Храната днес:
След ставане - Кокосово мляко, конопен протеин, какао
11.30 - Зеле със зехтин и маслинова паста (напоследък ми стана любимо), моето ново изобретение: home made bounty!
13.30 - Yogi tea - revitalize
16.30 - Smoothie - райска ябълка и киви
20.30 - След доста премеждия на работа, стигнах и до вечерята:леща с праз, салата: моркови с лимон, зехтин, маслинова паста, ленено семе, кимион; отново my home made rawsome bounty :)
Движение през деня:
Като изключим лудницата на работа:
Ащанга йога 80 мин
Хата йога (с група) 60 мин
Ей, Маги, дай рецепта за баунтито де, бива ли така!
:) Давам
какао - 2-3 с.л.
сусам 1 с.л.
слънчогледово семе - 1 с.л.
орехи - 2-3 с.л.
фурми 7-8 фурми, без костилките
стафиди, боровинки, годжи бери - по 1 с.л.
кокосово масло аз сложих ок. 2 с.л., но май щеше да е по-добре с повечко
кокосов крем - ок. 50 гр
кокосови стърготини 2 с.л.
мед или кафява пудра захар на вкус
Всичко минава поотделно през кухненски робот нарязано на дребно, след това се смесва добре, изсипва се в плосък съд, пресова се, охлажда се и се нарязва на парчета.
12.01.11
12:13
Това баунти ще го сънувам, хихи, много вкусно звучи :P
12.01.11
12:14
Мда , и аз :) Кога ли ще спре да ме мързи да се снабдя и аз с необходимите продукти :)
Маги , страшна си :) Много ти се възхищавам за тренировките и храненето :)
Мерси, и на мен ми действа мотивиращо позитивното ви отношение :) :) а в момента съм в изключителна нужда от положителни емоции :)
Сряда, 12.01
Тренировка - чудих се между залата или йога и накрая се оказах във фитнеса ;)
8 мин. интервали на спин байка
Интервали 10:30 сек в 6 кръга от следното:
А: вертик. скрипец, тесен хват @35 кг/ ninja burpee+knee-to-elbows
B: “молитва” @ 55 кг / лицева опора+изправяне на 1 ръка
C: ОХ клек само с лоста (20 кг) / планинско катерене
D: ФКТ с добавени 2.5 кг на лоста / dynamic squat
E: sumo dead lift+high pull / “kalari push up”
F: superman+jump forward / “kalari push up”
Храна
След ставане: отвара от билки
Около час по-късно: кокосово мляко с конопен протеин, годжи бери и 1 капка е.о. мандарина
След тренировка (ок.11.20) - 1 банан
Обяд (ок. 12.30) - броколи (сурови) с фъстъчен тахан; последното миниатюрно парченце от вчерашното “баунти”
14.30 - портокали
15.30 - варена тиква с домашно сладко от боровинки; още малко фъстъчен тахан
към час и половина спане
Днес - ранна вечеря (към 18.00) - зеле и броколи с 1 с.л. ленено семе, зехтин и малко повече от 1 с.л. маслинова паста; 2 препечени ръжени филийки със обилно количество домашно сладко от боровинки; 3 обикновени бисквити
по-късно - отварата от билки
*Тези от вас, които не одобряват идеята за детоксикация, моля спрете да четете до ТУК.
Аз ревностно вярвам че както и да живеем, в ежедневието си натрупваме значително количество отрови както в тялото, така и в съзнанието си. Днес за започвам очистителни процедури, с които се надявам да се освободя от поне част от тях. След консултация със специалист, се снабдих със специално комбинирани за мен билки, от които ще пия през следващите 15 дни. Откъм тренировки не смятам за сега да променям много; откъм хранене - би трябвало да сведа до минимум употребата на подправки.
Също така включвам и няколко процедури във “вана детоксикатор”, днес беше първата. Според таблицата и цвета на водата първо излязоха натрупванията от мускулите, кръвоносните пътища и белите дробове. Впечатления: едва се прибрах - ужасно много ми се приспа :)
Мнението беше редактирано от Margi на 12.01.11 18:43.
12.01.11
15:13
Мерси, и на мен ми действа мотивиращо позитивното ви отношение :) :) а в момента съм в изключителна нужда от положителни емоции :)
Насреща сме :)
Интервали 10:30 сек в 6 кръга от следното:
А: вертик. скрипец, тесен хват @35 кг/ ninja burpee+knee-to-elbows
B: “молитва” @ 55 кг / лицева опора+изправяне на 1 ръка
C: ОХ клек само с лоста (20 кг) / планинско катерене
D: ФКТ с добавени 2.5 кг на лоста / dynamic squat
E: sumo dead lift+high pull / “kalari push up”
F: superman+jump forward / “kalari push up”
Нещо не ми стана ясно каква точно е последователността на упражненията. Може ли малко разяснение?
Във всяка точка имаш по две упражнения, а кръговете как протичат: 10 сек почивка, 30 сек верт. скрипец, 10 сек почивка, 30 сек нинджа бърпи, след това молитва и т.н. и така 6 кръга или нещо се бъркам?
1 капка е.о. мандарина
какво е е.о.?
Иначе интересен начин за детоксикация.
Искам да отбележа, че съм впечатлена и от тренировките ти - много си издръжлива, а по-горе какви времена, какви чудеса, браво на теб :)
Относно йогата, за колко време успя да достигнеш това ниво?
Сряда, 12.01Също така включвам и няколко процедури във “вана детоксикатор”, днес беше първата. Според таблицата и цвета на водата първо излязоха натрупванията от мускулите, кръвоносните пътища и белите дробове. Впечатления: едва се прибрах - ужасно много ми се приспа :)
Аз я правих ваната. Не питай какво чудо излезе, даже го снимах. Цели парченца тежки метали имаше (puke). Чувствах се добре после. Отказах програмта ” Пурекс”, , която върви с ваната. Много е драстична и се отмиват ензими от червата, освен шлаките. после не исках проблеми с храносмилането.
@Dance_girl
1. е.о. - етерично олио :)
2. последователността на упражненията: всяка точка е суперсерия, т.е. започвам с т. А: 10 сек почивка, 30 сек първо упражнение, 10 сек почивка, 30 сек второ упражнение, и така 3 пъти, после продължавам с т. В и т.н....дано да си ме разбрала, ако не, пак питай ;)
3. с йога се занимавам (с някои прекъсвания и на доста моменти не особено сериозно) от около 14 години, щеше ми се за това време да бях постигнала повечко, но пък човек винаги трябва да има към какво още да се стреми
@Diva
Цветът на водата от ваничката беше повече от отвратителен, изумително е каква гадост може да се съдържа вътре в нас. Програмата към нея не смятам да я ползвам (честно казано даже не знаех че има такава).
Дано след края на процедурите се чувствам и аз добре, защото днес цял следобед съм парцал, всъщност досега спах и все още отказвам да се надигна от леглото докато не стане време за вечеря ;)
12.01.11
18:53
Маргаритка,
благодаря много за коментара! Голямо удоволствие ми достави, както и всичките ти коментари...
Здравей Margaritka,
Първо искам да те поздравя за добрата форма и контрола, който имаш над тялото си /съдейки по снимките ти/ и да ти пожелая да продължиш да го развиваш :)
Сега и едно въпросче от мен, от чисто любопитство, но с малко предистория за да не бъда грешно разбрана. Забелязвам че практикуващите йога в по-голямата си част практикуват и пречистващи/разтоварващи дни или цикли, а и често ограничават приема на животински продукти.
Та, бих искала да те попитам според твоя опит и наблюдения, тъй като прочетох, че освен че практикуваш и преподаваш йога, кое се “случва” първо? Първо променяш навиците и хранителния си режим, подготвяйки се несъзнателно за йога /един вид предварително “пречистване” за да можеш по-лесно да разбереш идеологията на йога / или първо започваш заниманията с йога, които така да се каже ти отварят пътя към този начин на хранене / пречистване.
Маргаритка,
днес направих част от упражнения на Duncan Wong.Беше невероятно!!!
Благодаря ти много, че ни даде линк.Такъв прилив на енергия и същевременно спокойствие не съм усещала от доста време.Нямам търпение да направя и следващата част, макар че не съм очаквала да е толкова трудно и да се изисква такъв баланс и владеене на тялото.
Сега и едно въпросче от мен, от чисто любопитство, но с малко предистория за да не бъда грешно разбрана. Забелязвам че практикуващите йога в по-голямата си част практикуват и пречистващи/разтоварващи дни или цикли, а и често ограничават приема на животински продукти.
Та, бих искала да те попитам според твоя опит и наблюдения, тъй като прочетох, че освен че практикуваш и преподаваш йога, кое се “случва” първо? Първо променяш навиците и хранителния си режим, подготвяйки се несъзнателно за йога /един вид предварително “пречистване” за да можеш по-лесно да разбереш идеологията на йога / или първо започваш заниманията с йога, които така да се каже ти отварят пътя към този начин на хранене / пречистване.
Този въпрос е малко като този за кокошката и яйцето ;) Йога е доста обширна наука, затова накратко: пет са опорните точки, на които тази система от знания лежи - физически упражнения, дихателни упражнения, правилна диета, релаксация и позитивно мислене. От където и да започнеш едното ще поведе след себе си и останалите. Човек най-често започва от това, за което е готов, и стига до там, докъдето сам си позволи, т.е. йога може да се превърне в система за физическо здраве, душевен баланс и себеопознаване, или религия, в зависимост от отделният практикуващ. Надявам се това да дава задоволителен отговор на въпроса ти, просто ако се впусна в по-подробни обяснения ще отнеме часове :)
Четвъртък, 13.01
Тренировка:
Ащанга йога - 80 мин
Храна:
След ставане: отварата от билки
След йога: соево мляко, конопен протеин, какао
11.30 - зеле със зехтин, маслини, смляно ленено семе, авокадо; домашен шоколад
13.30 - smoothie - киви и райска ябълка
16.00 - портокал
19.00 - пълнозърнести спагети с ленено масло и обилно броколи; домашен шоколад
по-късно - отвара от билки
Още един ужасно изморителен ден. Надявам се по-късно да ми остане време за руска баня :)
Мнението беше редактирано от Margi на 13.01.11 18:06.
Петък, 14.01
Тренировка:
Интервали 10:30 сек в 6 кръга както обикновено от следните суперсерии:
А: skips/ninja burpees
B: rope high knees/walking lunges
C: rope jumping jacks/ combo: incline DB press+DB shoulder press @6kg
D: “mountain runner”/kalari push up (elbow plank in between intervals)
E: combo: DB burpee + 3 rows @7.5 kg/turkish get up
Нещо не се усещах на 100% по време на цялата тренировка, затова включих и
F: elevated: reptile, knee-to-chin, knee tucks (elbow plank in between intervals),
което винаги ме изцежда до край и ме кара да се потя като прасе :D
Вечерта ще има Хата йога група - ок. 60 мин
Храна:
След ставане: отварата от билки
През цялото време до обяд: “Дизайнерска вода” (със специални благодарности към Ray Cаppo a.k.a. Raghunath for the inspiration), обогатена с годжи бери
Обяд: 12.00 - зеле с ленено семе, ленено масло, маслини и маслинова паста; сусамов тахан с мед
14.00 - зелен чай с цветя
16.30 - соево мляко с конопен протеин
20.00 - моркови с ленено семе, лимонов сок и фъстъчен тахан; остатъка от сусамовия тахан с мед
Перди лягане: отвара от билки
За сега това е планирано, ако има промени, ще бъдат нанесени по-късно.
Мнението беше редактирано от Margi на 14.01.11 13:22.
Събота 15.01
Тренировка - Ащанга йога 80 мин
Храна:
След ставане - отвара от билки
След йога - соево мляко с конопен протеин и конопени семена
През цялото време до обяд - Designer water, същата като вчера
Обяд - 12.30 - сурови броколи с лимонов сок, ленено масло, маслини и маслинова паста; домашен шоколад с мнооого кокос
15.00 - един от авторските ми коктейла ;) съдържащ сок от цвекло, ябълка и краставица
17.00 - портокал
19.00 - Салата (моркови, конопено семе, лимон, ленено масло); кафяв ориз басмати с куркума; домашен шоколад
към 21.00 най-вероятно ще има още портокали, а
преди лягане отвара от билки
Последните няколко сутрини изпитвам огромно затруднение със ставането - мисля че се дължи на билковата смес, която пия - явно си върши работата. :)
Освен това тази сутрин се събудих с леки болки и умора в китките, опитах се да ги скатая по време на заниманието ми по йога, но не особено успешно, тък като напрежението премиа към фалангите. (Може би тук е удачно да се спомене, че китките са ми едно от най-слабите и уязвими места по тялото, дясната е дори с операция. :( )
Мнението беше редактирано от Margi на 15.01.11 19:09.
15.01.11
14:59
Китките те болят вероятно, заради пречистващите процедури. При такива режими е възможна появата на болка в места, които са ни проблемни, което пък означава, че се лекуват в момента. Вероятно го знаеш това де, но за мен интересното е, че се случва при не особено променен от твоя страна режим, а само с добавянето на някакви билки.
А каква е тази Дизайнерска вода? :)
Ами дано да е заради пречистването. :) Билките, дозирани и смесени правилно са много по-ефикасни не само за прочистване, но и за лечебни цели, отколкото можем да си представим.
За водата писах малко по-горе. Тази, за която става въпрос в конкретния случай представлява накиснати за една вечер 7-8 плодчета гожди бери, разредени с още 0.5 до един литър вода и смесени в блендер. Пия я сутрин-до обедно време, преди да съм поела храна, с идеята към очистителните качества на водата да прибавя и положителните такива на добавените в нея субстанции. :)
15.01.11
16:33
Интересно ... :)
А как е на вкус и би ли могло да се прави и с други сушени плодове?
На вкус и аромат почти няма промяна. С други сушени плодове не съм пробвала - на годжи бери обвивката е изключително тънка и мека, бързо набъбват във вода и се смесват добре. Не мисля че другите сушени плодове имат същите качества. Освен това се увери (ако е възможно), че не са изсушени с добавка на химикали. Можеш да пробваш с лъжичка 100% гел алое вера, грейпфрут или друг свеж плод.
Здравей, Margaritka, искам да те попитам дали в домашни условия си си отглеждала кълнове от лен? Имаш ли идея как точно става?
Здравей, Margaritka, искам да те попитам дали в домашни условия си си отглеждала кълнове от лен? Имаш ли идея как точно става?
И аз се интересувам за “цивилизования” начин за отглеждането. Иначе съм отглеждала без да искам и поне знам че покълват много бързо. В цедилника за чинии до мивката има разни дупки за отичане на водата и там бяха нападали семенца от лена, който го меля. Стана си направо градинка :D
15.01.11
17:23
Мерси :)
Питам, понеже бях чела някъде, но сега не мога да намеря статията, за едно пречистване, при което се накисват за 1 нощ сушени кайсии във вода и до сутринта се разлагали изцяло. Та тази смес се пие през деня и оказвала действие на своеобразна гъба, която извличала от организма вредните натрупвания. Пиша по спомени, но общо взето това беше съдържанието. Предполагам, че се получава вкусно нектарче, но определено за целта ще трябва да се използват био сушени кайсии, защото масово продаваните са толкова фалшиви, корави, оцветени и обработени, че по-скоро би имало вреди, отколкото ползи от тях :D
Не съм пробвала, но съм виждала да продават уред за покълване - струва около 75 лв, но нямам идея как работи. :)
Иначе съм отглеждала без да искам и поне знам че покълват много бързо. В цедилника за чинии до мивката има разни дупки за отичане на водата и там бяха нападали семенца от лена, който го меля. Стана си направо градинка :D
Днес разсипах из цялата кухня от пакетчето си с конопено семе, скоро и аз ще очаквам реколта :D :D :D
Мнението беше редактирано от Margi на 15.01.11 19:05.
Аз си бях направила кълнове от лен в чиния с марля.. В началото сменях няколко пъти водата. По принцип казват да се пръска с пулверизатор, но аз наливах директно тънък слой вода.
Малко понаспамихме дневника май покрай тия кълнове, за което се извинявам, другият път като ми хрумне нещо ще питам лично :) Това за появяващите се тук там из къщата “градинки” е много сладко :D
Уред за 75 лв. няма да си купя мисля, не съм толкова голям ентусиаст. По-скоро ще пробвам метода на Anelia, ако не ми се получи поне ще имам нещо зелено и свежо в стаята :)
16.01.11
17:24
Здравей,
моето хранене прилича на твоето, с разликата, че не съм вегетарианка. Аз ям месо /пилешко филе или шунка в повечето случаи/ не повече от веднъж в 7цата, кашкавал и сирене също, мляко, риба и морски дарове изобщо не употребявам. Сол и захар и подправки не също не употребявам / понякога слагам като дресинг на салатата малко чеснов сос или зехтин/.Почти всеки ден ям ядки, плодове и салати, обикновено ям пълнозърнест хляб максимум 2 филийки, картофи, вегетаринаски ястияи т.н. Сладко също много обичам, но го ограничам до 30тина грама натурален шоколад, вафла,корни, или много рядко бисквити. Тортите, баклавите и прочее сладкиши са ми тежки и затова не ги консумирам.
Понеже напоследък слушам критики, че трябва да увелича приема на протеини, пък аз не чувствам такава нужда и искам да те попитам дали е нужно да приемам някакви храни или хранителни добавки които да са богати на протеини, като се има предвид че аз правя упражнения за повече раздвижване и стягане.
Предварително ти благодаря ! :)
С нещата, които си изброила тук и в дневника си, ще ти кажа че твоето хранене няма, ама НИЩО общо с моето. ;) За храните, които консумирам и количествата им, погледни последния пост на 1-ва страница на дневника ми.
Освен двете ти менюта в дневника, нямам никаква информация за теб и начина ти на живот, така че не бих могла да ти дам конкретни насоки, освен това, че добри растителни протеинови източници са бобови растения, ядки, семена (особено коноп).
Неделя 16.01
Движение:
Vinyasa flow yoga - общо за деня около 120 мин
Дъъълга разходка в най-слънчевата част на деня :)
Храна:
След ставане - отвара от билки
След йога №1 - соево мляко с конопен протеин
12.30 - зеле с маслини, маслинова паста и зехтин (много маслини в последно време, може би компенсирам липсата на подправки в храната си); орехов тахан с мед (за пръв път ям такъв тахан...трябваше да си купя повечко ;) )
15.00 - smoothie от райска ябълка, киви и вода обогатена с годжи бери
16.30 - портокали и киви
17.30 - салата (ч. цвекло, моркови, ряпа, зехтин) и спагети със спирулина и около 1 ч.л. хлорела заляти с ленено масло; обикновени бисквити с домашно сладко от малини
по-късно може и да има още портокали или киви
преди лягане - отвара от билки
Разходката я комбинирах с grocery shopping, в резултат на което се сдобих с НЕВЕРОЯТНО ВКУСНИЯ орехов тахан, с фъстъчен и сусамов такъв, с (истинско) домашно сладко от малини и няколко кила зарзават :P
Мнението беше редактирано от Margi на 16.01.11 18:56.
Понеделник 17.01
Тренировка:
Интервали 10:30 сек, в 6 кръга от следното:
A: скачане на въже/бърпи
B: с дъмбели 12 кг: избутване от лег/ мъртва тяга/ ренегадско гребане
C: с повдигнати крака: прибиране на коляно към рамо/към брадичка/към корем
D: горното, но без повдигнати крака
За време:
500 скока на въже - 3.12 мин (което е вид личен рекорд, изхождайки от обичайните 8 мин за 1000 скока :) )
Заимствах идеята от Зузана: 50 x “Get up, step up” - 5.57 мин
50 х Dynamic squat - 1.10
70 х коремна преса със прибиране на колене към гърдите - 3.10 мин
50 х лицева опора с обръщане встрани и изправне на една ръка - 2.54
По време на цялата тренировка имах чувството че съм ужасно бавна и тромава, а като си погледнах времената не забелязвам подобна тенденция. Продължава и проблема със ставането сутрин, като към него прибавям сънливост през целия ден. :(
Храната за понеделник:
След тренировка: соево мляко с конопен протеин
11.30 - зеле с маслини, зехтин и ленено семе; някакви жалки остатъци от дом. шоколад
13.00 - масаж, от който имах спешна нужда :)
14.00 - smoothie от киви
15.30 - орехов тахан с мед
18.30 - зеле и моркови на пара с ленено семе, лимон и зехтин; обикновени бисквити и домашно сладко от малини
Цял ден ми се чувствам тежка и подута и без апетит, и с малкото храна, която изядох се чувствам преяла. :(
Мнението беше редактирано от Margi на 17.01.11 20:08.
Вторник 18.01
Тренировка:
След ставане: Daily energy yoga - 30 min
По-късно:
1000 skips - 7.44 min
50x DB burpees @9 kg - 2.30
50(each knee)x elevated knee tucks - 2.04
50x DB snatch @12 kg - 4.23
200 (each knee)x mountain runners - 3.22
50x kalari push ups - 3.55
100 toe touch -3.24
Към 19.00 - Хата йога - 60 мин
Храната днес:
Отново онова усещане за “подутост” и липса на апетит, но това беше само до вечерта
Малко след това: кокосово мляко с конопен протеин
Обяд: салата от авокадо, зеле и лимонов сок; “granola bar” от: сусам, орехи, слънчогледови семки, конопено семе, фурми, сушени боровинки, годжи бери
В ранния следобед: smoothie от киви
В по-късния следобед портокал
Вечеря 1: купичка кафяв ориз басмати с куркума и зеле; същия десерт като на обяд
Вечеря 2: (след два дни липса на апетит, ме споходи неистов глад за всичко...за щастие “всичкото” в хладилника вкъщи се оказва не чак толкова много :) ) няколко (4) препечени филии черен хляб с лютеница - и двете с не съвсем ясен произход; топло кокосово мляко с кафява захар и куркума, и овесени бисквити (интересно как като го написах не изглежда голямо количество, а стомаха ми съвсем не мисли така - броя го за лека форма на освинване :D )
ПП: Забравих вечерната доза билки, която посръбвам в момента :)
Мнението беше редактирано от Margi на 18.01.11 23:17.
Храната днес:
Отново онова усещане за “подутост” и липса на апетит, но това беше само до вечертаСлед ставане: отвара от билки
Малко след това: кокосово мляко с конопен протеин
Обяд: салата от авокадо, зеле и лимонов сок; “granola bar” от: сусам, орехи, слънчогледови семки, конопено семе, фурми, сушени боровинки, годжи бери
В ранния следобед: smoothie от киви
В по-късния следобед портокал
Вечеря 1: купичка кафяв ориз басмати с куркума и зеле; същия десерт като на обяд
Вечеря 2: (след два дни липса на апетит, ме споходи неистов глад за всичко...за щастие “всичкото” в хладилника вкъщи се оказва не чак толкова много :) ) няколко (4) препечени филии черен хляб с лютеница - и двете с не съвсем ясен произход; топло кокосово мляко с кафява захар и куркума, и овесени бисквити (интересно как като го написах не изглежда голямо количество, а стомаха ми съвсем не мисли така - броя го за лека форма на освинване :D )
ПП: Забравих вечерната доза билки, която посръбвам в момента :)
С тези триразови натоварвания сякаш е нормално да имаш апетит. Ама и луната е виновна щото е в Телец :P
Всъщност всичките ти хранения накуп представлямат едно нормално хранене. Аз на толкова олекотен режим издържам през топлите месеци, сега абсурд
Аз просто ям когато и колкото и се яде. Когато съм под стрес и подложена на натоварване - нямам желание за храна и не ям. Когато ми е по-спокойно, апетита ми се връща. Но като цяло моите стандарти за “много”, са различни от тези на повечето хора, стигнала съм до извода, че просто нямам нужда от толкова храна, колкото доста хора. :)
19.01.11
11:52
Хмм, всеки с представите си за много и малко :)
На мен пък храната ти не ми изглежда малко, защото за мен нормалното е на половина на твоето :D
Днес вече храната ми си беше много според всякакви стандарти - нпма дори да си правя труда да я пиша, тъй като сигурно ще пропусна нещо. :D Броя го за junk day , не толкова заради храната, а заради усещането. Нямаше храни, към които нормално не бих посегнала (освен постните сладки с локум и вафлите с халва :( ), но затова пък количествата на продуктите надминаха всякакви разумни граници.
Движение: Ащанга йога 80 мин
Заслужен масаж :)
Доста продължителна следобедна дрямка :)
Втора (от общо пет) процедура с детоксикатор - водата беше по-тъмна от първия път (puke)
Мнението беше редактирано от Margi на 19.01.11 18:08.
Втора (от общо пет) процедура с детоксикатор - водата беше по-тъмна от първия път (puke)
Аз направих 14 процедури, тоест максимума и така и не се избистри напълно. На седмия ден бяхме на банкет и преядох с доста риба и алкохол и цигари и ужас и познай кво стана на другия ден ...но после по-бързо се пречиства защото си йонизирана вече.