лежанка - 10х3@60 (експлозивно)

10

03.01.12
21:03

Динамик ефър лежанка, а ? :Д

казано от Dique на 03.01.12, 21:03:

Динамик ефър лежанка, а ? :Д

По-скоро раздвижване. Прекалено леко беше за е някакъв вид “ефър” :)

10

03.01.12
21:16

Ефърт*** Така му се вика за благозвучие, иначе наистина не е особен ефърт :Д

04.01.12
02:55

Инжинере,да питам:
като почна фийдинг фазата и като се натъпкам ми става супер жадно-да пия ли вода или не?Щото ако пия ми става тежко,ако не пия пък ми е супер жадно и в крайна сметка пак пия.. ;D

04.01.12
08:54

Според мен пък просто не се тъпчи много. Примерно аз последния един месец (преди коледните празници) си бях свикнал на 3 приблизително равни като количество яденета в хранителния прозорец. И така хем се засищах доволно хем не ми ставаше тежко и ако бях жаден си пиех и вода. Иначе в началото правех тази грешка в първото хранене да се натъпча яко и ми беше тежко по цяла вечер.

казано от Vintage на 04.01.12, 02:55:

Инжинере,да питам:
като почна фийдинг фазата и като се натъпкам ми става супер жадно-да пия ли вода или не?Щото ако пия ми става тежко,ако не пия пък ми е супер жадно и в крайна сметка пак пия.. ;D

Сега и аз да попитам :)
При всички видове храни ли го забелязваш това?
Сигурен ли си , че си бил достатъчно добре хидратиран преди да седннеш да се храниш?
Проблема с водата по време на храненето е ,че разрежда стомашните сокове и от там пречи на усвояването на храната. Когато вече си се наял този ефект би трябвало да е по-малък. Пробвай да изчакаш малко след яденето и после пий вода, но не прекалено много. Другия вариант е това, което ти предлага НеДД. Пробвай и двата и си избери ;)

05.01.12
02:50

Ами аз последно време почнах да ям от всичко по много,но чиста храна,т.е. смесвах и белтък с въглени и мазнини...
Иначе попринцип след ядене поне 1-2 часса не пия вода но умирам от жажда,после пия 1 чаша,но ми идва малко,след 10 мин пак пия и така няколко пъти и постоянно съм жаден ;д
Мисля,че съм хидратиран.Не се спуквам да пия вода,но 2 литра правя на ден (ако пия повече само подувания ми следват...)

ЕДИТ:от 2 дена пак се пробвам на НВД да мина и засега се справям с cravings за въглехидрати.Май ще трябва да си изхвърля пакетите с овесени ядки щото са ми любими ;D

BTW целя възможно най - чисто качване на мускул,мисля , че с нвд и положителни калории е възможно?Нужно ли е да правя дни с леко завишени захари?

Мнението беше редактирано от Vintage на 05.01.12 02:52.

05.01.12
03:43

За завишените захари (въглехидрати) - по-скоро от време на време, т.е. когато се наложи. Не защото ти се ядат, ами просто с толкова малко въглехидрати (НВД), организмът си зацепва на едно място и идва момент, в който трябва да го подлъжеш, че диетата е свършила, че да продължи да сваля кила. Това са ти зареждащите дни - може и без тях, но са толкова типични за подобно хранене, колкото и самите ниски въглехидрати. Нуждата за това идва точно от ниските въглени.

05.01.12
09:01

Vintage качване с НВД казваш... ако не ядеш супер много протеин (над 2,5гр/кг) ще си е живо ВМ.

Това с водата и разреждането на стомашните сокове за мен е пълна глупост. Ако трябва да чакам 2 часа след хранене, за да пия вода...ще се дехидратирам като стой та гледай. Айде сега съм на периодично гладуване и пия вода през деня, но хората ядящи през 3 часа...

Според това, което съм чел, водата е с алкален характер (високо pH), докато в стомаха е и трябва да бъде киселинна среда (ниско pH). Това, което се случва, когато смесиш двете е, че pH-то в стомаха се вдига и организма чрез обратна връзка започва секрецията на допълнително стомашен сок, за да смъкне отново pH-то. pH-то слиза ниско и всичко е тип-топ.

Проблемът за мен не е в някакво си разреждане на соковете, а е в това, че водата увеличава обема в стомаха. А колкото е по-голям обема, толкова по-бързо се изпразва стомаха и храната не се обработва напълно преди да отиде към тънките черва. Затова не мисля, че е проблем да се пие вода, но не е добре да се прекалява.

Можете да направите експеримент...натъпквате се като ненормални и след това изпивате 500-1000мл. вода на екс. Мен това винаги ме праща спешно в кенефа с рядко щастие, което е нормално. Обратната връзка в организма го кара да освободи място за поетото в стомаха.

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 05.01.12 09:20.

05.01.12
11:27

Експеримента съм го правил...с идеята да видя какво ще стане...
Много стабилно хранене и литър и 200-300гр. вода...толкова успях да изпия:) Точно след 10-ина минути, почнах да приклякам неистово и бегом към мястото. Така че Тишо, проверено е това:)
Аз лично пия чаша вода преди хранене(10-15мин.), а след него гледам поне 20-30мин. да не поемам течности(вино не се брои)

05.01.12
12:49

казано от NeDD на 05.01.12, 09:01:

Vintage качване с НВД казваш... ако не ядеш супер много протеин (над 2,5гр/кг) ще си е живо ВМ.

Аз имах впредвид ВМ НВД

05.01.12
13:00

Странно... аз имам е*ати коравия стомах тогава. Изяждам си първото хранене, поливам го с вода, щото немога да го прекарам иначе и така в корема ми се озовават 2.5-3кг твърда+течна храна. Обаче близо час и половина -два  (докато се разгради малко) нямам никакви такива позиви ...

Корав - може, разширен - също може. Всичко опира до капацитета. :)

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 05.01.12 13:03.

05.01.12
13:07

Ами зависи,ако не пия вода съм като бездънна яма,мога да се наям до отказ и после да не мога да си кажа името :D много го обичам този момент,но после ако пия вода...ще ми палите свещи хаха ;D

05.01.12
14:59

казано от Тихомир Велев на 05.01.12, 13:03:

Корав - може, разширен - също може. Всичко опира до капацитета. :)

корав, indeed. Пия кафета на гладно, не че е голямо геройство но почти всички които познавам , като пият 1 малко кафе на гладно немогат да излезнат от WC-то...
btw : Съжалявам,че оспамих дневника ....

казано от Тихомир Велев на 05.01.12, 09:18:

Това с водата и разреждането на стомашните сокове за мен е пълна глупост. Ако трябва да чакам 2 часа след хранене, за да пия вода...ще се дехидратирам като стой та гледай. Айде сега съм на периодично гладуване и пия вода през деня, но хората ядящи през 3 часа...

Според това, което съм чел, водата е с алкален характер (високо pH), докато в стомаха е и трябва да бъде киселинна среда (ниско pH). Това, което се случва, когато смесиш двете е, че pH-то в стомаха се вдига и организма чрез обратна връзка започва секрецията на допълнително стомашен сок, за да смъкне отново pH-то. pH-то слиза ниско и всичко е тип-топ.

Признавам си, че не съм проучвал в подробности въпроса. Логично е да е така както казва Тишо! Също така Арт ДиВейни казва, че човешкото тяло има много добър механизъм за регулиране на хидратацията. Този механизъм много трудно се  обърква и общо взето човека твърди, че може да му се доверяваме без да се замисляме особено.

Проблемът за мен не е в някакво си разреждане на соковете, а е в това, че водата увеличава обема в стомаха. А колкото е по-голям обема, толкова по-бързо се изпразва стомаха и храната не се обработва напълно преди да отиде към тънките черва. Затова не мисля, че е проблем да се пие вода, но не е добре да се прекалява.

Имаше един филм за хората, които се състезават да се надяждат. Правиха изследване на един от елитните “състезатели” (атлетично изглеждащ,  с плочки по корема). При него се оказа, че колкото по-пълен му е стомаха, толкова по-бавно храната отива към тънките черва.

Имаше един филм за хората, които се състезават да се надяждат. Правиха изследване на един от елитните “състезатели” (атлетично изглеждащ,  с плочки по корема). При него се оказа, че колкото по-пълен му е стомаха, толкова по-бавно храната отива към тънките черва.

Всъщност, тук и ти си прав. Не се замислих, че разширяването на стомаха има ефект върху чувството за ситост, но не и върху изпразването на стомаха. Има и върху изпразването, но мисля, че то зависи главно от доста други фактори. При дванадесетопръстника и тънкото черво също има обратна връзка и само когато те се освободят от хумуса, който са приели, чак тогава стомаха пуска още от смляното към тях. Доста е странно...хем стомаха иска да се изпразни колкото може по-бързо, толкова повече му се казва да забави нещата, защото ще се оплескат и храната ще остане несмляна.

Изпразването главно зависи от:
- това дали човек е болен - ако страда от gastrinomas, gastroparesis, hyperthyroidism, dumping syndrome ще има ускорено изпразване на стомаха.
- прием на кафе или никотин също се смята, че ускорява изпразването.
- забавено изпразване ще има ако страда от...доста неща, но част са гастрит, диспепсия, язва и т.н. Смята се, че ако след 4 часа имаш в стомаха повече от 10% от поетата храна, то нещо не е наред и страдаш от нещо, което забавя нещата.
- вида на храната - ако е течна се изпразва по-бързо, ако е твърда много по-бавно.
- съдържанието на храната - въглехдирати, мазнини, протеин...въглехидратите излизат първи, протеина след тях, а мазнините винаги са последни.
- дебелите хора изпразват стомаха си по-бавно от тези с нормално телосложение - http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1462-8902.2004.0344.x/full

Последното обяснява защо при тези хора от надяждането (обикновено с наднормено тегло) има забавено храносмилане. Пък и с това тъпчене сигурно са си докарали някой проблем.

Ето още малко полезни референции - http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK53474/

ПС: Сори за спамчето. Ти си любознателен, надявам се нямаш против. :)

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 06.01.12 10:31.

06.01.12
10:34

Точно затова Хофмеклер препоръчва ядене - растение-животно-въглехидрат.
Малка салатка в началото кара стомаха да се подготви. Тогава може да възникне лека жажда, а дъвкането на растителната храна зарежда стомаха със сокове и т.н. Ензимната подготовка е топ ниво. После като вкараш твърда животинска храна с мазнини пак трябва да дъвчеш и бавно да преглъщаш. Разликата е че човек автоматично започва да яде по бавно, докато директно към мръвките предразполага към хищнически тип гълтане - на парче. За съжаление киселинната среда на нашия стомах не е така ефективна като на хищника. Ние трябва повече да дъвчем!
Като се надъвчеш хубаво може да се появи чувство за жажда. Както казва Ори една чаша вода и след това може да се яде отново ако се появи чувство за глад.
Другата грешка е яденето на смесени храни. Тогава поради големия обем на бързо погълната храна жлъчните канали се задръстват и ако е хронично възпаляват и образуват камъни.
Трябва да се яде бавно. Ние не сме хищници както някои казват, а хора.

06.01.12
12:40

Много е интересен процеса тънко-дебело черво...кое, как пренася, как се изпразва...сега това чета

казано от slavko на 06.01.12, 12:40:

Много е интересен процеса тънко-дебело черво...кое, как пренася, как се изпразва...сега това чета

Дай линк ако четеш онлайн.

06.01.12
13:40

Мне, на брадчедчето учебниците :
“Физиология на човека”
учебник за студенти по фармация
под редакцията на доц. Л.Митова и доц. А.Логофетов

06.01.2012

Лежанка - 15@20, 5@60, 3@70, 2@80, 1@90, 1@100, 1@110, 3х3@105
Мъртва тяга - 7@70, 3@110, 1@130, 1@150 , 1@170
Сгъване за бицепс, прав, с дъмбели - 3х5@20
Разгъване за трицепс с дъмбел - 3х10@12

Бицепса и трицепса бяха с редуване на сериите и без почивка.

07.01.2012

10х(Лежнка 3@80 + 3 набирания), без почивка
Клек - 2х5@60, 3@80, 12х1@90
Пуш преса с една ръка с дъмбел - 10х5@25
Набиране - 3х5

Първите няколко серии(7-8) клек ги редувах с пуш пресата без да почивам, после почнах да правя малки почивки.
За пореден път забелязвам - Много кафета(3-4) в първата половина на деня,  без да са последвани от хранене = никаква сила на тренировката!!!

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1