30.12.10
21:30
Здравейте,
на 18 години съм, висок 1,78 см. и тежа 90 кг. В момента съм в период на качване на мускулна маса, но изникна проблем с паласките и долната част на корема.По другите части на тялото всичко ми е нормално в този период. Храня се здравословно, доколкото мога финансово.Имам протеин за 2 месеца, креатин и аргинин за 3 месеца.Също така вкъщи имам велотренажор.Искам да питам ако почна да правя всяка сутрин кардио по 30 минути и да си продължа режима за качване на мм във фитнеса ще стопя ли мускулна маса.Какво бихте ми препоръчали ? Бях чел за гелове, които се нанасят върху проблемното място и със физически натоварвания само там сваляш мазнини, но така и не открих такъв гел.Мислих и върху друг вариант- да спра фитнеса началото на април и да почна плуване.Благодаря.
Научно бе доказано преди около четири години, че не съществува точково топене на мазнини. Просто няма как бъде постигнато, защото ще причини тотален срив в имунната система, която е силно зависима от мазнините в тялото.
В интернет има доста изписано материал “за” и “против” кардиото веднага след събуждане. От лични разговори с кардиолог съм бил посъветван, че кардио веднага след ставане от сън, не е препоръчително, защото стреса върху кардио-васкуларната система е доста голям. Топенето на мускулна маса не е чак толкова елементарен процес, колкото им се иска на производителите на хранителни добавки. Ако успяваш да поддържаш прилично количество приемана храна и приемаш правилно добавките с които разполагаш, трудно ще предизвикаш катаболитни процеси в организма, стига да не претренираш жестоко.
Защо трябва да избираш между фитнес и плуване? Чудесно можеш да комбинираш двата спорта.
30.12.10
23:00
казано от amistad на 30.12.10, 22:32:
Научно бе доказано преди около четири години, че не съществува точково топене на мазнини. Просто няма как бъде постигнато, защото ще причини тотален срив в имунната система, която е силно зависима от мазнините в тялото.
В интернет има доста изписано материал “за” и “против” кардиото веднага след събуждане. От лични разговори с кардиолог съм бил посъветван, че кардио веднага след ставане от сън, не е препоръчително, защото стреса върху кардио-васкуларната система е доста голям. Топенето на мускулна маса не е чак толкова елементарен процес, колкото им се иска на производителите на хранителни добавки. Ако успяваш да поддържаш прилично количество приемана храна и приемаш правилно добавките с които разполагаш, трудно ще предизвикаш катаболитни процеси в организма, стига да не претренираш жестоко.
Защо трябва да избираш между фитнес и плуване? Чудесно можеш да комбинираш двата спорта.
Много добро мнение.Явно много съм наплашен относно топенето на мускулна маса, защото който и да питам във фитнес залата (инструктори, познати с повече опит ) всеки ми вика, че не трябва да правя кардио.Дори и в нормални количеста ( от 20 до 40 мин ).Относно храненето-храня се по 6 пъти на ден.
Незнам как да си вмъкна кардиото.Сутрин съм на училище, а следобед от 16:00 съм на фитнес.Освен да правя кардио, когато почивам, а като почна да тренирам за издръжливост и релеф да го правя преди тренировка.
31.12.10
14:02
Моето мнение е че ако е структуриран добре режима, препарати са излишни!
Мнението беше редактирано от Георги Гайдов на 31.12.10 14:32.
01.01.11
13:20
Бях чул, че от клековете се тoпели паласките.Някой може ли да потвърди ?
Мнението беше редактирано от Калоян Колев на 01.01.11 16:45.
Увеличи интензивността на тренировката например намали времето за почиване между сериите.А за клековете не знам.
Няма начин едновременно да чистиш и да качваш маса,ако си в период на качване на маса продалжавай до определени килограми,които искаш да станеш,след това чисти.Иначе едновременно не става.
03.01.11
11:19
Паласките са натрупани мазнини т.е., за да изчистиш паласките трябва да намалиш процента на подкожни мазнини => трябва да си изчислиш колко калории гориш на ден и да направиш така, че да гориш повече калории отколкото приемаш т.е. да ядеш по-малко. За да не гориш и мускул е достатъчно да правиш 1-2 упражнения за корем (естествено освен останалите упражнения в програмата), което ще държи мускулите на корема в работен режим и организма няма да ги пипа. За кардио-то...принципно може и без него, даже е препоръчително да започнеш без него и след време да го добавиш. Кога е най-доброто време за кардио? Когато на теб ти е удобно! Най-добре е да не е в същия ден, когато си на фитнес, а ако е в същия ден, то да има поне 6 часа разлика между фитнеса и кардиото. Ако прецениш, че искаш да включиш и кардио, то прави HIIT (интервално кардио)!. Ако спреш фитнеса и започнеш плуване и заедно с това намалиш калориите ще изгубиш мускул почти сигурно! Плуването е аеробна дейност (т.е. кардио), а кардио + диета = сваляне на мазнини + мускул. За да махнеш “мускул” от уравнението трябва да добавиш и “фитнес” от дясната страна :D Накратко - продължавай с фитнеса, кардиото е просто опция. Наблегни на начина на хранене. Успех! ;)
ПС: Пропуснал съм да прочета 1-2 изречения от първия ти post. Щом си в период за маса си е “нормално” да качваш мазнини. И е нормално това да става в областта на талията, понеже там мъжете сме предразположени генетично да качваме повече мазнини. Виж обаче на 1.78см. ти си 90кг. Освен ако процента на подкожни мазнини ти е 12-14%, то по-добрия вариант е първо да свалиш мазнините и след това да качваш маса. По-добре е по ред причини. За да прецениш дали ти е нисък % мазнини се стегни пред огледалото или се снимай с фото, ако имаш добър релеф на плочките, значи си в добри граници. Въпреки, че се съмнявам при твоите 90кг. (нищо лично). :)
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 03.01.11 11:26.
03.01.11
11:35
Паласките са признак на влошен въглехидратен метаболизъм. Каза,че си в период за маса, предоплагам ,че ядеш много въглехидрати и то на често?! Това е перфектният начин да си развалиш инсулиновата чувствителност. Най-вероятно вече си го направил, паласките го издават. А и колкото си по-дебел, толкова по-малко от приетите калории отиват за играждането на мускули. С две думи , щом си стигнал до момента с паласките е безсмислено да продължаваш да качваш, а най-добре се поизчисти и гледай да си оправиш инсулиновата чувствителност.