казано от vakata на 29.07.11, 10:23:
Обикновено, който много си пада по индийци никога не е общувал с такива. Няма нищо възвишено, смирено и прочее в средно-статистическия индиец ... контактувал съм с много индийци, досега само един ме е оставил с положително впечатление.
Определено тази тема вече не пробужда особено желание да коментирам, но само ще добавя, че съм общувала в продължение на около 4 години с индийци, филипинци, индонезийци, непалци, и още около 30-тина различни националности. От всички тях българите най-много ми наподобяват арабите в своя ралигиозен фанатизъм. Само че в нашия случай не говорим за религия, а за някакви убеждения, че ние разбираме от всичко и акъл на никой няма да позволим да ни даде.
Та, за азиатците - това са едни от най-културните хора, които съм срещала някога (с много малки изключения на някои индийци). Винаги ще ти се усмихнат, изслушат, и да не са съгласни с мнението ти - няма да се разлаят като бесни кучета. От самия им жест за поздрав личи смирение (не примирение). Във всичко, което правят, влагат невероятно старание, изпипват до последния детайл. Стреса им е практически непознат, умеят да се наслаждават на живота си, дори и да не притежават нищо.
А средностатистическите хора, ами историята не е “написана” от тълпите, а от личностите.
:)
казано от Margaritka на 29.07.11, 13:13:
казано от vakata на 29.07.11, 10:23:
Обикновено, който много си пада по индийци никога не е общувал с такива. Няма нищо възвишено, смирено и прочее в средно-статистическия индиец ... контактувал съм с много индийци, досега само един ме е оставил с положително впечатление.
Определено тази тема вече не пробужда особено желание да коментирам, но само ще добавя, че съм общувала в продължение на около 4 години с индийци, филипинци, индонезийци, непалци, и още около 30-тина различни националности. От всички тях българите най-много ми наподобяват арабите в своя ралигиозен фанатизъм. Само че в нашия случай не говорим за религия, а за някакви убеждения, че ние разбираме от всичко и акъл на никой няма да позволим да ни даде.
Та, за азиатците - това са едни от най-културните хора, които съм срещала някога (с много малки изключения на някои индийци). Винаги ще ти се усмихнат, изслушат, и да не са съгласни с мнението ти - няма да се разлаят като бесни кучета. От самия им жест за поздрав личи смирение (не примирение). Във всичко, което правят, влагат невероятно старание, изпипват до последния детайл. Стреса им е практически непознат, умеят да се наслаждават на живота си, дори и да не притежават нищо.
А средностатистическите хора, ами историята не е “написана” от тълпите, а от личностите.
Много в страни от вегитарианството е, но аз живея в Ангия и тук за добро или лошо има доста индийци. В никакъв случай не мога да се съглася, че са много смирените хора и влагат големи усилия и старание в това което вършат. Напротив говорят много, а казват и вършат много малко или почти нищо, и много често се опитват да те подмамят или излъжат по някакъв начин. Не случайно работят и в областта на продажбите където могат да заблудят много хора със сладки приказки и никакви резултати.
Като цяло всяка раса си има и добри и лоши страни, но аз не одобрявам тяхното поведенеи.
А за китайците, подкрепям мнението на Ваката, и ще кажа че са доста необразовани и живеят далеч по зле от много други народи. Най елементарният пример. Голяма част от техниката се прави в тяхната страна, но те не разполагат с такава в домовете си.
Моя приятелка живее в Китай по течение на обстоятелставата. Тя живее в супер богат квартал и въпреки всичко хората там нямат перални, които да перат с топла вода и дори понякога перат в легени пред домовете си.
29.07.11
13:37
Margaritka, единственото нещо съдържащо някакъв отговор на това, което съм написал е последното - за личностите и тълпите, затова и на него отговарям. Да, винаги ще се намери един симпатичен индиец (или 1000 ако щеш - все пак са милиони). По тази логика всички сме прекрасни - има прекрасни личности българи, и сърби има страхотни хора ... и прочее, но говорейки за народ, няма как да говорим за личности, а за съвкупност от хора, идеали и тн.
Мисля, че това, което съм написал е пределно ясно - няма страхотни народи / страхотни цивилизации, още по-малко пък “страхотността” им да се базира на това дали ядат месо или не. Всички имат (или са имали) и силни и слаби страни и са оставили някакъв отпечатък в историята. Оттам нататък е въпрос на вкус кой какво харесва и кой какво счита за постижение. Аз например не харесвам Индия, контактите ми се хора оттам са били предимно негативни, не одобрявам начина, по който е подредено обществото им, не бих живял там, доколкото познавам вярванията им (които все пак предопределят сегашното им състояние) - не са ми по-вкуса - нали се сещаш, че няма как да спорим на тази тема - да сравняваме Индия и Римската империя е като да спорим кой е “по-як” - Батман или Хълк ... просто изказването ти за една империя, която до голяма степен е определила кои сме днес, беше детинско.
В кръга на шегата (макар, че е вярно) - имаше една история за двигателите на аполо (мисля, че бяха) и защо са широки точно колко 2 конски гъза - решенията взети от някой изгубен във времето римлянин влияят на съвременната космическата програма на щатите :D.
Просто неяденето на една или друга храна не прави една нация велика, нито нейната екзотичност. А крахът на един строй не значи, че той не е допринесъл с нищо в световната история - да се твърди такова нещо е абсурдно.
Мнението беше редактирано от Иван Божанов на 29.07.11 13:40.
Рали, има статистики, които сочат, че при японците в Япония затлъстяването и сърдечните болести са практически непознати. Японците, живеещи в “развития западен” свят, обаче дебелеят и се разболяват също като американците и европейците. Така, че ситуацията с индийците в Англия е идентична.
Ваката - дискусията започна от вегетарианството в исторически план (или нещо подобно) За Батман и Хълк си прав - въпрос на гледна точка, аз представих своята:
Азия - вегетарианска култура, Аюрведа, Китайска медицина, Йога, физически и духовни практики за развитие на ЛИЧНОСТТА
Рим - вино, месо, хайде, за оргиите този път ще премълча :D , клане, геноцид, начало на европейската цивилизация, завладяване на повече ТЪЛПИ за управляване
Та така. Споделям гледна точка, с която не задължавам никой да се съгласи. На мен лично постиженията на азиатците по-ми допадат. :)
29.07.11
14:02
Маргаритке, може да е цинично, но войната е това, което е водило човечеството към прогреса. Не виждам нищо лошо, затова смирените азиатци живеят още в каменната епоха.
казано от Margaritka на 29.07.11, 13:56:
Рим - вино, месо, хайде, за оргиите този път ще премълча :D , клане, геноцид, начало на европейската цивилизация, завладяване на повече ТЪЛПИ за управляване
Пропусна робство ;-)
29.07.11
14:09
казано от Marty Sun на 29.07.11, 14:05:
казано от Margaritka на 29.07.11, 13:56:
:)Пропусна робство ;-)
Да, в Европа е имало робство, в източните цивилизации целият обществен строй е бил равнозначен на робство. Тълкувате нещата избирателно.
29.07.11
15:49
Десо е 100% прав - наистина много избирателно :)
Аз съм убеден, че яденето / неяденето на месо има доста малко връзка с духовното развитие.
Изхранването е огромен проблем и винаги е било, ние имаме щастието да сме родени в тази една трета от света, където храна има почти за всички, че даже и избор има. Избор какъвто в миналото не е имало - яде се това, което е налично и то по такъв начин, че да се използват максимално ресурсите. Естествено, че няма да заколиш кокошката, като можеш да ядеш яйца всеки ден и като остарее да я заколиш.
Там където месото е било в повече (особено месото от нестопански животни) са яли предимно месо (отделно да вметна, че консумацията на месо в Индия е доста сериозна) и също са били доста духовно развити.
Духовното развитие има незначителна връзка с това какво ядеш, единствената пряка такава е, че когато си потънал в духовни размисли, медитираш, усъвършенстваш се и прочее едва ли ти е до това да грабнеш сечиво и да гониш зайци ... просто ядеш каквото е под ръка, ще те засити и няма да те убие и продължаваш да работиш над себе си - оттам идват грудките, тревите и тн. Но според мен няма строга зависимост между това колко си извисен и колко бали трева си изял. Отделно може да си представите визуално как процедира хищника - дебненето, върховото физическо усилие, необходимостта от точна ръка и координация, лудия спринт след вечерята, която не се дава лесно и тн ... т.е. никаква възможност за размисъл, а после си спомнете (ако сте го правили) как се работи на полето - обикновено монотонен тежък физически труд, който обаче тотално ти освобождава съзнанието ... е, после не е ли логично да се занимаваш с посеви, а не с лов ... Т.е. вегетарианството може да е било необходимост, но не и предпоставка ... Остава само да си мечтаем, какви ли хуманитарни върхове щяхме да сме стигнали, ако на тея мислители имаше кой да им слага по една свинска пържола в чинийката вечер! :D
Аз дотук ще коментирам, че вече много си амортизирам клавиатурата :) Просто за пореден път искам да кажа, че душевното израстване и менюто нямат много връзка, и е доста опасно да се пропагандира такава на хората, които не знаят колко е трудно да си вегетарианец (или пък дори веган).
А за строя - Десо го е казал - там си е робство, ама понеже са много “извисени” и нищо не правят по въпроса, ние понеже сме прости и диви и като ни зароби някой и грабим сопите :) Отделно, че войната е единствения двигател зад прогреса в последните няколко века - колкото и да е тъжно - факт. Сума ти модерни технологии, които използваме в ежедневието си, водят началото си от изобретения с военна цел, които след като са си свършили работата биват обърнати в полза на цивилното население.
казано от vakata на 29.07.11, 15:49:
Аз дотук ще коментирам, че вече много си амортизирам клавиатурата :) Просто за пореден път искам да кажа, че душевното израстване и менюто нямат много връзка, и е доста опасно да се пропагандира такава на хората, които не знаят колко е трудно да си вегетарианец (или пък дори веган).
Да, хора, стойте далеч от вегетарианството, че току-виж сте тръгнали срещу течението и сте си променили изцяло живота. Пълно безумие! :D :D :D
Да, за да оцелееш обикновено поемаш по пътя с най-малко съпротивление. За да живееш се изисква малко повече.
29.07.11
16:12
Месото е мърша.Вие направо накарахте хората да мислят, че това е вярно.Това си е проява на мъгляво съзнание вече.Кой ще е този прост, бавноразвиващ човек, който да яде миришещо месо.Мършавото месо е престояло и вони лошо, но нали за това са лешоядите.Хладилника също спомага за запазване не само на качествата на месото, но друг е въпроса с престоялите по фризери многогодишни меса.Вегетарианците си имат причини да се хранят така, но за мен истинските вегетарианци са веганите.Другия вид не ядът горките животни, но ядът също така горката рибка, яйца и други.Е това вече ако не е чиста доза неосъзнатост и измекярство, здраве му кажи.Дано не си приказвате недообмислени приказки, и успех в духовното развитие, мислете трезво и разумно.
Мнението беше редактирано от Претренирвам на 29.07.11 16:14.
29.07.11
16:27
Духовната възвишеност на индиАнците - аз съм в САЩ, на бригада и мога да кажа само едно. ИндиАнците са най-големите червеи и лайнари. Само те цакат с парите, не искат да плащат и се държат като пълни гниди. Само се мазнят на висшестоящите... Пълни скотове!
казано от Margaritka на 29.07.11, 16:03:
казано от vakata на 29.07.11, 15:49:
Да, хора, стойте далеч от вегетарианството, че току-виж сте тръгнали срещу течението и сте си променили изцяло живота. Пълно безумие! :D :D :D
Да, за да оцелееш обикновено поемаш по пътя с най-малко съпротивление. За да живееш се изисква малко повече.
Постоянно желаете толерантност и “възпитано” отношение, възмущавате се от това как ви бил нарекъл този или онзи, как се бил отнесъл, какъв простак и неграмотник бил, а с това си изказване показваш единствено неуважение към събеседника си, коментарите ти изглеждат сякаш изобщо не четеш и не вникваш (противно на това, което вие желаете за вашите доводи) Когато не останат аргументи, на помощ винаги се притичва сарказмът. Трябва да призная, че досега възприемах начина ти на живот, на хранене, като нещо различно, нещо, което не възприемам, но ми е интересно, нещо за което имаш силни и смислени аргументи, изглеждаше ми, че знаеш какво и най-вече защо го правиш и, че може би аргументите ти си заслужават да се замисли човек, да погледне от другата страна, ако не да приеме, то поне да разбере. Истината е, че от няколкото ти поста в тази тема, виждам, че определено съм грешала.
П.С. Просто констатация...
Мнението беше редактирано от karfi4ka на 29.07.11 16:41.
29.07.11
16:44
казано от Margaritka на 29.07.11, 16:03:
Точно за това безотговорно поведение и сляпо пропагандиране говоря. За съжаление, очевидно доста малко хора могат да спорят, и след това изказване аз смятам, че всичко, което пиша оттук нататък си е чиста проба загуба на време и байтчета. Ще добавя още само няколко последни:
Искам само да напомня, че бидейки във форум за здравословен начин на живот и трениране, най-вероятно никой от четящите не е поел по пътя на най-малко съпротивление, а точно обратното, просто пътя на повечето не е твоя път, Маргаритка.
Не разбирам на база на какво реши, че твоят е по-добър. Това, че ти се чувстваш добре в кожата си е супер, никой няма против това - но защо реши, че живота на другите има нужда от промяна, откъде си толкова сигурна, че те не са по-добре от теб.
Аз съм се “извисил” дотолкова на този етап от живота си, че смятам, че универсална истина няма, но мога да защитавам своята истина, докато някой не ме обори. Явно ти си се извисила дотолкова, че си стигнала до универсалната истина на вегетарианството, която е общовалидна за всички и необорима.
Казано накратко: никой не ти тъпче сланина в устата, не ни насилвай да ядем трева, и то от позицията на “по-извисена”.
EDIT: но ето и един, който смята, че е редно да натъпче вегетарианците със сланина :) изключително крайно мнение има човека, но е достатъчно да обори повечето пишман-вегетарианци ... или поне да падне на тяхното ниво с псевдо-научни твърдения :)
http://www.lloydianaspects.co.uk/opinion/veggie.html
Мнението беше редактирано от Иван Божанов на 29.07.11 16:55.
Ако вегетарианството можеше да ми помогне някак си с нещо да израстна по-бързо или да промени живота ми към по-добро, аз щях отдавна да съм вегетарианец ;)
Еее, ама това вече на нищо не прилича. След всички прояви на нетолерантност, просташки нападки и подигравки изсипани срещу мен в дневника ми и в тази тема, накрая АЗ показвам неуважение???
МОЛЯ ЗА ИЗВИНЕНИЕ ТОГАВА!
Не съм заставяла никой да следва моя път и да вярва в това, в което вярвам аз.
Да, вегетарианците може би са по-търпеливи и смирени от другите, но всичко си има разумни граници, които някои хора отдавна преминаха!!!
ТОЧКА ПО ТЕМАТА.
29.07.11
17:01
Бре, я не знам, ама току-що изедох 7 яйцА, литър млЕко, прочетох те тия тука що викат, па е време и язе па да се оригнем...
Та оригването ми,,, ми язе сме си от провинцията, па апнах и маленко чесънче и от свинското... Па ще ме извинявате...
Карфичка се оказа доста права с тези констатации... Вече е кой малък и недорасъл? Аз като споря очаквам да ме оборват, а не да ми се прокламират лозунги... “Аз съм треволяк и съм по-висша от теб.” Ай, сиктир! Факт - тоя хлорофил ви е оцветил очите у зелено и нищо н виждате, движите у заблуда и баш като тревопасните целата баластра къде сте я изяли, най-края я плюете обратно. Аре, со здраве!
П.П. - Нарочно използвах език тип “Пернишки орач со винкел у ръката”.
29.07.11
17:15
Иска ми се дискусията да се провежда по-културно, моля.
Нека всеки защитава възгледите си в границите на Добрия тон.
Аз нямам нервите да изчета всичко, що сте натворили днес, и затова няма да се включвам повече в дискусията, но само по диагонала понеже мернах едно нещо, ще го разгледам него само:
Азия - вегетарианска култура, Аюрведа, Китайска медицина, Йога, физически и духовни практики за развитие на ЛИЧНОСТТА
Специално за духовните практики съм адски скептичен (може би разбирам по различен начин думата “развитие”, мнението ми за нивото на личностно развитие специално на индийците го излях доста напоително в предния пост, за мен развитие означава постигане на нещо, нещо което източните духовни практики доста отривисто отричат за сметка на съзерцание и медитация, които от своя страна нямат ама нищо общо с постигането на каквото и да било), но не е за това темата.
В това изречение обаче се използва едно понятие като даденост за да се докаже същото понятие :D
Говорим за това какво положително са дали вегетарианците азиатци заради това че са вегетарианци и първото нещо е “вегетарианската култура”. Нещо като “немците правят яки коли, защото правят яки коли” се получава ако се замисли човек - не може да използваш по подразбиране че това е плюс, и да го използваш като пример за положителни приноси на вегетарианските култури :D
Иначе, за мен специално индийците са в основата си вегетарианци защото винаги са били лениви тялом и духом както сега и пасат каквото има. Като циганите общо взето (то те от там идват май) - между зеле за нищо и прасе срещу боядисване ще рупа зеле докато заприлича на заек. Китайците са малко по-друга бира, но пък там не е и точно същия случай и не ти пасва много като пример, защото в тяхната кухня и сега, и преди може да преобладават треволяци, но има и достатъчно месо, за да не е точно на каквото се кефиш ти. Не че и там си нямат от дразнещите ме зрънца (а.к.а будисти, в случая), но мисля, че не точно от тях са тръгнали приносите на Китай ;) А като цяло точно тяхната цивилизация (която всъщност е единствената стойностна азиатска такава) да я разглеждаш като вегетарианска култура е нелепо, защото те са били вегетарианци колкото и всички останали общества преди/около новата ера и поради същите причини - не е имало достатъчно, и затова е имало само чат-пат. И отново “аз не ям щото няма” е различно от “аз не ям за да стана духовно просветлен и извисен, вие затлачени твари..” - второто буди по-скоро присмех като отношение, първото е реалността на онова време.
Пак ще кажа, и тук на село ядът ориз и картофи приоритетно и колят прасе като е много нагоре работата - ама това не е от някакви такива убеждения, дето в последните примерно 10 години, се вплитат много яко в поп-културата и става куул да си хуманен към храната (не казвам, че ти специално го правиш заради това, но ти връщам малко за изказването, че ние видиш ли сме били заблудени и манипулирани - нещо, което не можеш да отричаш, поне не и по смислен начин, е че да си зелен днес е бая модерно, всеки втори идиот от поп-идолите се напъва да е (последно преди някакво време четох за оня на фейсбук създателя) - та в тоя смисъл за мен е много по-съмнителен за промит мозък някой от вегетарианците, отколкото от хората които (още) не са се пуснали по модата и по това, което е “яко” в момента).
И най-най-важното в цялата работа е, че просто няма общо това дали ти е в ред главата с това какво ядеш. На гореспоменатия нов член на зелената група и 50 години на треви няма да го направят нещо по-различно от промит американски мозък. Пък на отрасналите на ориз бедни китайци в еди кое си село от 50 къщи в еди коя си западнала провинция мозъците им не са стабилно промити от другаря Мао, нали?
В Рим са манипулирали тълпите и са ги водели като стадо, а в Китай не, понеже там е нямало месо и оргии, а само ориз? Айде бе, басни ще си разказваме или какво? Заблуденост и принадлежност към човешкото стадо просто не са функции на произхода на храната, а функции на интелектуалната способност на индивида, която също няма нищо общо с това дали пасеш или колиш.
Мнението беше редактирано от G33K на 30.07.11 00:38.
Много хубави мнения се изписаха против вегетарианството и евала, за жалост всеки момент девойката, която се премята по плажа, ще влезе и ще коментира 3-4 съвсем незначителни на базата на останалото написано цитати с по едно страхотно оборващо изречение, с тон, клонящ към просташки-хуморския такъв на тв водещите на разните шоута у нас.
Дано никой не се заблуди и да вземе, че да й повярва за нещо. Всеки, който се е интересувал достатъчно трябва да е наясно, че без месо си чао и дано повече хора го осъзнаят.
Мнението беше редактирано от Nikolay на 30.07.11 11:13.
казано от Nikolay на 30.07.11, 11:13:
Много хубави мнения се изписаха против вегетарианството и евала, за жалост всеки момент девойката, която се премята по плажа, ще влезе и ще коментира 3-4 съвсем незначителни на базата на останалото написано цитати с по едно страхотно оборващо изречение, с тон, клонящ към просташки-хуморския такъв на тв водещите на разните шоута у нас.
Дано никой не се заблуди и да вземе, че да й повярва за нещо. Всеки, който се е интересувал достатъчно трябва да е наясно, че без месо си чао и дано повече хора го осъзнаят.
Мен ми е интересно ако бях вегетарианец как щях да си набавя 200 грама протеин на ден?
казано от Rikoo на 30.07.11, 11:54:
Мен ми е интересно ако бях вегетарианец как щях да си набавя 200 грама протеин на ден?
Като тук вече е не по-малко интересно и кому е нужно набавянето на 200 грама протеин на ден :D
Мнението беше редактирано от G33K на 30.07.11 11:59.
30.07.11
12:29
От тази тема винаги огладнявам.
Според мен,вегетарианците просто няма кой да им направи една хубава пържола и хич ги няма с тигана. :)
И на мен да ми дадеш едно сухо,твърдо и безвкусно парче месо - и аз няма да го пипна.Ама за да не обидя домакина - ще кажа ,че съм вегетарианец.
И сега на тези момичета гаджетата им четат форума,и те се правят ,че защитават вегетарианството. ;)
Научете се да готвите сладко месце и няма да има нужда от целия тоз’ маскарад.
ГИЙК,не им се връзвай ,бе,не е възможно някой да яде растенията.Te са за да си триеш дупарата в гората.
30.07.11
14:10
След като природата ни е направила да ядем месо , значи трябва да ядем месо .Ако не трябваше щяхме да ядем само растения.
казано от G33K на 30.07.11, 11:59:
казано от Rikoo на 30.07.11, 11:54:
Като тук вече е не по-малко интересно и кому е нужно набавянето на 200 грама протеин на ден :D
Когато станеш 100+ кила ще разбереш :D
ето един клип където точно “възвишените” източни култури ядят плъхове. http://www.youtube.com/watch?v=OL5ifUY3n94
в същото предаване се представят хора, които ядат буболечки, змии, отровни риби и всякакви други. въпроса е защо ги ядат - защото дори те осъзнават значимостта на протеина за организма, но за съжаление не навсякъде по планетата хората разполагат с едри животни които да отглеждат и ядат /както европейските народи например/. но за съвременните вегетарианци набавянето на протеин не е толкова трудно, защото разполагат с цялото многообразие на супермаркета.
за “възвишените” индийците ще припомня едно предаване по бтв където показваха как продават децата си буквално в робство за малко ориз. пу,пу пази боже да не стана толкова възвишена като тях.
всъщност примери много се дадоха, май няма нужда от повече. опитах се да вникна до някаква степен във “възвишеното” на вегетариансто, но за съжаление не получавам същото разбиране от страна на вегетарианците, които продължават да ми натякват колко ми е замъглен мозъка.
30.07.11
18:52
Не намесвайте старите източни практики с налагането на вегетарианството. Изобщо не ги смесвайте с налагане на каквото и да е. Там няма закони, там има само препоръки. Лошото е обаче, че в интернет има много хора, толкова вманиачени в този начин на живот, че започват да пропагандират идеите си като най-велики, а тук вече започва да ми се губи връзката с “духовното израстване”. Други са целите на въпросните традиции - постигане на здраве и баланс между тяло, дух и разум, постигане на мир, спокойствие и мъдрост между цялото. А не по цял ден да се чудиш с кой да си начешеш езика, да съдиш кое е мърша и да заповядваш на хората какво да ядат, защото видиш ли “аз съм по-възвишен/а от всички родени нищожества на този свят”. Еми, не ми се струва много правилно.
Казвам го, защото лично аз съм извлякъл изключително много ползи от източната медицина и поне донякъде знам какви точно са истинските идеи там. Ако не беше източната медицина, сега щях да съм си същия ограничен очилат всезнайко, но сега спокойно си ходя без очила и не е само това, промените в психиката и мисленето ми бяха на изключително ниво в положителен аспект. :) Така че аз съм си супер доволен и според мен не е редно да упреквате източната култура, понеже там нещата се прилагат ефективно от 5000 години. Какво повече ни е дала съвременната медицина? В повечето случаи тя ни лекува разболявайки, за да “лекува” и почти всичко там е по-скоро въпрос на бизнес, отколкото човещина. Това е мнението ми - не задължавам никого с него.
Поздрави!
31.07.11
17:59
Майка ми е всеядна цял живот, ако следваме логиката на веганите, то тя трябваше да роди някакви хилави, увредени деца, пък и аз, и брат ми сме по 190 и тежим по 92-93 кг... Факт - откакто наблегнах животинските храни боледувам рядко и много малко.
Малко история - българите през вековете са се хранили предимно с месо и са били описвани от историците като гиганти и невероятно силни войни...
Само не ми говорете за култура в Япония или Китай, защото там е било върхова форма на робство. Погледнеш господаря в очите и ти режат главата...Знаете ли как са тествали остротата на самурайските мечове? На всеки меч е давана титла “Еднотелесен”, “двутелесен” и т.н... Ми тествали са ги по най-цивилозвания начин - колко затворника ще нареже на две с един удар. Рекорда е бил 7. Пък цивилизирани са били, тъй, тъй казват веганите...
Те, мръсните жълтурковци за това са по 1.50 високи и с по 10 см еректирали членове :D
31.07.11
23:10
Месото е по-престижно и по-скъпо от растенията.Както и шоколадът.Със същият успех аз мога да се аргументирам,че шоколадът е адски нездравословен,защото в миналото не са го яли много,много,а вижте - оцелели сме.Друг е въпросът,че само царете са можели да си го позволят.
А и струва ми се,никой вегетарианец не обели дума за физическа сила.Всички говорим за някакви духовности и психологизми,и манталитет и какво ли не,но като драснеш чертата,физически силните вегетарианци се броят на пръсти и съм сигурен,че ако ядяха месце,щяха да са дваж по-силни.
Мнението беше редактирано от BusyMan на 31.07.11 23:12.
казано от DeadManWalking на 31.07.11, 23:10:
А и струва ми се,никой вегетарианец не обели дума за физическа сила.Всички говорим за някакви духовности и психологизми,и манталитет и какво ли не,но като драснеш чертата,физически силните вегетарианци се броят на пръсти и съм сигурен,че ако ядяха месце,щяха да са дваж по-силни.
Е, нямаше да пиша вече тук, ама това също на нищо не прилича.
А за ИЗТОЧНИ БОЙНИ ИЗКУСТВА да си чувал??? Да не мислиш, че в Шаолин сервират пържоли на обяд??? А ти имаш ли и половината от силата и уменията на тези хора?
Каквито и да са са го постигнали благодарение на тренировките си, а не заради неяденето на месо(ако и това го има). И щяха да са още-повече, ако хапваха както трябва :)
Мнението беше редактирано от Nikolay на 01.08.11 08:30.
Сигурно Margaritka е главен готвач там и знае какво папат... (giggle)
Мнението беше редактирано от Андриан К на 01.08.11 15:30.
01.08.11
12:03
Бях започнал да се интересувам като малък как да стана велик каратист.Мислех си,че отнема 40-50 години и пак няма да си постигнал съвършенство.Мислех си,че се изисква пълно себеотдаване и редовни тренировки далеч от цивилизацията ,медитация...all that bullshit.
Ако бях знаел,че разковничето е в свинската ми пържола...
The dietary habits of Shaolin monks have been relatively unchanged during the hundreds of years since the Shaolin sect was formed. Like every aspect of the monastic life, this diet is centered around Buddhist ideals of pacifism, purity and simplicity. It is essential to remember that the life of a Shaolin monk is one focused on spirituality, not athleticism or pleasure.
Идеята е друга,цвете.Ние НЕ СМЕ пацифисти.Поне аз.
Мнението беше редактирано от BusyMan на 01.08.11 12:07.
01.08.11
18:34
Копирам тук един цитат- казан от Виктор Азманов от Горна Оряховица- шестият европеец в света допуснат за обучение в манастира Шао Лин:
“В манастира има няколко вида монаси. Едните се занимават предимно с религия, други с бойни изкуства и по-малко с религия, и третите, които са посветени предимно на тренировките. С мен ще се занимават вторите. Няма да участвам в религиозните им ритуали. От предварителната програма разбрах, че режимът включва по 12 часа тренировки на ден. Става се в 5,30 ч. сутринта. Има загрявка с бягане и катерене на скала. След това следва тай-чи-чуен, лека закуска от 8 до 8,30 ч. и след това започва сутрешният тренировъчен блок до 12 ч. Почивката и обядът са до към 13 ч. и след това до 19 ч. отново тренировки. Колкото до храната там “менюто” е само вегетарианско предимно ориз, бамбук, соя, плодовете личи, които дават много сили. Предимно въглехидратна храна.”
И с това какво се постига, имам предвид поста отгоре?Не ядът месо и предполагам според Вас заради това са такива, а не заради тренировките и дисциплината?
Всичко е свързано. Както ще чуеш във видеото, от повечето хора там се ИЗИСКВА да са вегетарианци.
Казвате, ако хапваха мърша, щяха да са по-напред с материала...хммм...ще ми се да го видя :D А не се ли сещате, че хората имат столетия практика зад гърба си, която им е показала, че пътя към постигане на такива невероятни умения е дисциплина, тренировки и вегетарианска храна, и ако имаше по-успешен начин, те щяха да го ползват в практиката си?
Казвате, месото било привилегия на императорите и богатите? Ами да, същото казват за подаграта :D
01.08.11
19:26
казано от Андриан К на 01.08.11, 18:47:
И с това какво се постига, имам предвид поста отгоре?Не ядът месо и предполагам според Вас заради това са такива, а не заради тренировките и дисциплината?
Предполагам, не искате да кажете че единствено многото тренировки са важни, а диетата не. Защо тогава всички в този форум обръщат такова внимание на диетата си?
Ако прочетеш още постове по-нагоре ще видиш, че има съфорумици които пожелаха да чуят един пример за школа която постига “физическа сила” и завидни спортни постижения, използвайки вегетарианска диета. Затова дойде и примера с Шао Лин.
Аз лично не виждам тук конфронтация месоядство или вегатарианство.
Моите уважения към всички които търсят Път към собствено усъвършенстване- нека го правят по начина който намират за най-правилен. Нека следват Пътя в който са убедени. Ако някога някой прецени сам, без чужд натиск, че желае промяна в курса който следва- тогава тогава нека я направи. Живот прекаран в търсене на истината не е пропилян- но не забравяйте, че всики сме уникални. Истината не е една за всички.
(Затова не ми допада начина по който се води тази дискусия, и малко по-горе я нарекох “безмислена”-беше малко грубо прилагателно,за което моля да бъда извинена все пак.)
Спрямо казаното в една небезизвестна поговорка, по-умните отдавна са отстъпили ;)
Не всички монаси са вегетарианци.
И всъщност, тук опираме до религиозни забрани и правила, а не до полезността на вегетарианството.
Когато нещо се предава като догма от поколение на поколение, без да се подлага на съмнение, то може да оцелее и хиляди години и пак да си е пълна глупост. Това във връзка със стотиците години опит на монасите.
казано от Петко К на 01.08.11, 19:34:
Когато нещо се предава като догма от поколение на поколение, без да се подлага на съмнение, то може да оцелее и хиляди години и пак да си е пълна глупост.
Абсолютно същото може да важи и за месоядството ;)
ПП: @Valdis: Темите във форума не са за да отстъпваме, а за да се води диалог и да се кажат всички гледни точки и аргументи. Ако всички умни отстъпваха, форума щеше да изгуби смисъла си :)
Мнението беше редактирано от Margi на 01.08.11 19:51.
Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:
Научи повече