Това ми е от фаворити,но скоро не съм го препрочитала. Бегло е споменато с какво не трябва да се комбинират. Дано не ме лъже паметта (wasntme)
Повече ме вълнува как се комбинират помежду си, т.е. кое с кое работи синергично. :)
Ами не съм срещала систематизирана информация по принцип кое с кое може и трбва да се комбинира.По-лесно се намира инфо,когато търсиш комбинация за определен проблем.
Четвъртък, 16.05
Движение:
доста дълга загрявка на китки, глезени, таз, задна верига
поздрави, тазоотварящи
общо към 40 мин
след половин час почивка - стойки на ръце в баланс: първия ми успешен опит за 10 секундно задържане (party) ...обаче раменете ми са размазани (dull)
по-късно набързо в залата:
лакетно раменни ротации с фейс пулове
гребане с дъмбел с една ръка + ТТБ
гребане с прави ръце на TRX + стойки на една ръка
Добавки:
след ставане - келп, Б9
през деня - селен с 2 х вит. Е, вит. А, 2 х вит. Д
след храна - хром, келп
после - магнезий, йод
преди лягане - цинк, Б3, МСМ + вит. Ц
през деня - Н2О с лимон и МСМ
Храна:
07.30 - таханово бъркало*
11.30 - фрапе (или както в Плевен е по-известно - “скрежинка”) от родиола и шоко чай
13.00 - овесени ядки* с тиквено* и маково* семе, чиа*, годжи бери*, стафиди, стевия*
15.45 - ягоди
17.30 - салата домати, краставици, спанак, лук, репички, шарлан*; маслини; пастет то цвекло и кашу; малиново-ментов сорбет*, шепа кашу и шепа стафиди
20.00 - бразилски орехи
Заговорихме се за калории, та ми стана любопитно колко всъщност приемам...Времената с броенето им е отминало заедно с времето на обезмаслената извара ;) и от тогава нямам идея какво е количеството им. Оказва се, че са между 1600 и 2100. :) ...каквото и да следва от това. ;)
Мнението беше редактирано от Margi на 16.05.13 18:44.
16.05.13
19:50
казано от Маргарита Манева на 16.05.13, 18:32:
Храна:
Заговорихме се за калории, та ми стана любопитно колко всъщност приемам...Времената с броенето им е отминало заедно с времето на обезмаслената извара ;) и от тогава нямам идея какво е количеството им. Оказва се, че са между 1600 и 2100. :) ...каквото и да следва от това. ;)
От кога се канех да те питам точно това, ама ме изпревари! :) А кога свикна да се чувстваш сита след самото ядене? В смисъл, да се чувстваш нахранена дори и с малко като обем храна? И въобще свиква ли се?
Винаги съм се чувствала сита. Който ме познава знае, че покрай мен трудно се седи когато съм гладна. :D
В храната ми присъстват доста мазнини, а и като калории не смтам че са малко, така че не виждам причина да не съм сита.
16.05.13
20:45
Не, не, нямах предвид че храната ти не съдържа мазнини или, че е с малко калории. Супер си е! Просто въпросът ми беше, имала ли си моменти, може би в началото, когато си преминала към сегашния ти начин на хранене, при които храната не ти е стигала обемно, за да се заситиш. Оф, как да го обясня?!? (blush) Преди време, за да се почувствам наядена, трябваше да се натъпча до гърлото. Това имах предвид. Сега вече не е така, не е нужно да ми се издуе корема, за да реша, че съм сита (е, има и такива моменти) и знам, че на стомаха му трябва време, за да си изпрати сигналите до мозъка, че е хапнал :D, ама като чета нещата, които ти хапваш - все ми приличат на една шепичка. Та ми стана любопитно, променили ли са се нещата в твоите възприятия с времето и с промяната на храненето? Т.е. научава ли се тялото да не иска да си натъпчеш стомаха, за да се почувстваш сит? Свива ли се стомаха? Или нещо подобно!
Ами, ако не ми достига обем на храната - добавям. Затова съм дала разлика от 500 ккал, защото не всеки ден е еднакво.
Принципно гледам да съобразя храната си с работата - ако от мен се очаква да бъда активна (да водя тренировка или йога) вечер, не мога през деня да тъпча салати и разни обемни храни, т.е. трябва ми да съм сита, но корема ми да не е пълен (тук идват тахани, семена и масла). От друга страна - не обичам да лягам непосредствено след ядене. И така.
казано от Маргарита Манева на 17.05.13, 09:38:
Ееее...Вик, направо ме обиждаш... :D
Аз дори съм по-изправена в позата. ;)
Верно е! По-добра си.
Просто като видях другата снимка и известно време се чудих кой крайник от къде е, та се впечатлих... (wasntme)
Петък, 17.05
Движение:
малко раздвижване вкъщи - по три серийки от:
висене на една ръка (по 15 сек на всяка) + стойка на една ръка (по 10 сек на всяка) + колелце ....с тежести общо 8 кг на глезените
лакетно-раменни ротации + сиси клек без тежест
Добавки:
след ставане - келп, Б9
през деня - 2 х вит. Е, вит. А, 2 х вит. Д, Б6
след храна - хром, ензими
после - магнезий, йод
преди лягане - цинк, Б3, МСМ + вит. Ц
17.05.13
16:08
казано от Маргарита Манева на 15.05.13, 22:42:
казано от JulsaVena на 15.05.13, 21:24:
Бабините зъби как ги приготвяш и за какво ги пиеш? :)
Приготвям ги като запарка (заедно със зеленото кафе).
Надали пуска някакви фитостероли така, иска си “вране” поне два часа.
И докато сме на тази тема - ще съм благодарна, ако някой има информация (под каквато и да е форма) за комбинирането на билките. :)
По-конкретно какво те интересува ?
Всички могат да се комбинират, освен тези със строго лечебно действие и противоположни ефекти.
казано от James Hinks на 17.05.13, 16:08:
казано от JulsaVena на 15.05.13, 21:24:
Бабините зъби как ги приготвяш и за какво ги пиеш? :)
зеленото кафе
Надали пуска някакви фитостероли така, иска си “вране” поне два часа.
Хмм...в интререс на не намерих информация за приготвяне на зеленото кафе, само някакви реклами на смешни продукти, та реших да процедирам по собствено осмотрение. При следващото приготвяне, че го взема предвид и ще го посваря малко. :)
Това, което забелязах обаче при запарката му с трибулуса беше че в началото имаше светлозелен цвят, на следващия ден вече беше наситено зелено, а до вечерта - тъмно зелено. Не знам дали цвета е от значение, просто го отчитам като факт.
И докато сме на тази тема - ще съм благодарна, ако някой има информация (под каквато и да е форма) за комбинирането на билките. :)
По-конкретно какво те интересува ?
Всички могат да се комбинират, освен тези със строго лечебно действие и противоположни ефекти.
Ами, не знам каква точно информация...нещо като принциппите на ароматерапията - различни групи билки, кое с кое се смесва, как действат заедно, ей такива неща. Аз и сега гледам да смесвам сходни по действие и вкус неща, за сега действат добре, щом казваш че е ОК, продължавам.
Като стана въпрос - днес се сдобих с чай от йохимбе...и него смесих със зелено кафе...от 15 часа следобед, чак сега слизам на земята...:D
Храна:
07.30 - таханово бъркало*
12.45 - овесени ядки* с тиквено* и маково семе*, чиа* и т.н,
14.30 - шепа бразилски орехи с няколко какаови зърна*
15.00 - чаша чай от йохимбе и зелено кафе с мед* (nmuchfun)
19.30 - салата домати, краставици, лук, зелен сос*; черен ориз* с подправки; малко маслини; 1/2 чаша вино; малиново-ментов сорбет*; няколко хапки кафява халва (уфф, пак ще използвам коза с ПМС-то да оправдая захарта ;) )
Към добавките - 20-тина мл силиций (най-после пристигна (party) )
Следобед, докато се мотах в залата:
30-тина ДУ (вкъщи)
3 серии по 3 непълни набирания + 8 фейс пула
загрявката на Вик
малко бедрени разгъвания на машина
18.00 - Бейсик Виняса, с добро темпо - час
Мнението беше редактирано от Margi на 17.05.13 21:14.
17.05.13
21:50
Всички билкови чайове си променят цвета като преседят - оксилителни процеси, неутрализации, ала-бала...
Трубулуса иска 2 часа варене, за зеленото кафе идея си нямам, но предполага, че за него една 5 минутна запарка е достатъчна.
Времето,за което една билка става на хубав и действащ чай е едно от условията за комбинирането на билките ;)
В понеделник ще ти пиаш повече, ама те са толкова много неща, че за това питах кои билки те интересуват, поне тези, които ползваш най-често примерно кои са ?
казано от James Hinks на 17.05.13, 21:50:
Всички билкови чайове си променят цвета като преседят - оксилителни процеси, неутрализации, ала-бала...
Трубулуса иска 2 часа варене, за зеленото кафе идея си нямам, но предполага, че за него една 5 минутна запарка е достатъчна.
Времето,за което една билка става на хубав и действащ чай е едно от условията за комбинирането на билките ;)
В понеделник ще ти пиаш повече, ама те са толкова много неща, че за това питах кои билки те интересуват, поне тези, които ползваш най-често примерно кои са ?
Аз помислих че за кафето говориш. ;) Трибулуса го приготвям по инструкциите, които са написани. :)
Билките, които най-често ползвам са трибулус, родиола, репей, мурсалски чай, жен шен, джинджифил, зелен чай, гуарана, от днес - йохимбе (който за пръв път ползвам под каквато и да е форма, но май ще ми стане любим заедно с родиолата ;) )...и още доста други, но тях ги ползвам най-вече в качеството им на подправки.
Благодаря предварително. :)
Мнението беше редактирано от Margi на 17.05.13 22:17.
Събота, 18.05
Движение:
след ставане - уддияна и наули крия
по-късно - Ащанга 1 - 60 мин...най-дървената йога от месеци насам, забелязвам тенденция няколко дни преди МЦ ставите ми да са като занитени, всеки опит за движение в по-голям обхват е болезнено и непосилно (dull)
Добавки:
след ставане - келп, Б9, Б6
през деня - 2 х вит. Е, вит. А, 2 х вит. Д
преди йога - студен чай от йохимбе със зелено кафе и мед*
след/с храна - хром, ензими
после - магнезий, йод
преди лягане - цинк, Б3, МСМ + силиций + вит. Ц
18.05.13
13:12
Чакам да ми дойде келпа на мен също. Какви дози препоръчваш?
казано от Grey Knight на 18.05.13, 13:12:
Чакам да ми дойде келпа на мен също. Какви дози препоръчваш?
Аз пия 2 таблетки, в които има общо 300мг йод. Освен това горе-долу през ден пия йод (тинктура), разтворен в лимон или вода. Принципно около грам йод на ден би трябвало да е добра доза според предписанията. Започни обаче с по-малко да видиш дали няма да имаш някакви реакции към него. Някои хора понасят по-малки дози. Мисля, че във видеото, което ти пратих беше застъпен отчасти въпроса с йода и действиятя му. :)
18.05.13
13:25
Какви реакции да наблюдавам?
А да питам аз :))) Зеленото кафе откъде го купуваш, защото намирам само на таблетки или на цели зърна в айхерб, а не пише как се прави и не намирам никаква информация. На вкус как е?
Ето тук по-рано днес говорихме за зеленото кафе. На вкус е горчиво, но не по начина по който горчи печеното, по-скоро като билков чай.
Мнението беше редактирано от Margi на 18.05.13 16:58.
Храна:
08.00 - таханово бъркало*, с орехов тахан*
12.30 - овесени ядки* със същите добавки какво вчера
15.15 - шепа бразилски орехи с няколко какаови зърна*
18.30 - з.салата с домат, краставица, лук, зелен сос*, ръжени кълнове*; няколко маслини; 3 непълни лъжици черен ориз*; малинов сорбет* с лимонови кори; 4 фурми
Добавям един коктейл, шепа фъстъци, и дегустация на сладкия салам за рождения ден на половинката (който започнахме да отбелязваме по Тихоокеанскo часовo време :P ) :)
Мнението беше редактирано от Margi на 18.05.13 23:51.
Неделя, 19.05 (cake)
Движение:
пълен релакс, планина, басейн, слънце (sun)
Добавки:
след ставане - Б9, Б6 , DHEA
през деня - 2 х вит. Е, вит. А, 2 х вит. Д, малко студен чай от йохимбе със зелено кафе и мед*
после - магнезий, йод
Храна:
08.00, 12.00, 15.00 - таханово бъркало* в неголеми дози
17.30 - шепа бразилски орехи
19.45 - з. салата с краставици, домати, лук, зелен сос; по-малко ор половин чаша вино; 2 парчета сладък салам*, 3 малки парчета кафява халва (пак захарррр...:@ )
Мнението беше редактирано от Margi на 19.05.13 20:44.
Понеделник, 20.05
Движение:
Ащанга 1 - 60 мин
преди нея - бърза интервална загрявка: общо 6 интервала по 30 секунди с по 10 секунди почивка помежду: ходещи напади, бърпи със скок напред
Добавки:
след ставане - Б9, Б6 , DHEA
през деня - 2 х вит. Е, вит. А, 2 х вит. Д, чай от йохимбе със зелено кафе и мед*
после - магнезий, йод
Ще има още.
Мнението беше редактирано от Margi на 20.05.13 11:05.
Останалото за днес:
17.00 - Ащанга фристйл - час (поздрави, пози от стоеж, баланси на ръце, наклони назад, обърнати, тазоотварящи)
загрявката преди нея:
фейс пулове с по 3 полу-легитимни набирания в подхват
вертикален скрипец с лакетно-раменни ротации
Храна:
07.00 - таханово бъркало*
12.30 - овес* с тиквено и маково семе*, чиа*, годжи*, подправки, стевия*
15.00 - шепа тиквени семки* и 5 фурми
19.00 - салата - домати, краставици, копър, лук, шарлан; “крем сирене” от кашу (inlove) ; домашен сладолед*, 5-6 фурми
Мнението беше редактирано от Margi на 20.05.13 19:03.
20.05.13
23:09
И аз днеска цял ден си мисля да те питам нещо.
Понеже от време на време си правя някаква моя си там йога от клипчета (за да не стават спорове знам че не е много йога без по-духовното, но аз така си му викам) та понеже нямам много време се опитвам да я съчетая с нещо и ми изникнаха няколко въпроса.
1. Ако правиш кардио и йога кое е по-логично да е първо?
2. Ако правиш Йога и корем кое да е първо?
3. Ако ще се мачкаш с форм ролер преди след йогата (май след няма много смисъл пък може и да има)
Докато пишех се сетих и за още нещо което също ми е много любопитно.
Във някой от дневниците спомена липсата на заземяването като възможност за повишаване на естрогена.
Та имаше и друга дискусия с инженера за заземяването. Та реших да те попитам?
Примерно на 5тия етаж бос брои ли се за зеземен. Ако ходиш бос по цимента или асфалт също. От електрическа гледна точка най-добре заземени сме пръст, но тука малко не ми е ясно?
20.05.13
23:11
.... Дублиране....
Мнението беше редактирано от Марин Маринов на 20.05.13 23:12.
казано от Марин Маринов на 20.05.13, 23:09:
И аз днеска цял ден си мисля да те питам нещо.
Понеже от време на време си правя някаква моя си там йога от клипчета (за да не стават спорове знам че не е много йога без по-духовното, но аз така си му викам) та понеже нямам много време се опитвам да я съчетая с нещо и ми изникнаха няколко въпроса.
1. Ако правиш кардио и йога кое е по-логично да е първо?
2. Ако правиш Йога и корем кое да е първо?
3. Ако ще се мачкаш с форм ролер преди след йогата (май след няма много смисъл пък може и да има)Докато пишех се сетих и за още нещо което също ми е много любопитно.
Във някой от дневниците спомена липсата на заземяването като възможност за повишаване на естрогена.
Та имаше и друга дискусия с инженера за заземяването. Та реших да те попитам?
Примерно на 5тия етаж бос брои ли се за зеземен. Ако ходиш бос по цимента или асфалт също. От електрическа гледна точка най-добре заземени сме пръст, но тука малко не ми е ясно?
Аз винаги съм приемала йога като физическа практика. Има, разбира се и някои духовни аспекти, но хронологически трябва да бъдат застъпени след физическото, и е добре да бъдат разграничавани от физическата практика. Има доста не-mainstream материали, в подкрепа на твърдението ми. :) Както и да е:
1. Винаги кардиото е първо - студен мускул не е безопасно да се разтяга
2. Зависи какво правя за корем, но обикновено пак корема е пръв
3. Мачкам се (когато се сетя) и преди и след йога. Преди йога загрявам с него цялото тяло, а след нея - тези части, които ми се натягат по време на практиката (тук обаче е по-удачно да се ползва топка) - най-вече рамене, някои от дълбоките мускули.
4. Ходенето бос по 5-тия етаж - не е заземяване, ходенето по земята - цимент и асфалт - става (от това, което съм чела), но ако инженера има някакви забележки - приемам. Не настоявам за абсолютна достоверност на последното. Принципно най-добре е пясък, пръст и т.н. естествени настилки.
:)
Мнението беше редактирано от Margi на 21.05.13 08:28.
Вторник, 21.05
Движение:
загрявка на китки и глезени
Ащанга 1 - 60 мин, за първ път от 10-тина дни се получи приемливо. Раменете ми са размазани, та не натискам много; таза малко поомекна, а коленете още са си леко циментирани.
Добавки:
след ставане - Б9, Б6
през деня - 2 х вит. Е, вит. А, 2 х вит. Д, студен чай от йохимбе със зелено кафе и мед*
после - магнезий, йод
Мнението беше редактирано от Margi на 21.05.13 20:38.
21.05.13
16:00
казано от Маргарита Манева на 21.05.13, 08:27:
4. Ходенето бос по 5-тия етаж - не е заземяване, ходенето по земята - цимент и асфалт - става (от това, което съм чела), но ако инженера има някакви забележки - приемам. Не настоявам за абсолютна достоверност на последното. Принципно най-добре е пясък, пръст и т.н. естествени настилки.
:)
Заземяване е, поне в разбиранията на инженера - пряк и постоянен контакт на босо с под/земя. Не е заземяване(точния термин е вкореняване) според това, което се разбира в Ци Гун - пряк и постоянен контакт на босо със земната повърхост, в естествения и вид, пък и самото стоене/седене/ходене не е достатъчно условие за вкореняване.
Ама дълга тема и малко езотерична ;)
Ами, не е езотерична изобщо, напълно измеримо е всичко свързано със заземяването. Аз обаче не се наемам да коментирам, защото не съм чела достатъчно по въпроса, виждала съм тук-там замервания, коментари, но не съм се задълбочавала.
21.05.13
16:29
Аз говоря за вкореняването. Там много неща няма как да се измерят, но могат да се усетят.
А заземяване ли е в шукото на контакта, примерно с антистатична гривничка? :)