09.01.11
22:14
Скоро в моето даскало един от вас “американците” ни изнесе “лекция” за АУБГ. Останах с малко двусмислено мнение за университета заради пича, който ни го представи. Таксата от 10бона заслужава ли си? Какво повече ще получиш освен ПРАКТИЧЕСКИ знания и уреждане на работа след/по време на обучението?
Оня пич беше някакъв самохвалко с “американски” маниер, който мен дразни, това по-скоро ме отблъсна от цялостния вид на АУБГ. Мнението ми за този университет е силно раздвоено. Убеди ме, че хубавата страна на монетата е по лъскава. :)
ПП: Уча в Дупница.
Извинявай, че се намесвам, но ...
Какво повече ще получиш освен ПРАКТИЧЕСКИ знания и уреждане на работа след/по време на обучението?
това само по себе си е един 100%-ов готов отговор. Какво повече, може да се иска от едно образование?
Да стане баща на децата ти, освен...? :)
09.01.11
22:26
Какво имаш впредвид под “практически знания” ? :)
Университетът ти дава правото да правиш, каквото си искаш. Няма тясно специализиране и лимитиране на изборите. Може да уча едновременно Бизнес Администрация и Литература като специалност, а в същото време да си допълвам свободното време с физика. Или пък да уча Политика, История и Висша математика. Тази възможност за комбинаторика я няма в България все още. Професорите са топ преподаватели, няма нито един случаен човек там. Стриктни са, но ти казват какво ще се учи, точно кога ще имаш изпити, по колко % са от крайната оценка. Корупция няма. Материалната им база е много добра също. Има около 800 компютъра - падат се почти по 1 за всеки студент. Има си собствена мрежа за комуникация между професори и ученици. Стаите са модерни, курсовете са по 30 човека макс, което е + за мен. Разчита се много на интерактивното обучение - мултимедии, презентации от учениците, постоянни дискусии на материала, няма скучно четене на лекции, зубрене. Професорите те вкарват в сегашна ситуация и те карат да мислиш какво ще се случи, ако се предприемат еди какви си стъпки. Лекциите не са много, по 10 на седмица, а всяка е по 1 час и 15 минути. Учи се 3 месеца, като сесията е 5 дни два дни след края на редовното обучение. Интензивно, кратко, интересно. Няма друг университет, който да се грижи така за студентите си - общежитията са неповторими, като хотели. Имат си зали за фитнес (харкод такива), постоянно се правят тематични партита. Пичките са готини, няма много селяци или криви глави. Готино е да се учи там, особено ако не плащаш нищо.
Мнението беше редактирано от Тедо Димитров на 09.01.11 22:26.
09.01.11
22:30
Няма да мога да вляза заради лошия ми английски, то си знам
Чак съжалявам...
Мнението беше редактирано от Радостин Радев на 09.01.11 22:31.
09.01.11
22:32
Ще влезеш - влизането е лесно. Колко ще плащаш е въпроса. Аз си скъсах гъза от учене, но си заслужаваше, да. Все пак кой друг университет дава 5000 лева спонсорство за направа на купон :)
09.01.11
22:41
Американският университет е на светлинни години пред българските университети, в които можеш да учиш същите специалности. Поне така съдя на база приятелите, които учат или са учили там. Пак можеш да излезеш ненаучил нищо, но системата е много по-добре измислена и като цяло всичко е доста по-високо ниво. Това, че сам избираш какво да учиш, като цяло е хубаво, като изключим в началото, когато често си малко неориентиран и може да запишеш някой и друг ненужен курс. Лошото е само високата такса и още по-скъпата магистратура след това. И докато едно лято счупване от работа в щатите ти оправя таксите за 1-2 години, с магистратурата нещата не стоят точно така. Зависи какво учиш де.
П.П. А, да - и ако не ти се налага да ходиш на бригада си имаш 5-6 месеца ваканция годишно, което на фона на моя месец и половина... :D
Мнението беше редактирано от Мартин Томов на 09.01.11 22:42.
09.01.11
22:42
11 клас съм. Английския ми е пълна скръб. Немския си нямам и идея. Дипломата ми не се е отлепяла от 5,30. Повече от 5,50 може би няма да видя в дипломата за средно. Не съм порядъчен. Оценките ми са в двете крайности по различните предмети.
Така ще вляза ли? А ще изляза ли? Или твъде солено ще ми излезе?
...пък и обичам езика, страната...
...другото не го обичам!
09.01.11
22:42
Мартине, магистратурите навсякъде са скъпи. :)
09.01.11
22:45
Ще влезеш със минимум 80 ТОЕФЛ и минимум 1000 на САТ сбор от критично четене и математика. Това ти е минимума и ще плащаш пълно. За една година яко учене ще можеш преспокойно да се бориш за пълна стипендия. :)
09.01.11
22:46
казано от GreyKnight на 09.01.11, 22:42:
Мартине, магистратурите навсякъде са скъпи. :)
Ако си завършил УНСС най-често правиш магистратура в УНСС. Ако си завършил АУБГ да правиш магистратура в България все едно да си плюеш на труда 4 години... Не ме разбирай погрешно, според мен си струва парите магистратурата в чужбина, предвид възможностите, които ти дава. Ако мислех така, както сега, когато кандидатствах, най-вероятно щях да вляза именно в АУБГ. За сметка на това в УАСГ магистратурата ми е към редовното обучение, за някакви смешни пари... даже май се води, че сега я правя тази магистратура :)
09.01.11
22:47
MBA в елитен европейски университет е 40 000 евро. :) Но МBA веднага след бакалавър почти никой не прави, защото яките университети искат поне няколко години професионален стаж.
Мнението беше редактирано от Тедо Димитров на 09.01.11 22:51.
09.01.11
22:54
Мисълта ми е, че болшинството студенти в българските университети ако правят изобщо магистратура, то тя е в България и съответно евтина. Учещите в АУБГ обикновено правят мастърс в чужбина - съответно за повече пари (зависи и от специалността де, за моята специалност в Imperial College например е 3000 паунда, за свързаните с финанси неща ~15000-20000 доколкото съм чувал). А и в общия случай студентите в нашите университети е абсурд да ги приемат в който и да е университет със споменатите такси.
09.01.11
23:01
Може, не съм запознат. Но аз съм доволен. :)
09.01.11
23:06
Хмм..не знам,аз съм получил положителен отговор от 3 от 5те университета в UK,където кандидатствах и в Manchester ,като най-ниска оферта ми искат 5.00 диплома,аз имам ТОЕФЛ 105 точки,явно им стига.Таа,Томов,спокойно можеш да си влезеш в супер университетче,НО имаш 1 седмица да кандидатстваш,хаха.След това вече догодина и то с яки такси.
Алтернативен вариант - университет в Шотландия,обучението е на същото ниво,но няма такси.
09.01.11
23:09
Европейските университети приемат само с ТОЕФЛ - да. Но за американските трябва и САТ. Не съм фен на обучението в Англия, нищо че таксите не са високи. Разходите за нормален начин на живот са умопомрачаващи....
09.01.11
23:19
казано от DeadManWalking на 09.01.11, 23:06:
Хмм..не знам,аз съм получил положителен отговор от 3 от 5те университета в UK,където кандидатствах и в Manchester ,като най-ниска оферта ми искат 5.00 диплома,аз имам ТОЕФЛ 105 точки,явно им стига.Таа,Томов,спокойно можеш да си влезеш в супер университетче,НО имаш 1 седмица да кандидатстваш,хаха.След това вече догодина и то с яки такси.
Алтернативен вариант - университет в Шотландия,обучението е на същото ниво,но няма такси.
Първо, казал съм в общия случай, че е трудно. Това, че ти си изключение е хубаво. Освен това идеята да учиш в UK или щатите не е да учиш, където и да е в UK или щатите. Нивото на образование в Шотландия може и да е супер високо, ама само е минало покрай това, в университетите, които аз имам предвид. Мисля, че напълнихме дневника с доста ненужни неща...
Американския университет е бомба, донякъде ме е яд, че не се цаних там. Магистратура в БГ нивга не правете, загубени 1.5-2 години.
@ Сивия Рицар - MBA поне след 7-8 години :)
10.01.11
22:38
Днешния ден беше почивен. Нищо интересно не правих, продадох си най-накрая PSP-то. Храната беше супер - месо, яйца,ядки, сирене, пробвах нещо ново и в омлета си сложих малко кашкавал - не ми хареса експеримента. Пописах доста днес. Много ми се иска да намеря някакви мемоари за Втората световна война, написани от войник, а не от исторически специалист.
Усещам как много хейтвам трениращите “машини” в моята зала. Какво ли е да си по-едър от Вик в горната част и да правиш тяга с 30кг, колан, да пъшкаш и да се гледаш в огледалото... А на стойката за клек да се прави лежанка или бицепсово сгъване...Ама като няма къде другаде ще се търпи...
http://www.youtube.com/watch?v=Edwsf-8F3sI - с пожелание и вие да се чувствате добре. :)
За мемоари не се сещам, но можеш да гледаш минисериала The Pacific, там разказват по спомени и е много добър.
11.01.11
12:02
http://www.worldwartwobooks.com/product.php/6269/notes-of-a-russian-sniper—-vassili-zaitsev-
11.01.11
14:08
Днеска си изпържих доволно нервната система.
5х3х135 клек
5х3хкофички+20кг
5х3хвоенна преса
5х3х60кг сумо тяга+хай пул - техниката ми беше трагикомична в първите серий и не се навих да сложа повече килограми, макар че можех да дръпна доста повече. Яко разтягане между всяка серия. Доста месо, ядки, яйца се очакват днес, а вече добра доза от това беше погълната. Време и за малко “дървено философстване”, както красноречиво се изразява МедБой.
Чудно ми е защо всички разделят душата от тялото. “Тялото е затвор за душата” и т.н.. Всъщност душата и тялото са неразделни части. Душата е твоята същност, а тялото е механизма, чрез който се изразяваш. Да, усещаш и чувстваш с душата, но тялото е това, което се усмихва или плаче. Щом тялото загине и душата загива. Тя губи възможностт да чувства, нямаш очи, с които да видиш, ръце, с които да докоснеш, кожа, с която да усетиш. Вече не може да изпитва чувства и да се изразява - мъртво тяло, мъртва душа.
11.01.11
14:09
Един хейтърски виц:
Eдин човек си карал Харлито по калифорнийския плаж, когато изведнъж небесата се разтворили над него и с гърмящ глас Господ му проговорил:
“ Понеже цял живот си се стремял да си ми верен, ще изпълня едно твое желание.”
Човекът спрял мотора си и казал: „ Направи мост до Хавай, че да мога да карам дотам всеки път когато поискам.”
Господ му отговорил: „Желанието ти е материално, помисли за огромното предизвикателство на такъв тип начинание, за подпорите, които трябва да се издигнат чак от дъното на Тихия океан и тоновете бетон и стомана, които ще са необходими! Това ще изчерпи много природни ресурси! Мога да го направя, но ми е трудно да приема стремежа ти за материални блага. Не бързай, помисли си и си пожелай нещо, което да е в полза на цялото човечество.”
Човекът с Харлито помислил помислил и накрая казал:
„Господи, бих искал аз, а и всички други мъже, да можем да разбираме жените; искам да знам какво чувства жената; какво си мисли, когато ме наказва с мълчание; когато плаче; какво всъщност има предвид, когато казва, че всичко е наред, и най-вече искам да знам как мога да направя една жена истински щастлива.”
И Господ му отвърнал: „Две или четири платна искаш на тоя мост?”
12.01.11
17:42
Днешната тренировка - стабилна:
5х3 набирания с 15кг тежест
Меткон:
Complete as many rounds as possible in 15 minutes of:
Row 250 meters
25 Push-ups
Резултат 7 рунда - гребането беше заменено със 25 сумо тяга+въртолет, лицевите си бяха лицеви :D
Доволен съм - топ кросфитъри ме побежават само с по 1-2 рунда. Ако се бях напънал повече щях да достигна още един рунд. Одървих се бързо на лицевите и там темпото намаля.
Храната беше стандартна. Закуска - орехи, сирене, прясно мляко, матричен протеин, обяд - салата от крастивици и свинско месо+матричен протеин, след тренировката - масълце и яйца, може и малко сирене, вечеря - пилешко с масълце, преди лягане - матричен протеин.
13.01.11
22:19
Днешния ден - определено мързелив. Играх на XBOX-a, разходих се малко... Приятно-лека мускулна треска от вчера. Утре ще се прави тяга, клек, лег и пуш джърк. Скоро усещам избухване на клека и тягата. Имам си ново любимо упражнение - кофички с тежест. В събота ще отпразнуваме новия семестър с нещо адски гадно - Мърф (1600 метра бягане, 100 лицеви, 200 набирания, 300 клека(които ще бъдат направени като 20 рунда синди), 1600 метра бягане).
Храната - ВМ-НВД. Ядки, яйца, месо, месо, рибка, месо, яйца, масло - много добре се чувствам. Обожавам вкуса на маслото, а сега мога да си го хапвам спокойно - даже чистя. Свършиха всички суплементи.
Сега ще попиша малко и КЕ СЕ СПИ!
14.01.11
09:17
Кво дойде - Fallout, DarkSiders, Dragon age, Oblivion, Gears of war. :)
14.01.11
12:18
CHAPTER 29 COMPLETE!
14.01.11
12:40
казано от GreyKnight на 11.01.11, 14:09:
Един хейтърски виц:
Eдин човек си карал Харлито по калифорнийския плаж, когато изведнъж небесата се разтворили над него и с гърмящ глас Господ му проговорил:
“ Понеже цял живот си се стремял да си ми верен, ще изпълня едно твое желание.”
Човекът спрял мотора си и казал: „ Направи мост до Хавай, че да мога да карам дотам всеки път когато поискам.”
Господ му отговорил: „Желанието ти е материално, помисли за огромното предизвикателство на такъв тип начинание, за подпорите, които трябва да се издигнат чак от дъното на Тихия океан и тоновете бетон и стомана, които ще са необходими! Това ще изчерпи много природни ресурси! Мога да го направя, но ми е трудно да приема стремежа ти за материални блага. Не бързай, помисли си и си пожелай нещо, което да е в полза на цялото човечество.”
Човекът с Харлито помислил помислил и накрая казал:
„Господи, бих искал аз, а и всички други мъже, да можем да разбираме жените; искам да знам какво чувства жената; какво си мисли, когато ме наказва с мълчание; когато плаче; какво всъщност има предвид, когато казва, че всичко е наред, и най-вече искам да знам как мога да направя една жена истински щастлива.”
И Господ му отвърнал: „Две или четири платна искаш на тоя мост?”
Този Бог е бил доста зле . Препоръчвам на човека с харлито да си смени религията :D
Те щом клека и тягата не са избухнали докато е имало суплементи сега ще е по-трудно .
14.01.11
14:28
Просто тогава не правех силови тройки. :)
14.01.11
18:05
Днешната тренировка - стандартна 5х3
3х3х160 кг тяга 1х3х155 1х3х140 - без азотен буустер силата пада по-бързо. Има подобрение от миналата седмица, когато беше 2х3х160. Много странно - не ме предаде задната верига, а хвата.
5х3х90кг лег - по-леко от нормално.
5х3х15 кг набирания
Добър вариант са тези 5х3 - тежат доста и те изпиват бързо, но се расте от тях. Силата скача бързо.
Утре ще е много, много тежко. 5х3 пуш джърка +меткон Мърф.
Храната - ВМ-НВД, без някакви изкривявания.
Втори ден пия Оксиелит про и засега всички реклами могат да се застрелят... Освен, че нямам апетит, друг ефект няма...
Мисля след месец следния стак - 2 опаковки матрикс 5.0, супер глу, green magnitude, jack3d. Сега почивка от добавките.
П.С. - Бах мааму, завърших 29 глава и страниците от книгата станаха 400, а остава още доста иекшън... От книга се превърна в цял том. Живи и здрави, дано тази година я завърша.
14.01.11
18:11
Сложи и мен като герой в книгата.Старай се да пресъздадеш пичовското у мен.
14.01.11
18:18
Кажи как искаш да се казваш. По възможност да е оригинално. :)
казано от DeadManWalking на 14.01.11, 18:11:
Сложи и мен като герой в книгата.Старай се да пресъздадеш пичовското у мен.
:D! Пък аз си мисля, че ще наблегне на клякащото в теб :P
П.П.
СПАААААМ! Да се изтрие, моля!
П.П.2
Е! Как искаш да се казва?!? Deadman, разбира се!
Мнението беше редактирано от Vic на 14.01.11 18:22.
14.01.11
18:23
Едва ли - все пак някой трябва да води чуждите армии и да умира накрая. Вече се сещам кой може да си и как да се казваш
15.01.11
20:38
Днешната тренировка - “Геройски” комплекс - Murph.
1 mile Run, 100 Pull-ups, 200 Push-ups, 300 Squats, 1 mile Run.
For time.
Partition the pull-ups, push-ups, and squats as needed. Start and finish with a mile run. If you’ve got a twenty pound vest or body armor, wear it.
36 минути (напреднало ниво). Направих 50 % от комплекса, защото нямам жилетка. С него резултата щеше да е по-голям. Първо бягане - 7 минути, 2ро бягане - над 8 минути, близо 9, огромна битка беше то - на два пъти ми се налагаше да намалям темпото, че щях да повърна. Разделих движенията като 20 рунда синди - за 20 минути бях готов с тях. Отвратителен комплекс, като за първо представяне съм доволен. Определено мога да постигна ниво Елит тук. Храната беше РВД - малко овес, пълнозърнести макарони, меса, яйца, сметана (много вкусно нещо това). Чувствам се като настъпена миленка... Живи и здрави, върна ли се от бригадата - си купувам жилетка и халки (както и PS3 :D ). :)
Мнението беше редактирано от Тедо Димитров на 15.01.11 20:45.
15.01.11
20:44
бухай, бухай сметанката .. :P
15.01.11
20:45
Ирония, сарказъм?
15.01.11
20:54
казано от GreyKnight на 14.01.11, 18:23:
Едва ли - все пак някой трябва да води чуждите армии и да умира накрая. Вече се сещам кой може да си и как да се казваш
Не ме превъзнасяй.Интровертен тип,лека мания за величие,през повечето време спокоен,доста разсеян,без никаква съпричастност за хората,които не харесва или към които е безразличен,щипка егоизъм,но не дразнещ такъв.Самоконтролира се,прикрива емоциите си,само за да избухнат някъде под формата на непреценени ,спонтанни,енергични,граничещи с чиста агресивност реакции/поведение.Не може да стои на едно място,разхожда се напред-назад постоянно,проблеми със съня.Сексуално разкрепостен,емоционален,но прикриващ емоциите си,без проблеми с обвързването,освен чувство за задушаване от вината,която изпитва ,когато флиртува с чужда.Често седи и се втренчва в една точка,игнорира света около него и съзнанието му се впуска във фантазии и размишления,оттам и разсеяността.Белег на дясната ръка по рождение,стотици бенки на едно място.Цели се високо,амбициозен ,мотивиран и страстен към начинанията си.Не обича да го командват или да служи на другиго,свободолюбив,бохем го наречи.Не го виждам да води армии,по-скоро отива на война за да докаже силата и мъжеството си и да задоволи жаждата си за кръв.Постоянен стремеж да се граби от живота с пълни шепи,възможностите да не се пропускат,анализира подробно всяко свое бъдещо действие.
Мога да продължавам още,надявам се да те вдъхновя. :Д