Прави някакви профилактични за тия рамене- аз много съжалявам, че до сега не бях правил. Въобще сякакви профилактики и стречини могат много да помогнат и въобще не са за подценяване : )
Ей тия раменни преси от седеж ще ти излязат през носа.........Почвай с щангата и това е...за 3 път го казвам.
valerious - каква е идеята с пресите с дъмбели или по-лошото е, че са от седеж?
При мен, най-зле действащото упражнение за раменете е лежанката. В момента, в който я махна и пресите(с щанга) тръгват нагоре.
От преси с дъмбели, не съм забелязвал подобен ефект, поне за момента де..
От седеж не трябва да се правят никакви упражнения...по-просто казано - изключват се мускулите стабилизиращи гръбнака и цялата тежест пада на него. Като си прав - целия пояс работи и стабилизира...0% натоварване на гръбнака. Дали ще е с щанга или дъмбели прав...които както иска, но с дъмбели има голям шанс за контузия докато стабилизираш тежестта.
Лежанката сигурно ти влияе зле на раменете защото я правиш с перпендикулярни ръце спрямо тялото...тоест като флайс...истественото движение на рамото е под определен ъгъл, както може да видиш от сечението на мускулните влакна. Затова движение от сорта “гелотина” е супер неестествено....За да работят рамената в правилната посока, просто като се опитаме да пуснем щангата към по-долната част на гърдите, ръцете започват да вървят в подходящия ъгъл.
11.06.11
19:57
Честита първа тренировка!
12.06.11
13:02
Яко критика :) Съгласен съм Валери, но това е встъпителна тренировка. Преди да раздвижа рамото добре, не мисля да почвам да правя движения, които до сега съм използвал много рядко и нямам необходимата невромускулна координация.
Между другото, имам яка мускулна трениска на цялото тяло, много добро чувство! :)
От седеж не трябва да се правят никакви упражнения...по-просто казано - изключват се мускулите стабилизиращи гръбнака и цялата тежест пада на него. Като си прав - целия пояс работи и стабилизира...0% натоварване на гръбнака. Дали ще е с щанга или дъмбели прав...които както иска, но с дъмбели има голям шанс за контузия докато стабилизираш тежестта.
Да, понеже е нула, затова ме е болял кръста след военна преса ;) Иначе, донякъде е така, варианта от седеж (с облегалка) не е по-безопасен за кръста, но изолира по-добре раменете, тъй като не мислиш за стабилизирането на тежестта.
И това за дъмбелите не е баш така. Нали уж сте фенове на функционалното трениране? Тогава какво му е лошото като се включват повече стабилизиращи мускули? Шанс от контузии има при абсолютно всяко упражнение.
Раменните преси с дъмбели от седеж са много добро упражнение, и при правилно изпълнение развиват доста добре раменете.
Болял ме е, понеже тежестта ми е била в повече и се налага да полягам назад, за да я избутам. И говорим не за травма, ами за временна болка, която до следващата тренировка я няма.
12.06.11
18:16
Тази нощ бях на сватба, но си викам, все за една раздвижваща тренировка ще събера сили. :)
Лежанка - 5х5@60
Клек - 10@45, 5х5@60
Раменна преса (с лост прав :) ) - 10@Лост, 5@30, 2х5@40
Набиране с надхват - 3х8
Между другото, един приятел по мой съвет почна циклично хранене. Не го бях виждал около 2 месеца. Направо не можах да го позная. Здрава рекомпозиция е направил, от леко пълничак , сега изглежда доста атлетично.
Ан така....абе Марине твоето тяло ми напомня като на някъв сървайвъл - Беар Гриллс или другите там...смисъл имаш мазнинки така..ама не са такива нали макдоналдски, ми сякаш са запаси от енергия, които си се научил да използваш добре и да превключваш. Аз това забелязах че тоя Беар Гриллс нема некфи мускули дге такъв....не знам що такива асоциации си правя..
Относно раменните преси...да ако си супер прилежен човек и не се облягаш на облегалката като ученичка, ами си изправен...тогава нема проблеми. Ама му казвам да прай прав за да му заякне ядрото...да почне пуш преси с тежки кила.....е кой го беше казал че раменната преса е най-доброто упаржнение за ядро....Марк Риптоу май......
Честита мускулна треска!
12.06.11
22:51
Да, имам батерия за седмица-две :D :D :D , но поне знам как да превключвам на нея и да я използвам, а и не искам да правя много рязки промяни, че трябва да сменям целия гардероб. Лека и постепенна рекомпозиция му е майката ;)
Така е ! КПД-то му е цаката.........:) Септември месец като си дойда да си праснал 2хсобствено клек :) И олимпийските вече за осми път ти казвам :)
Петко, ние не сме фенове, ние го практикуваме и усъвършенстваме...
За тази засилка с кръста при избутването, мога да ти споделя какво да си потърсиш из нета и изгледаш...това е третото движение във вдигането на тежести, което е съществувало до...не знам коя година...clean and press се казва...там понеже няма право на подем с краката, щангистите са правили една лека ‘’чупка’’ в кръста и са тласкали мощно с кръста и еректорите...
Иначе кръст от избутване над глава няма как да те боли, ако не си крив като бастун или ако се правиш на джедаи и се мъчиш с кила, дето са ти 20% над макса...
Имам един клип в профила ми, дето тласкам с джърк едни кила над глава...така трябва да ти изглежда тялото(даже и аз не съм знаел, че завършвам толкова добре), като заключиш горе тежестта, а не да ти се гъне торса, като червей...и после да те боли кръст, гъз, рамене и др.
13.06.11
19:30
3 дни - три поредни тренировки.
Тяга - 5@70, 5@100, 3х5@120
Лежанка - 8@40, 5@60, 3х5@70
Набиране - 3х8
Раменна преса с дъмбели от седеж - 5х5@20
Днес нарочно правих рамо седнал с дъмбелите за да усетя как е пояса. Всичко е стегнато на макс и дума неможе да става за отпускане.
Мнението беше редактирано от инж. Марин Маринов на 13.06.11 19:31.
Абе я се изправи с тия дъмбели и направи 5-тицата да видим същото ли е? Просто спри с тия седнали движения....горещо ти го препоръчвам...!
14.06.11
15:11
Я да те питам за цикличното хранене.
1-во.Когато преяждам може ли да ям въглехидрати + мазнини или не трябва да ги мешам ?
2-ро.По колко калории трябва да приемам когато преяждам ?
3-то.Как да започна ? Да не ям 24 часа и да преям или ?
14.06.11
15:35
1. Според мен няма проблеми да ги смесваш. Най-добре обаче първо хапни здраво хубави мазнини и протеини и после ако ти се ядат въглехидрати - яж.
2. Калории те си си съобразяваш с целите - качване, сваляне... правилата са като при другите диети.
3. За да няма много голям шок за организма, най-добре почни потепенно - първо махаш закуската, после намяляваш калориите на обяд и накрая сблъскваш всички калории в часовия прозорец за преяждане.
Какви ползи ти носи цикличното хранене и съответно да споделиш недостатъците.
ПС: Това с преяждането ми изглежда супер :D
14.06.11
16:24
- подобрено разпределяне на хранителните вещества (допълнителните калории влизат повече за мускули, от колкото за мазни резерви)
- удължен живот, забавено стареене
- подобрена лептинова чувствителност
- подобрена инсулинова чувствителност
- в фазата на глада си с обострени сетива, по-умен, по-съобразителен
- всякакви видове стимуланти ти действат по-добре на гладно (кафе , ...)
- не мислиш за храна през деня и съотвенто имаш много време за други неща
- чувството да преядеш след голям период на глад е страхотно :D
Минуси не виждам :)
Мнението беше редактирано от инж. Марин Маринов на 14.06.11 16:24.
А силата расте ли с такива гладувания? Ако можеш пиши на ЛС няколко съвета за това хранене и някой линк с статия. Ако расте силата ще се замисля дали да не пробвам лятото такъв режим. Ще ми се отрази доста добре на свободното време :)
14.06.11
17:40
Как мислиш се отразява това, че калориите са много по-малко от обикновен ВВД режим например ? До сега всички диети са така изградени, че да има доста калории през деня, а изведнъж се появява някакъв режим, който хем не ти бърка в джоба, хем е 30 пъти по-ефикасен и + това половината от деня гладуваш.
Чакайте сега- вие пак си изяждане необходимите за деня калории, но сбито в няколко часа. Сила с тоя режим не се губи според мен- тествано.
14.06.11
18:21
Ако е така, хубаво, но беше поствал, че за 2 дни има 1600ккал, които аз ги приемам до следобед. Затова питах.
Ами пробвайте де, момчета :)
Тялото се научава постепенно да използва ефективно енергията и съответно запасите се използват по-ефективно, по-лесно превключваш. Силата определено не се губи, но в някои дни просто тренировката е по-кратка и по-интензивна...ако решиш да правиш голям обем, може да те затрудни...зависи колко си навътре в режима.
14.06.11
21:21
Ако е така, хубаво, но беше поствал, че за 2 дни има 1600ккал, които аз ги приемам до следобед. Затова питах.
Това е било инцидентно. След това съм ги компенсирал с по-голямо преяждане. Важното е в дългосрочен план калориите ти да са съобразени с целите (качване, сваляне, рекомпозиция). По принцип количеството калории при цикличното хранене не се променя спрямо нормалното хранене, ядеш си пак толкова. Времевото рязпределение прави разликата. Също така периодите на недохранване (глад) може да си ги моделираш и въртиш както на теб ти харесва и да си ги нареждаш спрямо тренировките.
14.06.11
21:23
Днес лека раздвижваща тренировка, нищо особено, дори няма да я вписвам.
15.06.11
21:46
Ей, т’ва колелце за корема е много мръснишки уред!!!
Що бе, Марине? Кое му е лошото ;) Нищо и никакво колелце :D
Мнението беше редактирано от Svetoslav на 16.06.11 11:20.
16.06.11
15:43
Що бе, Марине? Кое му е лошото ;) Нищо и никакво колелце :D
Такава треска на корема не съм имал от времето когато правех по 1200 коремни преси всеки ден. И плюс това правих демо версията, тази на колене.
О, не се притеснявай. Аз съм правил по 2000 преси в една серия, без да имам мускулна треска, а с това колелце не можех да се свивам една седмица в следствие на мускулна треска и то само от няколко повторения. Но пък като свикнеш, пресата става желязна :)
Край, зарибих се :D Искам такова колелце, от къде се купува? Колко струва?
Не знаеш в какво се завличаш... :D
16.06.11
16:29
Край, зарибих се :D Искам такова колелце, от къде се купува? Колко струва?
Сърчни с Google за “Ab wheel” за да го видиш какво преставлява. Иначе моето е от МЕТРО, но го има във всеки спортен магазин. Струва около 15 лв.
16.06.11
16:30
Слагаш на един дъмбел 2 диска и не ги затягаш - същото е ;)
16.06.11
16:44
Първия 1 месец много ще се мразите, всички, които си купите тази кръгла играчка, направо нема да ви се верва :D
Или аз съм много як или вие сте много слаби :) аз си правя по 50 в серия на колене :D
Ем да...то на колене като дърпаш с задника може да си праиш колкото искаш. Като се изправиш вече са други работите.
16.06.11
19:53
16.06.2011
Клек - 10х3@60
Лежанка - 10х3@70
Набиране с надхват - 10,8,5,4,3 - с малки почивки между сериите
Раменна преса от седеж с дъмбели - 5х5@23 - критиците ги разбрах какво искат да ми кажат, няма нужда да се повтарят ;)
А сега ..... яденьеее :D